Vaikka pudotusta on reippaat 55 miltsiä, konserni tuottaa yhä voittoa 11 miljoonaa. Vasta kun se muuttuu tappioksi, on syytä huolestua. Useat firmat käyttää lamaa keppihevosena, että saadaan tuotanto siirrettyä ulkomaille ilman vastaväitteitä. Sanoma yrittää käyttää sitä tekijänoikeuksien ryöstämiseen.
Noiden lukujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kun on kvartaaleja ja koko vuosi, voittoja ja tappioita kirjataan moneen sarakkeeseen (liiketoimintavoitto yms.) Tuossa puhutaan siis Sanoma yhtiön voitosta. Luin juuri että Sanoma Newsin voitto oli viime vuonna liki 8 miltsiä. En osaa edes kuvitella montako kymmentä miljoonaa se oli v.2007. Hyvien aikojen voitot maksetaan nopeasti ulos yhtiöistä eikä panna säästöön huonojen aikojen varalta. Ja huonoina aikoina yritetään kiristää vyötä tehostamalla eli irtisanomalla mahdollisimman paljon populaa. Yritys on rahantekokone ja firman pomojen tehtävä on pitää sen koneen toiminta mahdollisimman hyvin rasvattuna.
Menee. Tämä lama menee yhtä varmasti ohi, kuin 2 vuotta sitten sanottiin ettei se ehkä koskaan tule.
Lue nyt kumminkin Keijon perustelut vielä uudelleen.

Viimeksi kun alkuvuodesta katoin, nettimainostus oli kasvanut 50% kun muut olivat vastaavasti romahtaneet.
Kun lähtötaso on alhainen niin kasvu näyttää helposti tuolta. Murdoch uhkaili laittaa Wall Street Journalin rohkaisevan esimerkin mukaan muitakin lehtiään maksulliseksi netissä. Sanomakin voisi keskittyä miettimään sitä miten saisi kasvatettua tulojaan, sen sijaan että heikentää firman brändiä tällaisilla epäeettisillä vedoilla. Ilmeisesti Sanoma tosiaan luottaa monopoliinsa niin vahvasti että se kuvittelee voivansa tehdä mitä tahansa.
Eniten mua vituttaa opportunistit, jotka vaikenee nyt sillä periaatteella, että "jos nyt pistän tuohon nimen, niin en saa ikinä töitä Hesarista.
älkää kuvitelko voivanne vaatia enemmän ”sitten kun olette saaneet kengän oven rakoon”, ne ottavat vain tilallenne uuden höynäytettävän.
Jännästi on vakiintunut meininki että opiskelijat tekee nykyään firmoille töitä ilman palkkaa. Sillä että osa työstä tehdään ilmaiseksi saa firma hetkellisesti näytettyä tehokkuuden parantumista, mutta kun tämä etu on kerran käytetty mitenkäs sitten tehostetaan? Itse asiassa voisi jopa sanoa että myös koulut ovat vastuussa tästä kehityksestä. Työharjoittelu kai sen nimi on virallisesti. Ennen aikaan opiskelijat olivat ihan rehellisesti kesätöissä, saivat työstään palkan ja ja työssäoppiminen hoidettiin näin. Nyt opiskelija oppii firmojen kannalta kätevästi tekemään ilmaista työtä. Koulun jälkeen seuraava luonnollinen askel on mennä "töihin" koeajalle ilman palkkaa. Tätähän on nähty jo palvelualoilla.
Kouluissa ei ilmeisesti korosteta riittävästi eläkkeenmaksun (YEL) tärkeyttä ja muita yrittäjänäkökohtia. Tai sitä että jos haluaa joskus perustaa perheen... Omaa vyötä voi kiristää uran alussa, mutta ilmaiseksi myymällä ei todellisuudessa ole mitään asiaa alan ammattilaiseksi.
Eiköhän se Sanoma Newsin kuvituskin pyörisi tarvittaessa ihan opiskelijavoimin jos ammatti-ihmiset saneerataan ulos. Näin siis siihen asti kunnes ala saa niin huonon maineen että kukaan ei enää pyri "ammattiin" ja alan kouluihin.
Mutta joo. Keskiviikkona klo 16 on mielenilmaus Sanomatalolla. Edes jotain hauskaa.

EDIT: miekkarin kellonaika