Kirjoittaja Aihe: Toisen maailmansodan piirtäminen?  (Luettu 21468 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JJ Naas

  • Toikkarointia lammashaassa
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 522
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #60 : 24.04.2009 klo 13:32:33 »
Huolimatta kauheudestaan ja vääryydestään, on harva sota yhtä ja jatkuvaa ratkaisutaistelua,

Tuosta tuli mieleen Hemingwayn Jäähyväiset aseille, jossa
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #61 : 24.04.2009 klo 16:01:21 »
Huolimatta kauheudestaan ja vääryydestään, on harva sota yhtä ja jatkuvaa ratkaisutaistelua, silmitöntä mättöä ja verenvuodatusta, jossa inhimilliset piirteet katoavat, ihminen vajoaa eläimeksi, menettää moraalinsa, tekee pahaa, on rikki. Toki näitä vaiheita on, mutta ne ovat nimenomaan VAIHEITA, siinä välissä on kauhea määrä siirtymisiä, odottelua, treenausta ja elämää erikoisessa yhteisössä vaikeissa olosuhteissa. Suurin osa sotilaista säilyttää järkensä ja etsii keinoja ylläpitää ja tuoda esiin omaa inhimillisyyttään.

Ei ole sota yhtä jatkuvaa runnomista ja aivan kuten kirjoitit, raivoräiskeet ja -roiskeet ovat vain "vaiheita". Jotkut saattavat jopa selvitä sodasta ampumatta laukaustakaan. Mutta ne mainitsemasi "vaiheet" eivät kuitenkaan ole mitä tahansa vaiheita, jotka unohtuvat seuraavassa hetkessä kun kaveri kertoo hauskan kaskun tai päästää vitsikkään kuuloisen pierun. Ne ovat sellaisia "vaiheita", joiden jälkiä ihminen saattaa joutua kantamaan mukanaan koko lopun ikänsä.

Sotiminen ei ole mitään videopelin pelaamista, jossa on mahdollista painaa pause-nappulaa, unohtaa kaikki traumatisoivat tunnelmat ja käydä hakemassa jääkaapista hiukopalaksi pari äidin valmiiksi tekemää voileipää. Oma Pappani kantoi sodan arpia niin kehossaan, kuin mielessäänkin, koko lopun elämänsä ajan, nähden toistuvia painajaisia mainitsemistasi "vaiheista" vielä kuusikymmentä vuotta niiden varsinaisen kokemisen jälkeen. Sota ja sotiminen on ihmisen kannalta hyvin kokonaisvaltainen ilmiö, mielentila, joka syö ja kuluttaa ihmisen kokonaan. Nykytermistöä käyttäen sodan voisi kai sanoa olevan siihen sopeutumaan joutuneille "haasteellinen life style" tai "päräyttävää kokopäivä-extremeä repputravellaajille".

Vaikka siirtymien aikana ja korsuissa juteltaisiin kynttilänjalan vuolemisesta, lehmän poikimisesta, hyvistä huopatossuista, nussimisesta tai aserasvan paakkuuntumisesta pakkasessa ikävällä tavalla kuinka kepeään sävyyn tahansa, yhdistää jutustelijoita kuitenkin kauhun tasapaino, jonka olemassaolon heistä jokainen tietää. Se ei välttämättä näy päälle päin jokapäiväisissä toimissa, tai puheenaiheissa. Se näkyy tavassa, jolla hereillä olevat sotilaat katsovat hämärässä teltassa mitään sanomatta toisiaan, kun heidän aseveljensä vuoronperään itkee ja kiroilee unissaan itsekseen. Luulisin.

Toki ihmiset ovat yksilöitä, jotka käsittelevät asioita kukin tahoillaan itselleen luontevimmalla tavalla. Ei silti pidä unohtaa, että jotkut jopa tykkäävät sotimisesta ja se on selkeästi se heidän juttunsa ja he ovatkin siinä yleensä myös hyviä. Jollekulle toiselle sotiminen on työ siinä missä mikä tahansa muu työ ja jollekin se on taas jotakin aivan muuta. Joku hyväkäs ei puolestaan välitä viheltävän vit... hitsin vertaa siitä mitä ympärillä tapahtuu, mutta vieruskaveri tuntuu olevan sekoamispisteessä kuunneltuaan vuorokausitolkulla etulinjan tuntumaan jääneiden haavoittuneiden valitusta. Silti on vain pystyttävä elämään myös sitä sotilaan arkea. On pestävä tilaisuuden tullen jalkarätit, ajettava partaa ja kotiinkin voisi kirjoittaa muutaman vaivautuneen rivin siitä kuinka hyvin menee, ettei kotiväki vain turhaan huolestuisi. Ulkoinen tyyneys on silti vain ulkoista tyyneyttä. Sen kuvaaminen ei ole sinällään mielenkiintoista.
« Viimeksi muokattu: 24.04.2009 klo 16:03:01 kirjoittanut Claudius Gothicus »
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Valtteri

  • Jäsen
  • Viestejä: 146
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #62 : 24.04.2009 klo 22:46:54 »
Toki se, mikä on mielenkiintoista, on inhimisestä kiinni. Esmes suurin osa korkkaritarinoista on aika mitäänsanomattomia - moni varmaan keksis niistä, että sotaa ylistäviä, mutta mun mielestä ne on vaan ihan nollatavaraa. Silti niistä tykätään niin paljon, että lehti pysyy edelleen pystyssä. Mä en lähde tuomitsemaan niiden makua, jotka ostovoimallaan tämän saavat aikaan. Suurin osa ihmisistä on vähän yksinkertaisia ja niillä on halvat huvit. Väkivalta tekee tarinoista mielenkiintosia. Jos sen (väkivallaan) kehyksenä käytetään sotaa, ei se ole yhtään sen pahempi, kuin vaikka gangsteritarina. Myös siviilielämään sijoittuvat väkivaltateemaiset asiat ovat herkkää kamaa joillekin, enssijasesti tietysti väkivallan urheille ja heidän omaisilleen.

(OK, sotaan liittyy se ongelma, että kunhan pysyttelee hyvien puolella, voi se olla helposti hyväksytympää väkivaltaa. Sodasta kertomiseen liittyy se pelko, että jos ei sillä pelottele, kasvaa kansakunnassa sotaisa fiilis, joka loppujen lopuksi jotaa siihen, että kansan hyväksynnällä ruvetaan sotimaan. Rikollisista kertomisessa on aina se turva, että pystyssä oleva yhteiskuntarakanne ei koskaan tule kollektiivisesti hyväksymään rikollista toimintaa, toisin kuin sotaa. Anyways, sivuutan tämän seikan kylmästi kokonaan sillä verukkeella, että vaikka Suomessa kuinka kasvais uus fasistien sukupolvi, eivät ne tule mitään saamaan aikaan. Jossain sotaisammassa maassa, vaikkapa Venäjällä tai Yhdysvalloissa, antaisin aiheelle heti paljon enemmän painoarvoa.)

Siis suoraan sanottuna mä yritän tässä sanoa, että sodan kauhut voi ihan yhtä lailla jättää huomiotta kuin muun väkivallan aiheuttamat kauhut. Saleen pahoinpitelyn, raiskauksen tai läheisen murhan uhrilla on pahoja traumoja. Tai paljon väkivaltaa (jossain Suomea väkivaltaisemmassa yhteiskunnassa) kohtaavalla poliisilla/tms viranomaisella. Silti niistä asioista saa kertoa vapaammin, paljon vähemmän tulee syytettä henkisen tuskan vähättelystä. Vähän salaa oletan, että Claudius Gothicus ei tuomitse näitä teemoja yhtä jyrkästi. Toki voin olla pahasti väärässä!

En kato telkkaria enkä ole ikinä nähnyt sekuntiakaan Sopranos-nimisestä telkkarisarjasta, mutta eikös sen teemana nimenomaan ole pahoja tekevien ihmisten inhimillinen tarkastelu?

Tai vaikka zombitarinat! OK, tilanne niissä on absurdi, mutta jos unohdetaan absurdius, ajatelkaa, kuinka vitun kamalaa tilannetta niissä käsitellään. Parhaat zombitarinathan ovat just sellasia salaa melko vakavalla otteella vedettyjä.

Jatkan sodasta piirtämisestä:

Sota on teemana monella tapaa läheinen mulle, erityisesti sarjakuvissa, koska mun ihka ensimmäinen sarjakuvani on sotatarina, jota työstän edelleen. Ja kuten sanoin, en tekee toimintatarinaa enkä julistavaa tarinaa. Oma keskeneräinen tarinani ja suunnitellut tulevat tarinat rakentuvat kahteen asiaan: Historiallisen tilanteen kuvaamiseen ja hahmojen tarkasteluun. Mun tarkoitukseni ei ole itseasiassa kertoa tosi kovista ja viileistä jätkistä, jotka ovat ulkoa (lukijan näkökulmasta siis) ihan tyyniä vaan. Jää sitten nähtäväksi, että kuinka hyvin onnistun, ja ketä se sitten kiinnostaa. (Tai ehkä lopetan kesken ja siirryn piirtämään pornoa, mikä houkuttaa ajatuksena kauhean paljon.) Anyways, olen suunnitellut hahmoille erinäköisiä luonteenpiirteitä + kohtauksia jossa pinnan kiristyminen ja muu näkyy. Hauskaa olis myös filosofoida aiheesta sarjakuvan muodossa. Joka tapauksessa tahdon vielä sanoa suoraan, että mulla ei ole sellasta naivistista luuloa, että sota on yks haaste josta mies kyllä selviää, jos on tarpeeks kova.

Sotasarjakuvahan on tarinana siitä hauska, että aikajaksoltaan pidemmän tarinan saa hyvällä tekosyyllä kerrottua irroittautuen totutusta tarinankerronnan rytmistä. Tarina voi olla tasaista aallokkoa ilman varsinaista alku- tai päätepistettä, vähän niinkuin Huovisen Havukka-Ahon Ajattelija, joka on kirja, jonka voi avata ihan miltä sivulta vaan ja ruveta lukemaan. Tietysti jos aikoo saada semmosesta tarinasta laajemmallekin yleisölle mielenkiintoisen, täytyy olla saatanan taitava..

Jos nyt rohkeesti heittäydytään puhumaan suoraan, niin yks iso osa mun kiinnostuksesta lukijana ja tekijänä on eläytyminen - mitä itse tekisin tässä tilanteessa, kuinka kestäisin ja selviäisin. Tämän julkinen sanominen pelottaa siksi, että vitun moni muodostaa siitä tahallaan (tai no, luonnostaan jos ei muuten) väärän mielikuvan, ja päättelee, ettenkö tajuaisi sodan vakavuutta tai että vähättelisin siitä rikki menneiden ihmisten kärsimystä. Anyways. Etenkin tekijänä se ajaa eteenpäin.

Nyt taas katkee ajatus. Jään odottamaan hippien teilausta.

Tai vois vielä palata ihan otsikonmukaiseen aiheeseen ja nimenomaan itse piirrostyöhön, Curtvilen yritykseen palauttaa aihe raiteilleen:

Ei sotasarjakuva eroa tässä suhteesta mistään muusta sarjakuvasta mun nähdäkseni millään tavalla. Eri tekijöillä on eri tyyli. Jotkut osaavat käyttää tyyliään hyväkseen, toiset ovat lukkiutuneet omaan tapaan eivätkä tajua/osaa kehittyä toimivampaan suuntaan. Elukannaamojen lätkiminen sotasarjakuvaan ei ole lähtökohtaisesti väärin - kylmä fakta vaan on, että melkein kaikki antrosarjakuva ontuu pahasti, ja tyyli vaatii todella paljon taitoa onnistuakseen ylipäätään missään. Tietynlainen tarina sopii tietynlaiseen tyyliin - vaikeammaksi menee, jos tarina ja tyyli ovat lähtökohtaisesti ristiriidassa, mutta jos todellista taitoa löytyy, ei esmes pilakuvamaisesti tehty täysin huumoriton sodan pahuutta kuvaava tarina ole mikään mahdottomuus tehdä toimivaksi. Tietysti kaikki vähän vähemmän taitavat sitten pelaavat tarkemmin, että miten piirtää mitäkin tarinaa.

Kuten niin monta kertaa ennenkin on sanottu, ei vääriä tapoja sinänsä ole olemassakaan. Jos joku tulee tähän ketjuun kysymään, että apua, aion piirtää sotaa, miten, pitäs varmaan ekana saada mahdollisimman tarkasti selville, että miltä siitä itestään tuntuu, ja mihin sen omat taidot riittävät.

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #63 : 30.04.2009 klo 08:53:24 »
Siis suoraan sanottuna mä yritän tässä sanoa, että sodan kauhut voi ihan yhtä lailla jättää huomiotta kuin muun väkivallan aiheuttamat kauhut. Saleen pahoinpitelyn, raiskauksen tai läheisen murhan uhrilla on pahoja traumoja. Tai paljon väkivaltaa (jossain Suomea väkivaltaisemmassa yhteiskunnassa) kohtaavalla poliisilla/tms viranomaisella. Silti niistä asioista saa kertoa vapaammin, paljon vähemmän tulee syytettä henkisen tuskan vähättelystä. Vähän salaa oletan, että Claudius Gothicus ei tuomitse näitä teemoja yhtä jyrkästi. Toki voin olla pahasti väärässä!
Oikeastaan en ollut tuomitsemassa minkäänlaisia teemoja. Mielestäni väkivallassa on kiinnostavinta kaikki muu, paitsi juuri se konkreettinen väkivallan akti. Kiinnostavinta on väkivallan vaikutus ihmismieleen. Väkivallan tekijöitä ajavat mielenliikkeet ja motiivit, samoin kuin sen keskellä elämään joutuvien uhrien sopeutumiskeinot ovat mielestäni niitä aiheita, joista syntyy tarinoita. Väkivallanteko on itsessään usein vain lyhytkestoinen purkaus ja aika mielenkiinnoton kuvauksen aihe.

Sotaan liittyen mielenkiintoista on mielestäni erityisesti se, miten ihan tavallinen ihminen pystyy elämään sen asian kanssa, että hän käyttäytyy väkivaltaisesti ja saa siitä vielä hyvin onnistuessaan kiitosta. Sotatilanne tekee väkivallasta hyväksyttävää ja myös ainoan keinon mahdollistaa oman olemassaolonsa jatkumisen. Siinä seikassa, että mitä enemmän yksilö tappaa ja tuhoaa niin sen parempi, on varmasti tavallisella rationaalisella hepulla paljon sulattelemisen aihetta. Miten suhtautua itseensä ja tekemisiinsä? Entä sitten, kun on kerran päässyt "tekemisessä" oikein kunnolla vauhtiin, niin mitenkäs rauhan aikana kun jännittävimmät aktiviteetit ovat heinänteko ja potkupallo? Korvienvälissä voi olla vielä kovastikin vauhti päällä, mutta täytyy vain pidätellä. Ja se pidättelee joka pystyy.

Paljon onnea tulevalle sarjakuvallesi, Valtteri! Oletkin jo tainnut näyttää täällä pieniä tuokiokuvia ja hienolle ovat näyttäneet. Toivottavasti näemme sinulta vielä lisää työnäytteitä ja jossain muodossa vaikka kokonaisen valmiin sarjakuvan.   
« Viimeksi muokattu: 30.04.2009 klo 08:56:42 kirjoittanut Claudius Gothicus »
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Asko AA

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 677
  • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #64 : 30.04.2009 klo 10:24:22 »
Mä en lähde tuomitsemaan niiden makua, jotka ostovoimallaan tämän saavat aikaan. Suurin osa ihmisistä on vähän yksinkertaisia ja niillä on halvat huvit.

Tämä on aika muikea lausepari.
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #65 : 30.04.2009 klo 13:32:04 »
Jään odottamaan hippien teilausta.

Miksi haluat, että hipit teilataan?

bats

  • Jäsen
  • Viestejä: 554
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #66 : 30.04.2009 klo 13:35:18 »
Miksi haluat, että hipit teilataan?
Varmaankin siksi että kaikki vihaavat hippejä. ;D

Onpa tämäkin ketju muuttunut hassuksi. Viestit ovat joko raamatullisia sepustuksia joita ei Erkkikään jaksa lukea, tai sitten yksilauseisia off-topic-paskanjauhantoja. Lukitkaa koko paska. Menkää mieluummin kertomaan niitä sarjakuvaideoitanne siihen ideaketjuuni.  ;D

Vaikka mitä minä valitan, puhukaa mistä lystäätte.  :D
« Viimeksi muokattu: 30.04.2009 klo 13:46:11 kirjoittanut bats »
"He ovat yhdistelleet eri lajeja ja luoneet hengittävää, sosiaalista norsun paskaa, jonka geeneistä on hyötyä ihan käytännössä."

- Jari Tapani Peltonen

bats

  • Jäsen
  • Viestejä: 554
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #67 : 30.04.2009 klo 13:58:07 »
Kivaa tuo teilaaminen. Ihmettelin että mikä on teilipyörä, ja nyt kadun että otin selvää..

Historiaa on kiva oppia.
« Viimeksi muokattu: 30.04.2009 klo 14:04:09 kirjoittanut bats »
"He ovat yhdistelleet eri lajeja ja luoneet hengittävää, sosiaalista norsun paskaa, jonka geeneistä on hyötyä ihan käytännössä."

- Jari Tapani Peltonen

pertti jarla

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 915
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #68 : 30.04.2009 klo 14:31:30 »
Sodassa jalkaväkisotilaan kannalta on paljon asioita, jotka tunnetaan mutta joita ei millään meinata kuvata: etenkin maailmansodissa merkittävä osa sotilaista ammuskeli enimmäkseen ilmaan. Lähdettäessä hyökkäämään omista linjoista vihollista kohti muutama mies aina jäi peloissaan makaamaan. Näin kerrotaan ainakin Suomen armeijasta, varmaan on ollut totta muuallakin, jos ei oo poliittinen osasto takana vahtinut. Ja ennenkaikkea: suuri osa miehistä joutui pois muonavahvuudesta haavoituttuaan, ei kuoltuaan. Sotajutuissa harvoin tulee päähenkilöistä invalideja.
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #69 : 30.04.2009 klo 16:19:51 »
even soldiers, it seems, are reluctant to end another's life. During the Second World War, for instance, it has been estimated that only 15-20% of front line American combat soldiers actually fired their weapons at the enemy. The rest either deliberately shot into the air or busied themselves with other tasks. Anything to avoid killing.

http://www.channel4.com/science/microsites/S/science/society/killing.html
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Asko AA

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 677
  • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #70 : 30.04.2009 klo 23:33:29 »
etenkin maailmansodissa merkittävä osa sotilaista ammuskeli enimmäkseen ilmaan.

Tästä tosiseikasta tulee kyllä häkellyttävän kirkasta tosi-näkökulmaa. Itse kuulin ilmiöstä ensi kerran Gettysburgin taistelun tutkimuksesta (Amerikan sisällissodassa siis):
Lähes 90% Gettysburgin taistelukentältä kootuista musketeista oli täysin laukaisemattomia ja lähes puolet oli ladattu kahdesti, mikä paljastaa lukuisien sotilaiden vain teeskennelleen aseen laukaisemista vihollista kohden..

Tämä kirkastaa myös Tuntemattoman sotilaan kuvaaman tilanteen, jossa Rahikainen laukoo kivääriään taisteluhaudassa taivaalle Hietasen suureksi närkästykseksi.
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #71 : 01.05.2009 klo 11:45:59 »
Pentagon piti tätä isona ongelmana myös Vietnamissa johon vastalääkkeenä pidettiin esim.  vihollisen demonisointia ja dehumanisaatiota. Tulokset ovat hyviä, esim. Irakissa yhdysvaltalaiset sotilaat ampuivat pääasiassa tappaakseen. Siteeraan nyt muistinvaraisesti New York Timesissa ollutta artikkelia, en valitettavasti ottanut sitä talteen vaikka sisältö oli äärimmäisen mielenkiintoista
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Valtteri

  • Jäsen
  • Viestejä: 146
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #72 : 01.05.2009 klo 11:47:21 »
Vietnamin sodassa jenkit kantoivat sirpaleliivejä, joissa kerrottiin sellaisiakin faktoja, kuin että 70% tappioista aiheutuu sirpaleaseista. Vietnamissa ja sen jälkeen pistettiin kuitenkin merkille, etteivät luvut oikein pidä paikkansa, ja että silloiset suojaimet on suunniteltu vääränlaiseen sotimiseen.  Syynä pidetään aina vihollisen huonontuneita resursseja, ts. pienen maan ja usein sissiluonteisen sotimisen resursseilla on hankala laittaa riittävän raskasta aseistusta. Kukaan ei ole maininnut sitä, että uudempien sotien luonteet verrattuna maailmansotiin eroavat myös sillä, että vihollinen on epätoivoisempi ja hyvin mahdollisesti paljon kärkkäämpi ampumaan kohti. Vaikkei se mitään uutta ole, kymmen vuotta sitten meillä oli jo lukion psykologian kirjassa jotain juttua aiheesta. Silloin epäiltiin mediaa syypääksi; ekan maailmansotien aikaan oli harva nähnyt graafisesti esitettynä, että miten se ihminen oikein tapetaan, toisessa maailmansodassa aiheesta oli ehtinyt jo tulla elokuvia (ja sarjakuvia!), Vietnamin sodassa tapettiin jo paljon enemmän tosissaan ja Persianlahden ensimmäisessä kähinässä kaikki sotilaat olivat saaneet hyvin runsaasti mielikuvaharjoitusta ihan oikeasta tappamisesta, mikä teoriassa linkitettiin todella suureen kohtiampumisprosenttiin.


Sotasarjakuvan piirtämisestä:
Ite piirrän vain yhdellä tapaa, koska en kertakaikkiaan osaa tyylitellä tai tehdä mitään sarjakuvamaisia kikkailuja. Eräskin Petri taas otti ja käytti vapaasti sarjakuvissa tuttuja, tavallaan huumoriin liitettyjä tyylittelyjä, eikä tarina nyt silti varsinaisesti nosta suupieliä:
http://www.kolumbus.fi/~w482248/SgtGrey/

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #73 : 01.05.2009 klo 12:47:38 »
Aika hyvä mutta minulle tuli ensiksi mieleen Mike Mignola joka ei varmaan kirjoita veroilmoitukseen ammatikseen humoristi. Toinen assosiaatio oli erinomainen mutta jokseenkin tuntematon sotaelokuva Midnight Clear jota suosittelen lämpimästi

http://www.imdb.com/title/tt0102443/
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Gothicus

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 788
Vs: Toisen maailmansodan piirtäminen?
« Vastaus #74 : 02.05.2009 klo 12:06:59 »
Kyllä, vahvasti tuli Mignola mieleen sekä kuvituksen, että kerrontatyylin puolesta. Hyvää tavaraa ja tuota lukisi enemmänkin. Täytyy laittaa taiteilijan nimi mieleen...
"Ihminen on ihmiselle kettu."