Olen jo miettinyt vähän taustatarinaakin, hän on virolainen Erki Töll, joka on värvätty Neuvostoliiton joukkoihin. En tiedä oliko siellä paljon virolaisia mutta jotenkin kiehtoo ajatus että suomensukuinen hemmo olisi tarinassa päähenkilönä.
Olin juuri Tallinnassa vetämässä esitelmän "sarjakuvista ja historiasta" suomen kielen opettajille. Ehdin hiukan kierrellä ja täydentää oheismateriaalia kirjakaupoissa ja antikvariaatissa. Ostin mm. Mart Laarin kirjat "Viro toisessa maailmansodassa" ja "Viron aseellinen vastarintaliike 1944-1956" (joista oli siis suomenkieliset laitokset), koska saatoin kierrättää niitä kuulijoiden seassa esimerkkinä kuvitetuista teoksista, jollaisia suomalaisten korkkarien tekoon aina haalitaan.
Eli pointtiin päästäkseni: virolaisten mukanaolosta Saksaan tunkeutuvassa puna-armeijassa ei ole tietoa. Neuvostoliittoon veljeskansa taivutettiin ankaran vastarinnan jälkeen sodan lopussa. Berliiniin taisteluihin asti meneminen tunnu ihan loogiselta - ellei sitten kehitä mukanaolon syystä ihan selvää, kiinnostavaa ja yksilöllistä juonisäiettä. Mutta missään nimessä tällainen sankari ei voi edustaa virolaista II maailmansodan sotilasta yleisemmällä tasolla.
Lähdeaineistosta olet saanut erittäin hyviä vinkkejä. "Perikato" ja Beevor ovat loistavia katsastettavia, toinen kuvallisesti, toinen koko tapatuman kuvauksessa. Yksityiskohdista kannattaa edelleen kysellä lisää tässä säikeessä. Apua löytyy varmasti.
Aseista, sotakoneista, arvomerkeistä & univormuista ja muusta rekvisiitasta löytyy tuhottomasti tietosivuja, kuvastoja ja tietopaketteja. Mitä tarkemmin kysyy (mikä armeija/joukko-osasto, mikä erityinen sotatapahtuma, mikä paikka, vuosi/kk, mikä ase, sotakaluste), sen varmemmin saa täsmätietoa kuvin ja sanoin.
Korkkaritoimituksen noin kymmenen perusteoksen (ja parin cd-romin) käsikirjasto on tuoreimmillaankin yli kymmenen vuoden takaa, joten niitä on hankala suositella. Mutta jokaisessa kirja-alessa (ja isommissa kirjakaupoissa) on aina useita tanakoita kuvateoksia sodasta joka ainoasta näkökulmasta.
Korkeajännityksessä itsessään on ehditty julkaista jo satoja Kersantti Kiven tietoiskuja yksittäisistä ja sattumanvaraisesti vaihtelevista aiheista. Toistaiseksi niitä ei ole luetteloitu hakukäyttöön. Nehän ovat aina sarjakuvaseikkailuun liittyviä, joten joka aiheesta on pokkarissa yhden seikkailun verran suhteellisen luotettavaa kuvamateriaaliakin. Tai ainakin poimittavaksi hakusanoja, joista tarkistaa jutussa mainittuja aseita ja yksityiskohtia.
Onnea matkaan. Sen verran antaisin lisävinkkiä, että juonikuvio kannattaa miettiä ensin mahdollisimman eheäksi ja kiinnostavaksi ja pitää sitten piirtämisvaiheessa huoli siitä, että yksityiskohdat menevät oikein.
Tämäkään ei ole mikään jäykkä sääntö, sillä Aapo Kukon sukellusvenetarinassa on hyvin kiehtovaa tarinan välitön elämisen tuntu, joka ei välttämättä perustu piiruntarkkaan ennakkokässäriin. (Jos perustuu, sitäkin suurempi kumarrus tuntuman tuoreudesta).