Ihan oikeat piirtäjät tuonne mielestäni valittiin. Itse olisin poistanut Nicolon ja laittanut tilalle Marcellon, kun mielestäni Nicolo ei ole hirveästi lehteen piirtänyt . Mutta tietämykseni rajoittuu vuoteen 85, onhan herra voinut toki piirtää ahkerammin ennen sitä.
Muista vakiotekijöistä taisi myös jäädä pois Monti, mutta eihän ne kaikki mukaan mahdu.
Niin ja valintani on Ticci.
Hassua, että umpikehuttu Villa ei ole tämän viestin kirjoitushetkellä saanut vielä yhtään ääntä!!
No, ei Villa saanut ääntä kun ei voinut äänestää kuin yhtä! Itse asiassa jakaisin piirtäjät kolmeen luokkaan: huiput, hyvät ja ihan paskat.
Huippuja: Ticci, Villa, Letteri, Repetto, Gilbert, Capitanio, Civitelli, Ortiz, Magnus, Monti, Cestarot
Hyviä: Nicolo, Blasco
Ihan paskoja: Galep, Muzzi, Buzzelli, Zaniboni, De La Fuente ym.
Juuri näin. Aiemmin Letteri piirsi siististi hyvin ohuella viivalla, mutta nykyisin viiva on paksuntunut ja monen hahmon pää on litistynyt, etenkin jos hahmoa kuvataan hiukankin kauempaa. Mikähän Letteriä tosiaankin vaivaa, onhan Ortizkin häntä paljon vanhempi. Minnekäs ne Oklahoman puuttuvat sivut häipyivät?
Ticillä viiva paksuntui hieman jo ilmeisesti 70-luvun lopulla mutta hahmpäitä hän ei ole litistänyt ja eikä häne tyylinsä ole kyllä muuttunut sitten 1980-luvun alun.
Tiedätkös, onko tänä vuonna tulossa lisää Cestaron veljesten piirtämiä juttuja? Näistä ihan viime aikoina tulleista piirtäjistä Cestarot ovat parhaita, Repettokin on kyllä hyvä ainakin Maxi-Texin perusteella.
Ovatkos muute huomanneet, että Maxi-Texien painojälki on parempaa kuin perus-Texin vaikka Maxeissa paperi näyttää hieman huokoisemmalta?
:D Itte olen turvautunut liimaan ja kärsivällisyyteen. Kyllä se hajominen siihenkin loppuu, kun poistaa vanhat liimat ja pistää uudet, paremmat tilalle. Sulla on kyllä aika miehekäs menetelmä ;D
Emmä niitä maxeja rääkännyt oo. Ihan lukemisen aikana olen alkanut huomaamaan pientä ritinää. Mahtaakohan tuo norskien käyttämä liima ajan mukaan kuivua ja irrota? Pahaa pelkään!
Sitäpä juttua minä tarkoitin. Onko muuten tietoa tulevien Maxien julkaisuaikataulusta? Uusimmassahan mainostettiin peräti 3 tulevaa numeroa.
Mitäs kuuluu nykyisin Nicololle ja Blascolle? Onko heittäny veivinsä?
Sais muuten Rosa piirtää yhen Texin ::)
Listan piirtäjät ovat kaikki hyviä, paitsi totaalinen kuonakasa Galep.
Villakin on huippuhyvä.
tosiasiassa vaikkapa meksikaanit ovat kykenemättömiä luomaan kunnon yhteiskuntaa korruptoituneen pelleilyn sijasta...
Kiva! Kerrankin saan kuulla rehellisen mielipiteen kirjasta ;D. Kiitoksia kovasti! Vähän kuitenkin kommentoisin. Tarkoitus oli tosiaan yrittää enemmänkin selittää, että mikä se Tex on olevinaan, siitä johtuivat filosofoinnit ja höpötykset! Varsinkin, kun Lagerstedtin Tex-kirjassa tuota faktapuolta ruodittiin aika kiitettävästi. Tarkoitus ei ollut kirjoittaa samoja asioita toiseen kertaan. Tekijöiden tarkempaa esittelyä mietin jonkin verran, mutta päätin jättää sen pois juuri tuosta mainitusta syystä. Toki sarjan luojista, Bonellista ja Galepista, kirjassa oli lähes kaikki oleellinen tieto. Ruudinsavu-lehdessä, ja myös tällä keskustelupalstalla, olen yrittänyt toisinaan hiukan tuoda lisätietoa tekijöistä. Ruudinsavussa yritän jatkossakin jatkaa samalla linjalla.
Sitten Boselli ja Nolitta. Kirjan kirjoittamisen jälkeen Bosellilta on tullut ylivoimaisewsti hänen huonoimmat juttunsa. Nykyään olenkin häntä kohtaan paljon kriittisempi. Nolittaa en muista hirveästi haukkuneeni (Nizzin hermoromahduksen jälkeisen tuotannon kyllä)..., mutta voi olla, että hänestä saattoi olla muutama kriittinen sana. Olen kyllä sitä mieltä, että Nolittan Tex-tuotanto on suorastaan timanttista, vaikka hänen viimeisimmät juttunsa eivät ylläkään aivan vanhojen klassikkojen tasolle.
Tiesittekö muuten, että Galepin viimeisiä Tex sivuja ei koskaan julkaistu. Hän kuoli, kun tarina oli vielä kesken. Sergio Bonelli päätti piirrättää koko jutun uudelleen Ticcillä, koska jälki oli hänen mukaansa niin hurjan huonoa, että sen julkaiseminen ei olisi ollut kovin kunniakasta.
Ticci ja Letteri menivät hyvin läpi, mutta ei Nicolo.
Omat testini ovat olleet 100% selkeitä tuomioita Galepin tappioksi esim. Ticciin tai Villaan verrattuna.
Kyllä tuo pitää ihan varmasti paikkaansa! En voi uskoa, että tässä on nyt äänestetty parasta piirtäjää niinku olisi pitänyt! Nyt on äänet annettu vain myötätunnosta Galeppinia kohtaan. Johtuu ehkä siitä, että Galep on luonut texille ja kumppaneille sekä muille sarjan tärkeille henkilöille kasvot ja olemuksen (Mefisto, proteus ja muut!)
Kaikki kunnia Galeppinia kohtaan. On pitkälti hänen ansiotaan, että Texistä tuli näinki menestynyt sarjakuva, mutta jos parasta piirtäjää haetaan niin se ei takuuvarmasti ole Galep!
Villan kansikuvat ovat aivan loistavia, huomattavasti Galeppia parempia. Harmi vain että hänen viimeiset tarinansa, kuten Mefisto-seikkailu, eivät pienessä mustavalko-muodossa selvästikään pääse oikeuksiinsa. Värillinen suuralbumi voisi olla oikea formaatti.
Joskus joku narisi sitä, että Villan piirtämillä henkilöhahmoilla näyttää olevan tavattoman pieni rasvaprosentti. Selailin hiukan Villan varhaistuotantoa. Huomio oli totta! Intiaaneilla ja kenellä tahansa laiheliinilla sikspäkit loistavat, vaan eivät silti pullistele, koska lihaksi ei niin valtavasti kuitenkaan ole. Joten ei ole rasvaakaan. En missään nimessä antaisi Villalle ääntäni, vaikka laskenkin hänet Texin eliittipiirtäjiin. Pisteitä laskee sekin, että hän on niin tavattoman hidas. Tuntuu, että jokaista tarinaa häneltä saa odottaa aina entistäkin kauemmin.
On se kyllä jännää miten nämä mielipiteet piirtäjistä vaihtelee. ... Itse kyllä Nicoloa luonnehtisin (Galeppiin verrattuna) laatusanoilla suttuinen, nuhruinen ja alkeellinen.
Ei voi kuin ihmetellä näitä makuasioita...
jos otetaan esimerkiksi tuo mainittu "Tahrittu tinatähti" niin voitko kuvailla millä tavoin jälki sinun silmissäsi paranee kun Galep tarttuu puikkoihin kesken tarinaa?
jos katsot esim. kroninkan 7 sivut 181-183, jossa piirtäjä vaihtuu, niin ainakin minä havaitsen selvän terävöitymisen piirrosjäljessä
EEEEIIII!!! Ei värillisiä Texejä, ei missään nimessä. Jos värijulkaisuja tulee, niin katkaisen Texin tilauksen välittömästi. Värillisyys ei kerta kaikkiaan sovi Texiin. Villa olisi kyllä hyvä myös albumiformaatissa, mutta vain mustavalkoisena.Minunkaan mielestäni värit eivät sovi Texiin. Toki noita muutaman sivun novelleja on ihan mukava katsella, mutta en edes ostanut Kostajaa kun näin piirrostyylin heikkouden ja sen miltä värit Texissä näyttävät. Mutta Hannu sanoi että Villan töitä pitäisi saada jätti-väri-albumina. Siihen voin vastata että onhan sellainen jo julkaistu. Eli italian maalla löytyy Kadonnut laiva (joka on yksi suosikeistani) värillisenä albumina. Eli jos only piirros kiinnostaa, niin jostain italyn nettikaupasta semmosen voisi saada ostettuakin. Eikä sitä koskaan tiedä jos Asko lukee tämän viestin... ::)
Minunkaan mielestäni värit eivät sovi Texiin. Toki noita muutaman sivun novelleja on ihan mukava katsella, mutta en edes ostanut Kostajaa kun näin piirrostyylin heikkouden ja sen miltä värit Texissä näyttävät.
Ei, ei, mutta silti mielestäni (ja Pason mielestä) mustavalkoisuus sopii Texiin kuin nenä päähän.
EEEEIIII!!! Ei värillisiä Texejä, ei missään nimessä. Jos värijulkaisuja tulee, niin katkaisen Texin tilauksen välittömästi. Värillisyys ei kerta kaikkiaan sovi Texiin. Villa olisi kyllä hyvä myös albumiformaatissa, mutta vain mustavalkoisena.
Kuinkahan monta Kubertin väritexin lukijaa on sitä mieltä, että se oli texiä.. :-\
Voit alkaa laskemaan... Ei se Kubertin kuvitus edes väreissä niin kaukana normaalista Tex-linjasta ole, ettei tuota voisi rehellisesti Tex-tarinaksi lukea.
Veikkaan, että jos tuo olisi julkaistu pienempikokoisena ja mustavalkoisena, kukaan ei kovasti sitä haukkuisi.
Veikkaan, että jos tuo olisi julkaistu pienempikokoisena ja mustavalkoisena, kukaan ei kovasti sitä haukkuisi.
Villa menestyy! Taitaa olla ns. uudempien lukijoiden ääniä.. (Itse kuulun siihen kastiin). Jostain luin, että esim. mr. Hannu on lukenut Texiä alkuajoista ja silloinhan Galep on se "oikea"? Olenko oikeassa?Totta pitää. Ja näyttäähän se Galep äänestystulostenkin perusteella olevan se oikea, joskin otos lukijoista on varsin pieni ja varmasti valikoitunut. Kattavampi lukijaäänestys todennäköisesti vain vielä lisäisi Galepinm etumatkaa muihin piirtäjiin, ainakin vielä ennenkuin vanhempi ikäpolvi siirtyy mullan alle.
Aivan! Joten odottakaapa kun saatte Letterin MAXIN käsiinne!Tai Villan ;D
Letteri oli hyvä, eipä käy kiistäminen. Myös Ortiz on hyvä, MUTTA: näyttää siltä, että hänen tyylinsä on pirun herkkä painotalon tekemisille eli jos vaikkapa painojälki on hiukankaan liian mustaa, niin ei hyvä. Verratkaapa Ortizin Maxeja perus-Texeihin. Jäljessä on eroa, Maxin hyväksi.Tuli mieleeni, että numerossa 2/2001 (tarina muistaakseni nimeltään Aavekaivos) ei Ortizin kohdalla ollut kyse heikosta painojäljestä vaan suoranaisesta painomokasta. Siitä kärsi myös edeltävän numeron Galepin klassikkotarina. Osalla sivuista oli siis suoranaisia varjokuvia. Todella sääli, sillä Ortizin kuvitus oli kyllä vahvaa siinäkin tarinassa. Sen mokan jälkeen taisi painopaikkakin vaihtua.
Nyt lisäilin vaihtoehtoja tähän äänestykseen (alunperin tähän sai pistää vain rajallisen määrän kohtia). Jätin armotta pois ns. yhden hitin ihmeet sekä kaikkein kamalimmiksi mainitut piirtäjät kuten Gamban ja Muzzin. Varmaan joku vielä unohtui, joten kertokaahan, jos tulee mieleen, niin lisään listaan.
Sommer, mutta häneltä ei oo normi texeissä kuin yksi tarina. Lisäks yks suuralbumi
Samalla pitäis ottaa mukaan kaikki Buzellit yms. koska heiltäkin on ilmestynyt sekä suuralbumi että normaali-Tex (no, okei samoja tarinoita, mutta mielestäni aika turha valinta tonne. Vois tietenkin, kun uusi Länkkäriosio valmistuu, aloittaa "paras Suuralbumi- piirtäjä"- äänestyksen, siihen nämä sopis ;))
Mietin kuitenkin antaakko ääni Fontille vai jättää Villalle... Tai kenties Letteri...Tai vaikka Ticci? ;) Ja käytä vaan Ticcimania, voi olla, että "ulkopuoliset" ketjun lukijat eivät tajua, keneen viittaat. Pystyykö tuota "poista ääni"- valikkoa vielä muuttamaan, vai pitikö se laittaa ennen äänestystä. Tahi sitten äänestys pitää aloittaa alusta, ei taida muuten onnistua
Hienoja piirtäjiä on vielä paljon muita, eipä Texissä Muzzia, Gambaa ja Nicoloa lukuunottamatta oikein huonoja piirtäjiä ole ollutkaan.
Villahan tuosta jäi pois, hänen kansikuvansa ovat todella uskomattoman hienoja, mutta piirtämänsä Mefisto-seikkailu jälkeen olen sitä mieltä että tehköön kansia ja jättäköön muille tarinoiden kuvitus.
Entäs Hannu ja Asko jotka näyttävät olevan paikalla ;)
Olisko Valentino??? :D
Mistä ihmeestä sait ton kuvan, Pat?? Näyttää Villan piirtämältä.
Sehän on Ticcin piirtämä tarina, miksiköhän Villa on piirtänyt noita kuvia??
normaalisarjan jatkumot tänäkin vuonna (se leopardinnahkainen vaaniva intiaani).Se oli mielestäni poikkeuksellisen huonoa Villaa. Oli jätkä kokeillut taas jotain uutta tyyliä, kuten jossain 2005- vuonna
Ei voi olla totta!!!!!!!
Nuo on kun valokuvia tilanteista. Mahtavia. Yhdyn kyllä täysin Cheyennen toiveeseen. Nuo on niin hienoja. Paatuneena tex-tutkijana/fanina tietty tunnistin mistä storyista nuo kuvat olivat. Mutta kakkoskansi oli aika hankala. Siinä oli tuo haamu ja luostari ja tex nuotiolla. En kertakaikkiaan muista muuta tuollaista tilannetta kun jossain 1990 vuosikerrassa olleessa tarinassa jossa Tex halusi kostaa Manuel Pedrosalle (meniköhän nimi oikein), jonka taas oli tavannut tarinassa Sotilaskarkuri /Väijytys erämaassa 12-13/86. Siinä oli luostari ja "haamu" Tarinan nimi taisi olla "Rajaseudun rosvot"
Voisiko joku valaista asiaa, mikäli veikkaamani tarina on väärin.
Mutta kakkoskansi oli aika hankala. Siinä oli tuo haamu ja luostari ja tex nuotiolla. En kertakaikkiaan muista muuta tuollaista tilannetta kun jossain 1990 vuosikerrassa olleessa tarinassa jossa Tex halusi kostaa Manuel Pedrosalle (meniköhän nimi oikein), jonka taas oli tavannut tarinassa Sotilaskarkuri /Väijytys erämaassa 12-13/86. Siinä oli luostari ja "haamu" Tarinan nimi taisi olla "Rajaseudun rosvot"
Voisiko joku valaista asiaa, mikäli veikkaamani tarina on väärin.
Joo, niin onkin. Ei tullut mieleen vaan. Mitäs piditte El Muerton kuvasta? Tex seisoo käsi veressä, ja muerto makaa savuava reviska kädessä maassa. Kuvassa taisi olla päivä ja tarinassa yö. Menee vähän ristiin. Tai mitä piditte Teatterimurhalle omistetusta kuvasta?Mahtavia kuvia, kaikenkaikkiaan. Hienoa työtä Villalta. Enää en ihmettele, miksi kestää tarinoiden piirto niin kauan. Mies piirtää kannet ja vielä noin hienoja kuvia lisäksi
Lisäsin listalle nyt myös Gamban ja Muzzin, kun sitä huonoin Tex-piirtäjä äänestystä ei tosiaankaan löydy enää mistään. Kaipa se huonoin piirtäjä tästäkin selviää seuraavan sadan vuoden kuluttua, kun muilla piirtäjillä alkaa pakostakin olla ainakin yksi ääni kullakin.Muzzilta aika onnistuneita kuvia http://www.texbr.com/forum/viewtopic.php?t=980.
En tiedä ovatko muut huomanneet, mutta katselin nyt eri piirtäjien ampuma kohtauksia, ja sitä, että lataako hahmo aseensa. Civitellille loistavat pisteet siitä että hän on muistanut piirtää Coltin "hanan" eli iskurin viritetyksi aina ennen laukausta. Esim. Tumak leppymättömän alkukohtauksessa Texin Coltien iskurit näkyy viritettyinä. Myöskin Villa on muistanut JOSKUS piirtää tämän. Muilla piirtäjillä taas ei näytä olevan iskurin virityksiä piirrettynä, AI JAI JAI! Galepilla joissakin tarinoissa kun rosvo paljastuu virityksestä kuuluvan äänen ansiosta. Winchester on taas paljon vaikeampi juttu. Ase pitää laukauksen jälkeen ladata niin että liipaisin kaaren takana olevasta sormikahvasta taitetaan alas ja takaisin paikoilleen. Liike työntää hylsyn pois ja uuden luodin piippuun iskurin laukaistavaksi. Monetkaan piirtäjät eivät muista/tiedä tätä, vaan Tex tuntuu ampuvan kiväärillään puoliautomaattitulta. Tämän parhaiten on muistanut Villa jolla näkyy joka tarinassa kahva taitettuna auki. Myöskin Civi on tainnut muistaa tämän. Muuiden piirtäjien ongelma lienee siinä etteivät ymmärrä aseista mitään. Mitäpä mieltä te olette??
Näyttää olevan kovasti eriäviä syntymäaikoja piirtäjä Jose Ortizille. Minun tietojeni mukaan hän on syntynyt vuonna 1947, elikkä ei hän nyt aivan ikäloppu ole.
Letterilläkin on mainioita henkilöitä, ja etenkin hän osaa kuvata runsaasti erilaisia ilmeitä. Tähän seikkaan havahduin hiljattain kun lueskelin muutamia mainioita Letterin tarinoita 80 ja 90 lukujen taitteesta. Päällimmäisenä tulee mieleen esimerkiksi 'Shanghai Ladyn tragedian' alun mainio kylpyläkohtaus, jossa henkilöiden tunnetilat välittyvät hienosti lukijalle. Itse pidän Letterin Texin ja Carsonin ilmehdintää aivan Tex Willerin parhaimmistona, varsinkin silloin kun kaverukset naljailevat keskenään. Ja voi niitä Letterin kauhukohtausten ihmisten pelokkaita ilmeitä - niistä välittyy juuri oikeanlainen kauhistunut ja ahdistunut tunnelma! Tämänkaltaisessa kuvauksessa Letteri päihittää lähes kaikki kollegansa.Aivan, juuri näin! Vielä nyky Letterikin, vaikkakin paksulla viivalla, osaa tämän ja se onkin syy siihen miksi myös minusta Letteri on suorastaan legendaarinen. Etkös tarkoittane kohtaa jossa Carson polttaa sikaria ja sitten se sammutetaan varsin omalaatuisella tavalla. Unohtumaton kohtaus ;D Juuri siinä Carsonilla on oikea ilme :D Lähinnä tämmöinen >:(
Etkös tarkoittane kohtaa jossa Carson polttaa sikaria ja sitten se sammutetaan varsin omalaatuisella tavalla. Unohtumaton kohtaus
Ikäisekseen Ortiz on kyllä varsin vetreässä kunnossa,ainakin kuvien laadusta päätellen. Tosin en tiedä minkä ikäinen maestro on mahtanut olla piirtäessään "luotijunan".
Erio Nicolo on minunkin salainen suosikkini. Hänen heikoin osa-alueensa on taustoissa, jotka jäävät usein pahuksen vaisuiksi. Aika harvassa ovat ne 'teknisesti ei niin taitavat tai omaperäiset piirtäjät', joista pitäisin. Mutta Nicolo on ehdottomasti yksi heistä.Joo, kyllä Nicolo oli parempi, kuin vaikkapa Letteri ja Galep. Moni voi saada tästä sydämen tykytystä tms., mutta näin on. "Vanhoista" piirtäjistä vain Blasco oli parempi kuin Nicolo (huom. Ticciä en edes tuossa viitsinyt mainita. Nuo "wanhat" piirtäjät tarkoittaa niitä vanhalla, eli suurinpiirtein Galepin piirtämällä tyylillä piirretyt Texit)
(Lyödäänkö muuten vetoa että puoletkaan faneista ei jaksa kirjottaa tota listaa...)Niin, luulen. < turhaa pään aukomista> puoletkaan Tex-faneista ei käy Kvaakissa </ turhaa pään aukomista>.
Millä perusteella Font rankkasi mestarillisen Giolitin niin alas? Onnettomien Galepin, Marcellon ja De La Fuenten jälkeen???Niinpä. Olen itse unohtanut Giolittin kympistäni ilmeisesti. Siis uusi top 3 on: Ticci, Villa,Gilbert (tai Alberto Giolitti, miten nyt kukakin haluaa)
Huiput: Magnus, Villa, Civitelli, Monti, Repetto, Ortiz, Cestarot, Capitanio, Letteri, Ticci, Civitelli, Fusco, Giolitti,Muuten sama, Paso, minulla, mutta:
Kelvolliset: Sommer, Nicolo, Font (parhaimmillaan huippua), Della Monica, Blasco, Diso, Alessandrini
Surkeat: Muzzi, Buzzelli, Galep, Gamba, Marcello, Venturi, De La Fuente, Zaniboni, Parlov
Olisi hienoa löytää jostain Giolittin,Montin,Repetton, Della Monican, Venturin ja Cestarotin veljesten töitä. Minkähän nimisiä tarinoita mainitut herrat ja ilmeisesti yksi nainen ovat kuvittaneet? Osaisiko jokui suositella jotain heidän piirtämäänsä Willeriä. Uuden Sommerin ostin juuri. Hänen kuvansa sijoittuvat keskitason yläpuolelle. Niissä on selvää yritystä tehdä hyvää ja toimivaa sarjakuvaa.Giolittiltä voipi saada tällä hetkellä oikeastaan vain sen suuralbbarin, eli Kaupunki ilman lakia. Mieshän on jo kuollut. Lähde etsimään divareista noita. Ralf ja Gianluca ei ole suuralbumia piirtänyt, joten etsi normaali-Texejä. Poismenneitä ovat lisäksi kai Della Monica, joka ei tietääkseni ole nainen.
Letterin,Ortizin,Villan ja Nicolon lisäksi kelvollista jälkeä tekee ainakin Civitelli. Hänen kuvansa ovat selviä. Ehkä persoonallisuus jää uupumaan.
Siinä ei löydy vastaväitteen sijaa!
Civi on valon ja varjon mestari.
Civi olisi top kybäni toinen, jos hän osaisi piirtää ihmisille naamat.
Olisi hienoa löytää jostain Giolittin,Montin,Repetton, Della Monican, Venturin ja Cestarotin veljesten töitä. Minkähän nimisiä tarinoita mainitut herrat ja ilmeisesti yksi nainen ovat kuvittaneet? Osaisiko jokui suositella jotain heidän piirtämäänsä Willeriä. Uuden Sommerin ostin juuri. Hänen kuvansa sijoittuvat keskitason yläpuolelle. Niissä on selvää yritystä tehdä hyvää ja toimivaa sarjakuvaa.Giolittin työt jo lueteltiin, joten valaisen ehkä sitten muiden töitä. Cestarot on helpot. Heillä on vain kaks tarinaa: 8/04 Sateinen yö ja sitten 05 Vihan laakso. Monica ei ole nainen, eikä kuollut! Hänen seuraava Texinsä on Maxi 12: Kobran myrkky jonka hän piirsi loppuun ja oikoi Letterin sotkuja. Ilmestynee 07 alussa.
Olen juuri lukemassa monen vuoden tauon jälkeen Tehtävää Bostonissa ja paikoin kuvitus on siinä aivan mieletöntä. Esimerkiksi kohtaukset, jossa Tex ja Carson kävelevät kaupungilla lumen leijaillessa taivaalta ja lyhyt viemärikohtaus ovat tunnelmaltaan huikeita. Tällainen kuvaus on parasta Civitelliä: hyvin taitavaa ja vahvasti persoonallista. Civi on valon ja varjon mestari.
Verratkaapa Fontin Maxia ja albumia (Tappajien verisillä jäljillä). Vaikka ottaisi huomion kokoeron, on Maxin piirros selkeästi parempaa.Johtuneen siitä että Maxin paperi on parempaa ja painojälki siistimpää. Sama ero on huomattavissa mm. José Ortizin töissä. Pidän maxeista paljon enemmän. Myös Repetossa tämän huomaa. Mitä tuohon nais keskusteluun tulee, niin Villa piirtää parhaat. Miksei myös Ticci, Fusco ja Font, mutta kyllä ne Gallepilla aika onnettomia on aina ollu...
Ja galepin naisista olen samaa mieltä kuin Dakota. Verratkaapa Galepin ja Villan Loaa. Edellinen on kupansyömä piikittäjä, jälkimmäinen komea kaunotar.
Piirtäjiä on kuollut ja useimmat työtään jatkavatkin jo aika iäkkäitä,joten nähtäväksi jää nouseeko nuoremman polven edustajista joku selvästi esille.
Nyt täytyykin toivoa,että Willerien piirtäjissä säilyisi taso. Piirtäjiä on kuollut ja useimmat työtään jatkavatkin jo aika iäkkäitä,joten nähtäväksi jää nouseeko nuoremman polven edustajista joku selvästi esille.
Justiinsa luin tarinaa Uhka rajan takaa (alkaa 12/1980). Oikein hätkähdin, kun kaksi hutsua teki melko häpeämättömät ehdotukset Carsonille ja Texille.
Uusi Venturin Willer ilmestynyt! Ja nyt ovat pojjat huolet ohi. Venturi on parasta a-ryhmää. Oikeen hienoa jälkeä. Tarinan nimi on Kapinallinen ja sen on tääntänyt Renne. En ole enää huolissani Ventirin kuvituksesta Mustassa Tikrussa.Enkä minä ole koskaan ollutkaan. Venturin piirros on aika vakaata, ei paljoa heittelehdi.
Ei mielestäni kannata nollata ainakaan, jos tuohon pystyy laittamaan sellaisen jutskan, että omaa ääntä voi vaihtaa.Tehty
Joskus 80-luvun puolivälissä oli mukana niin huonoja piirtäjiä,että moni varmaan ärsyyntyi tästä. Galeppinkin kuvat sukelsivat syvälle pohjamutiin.
Minäkin vaihdoin ääneni Ortizista Letteriin!
Vuodet 84-86 muodostavat aikamoisen aallonpohjan, ehkä syvimmän koko Suomen Tex-historiassa.
1)VillaNyt tuo top-5 on vähän uskottavampi ;D
2)Font
3)Cestarot
4)Civitelli
5)Letteri
6)Ticci
7)Fusco
8)Ortiz
9)Repetto
10)Monti
11)Della Monica
12)Capitanio
13)Marcello
14)Venturi
15)Brindisi
16)De la fuente
17)Galep
18)Giolitti (Gilbert)
19)Sommer
20)Nicoló
21)Blasco
22)Diso
23)Muzzi
24)Gamba
En tiedä ovatko muut huomanneet, mutta katselin nyt eri piirtäjien ampuma kohtauksia, ja sitä, että lataako hahmo aseensa. Civitellille loistavat pisteet siitä että hän on muistanut piirtää Coltin "hanan" eli iskurin viritetyksi aina ennen laukausta. Esim. Tumak leppymättömän alkukohtauksessa Texin Coltien iskurit näkyy viritettyinä.Samoin tarinassa, jossa Tex vangitaan (Civiä vuodelta 2000), vanginvaunut kaatuvat jokeen jne. oli Civillä hienosti Winchesterit ladattu. Hyvä Civi!
Kelpuutin sinne jopa Nicolon,vaikka hänen taustansa ovat olemattomia. Mutta jotain hänen töissään on.
Nicololla ei vaan mielestäni ole hyviä tarinoita. Tai ainakaan kovin monta. Tietty "Tex Willer ja tahrittu tinatähti" on ihan Ok ,tai Little rock, mutta ei niistä mikään oikeen yllä 30 parhaaseen. Veikkaisin että top 50 pääsisi ehkä jo Nicolon stoori :D. Nicoló ei ole minusta siis huono piirtäjä, vaan ainoastaan muita huonompi.
Hienoa,mr. Font. "Lousianan rämeillä" nousi kevyesti myös minun top-kymppiini,koska Fusco hoiteli hienosti hommansa pilaamatta hyvää tarinaa. Olemme tästä samaa mieltä! :)Joo, Fusco on yksi lempipiirtäjistäni!
Oon lukenut jostain, että Claudio Villan pääseminen texin "taloon" kiukutti alkuun muita piirtäjiä!Jannen kirjassahan tosta oli juttua...
Eikös "Suuri vehkeily" olekin Nicolon piirtämä.. Se ainakin on pärjännyt Vartiaisen sivuilla olevassa äänestyksessä....?On Nicolon, vaan on vähän paha kehua stooria jota EI OLE LUKENUT. Niimpä... en voi kommentoida, kun noin kaksi vuotta alkuosan saannista olen noita koettanut jahdata, mutta tuloksetta. Siksi unelmoinkin stoorin uudelleen julkaisusta samoissa kansissa...
Unelmoinut Nicolosta? Painajaisiahan ne ovat! Mielestäni Nicolo on niitä harvoja Tex-piirtäjiä joista oikeasti voi käyttää sanaa huono.
Jannen kirjassahan tosta oli juttua...
Oliko? Millä sivulla? Vanhalla pätkii...¨
Nicolóa parhaimmillaan löytää mm. 70-luvun puolivälin tarinoista. Aavikon haamut (-76) teki ainakin minuun aikoinaan lähtemättömän vaikutuksen.
En voi tajuta, tota listaa katsoessani, että kuinka ihmeessä on mahdollista Aurelio Galleppinin olla johdossa? Vain Villalla ja Ticcillä olisi mahdollisuuksia ohittaa hänet. Eihän Galep nyt niin hyvä ole?
En voi tajuta, tota listaa katsoessani, että kuinka ihmeessä on mahdollista Aurelio Galleppinin olla johdossa? Vain Villalla ja Ticcillä olisi mahdollisuuksia ohittaa hänet. Eihän Galep nyt niin hyvä ole?Unohdat Texin alkuvaiheesta lukeneet immeiset mm. Hannun. Ihan täysjärkinen mies on, vaikka Galep-fani onkin. Kulmalan sanoin: "Aurelio Galleppiini on Texin Carl Barks, sillä erotuksella, että Barksin teokset ovat edelleen alansa parhaita"
Tässä ei kysytäkään Tex Willerin parasta piirtäjää vaan parasta Tex Willer -piirtäjää. Se on vähän eri juttu. Kunnia sille kelle se kuuluu.Näin on
Saman artikkelin perusteella myös on helppo nostaa ne kaksi muuta Suurta Piirtäjää Texin historiassa eli:
Ticci
Letteri
Muut tulee kaukaa perästä, olivat sitten teknisesti (tai muutoin) kuinka taitavia tahansa.
Luin juuri Suuren junaryöstön (9-01/99), enkä voinut kuin ihastella sitä kuinka piirros oli välillä melkein taidegrafiikan tasolla. Ja kuinka upeasti loppukohtauksen vauhti ja traaginen päätös osattiinkaan kuvata...
Huonointa Ortizia mitä kuunaan on nähty.. Tex ja Carson ovat kuin pahimpia ryysyläisiä.. Sittemmin Ortizin piirros on hiukan parantunut!
On Nicolon, vaan on vähän paha kehua stooria jota EI OLE LUKENUT. Niimpä... en voi kommentoida, kun noin kaksi vuotta alkuosan saannista olen noita koettanut jahdata, mutta tuloksetta. Siksi unelmoinkin stoorin uudelleen julkaisusta samoissa kansissa...
Nicolo ja Civitelli taitavat muuten edustaa tex-piirtäjien ääripäitä. En tarkoita tällä asetelmaa huono/hyvä,vaan aivan noin tyyliensä vuoksi.
Tuntuu että nykyään ainakin mustan käyttö taustassa/maisemassa on yleistynyt välillä liiankin kanssa. No eipähän tarvitse piirtää yksityiskohtia liikaa....Ticciä kehuttiin muistaaksein Ilpon kirjassa yksityiskohtien piirtäjäksi. Harmi vaan, että Ticcilläkin tämä on jäänyt. Nykyään kukaan muu enää tarkasti, eli yksityiskohtaisesti piirrä, kuin Civi ja Villa. Ortiz on yksi hyvä esimerkki siihen, että ruudut väritetään mustalla tussilla, jolloin yksityiskohtia ei tarvitsisi piirtää.
Ja kyseessä taisi olla Ortizin eka Tex (korjatkaa, jos olen väärässä).
Ortizkin on suurissa määrissä raskasta luettavaa.
Mutta hei, entäs see Lee Marvin -look-a-like konna? Oletteko yhdennäköisyydestä samaa mieltä?Kyllähän siitä konnasta löytyy aika paljonkin marvinmaista letkeyttä, oikeassa olet.
Olisiko tuo kuva otettu jostain tarinasta ja jälkeenpäin väritetty? Tulee mieleen Klaatun kulta...Joo, mun mielestä on siitä
Anyway, tuossa kuvassa näkyy selvästi syy, miksi kiinnitin huomiota Fuscon taiteen tason laskemiseen 90-luvulla - Hattu. Takaa se on kuin päivävarjo ja edestä pieni lipare. Huonompiakin esimerkkejä Fuscon hatuista näkyy, sillä joskus ne ovat kuin sombreroja, jotka peittävät melkein koko kuvan taustan.
Silti, pidän tuosta(kin) Fuscon kuvasta. Tunnelma, ilme ja maisemat ovat mahtavia. Myös väritys on onnistunut. Tuo Tex näyttää oikeastikin Texiltä!!Jep. Fusco taitaa Texille tuon kyynisen ja ironisen ilmeen välimuodon. Fusco ja Ticci ovatkin näitä yhden ilmeen piirtäjiä, mutta se ilme on hallussa! Tuo on se Tex, minkä minä olen oppinut tuntemaan
Ticciä kehuttiin muistaaksein Ilpon kirjassa yksityiskohtien piirtäjäksi. Harmi vaan, että Ticcilläkin tämä on jäänyt. Nykyään kukaan muu enää tarkasti, eli yksityiskohtaisesti piirrä, kuin Civi ja Villa. Ortiz on yksi hyvä esimerkki siihen, että ruudut väritetään mustalla tussilla, jolloin yksityiskohtia ei tarvitsisi piirtää.Niimpä, vaikka hänen tyylinsä on kyllä joskus tarinan sävyyn todella sopiva. Esim. Luutarha, Konfederaatti & Luotijuna-maxeissa Ortizin musta tyyli on sopinut raakoihin ja mustiin stooreihin todella hyvin. Normisarjan Ortizista en ole tykännyt paljon. Johtunee Maxejen loistavasta paperilaadusta. Olisi mielenkiintoista saada Ortizin suuralbumi isona suomeen niin näkisi miltä miehen työ näyttää isossa koossa.
Tuntuu, että Ortizin myötä tällainen vain on lisääntynyt. Vai onko niin, että "vanhat" piirtäjät ei enää jaksa tarkkaa piirrosta (Vrt. Ticcin karu kohtalo).
Ortizkin on suurissa määrissä raskasta luettavaa.
Tämmöisen Ticcin tekemän väriruudun löysin netin syövereistä.
Onkos Ticci tehnyt väri-Texiä?
(http://www.ubcfumetti.com/tx/500d.jpg)
Taidokas ruutu. Maukas.
Suoraan sanottuna en ole moisesta saluunasta koskaan kuullutkaan. Ilmoitelkaahan te, jotka asioista paremmin tiedätte, jos tällaisisia Tex-saluunoita järjestetään jatkossakin. Kuulostaa kiinnostavalta.Kun oliskin suomalaisten hullujen sivut, joita päivitetään. Olen koittanut puhua, mutta edessä on monia ongelmia.
Tuon kuvan nappasin Tex-hullu Zecan kotisivuilta.
Ja vain tällä hetkellä.. Villa kirii pikkuhiljaa ja menee ohi.. Nyt jo jaetulla kakkostilalla..!
Siinäpä sitä luomistyötä ruohonjuuritasolta eräältä tutulta ystävältämme. Näillä eväillä Villakin jätetään kakkoseksi - ainakin tässä äänestyksessä.
Ja vain tällä hetkellä.. Villa kirii pikkuhiljaa ja menee ohi.. Nyt jo jaetulla kakkostilalla..!
Sitä paitsi, Galep on oikeasti hyvä. Ei hän ratsasta pelkästään Texin ensimmäisen piirtäjän maineella , minkä vuoksi häntä muka olisi niin paljon äänestetty. Pienistä mittakaavavirheistä, huolimattomuudesta ja viimeisten vuosien ala-arvoisesta tasosta huolimatta hänen tarinoitaan on edelleen erittäin miellyttävää lukea. Niissä tarinoissa on juuri se oikea tunnelma. Huom! En sanonut se AINOA oikea tunnelma. Kyllä ne muutkin siis osaavat...Mutta yhä uudestaan ja uudestaan klassikkoseikkailuista paistaa läpi ensimmäisen piirtäjän luoma tunnelma. Se, minkä 50-60- luvun koulupojat ovat kokeneet.
Otan kyllä lukijakannan nuorenemisen huomioon. Mutta kuten pari viestiä sitten sanoin, niin Galep on hyvä ilman mitään tunnearvolisiä. Sitä paitsi, Galepia julkaistaan tällä hetkellä enemmän kuin esim. Villaa, jolta ei ole tullut vuosiin mitään ulos eikä tulekaan vähään aikaan. Ticciltä tulee, mutta hänen kehityskäyränsä osoittaa jyrkästi alaspäin, joten uusilla töillään en usko hänen hurmaavan uusia lukijoita, hyvä jos pitää vanhat ihailijat itsellään. Toki novellikoosteessa on erittäin rautaista Ticciä tulossa.
Alkaa ärsyttää Galepin aiheeton väheksyntä niin, että vaihdan kohta ääneni hänelle. Varokaa vaan ;).
Galep aiheuttaa selvästi eriäviä mielipiteitä puolesta ja vastaan. Yksikään toinen piirtäjä ei saa Tex-lukijoita samanlaisen tunnekuohun valtaan. No,Marcellosta on ollut kyllä aika paljon keskustelua. Muistan,että myös Nicolo on jakanut kovasti mielipiteitä. Itse pidän hänen piirtämistään tarinoista,enkä pysty tarkalleen sanomaan miksi. Pyrkimyksenäni on saada käsiini kaikki Nicolot,jotta voin nautiskella niistä uudelleen. Ainakin Hannun muistelen mollanneen Nicolon suunnilleen maan rakoon. Jos muisti pettää,voit antaa palautetta. Edelleen olen muistavinani,että Cheyenne olisi kehunut Nicolon töitä,joten kyllä hänenkin tapauksessaan taidetaan liikkua äärirajoilla puolesta ja vastaan.Aamen. Siinä oli Kvaakin Tex Willer- piirtäjien keskustelun syvin olemus pähkinänkuoressa.
Ticci ja Villa ovat välttyneet moitteilta,joten sen vuoksi oletin heidän keräävän voiton sellaisissa äänestyksissä,joissa saa antaa äänen useammalle piirtäjälle.
Mutta eihän tässä ihan presidenttiä olla valitsemassa,kuten Hannu jo totesikin. Mutta toisaalta Tex-fanit ovat aika kiihkomielistä porukkaa,joten vääntöä piirtäjistä tulee olemaan niin kauan kuin Texiä piirretään. Ja hyvä niin. Voimakkaat kannanotot ovat selvä merkki siitä,että Tex ei ole mikään yhdentekevä hahmo. Useat eri piirtäjät tekevät Texistä ja hänen ystävistään moniulotteisia ja juuri tästä syntyy suureksi osaksi se mielenkiinto,joka näyttää kantavan aika pitkälle.
Kaikki tuo edellyttää,ettei tarinoiden taso laske kovin alas. Muutama uusi käsikirjoittaja lisää saattaisi olla paikallaan.
Marcellostakin oli toki jotain puhetta, mutta se jäi vain Pasoleatin ylistäviin kehuihin.
Muistaakseni meni jotenkin näin:
Parhello (Marcello) on yksi Tex-ajan parhaimmista piirtäjistä! Erään Tex-tarinan hahmo, Ogre kuvastaa Marcellon taitoa ja älyä yhdistettynä huikeaan piirrostekniikkaan. Tämä purkautuu paperille.
Pasoleati vielä kehui, kuinka mahtavalta Marcello tuntui Bosellin kanssa. Loistavat tarinat näiden miesten yhteistyöstä.
Joo, ja aamen. Se ei kylläkään pidä paikkaansa, etteikö Ticciä oltaisi kritisoitu.Jep. Muistan joskus kuulleeni lausahduksen "viivasilmien mestarista". Kerran kuulin Fuscosta, että hän olisi köyhän miehen Ticci.
Eikös se ollut siinä uudehkossa Morsco-tarinassa? Siis siinä jossa selviteltiin Moriscon vaiheita Egyptissä ja jossa oli mukana enismmäistä kertaa Juan Raza?Tähän en väitä vastaan. Vaikka Ticci huonoimmillaan on karmeaa luettavaa (vrt. uusin Ticci)!
Ja kyllä vaikkapa Ticci huonoimmilaan on parempi kuin Galep parhaimmillaan!
Galeppin kuvittamassa tarinassa huuto myrskyssä (11/94) on kertomuksessa esiintyvä naishenkilö saanut kunnian tulla ikuistetuksi kokonaan toisen taiteilijan kädestä.
Sitten kun Bonellista aika jättää, niin mitäs sitten? Kaatuuko koko lafka? Julkaistaanko Texiä enää lainkaan? Voi olla, että mies on sittenkin jollain tapaa tarpeellinen.Aika saletti olen, ettei kaadu! Sen verran suosittu lehti on Tex, muuttukoon sitten vaikka claudiovillaeditoreksi tms.
Sellaisen huhun kuulin.että Tex Willeriä ollaan lopettamassa.
Olisikohan ollut Asko tai Wade,joka huomasi aikoinaan niinkin ovelan jutun,että Letteri oli piirtänyt viimeisen sivun tarinaan "Kaukomaille",jonka muilta osin oli mestarillisesti kuvittanut Ticci. Kyseisen huomion tekeminen vaati jo todellista tarkkuutta.
Kyseessä lienee Ticcin veli Alfio Ticci, joka senkin tarinan aikana toimi veljensä avustajana.
Laskemalla yksi plus yksi yhteen saadaan tulokseksi se, että Alfio Ticcin rooli veljesparin Tex-tehtailussa on ollut melkoisen suuri.
EDIT: Tarkastelin vielä tuota Kaukomaille tarinan kohuttua viimeistä sivua enkä kyllä pysty tunnistamaan siitä Letterin jälkeä millään. Ticciltä itseltään se näyttää minun silmiini.Paksumpi kynä paljastaa Letterin, pitkään lukijana toimineena pystyn sanomaan 98 prosenttisella varmuudella kyseessä olevan Letterin (Väitteet broidin avustamisesta hieman horjuttivat teoriaani) "taidetta".
Avustajana olisi Monti saanut pysyäkin. Tai ehkä hän olisi voinut piirtää taustoja ja hiukan ihmisiäkin,mutta hänen Texinsä on pahimmillaan vastenmielisen näköinen kokoelma erilaisia epäonnistuneita rotusekoituksia. Jos yrittää jäljitellä Ticciä,niin pitäisi hommaan saada joku tolkku. Viimeksi lukemassani monti-tuotoksessa vuodelta 1994 Texin kasvot olivat ylivoimaisesti tarinan konnamaisimmat. Se tuskin on ollut piirtäjän tarkoituksena. Mistähän sitten johtunee,että juuri itse Tex on useille piirtäjille se pahin kompastuskivi?
No voi! Monti kuuluu parhaisiin piirtäjiin, enkä näe hänen Texissään mitään vikää. Käsittämätöntä on jälleen se, että Galepin Texillä on usein aivan vammainen ilme, mutta se menee läpi kuin häkä päähän. Tai entäpäs Zaniboni? Hänen Texinsä on joku helvetin irvistelijä.Zaniponi ei minuakaan hurmannut.
Täysin samaa mieltä Waden kanssa mitä Giolittiin (Gilbert) tulee. Mieshän on taituri. Hänen kuvissaan on vimmaa ja särmää vaikka muille jakaa. Lisäksi ne ovat loistavasti piirrettyjä. Ihmisillä on laajat ilmevalikoimat. Hänen Texinsä on ehkä hieman hurjan näköinen,mutta samalla kasvoissa on siksi monenmoisia eri vivahteita,että niitä voi pitää miellyttävällä tavalla mielenkiintoisina.Gio on kai Fuscon tavoin lännen taiteilija ylipäätään, ehkä juuri siitä johtuu hänen ylivertaisuutensa taidoissa (ilmeskaala, perspektiivin käyttö, vauhdikkuus...). Lisäksi piirros näyttää siltä, että mies on väsäillyt muutakin länkkäriä etupäässä ennen Texiä.
Giolitti on kieltämättä todella taitava kynästään. Tai oli, hänhän ehti itse asiassa piirtää vain kolme täyttä Tex tarinaa, koska kuoli jo vuonna 1993, vasta 69-vuotiaana. Taisi olla tarkoitus, että hän piirtää yksin massiivisen 461-sivuisen Red Hillin verilöylyn, mutta ilmeisesti hän kuoli kesken kaiken ja Ticci kutsuttiin hätiin viemään tarina loppuun. Olisi Giolittilla ollut varmaan vielä paljon annettavaa Tex Willerille, mutta aika loppui hänen kohdallaan kesken.Näin juuri, Giolittin oli määrä piirtää koko tarina, oli kerennyt vain alkua ja muutaman kohdan sieltä täältä. Kuitenkin kuollessaan mies oli siinä tasossaan, ettei paikkailuja tarvita.
Napaa ei näy koska vatsan kohdalla on sellainen lommo
Entäpä Fusco? Hänen Tex on mielestäni oikein karju. Intiaanitkin Fuscolla ovat melkoisia bodareita."Miehisen lihan värinää"
Joko olen sokea tai sitten listasta puuttuu Magnus (Kauhun laakso). Monia Willeriin sopivampia piirtäjiä on, mutta Magnus on ehdottomasti parhaiten jäänyt mieleen hiukan jäykällä, mutta todella hienolla tyylillään.Magnus, Roberto Raviola (ulkomuistista) ja kumppanit vierailevat piirtäjät jätettiin syystä pois. Ensinkn: Listasta olisi tullut mahdottoman pitkä, jos kaikki kynänteroittajasta mallinuken valmistajaan oltaisiin lueteltu. Näinpä päädyttiin ns. "oikeiden", eli Texiä enempi piirtäneiden ja lähinnä Suomessa nähtyihin piirtäjiin.
Mikähän Letteriä on riivannut hänen piirtäessään tarinaa Paholaisaave. Sivulla 91 (nro 1/74) puhuessaan kapteeni Walsonin ja Carsonin kanssa Texillä on Kitin nuttu yllään. Sitten sivulla 92 (nro 2/74) alareunan kuvassa on kaksi Tigeriä. Carsonin viereisen Tigerin pitäisi olla Kit Willer. Kummallisia huolimattomuusvirheitä Letteriltä! No, empä aio kuitenkaan tämän vuoksi vaihtaa ääntäni Letteriltä pois. :D
Aivopesu jatkukoon;
Kaksipäinen käärme oli ehkäpä huonoin Galep. Uutta piirrosta, paras on Penalta näkemättä.
Olen toistamieltä, se on paras lukemani galep. Voit ehkä onnistuakkin saamaan minut galep faniksi, kuhan kerrot mikä tarina on se "paras on jäänyt penalta jäämättä" ;DAlkupään Galleppiinit, mukavan helposti saatavilla oleva kultainen 50- ja 60- luku!
Hommaa, Penakallio, Texit 8 ja 9/1974. Siinä on Timantti-Jimin kosto, mikä on mielestäni parasta Galepia.Eiku niin. Tuo ja pari muuta 70- lukulaista. Alkupäästä on aika hätäiseen ja nopeasti piirrettyä Texiä, silti pidän siitä eniten Galleppiinissä
Eiku niin. Tuo ja pari muuta 70- lukulaista. Alkupäästä on aika hätäiseen ja nopeasti piirrettyä Texiä, silti pidän siitä eniten Galleppiinissä
Galepin surkeimmat teokset ovat ehdottomasti 85-94 tulleet sietämättömät tuherrukset.
Luetelpaaka jotain cestaron piirtämiä tarinoita, vai onko niitä vielä oikein tullut?Muutama tullut...
Luetelpaaka jotain cestaron piirtämiä tarinoita, vai onko niitä vielä oikein tullut?Raul ja Gianluca Cestaro:
Hyviä olivat. Mikäli pidät Civista, niin todennäköisesti pidät Cestarojenkin tyylistä!Niinpä. Ja sitten vielä Villan ja Repeton. Ne ovat aika lähellä.
Niinpä. Ja sitten vielä Villan ja Repeton. Ne ovat aika lähellä.
Aivopesua minun kannaltani: Lue muutama Ticci ja olet koukussa ;)
Penan lista on aika samantyylinen, kuin minun... Tullaan varmaan juttuun 8]
Olikohan tämä Andreuccin ensimmäinen Suomessa julkaistu Tex?
Ihmettelen kyllä Villan äänimäärää, koska miehellä ei ole Tex-tuotantoa juuri lainkaan. Vai painavatko kansikuvat vaassa noin huomattavasti?"Uutena", tai uudemman polven lukijana ja myös monia uusia lukijoita tuntien voin sanoa, että Texiin myöhäänheränneille (tai myöhemmin syntyneille) Villa on Hannun Galep!
Kyllä, civi on the best. Civi yllitti itsensä tänään tulleessa texissä ;D
Mutta ylipäätään on kiinnostavaa pohtia, millä perustein kukin äänensä antaa. Tarkastellaanko pelkästään kliinisesti piirrosjälkeä unohtaen taiteilijan kaikki muut ansiot kuten vaikka uran pituus ja panos koko Tex-sarjalle, vai onko muillakin tekijöillä merkitystä? Taitaa olla aika kirjavia näkökantoja, sillä tyyliltään monenlaiset Tex-piirtäjät ovat menestyneet tässä äänestyksessä: iki-ikoni Galep, synkkä Ortiz, tarkkuuden ja inhorealismin ruumiillistuma Villa, preerioiden ja intiaanikylien oma poika Ticci…
Kaikki kärkisijoilla lymyävät ovat luoneet pitkän Tex-uran. Eli taitaa uran pituus ja tuottoisuus sittenkin olla aika merkittävä tekijä. Tuskin minäkään olisin Letteriä äänestänyt, jos hän olisi piirtänyt vain kymmenisen tarinaa. Tästä päästäänkin sulavasti siihen epäkohtaan, että Letterillä on rikollisen vähän ääniä muihin veteraaneihin nähden. Herätys ja uurnille siis kaikki Letteri-fanit!
Yksinkertaistin asioita sen verran, etten alkanut sivumääriä laskemaan vaan pelkästään seikkailujen määrän; eiköhän näinkin riittävän tarkka kuva saada.
Ortiz on siis sivumäärissä ohittanut Civitellin, jolla on neljä tarinaa ememmän. Ortizin paksut maxit painavat vaa'assa aika lailla.
Ortizilla on vuonna 2020 jo viisisataa tarinaa tehtynä.
Eikä hän ole silloin vielä edes sataakaan...!Teki Letterikin satakaksikymmenvuotiaaksi saakka...
Mitäköhän Wade on rauhanpiipussaan viimeaikoina pössöttänyt ;)...Pois piiput- rauhan taikka sodan- minusta!
Ja jos tähän vastataan, että se Villa vaan on kuitenkin niin hyvä, niin huomauttaisin, että on hänkin kritiikkiä saanut, eikä aiheetta. Jos minä laittaisin Civitellin, Letterin, Ortizin, Ticcin, Villan ja vaikkapa Galepin parhaan Texin kuvan vieretysten, niin välttämättä ei Villan Tex nousisi TOP 3:een.
Dison paikka paalupaikalla yllätti minut, mutta hän ilmeisesti piirtää paljon muutakin kuin Texiä edelleenkin aktiivisesti. Ja mielestäni hyvä niin. Emmehän me Tex-fanit voi yksinoikeudella pitää kaikkia mestareita ;).
Aivan.. Ja jos jostain mestarista täytyy luopua niin mielellään luopuisin juuri Disosta... Jälki ei oikeen vakuuta minua.Jos jostain pitäisi luopua, niin Disosta, mutta mestarit on erikseen.
Toivottavasti mamma tai pappa elättää veljeksiä, sillä tuolla tahdilla ei homma taida lyödä leiville, varsinkin, kun palkkiopotti pitää jakaa kahtia.Ihan asiallinen murhe. Tosin kaikkihan nuo taiteilijat tekevät Texiä vain sivuduunina, tärkeimpänä joku marvelihömppä tms.
...Ei sitä ihan suoraan sanottu, mutta...Dodi! Siinä se tuli!
Piirtäjämestari Letteri kuvitti monen monta tarinaa, valitettavasti ikä ei tullut hänellekään yksin. Viimeiset kymmenen vuotta piirros meni koko ajan alaspäin, viiva paksuni ja hahmotus vaikeni. Ensimmäinen Suomessa julkaistu tarina oli Salaperäinen herra "P" (TW 4/1973, kronikka 14). Letteri oli mukana kehittämässä Texin hahmoa. Järjestyksessä vasta kuudes Texin piirtäjä* oli mukana kuvittamassa Texejä alkuperäisen tekijän, Aurelio Galleppiinin kanssa 1960- luvulla, jolloin sarja ja sen päähenkilöt hakivat muotoaan. Minulle Letteri edustaa länkkärikuvittajien aatelistoa! Rauha miehelle, hän jos kuka jää Texin piirtäjien historiaan merkittävänä henkilönä.Lainaus meikäläisen Kobra- arvostelusta (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=768) (faktojen jälkeen kolmas kappale)?
Eikös se jakomielitauti ala juuri näin, että rupeaa keskustelemaan ja torailemaan itsensä kanssa... voi, voi...Voit sä katsoa ip- os... Ainiin, et ole valvoja. Oli miten oli, en tunnusta olevani hän.
Voit sä katsoa ip- os... Ainiin, et ole valvoja. Oli miten oli, en tunnusta olevani hän.
PS. Valvojien titteli voitaisiin muuten muuttaa Kvaakiin paremmin sopiviksi "vartijoiksi" Watchmenin malliin.
kuka on piirtänyt jakson TRAAGINEN RISTI alkaen numerosta 2/1976.Eikös tuon ole piirtänyt Ticci.
121-124
missä ITALIAN kielisessä Texissä (numerot) kyseinen jakso TRAAGINEN RISTI on julkaistu.
Kiitos italian tex vinkistä. Yritän hankkia kyseiset numerot jostakin. Mutta Italiasta on jotenkin niin vaikea saada sarjakuvia. Voi! Voi!
Heip taas,Tällaisiin piirtäjä-kysymyksiin löytyy helpoiten vastaus Texin suomalaisilta kotisivuilta www.bellingham.fi/tex
Tietäisikö kukaan teistä Tex Willer asiantuntijoista kuka on piirtänyt jakson TRAAGINEN RISTI alkaen numerosta 2/1976.
Samassa lehdessä alkuosassa on Ticcin upeaa piirrostyötä jakksossa KENTO EI ANNA ANTEEKSI. Mutta kuka on piirtänyt jakson TRAAGINEN RISTI joka jatkuu seuraavissa numeroissa. Aivan upea jakso samaa Traagista ristiä on SOTARUMMUT. Hienoja maisemia ja inkkareita.
Mutta kuka pahus on jakson piirtänyt. Ja sitten vielä, sattuisiko kukaan tietämään, missä ITALIAN kielisessä Texissä (numerot) kyseinen jakso TRAAGINEN RISTI on julkaistu.
Kiitos jos vastaisitte.
Tällaisiin piirtäjä-kysymyksiin löytyy helpoiten vastaus Texin suomalaisilta kotisivuilta www.bellingham.fi/tex
Napatkaa se vaikka johonkin kuvankäsittelyohjelmaan, niin siellä sitä pystyy kunnolla katsella.Tai muokata katseltavaan kuntoon ;)
Lauri Vartiaisella on ilmeisesti kiireitä bisnestensä kanssa, mutta ei hän ole texiä hylännyt. Toivossa eletään, että jonain kauniina päivänä sinne napsahtaa kunon päivitykset.
Uskonpa, että paatuneimpia "Texistejä" saattaa järkyttää se hätkähdyttävä havainto, että Muzzi on avannut pistetilinsä parhaiden piirtäjien joukossa.Joku on luullut Montiksi, tai sitten provona äänesti. ;)
Fuscolla taas ei mittasuhde ongelmia ole ollut koskaan, eikä tule viimeisessä tarinassa olemaankaan. Mies kuuluu ehdottomasti Texin piirtäjä legendoihin lopetettuaan. Lukekaa "Lousianan rämeillä" ja kettuilkaa sitten :D.Joo, ei fuskolla ole ollut mitään mitta suhde onkelmia. Se on vaan vahvan näkönen se tex. Yks parhaista tex piirtäjistä.
Olen eri mieltä. Pikemminkin tuo näyte kokonaisuutena tuo mieleen Nicolon.Minäkin olen eri mieltä, tosin nyt Pason kanssa. Nicoloa tuosta ei kyllä saa millään, mutta Galepmaista siinä on kyllä havaittavissa, eritoten Texin kasvoissa. Hyvän vertailukohdan Nicoloon saa tuoreesta kronikasta; Nicolo ei olisi ikinä saanut aikaan noin "puhtaita" kasvoja mitä Texillä ja Carsonilla tuossa näytteessä on. Nicolon piirrokselle on tyypillistä tuhruisuus ja suttuisuus, jota ei kyllä tuossa näytteessä ollut lainkaan.
Nicoloko tuhruinen ja suttuinen? Voi itikan elin. Nicolohan hallitsi juuri ohuen ja tarkan viivan ja esim. ylimmän kuvan taustamaisema on hyvin nicolomainen, hieman askeettinen.Ylin kuva nimenomaan on Nicolomainen!
Jos joku näkee mäissä monta yhtäläisyyttä, niin voi voi:
Hyvän vertailukohdan Nicoloon saa tuoreesta kronikasta; Nicolo ei olisi ikinä saanut aikaan noin "puhtaita" kasvoja mitä Texillä ja Carsonilla tuossa näytteessä on. Nicolon piirrokselle on tyypillistä tuhruisuus ja suttuisuus--
kun taas ko. Nicolo on liki huonointa Nicoloa.
Marcello oli kuitenkin parhaimmillaan rosoisuuden mestari ja juuri sen vuoksi hän jakaa mielipiteitä.
Mikä olisi parempi esimerkki?
Valintani on Ticci.
Ilman muuta sävähdyttävin piirrosjälki ja Willerin arvoista meininkiä.
Hienoimpana näytteenä Kanadaan sijoittuva Traaginen risti -tarina (2/76).
Musertavaksi on kasvanut Giovanni Ticcin johto tässä äänestyksesä. Jo 10 äänen kaula seuraavina porskuttaviin Galepiin ja Villaan. Onhan Ticci peijakkaan hyvä piirtäjä, joten aivan oikeutetulta tuntuu tuo hänen johtopaikkansa.
Osaako joku kertoa Tex-kuvittajien taustoista?
. Piirtäessään ensimmäisen Texinsä Ticci oli jo ehtinyt kehittyä taituriksi.Onko Ticcin ensimmäinen Tex Goldenan verilöyly tai se kenraali Arlington -stoori (Navajon kosto?)
Eri ominaisuudet loistavat eri piirtäjillä."Yellow Creekin verilöylyn." Tuota just tarkoitin. Kiitos.
Lyhyesti voi kommentoida, että kaikkien Tex-piirtäjien taustat ovat erilaiset. Mitään Tex-akatemiaan ei ole. Veikkaan, että Bonelli Editoren leivissä piirtäjillä on jotkut reunaehdot, jonka puitteissa piirrokset täytyy tehdä. Eli samalla tapaa kuin käsikirjoittajilla on tietyt säännöt, joiden puitteissa pitää työskennellä. Se selittäisi tyylien yhteneväisyyden.
Ticcistä ja Giolittistä sen verran, että heidän yhteistyöstää liikkuu paljon väärää tietoa. Miehet aloittivat yhteistyön 1960. Sitä ennen Ticci oli ihaillut Giolittin töitä. Ticci ei mennyt kuitenkaan Giolittin kuuluisaan studioon, sillä tuohon aikaan sitä ei vielä ollut. He siis tekivät kaksistaan yhteistyötä ja Ticci itse asiassa asui Giolittin kotona vuoteen 1966 asti. Pääsääntöinen työnjako oli se, että Ticci teki lyijykynäosuudet ja Giolitti tussasi.
Nykyään Ticci tussaa omat työnsä. Se selittäneen hänen viime vuosien luonnoismaisen kuvituksensa. Pitkään velipoika Alfio vastasi tussauksesta, ja silloin jälki oli timangia. Täytyy kyllä todeta, että Ticcin Buffalo Soldiersistä, joka piakkoin Suomeenkiin saadaan, nettiin päätyneet sivut ovat täyttä tavaraa. Odotan suorastaan innoissani sen julkaisemista.
Upeaa jälkeä Ticciltä vai mitä?
Mitenköhän muuten Cestaroilla ei ole äänen ääntä?Koska tässä haetaan "parasta" piirtäjää. Cestarot on suurimmalla osalla kyllä top kympissä, ehkä jopa vitosessa. Mutta aina löytyy parempi, tai se nostalgisempi piirtäjä. Moni Cestarofani on ensisijaisesti kuitenkin Villafani.
Onkos se Monti, jolla on hiukkasen samanlainen piirrostyyli kuin Ticcilla? En nyt jaksaa kaivaa texejä tarkistaakseni asiaa.Monti, yksi Ticcin vannoutuneimmista matkijoista. Silti Montilla on myös sitä omaa tyyliään joka kuvassa. Toisin kuin Repeton joissakin kuvissa, jotka on suora kopsu Ticciltä.
Muzzikin on saanut kaksi ääntä. Hyvä, kun hänenkin fanittajiaan löytyy sillä vielä on hänenkin tarinoitaan suomeksi julkaisematta.
Oi Muzzi Muzzi, stikkaa lamppuun eldis.
Mä kohta kohta delaan jengist veks.
Sinulta yllättävä valinta. Olisin kuvitellut, että Villa saa äänesi, Jännä nähdä kuinka korkealle Ortiz vielä nouseekaan.Siis joo, tuota tuota... niin, Villa saikin ääneni, mutta Ortizin taidetta tässä on tullut viime aikoina sulateltua. En tainnut olla kirjoituksissani kovin johdonmukainen. Paitsi, että Ortizin näkemyksen mukaan Tex ja muut hahmot vaikuttaisivat olevan jatkuvassa dagen efterissä, niin heillä näyttäisi olevan myös taipumus pukea ylleen likomärät ja uitetun näköiset vaatteet. Suun seuduilla hahmoissa on paljon Sean Conneryä, mutta minä nyt löydän helposti Conneryä vaikka lipputangon nupista.
Miksei jengi diggaa Alberto Giolitton tyyliä?
Vielä kun joku osaisi kertoa, mikä ja missä on tuo kirkon torni. Jokin merkitys sillä täytyy olla.
Pysyköön Villa kansitaitelijana mahdollisimman pitkään!Eipäs hötkyillä, sarjissivuilla Villa on mielestäni osoittanut monipuolisuutta ja kokeiluja, joita ei ole samalla tavalla nähtävissä kansikuvissa. Kannet ovat enemmän Claudion turvallisella "kansisapluunalla" tehdyn oloisia. Villaa siis kansien lisäksi myös Willerin sisäsivuille ja mieluiten heti!
monipuolisuutta ja kokeiluja
Muutenkin mietin, että olisiko Uggeri ollut mukana useammassakin seikkailussa; esim. Murhenäytelmä Pecos Cityssä?
Olen aika varma, että Uggerin kädestä on lähtöisin myös maanmainio Tex-lautapeli.Olen ymmärtänyt, että ko. lautapeli on ilmestynyt liuska-aikana. Oliko se tilaajalahja vai irtonumeron tapaan ostettava tuote? ilmeisesti lautapelistä ei ole tehty kovin suurta painosta, kun en ole nähnyt siitä kuin suttuisen kuvan. Hintakin on sen takia varmasti suolainen, jos sitä edes jossakin joskus näkisi myytävän. Minkälainen peli ylipäätään on?
Ehdotukseni on se, että ko. tuote pitää ehdottomasti painaa uudelleen retropelinä. Jostakin muistin syövereistä muistelisin lukeneeni jostain joskus, että italianpäässä pelejä olisi julkaistu useampikin.
Pelistä on olemassa ihan riittävät kuvat täällä kvaakissa, elren laittamat...Kiitos vaan elrelle kuvista ja Hannulle muistin virkistämisestä! Nyt kun tutkailin tarkemmin pelilautaa ja sääntöjä, niin eipä tuo nykypäivänä mikään kauhea menestys olisi. Texin lukijalle tai varsinkin keräilijälle tuo on sitten aivan eri juttu, mutta aika marginaalin ilo siis.
Se ilmestyy joka toinen viikko aina täynnä huimaavan jännittäviä seikkailuja, joihin Tex Kit-poikineen joutuu taistellessaan roistoja vastaan...
Kuninkaat: Ticci, Villa, Kubert, Milazzo
Huiput: Venturi, Mastatuono, Repetto, Cestarot (veljeksiä?)
Erittäin hyvät: Milano, Civitelli, Font, Ortiz (Ortiz voisi olla huippu, jos vain haluaisi)
En nyt laita enempää piirtäjiä paremmusjärjestykseen, erot ovat pieniä eikä yhtään huonoa piirtäjää ei ole tullut vielä vastaan Willerin sivuilla. Oikeudet muutoksiin pidätetään.
Nyt kun on puhuttu siitä, että Ticci ei tussanut itse Traagista Ristiä, niin huomatkaapa se, että silloin hän ei myöskään tussannut Luvattu Maa jaksoa.
Huom! Minä en ole väittänyt että Ticci ei olisi tussannut noita. Tartuin lauseeseen, jonka otin lainauksena Tertsiltä johon The spirit totesi, että " eikö Ticci ole tussannutkaan...." ja sitten minä sanoin, että "nyt kun on puhuttu siitä, ettei Ticci tussannut itse traagista ristiä.....". Mistä tuollainen huhu on saanut alkunsa? En tiedä.Sähän olet kohta kuin P.Väyrynen.
Huom! Minä en ole väittänyt että Ticci ei olisi tussannut noita. Tartuin lauseeseen, jonka otin lainauksena Tertsiltä johon The spirit totesi, että " eikö Ticci ole tussannutkaan...." ja sitten minä sanoin, että "nyt kun on puhuttu siitä, ettei Ticci tussannut itse traagista ristiä.....". Mistä tuollainen huhu on saanut alkunsa? En tiedä.
Muuten Cheynne.....kerrotko ketkä ovat ne luotettavat Italian Tex tietäjät jota väittävät tuota mistä puhuit. Nimittäin kallistun kyllä edelleen siihen suuntaan mitä joku on sanonut, ettei Ticci ole niitä itse tussannut vaan joku apulainen.
Ja tässä ketjussa ei sitten tapella, lapsukaiset. Joulu ja kaikkee...
Hassua, että Ticcin omassa kirjassa ei velipojalle osuutta kunniasta jaeta. Muistetaan kyllä tuoda esille oma osuus niistä vanhemmista tarinoista, joita on yleisesti pidetty yksinomaan Giolittin piirtäminä.Olisiko italialaisella kulttuuritaustalla jotakin tekemistä tuon kanssa? Meistähän esimerkiksi tuo velipojan kokonaan huomiotta jättäminen kieltämättä tuntuu vähän töykeälle. Italian suunnalla tuollaiset linjaukset saattavat olla yleinen tapa toimia, ilman että taustalla on mitään negatiivista suuntaan taikka toiseen. Mistä lie johtunee... Suurista taiteilijaegoista?
Noista olisi itseltä jäänyt tunnistamatta Capitano, De la Fuente ja Brindisi... http://texwillerblog.com/wordpress/?p=7671Aika hyvin tunnistettu, jos tuntemattomia oli noin vähän. Jos ihan rehellinen olen, niin suorilta tunnistan noin 12/20. Lopuista saattaisi arvata tai päätellä oikein muutamia, kun kuitenkin tietää piirtäjien nimiä.
Jos noita on esiintynyt Texissä kertokaa ihmeessä mikä tarina se on ollut.Kyseessä taitaa olla Purppuranoita niminen Marvel-hahmo, eli ei löydy Texin sivuilta. Villa on tehnyt muitakin huikeita kuvanäytteitä Marvel- ja DC-hahmoista.
Kyseessä taitaa olla Purppuranoita niminen Marvel-hahmo, eli ei löydy Texin sivuilta. Villa on tehnyt muitakin huikeita kuvanäytteitä Marvel- ja DC-hahmoista.
Montako Civitellin Texiä Suomessa on ilmestynyt ?
Ajattelin että parasta kysyä sieltä , missä tieto on ennen vaihtoehtoa "KVG".
D
Kuinkas saisin tuon opuksen "Yli-Moriscon" signeeramana ?
D
Kuinkas saisin tuon opuksen "Yli-Moriscon" signeeramana ?
D
"Mitkä Texit Suomessa sisältävät Civitellin piirrostyötä ?"
"Musta kuolema 2002 / 05 - 2002 / 05 "
Onkos tuossa joku lapsus ?
D
Suosittelisin myös ostettavaksi Janne Viitalan "Täällähän lentää lyijyä" opuksen, jossa on taulukoitu kaikki Tex seikkailut. Edelleen, Lauri Vartiaisen sivustolta löytyy mielenkiintoista tietoa Texistä, joskaan sitä ei ole hetkeen päivitetty: http://www.huvipuisto.net/tex/texhome.htmSelvä pyy, ei auta kuin napata kirja jostain ensi tilassa. Hornan kekäleet löytyykin hyllystä, kuten myös Lagerstedtin opus.
Legendaarista taiteilijaa tulisi arvostaa edes sen verran, että väriteos julkaisaisiin tarkoituksenmukaisessa muodossa.
Olen tosin sitä mieltä, että nykypäivänä piirrokseen satsataan enemmän, kuin itse tarinaan!
Saako Disoa haukkua täällä vai pitääkö siirtyä Maxi-Tex-puolelle, jossa vilkasta keskustelua käydään myös. Vai pitäisikö järjestää äänestys surkeimasta Tex-piirtäjästä myös.
Tämä on uuri oikea ketju haukuille kuten myös kehuille. Äänestys surkeimmasta piirtäjästä on myös ollut, Gamba taisi voittaa.
Törmäsin äskettäin hankkimani Tex-pokkarin jälkipäässä piirtäjään nimeltä Jesus Blasco. Piirtääpä aivan kuin imitoiden William Vancea (Bob Morane, Bruno Brazil etc. ja jopa Ringo lännensarjoista). Moogin arkistossa oli 5-6 Blascon piirtämää tarinaa. Osaisiko joku Willer-tietäjä sanoa, mitä tarinoita ja missä lehdissä häneltä löytyy suomeksi? Vaikuttivat tyylikkäiltä tuotoksilta. (En kyllä lähde metsästämään mitään miljoonaa tarinaa 70-luvun korkkareista)
Blasco (1919-95)Täytyy tunnustaa en muista Missisipiä enkä pelon kaupunkia. Kilpailevista koplista pidin kyllä jos kyseessä oli kuvernöörin tms pojan lunnastarina. Niin hemmetisti aikaa senkin viime lukaisusta.
Punaisen Käden Paluu (15/1988 - 1/1989)
Junarosvot (2-3/1990)
Liekehtivä Mississippi (10-12/1991)
Rio Concho (12-14/1992)
Pelon Kaupunki (8-10/1993)
Kilpailevat Koplat (14-16/1994)
Tuo "Fort Apachen Tie" on kyllä hyvä. Muistanko väärin vai oliko siinä mukana myös Laredo ja Ltn. Parkman?Joo Laredo ja Parkman ovat mukana tarinassa: https://www.huvipuisto.net/tex/tarinat/willer99.htm#fort
Mieluisimmat piirtäjät Villan ja Civitellin lisäksi, jotka minulle tekevät Texistä Texin, ovat Carlo Marcello, Guglielmo Letteri, Giovanni Ticci ja Fernando Fusco. Bosellin tarinat Marcellon (Surcellon ;)) piirtämänä menevät heittämällä parhaimpien tex tarinoiden joukkoon.
Minä haluaisin mainita kyllä Giovanni Ticcin ja Claudio Villan lisäksi Andrea Venturin piirtäjänä. Venturilta tosin on tullut vähemmän tarinoita, koska hän tekee Bonnell kustantamon muiden sarjakuva sankarien parissa töitä. Niin ja kansikuviakin hän tekee.Heti tulee Venturilta mieleen suuralbumi 28 – Uudisraivaajat. Hyvä piirtäjä on joo!
Paras piirtäjä ehdottomasti Claudio Villa. Realistisempaa ja taitavampaa ei ihan heti tule mieleen. Alessandro Piccinelli pääsee aika lähelle. Fabio Civitelli tulee Villan ja Piccinellin jälkeen kolmantena. Aldo Capitanio kuuluu samaan sakkiin vaikkei montaa tarinaa kerennyt piirtääkään.
Mieluisimmat piirtäjät Villan ja Civitellin lisäksi, jotka minulle tekevät Texistä Texin, ovat Carlo Marcello, Guglielmo Letteri, Giovanni Ticci ja Fernando Fusco. Bosellin tarinat Marcellon (Surcellon ;)) piirtämänä menevät heittämällä parhaimpien tex tarinoiden joukkoon.
Nyky piirtäjien kokeneimpaan kaartiin kuuluvan Alfonso Fontin taide sopii hyvin Texiin. Bosellilla saattaa olla kyllä osuutta asiaan. Minulle Boselli/Font kaksikko on ikäänkuin Boselli/Marcello 90-luvulla.
Pidän myös Jose Ortizin ja Miquel Repetton tyylistä.
Nykyään uusia piirtäjiä on niin mahdottoman monta ettei perässä pysy, mutta Ernesto Garcia Sejasin ja Piccinellin taide miellyttää silmää.
Villa, niinkuin sanoit, realistista ja ei mitenkää yliampuvaa taidetta. Villan jäljessä näkyy piirtäjän todellinen ammattimaisuus jolla saattaa jopa pelastaa hieman heikompaakin käsikirjoitusta. Civitelli taas kliinisen tarkka hyvä piirtäjä, sopii tietentyyppisiin tarinoihin. Ja niitäkin on monta. Huippu piirtäjä.
Aika hauskaa että nosti Marcellon, tuon monien haukkuman taiteilijan, josta itse olen kanssa pitänyt suuresti. Enkä ole ollenkaan varma olenko pitänyt taiteen takia vaiko juuri Bosellin käsikirjoituksen... Samoin Boselli Font kaksikon tarinat, en tiedä onko heiltä yhtään "huonoa" tarinaa, jotenkin vaan niistä pitänyt. Ortizista tulee mieleen Segura Ortiz parivaljakon laatutarinat, pitäis tuo kaksikko hakea sieltä missä nykyään piirtelevät!
Kaikenkaikkiaan, piirtäjien taso ei ole ainakaan huonoommaksi mennyt, mainitsemasi Piccinelli ja Mastantuono, josta en pitänyt aluksi, ovat hyviä. Ja monia muitakin, Seijas esim. ja Santuchi/Bianchini -kaksikko jotka kuvittivat
Bourbon Streeti Murhat.