Loogiseen päätökseen vietynä sopimus tarkoittanee siis sitä, että esimerkiksi Helsingin Sanomien kotimaiset sarjakuvat ovat jatkossa vain ja ainoastaan Sanoma Oy:n omaisuutta.
Loogiseen päätökseen vietynä sopimus tarkoittanee siis sitä, että esimerkiksi Helsingin Sanomien kotimaiset sarjakuvat ovat jatkossa vain ja ainoastaan Sanoma Oy:n omaisuutta.Loogisesti voisi myös ajatella että firma-asiakkaat kuten PIB eivät ole free-lancereita, eli tuo ei koske Fingerporia eikä V&W:a. Eli loogisesti ajateltuna jos freeku perustaa firman... No, me tiedämme että tämmöinen logiikka ei kestäisi käytännössä.
Eikös NYTissä ole jo aika tiukat ehdot kuvittajille?
Loogisesti voisi myös ajatella että firma-asiakkaat kuten PIB eivät ole free-lancereita, eli tuo ei koske Fingerporia eikä V&W:a.
Millaisia ehtoja HS on laittanut kuvittajille?En muista tarkkaan. Kertakorvaus ja kaikki oikeudet? ...Semmoiset kuitenkin että ajattelin olla tarjoamatta töitäni sinne ja sivuutin asian sillä. :)
Olen käsittänyt että Fingeri ja V&W leviävät PIBin kautta vain maakuntalehtiin. Hesarin kanssa on ihan oma sopimus.Ach, olet oikeassa. Juba ja Jarla tai heidän sijastaan PIB joutuisivat sitten mielenkiintoiseen neuvotteluasemaan. Mutta tuskin nyt kumminkaan ylikansallinen syndikaatti taipuisi Hesarin painostukseen, eli voisi kuvitella että sarjakuvasivun sarjakuvat jäävät tämän yhtenäistämiskäytännön ulkopuolelle.
Timo
Sanoma News on alkanut lähettää freelancereille uusia avustajasopimuksia vaatien poikkeuksellisen laajoja oikeuksia poikkeuksellisen huonoilla ehdoilla ilman mitään lisäkorvausta. Sanoma Newsiin kuuluu Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Taloussanomat, Metro sekä useita alueellisia, paikallisia ja ilmaisjakelulehtiä.
Yhtiön vaateet ovat tylyjä:
· Yksinoikeus kaikkiin nykyisiin ja tuleviin taloudellisiin oikeuksiin siirtyy Sanoma Newsille, myös ne "joita ei vielä sopimuksen allekirjoitushetkellä voida yksilöidä".
· Ei mitään muuta sallittua tekijän omaa käyttöä kuin oikeus omiin näyttelyihin ja kokoomateoksiin, jotka eivät "suoranaisesti" kilpaile Sanoma Newsin kanssa.
· Kaikkien taloudellisten oikeuksien siirto koskee myös kirjoitukseen liittyviä valo- ja piirroskuvia.
· Maksu suoritetaan 21 päivää julkaisupäivästä, ei kaupanteosta. Siis: jos työtä ei julkaista, ei maksua suoriteta, mutta tekijä ei saa tarjota aineistoa muualle.
· Oikeudet ovat korvauksetta koko Sanoma-konsernin käytössä. Se toimii 20 maassa, julkaisee yli 300 lehteä ja siihen kuuluu myös tv-kanava, kaapelitelevisiokanavia, kirjankustantamoja, kuvatoimisto, radiokanavia sekä online- ja pelipalveluita.
· Sanoma News ottaa edelleenluovutusoikeudet eli kaikki myynti- ja syndikointioikeudet myös oman konsernin ulkopuolelle ilman mitään korvausta tai rojaltia tekijälle.
· Sanoma News ottaa aineiston vapaan muuntelu- ja muuttamisoikeuden.
· "Mahdollisista oikeuksia ym." koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista vastaa tekijä, joka ei tosin voi vaikuttaa tai edes tietää missä yhteydessä, milloin ja miten muutettuna hänen työtään käytetään.
Sanoma Newsistä on ilmoitettu, että se haluaa kaikki oikeudet toukokuun alusta eli he aikovat pitää kiirettä.
Hyvää tekijänoikeuspäivää 23.4.2009!Toissapäivänä sitä juuri Hesassa puhuttiin, että näitä päiviä kai vietetään aika usein kaatuneiden ja kuolleiden muistoksi.
Kiinnostaisi tietää mikä on Sarjakuvantekijät ry:n ja Kuvittajat ry:n kanta tähän sopimuskysymykseen...
Masentavaa. Toivottavasti mahdollisimman moni freelanceri on taloudellisesti siinä asemassa, ettei tarvitse mukisematta kaikenlaisiin sopimuksiin suostua. Mitäköhän kaikkea tässä voisi tehdä? Addressin lisäksi.Piratismiketjun keskusteluihin viitaten. Mitäpä tässä tekemään, kun sekä yleinen mielipide (Piraattipuolue ja sadat tuhannet warettajat) sekä yritykset on meitä vastassa. Sanoma ei jaksanut enää odottaa että Stefan Wallin saisi hierottua jonkin sortin tyydyttävää työsuhdeolettamalain kasaan, vaan päätti laittaa vähän vauhtia asiaan.
uusia sopimuksia ei ole ilmeisesti vielä lähetetty valokuvaajille ja kuvittajille. ei ole syytä uskoa, että näin ei tehtäisi, sillä sanoma news korosta koko ajan haluavansa yhtenäistää sopimukset.Tällainen hajautus on ilmeisen hyvä taktiikka Sanomille. Ensin napataan heikoimmat ja sitä mukaa kun oikeuksistaa luopuneiden määrä kasvaa saadaan painostuksen kautta myös ne ammattinimikkeet jotka vastustavat voimakkaimmin.
sanoma newsin tj sanoi tiistaina ylen haastattelussa, että "suunnitelma aiotaan toteuttaa suunnitellusti".
Mitäköhän kaikkea tässä voisi tehdä?Onko kansainvälinen yhteistyö tääsin poissulettu?
Piratismiketjun keskusteluihin viitaten. Mitäpä tässä tekemään, kun sekä yleinen mielipide (Piraattipuolue ja sadat tuhannet warettajat) sekä yritykset on meitä vastassa.
Masentavaa. Toivottavasti mahdollisimman moni freelanceri on taloudellisesti siinä asemassa, ettei tarvitse mukisematta kaikenlaisiin sopimuksiin suostua. Mitäköhän kaikkea tässä voisi tehdä? Addressin lisäksi.Yksi tapa olisi lisätä piirrospalkkioon "kaikkien oikeuksien lisä" kuten Jukka tuossa kirjoittikin ja silloin pitäisi kaikkien freelancereiden ja avustajayrityksien tehdä niin. Hollantilaistyyppinen barrikadeille nouseminen saisi huomiota vain silloin, jos nimekkäät tekijät olisivat siellä etunenässä. Mutta kun esim. Hesari on tehnyt suomalaisten piirtäjien kanssa erillissopimuksen, he eivät voi vaikutusvaltaansa käyttää lakkoilemalla, koska asia ei koske varsinaisesti heidän työtään.
Heh. Jos ei olisi pakko katsoa maailmaa niin mustavalkoisten linssien läpi, saattaisit huomata, että esimerkiksi aktiivisesti tiedostoja jakavissa ihmisissä on paljon sellaisia, jotka eivät ole suu vaahdossa viemässä taiteilijoiden oikeuksia, vaanSuuni ei ole vaahdossa :)
Jokaisessa mahdollisessa tilanteessa warettamisesta itkeminen mutu-perusteluin ja kaikkien tiedostoja jakavien ihmisten niputtaminen yhteen ja haukkuminen yksiselitteisesti varkaiksi on kyllä omiaan karkottamaan tällaisten ihmisten sympatiat.Tiedostojen jakaminen netissä P2P systemillä on minun käsitykseni mukaan laitonta. Se ei minusta mene omaan käyttöön kopioinnin piikkiin. Jonkun mielestä voi mennä. Mutta minä niputan asiat näin. Sitäpaitsi tiedän että warettamisesta itkeminen on turhaa käytännössä, salli siis minulle olla edes moraalisesti oikeassa. :)
Piratismiketjun keskusteluihin viitaten. Mitäpä tässä tekemään, kun sekä yleinen mielipide (Piraattipuolue ja sadat tuhannet warettajat) sekä yritykset on meitä vastassa.
Käsitykseni piraattipuolueesta perustuu keskusteluihin puolueen tyyppien kanssa. Traconissa kysyin julkisesti tekijänoikeuksista ja sain vastaukseksi kysymykseeni, että, "Meidän mielestä tekijänoikeuksista on tekijöille haittaa eikä hyötyä."
Kyllä Sanoma Newsin uudet sopimukset on lähetetty samansisältöisinä myös kuvittajille tai heidän yrityksilleen. Mitään visualisteille räätälöityjä erillissopimuksia ei ole tarjottu.
Selvennyksenä: en tiedä kenen kanssa puhuit tai mitä hän tarkkaan ottaen sanoi,Olen viitannut kotisivunne lisäksi näihin: Harri Kivistön esitys ja yleisökeskustelu Animeconissa kesällä 2008
mutta Piraattipuolueen kanta näin yleisesti ottaen on, että nykyistä tekijänoikeusjärjestelmää markkinoidaan pääasiassa tekijöiden edulla mutta todellisuudessa suurin hyötyjä siitä ovat suuryritykset.Tämä kanta on tullut selväksi. Se sensijaan ei ole selvää mihin todellisuuskäsitykseen tämä kanta perustuu. Asiat ovat varmasti eri tavalla jenkeissä kuin meillä. Vaikka maailma on globaali, lainsäädäntö, kieli ja tuotanto-olosuhteet ovat erilaiset. Siksi en pidä siitä että sikäläisiä esimerkeillä täällä niin voimakkaasti juhlitaan.
Niissäkin tapauksissa kun asia ei ole näin, ajetaan asioita yhä enemmän siihen suuntaan, mitä pidemmälle aikaa kuluu: tekijät saavat omiin tuotoksiinsa yhä vähemmän oikeuksia, ja levittäjätahot pitävät niistä yhä enemmän itsellään.No, jos taiteilijoiden mielipide teitä yhtään kiinnostaa, niin he kokevat piraattien ja Piraattipuolueen toiminnan vähintään yhtä uhkaavana kuin näiden yhtiömörköjen. Yhtiöiden kanssa voi sentään neuvotella ja puhua. Etu on siinä mielessä yhteinen että yhtiöt eivät halua tappaa lypsävää lehmää eli taiteilijaa. Piraattien kanssa pitäisi nöyristellä joka helvetin jampalle erikseen ja ansaita hänen armollinen sympatiansa sekä ne rovot jotka hän lojaalisuudessaan suo. Pitäisi hyväksyä ja elättää kaikenkarvaisia välikäsiä (kuten pankit, Pay Pal ja muut mikromaksujen hoitajat) joilla ei ole luovien alojen kanssa sitäkään vähää tekemistä kuin tuotantoyhtiöillä.
Tästä hyvänä esimerkkinä on... no, vaikkapa juuri tässä ketjussa käsitelty tilanne, sekä viime aikoina keskusteltu lainmuutos joka siirtäisi työnantajille työntekijöidensä tekijänoikeuksia yleisemminkin. Tähän uskoisin kyseisen ihmisen viitanneen vastauksellaan.Sanoman Newsin toimiin, sen paremmin kuin puoli vuotta vireillä olleeseen työsuhdeolettamalakiin Piraattipuolue ei ole reagoinut mitenkään. Se ei ole edes ottanut puolella sanalla kantaa asiaan. Yhdestäkään piraatin kannanotosta ei käy ilmi ymmärrys siitä mitä tekijänoikeudet merkitsevät taiteilijoille. Piraateille tekijänoikeudet ovat ikävä haitta joka tekee warettamisesta epäillyttävän oloista, mutta taiteilijoille tekijänoikeuksien hallinta on elinehto. On helppo heittää diibadaabaa siitä minkä verran ilmaiseksi jakaminen lisää myyntiä. Hyvä, olkoon niin. Ihmiset saavat minun puolestan tehdä rahaa jakamalla ilmaiseksi, kunhan eivät jaa minun työtäni laittomasti. (Ja pienenä vinkkinä, nyt viimeistään olisi hyvä tutustua siihen olemassaolevaan tekijänoikeuslakiin - kaikkine lisukkeineen)
Kun lähetin linkin adressiin, kaveri totesi heti että eipä hän jaksa uskoa että mistään vaahtoamisesta tai adresseista on apua, Sanoma kun on niin iso lafka ja rahaa mahdollisiin oikeudenkäynteihin löytyy.Just tää mua on pitkään mietityttänyt, kun ihmiset ovat spämmäileet noita nettiadresseja: onko ne koskaan vaikuttaneet mihinkään?
Hyvä Reima!
Ja mitä tulee argumettiin että tulot tulisivat ”muusta oheistoiminnasta” en näe mitään toimivaa ratkaisua esm kuvataiteilijoille... ja miksi ihmeessä friilansun jonka elämä muutenkin täyttyy paljon muusta ”oheistoiminnasta” kuten kirjanpito, itsensä markkinointi, laskuttaminen jne pitäisi omistaa vielä suurempi osa työajastaan muulle kuin juuri piirtämiselle??!
Tai alkaa vaikka palomieheksi, jos ei lyö leiville. Kuka vain voi tehdä sen, ei tarvitse olla edes taiteilija.
Hehe hurja meininki täälläkin. Eipä tossa oikeuksien menettämisessä mitään uutta tai vallankumouksellista ole. Teen jatkuvasti duunia mihin mulla ei oo jatkossa minkäänlaista oikeutta eikä tunnu missään. .
Kannattais ehkä joskus palkata muitakin kuin lakimiehiä näitä asioita miettimään.
Palomiehille pitäis muuten maksaa palkkaa vain joka keikasta - iso palo 200 e, pieni 150, kissan pelastus 20 euroa, jne... muuten enimmän aikaa istuvat tyhjän panttina. Ruojat. ;)
Onks VPK paloalan freekut? :P
Hehe hurja meininki täälläkin. Eipä tossa oikeuksien menettämisessä mitään uutta tai vallankumouksellista ole. Teen jatkuvasti duunia mihin mulla ei oo jatkossa minkäänlaista oikeutta eikä tunnu missään. Kannattaa toki olla tarkka työnsä hinnoittelusta mut noin niinku periaatteessa ainoa kohta minkä takia mä jättäisin ton sopparin allekirjottamatta on se, että palkkio maksetaan vasta julkaisemisen jälkeen. Jos multa tilataan jotain, haluan siitä maksun vaikka sillä pyyhittäis Sanomain vessassa perseitä.
Tollaset sopparit luulis ainoastaan huonontavan Sanomain asemaa kustantajana. Hyvät tekijät ei myy oikeuksiaan halvalla (ainakaan niihin duuneihin jotka on tehty pieteetillä tai rakkaudella) ja huonompi tavara näkyy hyvin äkkiä yleisilmeen heikkenemisenä mikä väistämättä vaikuttaa myös koko tuotteen statukseen ja houkuttelevuuteen, ennen pitkää myös myyntiin.
Kannattais ehkä joskus palkata muitakin kuin lakimiehiä näitä asioita miettimään.
Just tää mua on pitkään mietityttänyt, kun ihmiset ovat spämmäileet noita nettiadresseja: onko ne koskaan vaikuttaneet mihinkään?
Täytyypi sanoa, että aika persiistä koko homma. Taatapi mun unelmat kuvittajaksi tulemisesta siihen. :|
Tuo palkkion maksaminen julkaisun jälkeen on kyllä räikä epäkohta, mutta on myös aika epämiellyttävä ajatus tarjota esimerkiksi sarjakuvia, joita kenties joskus tahtoisi kansien väliin tai myyntiin muillekin tahoille, julkaistavaksi ehdoilla, joissa asiakkaalla on rajoittamaton oikeus tehdä niille mitä tahtoo.
Kannattais ehkä joskus palkata muitakin kuin lakimiehiä näitä asioita miettimään.
tämä kaikki tuskin tapahtuu, mutta nämä ovat ne oikeudet jotka sanoma news koko konsernille haluaa. miksi haluaa jos ei niitä koskaan aio käyttää?
Vastakkainhan tässä on siis mielikuvineen nämä 20-30 vuotiaat ihmiset joista yksikään ei millään tasolla käsittääkseni ole ollut kosketuksissa taiteilijan työhön sekä minä noin 25 vuoden kokemuksella kuvantekijän eri ammateista. Olen koulutautunut kuvataiteilijaksi, toiminut siinä ammatissa muutaman vuoden, lisäksi minulla on kokemusta free-lancerin ammatista ja tuottamisesta. Uusmedia/nettiyrittäjänä toimin vuosina -95-99 ja sen jälkeenkin olen seurannut alaa. Kaveripiirin ja erinäisten yhdistysten kautta tunnen ja olen tuntenut joitakin satoja taiteilijoita.
Aamulehti ostajana (jäljempänä Lehti) ja [ ] myyjänä ovat sopineet
VTA:N JA SJL:n voimassaolevien (allekirjoitushetkellä vuoden 2004) freelance
-tehtävien toimitus- ja myyntiehtojen mukaisesti seuraavaa.
1. Myyjä voi toimittaa, osapuolten erikseen sopimalla tavalla,
Lehdelle julkaistavaksi uutisia ja muita kirjoituksia, kuvituksia, kuvia sekä mahdollisesti myös muuta aineistoa. Osto- ja julkaisupäätöksen Lehti tekee itsenäisesti tapauskohtaisesti.
2. Palkkio määräytyy Lehden oman hinnoittelukäytännön mukaan. Jutun tekemiseen liittyvät tavanomaiset kustannukset sisältyvät hintoihin. Muusta neuvotellaan ja sovitaan erikseen.
3. Myyjä luovuttaa Lehdelle VTA:N JA SJL:n freelance -tehtävien toimitus- ja
myyntiehtojen mukaiset oikeudet. Korvaus oikeuksista sisältyy
sovittuihin palkkioihin.
Oikeudet määräytyvät yleisten ehtojen mukaisesti kuitenkin siten että
ne sisältävät vapaan käyttöoikeuden sopimuksen nojalla siirtyvään aineistoon,
edelleen luovutus- ja muunteluoikeus (normaali editointi) mukaan
lukien. Aineisto voidaan tallentaa manuaaliseen tai elektroniseen arkistoon, josta se voidaan edelleen luovuttaa Lehden haluamalla tavalla. Käyttöoikeus kattaa niin
tämän sopimuksen allekirjoitushetkellä tunnetut kuin teknisen kehityksen mahdollistamat tulevat kokonaan uudet toteutus- ja jakelutavat.
4. Myyjän ennen tämän sopimuksen allekirjoittamista Lehdelle myymä aineisto
on luovutettu Lehdelle sellaisin oikeuksin kuin tässä sopimuksessa on määritetty
ellei erikseen ole muuta sovittu.
5. Tätä sopimusta on tehty kaksi kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.
Kaikki muutokset tähän sopimukseen on tehtävä kirjallisesti. VTA:N JA SJL:n
freelance -tehtävien toimitus- ja myyntiehtojen muuttuessa tulevan uudet ehdot
osaksi tätä sopimusta syrjäyttäen aiemmat ehdot ilman eri ilmoitusta. Sopimus
on voimassa toistaiseksi ja se päättyy kuukauden kuluttua siitä, kun toinen
osapuoli sanoo sen kirjallisesti irti. Sopimuksen irtisanomisella ei
ole vaikutusta
sopimuksen voimassaoloaikana ostettuun materiaaliin ja ostajan siihen liittyviin
oikeuksiin.
6. Myyjä on tietoinen voimassaolevien VTA:N JA SJL:n freelance -tehtävien
toimitus- ja myyntiehtojen sisällöstä, on ehtoihin tutustunut ja hyväksyy ne
osaksi tätä Lehden ja myyjän välistä sopimusta.
Tampereella 20.11.2007
KUSTANNUS OY AAMULEHTI
Yksityinen kopiointi on pakko laillistaa myös netissä (muuallahan se onkin jo laillista), koska toisessa kupissa painaa niin paljon isommat asiat, kuten yksityisyys ja kansalaisoikeudet.
Tilanne onkin pahempi kuin luulin. Kuulin/rekisteröin just että Aamulehti sekä mahdollisesti Keskisuomalainen ja Kaleva ovat ajaneet samaa linjaa kuin Sanoma nyt. Alla Aamulehden karut ehdot (lihavoinnit minun).
Vetää mielen hiukan matalaksi.
Eikös tuo näyteteksti nyt ole ollut normina kaikissa freelancer-sopimuksissa jo vuosia?
tjaa, olen työskennellyt freelancer-journalistina vuodesta 1986 enkä ole koskaan luovuttanut ilman eri korvausta näin laajoja oikeuksia. ei se minusta ihan normilta kuulosta.
... " Myyjän ennen tämän sopimuksen allekirjoittamista Lehdelle myymä aineisto
on luovutettu Lehdelle sellaisin oikeuksin kuin tässä sopimuksessa on määritetty
ellei erikseen ole muuta sovittu."
Eli siis oikeasti ilman minkäänlaista korvausta?
Ei mielestäni huono vaihtokauppa.
Vaan eipä tässä muuta voi tehdä kuin yrittää ottaa kantaa, esim adressilla, eipä siitäkään ole hyötyä jos ei tee mitään. :-\
Liitto toivoo, että valtakirjan antaisivat myös muiden tekijäjärjestöjen kuin journalistien freelancer-jäsenet, jotka tekevät työtä Sanoma Newsin lehdille.
Sitä en osaa sanoa miten tuo työnteko Sanoma Newsin lehdille tässä pitäisi käsittää. Olen minäkin 4 vuotta sitten tehnyt mm. kuukauden kotimaisen ja sitä ennen vuosien varrella paljon muutakin, mutta tällä hetkellä en tee. Lienen varsinainen rajatapaus. :)
Journalistiliitto kerää nyt tekijöiltä valtakirjoja neuvotteluiden käymiseksi Sanoma Newsin ja sen eri lehtien kanssa. Liitto toivoo, että valtakirjan antaisivat myös muiden tekijäjärjestöjen kuin journalistien freelancer-jäsenet, jotka tekevät työtä Sanoma Newsin lehdille.
puhuttu valtakirja journalistiliiton juristille löytyy tämän linkin takaa. sen voi täyttää verkossa.
http://www.freet.fi/uutiset/artikkeli/753/
... yksittäiset freet ovat aikamoisen alakynnessä, kun ylhäältä tulee kohtuutonta paperia, jossa vaaditaan, että allekirjoitat tai et enää saa töitä.
Yhteistyöllä asiat voivat kenties ehkä hoituakin. Yrittämättä ei ainakaan kannata luovuttaa.
Sitä en osaa sanoa miten tuo työnteko Sanoma Newsin lehdille tässä pitäisi käsittää. Olen minäkin 4 vuotta sitten tehnyt mm. kuukauden kotimaisen ja sitä ennen vuosien varrella paljon muutakin, mutta tällä hetkellä en tee. Lienen varsinainen rajatapaus. :)
· Maksu suoritetaan 21 päivää julkaisupäivästä, ei kaupanteosta. Siis: jos työtä ei julkaista, ei maksua suoriteta, mutta tekijä ei saa tarjota aineistoa muualle.
Hesari itse uutisoi sopimuksestaan (http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Sanoma+Newsin+uusi+sopimus+suututti+avustajat/1135245544336).
Päätin perua Hesarin tilauksen ja kerroin myös miksi peruin sen. Asiakaspalvelun palvelupuhelimessa oltiin vähän hämmentyneitä, kun tarkkaan selitin, mikä vika lehtikonsernissa on.
Tuollainen niljakas puheenparsi on jopa ärsyttävämpää kuin tekijänoikeuksien vieminen itsessään.Hauskasti nettiin ei edes ole kelpuutettu sitä kaikkein lipevintä osuutta, joka löytyy tuosta paperijutun perästä.
Sanoma haluaa näemmä puhua siitä, ettei tarvitsisi maksaa erikseen tekijänkorvauksia siirryttäessä uusiin medioihin, joista ei alkuvaiheessa saa edes tuottoa.Sanoisin että ei ole varmaa saako niistä tuottoa ikina, niin että miksi freekujen pitäisi osallistua tämmöiseen hyväntekeväisyyteen?
Sanoisin että ei ole varmaa saako niistä tuottoa ikina, niin että miksi freekujen pitäisi osallistua tämmöiseen hyväntekeväisyyteen?
Sanoma haluaa näemmä puhua siitä, ettei tarvitsisi maksaa erikseen tekijänkorvauksia siirryttäessä uusiin medioihin, joista ei alkuvaiheessa saa edes tuottoa.
Pitää vielä muistuttaa, että ALLEKIRJOITETTUASI SOPIMUS ON IKUISESTI VOIMASSA! Tekijät usein katsoo taaksepäin (tässäkin ketjussa), että "en ole tehnyt kuin pari pientä kuvitusta", mutta jos tällaisen sopimuksen allekirjoittaa Sanoma Newsin, Alma Median tai kenen tahansa kanssa, se on ja pysyy voimassa. Jos tulevaisuudessa tuleekin keksineeksi uuden Fingerporin tai Viivin ja Wagnerin, nämä roistot vievät sekä ideat että hahmot.
Siis hetkinen, koskeeko sopimus kaikkea tekijän tekemää tuotantoa, eikä vain kyseiselle lehdelle toimitettua aineistoa?Sopimus koskee (tai voi koskea) mille tahansa Sanoman omistamalle läpyskälle tehtyä tavaraa. Omistussuhde voi muuttua vasta myöhemminkin, eli se mikä on nykyisin vapaata lehdistöä, voi tulevaisuudessa olla Sanoman omistamaa.
Olen kuullut, että maailmalla on ollut liikkellä sellaisiakin sopimuksia, jotka ovat koskeneet kaikkea tietyn ajan sisällä tehtyä materiaalia - vaikka tämä kuulostaakin uskomattomalta.
Siis hetkinen, koskeeko sopimus kaikkea tekijän tekemää tuotantoa, eikä vain kyseiselle lehdelle toimitettua aineistoa?
Olen kuullut, että maailmalla on ollut liikkellä sellaisiakin sopimuksia, jotka ovat koskeneet kaikkea tietyn ajan sisällä tehtyä materiaalia - vaikka tämä kuulostaakin uskomattomalta.
kaikki tyrkytetyt sopimukset kannattaa lukea....sanasta sanaan. Yksi pieni sana saattaa viedä kaiken, kuten Alma Median sopimuksessa.
Jäin miettimään aiempia omia sanojani. Entäpä jos tilanne olisi tämä:
2009 tekijä allekirjoittaa Sanoman sopimuksen
2010 tekijä alkaa tehdä sarjakuvaa ns. vapaalle lehdelle
2011 vapaa lehti myydään Sanomille. Sarjakuva jatkuu lehdessä
Menettääkö tekijä sarjakuvansa kaikki oikeudet Sanomille, koska sopimus on ollut voimassa, vaikka lehden omistussuhde on muuttunut vasta myöhemmin?
liikkeen luovutuksen yhteydessä to:n saa siirtää edelleen. mutta muulle lehdelle tehty sopimus ei muutu sanomien sopimukseksi ilman uutta sopimista, ymmärtäisin.Mutta entäpä jos sarjakuvasta ei ole sopimusta vapaan lehden kanssa? On vain julkaistu sen kummemmin sopimatta. Minäkin ymmärtäisin asian niin, että Sanoman sopimus ei syrjäytä aiempaa sopimusta, jos sellainen on.
Tuli nyt mieleen, että jos kaikki menee huonoimmalla mahdollisella tavalla, niin eikö tuon sopimuspykälän saa ohitettua niin että freelancerit perustavat osuuskunnan tms.
Olisi kiva tietää jonkin isomman kuvapankkifirman ajatukset sanoman sopimusehdotuksesta.
isoin on lehtikuva, jonka omistaa sanoma news. se saa täysin korvauksetta kaikkien sopimuksen allekirjoittaneiden aineiston vapaaseen käyttöönsä sekä myyntiinsä ja sen muuttamisoikeuden myös. eivät näytä sitä vastustavan...
Mielenkiintoista muuten, että kun muistelen taannoista sopimusoikeuden luentoa, niin "alan tapa", oli ihan oikea oikeudellinen käsite. Tässä sitä yrittää uudelleenmääritellä taho jolla on oma lehmä ojassa; esittävät että "näinhän se on". Vaikka ei ole.
Piraattipuolue on tyytymätön Sanoma Newsin toimintatapaan kaikkia konsernille työskenteleviä avustajia koskevan sopimuskäytännön uudistamisessa. Toisin kuin alan käytännöissä tähän asti, tämä sopimus veisi tekijöiltä kaikki oikeudet itse uudelleenkäyttää omaa materiaaliaan myöhemmin, samalla kun antaisi Sanoma News -konsernille täydet oikeudet kyseisen materiaalin kaikenlaiseen uusiokäyttöön.
Vaikka Piraattipuolue kannattaakin nykyisten tekijänoikeuksien lieventämistä, tulee tekijällä silti olla mahdollisuus hyötyä omasta teoksestaan ja käyttää sitä miten haluaa. Nyt tarjottu sopimus ei jätä tätä mahdollisuutta, vaan tekijän tulisi luovuttaa "yksinoikeudella kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet" ikuisiksi ajoiksi. Piraattipuolueen näkemys on, että nykyään tekijänoikeusjärjestelmää ajetaan yhä voimakkaammin pelkästään turvaamaan suuryhtiöiden eikä alkuperäisten tekijöiden etuja, ja tällaiset vaatimukset ovat siitä yksi merkki.
Luovutettavien oikeuksien laajuus on periaatteessa toki tekijän ja levittäjän välinen neuvotteluasia. Sanoma Newsin kohdalla asian kuitenkin tekee huolestuttavaksi yhtiön merkittävä markkina-asema. Sopimuksesta kieltäytyvä sulkee itsensä monen merkittävän suomalaisen lehden ulkopuolelle. Lisäksi muiden julkaisijoiden houkutus vaatia vastaavia sopimuksia kasvaa. Lakiteknisesti ottaen Sanoma Newsin vaatimuksissa ei ole mitään vikaa, mutta onkin syytä kysyä, pitäisikö lakia muuttaa siten, että se suojaisi paremmin alkuperäisiä tekijöitä eikä mahdollistaisi tämänkaltaista painostamista. Levittäjien mahdollisuuksia heikentää alkuperäisen tekijän uudelleenkäyttöoikeuksia voisikin olla syytä rajoittaa.
Närää on aiheuttanut myös Sanoma Newsin toinen uusi vaatimus saada oikeudet uudelleenkäyttää kaikkea materiaalia eri medioissa, ilman erillistä lisäneuvottelua tai -korvausta. Tämä vaatimus on jossain määrin perustellumpi. Ei ole toivottavaa, että uusien medioiden käyttöönotto hidastuu rajoittavista vanhoista sopimuksista, joissa ei ole otettu huomioon uutta tekniikkaa. Piraattipuolue näkisi kuitenkin kohtuullisena sen, että oikeudet laajemmin luovuttavaan sopimukseen sisältyisi myös vastaavasti suurempi korvaus. Tekijöiden oikeuksia säilyttämään auttaisi myös mahdollisuus sopimukseen, jossa luovutettaisiin vähemmän oikeuksia. Tässä tapauksessa tekijä saisi normaalisti nykytasoa vastaavan korvauksen.
Aihetta liippaa tämäkin asiallinen teksti, vaikka ei Suomesta kerrokaan:
http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=21109 (http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=21109)
Tässä meni paljon kauemmin kuin olisi pitänyt, mut tulipa nyt vihdoin tehtyä...
OK. Jos kerran suuret yritykset päätyvät joka puolella siihen, että yksittäistä piirtäjää on turha kunnioittaa (eli maksaa aina kun ko. hepun töitä painetaan tai julkaistaan), niin vastapainoksi kannattaa tehdä sellaista sontaa ettei kukaan kuvittelekaan sitä ainakaan uudestaan käyttävänsä.
OK. Jos kerran suuret yritykset päätyvät joka puolella siihen, että yksittäistä piirtäjää on turha kunnioittaa (eli maksaa aina kun ko. hepun töitä painetaan tai julkaistaan), niin vastapainoksi kannattaa tehdä sellaista sontaa ettei kukaan kuvittelekaan sitä ainakaan uudestaan käyttävänsä.Tekee sen verran, että pääsee vakituiseksi ja sitten alkaa sonnanluonti? :B
Nämä uutiset yhdessä vaan kuulostaa niin vahvasti lopun alulta.
Antaisivat kenkää juristeille ja talousasiantuntijoille, niistä on aina ylitarjontaa ja ne ovat joka kerta yhtä paskoja.
Antaisivat kenkää juristeille ja talousasiantuntijoille, niistä on aina ylitarjontaa ja ne ovat joka kerta yhtä paskoja.
Nämä uutiset yhdessä vaan kuulostaa niin vahvasti lopun alulta.
mutta pitää sen lamankin mennä joskus ohi. (Ainakin toivon ettei graafiselta alalta valmistuvien tarvitse ilmoittautua suoraan työttömäksi.)Tämä lama ei ehkä mene ohi.
Tiedä liittyykö asiaan, mutta Sanoman alkuvuoden tulos romahti 67 miljoonasta 11 miljoonaan ja Sanoma Newsiltä karsitaan porukkaa:Vaikka pudotusta on reippaat 55 miltsiä, konserni tuottaa yhä voittoa 11 miljoonaa. Vasta kun se muuttuu tappioksi, on syytä huolestua. Useat firmat käyttää lamaa keppihevosena, että saadaan tuotanto siirrettyä ulkomaille ilman vastaväitteitä. Sanoma yrittää käyttää sitä tekijänoikeuksien ryöstämiseen.
http://www.iltalehti.fi/talous/200905070125900_ta.shtml
Nämä uutiset yhdessä vaan kuulostaa niin vahvasti lopun alulta.
Tämä lama ei ehkä mene ohi.Menee. Tämä lama menee yhtä varmasti ohi, kuin 2 vuotta sitten sanottiin ettei se ehkä koskaan tule. Lama karsii lehtialaa, mutta niin kuin 2000-luvun alun notkauksen jälkeen nähtiin, se synnyttää uusia rikkaita julkaisuja. Viimeksi kun alkuvuodesta katoin, nettimainostus oli kasvanut 50% kun muut olivat vastaavasti romahtaneet.
Mitä maailmassa tapahtuukin, taidetta tarvitaan ja sitä sinä pystyt tuottamaan. Siihen ei pysty Sanomayhtymän merkonomit. Nosta hinnat kymmenkertaisiksi.
Ehkä tilanne muuttuisi jos yksikään tekijä ei suostuisi halpoihin hintoihin.Joskus maailma oli niin paljon köyhempi ja taiteen tekeminen niin paljon kalliimpaa. Silti se kehittyi. Rodin veisti oviaan 20 vuotta. Voi olla että olot on jopa kehittyneet.
...
Ainoa ongelma olisi ettei monellakaan kai olisi enää mahdollisuutta ammattimaiseen tekemiseen tai aikaa vaativiin projekteihin.
Kaikille: älä ole se joka polkee hintoja.
Joo, ja tähän vielä lisäisin että älkää kuvitelko voivanne vaatia enemmän ”sitten kun olette saaneet kengän oven rakoon”, ne ottavat vain tilallenne uuden höynäytettävän.
Vaikka pudotusta on reippaat 55 miltsiä, konserni tuottaa yhä voittoa 11 miljoonaa. Vasta kun se muuttuu tappioksi, on syytä huolestua. Useat firmat käyttää lamaa keppihevosena, että saadaan tuotanto siirrettyä ulkomaille ilman vastaväitteitä. Sanoma yrittää käyttää sitä tekijänoikeuksien ryöstämiseen.Noiden lukujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kun on kvartaaleja ja koko vuosi, voittoja ja tappioita kirjataan moneen sarakkeeseen (liiketoimintavoitto yms.) Tuossa puhutaan siis Sanoma yhtiön voitosta. Luin juuri että Sanoma Newsin voitto oli viime vuonna liki 8 miltsiä. En osaa edes kuvitella montako kymmentä miljoonaa se oli v.2007. Hyvien aikojen voitot maksetaan nopeasti ulos yhtiöistä eikä panna säästöön huonojen aikojen varalta. Ja huonoina aikoina yritetään kiristää vyötä tehostamalla eli irtisanomalla mahdollisimman paljon populaa. Yritys on rahantekokone ja firman pomojen tehtävä on pitää sen koneen toiminta mahdollisimman hyvin rasvattuna.
Menee. Tämä lama menee yhtä varmasti ohi, kuin 2 vuotta sitten sanottiin ettei se ehkä koskaan tule.Lue nyt kumminkin Keijon perustelut vielä uudelleen. :)
Viimeksi kun alkuvuodesta katoin, nettimainostus oli kasvanut 50% kun muut olivat vastaavasti romahtaneet.Kun lähtötaso on alhainen niin kasvu näyttää helposti tuolta. Murdoch uhkaili laittaa Wall Street Journalin rohkaisevan esimerkin mukaan muitakin lehtiään maksulliseksi netissä. Sanomakin voisi keskittyä miettimään sitä miten saisi kasvatettua tulojaan, sen sijaan että heikentää firman brändiä tällaisilla epäeettisillä vedoilla. Ilmeisesti Sanoma tosiaan luottaa monopoliinsa niin vahvasti että se kuvittelee voivansa tehdä mitä tahansa.
Eniten mua vituttaa opportunistit, jotka vaikenee nyt sillä periaatteella, että "jos nyt pistän tuohon nimen, niin en saa ikinä töitä Hesarista.
älkää kuvitelko voivanne vaatia enemmän ”sitten kun olette saaneet kengän oven rakoon”, ne ottavat vain tilallenne uuden höynäytettävän.
Eiköhän se Sanoma Newsin kuvituskin pyörisi tarvittaessa ihan opiskelijavoimin jos ammatti-ihmiset saneerataan ulos. Näin siis siihen asti kunnes ala saa niin huonon maineen että kukaan ei enää pyri "ammattiin" ja alan kouluihin.
Noiden lukujen kanssa kannattaa olla tarkkana.Tiedän. Kunhan kärjistin.
Lue nyt kumminkin Keijon perustelut vielä uudelleen. :)Luin. Se on samasta korista kuin lause: "seuraava lama ei ole yhtä paha kuin edellinen." Sisältö vain on negatiivinen.
Kun lähtötaso on alhainen niin kasvu näyttää helposti tuolta.Summat voi olla pieniä, mutta suunta on selvä. Kun printtimainonta putoaa 20-40 % ja nettimainonta nousee 50%, voi alkaa laskeskella kannattaisiko sittenkin perustaa sarjakuvablogi ja myydä mainostilaa sieltä, sen sijaan että tappelee sisällöstä tyhmien päätoimittajien kanssa.
Nyt opiskelija oppii firmojen kannalta kätevästi tekemään ilmaista työtä. Koulun jälkeen seuraava luonnollinen askel on mennä "töihin" koeajalle ilman palkkaa. Tätähän on nähty jo palvelualoilla.
Ei opi, mutta kun ei ole vaihtoehtoja. On ärsyttävää, että opiskelijan on pakko suostua joskus palkattomaankin harjoitteluun jos mielii valmistua. Periaatehan on se, että harjoittelusta pitäisi saada palkkaa, mutta käytäntö on usein muuta.Mua vaan ihmetyttää ainakin meidän koulun kohdalla se, ettei kehdata pyytää oman alan palkallisista hommista harjoittelua. Siis ymmärrän kyllä, jos se on tyyliin yksi keikkaluontoinen homma, jonka työt vääntää parissa päivässä, mutta kun kuitenkin tietää niitä kavereita, joilla se työmäärä on pikkasen suurempi, tosi nihkeästi ees aatellaan kysyä mitään pisteitä. Vai oonko mä ihan väärin ymmärtänyt tämän homman?
Mua vaan ihmetyttää ainakin meidän koulun kohdalla se, ettei kehdata pyytää oman alan palkallisista hommista harjoittelua. Siis ymmärrän kyllä, jos se on tyyliin yksi keikkaluontoinen homma, jonka työt vääntää parissa päivässä, mutta kun kuitenkin tietää niitä kavereita, joilla se työmäärä on pikkasen suurempi, tosi nihkeästi ees aatellaan kysyä mitään pisteitä. Vai oonko mä ihan väärin ymmärtänyt tämän homman?
Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä: 57,3 milj. euroaEniten rahaa takoo Sanoma Magazines 139 miljoonaa tai jotain, mutta ei tuo News-puolikaan huono ole. Jossain uutisessa mainittiin joskus että oppikirjakustantaminen olisi kaikkein kannattavinta.
Oppiminen-liiketoiminnan liikevaihto vuonna 2008 oli 259,4 milj. euroa.Tuo on siis kansainvälistä ja yli tuplat WSOY:n kustantamisen (muun kuin oppikirjat) ja kielipalvelujen liikevaihtoon.
Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 295,7 milj. euroa
Yritysasiakkaille Sanoma News tarjoaa talousuutis-, kuvatoimisto-, uutisseuranta- ja painopalveluja.
Hesari oli sentään julkaissut jutun printtilehdessäkin, kulttuurin alanurkkaan kätkettynä.Iso kuva kyllä toi huomioarvoa. Mielenosoittajien määrä oli nyt 300 ja mukana tekstissä oli jopa P. Hiltusen nimellä sopimusta kommentoinut sarjakuvapiirtäjä sekä Journalistiliiton Savolaisen lyhyet kommentit. Noissa nettiuutissahan on julkaistu ainoastaan M. Pentikäisen sanomia.
"Sanoma News on halukas keskustelemaan asiasta, mutta neuvotteluja ei näillä näkymin ole tulossa."
Tarkoittaako tuo sitä että asia painetaan Sanoman osalta nyt villaisella ja uutta paskapaperia tarjotaan taas syksyllä allekirjoitettavaksi?
Pentikäinen on nyt sitä mieltä että enempää ei voi kaikista oikeuksista maksaa "sillä nettijulkaiseminen ei juuri synnytä uusia yleisöjä." Kuulosta hyvältä, mutta mitä se tarkoittaa? Mikä tai millainen julkaiseminen synnyttää uusia yleisöjä?
Jos näin on, niin sitten vaadin, että Hesarin nettisivuilta poistetaan mainokset. Oon monesti säikähtänyt kuollakseni,Niin, ehkä netti tappaa vanhaa yleisö nopeammin kuin synnyttää uutta? :)
EDIT: muutin tuon meiliosoitteen, Savolainen saa muutenkin varmaan ihan tarpeeksi spammia - Reima
Lauantain Hesarissa pisti silmään tämmöinen kuva, jossa on tähän keskusteluun nähden huomionarvoinen kuvateksti:
(http://img364.imageshack.us/img364/6864/nyrok.jpg)
Isoilla on siis vieläkin varaa neuvotella.
Lauantain Hesarissa pisti silmään tämmöinen kuva, jossa on tähän keskusteluun nähden huomionarvoinen kuvateksti:Minäkin kiinnitin huomioni tuohon. Todistaako se siitä että Sanoma on väen vängällä siirtymässä amerikkalaiseen käytäntöön?
Viestimet tarvitsevat tekijänoikeudet monimediakäyttön ja tulevaisuuden takia.Haloo! Juuri samasta syystä myös tekijät tarvitsevat ne.
Olisi kohtuullista, että avustajat olisivat samassa asemassa kuin HS:n omat toimittajat ja valokuvaajat, joiden tekijänoikeudet lehdellä jo on.Jos nyt sivuutetaan se detalji että PÄÄTOIMITTAJA VALEHTELEE, niin minustakin olisi kohtuullista että avustajilla olisi työterveydenhuolto, mikrotuki, palkallinen loma, työnantajan maksamat työvälineet. Olisi kohtuullista että eläke, sekä sotumaksut maksettaisiin palkkion päälle. Lisäksi olisi kohtuullista että avustajalle taattaisiin työtä vaikkapa noin 8 tunniksi päivässä ja jos tilanne uhkaisi muuttua niin siitä ilmoitettaisiin vaikkapa kuukautta paria etukäteen. Olisi kohtuullista että tilatut ja lehdelle toimitetut jutut maksettaisiin yhtä lailla riippumatta siitä julkaistaanko ne vai ei. Tämä avaisi hyvät näkymät neuvotella puolin ja toisin töiden julkaisuoikeuksista.
Kyllä. Työstä maksetaan kertakorvaus... Korvaksen suuruus määräytyy työmäärän ja työn arvon perusteella...Aika selväksi on tullut, että yksikään näistä medioista ei ole valmis maksamaan arvon perusteella, silloin kun arvoon sisällytetään kaikki vaaditut taloudelliset tekijänoikeudet.
"Hauskasti" tässä on käytetty Kunnaksen kuvaa kuvituskuvana sitaattioikeuden perusteella. Pyrkiikö HS näyttämään että hätä keinot keksii? Elleivät kuvittajat myy kuvia, otetaan sitten vanhoja kuvia käyttöön ilmaiseksi!
Siteerattua tekstiä saa käyttää omien ajatustensa perustelemiseen, havainnollistamiseen tai siteerattujen ajatusten arvostelemiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että toisen tekemää tekstiä tai kuvaa ei saa käyttää korvaamaan omaa tekstiä.
Minusta kuvaa on käytetty kuvituksena, mutta muitakin mielipiteitä varmaan löytyy...
Minäkään en ajatellut, että tämä olisi vain sitaattioikeuden piirissä tehty, ajattelin, että siihen sentään olisi kysytty lupa...
Mutta Terhon esimerkki on minusta pätevä. Hän ei edes ollut freelancer, vaan vakituisessa työsuhteessa ollut lehden toimittaja, jonka töissä luki, että copyright Terho Ovaska.
(Vaikka tiedä sitten, mitä silläkään sopimuksessa oikeasti luki: voisiko olla, että tuolla pallukalla kuvassa ei olisikaan mitään oikeaa merkitystä? Että "annetaan ukon nyt signeerata kuvansa tuolla tavalla, jos hän siitä mielenrauhan saa, meillä on kuitenkin nimet paperissa"? Luulisi, että tuolla symbolilla on kuitenkin joku juridinenkin merkitys, eikä sitä voi kuvaankaan heitellä ihan miten sattuu...)
Ei noilla © ja copyright -merkinnöillä käsittääkseni Suomessa ole minkään sortin arvoa tai merkitystä tällaisessa tapauksessa.
Kolmas muutos koskee tekijänoikeuksia, mutta vain valokuvaajien osalta. Valokuvaajien sopimusta on muutettu niin, että valokuvaajalle jäävät oikeudet rinnakkaisten kuvien käyttöön. Muuten kaikki oikeudet ilman lisäkorvausta on edelleen linjana.
Sanomat on näköjään uusinut sopimusehdot (http://www.freet.fi/uutiset/artikkeli/771/). Niitä on muutettu kolmessa kohtaa.
Kommentteja pyydetään lähettämään tämän viikon aikana, mutta pitäisiköhän kaikkien lähettää niitä vai vain ne jotka ovat Sanomilla töissä tällä hetkellä?
Tarkalleen ottaen laki ei vaadi, että merkki laitettaisiin, jotta tekijänoikeus syntyisi, mutta onhan sillä selvä merkitys: "tämän kuvan tekijänoikeuden omistaa Mauri Kunnas". Mahtuu vain pienempään tilaan.Paitsi että (c) merkki, joka on lyhennys sanasta copyright ei tarkoita tekijänoikeuksia siinä laajemmassa merkityksessä kuin ne täällä tunnetaan. Useimmilla syndikaateilla esimerkiksi on levittämiinsä sarjoihin usein (C) mutta siihen ei sisälly sarjojen kaikkia tekijänoikeuksia.
Hauskan siitä tekee kyllä nettigallerioiden teinityttötaiteilijat, jotka pilaavat jo entisestään keskinkertasen teoksen tommosilla merkeilläVerkko on globaali. Kyllähän se merkki toimii niissä kulttuureissa joissa se toimii.
ja turhilla teksteillä, ja vielä teoksen kuvauksissa hypettävät, kuinka kuvatut hahmot omistaa minä tai mun kaveri eikä saa kopioida :DNo, ainakin tuollainen "turha teksti" on osoitus siitä että warettajasukupolvella on olemassa vielä joku haju tekijänoikeuksista. Eihän niitä kai koulussa opeteta, ainakaan ekoilla luokilla. Kuitenkin nämä nuoret töitään ahkerasti verkkoon postaa.
Kommentteja pyydetään lähettämään tämän viikon aikana, mutta pitäisiköhän kaikkien lähettää niitä vai vain ne jotka ovat Sanomilla töissä tällä hetkellä?
Jutun kuvituksena oli käytetty sivua Korkeajännityssarjakuvasta ja kuvatekstissä puhuttiin siitä miten korkkari on pitänyt yllä suomalaisten tuntumaa saksan kieleen.
Miten pitäisi suhtautua Sanoma Newsin vakuutteluun että tekijän oikeuksia kyllä kunnioitetaan vaikka laittaisikin nimensä riistosopimukseen? Nimettömänä touhuavat korkkaripiirtäjät tuskin panevat pahakseen, varsinkin kun Sanoma omistaa puolet sarjan julkaisijasta (Suomessa). Eipähän tarvinnut tässäkään mainita kuvittajan nimeä.
Ymmärtäisin tuon kyllä niin että lomake koskee vain niitä jotka tekevät Sanomille töitä tällä hetkellä.Just eräälle tarjottiin töitä. Tilanteet vaihtelee.
Vasta huomasin Jukka Kemppisen haastattelun Suomen Kuvalehdessä 22.5.09. Ja näyttääpä teksti olevan netissäkin:
Kuvittelenko vain vai onko kuvalehti ainoita, jotka eivät yritä antaa asioista tiettyä kuvaa vaan kertovat niistä sellaisena kuin ne ovat?Et kuvittele. Kuvalehti ajattelee hieman pidemmälle kuin muut mediat ja toisaalta siellä on ilmeisesti vielä töissä ihimisiä joille maksetaan tästä ajattelusta palkkaakin. Toisaalta kannattaa muistaa että SK/Otava kombinaatti on HS/WSOY-leirin kilpailija ja niinpä on myös SK:n oman edun mukaista kertoa Sanoma Newsin negatiiviseen valoon asettavia uutisia.
Jahas...
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Markkinaoikeus+hylk%C3%A4si+valitukset+Sanoma+Newsin+avustajasopimuksista/1135252275255 (http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Markkinaoikeus+hylk%C3%A4si+valitukset+Sanoma+Newsin+avustajasopimuksista/1135252275255)
Osapuolien perustelut kannoilleen ja markkinatuomioistuimen päätöksen voi lukea tuolla: http://www.oikeus.fi/markkinaoikeus/49554.htm (http://www.oikeus.fi/markkinaoikeus/49554.htm)Kai sitä vielä jaksaisi, mutta miksi vaivautua? Päätöksen perusteiden tonkiminen ja niistä saivarteleminen on ainakin Sanoman tapauksessa ihan turhaa, samoin jonkun oman sopimuspohjan laatiminen. Sanoman tapauksessa tilannetta tavallaan helpottaa se että nenän alle lyödään ota tai jätä -sopimus. Siinä sitten freeku valitsee vain todella huonon ja katastrofaalisen välillä.
Kahlatkoon läpi ken jaksaa, vaikka pää tuosta halkeaa. Sarjakuvakin taidetaan erikseen mainita pariin kertaan.
Kai sitä vielä jaksaisi, mutta miksi vaivautua? Päätöksen perusteiden tonkiminen ja niistä saivarteleminen on ainakin Sanoman tapauksessa ihan turhaa, samoin jonkun oman sopimuspohjan laatiminen.
Tuota, mä ainakin olen sopimuksessa sekä Sanoma Newsiin että Sanomamagazines Finlandiin ihan omalla itse kirjoitetulla sopparilla. Kuten myös esim. Yhtyneisiin Kuvalehtiin.Aivan. Olet oikeassa. Lietsoin turhaa pessimismiä ja tappiomielialaa. Vituttaa vaan tämä maailman meno. Se että tekijä on myös kauppamies ja neuvottelija korostuu. Tai sitten täytyy palkata agentti. :)
Tai sitten täytyy palkata agentti. :)
jos kerran katsotaan että kyse on normaaleista ja kohtuullisista oikeuksista, varmaan niistä myös halutaan maksaa.Halutaan ja halutaan. Sanomalehdet ovat ryssineet nettihomman pahan kerran "myymällä sisältönsä ilmaiseksi". Tappiota on uusissa medioissa tehty pyöreät 10-15 vuotta. Ratkaisuksi keksittiin että kierrätetään vahinko sisällöntuottajille. Meidän myös pitäisi olla yhtä höveleitä luopumaan omastamme. Hoh hoijaa.
Halutaan ja halutaan. Sanomalehdet ovat ryssineet nettihomman pahan kerran "myymällä sisältönsä ilmaiseksi". Tappiota on uusissa medioissa tehty pyöreät 10-15 vuotta. Ratkaisuksi keksittiin että kierrätetään vahinko sisällöntuottajille. Meidän myös pitäisi olla yhtä höveleitä luopumaan omastamme. Hoh hoijaa.
Mutta ehkä tähänkin vielä joku tolkku saadaan. Esimerkiksi NY Times pyrkii siirtymään maksulliseksi. (http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/01/new_york_times_muuttuu_netissa_maksulliseksi_1382084.html) Uskon myös että mobiilirha (joka on jo laajassa käytössä Arfikassa) ratkaisee alaa pitkään hiertänen mikromaksuongelman.
Mutta näistähän olikin jo juttua mediamurros-ketjussa. Eiköhän tämä tästä.
Tappio on kovin suhteellinen käsite,Niin no. Minä tarkoitin rahojen menetyksiä (https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/44858/uudenmed.pdf?sequence=1). Hae dokumentista esimerkiksi sanaa tappio.
Mitä mobiilirahaan tulee, koko Internet on tällä hetkellä maksukupla jossa raha liikkuu valtavina ryppäinä sen mukaan millä oletetaan olevan arvoa, ei sen mukaan mikä todella tuottaa. Se on kuin rulettipöydän ruudukko, jossa värille tai parillisille asettamalla saa nelinkertaisen tuloksen, numeroilla 16-kertaisen, ja täynnä sijoittajia jotka yrittävät arvata parhaan ruudun latoa pelimerkkejä. Se on kupla joka puhkeaa kohta, mutta ei se vielä tappiota tuota, "ilmaiseksikaan". Ennemmin näkisin että nettirahoittaminen voisi mennä noista Afrikan rahahommista tuonne "mikrolainojen" puolelle jolloin sillä tasattaisiin kurssivaihtelut ja vakautettaisiin järjestelmää.Puhut hieman eri asioista kuin minä. Tietysti voidaan ajatella että mediatalojen nettipalveluihin hukkaama raha on ollut sijoitus joka tulee aikanaan takaisin, mutta tappioinahan ne seikkailut on kuitenkin tileihin pakko kirjata, ja muilla toiminnoilla rahoittaa. Se on hieman eri asia mitä sijoittajat puuhailee, henkimaailman hommia kuten tuossa kuvaat.
No, eipä huolta. "Aiomme ottaa huomioon avustajilta saamamme palautteen", lausuu Mikael.
"Aiomme ottaa huomioon avustajilta saamamme palautteen", lausuu Mikael.
Mikael lupaa kostoa. Muistakaa Leslie Quagrainen tapaus, sanon minä!
En ole Leslieltä kuullut. Mistä oli kyse?
Joutui aikoinaan Sanomien kirkonkiroukseen vastattuaan väärin kysymykseen: "Missä teet työsi?" Väärin siis siinä mielessä, että vastaus oli totuudenmukainen, nopeiden pikakuvitusten takia ei kannattanut lähteä omalle työhuoneelle, mutta toisaalta Sanomilla ei myöskään ollut Leslielle omaa työpistettä sosiaaliturvineen.
Kauan aikaa sitten tapahtui, eikä tää kai mikään salaisuus ollut.
Eikö Sanomille nyt pitäisi olla yksi ja sama vaikka tekisi pimeässä vessassa, kunhan kuvat tulevat ajallaan? Oletan, että tässä tapauksessa kuvitukset tehtiin laskulla.
Tässäpä se olikin, kun joutuivat siten takautuvasti maksamaan sotut ja eläkkeet. Työnantajan tiloissa tehtävä työ oli ainakin silloin aina palkka-, ei koskaan palkkiotyötä.Eiköhän se ole edelleenkin. Ja tämä aihe tästä eteenpäin on käsitelty aika perusteellisesti ketjussa Freelancerina vai tominimellä. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,464.0.html)
Tässäpä se olikin, kun joutuivat siten takautuvasti maksamaan sotut ja eläkkeet. Työnantajan tiloissa tehtävä työ oli ainakin silloin aina palkka-, ei koskaan palkkiotyötä.
mutta toisaalta Sanomilla ei myöskään ollut Leslielle omaa työpistettä sosiaaliturvineen.
Työnantajan tiloissa? Mutta jos:
Jännäksi menee tekijänoikeudet: http://kkuukka.wordpress.com/2010/10/04/hs-wtf/
Työtapaturma. Joo joo, ihan vahingossa skannattiin ja vielä photoshopattiin tekijätiedot kuvista pois. Sattuuhan näitä.
Kertoo vain siitä, mihin freelancerit saavat uudessa uljaassa maailmassa alistua.
Te vain ootte niin vanhanaikaisia. Nykyisin uutiset tulee suoraan lukijoilta. Kuten myös kuvitus niihin. Ei lehdet tarvii mitään kallispalkkaisia toimittajia tai kuvittajia. Saati sitten painajia. Lukijat vain lataavat omat juttunsa lehden sivuille ja pikku-Marko voi suhaista siihen mukavan kuvan oheen. Lasten tekemät kuvitukset on niin suloisia. Tietysti juttu saa paljon enemmän lukijoita, jos siihen ymppää vielä jonkin suttuisen videon vaikka jostain vähäpukeisesta julkkiksesta tai jos julkkista ei ole saatavilla, niin vaikka kissasta leikkimässä/nukkumassa/istumassa/naukumassa/jne. Jatkossa lehdillä on vain joku nettiapina, joka valvoo, että linkitykset toimii. Se on sitä demokratiaa. Kansa tekee kaiken itse ilman epäilyttyviä sisällöntuottajia, jotka voivat värittää sisältöä omilla, väärillä, mielipiteillään. Ja lehtitalojen tulokset paranee, kun ei ole turhia menoja, kuten palkkoja tai painokustannuksia. Rahat voi sijoittaa sitten viisaasti ja kaikki osakkaat rikastuu.
Eikä tämä ole vitsi, vaan omakin sarjani korvattiin koululaisessa aikoinaan lasten piirtämillä!
Tekijänoikeussopimusten rankat ehdot murentavat monien mielestä jo sivistysvaltion pohjaa. Kultakuumeessa aiheesta keskustelevat vapaa toimittaja ja kirjailija Venla Hiidensalo, valokuvaaja Rami Salle ja tekijänoikeuteen erikoistunut lakimies Ville Oksanen.
Tuolla on aiheeseen liittyvä radio-ohjelma:Lähetysaikaa jäljellä kuukausi. Kannattaa tsekata:
Kultakuume: Viestimien freelance-työntekijöitä ajetaan torpparien asemaan (koko ohjelma) (http://areena.yle.fi/audio/1332857359435?ns_campaign=social-media&ns_mchannel=facebook&ns_source=like&ns_fee=0&cmpid=yes)
Meidän sopimus on ihan hyvä ja me ollaan siihen tyytyväisiä. Turvaamme tulevaisuutta ja tulevaisuuden free-sopimuksia.Toimittaja ja muut korostivat sitä että tämä on kohta tulevaisuutta muillakin aloilla. Jo nyt kuulemma pakkoyrittäjiä sanelusopimusten piirissä on meillä eri aloill noin 700 000.
tulevaisuutta muillakin aloilla. Jo nyt kuulemma pakkoyrittäjiä sanelusopimusten piirissä on meillä eri aloill noin 700 000.
Sääli vain, että niin kauan kun ilmiö rajoittuu vain luovalle puolelle, ketään ei kiinnosta.
Niin no siis sitä just meinaan, että kohtuuttomat sopimukset, pakkoyrittäminen, huonot palkkiot tai ilmaiseksi tekeminen eivät aiheuta alan ulkopuolella kovin paljoa sympatioita. Yrityksiä vastaan voidaan olla, mutta silloinkin monet puoltavat asioita, jotka ovat taas tekijöiden kannalta ikäviä.
Niin no sitä just meinaan, että nuo ovat ongelma ihan kaikkialla. Google löysi osuman mm. Uutispäivä Demarin pääkirjoitukseen (http://www.demari.fi/25-viikko-hame/paakirjoitus/3486-pakkoyrittajyys-suistaa-monen-koyhyyteen), jossa käsitellään pakkoyrittämistä ongelmana kuntien palveluissa, jotka eivät yleensä ole kovin luovia.
Jotenkin ajattelisi, että "työn tekijät ovat ahneita ja ilkeitä" ajattelua ei esiintyisi niin paljoa luovan alan ulkopuolella, sillä kaikki haluavat ilmaista tai halpaa sisältöä.Kyllähän tietynlainen kurjistuminen on tapahtumassa alalla kuin alalla. Mikään yritys ei enää satsaa laatuun enempää kuin on pakko. Tuotteet ovat juuri niin hyviä että ne saadaan myytyä ilman suurempia hässäköitä (palautuksia ja reklamointeja). Mielikuvaa kilpailijaa paremmasta luodaan markkinoinnilla. Ja kun halvalla pyritään tekemään, laatukin on sen mukaista.
Kyllähän laatukin ihmisiä yhä kiinnostaa, onhan nyt muodissa aito ruoka ja sen sellainen... Mihin ei ole varaa ellei ole rikas, ja rikkaillehan ne taitavat ollakin suunnattu. Mutta yltääköhän laatutietoisuus mediaan asti? Tietenkin oma lukunsa ovat ihmiset, jotka luottavat aina enemmän Jimin "dokumentteihin" tai vaikkapa Ultra-lehteen, mutta kuinka moni oikeasti välittää jos luova ala rapistuu?
Moni peruslukija ei taida välittää siitä, onko lehdessä ammattikuvaajan ottama kuva vai suttuinen kännykkäkuva. Monet itse asiassa kokevat, että suttuiset kuvat ovat aina luotettavampia ja todellisempia.
Jos nyt ylipäätään pitää uutiskuvausta luovana alana. Uutiskuvahan ei Suomessa edes nauti tekijänoikeuden suojaa vaan 50 vuotta kestävää lähisuojaa.
Jos nyt ylipäätään pitää uutiskuvausta luovana alana.
Uutiskuvaus on luova ala, erittäinkin luova.
http://www.vuodenlehtikuvat.fi/
Sekin on luovaa, kun osaa ottaa kuvan erikoisesta tilanteesta; on siis sitä "silmää". On se sitten vaikka kännykkäkuva. Ei luovuus ole vain taiteilijoille sallittua vaan ihan kaikille.
Mut ehkä olen nyt vain hiljaa. :´D
Onneksi taas on viriämässä keskustelu kansalaispalkasta, kuten olen jo muutamaan otteeseen todennut, se on näillä näkymin meidänkin alalla ainoa tie ulos tästä typeryydestä. Jos Suomi lähtisi hommaan ensimmäisenä, siitä voisi olla kilpailuetuakin, sikäli kun laatu tai hyvät ideat kiinnostaisivat enää maailmalla.Mun mielestä on vain todella regressiivistä ajatella, että kansalaispalkoilla kaikki asiat paranee. Inflaatio lähtee käsistä, vuokrat kallistuvat ja rikkaat saavat enemmän rahaa, mutta ajatus kaunis tietenkin. Ja laatu ei todellakaan nouse, kun pitää mennäkin taas töihin ja hankkia rahaa eikä ole aikaa.
Mun mielestä on vain todella regressiivistä ajatella, että kansalaispalkoilla kaikki asiat paranee. Inflaatio lähtee käsistä, vuokrat kallistuvat ja rikkaat saavat enemmän rahaa, mutta ajatus kaunis tietenkin. Ja laatu ei todellakaan nouse, kun pitää mennäkin taas töihin ja hankkia rahaa eikä ole aikaa.Mä en olekaan nähnyt sellaista kansalaispalkkamallia joka kiihdyttäisi inflaatiota sen kansalaispalkan verran? Koko ideahan siinä on just se että ei tarvitse mennä töihin hankkiakseen rahaa.
Mä en olekaan nähnyt sellaista kansalaispalkkamallia joka kiihdyttäisi inflaatiota sen kansalaispalkan verran? Koko ideahan siinä on just se että ei tarvitse mennä töihin hankkiakseen rahaa.
Nyt Karl Barx kauniseen käteen ja siitä luku "Kun taivaalta satoi rahaa" ;D
Nyt Karl Barx kauniseen käteen ja siitä luku "Kun taivaalta satoi rahaa" ;D
No, järjellisissä perustulomalleissahan perustulon määrä on kuitenkin verrattaen pieni
Perustulolla olisi inflatorinen vaikutus vasta sitten, jos rahaa olisi yhtäkkiä liikkeellä aikaisempaa enemmän. Miten perustulo sellaisen tilanteen aiheuttaisi?
...luetaan nyt vihdoinkin se Barksin juttu.Eipä taida löytyä hyllystä. En ainakaan muista... :(
Olettaisin että rahat tulevat samasta velka- ja verokertymästä, joilla rahoitetaan tällä hetkellä sosiaalipalveluja.
Leikitään että sosiaalisektorin budjetti on Roopen rahasäiliö ja luetaan nyt vihdoinkin se Barksin juttu.
Sosiaalisektorin budjetista tuskin löytyy miljoonaa kaikille.
Mikä ihme mm. estäisi vuokrien holtittomat nousut, kun tietää millaista minimirahaa vuokralla oleva saa?
Vuokrakatto. Tosin näkemykset tästä vaihtelevat. Vuokrasäännöstelyn poistaminen 1990-luvun alussa sai aikaan vuokrien holtittoman nousun. Toisaalta väitetään että vuokrakatot johtavat asuntojen tarjonnan laskuun eikä vuokranantajilla ole haluja asuntojen remppaamiseen, jos vuokrat on säännelty liian alas....eipä hirveästi vaikuta; alakerrasta meni vuokralle kämppä 35% kalliimmalla mitä itsellä vuokra ja saman kokoisia looseja nämä ovat. Ja puhun sentään Tampereesta, Helsingissä se on yhtä villiä länttä. Säätiöt/firmat sitten oma asiansa, siellä ne hinnat voi ehkä pysyäkin kurissa.
Toisaalta vuokra-asuntoje tehdään muutenkin liian vähän.
Timo
Vuokrakatto. Tosin näkemykset tästä vaihtelevat. Vuokrasäännöstelyn poistaminen 1990-luvun alussa sai aikaan vuokrien holtittoman nousun. Toisaalta väitetään että vuokrakatot johtavat asuntojen tarjonnan laskuun eikä vuokranantajilla ole haluja asuntojen remppaamiseen, jos vuokrat on säännelty liian alas.
Toisaalta vuokra-asuntoje tehdään muutenkin liian vähän.
Minä käsitin, että asuntojen hinnat vain ovat pk-seudulla liian suuret ja se johtuu aika simppelisti kysynnän ja tarjonnan laista. Eihän asuntoa voi halvalla vuokratakaan, jos siitä on joutunut maksamaan kauhean hinnan.
Viimeinen
väsytystaistelu?
Sanoma Magazines Finland -yhtiän marssi avustajasopimuksiensa polkemiseksi jatkuu edelleen. 353 avustajaa on ilmoittanut, ettei allekirjoita sopimusta painostuksesta huolimatta. SMF on myös irtisanonut yksipuolisesti osan avustajiensa sopimuksista.
Kovia otteita käytettiin jo aiemmassa kamppailussa Sanoma Newsin avustajasopimuksista. Näistä räikein tapaus oli Helsingin Sanomien kieltäytyminen lähes 27 vuotta lehden kulttuuriosaston arvostelijana toimineen, sopimuskiistassa tekijöiden puolustajana profiloituneen Heikki Jokisen avustajasuhteen jatkamisesta missään muodossa.
Teko kuvaa tyhjentävästi, miten määrätietoisesti ja laskelmoivasti yhtiö käyttää kokonsa tuomaa valtaa myös symbolisesti.
SMF:n johto on kertonut kaikkien tärkeimpien avustajiensa allekirjoittaneen uuden sopimuksen, ja kustantaja Riikka Pollari on vakuuttanut, että minkäänlaisia muutoksia sopimuksiin ei tehdä. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Neuvottelujen pattitilanne on johtanut yhtiön pulaan
esimerkiksi ammattitaitoisista valokuvaajista. Avustajasuhteessa kirjoittavien asiantuntijoiden hyllytys on myös laskenut lehtien tasoa paikoin selvästi.
Suurin tappio on koitunut kuitenkin SMF:n imagolle, etenkin kun yhtiö kärsii jo valmiiksi lehtiensä levikinlaskusta. Nekin avustajat, jotka saatiin nurkkaan ajettuina allekirjoittamaan uusi sopimus, tuntevat tilanteestaan lähinnä ahdistusta. Pörssiyhtiön maine sananvapauden ja oikeudenmukaisuuden lipunkantajana on muuttumassa vitsiksi.
"Sanoma Newsin ja SMF:n sopimuskiistoissa ei ole kyse vain siitä, kuka korjaa työstä kertyvän taloudellisen hyödyn. Mikäli Sanoma-konserni saa tahtonsa läpi, sille kertyy suunnaton määrä oikeuksia Suomessa julkaistuihin kuviin, lehtijuttuihin ja arvosteluihin", sanoo Suomen Freelance-journalistien puheenjohtajana nyt toimiva Heikki Jokinen.
" Kysymys koskee demokratiaa ja sananvapautta. Tuhansien tekijöiden sijasta yksi mediakonserni saisi päättää kuka aineistoa saa käyttää, mihin ja millä ehdoilla - sekä sen, kuka sitä ei käytä ja mikä haudataan yhtiön holveihin SFJ nostaa keskusteluun nämäkin näkökulmat, Jokinen sanoo.
"Kehitys ei lupaa hyvää. Aiemmin esimerkiksi lehden taidearvostelijoista päätti yksin toimitus, nyt yhtiön juristi määrää kuka saa lehteen kirjoittaa ja kuka ei."
Samaan aikaan Sanoma myy iPad+lehtitilaus komboa sanavalinnoin "Helsingin Sanomien sovellus on suunniteltu juuri iPadille ja uuden iPadin huipputarkalla näytöllä myös Hesarin palkittu kuvajournalismi pääsee oikeuksiinsa."Joo, hakihan ne just vähän aikaa sitten jotain kuvatoimituksen päällikköäkin (en muista mihin lehteen) historian valossa aika huvittavin sanakääntein.
Palkkiosta ei puhuttu mitään. Vähän jäi se vaikutelma kuin aikoisivat tuottaa enemmänkin sisältöä talkoopohjalta.
Muutenkin olivat ihmeellisiä sähläreitä - vasta maanataina puoli kuuden aikaan saivat kerrotuksi minkä kokoisen kuvan tarvitsevat ja että deadline on torstaiaamu.Tuota tekevät kaikki. Älä koskaan hae hommiin Egmontille.
Älä koskaan hae hommiin Egmontille.
No, toki Amerikan Timesin levikki on 1,86miljoonaa, (http://toki Amerikan Timesin levikki on 1,86miljoonaa,), mutta silti. HS:n levikki on aika tarkkaan viidesosa tuosta. Laadukas ulkoasu ei todellakaan niin paljon maksa että sillä voisi tämän eron selittää
Kuin kirsikkana kakkuun tänä aamuna sitten todellisuus iski päivän lehdestä märän rätin lailla vastaan. Eli näin meillä tarjotaan taas infografikkaalaatua valtakunnan päälehdessä. Ei tätä voi käsittää, ei vaan voi.
Hesari voitti aikoinaan, varsinkin kun Henrik Tikkanen piirsi lehteen, vaikka mitä paras sivu -palkintoja sun muita.Ja Pekka Vuori!!
Otin kanssa tuon talteen ja mietin että mihin ketjuun postaisin. Kaksi marjaa -ketjua varten pitäisi etsiä vastaavat kuvat Sin Citystä. Ehkä joku plagiaattiketju olisi ollut... Mutta joo, Taskinen on yleensä toiminut ihan ammattimaisesti, mutta ei tällä kertaa.
Kyllähän tämä tietenkin kuvaa myös Hesarin muutama vuosi paalutettua linjaa, jossa kuvitus raavitaan mistä sattuu ja Photoshopista. Kannattaakin kysyä miksi kukaan vaivaituisi tekemään tämän kummempaa?
Siis onko nuo napsittu ihan suoraan kopioiden? Kyse ei siis pelkästä tyylillisestä lainasta?
Timo
Pläräsin eilen Sin City -albumeita eikä sieltä sattunut silmään tuota äijänkään kuvaa, joten olen kallistumassa sille kannalle, että kaikki kuvat on napattua leffoista.
Vähän rajoilla mennään. Lainata saa (sitaattioikeus), mutta artikkelin pitäis ymmärtääkseni koskea sitten noita kuvia jollakin tavalla, mutta sitä se ilmeisesti ei tee. Onpahan vaan napattu jotain avaruusaiheeseen liittyvää kuvitusta.Nimen omaan. Sitaattioikeus toimii niin että kuvia saa lainata jos käsittelee NIITÄ, NIIDEN TEKIJÄÄ, jos ne ovat osa analysoitavaa teosta, tms. Se ei vielä riitä että kuvissa on löyhästi sama aihe kuin artikkelissa! Silloinkin pitäisi lukijalle kertoa kuka omistaa oikeudet kuvaan. Näissä ei ollut mitään merkintää! (Kunnaksen kohdalla sentään tekijä oli mainittu.)
Timo