Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Omakustanteet ja underground => : Kreegahbundolo 10.12.2008 klo 08:37:02

: DAADA
: Kreegahbundolo 10.12.2008 klo 08:37:02
Univajeiset valvojat ovat yöllä näköjään saaneet valvojanaivoihinsa ajatuksen että aiempi saman otsikon aihetta käsittelevä ketju on syytä lyödä lukkoon, koska siinä kirjoitellaan vallan perättömiä "sisäpiirin huumoripläjäyksiä". Sisäpiirin huumoria saa viljellä silloin kun valvojat ovat juonessa mukana (esim. Mikko Komun tapaus) mutta ei muulloin. Näinhän se menee.

Valittu tyylilaji oli ehkä väärä mutta perimmäinen sisältö kuitenkin piti paikkansa eli Daada lopettaa kustannustoimintansa. Avaanpa tämän toisen ketjun jossa voi aihetta puida asiallisesti. Huumoria on syytä välttää, sillä se johtaa tämänkin ketjun sulkemiseen.

Kustantamon kannattamattomuus tuli tuskin uutisena kenellekään. Marko Turusen visioima Daada julkaisi huolella suunniteltuja taidesarjakuvakirjoja, joiden kerronta ja toteutus olivat lähes poikkeuksetta liian haastavia helppoa viihdesarjakuvaa alelaareista ostamaan tottuneille alan harrastajille. Daada kärräsi pitkälti omalla kustannuksellaan Suomeen ulkomaiset artistinsa, järjesti näyttelyitä ja puuhasi monenlaista muuta virkistävää tänne pohjoiseen.

Daadan julkaisut:
Petteri Tikkanen: Black Peider
Marko Turunen: Ufoja Lahdessa
Martin Tom Dieck: Viaton matkustaja
Marko Turunen: Supernormal
Katja Tukiainen: Works
Yvan Alagbe: Keltaiset neekerit
Amanda Vähämäki: Pullapelto
Turunen: Lihat puntarissa
Anke Feuchtenberger: Huora H kulkee omaa rataansa
Turunen: Karhu
Turunen: Daada video collection
Turunen: Kill bunny 1 + 2
Turunen: Kuolema kulkee kintereillä
Hans Nissen: Nimettömät
Turunen: Tiskipäiväkirja

Paljon on liikkeellä huhuja parista muustakin pienkustantamosta jotka olisivat aikeissa seurata Daadan esimerkkiä. Suomessa ilmestyvien kustanteiden määrän väheneminen vuositasolla ei välttämättä ole huono asia. Eikä ole huono asia myöskään se että taiteilijavetoisten kustantamojen puuhamiesten aika olisi lopettamisen jälkeen käytettävissä olennaisempaan eli sarjakuvataiteen tekemiseen. Oli miten oli, harmillistahan se on ettei huolella tehtyjä kirjoja julkaisemalla voi Suomessa ansaita leipäänsä ainakaan sarjakuvan saralla.

Aiheesta muualla (varoitus, linkki johtaa teksteihin joissa aihetta on saatettu käsitellä arveluttavalla tavalla, osittain jopa huumorin keinoin):
http://daada.wordpress.com/2008/12/09/daada-lopettaa/
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: kaltsu 10.12.2008 klo 09:38:19
Daadan kustannustoiminnasta vois isommat ottaa oppia. Huolella ja rakkaudella toimitettuja, käännettyjä ja tekstattuja opuksia. Meikäläinen kiittää ja kumartaa. Markolle uutta intoa ja tsemppiä omien projektien parissa.

Toivottavasti tilalle löytyy taas joku omapäinen visionääri jonka kustannusintoa eivät laimenna minimaaliset mahdollisuudet saada minkäänlaista korvausta tekemästään työstään.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Kreegahbundolo 10.12.2008 klo 12:05:16
Toivottavasti tilalle löytyy taas joku omapäinen visionääri jonka kustannusintoa

Ei ei ei ei. Juuri päinvastoin. Me eletään niin pienellä kielialueella ja harrastajia on niin vähän että mitä vähemmän kustantajia ja mitä vähemmän kirjoja vuosittain, sen paremmat mahdollisuudet olisi muutamilla saada touhu kannattavaksi. Omien pohdintojeni mukaan, pitäisi pystyä julkaisemaan 10-20 kirjaa vuodessa että kustantaminen elättäisi edes yhden ihmisen ja jäisi artisteillekin hieman tekijänpalkkiota. Pitäisi olla massaa että pystyisi neuvottelemaan kirjakauppojen kanssa ja kannattaisi kiertää messuja. Nyt kaikki merkittävät teokset ja tekijät ovat jakautuneet melko tasaisesti kouralliselle kustantajia. Jos ne kaikki olisivat yhdellä kustantajalla ja siihen päälle vielä tusina käännösalbumia vuodessa, jäisi yhtälöstä vuoden lopuksi jopa jotain viivan alle.

Toinen omaan kokemukseen perustuva väite on että marginaalisarjakuvaa julkaisemalla voi tienata elannon ihan yhtä hyvin kuin kaupallista julkaisemalla. Syy: sijoitukset ja sen seurauksena myös riskit ovat pienemmät. Kaupallista käännöskamaa julkaistessa joutuu oikeuksista maksamaan etukäteen melko tuntuvasti ja muutkin tuotantokustannukset ovat suht raskaat. Joillakin kirja-agentuureilla on vaatimuksia painosmäärien ja muiden asioiden suhteen. Tästä seuraa se että kustantamolla on kova paine saada tavara liikkumaan. Mikä johtaa taasen siihen että kirjat ovat nopeasti alelaareissa. Oletan että moni ison kustantamon käännössarjakuva ei pääse plussan puolelle ollenkaan.

Marginaalisemmassa kamassa voi kirjoja myydä täyteen hintaan kauemmin ja niistä jää täten (teoreettisesti) paremmin katetta. Artisteille maksellaan inhimillisiä palkkiota vähän kerrallaan (eikä esim. 3000 euroa etukäteen kuten eräskin agentuuri vaati eräästä sarjakuvasta kun kysyin mitä maksaa). Ei niistä pienten painosten ja siitä seuraavien kirjakohtaisten tuotantokustannusten takia hirveästi käteen usein jää, mutta omilleen pitäisi päästä suht helposti kirjasta kuin kirjasta. Ja jos olis 20 kirjaa vuodessa jotka kaikki tuottaa vähän voittoa niin kuin taikaiskusta voisi kustantaja viimein saavuttaa tulotason joka vastaa köyhyysrajaa. Itselläni tärkeysjärjestys on että ensin maksetaan painolle, sitten maksetaan artistille ja jos jotain vielä jää niin sen saa herra Nissenin kiropraktikko tai henkiparantaja tai kuka poppamies sattuu olemaan hoitovuorossa milläkin viikolla.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Grezen 10.12.2008 klo 12:21:05
Ei ei ei ei. Juuri päinvastoin. Me eletään niin pienellä kielialueella ja harrastajia on niin vähän että mitä vähemmän kustantajia ja mitä vähemmän kirjoja vuosittain, sen paremmat mahdollisuudet olisi muutamilla saada touhu kannattavaksi.

Pienten "marginaali"sarjiskustantajien määrää minäkin olen vähän ihmetellyt. Että olisiko voimien yhdistäminen sitten niin vaikeaa? Lukijoitahan laadukkalle sarjakuvalle löytyy aina, mutta ei omatkaan rahavarat riitä edes kannustusmielessä ostamaan kaikkea ja tukemaan kaikkia kustantamoja, vaikka kuinka haluaisi. Omasta hyllystäni taitaa löytyä ainoastaan yksi Daada, vaikka ison osan julkaisuista olen kuitenkin lukenut kirjastosta tai kavereilta lainattuna.

Kaltsun sanat allekirjoitan minäkin. Kiitos Daadalle hyvistä ja kauniista sarjakuvista ja onnea jatkoon!
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: PurPur 10.12.2008 klo 12:26:36
Pienten "marginaali"sarjiskustantajien määrää minäkin olen vähän ihmetellyt. Että olisiko voimien yhdistäminen sitten niin vaikeaa?

Ehkä pienkustantajien keskuudessa vallitsee vielä erimielisyyttä siitä kuka heistä on se onnellinen, joka pääsee köyhyysrajan yläpuolelle julkaisemalla 10-20 kirjaa vuodessa.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Mikko A 10.12.2008 klo 12:48:27
Ei ei ei ei. Juuri päinvastoin. Me eletään niin pienellä kielialueella ja harrastajia on niin vähän että mitä vähemmän kustantajia ja mitä vähemmän kirjoja vuosittain, sen paremmat mahdollisuudet olisi muutamilla saada touhu kannattavaksi.

On aika paljon kulttuuria joka ei pysty olemaan tai ei vaan ole "kaupallisesti kannattavaa" ja sitä silti on tehty vuosikymmenet, ellei vuosisadat. Tehdään nyt ja myös jatkossa. Ja se on vain asennoitumisesta kiinni. Onko se ehdoton vaatimus että on pakko keskittyä vain yhteen asiaan ja ennenkaikkea tehdä siitä tulosvastuullista toimintaa? Miten paljon voi muutaman kirjan tekeminen viedä aikaa? Onko ihmiset niin väpelöitä että nyhräämiseen menee ihan tolkuttomat määrät aikaa? Jopa hyvin tehty ja viimeistelty julkaisu (= olettaen ettei sitä itse piirrä/kirjoita)? Mahdollinen skannaus, käännös, tekstaus, muokkaus, painnon lähettäminen... hmm?  Kaikesta on kokemusta. Markkinointi & promootio lienee ainoa johon en juuri ole lähtenyt mukaan, mutta muuten on vaikea lähteä nielemään ajatusta että olisi jotenkin arvokkaampaa tai sarjakuvalle parempaa, että yksi tai pari saisi tuosta pikku näpertelystä toimeentulon ja markkinoilla vain muutama teos, kuin että iso määrä innokkaita julkaisijoita varmistaa varsin kattavan ja usein jopa tasokkaan tarjonnan. Jonka vuoksi jotain tapahtuu. Ei vaan parin elitistin hyväksi havaitsema taidekirja.

Jos kyseessä ei olisi ns. oma lehmä ojassa, tai oma napaan tuijottelu, ei tuolle ajatusmallille ole mitään järkevää pohjaa.

Daada ja Kreegah bundolo kamat löytyy kyllä kokoelmista ja etenkin tekninen ulkoasu on miellyttänyt silmää. Sisältö ei ole aina auennut ihan tarvittavalla tavalla. On vaikea kuvitella että niiden myynti olisi kiinni siitä että on liikaa tarjontaa. Että ihmiset joutuu valikoimaan ostaako Keltaiset Neekerit vai Hagelbergin länkkärin. Vaan isompi kynnys on ihan vaan niiden sisältö ja lähestymistapa. Sen peruseteella ostopäätös tehdään. Tuotteiden vähentäminen ei todennäköisesti nosta jäljelle jäävien myyntilukuja mitenkään merkittävästi. Tai saatavuuden keskittäminen myyntimääriä (siitä pitäisi nyt olla jo kokemusta? Toivo, miten menee?)?. Jos kuitenkin näin olisi, olisi mielestäni hienoa jos rehellisesti puhuttaisiin omasta urasta & omasta sukseen tarpeesta eikä verhoittaisi näitä ajatuksia jotenkin sarjakuvan yhteiseksi hyväksi. Minä en voi uskoa että sarjakuvan intohimosta (johon kuuluu esim. julkaisutoiminta harrastelijana) luopuminen että pari jätkää voi sillä elää, palvelee loppupelissä ketään muita kuin niita paria jätkää. Ja niidenkin hyöty lienee minimaalinen.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Mikko A 10.12.2008 klo 14:25:05
En tietysti osaa ajatella asiaa suoraan sarjakuvan kantilta, mutta itse kuvittelen että se, että on olemassa hylly täynnä kiinnostavaa tavaraa, se on houkutteleva ostajalle. Jos kyse olisi heräteostoksen luomisesta, että joku sattumalta näkee sarjakuvateosta jättimäisen vuoren ja päättää napata yhden, niin mikä ettei.

Mutta jaksaisiko joku lähteä kirjakauppaa (tai levykauppaan, tai mihinkään) jos tietää että siellä on ehkä yksi teos genrestä, joka kiinnostaa. Tai vain kourallinen tuotteita, jotka ehti ostaa jo 6kk sitten. On jotenkin vaikea kuvitella että sarjakuvan elinehto & pääasiallinen kuluttajaryhmä olisi pelkkä heräteostosyleisö jota se ei normaalisti kiinnosta? Tai jos se on, niin kuulostaa aika karmivalta ja kierolta.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Petteri Oja 10.12.2008 klo 14:52:24
No nyt se Hans meni poistamaan aiemman tekstinsä. Kyllä minäkin olen oman kauppani kohdalla huomannut, että sitä myydään parhaiten jonka saa esille. Ne tyypit, jotka tutkivat koko tarjonnan, saattavat ostaa muutakin, mutta niitä on vähän. Kaikkea ei saa esille, kun nimikkeitä on niin paljon.

Toisaalta taas jotkut albumit eivät mene millään kaupaksi vaikka niillä vuoraisi koko myymälätilan ja näyteikkunankin. Nettikaupasta tavaraa menee laajasti, myymälästä yleensä tiettyjä nimikkeitä.

Kustantamon puolella pyrkimykseni ovat samantyyppisiä kuin Hansilla, saada kustanteet pois marginaalista. Joskin tuskin lopettaisin puuhastelua vaikkei niin koskaan tapahtuisikaan.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Hui_hai 10.12.2008 klo 15:08:05
Kustantamon puolella pyrkimykseni ovat samantyyppisiä kuin Hansilla, saada kustanteet pois marginaalista. Joskin tuskin lopettaisin puuhastelua vaikkei niin koskaan tapahtuisikaan.

Kova tavoite saada marginaalisarjakuva ulos marginaalista. Onhan sarjakuva jo itsessään lähtökohtaisesti marginaalissa eli tämä mystinen 'taidesarjakuva' on siis marginaalin marginaalissa.

Tämän huomaa kyllä kun katsoo lainauslukuja meidänkin talossa. Aku Ankka - Lucky Luke rintaman takaa ei suuren yleisön suosikkeja nouse. Melkein voin ennustaa ketkä viisi lukijaa meillä tarttuvat siihen Keltaiseen neekeriin tms. ja melkein yhtä varmasti voin ennustaa, että muita lainaajia kirjalle ei sitten muutamaan vuoteen löydykään. Mutta koska oma tavoitteeni on periaattessa sama kuin Petterillä (Saada sarjakuva pois marginaalista), niin periksi ei anneta. Kevääksi taas sarjakuvatyöpajaa vetämään ja mies vinkkaamaan sarjakuvaa oman kunnan lisäksi myös maailmalle. Luotan tässä siihen, että kun päätä takoo tarpeeksi kauan seinään, niin lopulta viisampi antaa periksi. Toivottavasti tämä tapahtuu ennen kuin pääni pehmenee lopullisesti...

: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Draw 10.12.2008 klo 16:12:51
Hyvä. Hyvä. Nurin vaan kaikki suttu-töhrö kustantajat. Jos seuraavaksi tekisi konkan vaikka Asema...

: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Otto Sinisalo 10.12.2008 klo 16:20:59
Hyvä. Hyvä. Nurin vaan kaikki suttu-töhrö kustantajat. Jos seuraavaksi tekisi konkan vaikka Asema...

Kohtuutonta ja ilkeää! Hyi!

Minulle tulee Daada Booksia ikävä. Se oli (on?) hyvien ihmisten ohjaama hyvä kustantamo.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Asko AA 10.12.2008 klo 16:43:54
Nurin vaan kaikki kustantajat. Jos seuraavaksi tekisi konkan vaikka...

Sanaa konkka/konkurssi ei taidettu mainita, joten moinen vahingonilo on heikkomielistä itsesaastutusta. Sitähän se taitaa olla joka tapauksessa, mutta että vielä katteetontakin.

Harmi, että julkaisutoiminta kapenee valiolaidaltaan.


: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Draw 10.12.2008 klo 17:35:10
Juu en pidä taidesarjakuvasta.
Valtaosa osa genrestä on semmoista tekotaiteellista kökköä että on vain hyvä että turhat "rönsyt" karsiutuvat. Ehkä sitten ne jotka jotain osaavat (MTurunen) saavat lisää elintilaa, ja ne loput jotka eivät enää saa suttujaan julkaistuksi, vetäytyvät kammioonsa harjoittelemaan piirustusta (niin minäkin teen).
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 10.12.2008 klo 17:43:14
Tarvittaisiin Sarjakuva-aikakauskirja jossa julkaistaisiin kerran kuussa uusia hyviä sarjakuvia uusilta hyviltä suomalaisilta ja joiltain ulkomaalaisilta tekijöiltä ja jonka voisi tilata. Sen toimituskunnan pitäisi vaihtua jotta yksi ja sama maku ei valitsisi yksiä ja samoja tekijöitä. En pirullakaan käsitä mitä hyvää on Keltaisissa neekereissä mutta hyväksyn toki että joku muu käsittää. Sen sijaan Kreegah Bundololta tuli taas paketti (Rubber Blanket ja Canicola) jossa oli kiehtovaa ulukolaista härökamaa josta on kiva tyrkyttää vaikutteita omille opiskelijoille. Mutta tiedän että samantasoista tehdään Suomessakin, ei vaan pääse julki edes näiden "vaihtoehtokustantajien" kautta.

Ei niitä edes kiinnosta. Niillä on niin oma makunsa. Siks kai pitää jokaisen perustaa oma kustantamo murheekseen.

: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Curtvile 10.12.2008 klo 18:10:34
Ei nyt sentään keijo.
tehdä voi mutta kustantaa?
Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi varsinkin julkaisusta joskin se toimituskunnan oma maku ei ole ainoa kriteeri eikä saakaan olla.
Niissä sarjakuvantekemiseen liittyissä toimitusjutuissa on otettava välillä sekin kanta, ainakin Tursan antologioiden suhteen että vaikka ei omaan makuun olisi jos taso ja laatu, tekemisen into, näkemys tai tekniikka piisaa niin= antologiaan.

Ei, Muësliin aivan sama ei päde, paitsi laadun osalta.Siinä olet ihan oikeassa.

Aina tulee tähdätä objektiivisuuteen. Vaikka näin marginaalin marginaalisssa kustannustoiminnassa omakohtaisuus korostuu.
Henkilökohtaistuu.

Petterillä on terve linjaus: pois marginaalista. Vaatii aikaa ja paljon hartiapankista.
Vaatii uhrauksia, eikä vain rahallisia ja omasta hedonismista karsimista.
Jaksamista.

Tällä asenteella sen sijaan:
Univajeiset valvojat ovat yöllä näköjään saaneet valvojanaivoihinsa ajatuksen että aiempi saman otsikon aihetta käsittelevä ketju on syytä lyödä lukkoon, koska siinä kirjoitellaan vallan perättömiä "sisäpiirin huumoripläjäyksiä". Sisäpiirin huumoria saa viljellä silloin kun valvojat ovat juonessa mukana (esim. Mikko Komun tapaus) mutta ei muulloin. Näinhän se menee.

Valittu tyylilaji oli ehkä väärä mutta perimmäinen sisältö kuitenkin piti paikkansa eli Daada lopettaa kustannustoimintansa. Avaanpa tämän toisen ketjun jossa voi aihetta puida asiallisesti. Huumoria on syytä välttää, sillä se johtaa tämänkin ketjun sulkemiseen.

Kustantamon kannattamattomuus tuli tuskin uutisena kenellekään. Marko Turusen visioima Daada julkaisi huolella suunniteltuja taidesarjakuvakirjoja, joiden kerronta ja toteutus olivat lähes poikkeuksetta liian haastavia helppoa viihdesarjakuvaa alelaareista ostamaan tottuneille alan harrastajille. Daada kärräsi pitkälti omalla kustannuksellaan Suomeen ulkomaiset artistinsa, järjesti näyttelyitä ja puuhasi monenlaista muuta virkistävää tänne pohjoiseen.


ei päästä marginaalista pois eikä saada kuin vihamiehiä.
Asenne "suuri yleisö on tyhmä" on varmasti tosi raju kaveripiirissä ja antaa uskottavuutta.

Ja ihan tiedoksi asiallisuudesta: Mikko Komu on kulunut vitsi joka ei naurattanut alunalkaenkaan vaikka taustalla olevan "huumorin" ymmärsin.
Mikko Komu on yhtä hauskaa kuin kustantamon lopettaminen.
Huumori ja tragedia ovat kovin lähellä toisiaan.
Mutta olen väärä henkilö.
Sallin sen että joku nauraa rasistisille vitseille ja vammaisillekin, mutta minun ei ole pakko nauraa kaikelle mitä huumorina pidetään tai hyväksyä siinä olevia arvoja.


: Vs: DAADA LOPETTAA!
: tomu 10.12.2008 klo 21:50:36
Sen sijaan Kreegah Bundololta tuli taas paketti (Rubber Blanket ja Canicola) jossa oli kiehtovaa ulukolaista härökamaa josta on kiva tyrkyttää vaikutteita omille opiskelijoille. Mutta tiedän että samantasoista tehdään Suomessakin, ei vaan pääse julki edes näiden "vaihtoehtokustantajien" kautta.

Hmm. Eli jossain Suomessa on piilossa Canicolan tasolla olevia tekijöitä? Jos näin on, vinkkaa lähettämään materiaalia.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Petteri Oja 11.12.2008 klo 00:06:00
Asenne "suuri yleisö on tyhmä" on varmasti tosi raju kaveripiirissä ja antaa uskottavuutta.

Hassua, minä luin Hansin viestin ihan toisin: faktana. Osa Daadan julkaisuista on liian vaikeaa luettavaa minullekin, joka sentään pyrin lukemaan kaikkea mahdollista sarjakuvaa. Lisäksi lainauksessa puhuttiin alan harrastajista eikä suuresta yleisöstä.

Ei niitä edes kiinnosta. Niillä on niin oma makunsa. Siks kai pitää jokaisen perustaa oma kustantamo murheekseen.

Perussyy sille, mikseivät pienkustantajat yhdisty yhdeksi isommaksi on kai just tämä. Kun kustannustoimintaa tehdään omilla rahoilla, joiden takaisinsaamisesta ei ole takeita, tietysti jokainen haluaa julkaista just sitä sarjakuvaa minkä itselleen kokee läheiseksi. Mutta en kyllä jaksa uskoa, että Suomesta löytyisi huippulahjakkaita tekijöitä, jotka eivät pääsisi esiin mitään kautta.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 11.12.2008 klo 00:38:09
Mutta en kyllä jaksa uskoa, että Suomesta löytyisi huippulahjakkaita tekijöitä, jotka eivät pääsisi esiin mitään kautta.

On kymmenkunta todella hyvää tekijää, jotka tekee ikäluokkansa mielestä mielenkiintoisempaa sarjakuvaa kuin yksikään tämän hetken ammattilainen. Jokainen on eri tavalla hyvä. Jokainen haluaisi kaikin mokomin julkaista. Mitä tehdä? Tekijä selaa Glömpiä, plaraa Aseman juttuja, katsoo Zum Teufelin tuotantoa, katsoo Daada-kamaa - mutta oma ei tunnu istuvan yhteenkään näistä. Jos yrittää esitellä tekeleitään festareilla, ei kiinnosta ketään siinä tulvassa ja krapulassa.

Neuvotaan lähettämään "rohkeesti vaa". Mutta valmiina on vain jotain, mistä itse ja kaverit tykkää, joten pitäisi tehdä semmoista, joka varta vasten kelpaisi olemassaoleville julkaisijoille. Mitä tehdä Musturille? Mitä tehdä Ojalle? Mitä tehdä Turuselle (ei nyt enää mitään)? Mitä tehdä Ranta-Lietzenille? Ei niille mikään kelpaa, niitten oma maku on niin rajoittunut ääritaiteelliseen ylihenkevään tahallisrujouteen, ettei heidän tuotoksiaan ostakaan kuin noin 30 asianharrastajaa Suomessa + kirjastot + ne jotka teeskentelee tykkäävänsä semmoisesta.

Ei Limingan sarjakuvaa rakastavat tyypit noita lue, vaikka Turunen ja Ranta arvostettuja ovatkin. Ei ne myöskään valtavirtahuttua ostele, mutta itselleen suunnattua raikasta todellisuudenmakuista kivaa iloittelevaa kekseliästä mielikuvituksekasta sarjakuvaa he kaipaavat. Ja sanoppa mulle kuka semmoista suostuu kustantamaan? Ei vittu ainakaan Egmont (isojen kustantamojen tyypit ei tajua kentän kysynnästä yhtikäs mitään kun eivät koskaan ole vaivautuneet ottamaan selvää) eikä Musturi (joka on hyvä ihiminen ja arvokas sarjakuvakulttuurin edistäjä mutta ei nousevan polven sarjakuvannälän ruokkija).

Siis pitää perustaa taas uus kustantamo. Paitsi ettei semmoista viitsi perustaa kuin joku niin tyhmä ettei se semmoista osaisi hoidella.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: tertsi 11.12.2008 klo 00:42:19
On kymmenkunta todella hyvää tekijää,
Curtvilelle vaan lähettämään työnäytettä. Hänen sekametelilehteensä sopinee aika erilaisia sarjakuvia. Uskoisin.

Mehän ei siis kylläkään makseta tekijöille mitään. Vielä.

Ehkä ei koskaan.   :-\
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Aura 11.12.2008 klo 00:42:37
On kymmenkunta todella hyvää tekijää, jotka tekee ikäluokkansa mielestä mielenkiintoisempaa sarjakuvaa kuin yksikään tämän hetken ammattilainen. Jokainen on eri tavalla hyvä. Jokainen haluaisi kaikin mokomin julkaista. Mitä tehdä?

Varmaan nettisarjista? Tosin niillä on paha tapa hukkua massaan, joten varmemmin esille pääsee albumilla. No sitten omakustanne, jos on rahaa. Kaikilla ei ole.

Luulisin silti, että hyville tekijöille löytyisi joka tapauksessa joku julkaisukanava, ainakin omakustanteiden puolelta. Tai no, et maininnut tekevätkö mangatyylistä. Jos tekevät, saattaa julkaisukanavan löytyminen olla vaikeampaa.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: J. Suominen 11.12.2008 klo 00:47:37
No voe rähmä! Juurikin olen askartelemassa Daadan tuotoksia hehkuttavia juttuja kokoon. No toivottavasti ohjaavat edes muutaman potentiaalisen asiakkaan joulualetta hyödyntämään.

Keijon mielipide Egmontin sarjakuvatoimituksen lumiukkoilusta on kyllä hysteerisen hauska!
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Curtvile 11.12.2008 klo 06:45:29
Neuvotaan lähettämään "rohkeesti vaa". Mutta valmiina on vain jotain, mistä itse ja kaverit tykkää, joten pitäisi tehdä semmoista, joka varta vasten kelpaisi olemassaoleville julkaisijoille. Mitä tehdä Musturille? Mitä tehdä Ojalle? Mitä tehdä Turuselle (ei nyt enää mitään)? Mitä tehdä Ranta-Lietzenille? Ei niille mikään kelpaa, niitten oma maku on niin rajoittunut ääritaiteelliseen ylihenkevään tahallisrujouteen, ettei heidän tuotoksiaan ostakaan kuin noin 30 asianharrastajaa Suomessa + kirjastot + ne jotka teeskentelee tykkäävänsä semmoisesta.

jaa.
Tiedän että kärjistät mutta mitä jos koettaisi tehdä sellaista joka kelpaisi siihen tekijän omaan makuun?
Ja lähettäisi sitä sitten Musturista ja Ojasta aina Egmontiin Jalavaan Arktiseen ja miksi jäädä siihen jos voi tarjota Otava WSOYlle tai Oni press, SLG, Marvel, Dargaud, Ghibli linjallekin?
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: tomu 11.12.2008 klo 07:26:14
Mitä tehdä Musturille? Mitä tehdä Ojalle? Mitä tehdä Turuselle (ei nyt enää mitään)? Mitä tehdä Ranta-Lietzenille? Ei niille mikään kelpaa, niitten oma maku on niin rajoittunut ääritaiteelliseen ylihenkevään tahallisrujouteen, ettei heidän tuotoksiaan ostakaan kuin noin 30 asianharrastajaa Suomessa + kirjastot + ne jotka teeskentelee tykkäävänsä semmoisesta.

Niin. Eikö ole hienoa, että meillä on oikeus julkaista sellaista sarjakuvaa, josta itse pidämme?

Kyllä Suomessa hyvä sarjakuva julkaisijan löytää. Kukaan kustantaja tuskin tekee julkaisupäätöstään muutaman sivun perusteella. Pitää ensin nähdä kokonaisuuksia.

Enkä ihan ymmärrä sitä, että jonkun nuoren lahjakkaan tekijän pitäisi heti ensimmäisenä alkaa tehdä pitkää albumia. Toivottavasti tämä ei ole sitä, mitä opetat Limingassa. Sarjakuvantekijäksi kasvetaan ajan kanssa. 5-10 vuotta kypsytellä on ihan sopiva aika. Turha kiirehtiä, parempi tehdä pienimuotoisempia kokeiluja ja julkaista eri yhteyksissä. Se oma julkaisukanavakin löytyy siinä samalla, ja paljon terveemmällä tavalla.

Listaa Keke nää tekijät, joista puhut.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Mikko A 11.12.2008 klo 07:28:21
Hassua, minä luin Hansin viestin ihan toisin: faktana. Osa Daadan julkaisuista on liian vaikeaa luettavaa minullekin, joka sentään pyrin lukemaan kaikkea mahdollista sarjakuvaa. Lisäksi lainauksessa puhuttiin alan harrastajista eikä suuresta yleisöstä.

On huomattava että Hans sensuroi aika nopsaan viestinsä johon esim. itse vastasin. Jättäen sen minun viestin hölmösti kommentoivan olemattomaan viestiin. Mieshän ihan kiertelemättä ja suorasanaisesti sanoi että sarjakuvanharrastajat ja sarjakuvaväki ei kiinnosta ja tavoiteltu kohderyhmä on ihan muualla. Joka tuntuu aika härskiltä, jos sen sanoo sarjakuvia myyvä sarjakuvajulkaisija, sarjakuvan kuluttajille & fanaatikoille tarkoitetulla foorumilla. Mutta toisaalta ymmärrän toki, että monelle materiaalille perinteinen sarjakuvayleisö on yhtä kaukainen kohderyhmä kuin mikä tahansa muukin -> tunkeutuminen vaikka runouden ystävien ostoskasseihin jopa realistisempi kuin kuvitella sitä aku ankan taskukirjan ostajalle. Tai moni Daada kirja varmasti uppoaisi enemmän niille jotka selaa esim. kiasman ja akateemisen taidekirja hyllyjä - ei suinkaan sarjakuvaosastoa. Mutta lieneekö sielläKÄÄN ihan hullu kuhina. Omasta kokemuksesta ostajana, merkittävä osa kirjoista seisoo kuukausi tai vuositolkulla, aina hieman nuhraantuneempana. Vain pieni osa ja halvat tarjousdiilit pinot liikkuu. Isoprofiilinen jakelu hallussa, hyvin näkyvillä, mutta ostajia vaan ei ole enempää. Itse väittäisin että jos nyt lähden kaupungille kirjakauppoihin, törmään varsin kattavasti sarjakuvaan, myös suomalaiseen. Sen sijaan jos lähden etsimään oikein kunnollista sarjakuvaan erikoistunutta liikettä, niin sellaista ei oikein ole. Ei mitenkään epäluottamuksena jo olemassa oleville liikkeille (UG Ullakko, Pitkämies, Katti,..) mutta jokainen niistä edustaa vain tavallaan pientä murto-osaa. Joka varmasti ihan todellisuuden sanelema juttu. Ei ole mahdollista pitää oikeasti kattavaa sarjakuvaliikettä jonne voit kävellä sisään ja odottaa löytäväsi ns. mitä tahansa. Mutta SE olisi mielestäni hieno tilanne, hienompi kuin rajattu määrä suurta yleisöä kosiskelevaa tavaraa.

Mutta siinä olen samaa mieltä että jos tavoite on marginaalista ulos pääseminen, tuskin auttaa taitelijoille ominainen selkäänpuukotus tyyppinen menetelmä, jossa oma pesä sotketaan vaikka mahdollisuudet sieltä pois pääsyyn on melkeimpä tuurista kiinni. Jää mieleen vaan tilanne missä ns. taiteilijat kavereineen istuu gallerian avajaisissa haukkumassa muita taiteilijoita ja taideskeneä ja "oikeita gallerioita" ja "oikeita julkaisijoita", toivoen että ehkä joku arvokkaasta profiilia nostavasta lehtiartikkelista innostunut ulkopuolinen sattuisi tulemaan paikalle, mutta ainoa saavutus on sisäpiiri bileet ja merkintä CV:n hännille.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 11.12.2008 klo 08:51:35
Enkä ihan ymmärrä sitä, että jonkun nuoren lahjakkaan tekijän pitäisi heti ensimmäisenä alkaa tehdä pitkää albumia. Toivottavasti tämä ei ole sitä, mitä opetat Limingassa.
Tänne tullaan toiseksi vuodeksi tekemään just pitkä tarina. Kun lukijoitakaan ei kiinnosta pätkät.

Lisäys:
Antologioissa ongelma näkyy: pätkät voi olla kivoja käsialanäytteitä mutta ei ne paljasta että tyypit pystyy myös rakentamaan maailman ja saa tarinan kestämään.

Mitä listaan tulee, kyllä noista osa löytyy jo 7 veljeksestä, Draamatusta ja Maailmanhistoriasta, ihan oma mau mukkaa. Muutama 24 tunnin sarjakuvatapahtuman tuotoksista. Eli pitää olla kustantamo esitelläkseen lupaavien tekijöiden töitä kustantajille.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Mikko A 11.12.2008 klo 10:13:07
Selkeät nimet olis siistiä. Ettei jää tunne että rehvasteltiin tekijöillä mitä ei oikeasti ole ja valitettiin julkaisijoiden nihkeästä politiikasta ilman että oli edes syytä.

Itse julkaisisin matskua helposti, jos se miellyttäisi. Tosin tekijä ei tätä kautta juuri mainetta tai mammonaa saa. Itse olen promona saanut Loka Kustannukseen yhden täyspitkän albumin, jonka hylkäsin aika lailla suoralta kädeltä. Eroottista naissarjakuvaa vampyyri/romantiikka/gootti hengessä, mutta kaikilla kliseillä ja ilman että mikään oikeuttaisi julkaisua. Ei tarpeeksi rivo ollakseen pornosarjakuvaa. Ei tarpeeksi hyvää tarinaa että toimisi ihan perinteisenä sarjakuvatarinana. Pystyi arvostamaan että oli jaksettu duunata ihan 40-50 sivuinen veto loppuun, mutta ei muuten.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: J. Suominen 11.12.2008 klo 12:23:45
Mitä listaan tulee, kyllä noista osa löytyy jo 7 veljeksestä, Draamatusta ja Maailmanhistoriasta, ihan oma mau mukkaa.

Keijo lupaa, vaan ei anna.

Se valtaisa ruohonjuuritason kysyntä on kyllä hauska visio. Osaavia tekijöitä ja kiinnostuneita lukijoita on vaikka kuinka, mutta tekijät eivät tee ja lukijat eivät osta sarjakuvia. Ja kustantajat koosta riippumatta ovat tilanteelle sokeita. Miksiköhän?

: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Lurker 11.12.2008 klo 12:48:01
Onhan Egmont on kotimaisista julkaissut ainakin Jii Roikosta ja Pauli Kalliota. Eiköhän sinnekin kannata siis tarjota töitään, kun kerran ovat jo aikaisemminkin hyvän päälle ymmärtäneet. Anne Muhosen omakustanteenkin ottivat julkaisuohjelmaansa ja toivat markkinoille.

Ja Egmont on yhtenä harvoista julkaissut myös fennomaanimangaa.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Jarkko Sikiö 11.12.2008 klo 19:01:06
Daadan kustannustoiminnan lakkaaminen Ufoja Lahdessa -sarjan jälkeen on kyllä vuoden murheellisin sarjakuvauutinen.

Toivottavasti Turunen jaksaa myös tämänkin jälkeen tehdä sarjakuviaan.

---

Mitä muuhun keskusteluun tulee, sarjakuvaa tulisi nimenomaan tehdä työtahdilla pitkiä tarinoita. Vasta rutiini näyttäisi antavan lahjakkaillekin tekijöille mahdollisuuden kehittyä tyylillisesti ym.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Aura 11.12.2008 klo 19:11:43
Ja Egmont on yhtenä harvoista julkaissut myös fennomaanimangaa.

Jep. Näitähän ei paljoa ole, ja omakustannepuolella ei taida olla montaakaan antologiaa joihin manga istuisi sekaan. Ehkä manga-antologian tai Keijon haikaileman sarjisjutun vois kuitenkin toteuttaa omakustanteena? Ainoa on vain se ikuinen raha-ongelma, joka taitaa olla hankalin este opiskelijapuolella. Mutta jos useampi yhdistää voimansa? Faktahan on että painettu alppari huomataan helpommin, nettiin kaikki hukkuu.

Kokeelliselle ja taidesarjakuvalle taitaa löytyä julkaisukanavia paremmin, ja mitä oon nähnyt niin moni liminkalainenkin istuu ihan hyvin siihen porukkaan. En kannata mitään elitismiä puolin tai toisin, välillä tuntuu vähän siltä että käyttösarjakuva/mangaporukan ja taidepuolen välinen railo on turhankin syvä. Jos taidesarjakuva ei ole marginaalia, silloin sen pitää upota Suureen YleisöönTM. No, kaikki tiedämme mitä ongelmia siitä seuraa, mutta itse en näkisi taidetta käyttösarjakuvassa tai toisinpäin aivan mahdottomana yhtälönä... Tämä vain mietintänä siihen ettei taidesarjakuva myy ja tai että osa tekijöistä tuntee ettei heille ole julkaisukanavaa.

No okei, jotain yritin sanoa mutta taisin hävittää sen pointin joka mulla oli. :-[
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 11.12.2008 klo 19:30:37
Kyllä Asema ainakin on ilmoittanut yhdelle sunkin suursuosikillesi, että jos teet albumin, julkaistaan. En ole vielä kuullut mitään suunnitelmia. 

Enkä sitten tiedä, "suttu-töhröä" ja "ylihenkevää tahallisrujoutta" sekin varmaan olisi. Mistä nämä ennakkoluulot oikein sikiää? Luulin Keijo että pidit Villen jutuista. :)

Kyllä me varmaan mitä vaan julkaistaisiin jos matsku on hyvää.
En o tietoinen suursuosikistani. ???

Kyllä, pidän Villen jutuista, Kajaanista eniten.

Ylihenkeviä ja tahallisrujoja juttuja olen nähnyt Kutissa ja Glömpissä enkä pidä niistä, varsinkin kun olen havainnut niidenkin olevan kopsattu jostain Kramers Ergotista tai Ganzfeldista. Suttaisivat edes omaperäisesti.

Mutta en kirjoittanut itsestäni vaan viittasin lähinnä niiden sarjakuvaa lukevien ihmisten toiveisiin, jotka vierastavat sarjiksia, jotka  yksinkertaisesti on tolkuttomia. Villen jututhan on rikkaasti ja elävästi piirretty ja hyvin kerrottuja. Sarjakuva on kerrontataide.

On vaikea huojua tässä välissä kun arvostan vetävää kertomusta ja mua kiehtoo myös kokeilut ja tuoreet keinot ilmaista sisältöjä, mutta inhottaa kun teeskennellään syvällistä ja roiskitaan rasittavaa suttua sivuille ja odotetaan että lukija viitseliäästi keksisi sille sisällön.

Ei ole reilua kirjoittaa listaa ihmisistä tänne. Tai mietin asiaa. :sleepy:
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 11.12.2008 klo 19:42:24
Ehkä manga-antologian tai Keijon haikaileman sarjisjutun vois kuitenkin toteuttaa omakustanteena? Ainoa on vain se ikuinen raha-ongelma, joka taitaa olla hankalin este opiskelijapuolella. Mutta jos useampi yhdistää voimansa? Faktahan on että painettu alppari huomataan helpommin, nettiin kaikki hukkuu.

Kokeelliselle ja taidesarjakuvalle taitaa löytyä julkaisukanavia paremmin, ja mitä oon nähnyt niin moni liminkalainenkin istuu ihan hyvin siihen porukkaan.

Siitähän puhe alkoi. Kun ei olemassaolevat kustantajat koske esmers nyt sitten manga-tyyliseen kepilläkään (vaikka ei sitä hirveästi ole tyrkyllä) eikä liminkalaiset todellakaan halua kyhnyttää tarinoitaan raapekartongille vaan kertoa oman makunsa mukaisia tarinoita, on pakko kustantaa itse. Ja koska kakaroilla ei o rahaa, pitää pistää omistaan.

Tänään sit tehtiin päätöksiä. Kutsuttu on tusinan verran tekijöitä, ehdolla olisi enemmän. On tääki paska työpaikka, palkat menee työntekoon eikä vapaa-aikaa ole ollut sitten vuoden 2004 jolloin oksentelin vuorokauden.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Aura 11.12.2008 klo 19:49:58
Siitähän puhe alkoi. Kun ei olemassaolevat kustantajat koske esmers nyt sitten manga-tyyliseen kepilläkään (vaikka ei sitä hirveästi ole tyrkyllä)

Tyrkyllä varmasti on, eri asia kuinka moni tekijä oikeasti on sillä tasolla että voi tehdä ammattimaista jälkeä... Siis meinaan, suurin osa sarjislinjoistakin piirtää mangaa, pakkohan sitä on olla tyrkyllä. Vai tekevätkö kaikki mieluummin pieniä harrastejuttuja ja kuvia eivätkä edes yritä tarjota mitään minnekään?

Ja kyllä meillä on useampi suomimanga-myönteinen kustantaja, joten ei voi sanoa etteivät olemassaolevat koskisi tikullakaan... (edit: Siis ei hirveän montaa mutta kuitenkin enemmän kuin kaksi...)
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: echramath 11.12.2008 klo 20:30:18
Taidesarjakuvan ongelma on siis se, että taideväki ei ymmärrä sarjakuvaa ja sarjakuvaväki ei ymmärrä taidetta?

Toinen kysymys, joka tulee mieleen on se, että eikö taidekustantamonkin kannattaisi kaikin voimin yrittää kehittää edes yksi hyvin kohtuullisesti myyvä työhevonen, joka maksaisi juoksevat kulut?
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Curtvile 11.12.2008 klo 20:53:57
Toinen kysymys, joka tulee mieleen on se, että eikö taidekustantamonkin kannattaisi kaikin voimin yrittää kehittää edes yksi hyvin kohtuullisesti myyvä työhevonen, joka maksaisi juoksevat kulut?

Gary Groth malli vai?
Fantagraphics tekee taidetta, eros comix maksaa laskut.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: villeranta 11.12.2008 klo 23:07:19
Sen verran Keijo on oikeassa, että kyllä Suomessa ON vaikea saada sarjakuva-albumia julki. Vaikka kustantamoja on paljon, ne eivät julkaise kovin paljon. Ja niillä on omat linjansa.

Että uusia minikustantamoita vois olla syytä Limingan opiskelijoiden perustaa. Tähän kyllä täytyy lisätä, että kokonaiseen albumiin tarvitaan paljon materiaalia, joka toimii kokonaisuutena. En ole nähnyt tällaista matskua opiskelijoiden pöytälaatikoissa koskaan. Mutta mulla ei ole läheskään sataprosenttista mielikuvaa.

Ehkä paradoksaalista, mutta hyviä, valmiita albumimittaisia juttuja näkee harvoin. Mikä nyt sitten on hyvä... Asemalle ei tartte olla tehty raapekartongille, mutta genrepeesailu ei valitettavasti kiinnosta.

Kustantajille oman työnsä esitteleminen ja tarjoaminen on kivinen tie. Vastaanotto ja kohtelu ei ole aina kovin mukavaa. Itse asiassa se voi viedä voimat ja itseluottamuksen, vaikka olisi kokenut tekijä. Itse oon viime vuosina saanut pakit joka paikasta, suoraan tai kiertäen, yleensä kiertäen. Syy on jäänyt epäselväksi mitä useimmin.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Aura 11.12.2008 klo 23:20:52
Hmm joo, tuo on kyllä totta. Periaatteessa julkaisukanavia on, mutta... En voi väittää, että itellä olisi hirveesti kokemusta kustantajille tarjoamisesta, mutta aika takkuiselta kuulostaa noin yleisesti. Ja nyt vielä laman pelko ajaa kaikki säästölinjalle. No, ainakin itse harkitsen vakavasti suoraa nettijulkaisua jos ja kun saan pitkän tarinan tehtyä. (Siitä huolimatta että nettiin hukkuu.) Ainakin se on helpompaa ja nopeampaa. Ja halvempaa kuin paperinen omakustanne, joka pitäisi vielä itse levittää.

Aika monilla tilanne on se että aikaa ei ole vaikka intoa periaatteessa olisi. Pitkän alpparin, varsinkin jatkuvajuonisen, suunnittelu ja toteuttaminen ei välttämättä onnistu jotenkin vaan sinnepäin kaiken muun homman ohella. Pieniinkin projekteihin menee yllättävän paljon aikaa.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: JJ Naas 11.12.2008 klo 23:59:07
No, ainakin itse harkitsen vakavasti suoraa nettijulkaisua jos ja kun saan pitkän tarinan tehtyä. (Siitä huolimatta että nettiin hukkuu.) Ainakin se on helpompaa ja nopeampaa. Ja halvempaa kuin paperinen omakustanne, joka pitäisi vielä itse levittää.

Nettijulkaisussa on pidempien tarinoiden julkaisun kannalta muutamia hyviä puolia. Huonoksi puoleksi on heti sanottava että rahaa ei siellä(kään)  helposti tee ja näytöltä lukeminen ei ole yhtä mielekästä kuin painotuotteen selailu mutta silti...

1. Se on halpaa ja helppo levittää. Yleisönä koko maailma. (Englanninkieliselle versiolle)
2. Mainostaminen on siksi helppoa että matka mainoksesta sarjakuvaan on klikkauksen pituinen matka.
3. Tarinan toimivuutta voi testata yleisöllä ja saadun palautteen perusteella editoida / uudelleenpiirtää / karsia materiaalia sekä nettiversioon että mahdollisesti painettuun versioon.
4. Väri on yhtä halpaa kuin mv, nykyisillä yhteysnopeuksilla latausnopeuden eroa tuskin huomaa.
5. Lukijapalaute on nopeaa ja välitöntä. Foorumin avulla voi oppia tuntemaan lukijansa helposti. (Sekä hyvässä että pahassa.)
6. Netissä julkaisemalla voi luoda itselleen lukijakuntaa. Jos julkaisee myöhemmin jotain painettuna, jo olemassa oleva lukijakunta tekee alkutaipaleen ainakin hieman helpommaksi.

Ennen kaikkea nettiympäristöä voi käyttää kokeilualustana omalle tuotokselleen ennen kuin lähtee upottamaan rahaa painatukseen. Voi hyvin konkreettisesti kokeilla mikä toimii ja mikä ei. Painettua sarjakuvaa (joka julkaistaan sitten jos ja kun se on valmis) piirtäessä on myös helpompi luistaa itse asetetusta aikataulusta: "En jaksa tänä iltana, no, ehkä huomenna." Mutta jos olet nettisarjakuvasi sivulle laittanut tekstin, että "päivittyy joka sunnuntai klo 23 EET" niin silloin paine saada säännöllisesti jotain valmiiksi kasvaa sitä kovemmaksi mitä enemmän lukijoita on maanantaina ruikuttamassa että "MITÄ, taas myöhässä!!!"

Suosittelisin pitkien tarinoiden julkaisemista aluksi kokeilumielessä internetissä. Säännölliseen julkaisutahtiin pakottautuminen kasvattaa itsekuria.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: tomu 12.12.2008 klo 11:28:01
Ylihenkeviä ja tahallisrujoja juttuja olen nähnyt Kutissa ja Glömpissä enkä pidä niistä, varsinkin kun olen havainnut niidenkin olevan kopsattu jostain Kramers Ergotista tai Ganzfeldista. Suttaisivat edes omaperäisesti.

Kiitos nyt tästäkin.

Vois tulla sanomaan päin naamaa. Pari viikkoa sitten oltiin taas niin kivaa miestä ja täällä aletaan sitten aukomaan ja sanailemaan jotain perättömiä.

1) Voitko osoittaa KUKA on kopioinut ja KETÄ?

2) Voitko osoittaa KELLÄ on valmiina jotain niin erinomaista, että se ylittäisi meidän tai Aseman julkaisukynnyksen? Mainitsemissasi teoksissa EI ole materiaalia, minkä haluaisin painaa kirjaksi ja koittaa myydä jokaiselle vastaantulevalle.

Huuda Huudalle on tarjottu ehkä viittä eri teosta julkaistavaksi. Mikään näistä ei päätynyt meillä tekoon. Kuten Mika totesi, kustantaja EI voi kaivaa teoksia pöytälaatikoista. Jos jotain erinomaista tulee vastaan, me kyllä mielellämme tartumme siihen ja tarvittaessa autamme teoksen toimituksessa.

Huuda Huuda tekee 1000 kappaleen painoksia ja jokaikinen julkaistu teos on meille taloudellinen riski. Pyrimme tekemään kirjat hyvin ja uskomme, että niille on lukijoita. Tämäkään ei välttämättä Suomessa riitä - Daada on tästä surullinen esimerkki.

Voisit Keijo antaa kritiikkisi jotenkin rakentavana. Summittainen syyttely ei saa toisessa päässä aikaan kuin pahat mielet. Jos sulla on taas muuten paha olo, niin pura se vaikka pururadalle ja anna meidän tehdä sitä, mitä haluamme. Juuri tällainen katkerankateellinen palaute työstä, jota tekee muutenkin ilmaiseksi saa kyllä kenet tahansa miettimään toiminnan järkevyyttä. Daadakin on saanut kyllä osansa paskasta niskaansa ja veikkaisin, että toiminnan lopettamisessa on silläkin sijansa.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: pitkä mies 12.12.2008 klo 11:56:07
kyllä Kvaak on hauska lukea!

mutta, en  ymärrä miksi Daada on kutsunut niin sanottu "taidesarjakuvakustantamolta" huonolla sävyllä. Taide sarjakuva on saanut täällä aika negatiivinen latauksen. Ihmettelen vaan miksi.

tässä nyt pieni salaisuus: jokaisesta kirjasta joka Huuda Huuda julkaisee, tommi ja minä rehellesisti uskomme että se voi tulla "iso hitti". Että se on semmonen kirja joka on kaikkille helposti luettavaksi ja joka voi saada suurta suosioa. Emme halua julkaista vaikeita kirjoja jotka ymmärtävät vaan me ja kolme ystävää. Miksi sitten kaikki meidän kirjamme painetaan 1000 kpl? (Egmontin painosmäärä "Vartijasta" oli esim 2000 kpl). Kyllä olemme vielä optimistejä.
Olen aika varma että Marko lähti samalta lähöpisteeltä, eli että hän uskoi jokaiseen Daadan kirjaan. Keltaiset Neekerit on siitä hyvä esimerkki. Jos te vaan jaksatte avata sen kirjan ja lukea pari sivua, niin pian huomaatte että se on todella hyvä, syvä mutta samalla "helppo" kirja. En oikein ymärrä miksi Daada sitten haukutetaan taällä.
Daada oli loistava kustantamo ja sen loppettamisen on suuri isku suomen sarjakuvakentälle

p.s. ja sorri nyt vaan mutta minun suomen kielen taito ei ole parasta
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 12.12.2008 klo 12:14:25
Kiitos nyt tästäkin.

Vois tulla sanomaan päin naamaa. Pari viikkoa sitten oltiin taas niin kivaa miestä ja täällä aletaan sitten aukomaan.

V**** mikä äijä.

Siis pitääkö pitää kaikesta mitä Glömpissä ja Kutissa julkaistaan ja eikö saa sanoa jos ei pidä?
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 12.12.2008 klo 12:16:37
Keltaiset Neekerit on siitä hyvä esimerkki. Jos te vaan jaksatte avata sen kirjan ja lukea pari sivua, niin pian huomaatte että se on todella hyvä, syvä mutta samalla "helppo" kirja.

Ei ole helppo kirja. Tässä tuore Elina Anttilan arvio (http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php/Alagbe_Yvan:_Keltaiset_neekerit).
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Reima Mäkinen 12.12.2008 klo 12:29:21

Enkä sitten tiedä, "suttu-töhröä" ja "ylihenkevää tahallisrujoutta" sekin varmaan olisi.

Ylihenkeviä ja tahallisrujoja juttuja... ...Suttaisivat edes omaperäisesti.

Keijo näköjään vain lainasi Mikaa.

Kaikki keskusteluun osallistuneet ovat tehneet paljon työtä sarjakuvan eteen. Jos kehitys ei tunnu kehittyvän tarpeeksi nopeasti eikä vaivannäköä palkita, siinä vaanii jatkuvasti katkeroitumisen vaara. Luokatonta palautetta, heikkolaatuista kritiikkiä, ymmärtämättömiä ihmisiä, myymättömiä kirjoja, sitähän tämä ala monelle on. Ja sitten turhautumia puretaan täällä vertaisryhmän kesken. Välillä kuitenkin on myös onnistumisen hetkiä.  :)

Omasta puolestani kiittelen Markoa ja Daadaa esimerkillisestä toiminnasta ja toivottelen jaksamista kaikile kustantajille ja artisteille.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: tomu 12.12.2008 klo 12:29:56
Siis pitääkö pitää kaikesta mitä Glömpissä ja Kutissa julkaistaan ja eikö saa sanoa jos ei pidä?

Noin idioottina en sinua tietenkään pidä.

Makuja on monenlaisia. Jos kuitenkin syytät jotain kopioinnista niin olisi rehtiä sitten mainita tekijä ja kopioinnin kohde ihan nimeltä.

Vai ovatko kaikki tekijät, joista et pidä, kopioineet teoksensa jostain muualta? Mites nää fanipojat, jotka lukevat Marveleitaan?

Sun opetusmetodeissakin kopioinnilla taitaa olla merkittävä osa.

(muokkasin aiempaa viestiäni ylempänä, siellä lisää)
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Jukka 12.12.2008 klo 12:36:09
Mites nää fanipojat, jotka lukevat Marveleitaan?

tai mangaan hurahtaneet  :D ?
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Petteri Oja 12.12.2008 klo 12:52:04
Keijo näköjään vain lainasi Mikaa.

Joka lainasi trollia ja Keijoa:

Hyvä. Hyvä. Nurin vaan kaikki suttu-töhrö kustantajat.

Ei niille mikään kelpaa, niitten oma maku on niin rajoittunut ääritaiteelliseen ylihenkevään tahallisrujouteen
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 12.12.2008 klo 12:52:18
Noin idioottina en sinua tietenkään pidä.

Makuja on monenlaisia. Jos kuitenkin syytät jotain kopioinnista niin olisi rehtiä sitten mainita tekijä ja kopioinnin kohde ihan nimeltä.

Vai ovatko kaikki tekijät, joista et pidä, kopioineet teoksensa jostain muualta? Mites nää fanipojat, jotka lukevat Marveleitaan?

Sun opetusmetodeissakin kopioinnilla taitaa olla merkittävä osa.

(muokkasin aiempaa viestiäni ylempänä, siellä lisää)

Tuo tapa muokata aiempia viestejä noin ratkaisevasti tekee myöhemmät vastaukset käsittämättömiksi.

Tähän viestiin:
- Ei tänne Kutit leviä joten mielikuva perustuu siihen että ostin hiljan Ganzfeldin ja näin siellä juttuja joita joku suomalainen on mukaillut Kutissa ja Glömpissä. En pysty tarkistamaan kun en osta kaikkea.
- Täällä ei ole vuosiin ollut yhtäkää marvel-fanipoikaa.
- Mun "opetusmetodeissa" ei kopioida ikinä mitään. Mä mitään edes opeta vaan toimin huonona esimerkkinä.

Ilmeisesti täällä ei päde että "asiat riitelee, ei ihmiset" vaan pitää luimuilla tavatessaankin jos ei ole kaikesta samaa mieltä.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: petteri tikkanen 12.12.2008 klo 12:56:24
Ylihenkeviä ja tahallisrujoja juttuja olen nähnyt Kutissa ja Glömpissä enkä pidä niistä, varsinkin kun olen havainnut niidenkin olevan kopsattu jostain Kramers Ergotista tai Ganzfeldista. Suttaisivat edes omaperäisesti.

Minusta Kuti ja Glömp ovat sukulaissieluja Kramers Ergotille. Vähän niinkuin serkuksia. Operoidaan samalla tontilla mutta kuitenkin jokainen tekee omaansa. Mites ensimmäinen supersankarisarjis? Sitähän ei ole kukaan toisintanut ja tehnyt omalla tavallaan? Kuka teki ensimmäisen lännensarjakuvan? Sitähän ei ole kukaan toisintanut ja tehnyt omalla tavallaan. Sekä Kramerissa, että Glömpissä on hyviä ja luettavia juttuja, sekä huonommin luettavia lähinnä katseltavia sarjakuvia.

Hyvä on hyvää ja paska on paskaa. Kukin ammentakoon omaan laariinsa mieleisensä annoksen.

Korkein kiitos Daadalle. Teitte hienoa työtä.

tv. Petteri

ps. Ennustanpa tässä yhden jutun, joka on suhteellisen varmaa. Kun aika koittaa niin suomessakin on vahva pseudomangakenttä. Julkaistuja pokkareita ja albumeita tulee olemaan kymmenen vuoden päästä useita. Sama ilmiö on tapahtunut USA:ssa ja Ranskassa. Jos on lapsuudesta asti nauttinut animea ja mangaa niin kyllähän siitä jokin jälki jää. Toivottavasti hyvä jälki, joka siirtyy sitten tuotantoon. Hyviä tekijöitä on. Limingan, Tikkurilan ja Oriveden opetusretkillä olen asian havainnut.

pss. Kiitos muuten samalla kaikille Suomalaisille pienkustantamoille, jotka jaksaa jatkaa. Teette merkittävää työtä rikastuttaessanne sarjakuvan kenttää. En voi olla ajattelematta mitä Happy Horse comicsille olisi tapahtunut, jos Millan Kiroileva siili olisi alunperin päätynytkin heidän kustannettavakseen. (Kuulin tällaisen huhun... tiedä nyt sitten onko tuo totta?) Mitä kustantamo olisi tehnyt saamillaan rahoilla? Kundipimu superdeluxmagazinen? Olisiko Jyrki Nissisen albumit julkaistu Happyn kautta? Vaiko kunnon kotibileet?

psss. Minäkin ihan piruuttani välillä laitan omasta pussista rahaa kiinni A5-julkaisuun, josta saadut tulot alittaa reippaasti kopiokustannukset. Miksikö? Koska tiedän, että samanlaista julkaisua ei keneltäkään muulta saa.

(Minä tiedän, että Keijo Ahlqvist arvostaa Tommi Musturin tekemisiä oikeasti. Juuri siksi tätä keskustelua on mielenkiintoista seurata.)
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: tomu 12.12.2008 klo 13:06:03
Tuo tapa muokata aiempia viestejä noin ratkaisevasti tekee myöhemmät vastaukset käsittämättömiksi.

Tähän viestiin:
- Ei tänne Kutit leviä joten mielikuva perustuu siihen että ostin hiljan Ganzfeldin ja näin siellä juttuja joita joku suomalainen on mukaillut Kutissa ja Glömpissä. En pysty tarkistamaan kun en osta kaikkea.
- Täällä ei ole vuosiin ollut yhtäkää marvel-fanipoikaa.
- Mun "opetusmetodeissa" ei kopioida ikinä mitään. Mä mitään edes opeta vaan toimin huonona esimerkkinä.

Ilmeisesti täällä ei päde että "asiat riitelee, ei ihmiset" vaan pitää luimuilla tavatessaankin jos ei ole kaikesta samaa mieltä.

Muokkasin viestiä poistamalla sieltä perättömän kirjoituksen aihettuman  purkauksen - V-sanan.

Eikös Sarjakuva-Wikin arvosteluissa pyritä kopioimaan tekijän tyyli?

Ganzfeldia tuskin löytyy juuri kenenkään meidän tekijöiden kirjahyllyistä. Pitäisi kyllä. Jelleltä ja minulta ne löytyvät. En ymmärrä ketä tässä syytät.

Kirjoittelu menee nyt niin ohi topicin, että jätän tämän tähän.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Aura 12.12.2008 klo 13:43:44
- Täällä ei ole vuosiin ollut yhtäkää marvel-fanipoikaa.

Mutta manga-fanityttöjä sitäkin enemmän. :P Väittäisin että sillä saralla kopiointisyytöksiä tulee rutkasti enemmän, vaikka tuskin kukaan urallaan onnistuu niitä tyystin välttämään. On kyllä kumma juttu, miten pienetkin vaikutteet tuntuvat kumoavan kaiken muun sisällön ja kaikki kommentit pyörivät sen ympärillä...

Luulisin, ettei ongelma ole siinä minkä tyylistä sarjakuvaa tehdään, vaan siinä että suurin osa ihmisistä ei ole sisäistänyt sitä, että sarjakuvaakin voi lukea.

Näin ollen suurin osa valtavirrastakin jää lukematta puhumattakaan marginaalista, vaikka sarjat ehkä muuten olisivat esillä. Vain pari sarjaa, joita kaikki muutkin lukevat, ovat suosittuja. Ehkä fantasiapuolen Harry Potter-ilmiö? Harry Potteria voi lukea menettämättä kasvojaan kun kaikki muutkin lukee, ja sehän kuuluu ihan asiaankin. Ja LOTR kanssa.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Reima Mäkinen 12.12.2008 klo 15:02:43
Joka lainasi trollia ja Keijoa:
Mikä osoittaa että keskustelu on vain läpänheittoa ja retoriikkaa, ei niinkään vakavaa ajatusten vaihtoa.

Uusia sävyjä keskustelu saa vielä siitäkin kun käy katsomassa millaisia kuvia tämä "trolli", herra Draw itse, kaikessa töhryjen vastaisuudessaan tutottaa Kvaakin ketjuihin.  :)
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: keijoahlqvist 12.12.2008 klo 17:55:17
Eikös Sarjakuva-Wikin arvosteluissa pyritä kopioimaan tekijän tyyli?
Kyllä, se on ohje. Ja valitsen arvosteltavat teokset mahdollisimman etäältä siitä tyylistä mitä arvostelijalla on alun perin taipumus "kopioida".
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Draw 13.12.2008 klo 13:15:02
Uusia sävyjä keskustelu saa vielä siitäkin kun käy katsomassa millaisia kuvia tämä "trolli", herra Draw itse, kaikessa töhryjen vastaisuudessaan tutottaa Kvaakin ketjuihin.  :)
???
Vastustan töhryjä jyrkästi ja periaatteesta.  Sitä paitsi piirrän hiirellä koska minulla ei ole varaa piirtoalustaan. 
 :police:
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: roju 13.12.2008 klo 15:03:27
Mun mielestä jokaisen sukupolven pitäisi perustaa omat kustantamonsa. Jos tuntuu, että vanhat parrat ei tajua uusia juttuja, niin turha jäädä kotiin itkemään. Esimerkiksi - hyväksi esimerkiksi! - nostettakoon Kiroileva siili, joka alkoi blogina, sai palautetta, sujuvuutta ja lukijoita, päätyi päivässä loppuunmyydyksi omakustanteeksi, löysi kustantajan ja voilà. Ei sitä omakustantamista tartte välttämättä loppuikäänsä tehdä*. Mutta aivan turha heittäytyä marttyyriksi.

Olen nähnyt jonkun verran liminkalaista lahjakkuutta sekä lakeuksilla että Lahdessa. Ei kukaan ole seppä syntyessään. Menestyksen salaisuus on se, että tekee, tekee ja jatkaa vaan. Vuosia. Ainakin viis, jos on onnekas, mutta todennäköisemmin kymmenen vuotta ja siitä eteenpäin. Ei kai se sen kummemmin ole kenelläkään muullakaan mennyt (Juba, Jarla, Ranta, Sfar...). Lahjakkuus on vasta se lähtöpiste, siitä se työnteko vasta alkaa.

*mutta se vapaus vasta hauskaa onkin, niinkuin vaikka Peider ja Paloniemi tietää.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: MarkoT 13.05.2009 klo 11:34:36
Moi!

Daadan nettisivut sulkeutuvat piakkoin ja Daadan toiminta siirtyy muutamiin blogeihin.

Normaalit daada-asiat löytyy daadablogista:
http://daada.wordpress.com/

Verkkokauppa löytyy daadabooksblogista:
http://daadabooks.wordpress.com/

Matkaraportit ja artikkelit daadajuttujablogista:
http://daadajuttuja.wordpress.com/

Kustannustoiminta on nyt sitten lopullisesti loppu. Viimeiseksi julkaisuksi jäi Ufoja Lahdessa 2/4. Loput Ufot julkaisee Kreegah Bundolo.

Kiitoksia vielä kaikille kirjoja hankkineille ja siten julkaisutoimintaa tukeneille.

Daadakirjoja saa muuten nyt daadabooksblogista tilattuna suht edulliseen hintaan ilman postikuluja (kotimaassa).

Kiitos,

Marko
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: MarkoT 05.07.2010 klo 21:43:50
Daada ei lopettanutkaan vaan aloittaa kustannustoiminnan uudelleen julkaisemalla Helsingin sarjakuvafestivaaleille nipun pienlehtiä lupaavilta ja mielenkiintoisilta nuorilta artisteilta. Nimikkeiden kansia voi käydä ihmettelemässä Daadablogissa (http://daada.wordpress.com/).

Kai se on myönnettävä että lehtien tekeminen ja niiden pukkaminen maailmalle on niin verissä ettei siitä tule koskaan oikeasti luovuttua. Reilun vuoden tauko teki kuitenkin hyvää ja sai vähän perspektiiviä touhuun ja nyt jaksaa jatkaa uudella innolla ja uusin eväin.

: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Kreegah Bundolo 06.07.2010 klo 09:32:28
Mikko Luostarinen! Päivitetty ja nuorennettu versio Jyrki Nissisestä. Suomen sarjakuvapiireihin tulee niin harvoin uusia tuulahduksia ja tuoreita, mielenkiintoisia tekijöitä että Luostarisen Slaagia kuumottelen etukäteen melko huolella.

: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Petteri Oja 09.09.2010 klo 02:21:00
Mikko Luostarinen! Päivitetty ja nuorennettu versio Jyrki Nissisestä. Suomen sarjakuvapiireihin tulee niin harvoin uusia tuulahduksia ja tuoreita, mielenkiintoisia tekijöitä että Luostarisen Slaagia kuumottelen etukäteen melko huolella.

Paha väittää vastaan. Jokusen Slaagin jutuista muistin lukeneeni aiemmin, en kylläkään muista mistä. Kutista tai Kitusta? Mieleen jäivät kerrasta.

Tämän ketjun otsikko on vanhentunut.
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: Timo Ronkainen 09.09.2010 klo 10:27:50
Paha väittää vastaan. Jokusen Slaagin jutuista muistin lukeneeni aiemmin, en kylläkään muista mistä.

Mies-blogista (http://mies.sarjakuvablogit.com/)? Afrikan taikaa oli vinkee. Ja kaveri piirsi hubajuttuja jo 11-vuotiaana...  :o

Timo
: Vs: DAADA LOPETTAA!
: JV 09.09.2010 klo 11:25:58
Onkos tämän keskustelun otsikko tässä vaiheessa jokseenkin harhaanjohtava?
: Vs: DAADA
: Jarkko Sikiö 06.10.2010 klo 23:52:33
Näin nukkuu psykedeelisin piirroshahmo sitten Kössi Kengurun:

(http://www.kvaak.fi/images/articles/04102010173250-3.jpg) (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1492)

Daadan syksy on siis kokonaisuudessaan Kvaakin etusivulla (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1492)!
: Vs: DAADA
: Kreegah Bundolo 07.10.2010 klo 07:04:09
Jotenkin nihkeä ja luvattoman lyhytsanainen arvostelu. Näin sitä taas ansaittiin muutamalla toteavalla virkkeellä ilmaiset painotuotteet. No, onhan sekin jotain. Monien isoimpien lehtien arvostelijat eivät vaivaudu edes tutustumaan kaikkiin lähetettyihin kirjoihin vaan kantavat ne lähimpään antikvariaattiin tai kirpputorille suoraan kirjekuoresta tai paketista.

Tuli syystä tai toisesta mieleen Sarjainfon omakustannekriitikko 90-luvulta. Lyhytsanaisuuden mestari, jonka kritiikki saattoi muodostua tekijän nimen kertomisesta, julkaisun tarkoista senttimitoista ja yhdestä adjektiivista jos siitäkään. Lehden on tehnyt se ja se ja se on korkeudeltaan 21 senttimetriä ja leveydeltään 15. Ei muuta. Jotenkin harmillinen palaute tuollainen vaikkapa jollekin syrjäkylän esikoisomakustantajalle, joka halusi kuulla rakentavasti ammattilaiselta että miten pahasti meni oma tekele metsään. Kun ei ollut silloin 90-luvun alkupuolella noita intternettejä ja plokeja ja vittereitä.

Voisi kuitenkin arvosteluun korjata Daadan nettisivujen osoitteen jos joku kaikesta huolimatta haluaisi lähemmin tutustua näihin lehtiin. Viralliset nettisivut joihin arvostelussa linkitetään, lakkasivat olemasta jo vuosi sitten. Daada on nykyisin blogi http://daada.wordpress.com/

: Vs: DAADA
: Lurker 07.10.2010 klo 09:03:00
Daada on nykyisin blogi http://daada.wordpress.com/

Heh, verrattomia nuo sarjisfestareitten "sensuroidut" kuvat.
http://daada.wordpress.com/2010/09/15/helsingin-festarit/

Mielestäni pötkyläarvostelu oli aika hyvä. Kenenkään aika ei riittäisi arvostelujen tekemiseen erikseen jokaisesta lehdestä/albumista. Tämä ei ole palkkatyötä vaan otoa, jota tehdään duunin, harrastusten, perheen, salilla käymisen, ruoanlaiton ja muiden menojen väliin jäävässä pikkuisessa ikkunassa.

Lyhyiden, kuvaavien mutta ytimekkäiden lausahdusten keksiminen ei ole helppoa.

...on animea, Eppuja, epävarmuutta ja heittelehtiviä tunteita.

...yhdistää psykedeeliset kuviot neuvostoaikaisiin harmaasävyihin
: Vs: DAADA
: tomu 07.10.2010 klo 10:22:59
Jotenkin nihkeä ja luvattoman lyhytsanainen arvostelu. Näin sitä taas ansaittiin muutamalla toteavalla virkkeellä ilmaiset painotuotteet. No, onhan sekin jotain. Monien isoimpien lehtien arvostelijat eivät vaivaudu edes tutustumaan kaikkiin lähetettyihin kirjoihin vaan kantavat ne lähimpään antikvariaattiin tai kirpputorille suoraan kirjekuoresta tai paketista.

Joo, nykyään näkee mukavasti myös käytettyjen kirjojen antia netistä hakemalla - lähes tarkalleen pari päivää lehdistökappaleiden lähetyksen jälkeen muutamaan divariin ilmestyy säännöllisesti koko Huuda Huudan uusi julkaisukatalogi. Mikään näistä paikoista ei meiltä ikinä ole kirjoja tilannut. Pitäisi ehkä käydä "kytiksellä" ja painaa nämä moraalittomat naamat mieleen.

Toisaalta iso osa arvostelijoista tyytyy lehdistötiedoitteiden muunteluun - vaihdetaan sana sieltä ja toinen täältä, muutetaan sanajärjestystä ja siinähän se olikin. Mikäs siinä - kustantajat varmaan hykertelevät, kun arvostelut puhuvat mainossanoin. Tekijöistäkin on kivaa, kun "arvostelu oli ylen positiivinen"... mutta, olisihan sitä kritiikkiäkin mukava saada. Ylipäätään Suomessa voitaisiin sarjakuvakritiikissäkin puuttua enemmän sisältöihin - mitä asioita oikeastaan käsitellään ja  miten siinä onnistutaan. Aika usein tekijöillä on jotain sanottavaakin.

Vähän köpöstä kyllä minunkin mielestä tuupata tällainen määrä julkaisuja samaan. Mieluummin lukisin sitten vaikka pidemmät arviot puolesta määrästä, tai vaikka parista.

Slaagia ei ole ainakaan osattu laittaa mihinkään kontekstiin. Just tollasissa jutuissa arvostelu vaatii työtä, eikä sitä että istahdetaan puoleksi tunniksi koneelle ja laitetaan huomioita ylös. En viittaa tässä nyt Daadan uutuuksien arvioon, vaan ylipäätään. Pitäisi löytää se kehys tai kehyksiä, mitä kautta työtä voi lähestyä ja sen ansioita tai puutteita purkaa.

Suosittelen kyllä Mikko Luostarisen Slaagia - pitkästä aikaa piristävää tavaraa. Oma meininki ja kaikin puolin vapautunutta menoa. Hyvin piirretty ja kerrottu, eikä tarvii pohjia, vaikka arvostelussa niin sanotaan. Lisää!
: Vs: DAADA
: Lurker 07.10.2010 klo 11:03:38
Joo, nykyään näkee mukavasti myös käytettyjen kirjojen antia netistä hakemalla - lähes tarkalleen pari päivää lehdistökappaleiden lähetyksen jälkeen muutamaan divariin ilmestyy säännöllisesti koko Huuda Huudan uusi julkaisukatalogi. Mikään näistä paikoista ei meiltä ikinä ole kirjoja tilannut. Pitäisi ehkä käydä "kytiksellä" ja painaa nämä moraalittomat naamat mieleen.

Kvaakissahan arvostelukappaleet yleensä pyydetään.

Miksi ihmeessä jollakin lehden toimittajalla olisi velvollisuus pitää "vapaakappalekirjastoa" kotonaan kirjoista, joita tulee tyrkylle vuodessa varmaan satoja?

Mitään yhteisiä kehyksiä arvosteluille ei ole, eikä mielestäni saa olla. Kukin tekee, kuten itte tykkää. Niin se on paras. Kvaak ei ole mikään pönötysmedia vaan vapaaehtoisten ja vapaa-aikansa hyväntekeväisyysmielessä sarjakuvalle uhraavien ihmisten yhteisö.

Huuda Huuda sai kirjansa Kvaakin etusivulle ainakin vähäksi aikaa.
: Vs: DAADA
: Kreegah Bundolo 07.10.2010 klo 11:31:16
Miksi ihmeessä jollakin lehden toimittajalla olisi velvollisuus pitää "vapaakappalekirjastoa" kotonaan kirjoista, joita tulee tyrkylle vuodessa varmaan satoja?

Ei sellaista voikaan vaatia, mutta voisi kuitenkin vaatia tutustumaan. Sydänalasta ottaa kun käy vaikkapa Tampereella divarissa ja siellä on hyllyssä avaamattomana sarjakuvakirjoja ja muitakin kirjoja jotka eivät ole vielä tulleet edes kirjakauppohin. "Paikalliset toimittajat niitä tänne kantaa, yleensä heti kun saavat ettei ennätä arvo laskea".

Kun tietää että monissa uudemmissa sarjakuvakirjoissa on painatuskustannukset kymmenen euron tuntumassa kappaleelta ja postikulut 8,50 siihen päälle niin kyllähän se kustannuskollegana korpeaa kuulla että kriitikko kantaa kirjat avaamattomina divariin ja saa niistä tuntuvan rahakorvauksen.

Asiaan liittyen. Minulle voi lähettää arvostelukappaleita sarjakuvista ja muistakin kirjoista: Hans Nissen - Pilvitie 15 B - 37600 Valkeakoski.

: Vs: DAADA
: tomu 07.10.2010 klo 11:40:52
Kvaakissahan arvostelukappaleet yleensä pyydetään.  Miksi ihmeessä jollakin lehden toimittajalla olisi velvollisuus pitää "vapaakappalekirjastoa" kotonaan kirjoista, joita tulee tyrkylle vuodessa varmaan satoja?

No enhän mä tähän puuttunutkaan, vaan siihen, että meiltä "pyydetään" paljon kirjoja, ja, kuten Hans mainitsi, osa näistä päätyy suoraan omaan kirpparipöytään tai lähidivariin. Toimittajilla menee varmaan huonosti, mutta ei kuitenkaan niin huonosti kuin sarjakuvataiteilijoilla.

Mitään yhteisiä kehyksiä arvosteluille ei ole, eikä mielestäni saa olla. Kukin tekee, kuten itte tykkää. Niin se on paras. Kvaak ei ole mikään pönötysmedia vaan vapaaehtoisten ja vapaa-aikansa hyväntekeväisyysmielessä sarjakuvalle uhraavien ihmisten yhteisö.

"Kehyksellä" tarkoitan sellaista kulttuurisessa ja sosiaalisessa mielessä. Usein ainakin minun mielestäni hyvä arvostelu (ihan minkä tahansa) pystyy tarttumaan teokseen monesta suunnasta. Esim. Slaagissa minua kiinnostaisi jonkinlainen mietintä sen naivismista ja siitä, miten lapsenomaisuus ylipäätään on sarjakuvassa putkahtanut esiin (esim. Paper Rad, festareilla vieraillut ruotsalainen Dino Aegg, Jyrki Nissinen, Roope Eronen jne). "Afrikantaikaa" on sitä paitsi kantaaottavaa tavaraa.

90% sarjakuvasta Suomessa perustuu ilmaiseen työhön ja hyväntekeväisyyteen. Sä varmaan oletat, että esim. Turunen juuri nyt laskee festareilla saamiaan tienestejä suureen rahasammioon? Mä uskoisin kuitenkin, että Marko on ajatellut julkaisuillaan uusia tekijöitä ja sitä, että Suomessa nää hommat pitää ja voi tehdä ITSE - se on hyvä opettaa nuoremmille tekijöille jo heti alussa.

Varmaan se pääpointti tässä on, että jos arvostellaan niin arvostellaan kunnolla. "Hyväntekeväisyys" ei ole ainakaan mulle peruste tehdä asioita huonosti. Mun mielestä se pitäisi nähdä enemmänkin mahdollisuutena - ilmaiseksi kun tekee, niin yleensä ei ole kukaan sanomassa, mitä pitää tehdä. Eli: hanat auki.

"Pakko sanoa jotain" -arvio on kenties se kaikista pahin. Keskinkertaisuus ylipäätään.

Huuda Huuda sai kirjansa Kvaakin etusivulle ainakin vähäksi aikaa.

Ja mitähän tällä lauseella on Daada-ketjun kanssa tekemistä? Oon kuitenkin ymmärtänyt, että Kvaakin toimitus ylläpitää tätä palvelua, ei paranoijia.

Mä korostan: kirjoitan liittyen TÄHÄN ketjuun YKSILÖNÄ. Mulla on tietty omat kokemukset kustantamisesta ja siitä, mitä tekijänä kohtaa ja mitä arvostaa... niiden kautta tässä koetan kirjoittaa, jos niin-kovin-rakas Kvaakin toimitus sen mulle suo.

Hyvästä arvostelusta ja kritiikistä on täällä varmaan omat ketjut, mutta noin ylipäätään mä arvostan sitä, että arvostelijalla on omaa näkemystä ja kanttia tuoda sitä esiin. Sen ei tarvii mua miellyttää, kunhan pystyy selittämään sen, mitä sanoo. Just toi teoksen purkaminen yleisemmälle tasolle on tärkee juttu, ihan senkin takia, että sarjakuva on kaikissa sen muodoissa yhä enemmän marginaalia. Pitäisi pyrkiä siihen, että arvostelun voi ymmärtää ihan tavallinen tallaajakin, tuntematta Ranskalaista taidesarjakuvaa tai Hämiksen 81-vuosikerran tapahtumia. Lisäksi mulle on aina uponnut parhaiten fanzine-henkinen kirjoittelu, missä enemmänkin jonkun asian tuntija kertoo ja vaahtoaa niistä jutuista, mitkä on sen mielestä hienoja - ei niinkään, että pitäisi arvostella kaikki mitä eteen tulee, vaan poimii ne hyvät jutut ja kertoo niistä niin mielenkiintoisesti, että munkin on pakko aiheisiin tutustua.
: Vs: DAADA
: Kreegah Bundolo 07.10.2010 klo 11:48:34
Mun mielestä se pitäisi nähdä enemmänkin mahdollisuutena - ilmaiseksi kun tekee, niin yleensä ei ole kukaan sanomassa, mitä pitää tehdä. Eli: hanat auki.

Juuri näin, veit sanat suustani.

Kolme asiaa. 1) Kvaakissa ei ole ilmeisesti  rajoituksia siitä mihin mittaan ja millä tavalla arvostelu pitäisi kirjoittaa. Voi halutessaan pitkäänkin retostella pelkäämättä mahtuuko varattuun tilaan. Toisaalta suurin osa kirjoittajista ei ole sillä tavalla paatuneita ja "sisäpiirissä" kuten isompien lehtien kriitikot joten 2) voi kirjoittaa mitä huvittaa pelkäämättä että kaljakaveri siitä loukkaantuu. Voi lirahtaa rehellinen mielipide kerrankin arvosteluun ilman ystävyyden tai vanhojen kaunojen painolastia. Ja koska kyse on harrastustoiminnasta jota tehdään omalla ajalla 3) ei tarvitse laskea minuutteja että pitäisi äkkiä saada teksti lehteen jotta vähäinen aika olisi jotenkin suhteessa vähäiseen palkkioon.
: Vs: DAADA
: Lurker 07.10.2010 klo 11:53:52
Oma vika: Huuda ja Daada menivät jo sekaisin tässä mielen myllerryksessä...

Kvaakissa on tosiaan vapaus kirjoittaa (melkein) mitä lystää.

Toisaalta juuri kukaan ei ole ammattikirjoittaja; arvostelun kirjoittaminen on työläs rupeama. Ei se teksti aina synny synnyttämättä. Pitää vääntää joskus.
: Vs: DAADA
: tomu 07.10.2010 klo 12:34:48
Toisaalta juuri kukaan ei ole ammattikirjoittaja; arvostelun kirjoittaminen on työläs rupeama. Ei se teksti aina synny synnyttämättä. Pitää vääntää joskus.

Kyllä mä ymmärrän kriitikon arkea aika hyvin, jos arvosteluvirta on jatkuva ja aina pitäisi muka pystyä sanomaan jotain uutta. Silti se kynnys, mitä päästää julki voisi sarjakuvakritiikissä noin ylipäätään olla korkeampi.

Mun mielestä Kvaak voisi hyvin toimia jonkinlaisena kriitikkokouluna, jonka jälkeen arvioita tekevät voisivat alkaa tarjota niitä myös muualle. Toimitus voisi sparrata toisiaan. Paras keino saada muut tekemään työnsä paremmin on tehdä itse aina parempaa kuin aiemmin.

Toivottaisin totisesti tervetulleeksi kourallisen uusia asiantuntevia ja työhönsä vakavasti suhtautuvia sarjakuvakriitikoita, jotka alkaisivat pommittamaan eri lehtiä arvosteluillaan. Kritiikillä on tärkeä tehtävä maassa, missä suurinta osaa tarjonnasta ei löydä suurten kirjakauppojen hyllyiltä. Arvostelu siellä ja toinen täällä voivat olla ainoa keino, miten lukija saa edes tiedon jostain teoksesta... varsinkin isompien kaupunkien ulkopuolella. Kritiikillä on voimaa, se kannattaa muistaa. Monelle painettu sana on edelleen ainakin puolittainen totuus.
: Vs: DAADA
: Reima Mäkinen 07.10.2010 klo 12:47:08
Mun mielestä Kvaak voisi hyvin toimia jonkinlaisena kriitikkokouluna, jonka jälkeen arvioita tekevät voisivat alkaa tarjota niitä myös muualle. Toimitus voisi sparrata toisiaan.
Mikä saa sinut kuvittelemaan että näin ei olisi jo tapahtunut?

Olisiko mahdollista jatkaa tätä keskustelua sellaisessa paikassa mistä sen joku kiinnostunut myöhemmin voi paremmin löytää? Kuten vaikka Kritiikki -ketjussa?  (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?PHPSESSID=4cd6278b0300eb95cbda5a30bff98018&topic=6148.105)  Kvaakissa on itseasiassa kokonainen alue omistettu tällä aiheelle, kritiikille... Arvostakaa sitä, ehkä kritiikin, ja kriitikoiden arvostuskin sitä kautta voisi nousta.
: Vs: DAADA
: tomu 07.10.2010 klo 12:51:09
Mikä saa sinut kuvittelemaan että näin ei olisi jo tapahtunut?

No voisikohan se johtua siitä mistä tässä juuri keskustellaan - kritiikin tasosta?
: Vs: DAADA
: Jarkko Sikiö 07.10.2010 klo 20:50:39
Epäröin aluksi julkaista pötköarviota, mutta otaksuin että yhdessä ja Daadan siivellä yksittäiset julkaisut saavat enemmän huomiota, mikä puolestaan on tärkeää koska arvioita luetaan pääosin vain sen aikaa kuin ne ovat etusivulla.

Daadan syksyä on nyt ensimmäisen vuorokauden aikana silmäilty enemmän kuin vaikkapa Peikkojen kuningasta, joka on ollut arkistossa parisen viikkoa. Uskon valinnan olleen kustantajalle ja tekijöille eduksi, minulle ei ole sen työläämpää laittaa arvioita näytille yhdessä tai erikseen.

Sanottavan itsensä tulee olla jossain suhteessa arvosteltavaan teokseen ja tästä lyhytsanaisuus. Kaiken kirjoittamani voin todeta kirjoittaneeni parhaan taitoni ja resurssieni mukaan, oli se sitten paljon tai vähän.

Viralliset nettisivut joihin arvostelussa linkitetään, lakkasivat olemasta jo vuosi sitten.

Valitettava työtapaturma, nyt linkit on korjattu.

Ilmaiset arvostelukappaleet sen sijaan ovat melkoista vähättelyä, Daadakin lähetti ökymersuuni uudet talvirenkaat...
: Vs: DAADA
: haplo 08.10.2010 klo 08:01:12
Arvioon ja Orkideakeikkaan viitaten täytyy sanoa että minusta Holkerin tarina ei ole lainkaan vaatimaton kuvitukseltaan. Siis Daadan sivuilta löytyvän näytteen (http://daada.files.wordpress.com/2010/08/orkideanaytesivu.jpg) perusteella, en tätä Akateemisesta vielä löytänyt joten lukenut en ole. Eihän tuohon näytesivun perusteella turhia ole ruutuihin ympätty vaan on keskitytty olennaiseen, mutta vaatimattomaksi en tuota osaisi sanoa. Eläväistä jälkeä. Huomio kiinnittyi varsinkin raitapaidan ilmeisiin.

Mitä tulee Der Roundeihin, koko tosiaan on epätyydyttävä. Meinasivat hukkua kaupassa kaiken muun sekaan, vaikka todellisuudessa olivat hyvin näkyvillä, vaikkakin kovin alhaalla hyllyssä.
: Vs: DAADA
: VilleM 08.10.2010 klo 08:58:09
Sarjakuvakritiikkiä koskevat viestit siirretty asianmukaiseen ketjuun:

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6148.0.html (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6148.0.html)
: Vs: DAADA
: Kreegah Bundolo 08.10.2010 klo 09:22:45
Sarjakuvakritiikkiä koskevat viestit siirretty asianmukaiseen ketjuun

Sinänsä tylsää aina tämä aiheessa pysyminen ja sen mukaan keskustelujen uudelleenjärjesteleminen että itseäni kiinnosti keskustella sarjakuvakritiikistä TÄSSÄ asiayhteydessä, muttei millään tavoin tuolla yksinomaan kyseiselle aiheelle omistetussa ketjussa.
: Vs: DAADA
: Reima Mäkinen 08.10.2010 klo 10:44:37
Sinänsä tylsää aina tämä aiheessa pysyminen ja sen mukaan keskustelujen uudelleenjärjesteleminen että itseäni kiinnosti keskustella sarjakuvakritiikistä TÄSSÄ asiayhteydessä, muttei millään tavoin tuolla yksinomaan kyseiselle aiheelle omistetussa ketjussa.
Jep. Mikäs sen tylsempää kuin aiheessa pysyminen. Tässä ketjussa voi kuitenkin mainiosti keskustella Daadan kirjoille Kvaakissa annetusta kritiikistä. Se on jopa suotavaa ja siksi arvosteluista linkitetään aiheen mukaisiin ketjuihin.
Kaikkein mukavainta (ja vähiten tylsää?) on kuitenkin puhua täysin aiheen vierestä jolloin pääsee myös jälkikäteen kitisemään siitä että miksi minun viestini on siirretty jonnekin muualle. Itse en jaksanut alkaa perata noita kritiikkiviestejä tästä ketjusta sillä niissä oli myös topicin mukaista asiaa.
: Vs: DAADA
: Lurker 08.10.2010 klo 14:51:49
Daada kommentoi blogissaan (http://daada.wordpress.com/2010/10/07/uutuudet-syynissa/) Kvaakin arvostelua. Lyhyesti sielläkin: "syksyn valtava tarjonta näkyy".
: Vs: DAADA
: Jarkko Sikiö 08.10.2010 klo 18:11:39
Tästä saatte kunnon slaagin, sillä Slaagin arvio on mennyt uusiksi (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1492)!

(http://www.kvaak.fi/images/articles/04102010173250-4.jpg) (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1492)

Vetikö tekijä Kvaakin toimittajaa pannuun vai lähettikö kustantaja arvostelijalle laskettelupaketin tulevaa talvea varten? Seuraa tämän jännitysnäytelmän tulevia käänteitä, mutta pysy ketjun aiheessa, eli kommentoi rohkeasti Daadan syksyn julkaisuja!

Mitä mieltä juuri sinä olet lahjakkaiden nuorten tekijöiden julkaisuista ja onko Turunen oikeasti kolmemetrinen jättiläinen?
: Vs: DAADA
: Mikko A 13.10.2010 klo 09:54:56
värikäs Slaagi on ensisilmäyksellä lähinnä luontaan työntävä. Nykyinen (nettisarjakuvan?) tuoma trendi tunkea kaikenlaista väriä joka sarjikseen ei minua henk. kohtaisesti miellytä. Mutta kun pääsee itse asiaan, puhutaan nerokkaasta poikien pysyvänluonteiseen teiniangstiin pohjautuvasta helmestä!
Mukana on ns. ne kaikki hyvät aiheet, joista hyviä sarjakuvia on tehty aina. Ja tullaan tekemään. Slaagi ei ole erityisen rivo tai yliampuvan härski (ainakaan omilla standardeillani), vaan huumori pelaa oikeastaan suhteellisen perinteisillä linjoilla. Se näyttää hauskalta, sen dialogi on hauska ja jutut on riittävän rupisia tekemään selkeän pesäeron kaikenlaiselle arkiselle söpöilylle. Lisää kiitos!
: Vs: DAADA
: MarkoT 23.11.2010 klo 10:50:00
Moi!

Painokoneet raksuttavat ja pukkaavat ulos Mari Ahokoivun Batumanin vielä tällä viikolla ja valmis lehti on sarjakuvia kuluttavan kansan käsien ulottuvilla jo ensi lauantaina (27.11.2010 kello 12-16) Sarjislauantaissa Sarjakuvakeskuksella Helsingissä. Tulkaa hakemaan omanne.

Batumanin voi tilata kotiin helposti sähköpostiviestillä (daadabooks @ phnet.fi) suoraan kustantajalta. Kotimaan lähetykset postimaksuttomia. Lehti lötynee myös hyvin varusteltujen alan kauppojen valikoimista ensi viikolla.

Täältä löytyy kansi: http://daada.wordpress.com/2010/11/18/tulossa-piakkoin/

Ja täältä näytesivu ja infoa: http://daada.wordpress.com/2010/11/20/batuman-mari-ahokoivu/

Kiitos,

M
: Vs: DAADA
: MarkoT 22.03.2011 klo 20:32:16
Moi!

Ufoja Lahdessa sarja saadaan viimeinkin päätökseen. Sarjan neljäs numero tulee painosta vielä tällä viikolla. Lehteä voi tilata suoraan kustantajalta sähköpostitse (daadabooks @ phnet.fi) tai kysellä ensi viikolla omalta jälleenmyyjältä. Ufot on saatavilla myös jo nyt lauantaina Sarjislauantaissa Sarjakuvakeskuksella Helsingissä ja tietysti muutaman viikon päästä Tampere kupliissa Tampereella.

Jos olet aina harkinnut Ufojen hankkimista mutta et ole vielä ehtinyt sitä tehdä, on Daadakaupassa tarjolla edullinen kokonaispaketti. Ihan vain tiedoksi.

Lisäksi Daadakaupassa on ale! Hintoja on pudotettu roimasti alaspäin kauttalinjan. Alennuksessa oleviin tuotteisiin on uudet hinnat merkitty näkyvästi. Ranskalaisiin Fremok kustantamon kirjoihin ei uusia hintoja ole merkitty mutta niissä on kuitenkin kaikissa 40 % alennus. Hinnan voi tarkistaa sähköpostitse (daadabooks @ phnet.fi) jos epäilyttää. Kaikkiin yli 30 euron ostoihin kaupan päälle yksi omavalintainen Daadan julkaisema lehti. Kotimaassa tilaukset toimitetaan edelleenkin postikuluitta. Daadan vanhimpia julkaisuja kannattaa hankkia juuri nyt tai ainakin piakkoin koska tämän vuoden aikana varastoa tyhjennetään lopullisesti tavalla tai toisella. ;)

Linkki Daadakauppaan: http://daadabooks.wordpress.com/

M
: Vs: DAADA
: RS 29.03.2013 klo 12:42:08
En ole varma ovatko sähköpostini tulleet perille, joten kysäisenpä vileä tätä kautta: sattuisiko joku Daadasta muistamaan, kuka käänsi aikoinaan nämä julkaisut englanniksi:

Orkideakeikka (Sampo Holkeri)
Slaagi (Mikko Luostarinen)
Der Round 1 (Marko Turunen)
Der Round 2 (Marko Turunen)
Unikeko (Tua Musakka)
Susi sorakuopassa (Wolf Kankare)

Itse julkaisuissa ei kääntäjää mainita. Tarvitsisin tietoa sarjakuva-aiheiseen graduuni, joten olisin todella kiitollinen lisätiedoista.