Nyt se pää pois sieltä selän jatkeesta!
Luuletteko oikeasti, että jos jokainen Suomalainen Kirjakauppa hoitaisi omat ostonsa (suomeksi palkataan ostajia), hankkisi tuotteet (sarjakuvat, kirjat, konttoritarvikkeet, pelit yms) suoraan kustantajalta/valmistajalta, niin tämä kuvio toimisi jotenkin paremmin ja kustannustehokkaammin? Tämä tarkoittaisi, että jokaisen kaupan työmäärä - työvoimakustannukset ja rahtikulut kasvaisi tolkuttomasti. Ja tämähän ei varmasti näkyisi tuotteiden hinnoissa, katteissa tai kustantajan osuudessa.
Jos katsoo omaa napaa ja vinkuu, niin siitä sitten vaan. Kannattaisi miettiä joskus kokonaisuutta. Valitettavasti siinä me pienet toimijat jäädään joskus jalkoihin, mutta sellaista on elämä. Eipä sitä sodassakaa ritsoilla pärjätä pommeja vastaan. Pikkuisen nyt todellisuudentajua mukaan.
Jos marginaalikirjallisuus, olkoon se sarjakuva tahi muu, edustaa promillea liikevaihdosta, niin kannattaako siihen satsata? Jos kauppa siihen panostaa ja se nousee kahteen promilleen, niin mitä sitten? Kyse on tälläkin alalla liiketoiminnasta. Valtio ei tue kirjakauppoja tai kustantajia, kuten esimerkiksi oopperaa tai teatteria. Jos valtio maksaisi Suomalaisen Kirjakaupan tappiot idioottimaisesta liiketoiminnasta, niin se olisi eri asia.
Kysymys. Kannattaisiko joskus ajatella kaupallisista lähtökohdista? Miksi ajattelette, että joku ostaisi tuotteita, jotka eivät myy? Ostaisitko itse? Marginaalituotteet mydään jossain muualla kuin mainstream-kaupoissa, oli sitten kyse musiikista tahi kirjoista. Se on tässä jo käynyt selväksi.
Pahoittelen avautumistani, mutta ihmetyttää tämä keskustelu. Tehkää jotain!