...Chicago Sun-Timesin Roger Ebert ...
Ebert: "“Watchmen” focuses on the contradiction shared by most superheroes: They cannot live ordinary lives but are fated to help mankind. That they do this with trademarked names and appliances goes back to their origins in Greece, where Zeus had his thunderbolts, Hades his three-headed dog, and Hermes his winged feet. Could Zeus run fast? Did Hermes have a dog? No."
Voi rähmän kämy! Luulin, ettei kukaan ollut hoksannut tätä. Ehdin jo aloittaa artikkelin, jossa Rorschach yhdistettiin Kerberokseen, Manhattan Zeukseen (jonka arkaaisin muoto oli kolmisilmäinen Zeus Triopas), Yöpöllö on mielestäni yhdistelmä Hermestä (yön vartijaa, salaisuuksien ratkaisijaa) ja Hefaistosta (mestariseppää), Silk Spectre II on Pallas Athene (seuranaan pöllö), tosin tämä Athene on kaikkea muuta kuin ikuinen neitsyt, Ozymandias voisi olla titaani Hyperion ("hän joka katselee ylhäältä"). Koomikko on vaikea, hän voisi olla Ares, jossa on aika ripaus satyyria. Areksen tunnusmerkki kilpi on muuttunut Vartijoissa smiley-merkiksi.
Voin olla osin väärässä näissä arvailuissani, mutta se on varmaa, että Moore tietää kaiken mahdollisen vanhoista jumalista ja taruhahmoista.
Väsyttävää ja typerää, että Vartijoista puhutaan usein vain supersankarielokuvana. Onhan se sitä pintapuolisesti, mutta ennen kaikkea se kertoo sekä kirjana että elokuvana ihmisen riittämättömyydestä ja epätäydellisyydestä. Siitä ei pääse irti
(paitsi kuolemassa), kuten kirjan loppukohtauksessa hyvin kuvataan. Riidat ja konfliktit loppuvat yhdessä rysäyksessä, kun samaan pisteeseen päätyneet sivuhenkilöt tuhoutuvat.
Tosin Manhattan pääsee irti ihmisyydestä ja sen taakasta. Mutta hän onkin jo jumala, ehkä ihan ylijumala Kronos, aika itse. Kello hänen otsassaan näyttää ikuisesti kahtatoista, täyttä aikaa.