...joskus pikseliä, joskus rasteria...
Minulle sarjakuvat ovat myös visuaalinen nautinto, haluan, että piirtäjän taidokasta jälkeä ei ole pilkottu palikoiksi.
Olen samoilla linjoilla Tertsin kanssa.
Painetussa sarjakuvassa (varsinkaan tulevana keräilyharvinaisuutena markkinoidussa) ei saa olla pikselöitymistä, se kertoo ammattitaidottomuudesta. Painoalan ammattikirjallisuudessa on yksiselitteisenä ohjeena skannata mustavalkoinen viivaoriginaali sellaisella tarkkuudella, ettei pikselöitymistä näy (yleensä 1200 dpi, mutta 900dpi voi riittää ja huonolle paperille painettaessa jopa 600dpi).
Lievä musteen leviäminen taas on kaikkeen painamiseen liittyvä normaali ilmiö. Sanomalehtipaperilla musteen leviäminen on suurempaa kuin aikakauslehti- tai taidepainopaperilla. Viivapiirrosoriginaalin skannaustarkkuusvaatimukset ovat siis sitä suuremmat, mitä parempi on paperilaatu.
Jos pikselöitymistä näkyy, on kyse virheestä, joka oikeuttaa hyvitykseen/palautukseen.
SanomaMagazines on myöntänyt tämän. Tein reklamaation Hyvä ankka joulun tuopi -kirjan faksimaisesta pikselöitymisestä. Vastaus 10 sähköpostiviestin jälkeen oli:
"Kirjojen hinnassa olemme antaneet hyvityksen jos on kyse yksittäisestä tuotteesta, jossa on virhe. Mutta silloin, kun kaikkien kirjojen kohdalla on esim.pikselimäisyyttä, joka johtuu siitä, että jo painetuista kirjoista on otettu uusintapainos, ei mielestämme tämä aiheuta alennukseen."
Ja 11 viestin jälkeen heidän päällikkönsä (ilmeisesti joulun läheisyyden vuoksi) viimein päätti 21.12.2004 antaa hyvityksen kirjan hinnasta. Alkuperäinen hinta oli 25 e + 6 e posti- ja käsittelykuluja. Lopulta sain kirjan puoleen hintaan + postikulut, eli 12,5 + 6 e.
Eli myönsivät että pikselimäisyyttä on kaikissa kappaleissa ja korvasivat sen - tosin mainiten että kyse on yksittäisestä poikkeuksesta kohdallani. Näin pitääkin toimia. Kiitos siitä SanomaMagazinesille.
Ainoa hyväksyttävissä oleva tilanne on tämä: originaalit ovat tuhoutuneet/hävinneet, eikä hyvälaatuista (repro)kopiota ole saatavilla. Tällöin on ymmärrettävää, että käytetään parasta saatavilla olevaa eli esim. skannataan painotuotteista. MUTTA koska laatu on väistämättä heikompi, tästä tulee olla tuotteessa ja markkinoinnissa MAININTA ja sen hinnan pitää olla HALVEMPI kuin priimatuotteen. Jos markkinointimateriaalissa ei ole mainintaa tuotteen pikselimäisyydestä eikä hintaa ole valmiiksi alennettu, on se selvä hyvityksen/palautuksen peruste. Ja koska moni haluaa Barksin kootut, vaikka siinä on pikselimäisyyttä, on rahallinen hyvitys luontevampi valinta kuluttajan kannalta.
Mutta hyvistystä ei saa jos sitä ei hae. Jos siis saat jollain tavoin viallisen tuotteen, jota ei voi vaihtaa vastaavaan viattomaan tuotteeseen, ei muuta kuin reklamaatio eteenpäin.
Tämähän on vähän sama juttu kuin ruokakauppa myisi samaan hintaan tuoretta leipää ja viimeisen käyttöpäivän leipää. Molemmat ovat käyttökelpoisia ja lain mukaan hinta voi olla sama (tietääkseni), mutta sanoisinpa että makunautinto ja jäljellä oleva käyttöaika ovat vanhan tuotteen kohdalla reilusti pienemmät ja on siis oikeutettua saada vanha tuote halvemmalla.
Lopulta kuitenkin kuluttajan tyytyväisyys on tärkeintä. Minusta pikselöityminen on lukunautintoa haittaava virhe, ja sain korvauksen. Joku taas ei edes huomaa pikselöitymistä ja on aivan tyytyväinen.