pitää sen verran korjata, että eihän se ollutkaan Reima joka mainitsi projektin olevan vain yleinen sarjakuvan promoamiskikka, ettei voittaja olisi niin olennainen. Vaan eräs toinen laudalla kirjoittaja.
Reiman maininta todellisuudesta kuitenkin tavallaan alleviivaa syitä: "Menestys synnyttää menestystä ja kuuluisuus kuuluisuutta. Vaikka se menestys ja kuuluisuus olisikin aluksi vai näennäistä. Mielikuvillahan tässä mennään ja ne tavalliset ihmiset joista tässä ketjussa puhutaan, ovat kyllä juuri niin pöystejä kuin voi kuvitella. Hyvää on se mitä lehdissä kehutaan. (Eikä tämä rajoitu sarjakuvaan)".
Kun katsoo "oikeaa" Finlandia palkintoa, niin tänä vuonna sen on valinnut miekkonen josta kerrotaan: "kirjallisuudentutkija, kääntäjä, filosofian tohtori, Helsingin Sanomien entinen kirjallisuuskriitikko ja yleensäkin". Raati (3 henkeä) sinänsä on jopa pienempi kuin sarjakuva finlandian esivalinta ja todellakin ihan tässä perus finlandiassakin se vaihtelee n. joka toinen vuosi, milloin tuomari on joku "julkkis" (tellervo koivisto, paavo lipponen, jne).
JOS tarkoituksena olisi tuoda sarjakuva yhdeksi tasa-arvoiseksi taiteenlajiksi muiden joukkoon, minusta olisi aiheellista näyttää että se ansaitsee sen. Näyttää että ala on jo itsessään olemassa elinvoimaisena. Että on olemassa Sarjakuvasta tohtoriksi väitellyt henkilö (useampia?), on olemassa festivaaleja, alan journalisteja, omat erikoislehdet, omat kaupat, sarjakuva soluttautuu ällistyttävän ihmismäärän päivittäiseen elämään, jne. Että palkinto voidaan jakaa puhtaasti alan asiantuntijoiden toimesta. Eikä napata vaan mukaan joku puolijulkkis mediakiinnostusta herättämään. Valintametodi mielestäni vain alleviivaa sitä epä-taiteen halpuutta ja rahvaanomaisuutta mistä osa tuntuisi haluavan päästä eroon? Vippaskonsteja, helppoheikkejä, popkulttuurin halpis jäte, mihin ei tarvita kuin "kuka tahansa" sanomaan "mitä tahansa" niin se määrittää jopa mainstream julkisuudessa noteerattavat tunnustukset.
Onko palkinnosta sitten haittaa? Se toimii mediapelissä porkkanana juttuja etsiville toimittajille ja toimii skenen sisällä jonain tavoittelemisen arvoisena mittapylväänä (?) jolla työlle saisi edes jotain noteerausta. Minusta sillä on uskottavuutta nakertava haitta. Kun piirit on niin pienet, niin voi toki olla noloa, että asiantuntijat valitsemassa tarkoittaa että kaverit pelailee keskenään. Mutta ei se mielestäni ole niin noloa kuin nykyinen menetelmä. Jos ensi vuonna valintaa olisi tekemässä joku sarjakuvan asiantuntija, tuntuisi palkinto huomattavasti mielekkäämmältä. Vrt. esim. puupäähattu, jonka saajan valitsee sentään alallaan asiantuntemuksen & tietyn auktoriteetin omaava Suomen Sarjakuvaseura.
Kävin toki eilen ostamassa tuon Finlandian voittajan, enkä olisi sitä muuten tehnyt. Että kai siitä jotain hyötyä sitten on.