Watchmenistä olisi mukava lukea jotain muitakin kuin fanitus-mielipiteitä.
Okei. Alan Moore on diletantti, joka ei tunnistaisi termodynaamista ihmettä, vaikka se kiskoisi hänen partansa suoraksi. Hän laittaa Tohtori Manhattanin selittämään, mikä termodynaaminen ihme on, antaen jopa esimerkin -- epäilemättä kopioitu suoraan jostain ääliötason populaaritiedeartikkelista -- ja sen jälkeen laajentaa käsitteen kattamaan kaiken, mikä olisi voinut tapahtua jollain muulla tavalla. Eli oikeastaan kaiken. Hedelmöittyminen ei ole termodynaaminen ihme sen enempää kuin pokerikäden jakaminen on.
Jos väitetään, ettei sarja ole vanhentunut yhtään, ja kerrotaan sen sijoittuvan rinnakkaistodellisuuteen, jossa kylmä sota on puhkeamassa ydinkatastrofiksi, niin kyllä se (valitettavasti) ainakin minusta kuulostaa vanhentuneelta, vaikka kuinka yritetään "rinnakkaistodellisuudella" perustella.
Vanhentumisesta on omalla kohdallani paha sanoa mitään, kun en ehättänyt lukemaan sitä ennen kuin NL oli jo laittanut lapun luukulle. Mutta tavallaan tuntuu oudolta puhua teoksen vanhentumisesta vain sen takia, että enää ei eletä niissä olosuhteissa, joissa teos on luotu. Se on tietysti kätevä syy välttää kaikkia klassikoita, koska ne tuppaavat olemaan vanhoja. Ja tieteiskirjallisuuden tapauksessa voi tietysti aina piruilla, että 2001 meni jo, missä se HAL on -- mutta Vartijat ei projisoinut mitään tulevaisuuskuvaa, vaan vaihtoehtoisen historian. Jos projisointi meni pieleen, niin se oli pielessä jo vuonna 1986, joten vanheneminen ei ole mikään argumentti.
Ja tietenkään Vartijoissa ei ole kyse pelkästään kylmästä sodasta. Esimerkiksi Sally Jupiterin tarinaa on paha mennä tiivistämään tuolla tavalla muutamaan sanaan -- eksistentialistinen kriisi? -- mutta se on kiinnostava, jos on, riippumatta kylmän sodan vanhentumisesta. En tietysti osaa verrata mihinkään muihin eksistentialistista kriisiä käsitteleviin klassikoihin, koska en ole lukenut niitä, koska ne ovat vanhoja, mutta sanoisin Vartijoiden tieteiskirjallisen kehyksen antavan hyvin omintakeisen perspektiivin niihin tavallisiin ihmisyyden ongelmiin. Vaikka Moore tekeekin kauheita asioita tieteellisille termeille.