Kirjoittaja Aihe: Tex Willer  (Luettu 1019406 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

TexKiller

  • Jäsen
  • Viestejä: 734
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4530 : 28.01.2025 klo 22:45:12 »
Kun Tex suostuttelee jotain onnetonta kertomaan tietonsa, melkein aina mainitaan hampaiden menettäminen tai säilyttäminen. Ei purukalusto ollut näin usein kuulusteluissa puheena aikoinaan vai ehkä muistan väärin ja jostain syystä olen vasta hiljattain alkanut kiinnittää asiaan huomiota ???

MikaKLA

  • Jäsen
  • Viestejä: 258
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4531 : 29.01.2025 klo 16:23:30 »
En muista kans, että ennen olisi niin paljon puhuttu hampaista kun Tex on vedellyt jotain tyyppiä turpiin. Nykyään on enemmän puhetta hammaskalustosta.  ;D

MikaKLA

  • Jäsen
  • Viestejä: 258
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4532 : 03.02.2025 klo 19:49:52 »
Luin tuossa viikonloppuna vuoden 2009 Tex-pokkareita. luin pokkarin 2, joka jatkuu. Tarina ei jatkunutkaan numerossa kolme (apua!), vaan vasta numerossa viisi! Aika harvinaista, että tarina ei jatkukaan seuraavassa numerossa. 90- ja 2000-luvun liuska-ajan tarinauusinnat saattoivat tehdä näin.

TexMex

  • Jäsen
  • Viestejä: 81
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4533 : 03.02.2025 klo 19:59:04 »
Luin tuossa viikonloppuna vuoden 2009 Tex-pokkareita. luin pokkarin 2, joka jatkuu. Tarina ei jatkunutkaan numerossa kolme (apua!), vaan vasta numerossa viisi! Aika harvinaista, että tarina ei jatkukaan seuraavassa numerossa. 90- ja 2000-luvun liuska-ajan tarinauusinnat saattoivat tehdä näin.

Lieköhän ollut jokin toimituksellisiin syihin liittyvä häiriö / hätäratkaisu kun muistaakseni vielä kakkosnumerossa sanottiin normaalisti että jatkuu seuraavassa numerossa. En kyllä muista vastaavaa itsekään, lukuunottamatta nuita liuskojen uusintoja. Varmaan tilaajat ollut ihmeissään tuohon aikaan kun kolmososa on tippunut postiluukkuun ;D

Kyseinen tarina on muuten yksi suosikkejani / parhaiten mieleenjääneitä, kun pikkupoikana ensi kertaa sen lukenut ja seuraavana yönä keskiyön aave tuli uniin ;D.

TexMex

  • Jäsen
  • Viestejä: 81
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4534 : 10.02.2025 klo 21:20:15 »
Lueskelin tässä tätä ketjua taaksepäin hyvän matkaa, välillä tuli vastaan ihan mielenkiintoista keskustelua ja siitä innostuneena päätin kirjoittaa oman pikku (tai ehkä pidemmänkin) pohdinnan omista mielipiteistä. Olisi mukava saada tähän vastauksiakin ja muita näkökulmia.

Näin alkuun, näkee että jotkut vanhemmat lukijat muistelee kaiholla "vanhoja hyviä aikoja" ja ovat ärsyyntyneetkin esimerkiksi Bosellin viimeaikoina tekemistä ehkä suuristakin muutoksista ja "uusista tuulista", toiset taas sanovat että tämä on juuri sitä mitä Tex nykyään kaipaa. Onhan lehteä julkaistu jo kohta 80 vuotta. Itsekään en kaikkea ihan nikottelematta niele, mutta tykkään kyllä yleensä todella paljon Bosellin tarinoista, kun taas juurikin jotkut alkupään Bonelli-Galep klassikot eivät iske ihan yhtä hyvin. Toki ensimmäisissä tarinoissa liuskaformaatista johtuen tarinoiden pituus ja rakenne poikkesi nykyisestä suuresti.

Sitten itse kun edustan nuorempaa sukupolvea ja arviolta 1985-2006 vuosien tarinat melkein kokonaan vielä lukematta (uudemmat ja erikoisjulkaisut nykyään löytyy itseltä, vanhemmat lukenut kirjastosta värikirjastosarjasta), niin kun miettii parhaita lukemiani Tex tarinoita, juuri Bosellin tarinoita nousee tosi paljon esiin.

Tykkään myös (sen verran kun vuosikausia jatkuva sarja antaa myöten) tietynlaisesta kronologiasta ja hahmokehityksestä tarinoissa. Jos hahmot ja tarinat noudattaa vuosikymmenestä toiseen (70+v ajan!) tiettyjä tarkkoja raameja ja pysyy ihan samanlaisina, niin voisi kuvitella että johan siinä alkaa niin tarinaideat loppumaan käsikirjoittajalta kuin mielenkiinto lukijaltakin jos tarinat toistaa itseään.

Nuori Tex Willer on omasta mielestä ihan loistava veto Bosellilta ja odotan innolla miten hän (uskoakseni ja toivottavasti) sitoo Texin sissällissota-ajan mukaan tähän jatkumoon ja tuo nuoruusajan Texin saagan selkeisiin rajoihin (alkuaikojen rämäpäisestä kostajasta rangeriksi, sisällissotaan, avio ja Kitin syntymä). Tykkään myös (etenkin Bosellin harjoittamasta, vaikka tekihän sitä etenkin hahmojen osalta paljon jo G.L Bonellikin aikoinaan) historiallisten tapahtumien ja henkilöiden esittämisestä, kunhan noissa tapauksissa myös pysytään pääosin historian puitteissa eikä kirjoiteta historiaa uusiksi.

Sitten haluan vielä puhua näistä toistuvista sivuhahmoista - muistaakseni enimmäkseen taas juurikin Boselli on ihan viime vuosina tuonut takaisin monia toistuvia konnia, (Mefisto, Yama, Proteus, Mestari, Musta Tiikeri...) mutta toisaalta myös kiistattomasti tappanut pois useamman näistä. Siksi toivoisin että saataisiin pikkuhiljaa ehkä joku uusi mielenkiintoinen, pidempiaikainen konna täyttämään tämä syntynyt "tyhjiö".

Toisaalta taas toivoisin isompaakin roolia näille aidan toisella puolella oleville toistuville sivuhahmoille. Otetaan nyt esimerkiksi vanha kunnon San Franciscon poliisipäällikkö Tom Devlin: mies on ollut mukana aika monessa tarinassa ja aina kehutaan kuinka loistava poliisipäällikkö hän on. Mutta onko Devlin loppupelissä tarinoissa antanut kyvyistään paljoakaan näyttöä? Aina Tex ja Carson tulevat poimimaan kuumat nauriit tuhkasta ja poliisipäällikkö nähdään lähinnä tuhoamassa pihviä loppuratkaisun jälkeen (ehkä vähän kärjistäen, mutta pointti varmaan tuli selväksi). Mielestäni vain siksi että lehden nimi on "Tex Willer" ei satojen tarinoiden jatkumossa kaiken tarvitse aina pyöriä Texin ympärillä ja Texin saada viimeinen sana "pahisten" kanssa (vaikka tästäkin on joitakin poikkeuksia). Nythän viime vuosina ON kokeiltu jopa ihan Texittömiä tarinoita muutaamaan otteeseen, mutta taitavat lähinnä olla alimittaisia lyhäreitä mihin ei vielä kovin iskevää juonta ehdi saada aikaiseksi.

Enkä siis sano että pitäisi välttämättä saada ihan Texittömiä tarinoita, mutta muutkin hahmot voisivat välillä saada enemmän roolia. Esimerkiksi Carsonkin tuntuu surullisen usein kuvattavan vain "vanhana hölmönä ukkelina" joka on mukana vain siksi, että hänen ihmettelynsä avulla saadaan korostettua lukijalle Texin yli-inhimillistä ajatuksenjuoksua.

UGH!

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 890
  • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4535 : 11.02.2025 klo 10:46:28 »
Kuten itse sanoit, Tex on jatkunut jo usean vuosikymmenen ajan. Siinä välissä on ehtinyt syntyä monta uutta lukijapolvea ja vastaavasti aika monta on jo ehtinyt kuolla pois. Samaan tahtiin tekijäkaarti on vaihtunut. Olen sitä mieltä, että se ajanjakso, jolloin itsekukin on Texin tutustunut, on juuri sitä oikeaa aikaa. Edustan jääräosastoa, mutta en ihan sieltä syvimmistä alhoista, sillä ensimmäiset liuska-Texit sain käsiini vasta aikuisena 1990-luvulla. Olen kuitenkin sitä koulukuntaa, että Tex oli parhaimmillaan, kun Italiassa julkaistiin Texit 100-200, jotka Suomessa on julkaistu suunnilleen vuosina 1973-82. Tässä nyt on tietenkin sitä nostalgiakerrointa, koskapa Texiä aloin lukea 1970-80 -lukujen taitteessa. Mielestäni sarjan käsikirjoittaja G. L. Bonelli oli tuolloin parhaimmillaan ja nykypäivään verrattuna hyvin niukka kuvittajakaarti oli silkkaa timanttia. Tarinat muuttuivat elokuvamaisiksi ja huonoja seikkailuja ei tuona aikana juurikaan julkaistu. Tietenkin on aina poikkeuksia; nythän oli juuri Tex-kirjastossa Muzzin kuvittama tarina Texas Bill (muistaakseni...), ja totesin lukiessani, että onpas tämä huono. Siinä tarina sai kyllä repäisevän alun ja klassikon ainekset olivat käsissä. Mutta sitten kaikki tukahtui turhaan jaaritteluun ja tarinalta loppui happi. Eikä se Muzzin kehno kuvitus yhtään auttanut asiaa.

Jokaisella saa ja pitääkin olla omat suosikkinsa, mutta se ei johda mihinkään, jos kaikki nähdään mustavalkoisena huippu - ihan paska -akselilla. Harmaan sävyjä löytyy aina. Mieltymyksistäni kertoo jotain se, että edelleen luen ihan innoissani uusimmatkin Texit. Boselli on erinomainen kirjoittaja, mutta koska ajat ovat mitä ovat eli sarjakuvan suosio laskee ja Texinkin lukijakunta on murto-osa entisestä, niin määrän on täytynyt ajaa laadun edelle. Tämä tietenkin näkyy sarjan tasaisuudessa. Niitä huonojakin tarinoita, jotka aiemmin mielestäni pitkälti loistivat poissaolollaan, tulee harmittavan usein. Eikä pelkästään Bosellilta, vaan muiltakin kirjoittajilta. Vielä enemmän tason vaihtelu näkyy kuvituspuolella: viimeisen 20 vuoden aikana on tullut järkyttävä määrä uusia kuvittajia, ja eiväthän he nyt toki kaikki voi olla mestariluokkaa. Kiire ja määrä ovat ehkä nostaneet Bosellinkin huonoimmat puolet esiin: ensinnäkin se, että ideasta kuin ideasta pitää lypsää kaikki mahdollinen niin, että tuoreus katoaa. Jossain vaiheessa ne olivat ne jatkuvat takautumat ja seuraavaksi aidot historian tapahtumat ja henkilöt. Ja kaikkein eniten kritisoin sitä, että Sergio Bonellin kuoleman jälkeen piti heti marssittaa kaikki superkonnat framille. Sitä kansa tahtoi. Osa näistä tarinoista oli kaiken lisäksi kehnoja, jotkut vakkarifanit kyllästyivät (etenkin viimeisimmän Mefiston aikana) ja ennen kaikkea se lukijatoive on nyt kertalaakista täytetty, joten mitäs seuraavaksi? No, nämä horjahdukset eivät tietenkään vie pois sitä tosiasiaa, että viimeisen 30 vuoden aikana Boselli on vastannut valtaosasta sarjan nerokkaimmista tarinoista.

Sanon monesti mielelläni, joskus ihan piruuttanikin, että ennen oli paremmin. Texin kohdalla sitä ei kuitenkaan kannata sanoa - ainakaan juuri nyt ;). Jos joskus uusimmat tuotokset sylettävätkin, niin ne vanhat omat suosikit pysyvät ja niiden pariin voi aina palata. Jokainen uusi hyvä tarina, jollaisia onneksi edelleen tulee, lisäävät kuorrutusta kakun päällä, joten ihan objektiivisesti on sanottava, että jokainen uusi Tex-vuosi on se paras Tex-vuosi.
"Tex-tieteen yli-morisco"

MikaKLA

  • Jäsen
  • Viestejä: 258
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4536 : 11.02.2025 klo 15:11:10 »

Sanon monesti mielelläni, joskus ihan piruuttanikin, että ennen oli paremmin. Texin kohdalla sitä ei kuitenkaan kannata sanoa - ainakaan juuri nyt ;). Jos joskus uusimmat tuotokset sylettävätkin, niin ne vanhat omat suosikit pysyvät ja niiden pariin voi aina palata. Jokainen uusi hyvä tarina, jollaisia onneksi edelleen tulee, lisäävät kuorrutusta kakun päällä, joten ihan objektiivisesti on sanottava, että jokainen uusi Tex-vuosi on se paras Tex-vuosi.
Niin ja nykyään Suomessa ilmestyy 42 Willeriä vuodessa (16 pokkaria, 12 Nuorta Willeriä, 5 kirjastoa, 4 kronikkaa, 2 Maxia, 2 värialbumia ja 1 suuralbumi) ja hyvä niin. 2000-luvulla Texien määrä on lisääntynyt kiitettävästi. Pakostakin on mukana myös hyviä Texejä. Muutenkin mielestäni ne surkeat Willerit puuttuvat. On erinomaisia, hyviä ja tyydyttäviä tarinoita. Lisäksi on valinnanvapaus, mitä Texejä ostaa ja keräilee. Joku ostaa vain tietyt Willerit, minä ostan kaikki suomenkieliset julkaisut. Just, aina on myös kiva lukea uudelleen niitä vanhoja julkaisuja. Kronikka ja kirjasto pakostakin saa aikaan sen, että lukee vanhoja tarinoita.

Saisivat vielä julkaista ne Italiassa julkaistut tarinat, joitta ei ole julkaistu Suomen sarjoissa.
« Viimeksi muokattu: 12.02.2025 klo 00:36:58 kirjoittanut MikaKLA »

Nokus

  • Jäsen
  • Viestejä: 98
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4537 : 18.02.2025 klo 20:52:33 »
Nyt sain sitten hankittu vuoden 2023 vuosikerran, Mefisto jutut oli jo luettu aikaisemmin, seuraavat värikuvat laitettiin hyllyyn suoraan, numero kuudesta alkoi taas mv, mahtavaa päästä lukee uusia lehtiä melkein kahden vuoden odotuksella.  :) vuoden 2023 sidonta on kyllä heikkoa tasoa, ei tule olemaan pitkäikäisiä luettavia.. Varmasti muutaman kerran kun lukee on sivut irti. On palattu vuoteen 1971.pieni pieni pyörii. Onkohan 2024 vuosikerta samallaista.
« Viimeksi muokattu: 24.02.2025 klo 16:25:09 kirjoittanut Nokus »

Nokus

  • Jäsen
  • Viestejä: 98
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4538 : 19.03.2025 klo 11:14:14 »
Yksi asia alkoi mietityttää, onkohan missään Tex sarjassa, Tex hävinnyt lopullista taistelua.  ???

MikaKLA

  • Jäsen
  • Viestejä: 258
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4539 : 19.03.2025 klo 11:53:13 »
Yksi asia alkoi mietityttää, onkohan missään Tex sarjassa, Tex hävinnyt lopullista taistelua.  ???
Jaa kovia vastustajia on ollut, mutta en muista että olisi ollut lopullista häviötä.

TexKiller

  • Jäsen
  • Viestejä: 734
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4540 : 19.03.2025 klo 15:49:32 »
Yksi täpärimmistä tilanteista on ilman muuta Kanadan kapinallisissa kun Big"Mauri"Bear valmistautui laittamaan lyijykarkkeja Texiin& Brandoniin ja apu saapui yllättävältä taholta Petturi-donovanin muodossa.Tuossa ei olisi omin keinoin ollut pienintäkään selviytymisen mahdollisuutta. Toinen liki yhtä lähellä tilanne oli Mustan Tiikerin kolmannen tarinan loppu missä poliisit auttoivat Texiä erittäin vaarallisessa tilanteessa. Tosin tätä hieman valkopestiin tiikerin viimeisessä seikkailussa ettei teks ehkä ihan niin avuton ollutkaan ;D :P

TexMex

  • Jäsen
  • Viestejä: 81
Vs: Tex Willer
« Vastaus #4541 : 19.03.2025 klo 18:22:30 »
Tulipa luettua kirjastoista hiljattain Mefisto-tarinat Mefiston kapina ja Murhenäytelmä viidakossa. Tunnelma on kyllä todella erilainen näissä kahdessä peräkkäisessä osassa. Ensimmäisessä osassa Tex ja muut tuntuvat ihan tosissaan pelkäävän Mefistoa kuollakseen ja ryhtyvät kaikkiin varotoimenpiteisiin.

Murhenäytelmä viidakossa -tarinassa taas ihan päinvastoin. Kaverukset eivät tunnu pelkäävän Mefistoa ollenkaan ja lähtevät rehvakkaasti perään, kun taas Mefisto itse näkee painajaisia ja panikoi kun saa tietää Texin olevan tulossa.

Muutenkin Mefisto itse tuntuu olevan selvästi pääosassa eikä Texiä ja kumppaneita paljoa edes nähdä eivätkä tee tarinassa paljoakaan. Pieni laivatappelu kahden mustan kanssa ja kärhämä baarissa, ja lopussa Mefiston linna ammutaan sotilaiden tykkitulella matalaksi.