Kirjoittaja Aihe: Wikipedia  (Luettu 71746 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

ezuli

  • Vieras
Vs: Wikipedia
« Vastaus #165 : 21.09.2007 klo 18:46:30 »
Jep, asia on tiedossa ja  siihen ei voi kait muuta sanoa kuin että "Wikipedia on käyttäjiensä näköinen". Toisaalta voidaan ajatella että Pokemon -hahmoartikkeleilla saadaan nuoria kiinnostumaan Wikipediasta  :)
No voi että oli taas hyvynaaman arvoinen kommentti. Onneksi ette sentää syrji ketään.

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Vs: Wikipedia
« Vastaus #166 : 21.09.2007 klo 18:49:19 »
Jos yrittäisitte tehdä suomalaisesta Wikipediasta semmoisen välineen mitä tarvitaan, eikä tuommoista joka pyrkii rajoittamaan itsensä joutavaksi kerhoksi, kuten joku hieman jyrkemminkin totesi.

Lainaus
Wikipedia on konseptina sen verran uusi vielä, että monelle se tuottaa hankaluuksia.

Se on jo vanha, ja asiat ympärillä kehittyy vinhasti. Wikipedialla on mahdollisuus tulla tärkeimmäksi tietolähteeksi mikäli te kerhoilijat ette häädä pois potentiaalisia kehittäjiä. Minä en tuhlaa aikaani seinäpalloon vallantuntoisia wikiveteraaneja vastaan.

Mutta en voi myöskään "kävellä kirjastoon" tarkistamaan enää yhtään mitään, sillä kirjastolaitos on käytännössä kuollut. Entisen kotikaupunkini Kemin kirjaston hankintamäärärahat olivat jo 90-luvun lopulla niin nipistetyt ettei sinne saanut hankitettua edes kielikurssia. Kirjasto on enää Harrypottereita-köyhille-laitos nyt kun sieltä on myyty poistokirjoina klassikot. :'(

Wikitekniikka plus huimasti kehittyvä nettitekniikka pystyvät niin paljon parempaan. Me tarvitsemme paikan viedä ja kehittää sarjakuva-alan tietoa. Ja jos wikiveteraanit on niin rajoittuneita etteivät näe omaa alaansa laajemmalle, pitäköön näppinsä erossa ja antakoon niiden toimia jotka osaa ja haluaa.

Teidän sääntönne on juuri sitä mitä kuvailit, Harriv. Kun joku yrittää äänestää, äänestys"ikärajaa" korotetaan. Tuttua jostain?
« Viimeksi muokattu: 21.09.2007 klo 18:51:08 kirjoittanut keijoahlqvist »

Leo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 269
Vs: Wikipedia
« Vastaus #167 : 21.09.2007 klo 18:54:27 »
En ymmärrä alkuunsakaan, miksi Wikipediasta pitäisi poistaa artikkeleita, mikäli ne ovat edes jossain määrin järkeviä (eli eivät käsittele esimerkiksi mun päiväohjelmaani). Keneltä on pois, että Wikipediassa on artikkeli Salattujen elämien yrityksistä? Tai tietoa VR:n kuulutusten takana olevasta naisesta? Mun on vaikea uskoa, että tekstiartikkelit ainakaan tilaa veisivät älyttömästi.

Jari Lehtinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 011
  • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Vs: Wikipedia
« Vastaus #168 : 21.09.2007 klo 19:20:43 »
Harriv yrittää keskustella asiallisesti. Piste siitä. Onhan tämä täysin toista kuin suuren stahanovilaisella ansiomitalilla ja Leninin kultaisella ansiomerkillä palkitun ML:n hoopoilu.

Silti:

Jos haluatte että Kvaak.fi:n porukka vaikuttaa täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä, niin käyhän se näinkin.

Tavan takaa, vuodesta vuoteen (esimerkkejä edellä tässä samassa ketjussa) ne ovat Wikipedian aktiiviset toimittajat, jotka näyttävät täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä.

Vai emmekö me ole wikipedian käyttäjiä? Tai wikipedian sisällön muokkaajia? Entä jos kovasti haluaisimme olla? Miksi sen hyväksyminen on niin vaikeaa? Näitä yhteenottoja käydään, koska näyttää siltä, että sarjakuva-aiheisen artikkelin kirjoittaja joutuu hattu kädessä anomaan armollisesti sitä, että hän saisi avustaa wikipediaa.

Minun puolestani saatte poistaa joka ikisen sarjakuva-aiheisen artikkelin samoin kuin saatte poistaa joka ikiseltä sivulta tekstin "voit auttaa wikipediaa laajentamalla ja parantamalla artikkelia". Kuka tuonne hullujenhuoneeseen enää vaivautuu? Nyt on kahta sekuntia vailla, ettenkö lähetä ylläpitäjälle viestiä, jossa pyydän häntä ystävällisesti poistamaan käyttäjätunnuksen Jasuhiro, ettei tarvitsisi enää joutua kiusaukseen edes harkita poistopediaan osallistumista. Pitäkää tunkkinne.

Lainaus
Ja loppujen lopuksi Wikipedia on vain yksi webbisivusto, jos ei innosta niin kannattaa käyttää aikansa johonkin mielenkiintoisempaan.

Tässä on järkeä. Kiitos.
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Wikipedia
« Vastaus #169 : 21.09.2007 klo 19:51:28 »
Lainaus
Se että esimerkiksi joku käsite on olemassa, ei sinällään riitä, vaan optimitilanteessa Wikipedian lukijan on pystyttävä kävelemään kirjastoon ja pystyttävä löytämään kaikki sama tieto sieltä.

Tuohan tarkoittaa lopulta sitä että Wikipedia on 100% turha, jos kaikki löytyy jo lähikirjastosta.

Ja vielä olisi erittäin toivottavaa että ei mentäisi heti suoralta kädeltä sanomaan "Täysin uutta tutkimusta", vaan tutkittaisiin oikeasti sitä onko kyseessä sitä ns, uutta tutkimusta (eli löytyykö lähteitä tms), mutta joo vaikka wikipedisti näkisi leffan 100 kertaa, jos siitä ei ole painettua mainintaa, ei sitä leffaa ole olemassakaan.
Ja näyttävätkö Kvaakkaajat "täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä" tätä taustaa vasten:
"Ei tällaisia", "Roskaa" tai "Huh huh, hoopointa vähään aikaan". älykkäitä, oppineita, rakentavia kommentteja nämä möläisyt, eh?

Timo

Kapteeni Kenguru

  • Groupie
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 505
  • ¿Cuándo se come, aquí?
Vs: Wikipedia
« Vastaus #170 : 21.09.2007 klo 20:10:56 »
Kun tätäkin keskustelua lukee, niin päädyn vain toteamaan olevani pahoillani että olen joskus muinoin tuhlannut aikaani kirjoittelemalla Wikipediaan. Ilmeisesti olen silloin kärsinyt jonkinlaisesta mielenterveyden häiriöstä tai harkintakyvyn heikkenemisestä tms. Mainittakoon että keskityin artikkeleihin enkä osallistunut koskaan yhteenkään äänestykseen millään tavoin.

Mielessä kyllä käväisi äsken, kun tässä tyhjentelen perjantaipulloa, että pitäisikö käydä laittamassa Wikin Kahvihuoneeseen linkki tähän keskusteluun ja lisäksi avautua siellä että "paikan tympeän ja ylimielisen ilmapiirin takia en enää viitsi tehdä täällä yhtään mitään, onko nyt hyvä fiilis?" Luulenpa että siihen tulisi kuitenkin ehkä yksi vastaus tyyliin "lol sarjis tyypit nyt on mitä on, niistä tartte ei välittää ja sit vielä et jos ei kiinnosta niin ei oo pakko olla, lakkaa valittamasta ja ala vetää".

Totuus löytyy kaurapuurosta, tai sitten Hikipediasta.

Ja pieni loppukevennys: Mitä eroa on Wikipedialla ja Hikipedialla?
Toisessa itsensä naurettaviksi tekevät pellet mellastavat ihan miten sattuu omalla pienellä leikkikentällään.
Hikipediasta taas voi löytää hauskoja ja mielenkiintoisia juttuja.
POLKU PYÖRÄ VARKAAT KURIIN!!1

http://www.youtube.com/user/Satelliittifillari

Jari Lehtinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 011
  • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Vs: Wikipedia
« Vastaus #171 : 22.09.2007 klo 15:44:18 »
Tein empiirisen kokeen. Lisäsin poistopediaan artikkelin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Naoki_Urasawa

Odotan suurella kiinnostuksella, mitä sille tapahtuu. Todennäköisesti se poistetaan roskana.
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

J-Viilee

  • Jäsen
  • Viestejä: 875
  • Painajaismaista!
Vs: Wikipedia
« Vastaus #172 : 22.09.2007 klo 16:35:09 »
Testi 2
Kauanko pysyy tiedot?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tolja
Kaikki on totta ja tarkistettavissa, mutta epäilen että loppu lähtee alta aikayksikön poies.

Jeppulis. alle 15
 min..

Eikä ollut mitään asiatonta tekstiä vaan faktaa.
« Viimeksi muokattu: 22.09.2007 klo 16:53:34 kirjoittanut FinCrawler »
Tilulilulii.

Harriv

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 4
Vs: Wikipedia
« Vastaus #173 : 22.09.2007 klo 16:42:10 »
Vastataanpa taas kootusti:

Lainaus
Suomi ei ole Amerikka, suomen kieli ei ole englannin kieli eikä suomenkielinen Wikipedia ole englanninkielinen Wikipedia.

 Ei ole ei, mutta Wikipedia on Wikipedia kaikilla kielillä, ja samat peruasiat pätevät ja saman organisaation alla toimitaan. Tavoite on koota tieto laadukkaasti yhteen paikkaan. Prosessi laadun varmistamiseksi on nyt mikä on, mutta pyrkimyksen ainakin pitäisi olla parempaan koko ajan. Tästä on seurauksena mm. lisääntyneet lähdevaatimukset.

 Erojakin muun muassa löytyy, englanninkieliselläl Wikipedialla on luonnollisesti laajempi käyttäjäkunta, joten porukkaa riittää erilaisiin puolivirallisiin projekteihin, kuten esimerkiksi sarjakuva projektiin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProject_Comics

Lisäksi "merkittävyys" on saatu aikojen saatossa kirjattua paremmin ylös kuin suomenkielisessä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Notability_%28books%29#Criteria

 Suomeksikin on muuten sarjisprojekti olemassa, mutta meno näyttää aika hiljaiselta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat

 Wikipedian käyttäjät ovat ainakin pari kertaa päätyneet siihen että kyseessä on nimenomaan suomenkielinen eikä suomalainen Wikipedia. Eli tavoitteena ei ainakaan tähän mennessä ole ollut tehdä Suomi -keskeistä Wikipediaa. Saman hengen vetoon on toki todettava että aika paljon on artikkeleita suomalaisista aiheista, koska käytännössä suurin osa artikkelien tekijöistä on suomalaisia.

Lainaus
Tänään tullut uusi älytön väite on se, että asia voi sitten jälkeenpäin olla tarkistettavissa. Väitteen esitti Harriv.

 En nyt tiedä onko sen niin uusi, ohje on ollut suomeksikin jo kohta pari vuotta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Tarkistettavuus (olen kääntänyt ensimmäisen version englannista, joten ehkä minua voi pitää "väitteen esittäjänä")

Lainaus
Se on jo vanha, ja asiat ympärillä kehittyy vinhasti. Wikipedialla on mahdollisuus tulla tärkeimmäksi tietolähteeksi mikäli te kerhoilijat ette häädä pois potentiaalisia kehittäjiä. Minä en tuhlaa aikaani seinäpalloon vallantuntoisia wikiveteraaneja vastaan.

 Konsepti on mielestäni yllättävän monelle ihmiselle edelleen uusi ottaen huomioon mediahuomion määrän. Toki se että se toimii verkossa, ja sitä saa ilmaiseksi käyttää, on tuttuja monelle, mutta esimerkiksi se mitä Wikipediaan voi kirjoittaa, mitä vaatimuksia artikkeleille asetetaan ja mitä muut voivat tekstille tehdä, onkin sitten hämärän peitossa. Puhumattakaan siitä että wiki ja Wikipedia eivät ole synonyymeja.
 Wikipedia on tietosanakirjan lisäksi myös yhteisö, joten kaikki pätemiset, vallantunteet ym. ilmiöt ovat siellä läsnä samalla tavalla kuin kaikissa muissakin yhteisöissä. Kun kaksi eri säännöillä toimivaa yhteisöä törmää, esimerkiksi Wikipedian poistoäänestyssivulla, syntyy usein jonkinasteinen konflikti.

Lainaus
Ennen Wikipediassa sai äänestää jos vain oli rekisteröitynyt ennen äänestyksen aloittamista. Sitten poistettiin tunnuksia eri tekosyillä, sitten keksittiin että pitää olla sata muokkausta, eikä ilmeisesti kohta sekään riitä jos on rajoittunut (lue: teet vain sarjakuva-aiheisia muokkauksia).

 Raja sovittiin jotta "omille säännöille" ei ole tarvetta. Täälläkin on kritisoitu sitä että äänestäjien kommenteista voi päätellä etteivät he ole ymmärtäneet mistä äänestävät, ehkä aihealuerajaus olisikin hyvä asia? Sarjakuva-aiheista saavat äänestää sarjakuva-artikkeleita tehneet ja sota-artikkeleista sota-artikkeleita tehneet? Itse en kannata enkä usko että siihen mennään. Eikä myöskään päinvastaiseen järjestelyyn jota itse maalailit. Äänestyskommenteissa välillä on havaittavissa "fanboy" -vastaisia mielipiteitä, kun asiaansa suurella tunteen palolla suhtautuvat henkilöt puolustavat asiaansa.

Lainaus
Vai emmekö me ole wikipedian käyttäjiä? Tai wikipedian sisällön muokkaajia? Entä jos kovasti haluaisimme olla? Miksi sen hyväksyminen on niin vaikeaa? Näitä yhteenottoja käydään, koska näyttää siltä, että sarjakuva-aiheisen artikkelin kirjoittaja joutuu hattu kädessä anomaan armollisesti sitä, että hän saisi avustaa wikipediaa.

 Itse pidän käyttäjinä niitä jotka tekevät muutakin kuin lukevat. Tämän ketjun perusteella on hankala sanoa mitä kukakin tekee, onko veteraanikäyttäjä vai nojatuolikriitikko. Ikävää että sarjakuva-aiheet koetaan syrjityksi. Poistokäytäntöjen suuntaviivojen mukaan ainakin Disneyn tuotanto säilynyt lähes poikkeuksetta ("Lähes kaikki Disneyn tuotantoon liittyvät kirjalliset asiat ovat merkittäviä", tämä siis käytyjen äänestysten pohjalta tehty toteamus, ei ohje). En tiedä miten porukka täällä Disneyn sarjakuviin suhtautuu, mutta niiden suhteen ei pitäisi "turhia" tai "väärin perustein tehtyjä" äänestyksiä kovin paljoa enää tulla.

Tarkistin muuten että Sarjakuva -luokan alla on noin 2500 artikkelia. Onko se paljon vai vähän?

Lainaus
Nyt on kahta sekuntia vailla, ettenkö lähetä ylläpitäjälle viestiä, jossa pyydän häntä ystävällisesti poistamaan käyttäjätunnuksen Jasuhiro, ettei tarvitsisi enää joutua kiusaukseen edes harkita poistopediaan osallistumista.

Tämäkin on varmaan osoitus Wikipedian ylläpidon ylimielisyydestä, mutta käyttäjätunnuksien poistaminen ei ole teknisesti mahdollista. Ikuinen muokkausesto toisaalta onnistuu jos tosissasi olet.

Lainaus
Tuohan tarkoittaa lopulta sitä että Wikipedia on 100% turha, jos kaikki löytyy jo lähikirjastosta.

 Suunnilleen. Näyttää tosin jo osa mediastakin vajonneen siihen että tehdään jutut Wikipedian pohjalta eikä itse etsitä tietoa.

Lainaus
Ja vielä olisi erittäin toivottavaa että ei mentäisi heti suoralta kädeltä sanomaan "Täysin uutta tutkimusta", vaan tutkittaisiin oikeasti sitä onko kyseessä sitä ns, uutta tutkimusta (eli löytyykö lähteitä tms)

Uskoisin että mielipiteet muuttuvat jos on esittää uskottava lähde tiedolle. Hätäilyähän tuo on vedota heti aluksi tuohon "ei uutta tutkimusta" pykälään ennen kuin artikkelin alkuperäinen tekijä ehtii reagoimaan mitenkään.

Lainaus
mutta joo vaikka wikipedisti näkisi leffan 100 kertaa, jos siitä ei ole painettua mainintaa, ei sitä leffaa ole olemassakaan.

 Painetun sanan vaatimusta ei ole olemassa, paitsi mahdollisesti joidenkin käyttäjien korvien välissä, mutta yleisesti sellaisesta ei ole sovittu. Mutta esimerkiksi TV-ohjelmat ovat hankalia lähteitä, sillä ainakaan toistaiseksi asiaohjelmia on harvemmin suuren yleisön saatavilla.

Lainaus
Ja näyttävätkö Kvaakkaajat "täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä" tätä taustaa vasten:
"Ei tällaisia", "Roskaa" tai "Huh huh, hoopointa vähään aikaan". älykkäitä, oppineita, rakentavia kommentteja nämä möläisyt, eh?

 Eipä noita voi rakentaviksi kommenteiksi kehua, mutta ei nuo "lausunnot" oikeuta sen enempään hiekkalaatikolta kaikille tuttuihin käytösmalleihin kuin mikään mukaan.

Lainaus
Tein empiirisen kokeen. Lisäsin poistopediaan artikkelin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Naoki_Urasawa

Odotan suurella kiinnostuksella, mitä sille tapahtuu. Todennäköisesti se poistetaan roskana.

 Jos todella odotat että se poistetaan, niin sinulla on valitettavan väärä kuva Wikipediasta. "Naoki Urasawa on mangapiirtäjä" olisi saattanut kokea tylin kohtalon.

 Viilailin muuten sitä hieman ja lisäsin luokan "Japanilaiset sarjakuvantekijät", toivottavasti osui kohdalleen.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Wikipedia
« Vastaus #174 : 22.09.2007 klo 16:48:09 »
En löytänyt tästä mitään lähteitä enkä viitteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pokemon

Ei minkäänlaista lähdeluetteloa. Häh?!

Pitäisiköhän kirjautua käyttäjäksi ja ehdottaa poistettavaksi....
Ja tuohan on ihan hoopoakin, Ei tämmöstä!!

Timo

Harriv

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 4
Vs: Wikipedia
« Vastaus #175 : 22.09.2007 klo 16:56:54 »
Testi 2
Kauanko pysyy tiedot?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tolja
Kaikki on totta ja tarkistettavissa, mutta epäilen että loppu lähtee alta aikayksikön poies.

 Ei ole Juha Niemelää IMDB:ssä tai Elonetissä Poika ja Ilves -elokuvan tekijälistassa, joten jos lähdettä ei kerrota niin hankala tuo on tarkistaa.

Ja vielä toinen:
Lainaus
En löytänyt tästä mitään lähteitä enkä viitteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pokemon

Ei minkäänlaista lähdeluetteloa. Häh?!

Pitäisiköhän kirjautua käyttäjäksi ja ehdottaa poistettavaksi....
Ja tuohan on ihan hoopoakin, Ei tämmöstä!!

 Poistoäänestyksiä voi tehdä myös ilman tunnusta, tosin jotkut katsovat sitä hieman kieroon varsinkin jos äänestys näyttää häiriköintitarkoituksessa tehdyltä.
 
 Veikkaan että joku joko keskeyttää äänestyksen alkuunsa tai kommentit ovat luokkaa "artikkelin nykytaso ei ole syy poistolle". Kaikki kuitenkin tietävät Pokemonit, joten sen vertaaminen johonkin tuntemattomaan ilmiöön ei ole kovin reilua.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Wikipedia
« Vastaus #176 : 22.09.2007 klo 17:00:16 »
Kaikki kuitenkin tietävät Pokemonit, joten sen vertaaminen johonkin tuntemattomaan ilmiöön ei ole kovin reilua.

Aikamoista lepsuilua säännöistä. Eikö muka?
Haluan mm. viitteen kirjaan josta voin tarkistaa että tämä pitää paikkansa:
Lainaus
Pohjimmiltaan Pokémon on strategia- ja roolipeli, jossa ohjataan 10 vuotta täyttänyttä poikaa

Timo

J-Viilee

  • Jäsen
  • Viestejä: 875
  • Painajaismaista!
Vs: Wikipedia
« Vastaus #177 : 22.09.2007 klo 17:04:17 »
Ei ole Juha Niemelää IMDB:ssä tai Elonetissä Poika ja Ilves -elokuvan tekijälistassa, joten jos lähdettä ei kerrota niin hankala tuo on tarkistaa.
Katso lopputekstit.
Itselläni on vain vhs-versio joten en jaksa edes miettiä miten saisin sen näkösälle koneen kautta.
Tilulilulii.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Wikipedia
« Vastaus #178 : 22.09.2007 klo 17:08:13 »
Ihan samalla tavalla kuin Pokemonit, kaikki tuntevat Barksin (voiko muka väittää toisin millään järjellä?!), mutta viitteitä silti pyydetään tähän:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Carl_Barks
Lainaus
Tähän artikkeliin on merkitty lähteet, mutta niihin ei viitata.

Siinä sentään on lähteet.

Timo

J-Viilee

  • Jäsen
  • Viestejä: 875
  • Painajaismaista!
« Viimeksi muokattu: 23.09.2007 klo 10:47:35 kirjoittanut FinCrawler »
Tilulilulii.