Ei enin osa meistä sotahistoriansa tuntevista kuitenkaan tartu mangaan, marginaalinen osa ennakkoluuloista johtuen enin osa koska eihän sarjakuvia meinaa nykyään löytää jollei panosta asiaan.
Ja sitten taas mangojen primääriselle kohderyhmälle aihe ampuu ohi maalin(heh).
Tuossa jokin aika sitten tulikin kirjoitettua kolumni tätä sarjaa sivuten, ja teesi oli tiivistettynä suunnilleen "kenties suurin ongelma tämän sarjan selittämisessä on ajatus siitä, että sotajutuista tykkäämisessä olisi jotain nörttiä".
Suomessahan armeijajutut ovat nykysukupolvelle osapuilleen yhtä nörtti puheenaihe kuin vaikka jääkiekko. Korkkarisukupolven aikaan oli ehkä toisin.
No jaa, ehkäpä tästäkään mangapokkarista puhuttaessa ei kannata ottaa historiaa hirvittävän pikkutarkasti ja ryhtyä luennoimaan sukellusvenesodan ulottuvuuksista... Lovecraft kyllä sijoitti tapahtumat ensimmäiseen maailmansotaan, mutta Gou Tanaben ovat sanoinkuvaamattomat kauhut tainneet ajaa lievään hämmennyksen tilaan. Novellissa puhutaan Saksan keisarillisesta laivastosta, mutta sukellusveneessä liehuu komeasti toisen maailmansodan aikaisen Kriegsmarinen lippu. 
Tjuu. Ei sillä näin sata vuotta tarinan kirjoittamisen jälkeen taida olla tarinan kannalta yhtään mitään väliä, että mihin vuoteen tarina tismalleen sijoittuu. Se on vähän sama kuin valittaisi siitä, että Hercule Poirotin TV-sovitus ei tapahdukaan 60-luvulla vaan 30-luvulla.
Sen verran myöhässä olen, että kun te muut puhutte jo jatko-osasta, niin minä sain vasta arvosteltua ensimmäisen... eli Valkoinen noita - Talvisota.
Lue toki loputkin sarjasta! Jatkosotahan tosiaan päättyi kahteen pokkariin, joista jälkimmäinen Japanissakin vasta ihan äsken. Toisinaan on mielenkiintoista lukea myös mangaan tottumattomien mielipiteitä mangasta, kun ne asiat mihin huomiota kiinnitetään päätyvät olemaan niin erilaisia.