Aloitetaanpa ns. "off-topic" -tyylisellä kysymyksellä:
Ihan aidosta mielenkiinnosta, ilman mitään sarkasmia: mitä nuo kartoittajaksi valmistuvat sitten isona työelämässä tekevät, mikäli pääsevät koulutustaan vastaavaan työhön? Piirtelevätkö he karttoja?
Kuullukaan koskaan että tuommoinenkin koulutushaara olis olemassakaan... mutta kaipa se sitten jonkun pitää niitä karttojakin piirrellä, eivät ne itsestään ilmesty paperille.
Kartoittajan tutkinto on siis maanmittausalan perustutkinto, kartoittajan koulutus on piirtäjän ja mittaushenkilöstön tehtäviin valmentavaa.
Alempana kuin Teknikko/AMK-insinööri mutta aika pitkälle samoissa tehtävissä.
Erilaisten mittauslaitteiden ja alan ohjelmistojen hallinta on koulutuksen ydin.
Matemaattista lahjakkuutta ei varsinaisesti vaadita joskin siitä on huomattavaa etua, mutta minkään sorttiselle huolimattomuudella ei taas ole sijaa vaikka muuten onkin lunkia hommaa.
Opiskelijoista karsiutuu aika moni heti kun opetuksessa on päästy vauhtiin.

Alan teknisestä luonteesta huolimatta naisimmeiset muodostavat melko suuren osan kartoittajista verrattuna muihin teknisiin aloihin.
Kartoittajat ovat usein myös usein niitä työmaalla mittoja ja koordinaattitietoja toimittavia häärijöitä, ja kunnallisen sekä valtion hierarkian kätyreitä jotka mittailevat moottoritien paikkaa juuri sinunkin mummosi punaisen tuvan ja perunamaan tilalle. 8)
Joskin on mainittava että kaikkein vanhimmat
mittamiehet tosin tekevät töitä lähinnä ilman koulutusta, ainoastaan vuosikymmenien työkokemuksella.
Kartoittajat myös keräävät pisteitä viilaavalla tarkuudella maastosta tietoa jonka sitten muokkaavat kartoiksi, tai herrojen insinöörien, arkkitehtien ja pamppujen kaavoitussuunnitelmien ym. vastaavan materiaaliksi.
Kartat piirretään CAD-ohjelmilla maastosta kerätyn koordinaatti tiedon pohjalta,
omana aikanani koulutukseen sisältyi vielä myös antiikkista valopöydällä mustekynillä paikkatiedon muuntamista graafiseksi esitykseksi, eli kartan piirtoa.
Itse kartan piirtäminen millä tahansa välineellä vaatii kyllä jonkin verran "esteettistä" silmää niissä tapauksissa missä maallikonkin on kyettävä lukemaan lopputulosta.
Koko homman ydin on tiedon keräämisessä ja käsittelyssä ja muokkaamisessa. Tietoa siis joko kerätään maastosta (esim. tarkistusmittauksia ja aineiston keräämistä) tai viedään maaston (esim. rakentajien tarpeisiin tai tonttikauppoja varten)
Työllisyysnäkymät ovat hyvät, alalle ei ole tunkua, palkat eivät päätä huimaa.
Suurin osa maastotöistä on kesällä ja toimistotöistä talvella.