Kreegah voinee allekirjoittaa, että Suomalaisen kirjakaupan myyntitavoitteet ovat niin eri määrissä pieneen kustantajaan verrattuna, etteivät ne millään kohtaa.
Paino tässä on omalla osallani sanalla tavoite. Tavoitteenahan minulla on että Kreegah Bundolon kirjat möisi kepeästi sen 5000 kappaletta. Todellisuus on sitten lähempänä 500 kappaletta. Suomalaisen kirjakaupan valikoimassa on ollut näkyvästikin esillä kirjoja joiden painos on tuhannen viiva kahdentuhannen tienoilla. En tiedä onko ne jotenkin maksettu sinne hyllyyn vai miten ovat päätyneet esille.
Itseäni ihmetytti kun Silvia Regina ei kelvannut Suomalaisen kirjakaupan valikoimiin. Lupasivat ottaa kokeeksi muutaman kappaleen hyllyyn ja ne meni heti. Kyselin perään että josko lisää mutta ei kuulemma sovi valikoimaan. Akateeminen kirjakauppa möi kirjaa kuukaudessa vähän vajaat kolmesataa kappaletta. Tämä siis muutaman toimipisteen kautta. En tiedä millaisia myyntejä pitäisi olla luvassa ja millaista näkyvyyttä mediassa.
Mielelläni lukisin joskus pidemmän lehtijutun (vinkkinä Sarjainfolle tai joku voisi kirjoittaa vaikka kirjan!) siitä miten toi koneisto oikein toimii. Suomalainen kirjakauppa tuntuu toimivan ihan omanlaistensa sääntöjen mukaan. No, okei, pääsääntö on että homman pitää tuottaa mahdollisimman paljon mahdollisimman helposti (sama tavoite kai muillakin kirjakaupoilla) mutta se kuinka se tapahtuu käytännössä, ei ole itselleni auennut. Paljon olen kuullut tosi outoja juttuja kirjabisneksen realiteeteista.
Eilen tuli muuttolaatikoita pakkaillessa vastaan postikortti 90-luvun puolivälistä eräältä sittemmin sarjishommat tyystin lopettaneelta pienkustantajalta. Tarjosi minulle vaihdossa omiin julkaisuihini kopiokoneella tehtyä omakustannettaan jota oli myynnissä kortin mukaan monissa pienemmissä paikoissa sekä Akateemisessa että Suomalaisessa kirjakaupassa. Muistelen itsekin että vielä vuosikymmen sitten oli Suomalaisen asenne paljon myötämielisempi pienkustantajia kohtaan.
Tämä siis kaikki kunniakkaasti aiheen vierestä.
EDIT: Pakko lisätä vielä etteipä ole Kreegahin kirjoja myöskään Infoissa, Kipa-kirjakaupoissa eikä Q-kirjoissa. Aamulehti selvitti muutamia vuosia sitten lehtijutussaan tätä seinää joka on pienkustantajilla kirjakauppaketjujen osalta vastassa ja siinä Suomalainen kirjakauppa selvisi voittajaksi (muistaakseni). Ihan yhtä huonosti oli muissakin ketjuissa juttuun valittuja kirjoja hyllyssä (tämä tietysti johtunee Näytevarastosta, mutta siitä enemmän joskus joku toinen kerta).