Kirjoittaja Aihe: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari  (Luettu 169946 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 332
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #420 : 18.01.2014 klo 19:06:42 »



Hienoa kommentointia Dennis. Kuten arvata saattaa, olen itsekkin Leppäsen upean uran suuri fani ja olen sen tuonut esille usein. Ja yksi syy on juuri se, mistä Denniskin mainitsi, että tuon aikakauden piirtäjiä ei Suomessa juuri enää ole varsinkaan realistisen tyylin taitajia isolla T-kirjaimella. Maailmani olisi aivan toisenlainen ilman Kari Leppäsen sarjakuvia.  Hän on inspiroinut minua aina siitä saakka, kun nuorempana kundina 1980-luvulla metsästelin Leppästä divareista, joita silloin oli hiukka enemmän kuin tänään. Imin niistä vaikutteita ja ihailin hienoja ruutuja.

Pahalta näyttää Dennis tuo toiveesi ja minunkin ja muidenkin, että saataisiin Leppäsen Mustikset yksiin kansiin tai että niitä yleensä olisi julkaistu aikanaan....eli  ennen suomentamattomia sarjoja ja varsinkin niitä jotka innostavat mua eli historialliset tarinat olipa aikakausi sitten mikä tahansa.

Ainoa toivo on, että KTL suomentaisi sarjojaan itse ja laittaisi nettisarjakuviensa jatkoksi web-sivuilleen.

Kehuskelit myös Portti lehden painoasua. Siinä on käytetty tosi laadukasta paperia, joka toistaa hyvin musta-valkoiset ruudut. Niissä musta on todella mustaa.

Minä suurensin viime vuonna miltei kaikki Leppäsen piirtämät Portti sarjakuvat Aralis-kirjaston kopiokoneella paksummalle paperille kokoon A3. Ei kaikkia, mutta Xellanat ja Wiggenit. Mars-sarjakuvia en suurentanut, sillä olisi tullut hieman kalliimmaksi.  Näyttää tosi hienolle. Sitten kävin Multiprintissä teettämässä niihin kierteet.

Täytyy laittaa pieni pyyntö Leppäsen sivuilla olevaan guestbookiin ja pyytää, jos hän suomentaisi noita vanhoja sarjojaan sivuilleen tai piirtäisi uutta sci-fi tarinaa. Mutta luulen, että kukaan ei maksaisi tarpeeksi tänä päivänä tollasista. En usko, että 25-30 sivuisen uuden sci-fi tarinan piirtäminen kannattaa pelkästään Portti-lehden lukijoille. Mutta aion kuitenkin kirjoittaa asiasta. Ehkä hän lukee vieraskirjaansa säännöllisesti! ::)

Joo. Murtosaari ei käytä tietsikkaa. Se on tosi. En tiedä mikä on juju tänä päivänä. Toivottavasti mies tajuaa, siis Murtosaari, että kyllä tietokone on tuiki tarpeellinen viestintä väline tänä aikana. Sitten Murtosaari valittaa Kuvittaja lehden haastatteussa parin vuoden takaa, kuinka vaikeaa on saada kuvitus töitä ulkomailla ja sitä, että niistä ei haluttaisi maksaa kunnolla  missä hän yrittää saada itselleen projekteja. Ehkä olisi Jukallekkin helpompaa tietokoneen kanssa saada kontakteja.
Minulla on tuo artikkeli itselläni tallessa.

ps. Onhan Murtsi pärjännyt ilman tietokonetta tähänkin päivään saakka....ehkä se sittenkään ei ole pakko hankinta tässä ajassa jota elämme. Mitäs me ihmiset söimme ennen kuin meillä oli tota flooraa leivänpäälle....
 





« Viimeksi muokattu: 18.01.2014 klo 19:50:25 kirjoittanut Orjan May »

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #421 : 18.01.2014 klo 23:56:40 »
Aivan Orjan, ei kovin realistinen toive ole, toivottavasti Leppänen jatkaisi web-sivullaan noita suomennoksia.

Pitää itsekin laittaa pyyntöä Leppäsen vieraskirjaan.

Murtsi taitaa pärjätä ilman tietsikkaa, mutta kyllä sellainen helpottaisi hänenkin hommiaan.
Je suis alle kuuden euron pizza!

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 332
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #422 : 19.01.2014 klo 13:52:15 »



Laitoin Kari Leppäsen sivuilla olevaan vieraskirjaan mailin, jossa esitin toivomuksen, että voisiko hän laittaa nettisarjakuva sivuilleen ennen julkaisemattomia Mustanaamio tarinoita käännettyina Suomeksi tässä tapauksessa, kun Egmont ei ole niitä julkaissut. Sain vastauksen nopeasti. Kiitos siitä.

Ajattelin mainita mitä hän sanoi, koska se koskee meitä kaikkia, jotka haluaisimme kovasti niitä lukea ja uutinen on siksi meille surullinen ja ikävä.

Joten emme näillä näkymin koskaan tule saamaan hänen Suomeksi kääntämättömiä historiallisia tarinoita. Ei ole enää ketään kuka niitä julkaisisi.

Kari Leppäsellä ei ole oikeuksia hänen omiin sarjoihinsa. Ne ovat
King Featuresilla, Bulssilla ja Egmontilla. Tällä hetkellä hänen sivuillaan oleva Mustanaamio tarina Kuoleman Sormus,  on hänen mukaansa lainvastainen eli sitä ei saisi olla siellä. Hän ei voi laittaa niitä sivuilleen kovin paljoa joutumatta pian lain kanssa tekemisiin.

Minusta tämä on kamalaa, että sarjakuva piirtäjät ovat täysin kustantajiensa armoilla ettei saa omia juttujaan julkaista ilman kustantajien lupaa omilla sivuilla. Eiväthän he pyydä niistä mitään rahallista korvausta vaan haluaisivat jakaa niitä toisten iloksi jos niitä ei ole satavissa mistään.

Mikseivät ne pahuksen pirunlaiset  suuret kustannustalot (rikkaat sellaiset) eivät niitä kuitenkaan itse julkaise sitten. Kaikki  hienot historiallliset tarinat jäävät nyt julkaisematta. Joten haistakoon kukkasen kaikki 3 suurta kustantajaa.

Tuskin se kustantajille olisi iso taloudellinen miinus, jos joku laittaisi sivuilleen joistakin omia sarjakuviaan, joita ei ole ennen julkaistu. Ei siinä bisnestä kukaan tee.
Vapauttaisivat sitten oikeudet Mustanaamioon siinä tapauksessa, jos lehden julkaisu loppuu jossakin maassa kuten Suomessa. Minusta ainakin oli kiva lukea Mustanaamota, melkein ainoaa supersankaria, joka käyttää asetta maltillisesti ja joka nautti leppoisista oloista kauniilla paratiisisarella Eedenissä. Silloin tällöin joku karvanaama tuli häiritsemään tai joku kaspialainen prinssi.  Mustis laittoin kaverit asioihin kovin ottein, mutta ei surmaten.




« Viimeksi muokattu: 19.01.2014 klo 14:12:55 kirjoittanut Orjan May »

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #423 : 19.01.2014 klo 14:11:42 »
Leppänen ei ole luonut Mustanaamio-hahmoa, joten ei hänellä voi siihen oikeuksia ollakaan.

Ja kustantajalla on tietenkin allekirjoitetun sopimuksen mukainen oikeus julkaista Leppäsen tarinoita, joista maksetaan taiteilijalle palkkio.

Ei tässä ole mitään merkillistä tai "suurta draamaa".

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 332
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #424 : 19.01.2014 klo 14:14:30 »
Leppänen ei ole luonut Mustanaamio-hahmoa, joten ei hänellä voi siihen oikeuksia ollakaan.

Ja kustantajalla on tietenkin allekirjoitetun sopimuksen mukainen oikeus julkaista Leppäsen tarinoita, joista maksetaan taiteilijalle palkkio.

Ei tässä ole mitään merkillistä tai "suurta draamaa".


Noinhan se joo on, mitä Lurker sanoi. Kismittää vaan tietoisuus siitä, ettei noita saa koskaan luettavakseen.

Loppukaneettina totean  vain apeana, että hyvästi vaan hienot historialliset Mustis tarinat. Olkaa iloisia Ruotsissa, Australiassa ja muualla, jossa olette saaneet nuo sarjat lehdissä luettavaksenne. En voi sanoa, etten tuntisi itseäni kateelliseksi.


_______________________________________ ______________________________
« Viimeksi muokattu: 19.01.2014 klo 14:17:18 kirjoittanut Orjan May »

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #425 : 05.02.2014 klo 18:07:36 »
Leppänen tuottaa kiitettävään tahtiin materiaalia Kvaakissa jauhettavaksi.  :) Sarjakuva-arvostelut jatkuvat, nyt on vuorossa teos, josta Kvaakissa kirjoitettiin mm. näin:
Kuvitus oli hätäistä, pikselistä ja ei-sarjakuvamaista. Ostamatta jäi. Ihan sama onko se keskellä kirjakauppaa tai TV-mainoksissa.
ja Näin:
Ensi alkuun albumissa häiritsivät pahasti kaksi tyyliseikkaa: tietokoneella ladotut fontit sekä samaisella värkillä tehdyt liukuvärit (vai mitä ne ovat, semmoiset tasaisesti himmenevät harmaat pinnat yms.). Rosoisen piirrosjäljen ja sileiden konepintojen sotkeminen ei mielestäni toiminut. Ja niin se vain on, että albumit pitäisi ehdottomasti tekstata käsin. Hieman puuduttavalta tuntui sekin, että kyse oli selkeästi romaanisovituksesta eikä "puhtaasta" sarjakuvasta: puhekuplia ja dialogia oli hyvin vähän, enimmäkseen juonta kuljetettiin tekstilaatikoissa. Pikkuhiljaa kun juonessa päästiin vauhtiin tarina kuitenkin imaisi helposti mukaansa, ja loppujen lopuksi Ronkoteuksen mytologian luki aivan mielikseen. Piirrosjäljestä tykkäsin, siitä ei ole motkottamista.
Ja...
Ronkoteuskin taitaa olla seikkailusarjakuva, mutta sekin kärsii pahasta puisevuudesta...
sekä
Taitava piirtäjähän Lukkarinen on, siitä ei pääse mihinkään. Mutta silti en ole ollut ylettömän ihastunut niihin pariin sarjikseen jota olen ehrralta lukenut. Ronkoteuksessa tietokonejälki näytti jotenkin häiritsevältä, en tiedä miksi. Ehkä se ei vain istunut siihen kiiltäväpintaiseen paperiin, jota kirjassa käytettiin. Eikö se häirinnyt ketään muuta?? Oli jotenkin tosi raskasta lukea niitä sivuja.
Leppänen kynäilee edelleen samaan kärkevään tyyliinsä, mutta mitä veikkaat onko hän samaa vai eri mieltä edellisten esimerkkien kanssa?

Valitettavasti Ronkoteuksella ei ole omaa ketjua, joten aiheesta voinee jatkaa vaikka Lukkarisen sarjat -ketjussa. Itse käytin hakua noiden kommenttien löytämiseksi (muitakin olisi ollut hujan hajan, mutta en jaksanut kaikkia hakutuloksia käydä katsomassa). Lopuksi täytyy todeta, että on hienoa että näinkin "vanhaa" sarjakuvaa joku vielä nostaa keskusteluun.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #426 : 08.02.2014 klo 11:18:48 »
Jaahas. KTL heitti hanskat tiskiin. Bloki jää tauolle. Olen ymmärtävinäni tuosta seuraavaa. Koska sohaisu tähän muurahaispesään ei häntä enää huvita hän pidättäytyy vastaisuudessa kommentoimasta Kvaakin tekstejä. Syynä on myös täällä esiintynyt "suoranainen loukkaushalu". (Samaa voisi joku Leppäsen arvostelun kohteeksi joutunut sanoa hänen blokissaan esittämistään mielipiteistä.) Teoksen tai ajatuksen asiallisella kritiikillä ja henkilöön menevällä arvostelulla tosiaankin on ero.

"Useaan kertaan toistetut korjaukset hänen väitetyistä asenteistaan" eivät myöskään mene täällä läpi. Kvaak ei ole yksimielinen yhteisö. Ei mistään asiasta. Sen on jokainen täällä pyörinyt saanut havaita. Ja hyvä niin.

Leppänen kirjoittaa:
Lainaus
Koska vain Jouko Nuora kaikista maamme ammattilaisista viitsii kirjoitella kyseiseen portaaliin, on minustakin parasta noudattaa samaa ylenkatseellista tapaa olla piittaamatta sarjakuvaharrastelijoiden välisistä chattailuista.
Nuoran kirjoittelu Kvaakissa tosiaan erottuu muusta "lapsellisesta jutustelusta". Muka-ammattilaisia täältä kyllä Leppäsen mukaan kuitenkin löytyy.

Itsekään en ole enää viime aikoina jaksanut kommentoida Leppäsen lausuntojen ristiriitaisuuksia. KTL:n sivujen viimeisimmästä keksinnöstä, sarjakuva-arvosteluiden kimarasta ilmenee että se mikä on huutava vääryys toisen tekemisessä ei sopivan "ammattilaisen" kohdalla sitten enää haittaakaan ollenkaan.

Leppäsen vahvuus tuntuu olevan sarjakuvien tekeminen pikemmin kuin kritiikkien kirjoittaminen. Siksi onkin hienoa jos hän jatkaa kirjoituksissaan painotusta
Lainaus
sarjakuvieni esittelyyn ja niihin liittyviin tiedonmurusiin.
Tämä on se mitä moni muukin kuin minä tervehtii varmasti ilolla. Se että tiedonmurusia ei voi jakaa (muodikkaaseen nykymeininkiin) vuoropuheluna on tietenkin harmi, mutta käyhän se noinkin.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #427 : 08.02.2014 klo 13:26:20 »
Jaahas. KTL heitti hanskat tiskiin. Bloki jää tauolle.

On poistamassa myös ne sarjakuva-arvostelut: "Huvitukseen kyllästyneenä poistan piakkoin nämä  sarjakuva-arvostelut hyvin  onnistuneena kokeena.  Jokainen asiasta kiinnostunut pohtikoon, mitä kyseinen koe mahtaa tarkoittaa. Joka haluaa tallentaa ne ennen kuin ne katoavat kokonaan, tehköön niin."

Kreegah Bundolo

  • Jäsen
  • Viestejä: 572
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #428 : 08.02.2014 klo 13:32:25 »
Älä lannistu Kari! Juttujasi puidaan Kvaakin ohella aktiivisesti myös Facebookissa.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #429 : 08.02.2014 klo 13:42:41 »
Kari! Kari! Kari! Kyllä sä jaksat. Tsemppiä! Kvaakissa sulla on yleisö, joka välittää sarjakuvista.

No, leikki sikseen.

Minusta se Mustanaamio gladiaattorina -tarina (kelttisoturi Cernwulf), alaotsikkona Rooman legendat, voitaisiin julkaista kovakantisena integraalina. Siinä taisi olla kolme osaa. Taide oli aivan samaa tasoa kuin Alixit ja vastaavat, ihan parasta seikkailusarjakuvaa.

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 332
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #430 : 08.02.2014 klo 13:52:47 »
Kari! Kari! Kari! Kyllä sä jaksat. Tsemppiä! Kvaakissa sulla on yleisö, joka välittää sarjakuvista.

No, leikki sikseen.

Minusta se Mustanaamio gladiaattorina -tarina (kelttisoturi Cernwulf), alaotsikkona Rooman legendat, voitaisiin julkaista kovakantisena integraalina. Siinä taisi olla kolme osaa. Taide oli aivan samaa tasoa kuin Alixit ja vastaavat, ihan parasta seikkailusarjakuvaa.


Totta Lurker. MInustakin tuo KTL:n GLADIAATTORI tarina on huippu makea. Kaikki rekvisiitasta taustoihin on hyvin aitoa ja piirrosjälki laadukasta. Ainoa asia mikä minua hieman närästää tuossa Mustanaamiossa julkaistussa tarinassa  ovat värit. Ne latistavat kokonaisuutta ja tekevät jotkut sivut tukkoisen oloisiksi. Tämä on siis värien syy, jotka tehdään ties missä. Kait tätä nykyä jossain reprossa Ruotsissa käsittääkseni.

Olenkin miettinyt, jos hankkisi nuo jossain välissä Australiasta Frew- The Phantom numeroista, joissa ruudut ovat isommat kuin Suomalaisessa vastineessa ja musta-valkoisena, jolloin taide pääsee edukseen tuossa tarinassa.
Suomessahan tuo ilmestyi tosiaan 3 numerossa joista yksi muistaakseni oli sellainen paksumpi numero, jossa oli upea kansikuva.

Kvaakin MUSTANAAMIO osiosta sivulla 34 löytyy Lurkerin sinne laittama sivu tarinasta Gladiaattori.

Frew The Phantom lehden kansikuva minusta ei ole Kari Leppäsen piirtämä. Kuten ei juuri muutkaan kansikuvat Australian The Phantom lehdissä. Frew-lehden kansikuvat minusta ovat  keskinkertaisia ja osa suorastaan surkeita kun vertaa 1970-1980 luvun hienoihin kansiin, jotka olivat lähes kaikki sinisellä pohjalla. Ne olivat minusta jotenkin yksinkertaisen tyylikkäitä kuin nuo nykyiset värien sinfoniaa ilmentävät kannet.

« Viimeksi muokattu: 08.02.2014 klo 14:12:19 kirjoittanut Orjan May »

Ville Tietäväinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 31
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #431 : 08.02.2014 klo 14:38:35 »
Hyvä Kari Leppänen,

En tiedä minkälaista keskustelua toivoisit blokisi herättävän, mutta kirjoituksistasi käynnistynyt rikas ja kaikkea muuta kuin yksimielinen diskurssi on sekä ammattilaisten että harrastajien mielestä kiinnostavaa ja tärkeää. Harva tekijä millään taiteenalalla avaa tuntojaan yhtä vilpittömästi ja antaa kollegojen työstä yhtä kursailematonta palautetta. Toivon blokillesi pitkää ikää.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #432 : 08.02.2014 klo 15:03:46 »
Totta Lurker. MInustakin tuo KTL:n GLADIAATTORI tarina on huippu makea. Kaikki rekvisiitasta taustoihin on hyvin aitoa ja piirrosjälki laadukasta.
...
 musta-valkoisena, jolloin taide pääsee edukseen tuossa tarinassa.
Taas on pakko olla eri mieltä. Leppäsen nykytyyli, joka sisältää paljon pientä piperrystä ei minusta toimi kovin hyvin mv:na. Hahmot hukkuvat taustoihin ja kuvat ovat kontrastien puutteessaan aika latteita. Syy tähän on tietenkin se että ne on tehty alun perin väritettäväksi. Mustavalkoiseksi tuotetuissa jutuissa ei tätä ongelmaa ole! Käytännössä värit selkiyttävät ruutuja sekä luovat tunnelmaa. Siinä määrin, että mustavalkoisena lukeminen on rasittavaa (ks. Rahotepin legenda). Koska käsikirjoitus ja ne värit(kin) ovat Egmontin omaisuutta ainoa mahdollinen julkaisija on kyseinen firma. (ellei joku sitten tee piraattia  :) )

Kvaakin MUSTANAAMIO osiosta sivulla 34 löytyy Lurkerin sinne laittama sivu tarinasta Gladiaattori.
Ja sivulta 32.  :)

Frew The Phantom lehden kansikuva minusta ei ole Kari Leppäsen piirtämä. Kuten ei juuri muutkaan kansikuvat Australian The Phantom lehdissä.
En tiedä onko? En usko että on... Postasin Kuin kaksi marjaa -ketjuun esimerkin uudellenpiirtämisestä aussityyliin. Tekihän Gohs vähän vastaavaa, mutta ei kuitenkaan ripannut toisten töitä vaan loi kansista omaa kollaasitaidetta.

Edit: Rolfin nimi oli väärin!
« Viimeksi muokattu: 08.02.2014 klo 16:22:30 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Secos-Bill

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 013
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #433 : 08.02.2014 klo 15:19:52 »
En tiedä, mitä vihamielistä ja loukkaushalua KTL Kvaakissa löytää, mutta jos oma pakolaiskommenttini Mustisketjussa osaltaan aiheutti tämän, niin pahoittelut ja ihmettelyt.
Kyseisen kommentin voi halutessaan tulkita loukkauksena ( hymiöstä huolimatta ), mutta tosiasiassa minua vain huvitti Leppäsen puheiden ja Mustanaamion periaatteiden välinen ristiriita. Mitään vihamielisyyttä kommentissani ei ollut, vaikka herkkänahkainen niin voisi luullakin, enkä muutakaan loukkaukseksi tulkittavaa Kvaakista  löytänyt. Joka tapauksessa itse loukkauksia joka puolelle heittelevän pitäisi kestää edes huumoria.
Jatkoa ja pitkää ikää blokille toivoen, mutta Käytöstavat kunniaan ;)

Toni

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 726
  • Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #434 : 08.02.2014 klo 15:59:32 »
Tällaista ihan yleistä nousi tästä ja parista muusta samaa aihepiiriä liippaavasta keskustelusta nyt mieleen:

Maailman vääjäämätön muutos lietsoo helposti vihaa ja katkeruutta, jota tulee sitten netissä usein purettua. Kun omia suosikkeja/kokemusta/ammattia/tietotaitoa ei vähitellen arvostetakaan niin kuin ennen, syntyy tarve etsiä tähän syyllisiä, vaikka sellaisia ei olisi olemassakaan.

Nykyisin ihmiset vain eivät halua lukea perinteisiä seikkailusarjakuvia olivat ne sitten kuinka hyvin tahansa tehtyjä. Trendi on ollut jo pitkään ilmassa ja näkynyt ympäri maailman. Ei siinä auta kustantajan ja toisten piirtäjien haukkuminen - jos vain muutama sata ihmistä haluaa sarjakuvaa lukea sitä tuskin kannattaa kaupan hyllyille kantaa.

Ja sama toisinpäin: se, että ihmiset haluavat juuri nyt ostaa lähinnä sanomalehdistä tuttuja huumoristrippejä tai nk. taidesarjakuvaa on aikamme ilmiö. Ehkä olisikin siis syytä iloita niiden tekijöiden puolesta, jotka ovat tällä saralla onnistuneet menestymään. Ei se ole keneltäkään muulta poissa - päinvastoin, menestys yleensä leviää laajemmalle, kun kiinnostus jotain alaa kohti kasvaa (vrt. esim. pohjoismainen dekkaribuumi).

Joku voi henkilökohtaisesti kokea kehityksen nurinkurisena, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että näin todellisuus makaa. Eikä siihen löydy syytä toisista piirtäjistä, Sarjakuvaseurasta tai Kvaakkiin kirjoittavista harrastajista.

Maailma kannattaa katsoa avoimin ja vastaanottavaisin silmin, ei poteroiden pohjalta käsin. Se on huomattavasti antoisampaa.

Silti en suostu halaamaan ensimmäistäkään puuta. Se on rock ja punk! Rööki ja kalja!

PS. Ja olen yhä sitä mieltä, että Kari Leppäsen sarjakuvataide on maailmanluokassakin ihan kirkasta ykköskastia.
https://tahtivaeltajablogi.com – Ilman on paha elää!