Sain käsiini uuden Portti lehden, joka tätä kirjoittaessani ei ole vieläkään tullut Akateemiseen, koska sitä ei saa ostettua muualta. Nyt on siis keskiviikko 2.10. Syy on siinä, että siellä vaihdetaan jotain tietokantaa tai jotain, ja siksi Akateemisen lehtien omat ostot, joihin Portti kuuluu takkuilee kovin. Ei ole ollut ainakaan hyllyssä yhtään kappaletta.
Mutta sain käsiini (en omaksi vielä) numeron. Jukka Murtosaari on tehnyt erinomaista työtä tämän artikkelin kanssa. Tuossa artikkelissa on nostalgisia muistoja sarjakuvan kulta-ajoilta Suomessa vuosina 1960-1970, jolloin ilmestyi lulematon määrä sarjakuvaa ja hyvää sellaista. Artikkelissa mainitaan useita tuon ajan sarjakuvia ja kerrotaan noista vuosikymmenistä. Sitten tuli lama ja muut taloudelliset vaikeudet Suomeen, joka näkyi monien lehtien supistamisessa.
Kari Leppänen kertoo ajatuksia lapsuudestaan ja halustaan piirtää. Oli todella mielenkiintoista lukea, kuinka hän kahlasi läpi lukemattomia romaaneja ja erilaista kirjallisuutta ammentaen niistä visioita, jotka kiinnostivat hänen mielikuvitus rikasta mieltään. Tapa millä hän kertoo kiinnostuksestaan kirjoittamiseen ja nimenomaan sci-fi aiheisiin on hienoa luettavaa. Nuoruudessaan hän julkaisi useita omia lehtiä, joista hänellä on jäljellä joitakin sidottuina.
Sitten artikkelissä käsitellään aikaa, jolloin Toni Jermann (Tähtivaeltaja) kiinnostui Kari Leppäsestä ja halusi julkaista hänen sci-fi sarjojaan omassa lehdessään jne.
En ole päässyt vielä lehteä loppuun, kun on niin pitkä ja hieno artikkeli. Upeat täyte kuvat kruunaavat luku elämyksen. Lisäksi lehdessä on suuri otanta Karin tekemistä kirjan-kuvitus kansista, joita hän on pitkään uransa aikana tehnyt ison kasan. Ja onneksi Jukka Murtosaari laittoi mukaan indexin hänen sarjakuvistaan. Ja loppu huipentuma climax... upea Mars-sarjakuvan 20 viimeistä sivua, jotka ovat olleet vielä julkaisematta Karin itse värittäminä suoraan originaaleihin.
Ja se mikä minuun vaikutti kovasti oli se, että Kari Leppänen on hyvin vaatimaton persoona, vaikka hän kuuluu ehdottomasti niihin piirtäjiin, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet Suomalaiseen sarjakuvaan ulkomailla ja kotimaassa. Ja päätyönsä hän on tehnytkin ulkomaisiin julkaisuihin, joissa hänen sarjansa ovat olleet kovin arvoatettuja. Ja varmasti arvostus on erilaista niissä julkaisuissa, jotka hän on itse kirjoittanut. Ruotsissa oli suorastaan suuri Leppäs-buumi, kun Agilles Wiggen julkaistiin. Sitä haluttiin lisää, mutta kustannus säästöistä johtuen kustantajat rupesivat ostamaan halpaa ja roska-sarjakuvaa lehden täytteeksi, jolloin itse tuotetut sarjat saivat jäädä pois. Hänen vaatimattomuutensa tulee minusta esiin juuri siinä, että hän ei ole tyrkytellyt töitään ja aikaansaannoksiaan juuri mihinkään itse. Hänelle on riittänyt, että niitä julkaistaan Pohjois-maissa jne. Mutta artikkelissa mainittiin, että on useita maita, joissa hänen sarjakuviaan kuitenkin on julkaistu.
Artikkelissa Kari sanoo ostaneensa tietokoneen nimenomaan siksi, että saisi Internettiin omat www-sivut. Sieltä kautta jokainen voi tutkistella mitä kaikkea sivuilta löytyykään. Ja hienot sivut minusta ovatkin. Varmasti useimmat kvaakkilaiset ovat niillä vierailleet.
Hänen kirjallinen neroutensa tarinan kerronnassa tulee esiin juuri niissä tarinoissa, jotka hän on itse kirjoittanut ja sitten piirtänyt. Jospa joskus saisimme hänen kirjoittamansa Romaanin, jonka pohjalta hän kirjoitti huikean sci-fi tarinan Xellana, joka on ilmestynyt Portti lehdessä ja Fantomen lehdessä. Suomalaisille Xerllana on jäänyt tuntemattomamaksi, koska se on julkaistu vain Portissa 1995-1997.
Mutta jokatapauksessa artikkeli maalaa eteemme mielenkiintoisen kuvan ihmisestä, joka uskaltaa sanoa ajatuksensa ja mielipiteensä, jonka vaatimattomuus tulee hienosti esille hänen töidensä kautta vuosikymmenten aikana, piirtäjä, joka on elänyt läpi sarjakuvan murroksen Suomessa ja joka todella arvostaa hyvin tehtyä sarjakuvaa sekä kirjallisuutta....kaiken tämän Jukka Murtosaari on pukenut eläväksi sanalliseksi kokonaisuudeksi tässä Portin erikoisnumerossa. Mahtoi olla kova urakka tämän artikkelin kokoamisessa ja aineiston etsimisessä varsinkin Portti-lehden päätoimittaja Raimo Nikkosella ja haastattelun tehneellä Jukka Murtosaarella.
ps. Artikkelissa mainittiin mielenkiintoinen seikka joka osui silmiini. Muistaakseni siinä sanottiin, että Petri Hiltunen ilmaisi ilmeisesti aikoinaan jonkinlaista halua piirtää Mustanaamiota
![Cool 8]](https://www.kvaak.fi/keskustelu/Smileys/classic/cool.gif)
. Tätä en ole tiennytkään koskaan.