Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot => : thepanu 04.08.2003 klo 12:38:27
-
Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää, että kuinka kallista on sarjakuva-albumin julkaiseminen suomeksi?
Mites, kuinkahan paljon käännöstyön tekeminen maksaa?
-
Ensinnäkin liimaselkä on yksi juttu mikä maksaa. Siis kirja on kalliimpi kuin nidottu lehti. Painokustannukset vaihtelevat sitten offsetissa värimäärän ja laserissa sen mukaan onko kyseessä väri vai mv-tuote. Sivumäärä vaikuttaa myös ja kansien toteutus kova/pehmeä/ laminaatti/suojapaperilla/jne. vaikuttaa yllättävän paljon.
Periaatteessa yli 500kpl kannattaa tehdä offsetilla. Painojen hinnat vaihtelevat valtavasti. Minimi voisi olla, mahdollisimman paljon itse tehden, jotain 1000e luokkaa, eikä maksimia sitten olekaan.
Kääntäjille maksetaan yleensä sivumäärän mukaan.
-
Vinkkejä mikä olisi edullinen ja hyvä paino jossa saisi painatettua mustavalkoisen liimaselkäisen sarjakuva-albumin pienellä painoksella (100-200) huokealla hinnalla?
Listat/hintatiedot/kokemukset tervetulleita.
Kiitokset etukäteen!
-
Voisit kysellä jostakin digipainosta. Tuolla joku mainitsi mm. Turun yliopistopainon. Yliopistopainot yleensäkin.
Myös vaikka Tampereella esim. Domus offset. Sitten voi kysella painoalan kouluista.
Hintaan vaikuttaa moni seikka. Esim. missä muodossa materiaali toimitetaan painoon (jos painon pitää tehdä taitto, siitä tulee lisähintaa niin kuin kaikesta muustakin). Sivumääräkin vaikuttaa vähän ja koko.
Semmonen 100 sivuinen b4 -kokoinen albumi värikansilla ja 500 kpl painoksella maksaa vajaat 3000euroa. Hyvinkin saattaisi päästä siis alle tonnin... Mutta kannattaa kysellä monista paikoista. Joissain voi saada yllättävänkin halvalla.
-
Kiitoksia vastauksesta.
Löytyyköhän keltään Turun yliopistopainon, Domus offsetin jne. yhteystietoja? Ja muita vinkkejä?
(Vasta suunnittelutasolla vamiista paperileikoista painettava mustavalkoinen albumi...myös kansi musta/valko)
-
http://digipaino.utu.fi/ Turun yliopiston Digipaino
Tuolla eivät vaan yksin pysty tekemään liimaselkää, ne joutuu teettämään liimauksen muualla. Onnistuu toki ihan kivuttomasti.
Timo
-
Tampereen yliopistopaino:
http://www.uta.fi/palvelut/yrityspalvelut/tilapalvelut/yopaino.html
Domus offset:
http://www.domusoffset.fi/
-
Monet kiitokset ystävällisille vastaajille!
Oko kokemuksia/hintavertailuja:
-nämä yllämainitut yliopistopainot?
-Limes Ry?
-Cosmoprint?
-Cityoffset?
Kukaan käyttänyt ulkomaisia painoja (tuleeko huomattavaa säästöä pikku painoksilla - omakustanteen painatus missä vaan nyt tuskin suomalaisetan painotalojen työpaikkoja uhkaa). Vinekkejä/yhteystietoja?
-
Helsingin Pitäjänmäellä on hyvä hinta/laatuinen paino, nimeltään jos en aivan väärin muista G-Print. Palvelu on ystävällistä. Painavat eri tasoisia juttuja siellä, uusia ja vanhoja tekniikoita käyttäen.
Painatin festarien pääsyliput ja julisteet siellä v. 2001, olivat mukavia ja joustavia ja ymmärsivät pienen budjetin ja painoksen toimintaa. Toisin kuin se paino joka teki ohjelmalehden ja mokaili RASKAASTI... ja olivat ilkeitä ja välinpitämättömiä! Se taas on Kotkankadulla.
Cosmoprintistä olen kuullut hyvin erilaisia arvioita. Edullinen, mutta kannattaa itse olla ahkerasti valvomassa jälkeä paikan päällä. Aina pelkkä vedosten tarkistaminen riitä.
Ohjelmalehti oli moiteettomista vedoksista huolimatta onnistuttu painamaan aivan sudeksi siellä em. painossa! En ymmärrä miten... Ammattigraafikko teki matskut sähköisesti painovalmiiksi asti JA vedokset olivat oikein. Olisi luullut edes painajan vetävän stopvivusta kun lätyskät alkoivat tulla ulos masiinasta, virhe oli niin VALTAVA ja paljain silmin havaittava. Yksi väri puuttui lähes kokonaan! Lisäksi pikkuvirheet, yksi pikselöitynyt kuva sisäsivuilla, väärin taitettu kansiläppä yms. Onneksi ei o tarvinnut vähään aikaan painojen kanssa asioida.
Cityoffset on hyvä joskaan ei halvin. Mutta rahalle saa vastinetta eikä katsota vinoon jos kyselee "tyhmiä" kysymyksiä.
-
Paljonko painattaminen maksaa? Mistä kannattaisi lähteä kyselemään tarjouksia pääkaupunkiseudulla?
32 sivua mustavalkoista sarjakuvaa kaipaisi painoon... :)
-
Mistä kannattaisi lähteä kyselemään tarjouksia pääkaupunkiseudulla?
Kirjapainoista ;D
No, eipä siinä juuri muuta vaihtoehtoa ole kuin lähteä hakemaan vaikka p-luettelosta painoja ja sitten soittelemaan ja pyytämään painotarjouksia.
Pitää tietää koko (A3, A4, A5?) ja sivumäärä ja painosmäärä.
Täällä on jo keskusteltu näistä painoasioista aiemminkin. Kannattaisi rekisteröityä ja sitten etsiä vanhoja keskusteluja.
Timo
-
Katso Kupla-akatemia http://www.kupla.net/akatemia ensimmäinen kerros luokka 1D.
-
Vähän riippuu painosmäärästä. :P Jos puhutaan n.100 kpl määrästä (tyypillinen omakustanne?), kannattaa kysyä myös kopiolaitoksista ja digipainoista. Tulee halvemmaksi.
-
Jos puhutaan n.100 kpl määrästä (tyypillinen omakustanne?), kannattaa kysyä myös kopiolaitoksista ja digipainoista.
Jos ei ole kummempaa ihastusta offsettiin, kannattaa digipainossa painattaa jopa tuhanteen asti (sellainen raja digin ja offsetin kannattavuudessa menee 500-1000 kpl välillä) ja pääsee halvemmalla.
Alle sadan kappaleen määrissä löytyy varmasti joku vähintään tutun tuttu, jonka kautta saa kopiokoneella monistettua, jos ei ilmaiseksi, niin halvalla.
-
Kirja kerrallaan-palvelu Lasipalatsissa vaikuttaa myös oikein asialliselta, tosin albumien kappalehinta tulee kaksinumeroiseksi.
Olisiko jollakin peräti kokemusta tuosta, sarjakuvamielessä? Ainakin jälki on kivaa, selailin paikan päällä heidän painamiaan Harri Pystysen sarjakuvia, joihin olivat hankkineet oikeudet.
-
Kirja kerrallaan-palvelu Lasipalatsissa vaikuttaa myös oikein asialliselta, tosin albumien kappalehinta tulee kaksinumeroiseksi.
Tuokin on digipaino ja halvemmalla saa. Satasivuista kirjaa saa digipainossa (jos materiaali on painovalmis) n. 3000 eurolla ainakin 500 kpl (=n. 6 e/kpl) sisältäen värikannen.
Eli tuossahan on todennäköisesti pistetty mukaan hyvän miehen lisää ja taitto yms. työ.
-
Painosmäärä ei muuten juurikaan vaikuta hintaan. Yksi painotuote tai 100 painotuotetta on aika samanhintainen. Paperi ei paljoa maksa eivätkä värit. Digitaalipainossa kustannuksia on laskettu niin että voidaan "painaa" vähempiäkin määriä. Esim. Tummavuoren kirjapaino eli Dark on paikka jolla on kokemusta digipainamisesta. Olen ollut siellä pari kertaa töissäkin, mutta en ole painattanut siellä mitään. He kuitenkin tekivät kirjoja niin, että sisälehdet painettiin suurtulostimella ja kannet painettiin.
http://www.dark.fi/html/aineisto_index.htm
Tuossa voi lähettää tarjouspyynnön.
-
Joo. Digipainossa on etuna juuri tuo, että painohinta pysyy suunnilleen samana painatti yhden tai viisisataa.
Offsetissa hintaa tulee huikeasti jo esityöstä (painolevyt isoimpana) ja siksi kannattavuusraja menee siellä tuhannen kappaleen hujakoilla.
-
Tietääkö kukaan painoa, jossa voisi painattaa kohtuuhintaan postikortteja ynnä julisteita ? Itse kun ei myyntiin viitsisi tulostella. ;) Onko kellään kokemusta hyvästä painosta pienkustanteiden painattamisessa? ??? ???
-
Kuinkas muuten on, kun katselin tuossa, että Zum Teufelin Teräslilja, sekä tämä Väritety unet on molemmat painettu Vammalan kirjapainossa, että mahtaako se sitten olla se halvin paikka noille isommille kustantamoille, ja herra Petterille?
-
Jossain toisessakin ketjussa taidettiin juuri puhua painatushinnoista?
Kuinkas muuten on, kun katselin tuossa, että Zum Teufelin Teräslilja, sekä tämä Väritety unet on molemmat painettu Vammalan kirjapainossa, että mahtaako se sitten olla se halvin paikka noille isommille kustantamoille, ja herra Petterille?
Muunmuassa Asema Kustannus taitaa painaa nykyään kaiken Vammalassa. Siellä on hinta/laatu-suhde hyvin kohdallaan, ei mulla ainakaan ole kuin positiivista sanottavaa. Paikan suosittelusta kiitokset herra Nissenille.
Nyt kun olen henk.koht. kokeillut sekä digipainoa että offsetiä sarjakuvan painattamisessa, liputan kyllä entistäkin enemmän offsetin puolesta. Jälki on (vielä?) niin paljon parempi.
-
Nyt kun olen henk.koht. kokeillut sekä digipainoa että offsetiä sarjakuvan painattamisessa, liputan kyllä entistäkin enemmän offsetin puolesta. Jälki on (vielä?) niin paljon parempi.
Kyllä se offset varmasti paikkansa pitää, vaikka digi kehittyykin (parhaimmillaan digissä värin toisto lyö laudalta heikoimmat offsetit), koska tekniikka on mitä on. Ellei mitään mullistavaa tapahdu, siis.
-
Riippuu painotavasta ja painoksesta. Vähän vaikuttaa sekin, että onko liimaselkäinen vai niittiselkäinen. Hintahaitari on muutamasta satasesta muutamaan tonniin.
-
Nouseeko hinta jos haluaa kovakantiset kannet sarjakuvaansa?
-
Nousee. Se, kuinka paljon hinta nousee, riippuu sitten sidontatavasta. Lankasidonta on kalliimpaa kuin liimasidonta.
-
Nouseeko hinta jos haluaa kovakantiset kannet sarjakuvaansa?
Ja aivan varmasti nousee: kovat kannethan pitää tehdä täysin erikseen, ne rakennetaan monessa työvaiheessa (paksu kansikartonki, kansiarkin painotyöt, selän nuuttaukset ja sisäkansipaperien liimaus) ja vasta lopuksi sidotaan/liimataan itse kirjaan kiinni. Pehmeäkantisen kanssa tarvitsee vain valita hyvä kartonki, painaa (ja ehkä lakata), liimata kirjaan ja leikata reunat tasaisiksi.
En itse ole ollut tekemässä, mutta tämmöinen käsitys mulla on, että pelkkä kansi jo jonkin verran maksaa.
-
Kyllähän pehmeäkantiseenkin tarvitaan nuuttaus, sillä yleensä albumeissa kuitenkin on vähän vahvempaa kartonkia. Kovassa kannessa taas ei välttämättä nuuttausta tarvita, sillä kannen voi tehdä kolmesta pahviosasta: kaksi kansiosaa ja selkäosa. Pikaisella käynnillä kirjahyllylle selviää, että varsin moni kirjoista on tehty noin.
Mutta kyllä se kova kansi on silti työläämpi.
-
En näe syitä laittaa kovat kannet omakustannealbumiin, ellei ole sattunut saamaan apurahaa nimenomaan siihen. Sisällön pitäisi myös olla aika helkkarin laadukasta jotta kovat kannet tuntuisivat oikeutetulta, muuten tulee helposti sellainen fiilis, että on koristellut koiranruoan persiljanoksalla...
-
Tämä on ehkä väärä paikka ksysä (tai sitten ei), mutta miten omakustanteisen lehden laita sitten olisi? Esim. Suomen puolustajien liitto -lehti, eikö se ole omakustanne? Paljonko vastaavanlaiseen lehteen menisi rahaa vaikka per julkaisukerta?
Lehteen voisi varmaankin hankkia useampia tekijöitä, tulisi halvemmaksikin... 8]
-
Paljonko vastaavanlaiseen lehteen menisi rahaa vaikka per julkaisukerta?
Lehteen voisi varmaankin hankkia useampia tekijöitä, tulisi halvemmaksikin... 8]
Riippuu tietenkin sivumäärästä, värillisyydestä ja painosmäärästä. Noin satasella esimerkiksi saa reilu 30-sivuisen lehden värikansilla ja sadan kappaleen painoksella.
Tietenkin voi kustantaa porukalla, jolloin hinta jakautuisi useammalle.
-
Tästä sitten vain tekemään sellaista. Kesätöistä saa (vaivaiset) kuusisataa euroa. Sillä saa kuusi lehteä, mutta jos pyytää muita maksamaan osan, saadaan niitä enemmän... Jotta saisi rahan takaisin, pitäisi myydä eurolla, jos haluaa voittoa, enemmällä. Ei hassumpaa. Jos saisin lähipiiristä porukkaa piirtämään lehteä, voisi niillä kesätyörahoilla yrittää omakustannetta. Kuvittelen jo mielessäni: Etsivätoimisto Lättä nro 1/2007. Voisi ilmestyä tiuhaan tahtiin. Äh, olen uninen, katson huomenna, mitä mieltä olen aisasta...
-
Kupla-akatemiassa (kirjoitettu 2001) sanotaan seuraavaa:
"Kuvitteellinen lehtemme on 32 sivuinen ja A5 kokoinen. Sitä on painettu 200kpl. Kannessa lehden hinnaksi on ilmoitettu 15mk. Kopioliikkeen lasku oli 1600mk. Yhden lehden hinta painokulujen osalta on tekjälle siis 8mk."
Ja nykyisin jos pääsee alle 1000 euron, niin on halpaa? Muistan kersampana ostelleeni semmoisia kopiokone lehtiä vitosella ja jopa parilla markallakin. Nykyään ei mitään taida irrota alle euron (n. 6 mk). Jos on tekemässä mustavalkoista julkaisua, niin onko laadussa huomattavaa eroa digipainon ja kopiokoneen jäljessä. Eikö niillä ole lähes samanlaiset koneet käytössään? Ja onko niillä tosiaan niin hirveästi nousseet hinnat euron tulon jälkeen? Olisiko edullisempaa, A5 kokoisen lehden teossa, käydä ostamassa (alle) sadan euron lasertulostin ja riisi paperia?
-
Ja nykyisin jos pääsee alle 1000 euron, niin on halpaa?
No toi tonni rupeaa olemaan jo vähän kalliimpaa. Sillä hinnalla saa digillä tehtyä jo pari sataa kappaletta 100 sivuista albumia. Ja sillä saa tietenkin ihan offsetissa lehdenkin tehtyä.
Jos on tekemässä mustavalkoista julkaisua, niin onko laadussa huomattavaa eroa digipainon ja kopiokoneen jäljessä.
Riippuu tietenkin paikasta, mutta kyllähän sillä on. Digipaino on kuitenkin suunniteltu painamista varten, joten laatuun on panostettu. Ja mitä uudempi kone sitä parempaa jälkeä.
Eikö niillä ole lähes samanlaiset koneet käytössään?
Tekniikka on suunnilleen sama, mutta ei ne samoja koneita silti ole.
Ja onko niillä tosiaan niin hirveästi nousseet hinnat euron tulon jälkeen? Olisiko edullisempaa, A5 kokoisen lehden teossa, käydä ostamassa (alle) sadan euron lasertulostin ja riisi paperia?
Eipä ne hinnat kai hirveästi ole nouseet. Viiden markan kopioläpyskä on edelleenkin ihan mahdollinen, mutta se on sitten kopiokoneella tehty. Hinnannousuhan tulee oikeastaan siitä, kun laadukkaammankin painamisen kustannukset ovat laskeneet, jolloin useammilla on helpompi saada tehtyä niitä. Niiden hinnat eivät kuitenkaan kopiokonelärpäkkeiden tasoa ole, joten vähän kalliimmalla joutuu myymään.
Halppislaseria en välttämättä suosittele. Siinä on sen verran pieni värisäiliö, että säästö ei liene suuri. Mielummin vaikkapa ihan kopiokone, jolla voi sitten iloisesti tuhota metsää.
-
Jos on tekemässä mustavalkoista julkaisua, niin onko laadussa huomattavaa eroa digipainon ja kopiokoneen jäljessä. Eikö niillä ole lähes samanlaiset koneet käytössään?
Loposen kommentteja jatkaakseni eroa on mutta kuinka paljon se näkyy riippuu myös kuvista. Kopiokoneen jälki on karkeampaa ja viivoilla on taipumus "paksuuntua" reunoilta, mikä saattaa näkyä erityisesti ohuemmissa viivoissa sekä rasterikuvioissa. Ja tietysti paperivaihtoehtoja on mahdollista hyödyntää enemmän digipainossa.
-
Alle sadan kappaleen määrissä löytyy varmasti joku vähintään tutun tuttu, jonka kautta saa kopiokoneella monistettua, jos ei ilmaiseksi, niin halvalla.
Mites jos tulostelis jonkun about 100 sivuisen pokkarin itse niin pystyisikö niitä sidotuttamaan jossain vaikka pehmeäkantisiksi kirjoiksi ja paljonko sidonta maksaisi halvimmilaan? Vai täytyykö paino ja sidonta ottaa aina samasta paikasta?
-
Mites jos tulostelis jonkun about 100 sivuisen pokkarin itse
Voi tulla helpommaksi käydä painattamassa vaikka jossakin digipainossa.
niin pystyisikö niitä sidotuttamaan jossain vaikka pehmeäkantisiksi kirjoiksi ja paljonko sidonta maksaisi halvimmilaan? Vai täytyykö paino ja sidonta ottaa aina samasta paikasta?
Hinnasta en tiedä, mutta kyllä niitä pystyy sidotuttamaan. Eikä tarvi olla samasta paikasta painon ja sidonnan. Ei ne välttämättä edes aina tee samoja juttuja.
Niin ja jos oikeasti aiot itse tulostella pokkareita, niin ota ensin selvää sitojalta, että millaiset vaatimukset on esim. arkkikoolle ja muut tekniset vaatimukset. Nuo kun yleensä tekevät suuren osan työstä koneellisesti ja silloin pitää ottaa arkkikoko huomioon yms.
Tietenkin voi niitä pokkareita ihan kotonakin liimailla. Tommonen liimanidos on helppo tehdä itsekin.
-
Voi tulla helpommaksi käydä painattamassa vaikka jossakin digipainossa.
Hinnasta en tiedä, mutta kyllä niitä pystyy sidotuttamaan. Eikä tarvi olla samasta paikasta painon ja sidonnan. Ei ne välttämättä edes aina tee samoja juttuja.
Niin ja jos oikeasti aiot itse tulostella pokkareita, niin ota ensin selvää sitojalta, että millaiset vaatimukset on esim. arkkikoolle ja muut tekniset vaatimukset. Nuo kun yleensä tekevät suuren osan työstä koneellisesti ja silloin pitää ottaa arkkikoko huomioon yms.
Tietenkin voi niitä pokkareita ihan kotonakin liimailla. Tommonen liimanidos on helppo tehdä itsekin.
Täytynee kysellä tuosta nidonnasta.
Tuo itse tulostus vain houkuttelee kun olisi käytössä iso toimisto tulostin/kopiokone jolla saa ihan kohtuu määrän sivuja minuutissa. Mutta kai se digipainokin olisi vaihtoehto.
Mites tuo liimasidos, millainen homma se on sitten tehdä kotona? Löytyykö siihen ohjeita? Jos vaikka ajattelisi jotain 40kpl painosta, niin tuskastuuko nidontaan jossain vaiheessa?
-
Sä teet vaan sivuista pinkan (siis irtolehtiä ei vihkoina). Raaputat vähän selkämystä (eli sitä reunaa pinkasta, joka jää selkämyksen alle) vaikka veittellä, että liima imeytyy paremmin. Sitten sivelet selkämykseen liimaa (tähän on ihan omaakin liimaa, löytynee ehkä taidekaupasta tms. pitää olla semmosta kimmoisaa, jos kuivuu kovaksi, niin murtuu). Sitten paino päälle ja annetaan kuivua. Kun on kuivunut päivän tai pari otetaan pois prässistä ja irrotetaan pokkarit toisistaan (siis jos olet liimannut niitä useamman kerralla). Tehdään kansiarkki (mielellään jotain vähän vahvempaa paperia kuin sisäsivut). Muista huomioida selkämyksen leveys (eli kokonaisleveys on kansi+selkämys+kansi). Levitä liimaa kannen selkämykseen (sisäpuolelle eli sinne, minne tyrkkäät sisäsivut) ja n. 5mm selkämyksestä kansiin. Voit pistää vähän liimaa sisäarkkien selkämykseenkin ja sitten vain tyrkkäät sisäarkit kiinni kansiarkkiin. Taas pokkarit pinoon ja puristuksiin kuivumaan. Annetaan kuivua päivä tai pari ja otetaan valmis pokkari käyttöön.
Menetelmää kannattanee kokeilla jollain kokeilupaperilla ensin, että miten onnistuu (liima yms.) ja vasta sitten tehdä oikeesti. Samaten kansiarkin liimaamiseenkin voi koittaa eri tapoja. Liimaa voi laittaa esim. vain kansiin ja jättää selkämys liimaamatta (näin sinne jää avattaessa rako, eikä se välttämättä ratkea/irtoa niin helposti). Sisäarkkien liimauksen yhteydessä voi olla kätsyä liimata mukaan myös suikale sideharsoa, sillä se vahvistaa liimausta. Kokeilemalla selviää paras työtapa.
Hankalaa se ei ole. Paitsi ehkä arkkien leikkaamisen kannalta, ellei sitten oo jotain kunnon leikkuria.
-
Mitenkäs paperin laatu, imeekö normaali "toimisto" A4 tuota liimaa tarpeeksi vai pitääkö paperin olla huokoisempaa?
-
Kyllä sekin käy. Tietenkin voit parilla laadulla kokeilla ensin, että missä toimii parhaiten.
-
Onko painoissa tämä harmaasävypainatus juuri sitä harmaasävyä vai pelkkää mustavalkoa? Voinko siis värjätä tietokoneella sarjakuvan harmaan sävyillä, vai pitääkö väritys hoitaa rastereilla? Ja kuinka paljon maksaisi 46-sivuisen lehden painatus, jos siinä olisi värikannet? (Ymmärsin, että 46 ei kelpaa, joten mikä se sivumäärä olisi? 48? 52?) Ja mikä olisi mielestänne kohtuullinen hintapyyntö?
EDIT: Ja kannattaisiko tehdä lehti vai albumi? Katsoin niitten intaeroa vähän... Hui! :o Taidan vain kysellä vanhoja. Mutta olen noviisi ja kiireinen!
-
Onko painoissa tämä harmaasävypainatus juuri sitä harmaasävyä vai pelkkää mustavalkoa?
Se on pelkkää mustavalkoa, mutta ennen painamista se ripataan eli harmaasävy muutetaan rasteriksi. Sinun siis ei ole pakko käyttää rasteria.
Ja kuinka paljon maksaisi 46-sivuisen lehden painatus, jos siinä olisi värikannet? (Ymmärsin, että 46 ei kelpaa, joten mikä se sivumäärä olisi? 48? 52?) Ja mikä olisi mielestänne kohtuullinen hintapyyntö?
Lehden sivumäärän pitää olla aina neljällä jaollinen. Eli 48 käy. Esim. tuolla Domusprintissä, minkä linkin annoin aikaisemmin, maksaa tuon kokoinen lehti (jos se on A5) reilun satasen (eli jotain väliltä 100-150), kun painaa n. 100 kpl. Materiaalin pitää tietenkin olla painovalmis eli pdf tms. -tiedosto.
Hintapyynnöllä tarkoitat ilmeisesti lehden ovh.:ta. Nykkyisin noi omakustanteet pyörivät jossakin 3-5 euron tienoilla (+postikulut). Voi itse tehdä vertailua lukemalla Pienlehti-osion mainoksia.
-
Entä jos se on A4? Teksti voi muuten olla vähän pientä. Olemme tosin tehneet tussauksenkin A4:lle, joten se ei pienenny sillai mukavasti.
-
Entä jos se on A4?
Sit voi olla tuplastikin kalliimpi. Mutta sinne voi pistää tarjouspyynnön. Meet sinne sivuille, niin siellä on linkki nimeltä Tarjouspyyntö.
Olemme tosin tehneet tussauksenkin A4:lle, joten se ei pienenny sillai mukavasti.
En yhtään ymmärrä, mitä tarkoita, sillä useimmiten tussaus (ja yleensä piirros) paranee, kun sitä pienentää. Mm. tästä syystä yleensä originaalit piirretäänkin suurempaan kokoon.
-
...
En yhtään ymmärrä, mitä tarkoita, sillä useimmiten tussaus (ja yleensä piirros) paranee, kun sitä pienentää. Mm. tästä syystä yleensä originaalit piirretäänkin suurempaan kokoon.
Juuri tuota tarkoitan. Se ei pienenny eli ei parane... Klup. Pitäisiköhän harkita A5:sta... :F
-
Juuri tuota tarkoitan. Se ei pienenny eli ei parane... Klup. Pitäisiköhän harkita A5:sta... :F
Ei B5 kävisi ? Silloin voisi vähän pienentää .
-
Ei B5 kävisi ? Silloin voisi vähän pienentää .
Mutta toi ei välttämättä vaikuta hintaan mitään (painavat sen kuitenkin SRA3:lle, josta tuossa koossa tulisi vain neljä sivua kun A5-kokoista tulisi kahdeksan).
-
Digin ja offsetin eroista: mulla on nyt ollut myymälän ikkunassa auringonpaisteessa kymmenkunta sarjakuva-albumia parin viikon ajan. Toistaiseksi vain yhden kansi on pahasti haalistunut. Se on myös niistä ainoa, jonka kansi on digipainettu.
-
Samaten kotikonsteista mustesuihkutulostus haalistuu huomattavasti helpommin kuin kopiokoneella (laser?) tulostettu.
-
No minä sitten ryövään teidät. Saatte haalistuvan sarjiksen. Siinä on tosin ihan kiva piirustuskirja samalla, jos haluaa pitää sen lukukelpoisena pidempään.
-
Tapausesimerkkejä.
Otaku käyttää Oulun Kopiokeskusta (http://www.kopiokeskus.fi/), jonka valitsin Oulun digipainojen joukosta kohtuullisen kattavan hintavertailun jälkeen. Ennen vuotta 2006 käytimme lippukuntalehden teossa tutuksi tullutta Oulun Yliopistopainoa, mutta sekä painojälki ja hinta olivat aika karmivia.
Effloresco on B5-kokoinen, 64-sivuinen (kannet mukaanlukien), mustavalkoinen ja värikansinen. Kansien paperi on paksuudeltaan 160 g/m2, sisäsivujen 100 g/m2. Painokuluiksi tuli veroineen 3,05 euroa per läpyskä, mikä on minusta aika optimia näinkin kookkaalle omakustanteelle.
Otakulla on täsmälleen samat speksit lukuun ottamatta kokoa, joka on A5. Sen painokulut ovat 1,70 euroa kappaleelta. (A5-julkaisuthan koostuvat siis kaksipuolisista A4-tulosteista, joiden hinta on väreissä 40 senttiä ja mustavalkoisina kuusi senttiä. Näin voi laskea, että Otakun painokuluista mustavalkosivujen osuus on 0,9 euroa ja kansien 0,4...)
Niittaus ja puhtaaksileikkaus tulevat ilman lisämaksua.
-
Kuinka tarkkoja painoissa ollaan lähetetystä materiaalista? Photoshop ja kuvankäsittely on kyllä tuttua ja Indesigniakin olen jonkin verran käyttänyt mutta monesti painojen nettisivuilla kerrotut erilaiset vaatimukset aineiston suhteen ei mene enää meikäläisen kaaliin, esim. värienmääritykset, painoalan ominaisuudet (vai mikä se oli...?) ym.
-
Kuinka tarkkoja painoissa ollaan [...] erilaiset vaatimukset aineiston suhteen ei mene enää meikäläisen kaaliin, esim. värienmääritykset, painoalan ominaisuudet (vai mikä se oli...?) ym.
Värienmäärityksissä riittää yleensä että ne on cmyk muodossa rgb:n sijaan. Vaan ovatpa tainneet nykyään jo mennä läpi rgb-kuvatkin. Ehkä koneet osaa hoitaa nekin automaattisesti? Monissa painoissa kyllä neuvotaan auliisti. Jos ei neuvota, vaihda painoa - jäivätpä ilman duunia ja rahaa. Joittenkin painojen nettisivuilla on ollu hyvin seikkaperäisiä ohjeita, joita seuraamalla ei voi mennä vikaan.
Timo
-
Tapausesimerkkejä.
Havainnollinen lisäesimerkki painoskoon merkityksestä painotyössä
16-sivua A5 CMYK 130g kiiltävä nuutattu niitattu leikattu laatikkopakattu
1000kpl 1000e +alv
2000kpl 1200e +alv
6000kpl 2000e +alv
32-sivua A5 CMYK 130g kiiltävä nuutattu niitattu leikattu laatikkopakattu
1000kpl 2000e +alv
2000kpl 2400e +alv
6000kpl 4000e +alv
Etuaukeaman ja takakannen mainosarvo hyvässä lehdessä on helposti 2000e.
-
Miten kannattaa toimia, jos haluaisi painattaa osan sivuista värillisenä, osan mustavalkoisena? Onko hinnan kannalta sama, vaikka kaikki sivut olisivat värillisiä? Vai kannattaako värillisten sivujen olla esim. peräkkäin tai tietyin välein mustavalkoisten seassa?
-
Riippuu vähän tekniikasta. Jos teos liimasidotaan riittää että värilliset kuvat ovat samalla arkilla (siis kahden puolin sivua), mutta niitatuissa töissä on muistettava että sivut koostuvat kahtiataitetuista arkeista - jos siis vaikkapa kaksitoistasivuisessa vihkossa haluaa sivut 3 ja 4 värillisiksi sellaisiksi tulevat myös sivut 9 ja 10, ja tämä on huomioitava taittovaiheessa. Ja kyllä, väripainatus maksaa ainakin digipainoissa ruton paljon mustavalkoista enemmän.
Joissain paikoissa voi toki olla mahdollisuus painaa saman arkin toiselle puolelle värillisiä ja toiselle mustavalkoisia kuvia. Mutta siitä kannattaa erikseen kysyä.
-
Värillinen on aina kalliimpaa. Tietenkin painoksen kokokin hieman vaikuttaa, mutta tuskin hirveästi. Kannattaa neuvotella painon kanssa. Yleensä lehtien sivumäärät ovat neljällä jaollisia, joten käytännössä värillisten ja mustavalkosivujen pitäisi jakaantua sen mukaan. Yleensä lehdet painetaan niin, että samalla painoarkilla on useampi kuin yksi neljän sivun arkki, joten jako saattaa olla 8, 16 tai 32 jne.
-
32-sivua A5 CMYK 130g kiiltävä nuutattu niitattu leikattu laatikkopakattu
1000kpl 2000e +alv
2000kpl 2400e +alv
6000kpl 4000e +alv
Siis onko tää vaan havaintoesimerkki vai minkä painon hintoja nämä on?
-
Siis onko tää vaan havaintoesimerkki vai minkä painon hintoja nämä on?
Pikkasen siistin lukuja että on helpompi hahmottaa mistä on kyse
Hintataso on todellinen, pienellä neuvottelulla (usein ilmankin) pitäisi päästä tämänsuuntaisiin lukemiin
-
Tänään kyselin Lihaniitin seuraavaan osaan tarjousta Domukselta, ja aika uskomattomia summia pyytävät:
Sarjakuvalehti
Koko: A5
Materiaali: kannet 120g, sisus 80g offset
Värit: kannet 4/4, sisus 1/1 (musta)
Painotapa: Digitaalipainatus
Jälkikäsittely: vihkostiftaus
Aineisto: valmis
määrä: 100 kpl
Hinta: 365 EUR
Hintoihin lisätään alv 22 %.
Tuommoisilla hinnoilla ei millään pysty tekemään mitään, koska myyntihintaakaan ei voi liikaa nostaa. Verrattuna puoli vuotta sitten tehtyyn samanmoiseen lehteen, ja myöskin domuksessa: Hinta oli silloin n. 90 euroa.
Mistä johtuu noin huimat hinnannousut? Mikä olisi halvin paikka tällähetkellä?
Edit.
Vielä vertailuna n. kaks viikkoa sitten lähettämäni tarjouspyyntö paksummasta lehdestä ja vielä suuremmalla painatuksella. Oli vielä vaikka kuinka paljon halvempi:
>Hei,
>Kiitos tarjouspyynnöstänne. Tarjoamme painotyötä seuraavasti:
>Työ: Sarjakuvalehti
>Koko: B5 tai A5
>Laajuus: 48 sivua
>Värit: Kansi 4/1, sisus 1/1 musta
>Paperi: Kansi 120g 4CC, sisus 80g valkoinen
>Aineisto: valmis tiedosto
>Määrä: 150 kpl
>Hinta:
>B5 334,-
>A5 306,-
-
Ei muuta kuin painopaikka vaihtoon. Vaihtoehtoja kyllä löytyy.
-
Ei muuta kuin painopaikka vaihtoon. Vaihtoehtoja kyllä löytyy.
Mitäs ite suosittelisit? City offsetilta ja Turun digipainosta kyselin tuota paksumpaa lehteä varten, mutta aika korkeat oli niissäkin. City offset on kyllä laadukas, joten siitä voiskin maksaa enemmän. Vammalan painoonkin laitoin pyyntöä, mutta he eivät ole vastailleet mitään.
Mistä muista hyvistä painoista teillä on kokemusta? Ite en oo käyttäny kun Domusta, Cityä ja Turun Digipainoa
-
Vammala painaa vain offsettina. Digipainoista mulla on kokemusta vain Cityoffsetista ja Tampereen Yliopistopaino Juvenes Printistä. Jälkimmäistä en suosittele kenellekään. Cityoffset on vähän kalliimpi mutta niillä on kokemusta sarjakuvien painamisesta. Esimerkiksi Suuri Kurpitsa painattaa kaiken siellä.
-
painatin muutaman ekan työn eräässä painotalossa, kunnes soitin karhukopioon. huvittavaa kyllä nimenomaan karhukopion paperilaatua ovat kehuneet kaikki (Onpas miellyttävää! -huudahduksia), painotalon taas ei kukaan... En tiedä, tekevätkö he digipainoa (en edes tiedä, mitä omani on, en ole kauhean tekninen henkilö).
-
painatin muutaman ekan työn eräässä painotalossa, kunnes soitin karhukopioon. huvittavaa kyllä nimenomaan karhukopion paperilaatua ovat kehuneet kaikki (Onpas miellyttävää! -huudahduksia), painotalon taas ei kukaan... En tiedä, tekevätkö he digipainoa (en edes tiedä, mitä omani on, en ole kauhean tekninen henkilö).
Ainakaan itse en ole täysin tyytyväinen Karhukopion paperiin tai painatukseen, koska jommasta kummasta johtuen silmäillessäni satunnaisesti Lättä-lehtiä löytyy aika monta kohtaa, joissa pitäisi olla harmaata, muttei ole. Mihin niiltä on muka muste loppunut. Vaaleita läiskiä vähän kaikkialla. Ja hintakin oli kova.
-
Oon nyt väsännyt mun sarjista PDF-muotoon. Tuliskos kannesta tehdä erillinen tiedosto vai voiko koko homma olla samassa nipussa vaikka kannet tulee värilliseksi ja eri paperille? Samoin vasta nyt tuli mieleen kansien selkämys, pitääkö se ottaa mukaan taittoon vai osaavatko painon sedät ja tädit tehdä sen automaattisesti vaikkakin sitten ilman mitään tekstiä.
-
Tuliskos kannesta tehdä erillinen tiedosto vai voiko koko homma olla samassa nipussa vaikka kannet tulee värilliseksi ja eri paperille?
Se riippuu varmaan vähän painopaikasta ja -tavasta. Digillä painettaessa se ei vissiinkään ole mikään ongelma.
Samoin vasta nyt tuli mieleen kansien selkämys, pitääkö se ottaa mukaan taittoon vai osaavatko painon sedät ja tädit tehdä sen automaattisesti vaikkakin sitten ilman mitään tekstiä.
Kyse on siis liimaselkäisestä albumista? Siinä tapauksessa pitäisi olla erillinen tiedosto kansista, joissa on mukana myös selkämyksen leveys. Kansiarkki on siis selkämyksen verran leveämpi ja ihan yhtenäinen eli takakansi, selkämys ja etukansi muodostavat yhden "sivun".
-
Siinä tapauksessa pitäisi olla erillinen tiedosto kansista, joissa on mukana myös selkämyksen leveys. Kansiarkki on siis selkämyksen verran leveämpi ja ihan yhtenäinen eli takakansi, selkämys ja etukansi muodostavat yhden "sivun".
Tätä olenkin usein miettinyt, että miten sen selkämyksen leveyden voisi muka etukäteen tietää? Karkean arvion voisi tietty mitata jostain paperinipusta tai kirjasta ja jättää taitokseen "tyhjää" marginaalia.
-
Tätä olenkin usein miettinyt, että miten sen selkämyksen leveyden voisi muka etukäteen tietää?
Painosta ne yleensä sen kertovat, mutta sen voi kyllä itsekin laskea, jos vain tietää käytettävän paperin ominaisuudet. Nyt en kyllä muista, että mikä se kaava oli. Saatto olla ihan vaan bulkki x sivumäärä tms.
-
Tätä olenkin usein miettinyt, että miten sen selkämyksen leveyden voisi muka etukäteen tietää? Karkean arvion voisi tietty mitata jostain paperinipusta tai kirjasta ja jättää taitokseen "tyhjää" marginaalia.
Kuten Veli jo totesi, sen voi itsekin laskea jollain kaavalla, mutta kaikkein helpointa on kysyä painosta tätä, kunhan on vain ilmoittanut sivumäärän ja paperien ominaisuudet.
-
Ainakaan itse en ole täysin tyytyväinen Karhukopion paperiin tai painatukseen, koska jommasta kummasta johtuen silmäillessäni satunnaisesti Lättä-lehtiä löytyy aika monta kohtaa, joissa pitäisi olla harmaata, muttei ole. Mihin niiltä on muka muste loppunut. Vaaleita läiskiä vähän kaikkialla. Ja hintakin oli kova.
Hinta on kyllä ollut musta (tai mulle ;)) halpa, mutta tosi on että harmaasävyiseen tanssiin ei heidän kanssaan parane lähteä. mies ja nainen -kirjasen kannessa on punaista, ja siinä ei ole valittamista, mutta sisälle piti alunperin tulla harmaasävyiset logot ja hyvänen aika, miten huonoa jälkeä ne olivat. laitettiin siis mustiksi.
-
Semmoinen kysymys, että: jos kirjapainon toimittama vedos on ollut kaikin puolin ok, mutta valmiissa tuotteessa on jotain vikaa, niin onko kirjapaino siitä vastuussa? Huolimatta siitä, onko vika tullut taitossa vai painon päässä? Vedoksenhan pitäisi järjen mukaan vastata aina lopullista tuotetta, eihän sillä muuten mitään virkaa ole.
Tuoreimman julkaisun takakannessa ja selkämyksessä olevan logon taustalle on ilmaantunut vaalea neliö. Vedoksessa sitä ei ole. Pieni kosmeettinen haitta, mutta aina tuommoiset harmittaa.
-
Tuoreimman julkaisun takakannessa ja selkämyksessä olevan logon taustalle on ilmaantunut vaalea neliö. Vedoksessa sitä ei ole.
Vedos on varmaan tehty eri tulostusajureilla kuin lopullinen työ. Kyllä kirjapaino on siitä vastuussa. Veikkaisin, että neuvottelut kirjapainon kanssa voisivat johtaa hinnanalennukseen.
-
Joup
On tässä ollut haussa halpa digipaino lehtipainatukseen 100-500 kappaleen panosmäärille. Mielellään etelä-suomessa saisi sijaita.
Onko kenelläkään kokemuksia/tietoa hyvistä paikoista kun ei jaksaisi alkaa googlettamaan ja tuhottomasti tarjouspyyntöjä kirjoittamaan.
-
Vedoksenhan pitäisi järjen mukaan vastata aina lopullista tuotetta, eihän sillä muuten mitään virkaa ole.
Kyllä niitä vedoksia tehdään isommissakin ympyröissä esim. mustesuihkareilla. Ei siis vastaa lopullista painojälkeä.
Timo
-
Kyllä niitä vedoksia tehdään isommissakin ympyröissä esim. mustesuihkareilla. Ei siis vastaa lopullista painojälkeä.
Tää oli tiedossa jo kysymystä esittäessäni kyllä. Mutta tietääkseni vedoksen tarkoitus on, että siitä tsekataan virheet. Jos siinä ei jotain näy, painon pitäisi siitä ilmoittaa. (Mitä ei tietenkään tapahdu ikinä. Jos jossakin painossa on niin hyvää palvelua, kertokaa nimi.)
-
Mustesuihkulla tehdystä tulosteesta ei taatustikaan näe onko lopullisen painotyön viiva pikselöitynyttä, rasteroitunutta vai mitä.
Timo
-
Mustesuihkulla tehdystä tulosteesta ei taatustikaan näe onko lopullisen painotyön viiva pikselöitynyttä, rasteroitunutta vai mitä.
Yritän muistaa huomenna skannata tuon logon. Toistaiseksi kukaan ei oo vielä keksinyt, mistä se vika johtuu. Olis mukavaa saada selville, että tiedetään jatkossa.
-
Yritän muistaa huomenna skannata tuon logon. Toistaiseksi kukaan ei oo vielä keksinyt, mistä se vika johtuu. Olis mukavaa saada selville, että tiedetään jatkossa.
Musta toi kuulostaa siltä, että logon valkoinen pohja (jonka pitäisi olla näkymätön) näkyy. Yleensähän epsissä pohja on määritelty läpinäkyväksi, mutta esim. PDF:n asetuksissa tuo voi mennä niin, että tulostinajuri ei osaakaan tulostaa sitä läpinäkyvänä vaan läpikuultavana tai jopa läpinäkymättömänä. Mulla kävi noin aikoinaan Domuksen kanssa, mutta vika korjaantui kun vaihdoin PDF:n versiota.
Eli vika on joko tulostinajurissa (paino) tai PDF:ssä (taitto).
-
Musta toi kuulostaa siltä, että logon valkoinen pohja (jonka pitäisi olla näkymätön) näkyy.
Vaan kun se ei ole näkymätön vaan logon tausta on väritetty samansiniseksi kuin kansi.
Tässä skannaus, siitä saanee jotenkin selvää. Vasemmalla kirja, oikealla vedos.
Hieman kehno skannauksen laatu, mutta vedoksessa ei siis näy minkäänlaista eroa logon taustan ja kannen värissä.
-
Vaan kun se ei ole näkymätön vaan logon tausta on väritetty samansiniseksi kuin kansi.
Siinä tapauksessa ongelma voi olla logon eps(?)-tiedoston asetuksissa. Ja se voi silti johtua myös PDF:stä tai tulostinajurista edellisen viestini mukaisesti. Samaisessa esimerkissäni, joka painettiin Domuksessa tein taitossa väripalkkiin, joka oli kuvatiedosto, samanvärisen jatkon, joka vedoksissa ja muuten näytti oikealta, mutta valmiissa työssä olikin yllättäen eri värinen. Oletan, että tuokin johtui käyttämästäni PDF:n versiosta.
-
Väriprofiilien eriytyminen on kyseessä. Jossain PDF:n tekoprosessin vaiheessa se muuttuu toisen kuvan kohdalla tai ne on alkuaan jo erilaiset. Tai ehkä toinen (kenties pikkukuva) on jäänyt RGB:ksi?
Timo
-
Hassua sinänsä, että mulla kävin vähän samalla tavalla uusimmassa Tähtivaeltajassa sivulla 5 olevan kuvan kanssa. Sekä sivun pohja että kuvan tausta ovat 10% harmaata, mutta erottuvat painetussa jäljessä selvästi toisistaan.
Aiemmin olen toiminut täsmälleen samoin eikä eroa ole koskaan näkynyt. Eikä mitään ohjelmaakaan ole ainakaan täällä päässä tässä välissä päivitetty. Hieman outoa.
-
Toivon etten ole tätä jo aiemmin möläyttänyt, mutta muistini katkoo. Elikkäs tämmöinen käväisi mielessäni: kaverilla on lasertulostin ja sanoi, että yhden A4:n tulostaminen maksaisi 3 snt. Kaksipuolinen tulostus olisi ala-asteen matematiikalla 6 snt, ja kaikkihan tiedämme, että A4-arkista saa neljä A5:ttä. Jos joku nimeltä mainitsematon tekisi 40 sivua pitkän sarjiksen, se veisi kymmenen A4-arkkia kaksipuolisesti tulostettuina. Hinta olisi siis 60 snt per lehti. Jos ottaisi euron voittoa lehdestä, hinta olisi 1,60€. Postitus tuplaisi vielä hinnan, mutta kotipaikkakunnan kaupoista lehden saisi siis tuolla hinnalla. En muuten väitä, etteivätkö kaikki ostaisi noin halvan omakustanteen, jos se olisi laadukas, mutta onko sillä merkitystä paljonkin, että kannet olisivat myös pelkkää tulostuspaperia, ja koko hoito olisi mustavalkoista? Vai onko yleistä kotitulostaa?
-
kaverilla on lasertulostin ja sanoi, että yhden A4:n tulostaminen maksaisi 3 snt. Kaksipuolinen tulostus olisi ala-asteen matematiikalla 6 snt, ja kaikkihan tiedämme, että A4-arkista saa neljä A5:ttä. Jos joku nimeltä mainitsematon tekisi 40 sivua pitkän sarjiksen, se veisi kymmenen A4-arkkia kaksipuolisesti tulostettuina. Hinta olisi siis 60 snt per lehti. Jos ottaisi euron voittoa lehdestä, hinta olisi 1,60€. Postitus tuplaisi vielä hinnan, mutta kotipaikkakunnan kaupoista lehden saisi siis tuolla hinnalla. En muuten väitä, etteivätkö kaikki ostaisi noin halvan omakustanteen, jos se olisi laadukas, mutta onko sillä merkitystä paljonkin, että kannet olisivat myös pelkkää tulostuspaperia, ja koko hoito olisi mustavalkoista? Vai onko yleistä kotitulostaa?
Tuo 3 snt on vähän. Se tarkoittanee tavan 5% peitolla. Eli jos arkilla olisi paljon yökuvia, hinta nousisi, ja paperinkin hinta, noin sentin arkki, pitää laskea mukaan. Mutta kyllä mustavalkoinen lasertulostusjälki mulle kelpaa. Tulostimesta menee vähän paksumpikin materiaali läpi, jolloin kannet tulisivat jämymmät?
Jos jätät leikkausvaraa, lainaat jostain vankan leikkurin ja olet tarkka, lehdistä tulee vakuuttavia, kun ne on joka laidasta leikattu tasaisiksi.
-
Tuo 3 snt on vähän. Se tarkoittanee tavan 5% peitolla. Eli jos arkilla olisi paljon yökuvia, hinta nousisi, ja paperinkin hinta, noin sentin arkki, pitää laskea mukaan. Mutta kyllä mustavalkoinen lasertulostusjälki mulle kelpaa. Tulostimesta menee vähän paksumpikin materiaali läpi, jolloin kannet tulisivat jämymmät?
Jos jätät leikkausvaraa, lainaat jostain vankan leikkurin ja olet tarkka, lehdistä tulee vakuuttavia, kun ne on joka laidasta leikattu tasaisiksi.
Joo, tajusin, etten huomioinut paperin hintaa, mutten tiedä tähän hätään paljonko mikäkin maksaa. Ehkä alle euron kustannushinta olisi yökuvillakin kuitenkin suurin piirtein oikeaa luokkaa? Onneksi kaverilla on yritys, jossa on kaikkia hienouksia. Saisi reunat tasaiseksi. Pitäisi vain olla hyyyyyvä kaveri vähän aikaa. :D
-
Pari vuotta sitten otin Turun yliopiston digipainosta pienen painoksen liimasidottua 80-sivuista 1-väri sarjakuvaa. Painojälki ei silmiä hivellyt, ja sivut irtoili luettaessa. Sen huomasin, että kuitusuunta oli väärin päin sivuissa, jos vaikka siitä olisi johtunut. Mutta kuitenkaan tuotos ei mielestäni täyttänyt liimasidotun "kirjan" määritelmää, kun sivut lentelee omille teilleen. En siitä lopulta mitään maksanut. Saunan lämmitykseen menivät...
Nyt suunnitelmissa liimasidottu 2-värinen, 100 sivuinen, A5-kokoinen rojekti.
Offset himottaisi paremman painojäljen toivossa. Mutta painos ja budjetti ovat pieniä, joten digiin taidan päätyä (mutten turun palveluihin).
Onko tietoa paljon hinta pompsahtaa 1-värisen ja 2-värisen välillä?
-
Onko tietoa paljon hinta pompsahtaa 1-värisen ja 2-värisen välillä?
No digissä ei käsittääkseni osavärejä pysty valitsemaan, joten kaksivärinen painetaan automaattisesti nelivärisenä. Hinta siis saattaa vähintään tuplaantua. Kannattaa kysellä tarjouksia. Esim. Tampereen Cityoffsetissa (joka on ihan ok paikka ja niillä on paljon kokemusta sarjakuvien painamisesta) on sekä offset että digi mahdollisuus, joten voivat antaa tarjouksen molemmista.
-
Esim. Tampereen Cityoffsetissa (joka on ihan ok paikka ja niillä on paljon kokemusta sarjakuvien painamisesta) on sekä offset että digi mahdollisuus, joten voivat antaa tarjouksen molemmista.
Eipä ne kovin mielellään offsettia enää käytä, mikä harmi on.
-
Sellaista juttua kyselisin, että onko sillä mitään väliä laittaako painatukseen originaalit vai kopiot? Painatus varmaankin maksaa enemän jos on värittänyt sarjakuvansa koneella ja haluaa ne myös painattaa värilisinä, eikö niin? Jos haluaa vain muutaman albumin, niin pitääkö tälläinen painatus hoitaa jossain pienemmässä painoyhtiössä kuin suuressa?
Olen miettinyt painattaa seuraavan sarjakuvani ja siksi onkin hyvä hieman etukäteen tiedustella näitä juttuja.
-
Sellaista juttua kyselisin, että onko sillä mitään väliä laittaako painatukseen originaalit vai kopiot?
Originaaleista tulee tietysti parempi tulos.
Painatus varmaankin maksaa enemän jos on värittänyt sarjakuvansa koneella ja haluaa ne myös painattaa värilisinä, eikö niin?
Värillinen on suurinpiirtein tuplasti kalliimpi kuin mv.
Jos haluaa vain muutaman albumin, niin pitääkö tälläinen painatus hoitaa jossain pienemmässä painoyhtiössä kuin suuressa?
Se lienee järkevää.
-
Pitäisi lähettää tarjouspyyntöjä painotaloille kun tuorein sarjakuva-albumini on melkein valmis. 500 kpl offset, mustavalkoisena, 116 sivua, sivun koko 22*29 cm. Kansi värillinen, vähän paksumpaa pahvia/paperia, sellainen peruskansi.
Listallani on toistaiseksi vain Vammalan kirja. Mistä muualta kannattaa kysyä?
-
Tampereen city offset eli kopio-niini.
-
En nyt löytänyt muutakaan paikkaa tämän kysymiseen, eli: Minkälainen kuvanlaadun ja formaatin tulee olla jos haluaa painattaa kunnollisen näköista, A5- kokoista mustavalkolehtistä? Omien tähän mennessä skannattujen kuvien DPI on 600 ja originaalin koko A3. onko tuo liian vähäinen vai pitääkö olla 1200 DPI?
-
En nyt löytänyt muutakaan paikkaa tämän kysymiseen, eli: Minkälainen kuvanlaadun ja formaatin tulee olla jos haluaa painattaa kunnollisen näköista, A5- kokoista mustavalkolehtistä? Omien tähän mennessä skannattujen kuvien DPI on 600 ja originaalin koko A3. onko tuo liian vähäinen vai pitääkö olla 1200 DPI?
Jos olet skannannut A3:set 600 dpi -resolla, riittää se aivan mahtavasti.
Timo
-
Huomasin tuossa että Gummeruksen Kirjapaino (http://www.gummeruskirjapaino.fi/) on lopettanut. Hesarin mukaan nyt purettiin alan ylikapasiteettia. Jotenkin vähän surettaa että se purkaminen tapahtuu tällaisen laatupainon sulkemisen kautta. Mutta kaipa niitä jäi vielä muitakin sellaisia, jotka jaksavat neuvoa, tekevät asiallista jälkeä, eivätkä silti laskuta aivan tuhottomasti.
-
Huomasin tuossa että Gummeruksen Kirjapaino (http://www.gummeruskirjapaino.fi/) on lopettanut. Hesarin mukaan nyt purettiin alan ylikapasiteettia. Jotenkin vähän surettaa että se purkaminen tapahtuu tällaisen laatupainon sulkemisen kautta. Mutta kaipa niitä jäi vielä muitakin sellaisia, jotka jaksavat neuvoa, tekevät asiallista jälkeä, eivätkä silti laskuta aivan tuhottomasti.
:( Niitä harvoja painoja, joista ei ole kuin hyvä sanottavaa.
-
:( Niitä harvoja painoja, joista ei ole kuin hyvä sanottavaa.
Allekirjoitan.
-
Ainakin minä käsitin toiminnan jatkuvan Suomessakin.
Hesarin jutussa (tammikuulta vai joulukuulta) kyllä ilmeni selvästi että Jyväskylän pää suljetaan ja porukka pannaan ulos. Muutama niistä jatkaa kuitenkin emoyhtiöllä. (Gummerus painohan oli ilmeisesti Helsinkimediabusineksen omistuksessa). TIedotteet on tiedotteita ja niissä sorvataan asiat aina parhain päin. Katsoin sen vain pikaisesti läpi eikä siinä mainittu mielestäni mitään irtisanomisistakaan. Tässä vähän toista näkökulmaa asiaan. (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2110409/gummeruksen-kirjapaino-lopettaa)
-
Yhdistetty Barksin koottujen laatua koskeva keskustelu jo olemassaolevaan ketjuun (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,8154.0.html).
-
Itseltäkin jäi huomaamatta, että tiedote olikin tosiaan 1.12.2009
Linkkasin sinne sillä se oli painon vanha domaini (mikä olisi tietenkin kannattanut tekstissä mainita...).
-
Uusimmassa Kutissa (#16) on aika hyvä artikkeli omakustantajien kokemuksista painotalojen kanssa. Sen mitä olen itse joutunut tekemisiin sen alan kanssa, voin hyvin uskoa kaiken kirjoitetun. Sillä ei ole suuresti väliä, onko painotalo mallia "autotalli" vai oikea iso yritys, huonosti tuntuu hommat hoituvan. Suomalaisen työn laadusta ei juurikaan kannata mennä puhumaan, sillä tilaukset hoidetaan kusten juosten ja joka kerta saa kylmä hiki otsalla odottaa, miten huonosti asiat on hoidettu.
Tarjouspyyntöihin vastataan, jos jaksetaan. Vedoksia on hankala saada. Paperi on väärä. Kaksiväripainatuksen toinen väri on väärä. Värit eivät osu kohdalleen. Leikkaus on pielessä. Isoja ratkaisuja tehdään omin päin. Kaikkea löytyy.
Onneksi olen saanut kaikki työt painatettua uudestaan. Ala-arvoista työtä ei saa mennä maksamaan. Jos suomalaiset painot hoitavat toimeksiantonsa niin törkeästi kuin mitä valitettavasti tapahtuu, en pidä lainkaan tuomittavana, jos painatuksen teettää vaikkapa lahden toisella puolella.
Painoilla ei ole mitään kunnioitusta pienasiakasta kohtaan. Työt tehdään hälläväliä-asenteella ja katsotaan, meneekö läpi ja uskaltaako asiakas reklamoida. Kun mietitte sitä, että uskallatteko, ajatelkaa tilannetta, jossa tilaatte taulutelevision ja saattekin paketissa mv-putkitelkkarin. Suostuisitteko maksamaan?
-
Uusimmassa Kutissa (#16) on aika hyvä artikkeli omakustantajien kokemuksista painotalojen kanssa.
Tunnistin suurimman osan lehdessä julkaistuista anekdooteista. Olisin toivonut että kaikki nimet olisi mainittu jutussa. Mitä tuollainen nimimerkin takana nimettömille painoille itkeminen auttaa?
Oma kokemukseni on ollut että mitä isomman painon kanssa asioi ja mitä paremmin työstä maksaa, sitä parempaa tulosta on luvassa. Yllätykset ovat vähäiset. Suomalaiset piensarjakuvakustantajat tuntuvat käyttävän usein pieniä painoja joilla ei ole ennestään pahemmin kokemusta sellaisesta tuotteesta jota halutaan. Kustantaja hakee edullista ratkaisua. Halpuuden huutoon vastaavat sitten ne painot jotka tekevät tuskallisen suurpiirteistä työtä.
Koska elämme maailmassa jossa ainoastaan hinnalla tuntuu olevan väliä ja painot kilpailevat edullisuudella, jostain on tingittävä. Eli laadusta ja ajatuksen kanssa, kunnolla tekemisestä. Kirjat painetaan kiireessä, yksityiskohdilla ei ole väliä, pakko saada hommat tehtyä että voi siirtyä seuraavaan edulliseen hommaan.
Halpuutta haluava kustantaja voi syyttää itseään ja tietenkin asiakasta joka ei ole valmis maksamaan kunnon hintaa lopullisesta kirjasta. Jos sarjakuvan harrastajat maksaisivat albumista saman verran kuin vastaavasta proosateoksesta, olisi vara painattaa paremmin. Joku sen hyvin tehdyn työn joutuu maksamaan!
Toinen keskeinen ongelma on että ei ymmärretä miten paino toimii eikä tiedetä niiden systeemejä. Tietokoneistuminen on muka helpottanut painon kanssa asioimista, mutta virheitä tulee koko ajan. Vaikea kuvitella monia albumeista löytyviä painovirheitä että olisivat olleet mahdollisia silloin kun vielä vietiin paperivedoksina kama painoon. Taitto-ohjelmassa eksyy ruksi väärään ruutuun ja sitten harmittaa kun on pikselöitynyttä viivaa tai jotain muita ongelmia.
Muutama kustantamani kirja on tullut painosta juuri sellaisena kuin olen sen toivonutkin, muissa on ollut pieniä puutteita. Eniten minua risoo painojen omatoimisuus. Katsotaan lähetettyjä tiedostoja ja muokataan niitä oman mielen mukaisiksi tilaajaa konsultoimatta. Tyyliin "tämä on varmaan virhe".
Kotimaisten ja ulkomaisten painojen suurin ero on oman kokemukseni ja kuulemieni juttujen mukaan ollut hinnan ohella ennenkaikkea kommunikaatiossa. Ulkomaisilta tulee vastaus kysymyksiin nopeasti, voi ajan kanssa säätää yksityiskohtia. Suomalaisilta voi olla vaikea saada vastausta, edes painotarjousta! Tämän lisäksi suomalaiset painot eivät tunnu olevan pahoillaan tekemistään virheistä. Anteeksipyyntö kirjassa olevasta puutteesta merkitsisi itselleni enemmän kuin muutaman sadan euron alennus hinnassa.
-
Pyytäisin painamis- / painopaikkavinkkejä näin keväällä 2011. Olen aiemmin käyttänyt mukisematta Tampereen Cityoffsetia, nyk. Kopioniiniä, mutta jotenkin Cityoffsetin ja sen Sirpa-tädin jälkeinen aika pakottaa etsimään vaihtoehtoja. Taannoin kun kyselin yhtä lisäpainosta, niin MitIhm'!: hinta oli noussut monella satasella. Eikä se, että puljuun soittaminen maksaa n. 30 senttiä minuutti, oikein miellytä. Kaipaan Cityoffsetin aikaista äidinlämpöä ja pullantuoksua.
Onko siis em. painopaikalle tällä hetkellä järkeviä, hyviksihavaittuja vaihtoehtoja? Automaattisesti halvinta en siis ole etsimässä. Kiitos, jos jaksatte neuvoa tässä.
-
Riippuu tietty mitä painatat. Cityoffset viittaisi digipainatukseen ja pienehköön määrään. Tsekkaa se paikka mitä MKKEntertainment ja Seitti käyttävät, en muista nimeä mutta jossain ketjussa sitä just kehuivat.
-
Onko siis em. painopaikalle tällä hetkellä järkeviä, hyviksihavaittuja vaihtoehtoja? Automaattisesti halvinta en siis ole etsimässä. Kiitos, jos jaksatte neuvoa tässä.
Kopijyvä tampereella on hyvä, joskin myös halvin niittiselkäisille. Värimääritelmät on hieman erilaiset kuin yleensä (sanoo taittajamme), mistä johtuen ainakin aiemmin kansistamme tuli hieman tummia. Mutta siihenkin osataan jo varautua, eikä sekään ole enään niin paha.
Liimaselkäisille on tuo Kopio-niini sitten taas halvempi, eikä tasossa ole ollut mitään valittamista. Esim. U-255:sista ainoastaan ensimmäinen tehtiin Sirpan kanssa, muut onkin sitten tehty Sirpan jälkeen.
-
Omien kokemusten mukaan ei kannata lähtee suomessa painamaan - kurkoittakaa lahden toiselle puolelle, siis etelään, ei länteen. Saatte inhimilliseen hintaan.
-
Onko antaa jonkin eestiläisen painon yhteystietoja ja osviittaa hintatasosta?
Tarkoitus olisi painattaa lähitulevaisuudessa kovakantinen nelivärialbumi.
-
Vaikka tää:
http://www.trt.ee/fi/
Tai tää:
http://www.veiters.lv/
-
Tämä nyt saattaa mennä hieman ohi, mutta onko mitään vinkkiä miten/missä painattaa sellaisia liuskoja, jossa tarvittaisiin leikata irti osia? Siis en puhu nyt die-cutista, vaan että printtituote lopulliseen muotoon pitäisi osittain leikata/repiä itse.
-
ihan normaalia painotalohommaa,
perforointia ei voi tehdä ihan sisäreunaan,
n. 12 mm varaa riittää liimanidotuissa.
-
Kylläpä Multiprint osasi yllättää. 40 kpl lisäpainoksesta B5 36 s. Yhteensä 203,47 eli yht 5€ / kpl! Lähetin kyselyn että onko oikein.
Timo
-
Multiprintin hinnat ovat järjettömiä. Esim. kuvien skannaaminen maksoi 5€/kpl.
-
Hinta oli oikein. Siis heidän mielestään. Digipainon ideahan on - tai näemmä siis OLI - se että hyvinkin pienten painosten ottaminen on kannattavaa, eli kpl-hinta on melkein sama 300 kpl;n tai 20 kpl:n painoksessa.
Ei ole. Kappalehinta tuplaantuu.
Aloituskustannukset kuten painokoneen kuntoonlaitto, ja vihkostiftarin kuntoonlaitto ovat samat kuin isommassa painoksessa ja siksi ne tuntuvat ja näkyvät pienessä painoksessa enemmän suhteessa isompaan.
Tietääkseni stiftari on automaattinen ja nitoo siten samoilla kustannuksilla 10, 100, tai 500 kpl. Kuntoonlaitto on napinpainallus sekä painokoneella että stiftarilla.
Mutta maksettava on. Vaan enpä maksa enää toista kertaa. Paino vaihtui. Soromnoo Multiprint.
Timo
-
Kuntoonlaitto on napinpainallus sekä painokoneella että stiftarilla.
No ei nyt ihan. Vaikka digipainokoneen kuntoonlaitto onkin ihan muuta kuin offsetilla, niin joutuu siinä operaattori jonkin verran puuhastelemaan ennen kuin ulos putkahtaa kuranttia tavaraa. Stiftarilla taas sen toimintaan vaikuttaa ainakin formaatti, sivumäärä ja käytetty paperi – että saa siellä ensin muutamaa säätöruuvia käydä vääntämässä.
-
Taas tuli painettua Kopio-Niinin kautta, ja homma soljuu edelleen, kunhan vain toimittaa materiaalit ja mahdolliset korjauspyynnöt oikeisiin e-mail -osoitteisiin.
Pienistä infokatkos- ja vedosongelmista huolimatta asenne oli kohdillaan, eli sutta ei päästetty painoon.
Tuota en vain oikein ymmärrä, miksi firman puhelinnumeron pitää olla kaksi euroa per minuutti maksava palvelunumero? No, rahan takia tietenkin. Mutta ainakin itselleni puhelimella painoasioiden hoidon kynnys on kohtuuttoman suuri. Pari euroa on kuitenkin 12 vanhaa markkaa!!! Ja puhelimitse homma kuitenkin hoituisi nopeiten ja varmiten, mikä hyödyttäisi myös painotaloa. Tuo on ainoa, joskin hyvin hämmentävä miinuspuoli muuten erinomaisessa painofirmassa.