Mitä on tekotaiteellisuus, missä näet sitä, miten se ilmenee?Kun symboliikasta ja tulkinnanvaraisuudesta tulee itsetarkoitus. Ideaa on niin paljon, ettei sitä lopulta ole ollenkaan.
En nähnyt työssä mitään TEKOtaiteellista. Taidehan ei ole velvollinen tarjoamaan kaikkea valmiiksi pureskeltuna ja paketoituina, kuten sarjakuvat usein tuntuvat pyrkimään tekemään. Saako ja voiko sarjakuvailmaisua viedä taiteellisenpaan ja tulkinnanvaraisenpaan suuntaan, ja onko se mahdollista ilman teennäisyyden leimaa?
...mielellään muistaen että kaikki meistä eivät siihen pyri ja se ei ole se ainoa autuaaksi tekevä asia.
Taidetta pidetään jotenkin muuta inhimillisyyttä ylevämpänä ja hienompana.
Se ei ole.
Jotkut taiteilijat eivät osaa välittää subjektiivisia tuntemuksiaan ulkopuolisille. Lopputulos on käsittämätöntä huttua, mutta yritys on vilpitön.
Ja sitten kun joku kommentoi, että onkohan tämä nyt niin sujuvaa tekstiä kuitenkaan, niin saa kuulla, että neroja ei ole koskaan ymmärretty omana aikanaan.
Kun symboliikasta ja tulkinnanvaraisuudesta tulee itsetarkoitus. Ideaa on niin paljon, ettei sitä lopulta ole ollenkaan.Siis kun osaaminen loppuu kesken.
Oltaisiinko liian kaukana totuudesta jos vaihdettaisiin sana tekotaiteellinen sanaan huono? Jos sarjakuva yrittää olla viihteellinen mutta epäonnistuu, ei sekään ole tekoviihteellinen vaan huono.Ei toimisi ainakaan minulla. Ai miksikö? Koska usein taide voi minun mielestäni olla huonoa (en ehkä kuulu kohdeyleisöön tai jotain). Pikemminkin tekotaiteellisuus viittaa siihen, että termiä käyttävällä on tietty mielikuva siitä, mitä oikea taide on ja sitten jakaa sen perusteella osan taiteesta (tai taiteeksi tarkoitetusta) tekotaiteeksi.
Oltaisiinko liian kaukana totuudesta jos vaihdettaisiin sana tekotaiteellinen sanaan huono? Jos sarjakuva yrittää olla viihteellinen mutta epäonnistuu, ei sekään ole tekoviihteellinen vaan huono.
Pikemminkin tekotaiteellisuus viittaa siihen, että termiä käyttävällä on tietty mielikuva siitä, mitä oikea taide on ja sitten jakaa sen perusteella osan taiteesta (tai taiteeksi tarkoitetusta) tekotaiteeksi.
Mutta joskus näkee tarkoituksellisesti tekotaiteellisesti tehtyä taidetta, jolla esimerkiksi kommentoidaan taidetta ja sen sisältöä yleensä. Sellainen taideteos voi olla kovinkin hyvä (mutta erittäin tekotaiteellinen ainakin ensisilmäykseltä).
Keijo, mai mään. Osuit naulan kantaan.
Jag tycker, att taide on sitä, mikä tulee luonnostaan. Tekotaide sitä, mikä pitää vääntämällä vääntää yrittäen todistella muille omaa "osaamistaan".
Tossa määritelmässä on vain se ongelma, ettet voi lopputuotteesta tietää mikä on tehty 'luonnostaan' ja mikä vääntämällä väännetty.Pitäisikö? Jakaisin "taiteen" ja "tekotaiteen" sillä perustein, mikä minusta vaikuttaa teennäiseltä ja mikä aidolta. Eihän sen ole pakko niin olla. Vai vaatiiko joku tarkkaa kastijakoa näiden kahden välillä (kun osa ei edes usko tekotaiteen olemassaoloon)?
Tekotaiteellisuus on kikkailua ja tekemällä tehdyn oloista muka-syvällisyyksillä briljeerausta, joka usein - ei aina - näkyy lopputuloksesta. Taide taas on oman mielikuvituksen toteutusta niissä rajoissa, jotka omat taidot ja kyvyt asettavat.
Jag tycker, att taide on sitä, mikä tulee luonnostaan. Tekotaide sitä, mikä pitää vääntämällä vääntää yrittäen todistella muille omaa "osaamistaan".Muutama juttu kun tuli mieleen:
Mitä siitä sitten voi sanoa, pitäisikö kommentoijan tietää myös jotain tekijän motiiveista? Saako sen antaa vaikuttaa mielipiteeseen teoksesta?
Jag tycker, att taide on sitä, mikä tulee luonnostaan. Tekotaide sitä, mikä pitää vääntämällä vääntää yrittäen todistella muille omaa "osaamistaan".
Tekotaiteellisuutta syntyy kun tekijän ulkoiset motiivit menevät teoksen edelle.
Eiköhän se taiteellisen ja tekotaiteellisen raja häippäissyt tuossa jo parikyt vuotta sitten. Samoin kävi jossain määrin myös taiteen ja viihteenkin erottelun mielekkyydelle (tai politiikan ja talouden). Kyllähän asioista keskustella voi, mutta ei tämä tästä kummene. Yksi sanoo yhtä ja toinen toista. Puheilla ratkeaa ainoastaan se kuka kenenkin kanssa leikkii.Asiat ovat olemassa siellä jossakin vaikka niistä ei puhuisi.
Asiat ovat olemassa siellä jossakin vaikka niistä ei puhuisi.
Asiat ovat olemassa siellä jossakin vaikka niistä ei puhuisi.
Niin. En millään pysty uskomaan, ettei elokuvien "Stalker" ja "Pekka ja Pätkä puistotäteinä" välillä olisi minkäänlaista taide/viihderajaa. Vaikkei sitä kukaan osaisikaan määritellä.
Ulkoisia motiivejahan on paljonkin: tilaajien speksaamia räätälitöitä, jotka voivat omissa kehyksissään olla vaikka kuinka merkittäviä taiteellisesti.
Taiteelle ja tekotaiteelle tuskin löytyy ainoatakaan vedenpitävää selitystä
Asiat ovat olemassa siellä jossakin vaikka niistä ei puhuisi.Noinkohan. Nehän ovat olemassa juuri silloin kun ei puhuta.
Miksi tv:n nykytaidetta käsittelevissä ohjelmissa soitetaan aina nykivää hanurimusiikkia
Tuollainen tekorankistelu alkaa olla tavattoman kliseistä ja itseään toistavaa. Älä iskä laita minua vammaista lasta kaappiin ja sodomisoi! Hohhohhoijaa.
Jos nykytaiteessa ei ole sääntöjä eikä kliseitä, kuinka on mahdollista että useimmat nykytaiteen tuotokset voi kuka tahansa tunnistaa nykytaiteeksi?Eikös nykytaide ole käsitteenä jo historiaa? Nykytaide on jotakin mitä tehtiin joskus 10-30 vuotta sitten? :) Jos tarkoitat tämän ajan taidetta niin sen useimmat (eli kuka tahansa) tunnistavat lähinnä siitä että se on esillä sitä varten varatussa tilassa.
Tuollainen tekorankistelu alkaa olla tavattoman kliseistä ja itseään toistavaa. Älä iskä laita minua vammaista lasta kaappiin ja sodomisoi! Hohhohhoijaa.
Vanhojen tabujen rikkominen ei enää toimi, kun taas taide joka kritisoisi esim. feminismiä, luonnonsuojelua ja nykyvasemmistolaisuutta saisi kyllä kriitikot ja kanssataiteilijat raivon partaalle.
Pitää siis valita kohteensa ajan hengen mukaan.
Ei, ne ovat toritaidetta, eli maalaustaiteen juustohampurilaisia. Tosin kyllä, satun kaikesta huolimatta pitämään parista yksittäisestä ankkataulusta.
minusta stenvallilla on aikas hyvin kuiten jalat maassa. mie tykkään sen töistä. :-*
Nii et voiks sarjakuvista tehdä vähän nini ku taiteellisempia tai no onhan sarjakuvat oma taiteenlaji mutta rupeis tekee jollain grafiittikynällä ja käyttäis eri taktiikoitaNiin no kuka estää. Onhan niitäkin olemassa ja oikeastaan massatuotannossakin on hyvin eri tekniikoilla toteutettuja sarjakuvia.
Jos tekee taidetta muiden oletetun reagoinnin mukaan, on auttamatta pihalla taiteesta. Tai tekotaiteellinen, joka yrittää miellyttää markkinoita.
"Ostitko taas jotakin taidepaskasarjakuvaa?". Mielestäni aika kiintoisa termi :laugh:
Tuossa siis Corto Maltesella jotenkin oli 'riittävän taiteellinen' status, jotta niitä lukeva sai tietyissä piireissä itselleen siitä osansa.
Minussa asuu kyllä pieni K. Leppänen, täytyy tunnustaa. Kemin kisan taso on ihan kriittisinkin perustein laskenut huolestuttavan alhaiseksi noista 1980-luvun koitoksista. En ole alpparia vielä nähnyt, mutta nuo palkitut nettisarjakuvat olivat aika luokatonta tyhjäpäisyyttä. Hyvä dialogi, loistava kuvataide ja innostavat tarinat ovat olleet todella harvinaista herkkua viime vuosien kisa-albumeissa. Tikku-ukko -sarjakuvat ovat pahimman luokan lukijankusettamista.
Mutta asialle ei voi mitään ja hyvin piirretty perinteinen suomalainen sarjakuva on painumassa unholaan ja taidesarjakuva on vallassa. Nyt tarvittaisiin "vastarintaliikettä" ummettuneen suomalaisen sarjakuvakentän pelikentille.
Kvaakissa nostettiin heti esille hänen varhaisemman albuminsa hiomattomuus. Kuitenkin Nicholas Grisefothin seikkailut -sarjan uusin osa on saanut hyviä arvosteluja.
Jotta kansalaiset arvostaisivat taidetta, ei riitä että taide arvostelee keskivertokansalaisen omaa makuaTarkoittaako tämä lause ihan oikeasti jotain ??? En nimittäin osaa edes arvailla.
- voi olla olemassa kahdenlaisia, toisistaan jyrkästi poikkeavia mielipiteitä, jotka eivät ole oikeita tai vääriä vaan yksinkertaisesti erilaisia
- esimerkiksi Kvaakissa ei ole tunnuttu ymmärretyn tätä, vaan oletetaan vain yhdenlainen mielipide ainoaksi oikeaksi
- esimerkiksi Kvaakissa ei ole tunnuttu ymmärretyn tätä, vaan oletetaan vain yhdenlainen mielipide ainoaksi oikeaksi
Mutta joskus on hyvä puolustaa sitä puolta, joka on juuri nyt vähemmistössä, epäsuosittu ja jonka perusteita ei ymmärretä.
?!?
Kvaakin mielipideilmasto ei todellakaan ole yhtenäinen. Ainahan täällä mielipiteet ottavat yhteen, melkeinpä asiasta kuin asiasta.
Sitä puolta on aina hyvä puolustaa. Joskaan en ole ihan varma, mikä se Kvaakissa oikein lienee... Kuten Lurker sanoi, täällähän tapellaan jatkuvasti ja "Leppäsen linjalla" on kyllä aika monta äänekästä kannattajaa.
Kaltio-lehden huumoriarviokin mennyt täydestä.
Kvaak?(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=6908.0;attach=27958)
Kuva Copyright © P. Jarla