Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Muut sarjakuva-aiheet => : Justus 09.01.2006 klo 18:24:51

: Wikipedia
: Justus 09.01.2006 klo 18:24:51
Kirjoittaako Kvaakissa kukaan Wikipediaan sarjakuva-artikkeleita? WIkipediahan on siis ilmainen nettisanakirja, johon kuka tahansa saa kirjoittaa artikkeleita, jos joku nyt ei tiennyt.

Kamut -sarjasta ei ole (suomenkielistä) artikkelia eikä Kvaakistakaan. Pari linkkiä tänne kyllä löytyy, mutta ei muuta. Yleensäkin sarjakuva-artikkelit ovat aika suppeita ja huonoja suoraan sanottuna. Kvaakkilaisten pitäisi ryhdistäytyä ja kirjoittaa Wikipediaan artikkeleita. Sitäpäitsi se on ihan luvallinen paikka mainostaa itseään ja omia sarjakuviaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvaak.fi
: Re: Wikipedia
: rama 09.01.2006 klo 18:38:35
Menee off topic'iksi, mutten voinut vastustaa kiusausta:
http://www.penny-arcade.com/comic/2005/12/16
: Re: Wikipedia
: Jari Lehtinen 09.01.2006 klo 19:11:59
Niinpäti.

Varsinainen Wikipedia-keskustelu ehkä sopisi paremmin Wikipediaan, mutta kun sarjakuvia tässä sivutaan, mainitsenpa muutaman huomion.

Tutkailin Wikipedian Paska Ankka -artikkelia. Se näytti kirvoittaneen runsaasti keskustelua siitä, onko aihe riittävän huomionarvoinen Wikipediaan. Tekijänoikeudellisesti ilmiö on kyseenalainen. Sen sarjakuvataiteellinen arvo on yhtä kyseenalainen. Jos ajatuksena on luoda hakusanoja sarjakuville, joita maailmassa on olemassa, julkaistu ja levitetty, tämä ei ole kovin rohkaisevaa.

Yksikään keskusteluun osallistunut ei tuntunut käsittäneen, että aihetta olisi kannattanut lähestyä internet-ilmiönä. Ja internet-ilmiöille on (alunperin englanninkielisessä) Wikipediassa suhteellisesti melkein enemmän hakusanoja ja artikkeleita kuin millekään muille maailman ilmiöille. Pitäisikö olla, sitä pitäisi kysyä niiltä, jotka alun perin ne Wikipediaan mukaan ottivat.

Lurker on jaksanut kirjoittaa Wikipediaan suomalaisen sarjakuvan tekijäesittelyjä. On siellä muitakin sarjakuva- ja animaatioaiheita, jopa aika laajojakin, ilmeisesti lähinnä englannista käännettyinä.

Toinen Wikipedian ongelma liittyy siihen, että teksti ei saa sisältää "omaa tutkimusta". Englanninkielisessä versiossa: "This article may contain original research or unverified claims. Please help Wikipedia by adding references. See the talk page for details." Viitteet on totta kai hyvä olla olemassa. Mutta miten sen kanssa menetellään vaikkapa suomalaisen sarjakuvan suhteen, josta ei paljoa lähdeteoksia ole, ja kuten Kvaakissa on tullut hyvin ilmi, uutta ja tuntematonta ilmaantuu esiin kaiken aikaa. Tätä Wikipedian rajoitusta on tavattoman vaikea ymmärtää. Elektronisella tietosanakirjalla ei oikein tee mitään, jos sen peruskriteereihin kuuluu todellakin, että kaikki mitä sinne kirjoitetaan, on oltava julkaistu joskus jossakin painettuna.
: Re: Wikipedia
: Kananjalka 09.01.2006 klo 19:48:59
Lurker on jaksanut kirjoittaa Wikipediaan suomalaisen sarjakuvan tekijäesittelyjä.

Onko? Woutsi wou. Kun lueskelin tuossa Lukerin PopuLAARIa, olin aivan äimänkäkenä. Todella kiintoisaa tietoa. Pidin kovasti. Mitäköhän Lurker on kirjoittanut jos saan kysyä? Luen mielelläni ne.
: Re: Wikipedia
: Rami Rautkorpi 09.01.2006 klo 19:50:47
Sitäpäitsi se on ihan luvallinen paikka mainostaa itseään ja omia sarjakuviaan.

"Mainostaminen" ei taida oikein sopia Wikipedian neutraaliin näkökulmaan (http://fi.wikipedia.org/wiki/WP:NPOV). Eikä se kopiokoneella monistettu omakustanne välttämättä ylitä merkittävyyskynnystä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Merkitt%C3%A4vyyskynnys).

Elektronisella tietosanakirjalla ei oikein tee mitään, jos sen peruskriteereihin kuuluu todellakin, että kaikki mitä sinne kirjoitetaan, on oltava julkaistu joskus jossakin painettuna.

No onneksi Wikipedia ei ole sellainen. Mistä ihmeestä tuo "painettuna" tuli?

Wikipedian ongelma ei ole se, että se edellyttää lähteiden käyttöä. Ongelma on siinä, että lähteiden käytön valvominen tapahtuu aina jälkikäteen. Tälläkin hetkellä WP saattaa sisältää suunnattomia määriä puutaheinää, joka ei tule niitetyksi, ennen kuin sen huomaa joku, joka tietää, että se on puutaheinää. Se, että väitteitä ei edes teoriassa tarvitsisi perustella viitteillä, olisi katastrofaalista. Ennen pitkää koko Wikipedia täyttyisi Tekno-Kekon mielekkäästä maailmanhistoriasta (http://teknokekko.vuodatus.net/).

Suomalaisen sarjakuvan historian suhteen WP:n kriteerit vaikuttavat aika armottomilta. Mutta jos vaihtoehtoina on se, että perustutkimuksen tekijällä on jonkinlainen vastuu tutkimuksen laadusta, ja se, että ei ole...
: Re: Wikipedia
: Lurker 09.01.2006 klo 19:55:53
Wikipedia-sivuni:
Wikipedia - Käyttäjä:Lurker (http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Lurker)

Olkaa hyvät ja päivittäkää tietoja, jos vain lisää löytyy.

Lähteistä olen yleensä merkinnyt netistä löytyvän taiteilijamatrikkelin. Jos tieto on ns. tietosanakirjatietoa, sitä ei merkitä lähteeksi. Joitakin artikkeleja olen kääntänyt englanninkielisestä Wikipediasta.

Tuota, se blogini on Lurkerin PopuLAARI, ei Lukerin PupuLAARI (vaikka jälkimmäinen olisi kyllä hauskempi nimi).
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 09.01.2006 klo 19:57:29
Hommasin domainin (nimeltä sarjakuvaopisto.info) ja latasin sinne sekä Copperminen että Mediawikin. Pitäisi vain ehtiä opetella käyttämään niitä, nyt ne on surkeasti heitteillä. Haave oli, että houkuttelisi kvaakilaisia rakentamaan oman sarjakuvawikin tästä huomattavasta tietomäärästä mitä kvaakissa on toistaiseksi hankalasti hyödynnettävänä. Ilman tärkeilyä, aika iloisen. Semmoisen missä kestää olla virheellistä ja vanhentuvaa tietoa (koska kaikki tieto kuitenkin on kyseenalaistettavissa).

Mutta en perkele joua. Entäs joku?

Ite tykkäisin rakennella sarjakuvan tekemispuolen sivuja, tuo nörttiopiskelu on vähän liikaa siihen lisäksi. Muitakin kiinnostuineita on, esimerkiksi Holopainen Muhokselta.
: Re: Wikipedia
: Antti Vainio 09.01.2006 klo 20:31:51
Ennen pitkää koko Wikipedia täyttyisi Tekno-Kekon mielekkäästä maailmanhistoriasta (http://teknokekko.vuodatus.net/).



Mistäs tuollainen töräys  nyt tuli?  Wikipedia on täynnä Tekno-Kekon mielekästä maailmanhistoriaa joka on suositeltava ja asiallinen sivu. Ylläpitäjä ei ole keksinyt siihen mitään vaan ainoastaan lainaillut ja yhdistellyt arvovaltaisia (no joo) lähteitä, aiheet on vain sellaisia että ne ei kuulu peruskoulun pakolliseen historian oppimäärään
: Re: Wikipedia
: Rami Rautkorpi 09.01.2006 klo 21:04:34
Ylläpitäjä ei ole keksinyt siihen mitään vaan ainoastaan lainaillut ja yhdistellyt arvovaltaisia (no joo) lähteitä, aiheet on vain sellaisia että ne ei kuulu peruskoulun pakolliseen historian oppimäärään

Ja ne lähteet ovat?

Mikä ei tarkoita, etteikö Tekno-Kekon mielekäs maailmanhistoria sisältäisi runsaasti mielenkiintoisia ja viihdyttäviä anekdootteja. Mutta tietosanakirjan, kuten Wikipedia, ei ole tarkoitus olla anekdoottikokoelma, minkä Jari varmasti tietää, vaikka sinä et tietäisikään. Ja koska Wikipediassa kukaan ei ole vastuussa artikkelien totuudenmukaisuudesta, on hyödyllistä vaatia lähdeviitteitä, jotta artikkeleihin tehtävät muutokset eivät olisi pelkkää kohinaa, vaan suuntautuneita edes johonkin totuutta muistuttavaan.
: Re: Wikipedia
: Kananjalka 09.01.2006 klo 21:31:33
Tuota, se blogini on Lurkerin PopuLAARI, ei Lukerin PupuLAARI (vaikka jälkimmäinen olisi kyllä hauskempi nimi).

Ohopsansaa, anteeksi kirjoitusvirheeni oi suuri Lurker. Kyllä minä sen tiesin, että se on PopuLAARI. Kirjoitusvirheitä sattuu.
: Re: Wikipedia
: Lurker 09.01.2006 klo 21:40:21
Ohopsansaa, anteeksi kirjoitusvirheeni oi suuri Lurker. Kyllä minä sen tiesin, että se on PopuLAARI. Kirjoitusvirheitä sattuu.

Ah, saat anteeksi, Sananjalka.
: Re: Wikipedia
: Antti Vainio 09.01.2006 klo 22:39:47
Ja ne lähteet ovat?

http://teknokekko.vuodatus.net/blog/15739

Usein itsestäänselviä. Olisiko tuohon pitänyt esimerkiksi laittaa Lucky Luke vielä  alaviitteeksi, alleviivata ja huutomerkata  että Rautkorpikin olisi tyytyväinen?

Gekon tarkkuus on parempi kuin Juhani Suomen joka kelpaa oikeaan historiankirjoitukseen
: Re: Wikipedia
: KalleH 09.01.2006 klo 22:57:19
Olen tässä itsekin miettinyt pitäisikö yrittää polkaista sarjakuva-wikiä pystyyn. Suomen sarjakuvaseuran kokoelman sivuja parhaillaan uudistaessa, teknisen pohjan tekeminen olisi aika simppeliä. Toisaalta on tietysti parempi että jutut tehtäisiin yleiseen wikiin, mutta toisaalta ...

Tämähän voisi olla tietysti myös kvaakin laajennus idea, siis sarjakuva-wiki.

Mutta tehkää ihmiset kirjauksia wikiin ja laajentakaa hommaa. Jo ihan perustiedot esim. sarjakuvan tekijöistä on ihan mukavia. Pystyyhän noita sitten laajentamaan.

Kalle H.
Suomen sarjakuvaseura
: Re: Wikipedia
: Jari Lehtinen 09.01.2006 klo 23:08:58
Mistä ihmeestä tuo "painettuna" tuli?

Intuitiivisesti siltä pohjalta, että Wikipedian suurin uutinen näyttää olevan, että nyt sen sisältöön kuuluu myös vuoden 1910-luvun Encyclopedia Britannican aineistoa.  ;D

Olisiko Janne Ankkanen Wikipedialle riittävän huomionarvoinen teos mainittavaksi? Huomionarvoisuus edellyttää jonkinlaista arvoarvostelmaa. 10 äänestäjää vannoo, että kyseessä on Suomen sarjakuvahistorian merkkiteos. 40 sanoo etteivät ole siitä koskaan kuulleetkaan. Mikä olisi lopputulos?

Kaikkein paras ratkaisu olisi ehkä Lambiek.netin kaltainen suomiversio. Tekijöitä ja teoksia. Ei loputonta märehtimistä siitä, mikä ja kuka suvaitsee olla riittävän merkittävä niille ammattiluokittelijoille ja kategorikoille, jotka eivät ole aiheesta lainkaan omakohtaisesti kiinnostuneita, mutta joilla on rajaton pätevyys päättää kaikista maailman aiheista ja ilmiöistä, mikä niistä on kyllin merkittävä ansaitakseen oman osastonsa. Sfnet oli jo kyllin kamala tässä suhteessa. Wikipedia ei näytä olevan yhtään parempi. KalleH:n ajatus sarjakuvawikistä on suuresti kiinnostava.

(Jos jätettäisiin nyt se blogini rauhaan, kiitos... ^_^;;;;)
: Re: Wikipedia
: Rami Rautkorpi 09.01.2006 klo 23:51:47
10 äänestäjää vannoo, että kyseessä on Suomen sarjakuvahistorian merkkiteos. 40 sanoo etteivät ole siitä koskaan kuulleetkaan. Mikä olisi lopputulos?

Riippuu tietenkin esitetyistä lähdeviitteistä.

Mutta vakavasti. Oletetaan, että lopputulos on se, että Janne Ankkanen ei saa omaa artikkeliaan Wikipediaan. Vaatii tietenkin jonkinlaista arvoarvostelmaa, köh, jotta voitaisiin sanoa, onko tämä hyvä vai huono asia.

Voisimme tietysti kysyä alan asiantuntijalta, joka sanoisi, että Wikipedian kollektiivinen mieli teki virheen. Jolloin kysyisimme, miksi hänen mielipiteestään pitäisi välittää. Koska hän on Asiantuntija, hän sanoisi. Hän asettaa arvovaltansa ja maineensa alttiiksi puolustaessaan väitteitään. Hän saa aivan vapaasti pönkittää omaa merkitystään tiedon välittäjänä siivoamalla näkymättömiin tiedon alkuperäiset lähteet, mutta se ei tietenkään estä ketään osoittamasta hänen mahdollisia virheitään, lähdeviitteiden kera. Se antaa asiantuntijalle yllykkeen olla oikeassa niin usein kuin vain suinkin mahdollista. Niin toimii asiantuntijajärjestelmä, ihanteellisessa maailmassa.

Mutta Wikipedia ei ole asiantuntijajärjestelmä, niin puistattavalta kuin se ajatus kuulostaakin, ei siinä mielessä kuin edellä esitin. Kenenkään yksilön maine ei ole kiinni Wikipedian artikkeleiden totuudenmukaisuudessa. Sillä on huonot ja hyvät puolensa. Mutta jos Wikipedian muuttaisi asiantuntijapohjaiseksi, se ei olisi enää Wikipedia. Onneksi on vaihtoehtoja.

(Jos jätettäisiin nyt se blogini rauhaan, kiitos... ^_^;;;;)

Joo, eiköhän se minulle kelpaa, että kaiken mitä Roy Beanistä tiedät, olet oppinut Lucky Lukesta, jos kerran Antti niin sanoo.
: Re: Wikipedia
: Jari Lehtinen 10.01.2006 klo 19:52:23
No ei. Suora kysymys asian ytimestä: onko mielestäsi hyvä asia, että elektronista tietosanakirjaa "toimitetaan" paperisten tietosanakirjojen periaatteiden mukaan? Valikoiden ja ruotien aiheiden luuloteltua "merkittävyyttä"? Suorastaan pelko kurkussa, että tätä kaikkea ei voi millään eikä saa laittaa Wikipediaan, koska muuten paperi loppuu ja kirjaan tulee 200 osaa - siis siihen tietosanakirjaan jota ei edes tulla koskaan painamaan, mutta asianosaiset eivät tunnu sitä huomaavan? Ikään kuin bitit loppuisivat maailmasta? Tämä minua närästää.
: Re: Wikipedia
: Rami Rautkorpi 10.01.2006 klo 20:23:18
Suora kysymys asian ytimestä: onko mielestäsi hyvä asia, että elektronista tietosanakirjaa "toimitetaan" paperisten tietosanakirjojen periaatteiden mukaan? Valikoiden ja ruotien aiheiden luuloteltua "merkittävyyttä"?

Kyllä, ehdottomasti. Kun Wikipedian toimitusperiaatteet tukevat sen luonnetta yleistietosanakirjana, ei erehdytä käyttämään Wikipediaa sellaisen erikoistuneen tiedon tallentamiseen, mihin se ei sovellu. Esimerkiksi sarjakuvatietokanta, joka sisältää tiedot tekijöistä, sivumääristä, hahmoesiintymisistä yms. Tuloksena on tuhansia artikkeleja, täynnä pientä nippelitietoa, jota kuka tahansa voi editoida. Tiedon eheyden valvominen Wikipedian sääntöjen puitteissa olisi painajaismaista. Sen takia on parempi, että tuollaiseen tarkoitukseen käytetään erikoistunutta projektia, jossa editointioikeudet ovat rajoitettuja, esim. The Grand Comic-Book Database (http://www.comics.org).
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 10.01.2006 klo 21:55:56
No ei. Suora kysymys asian ytimestä: onko mielestäsi hyvä asia, että elektronista tietosanakirjaa "toimitetaan" paperisten tietosanakirjojen periaatteiden mukaan?

Se että Wikipedia on olemassa todistaa että sen luonne on tyystin eri kuin perinteisen tietosanakirjan. Sitä ei pidä keinotekoisesti rajoittaa vaan katsoa mihin se pystyy.

Kirjahyllyissä on raskaita hakuteoksia joiden todellinen luotettavuus on vähäinen ja käytettävyys mitätön.

Me tarvitsemme sitä informaatiota mitä verkkotietosanakirja pystyy antamaan. Esimerkiksi mikä kirjapaino tarjoaa edullisia palveluja vuonna 2005.
: Re: Wikipedia
: KalleH 10.01.2006 klo 22:35:16
Niin Wikipedia on eri asia, kuin wiki ohjelmat. Esimerkiksi Mediawiki ohjelmana on nimenomaan hyvä myös erittäinkin spesifin ja pikkutarkan tiedon jakamiseen. Mielestäni sarjakuvatieto Suomessa olisi juuri oivallinen kokonaisuus. Tietoon jota tällaisissa Wikeissä on pitää tietysti aina suhtautua varauksella, mutta se mitä hyvällä toteutuksella ja innolla voidaan saavuttaa...

Esimerkkejä miksi yleiswiki ei palvele suoranaisesti sarjakuvan tarpeita

1. Eri välineiden käyttö nimenomaan sarjakuvan kannalta, siis tekniikka. Näitä kirjauksia ei wikipediaan ole suotavaa tehdä, mutta jos olisi sarjakuva-wiki...
2. Sarjakuvan maantieto. En ainakaan itse keksinyt miten tämän toteuttaisi wikipediassa mielekkäästi, ehkä siihen on keinoja.
3. Käytettävyys tietokantojen kasvaessa heikkenee. Sarjakuva-informaation löytäminen wikipediasta käy yhä vaikeammaksi.

Kyllä näitä on muitakin, mutta ei näin iltasella jaksa tehdä pitempää listaa.

Tekijöiden ja teosten kirjaamiseen wikipedia on tietysti melkein yhtä hyvä ratkaisu, kuin oma wiki. Ja etuna on se että "kaikki" käyttävät wikipediaa ja sarjakuvan ilosanoma jatkaa leviämistään.

Kalle H.
: Re: Wikipedia
: Jarkko Sikiö 10.01.2006 klo 22:42:34
Kyllä, ehdottomasti. Kun Wikipedian toimitusperiaatteet tukevat sen luonnetta yleistietosanakirjana, ei erehdytä käyttämään Wikipediaa sellaisen erikoistuneen tiedon tallentamiseen, mihin se ei sovellu. Esimerkiksi sarjakuvatietokanta, joka sisältää tiedot tekijöistä, sivumääristä, hahmoesiintymisistä yms.

Olen täysin eri mieltä siitä, ettei se soveltuisi sarjakuvatietokannaksi, sehän on jo nyt ykkönen sarjakuvatietokantana! Käytettävyydessä ja nopeudessa se lyö laudalta minkä tahansa muun: Googleen "wiki" ja muut hakusanat. Mitä sisältöön tulee, täytyy vain ihmetellä kirjoittajien omistautumista asialle, sen verran hulppea määrä tietoa löytyy.

Olin itse viime vuoteen asti skeptinen Wikin suhteen, mutta sen räjähdysmäinen kasvu on kasvattanut sen hyödyllisyyden mittoihin, joissa se on muodostumassa jonkinlaiseksi de facto -sanakirjaksi.

Nyt näen asian ennemminkin siten, että wiki syrjäyttää nopeasti kaikki hajanaiset puuhastelunurkkaukset ja vain pitkälle erikoistuneet tai muutoin tarpeeksi vetovoimaiset projektit pysyvät elossa sen rinnalla, muut siirtyvät Wikiin vapaaehtoisesti pitääkseen työnsä tulokset elossa.

Täytyy tietenkin huomata, että suomenkielinen Wiki tuskin koskaan tulee olemaan yhtä monipuolinen kuin englanninkielisiä artikkeleja tarjoava vastineensa, kyse kun loppujen lopuksi on vain siitä, kuinka paljon aktiivisia sisällöntuottajia on hommassa mukana.
: Re: Wikipedia
: Harriv 11.01.2006 klo 00:12:52
Olisiko Janne Ankkanen Wikipedialle riittävän huomionarvoinen teos mainittavaksi? Huomionarvoisuus edellyttää jonkinlaista arvoarvostelmaa. 10 äänestäjää vannoo, että kyseessä on Suomen sarjakuvahistorian merkkiteos. 40 sanoo etteivät ole siitä koskaan kuulleetkaan. Mikä olisi lopputulos?

 Wikipedian käyttäjän näkökulmasta:
Yleensä poistoäänestykseen menee joko ns. tusinatavara, eli esimerkiksi kellaribändi joka on tehnyt yhden keikan tai jotain muuta yhtä järisyttävää.
Jos joku tulee väittämään ilman minkäänlaisia perusteita, että Janne Ankkanen on huomaamisen arvoinen sarjakuvateos eikä esimerkiksi Google löydä yhtää aiheesta mitään järkevää, niin poishan se joutaa.
Mutta jos on esittää esimerkiksi joku luotettava sarjakuva-alan hakuteos jossa Janne Ankkanen noteerataan, niin mukaan vaan. Tällöin on joku lähde josta tiedot voi tarkistaa tarvittaessa. Yleisesti ottaen ei-omakustanteet ovat ok, omakustanteet ja nettijulkaisut harvemmin ylittävät kynnystä.
Valitettavasti suuressa osassa artikkeleita lähteet ovat enemmän tai vähemmän heikosti ilmoitettuja..

Wikipedian sisältöpoltiikasta löytyy erinäisiä tekstejä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Mitä_Wikipedia_ei_ole
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Tarkistettavuus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ei_uutta_tutkimusta
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Neutraali_näkökulma
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kerro_kuka_tekee

 Lyhyesti: Omat tai kaverin mielipiteet ja analyysit eivät kuulu Wikipediaan, toimitetussa aineistossa esiintyneet tiedot käyvät, kunhan Wikipedia -artikkelista käy ilmi kenen mielestä asia on mitenkin.

ps. Google haulla "Janne Ankkanen" tulee ainakin itselläni tämä ensimmäiseksi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ola_Fogelberg - kirjoittakaapa joku tuosta itse hakusanasta se juttu :)
 
: Re: Wikipedia
: Harriv 11.01.2006 klo 10:54:47
Täällä on joskus ollut puhetta että laadittaisiin WIki-artikkeleita ja niiden pohjalta joskus koottaisiin Se Teos. Mutta jos Wikistä niitä poistetaan sillä perusteella ettei niitä ole noteerattu muualla niin sitten ehkä tuo ei olekaan niin hyvä idea.

 Analyysi ym. "tulkinta" poistetaan Wikipediasta pääsääntöisesti, ellei se perustu johonkin muuhun kuin omaan mielipiteeseen. Perustietoja toki voi lisäillä, lähteeksi käy teos itse :) Esimerkkinä esimerkiksi Aku Ankan taskukirjat, joita joku on väsäillyt: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Aku_Ankan_taskukirjoista
: Re: Wikipedia
: Reima Mäkinen 11.01.2006 klo 13:08:07
kyse kun loppujen lopuksi on vain siitä, kuinka paljon aktiivisia sisällöntuottajia on hommassa mukana.
Liityn siihen porukkaan joka suhtautuu Wikipediaan kriittisesti. Näen sen alustana jonka puitteissa löytyy aktiivisesti kirjoittavia (ja tietoa hakevia) henkilöitä, mutta ei välttämättä sellaisia sisällöntuottajia joita kiinnostaisi tietojen oikeellisuus, lähteiden tarkistaminen ja artikkelien asiassa pysymisen jatkuva valvonta.

Kuten jo aiemmin muualla kerroin olen tavannut mm. toimittajan joka surutta käyttää wikipediaa lähteenä. (Sehän on kuitenkin helppo ja kustannustehokas tapa tuottaa tekstiä.) Punnittavaksi tulee siis se, onko tärkeämpää levittää paljon mitä tahansa tietoa, kuin pyrkiä keräämään ja tallettamaan faktoja. Nämä ovat toki netin ja Wikipedian ongelmia ihan yleisesti, eivätkä koske pelkästään sarjakuvaa. Wikipedian aate on kannatettava, mutta toteutus on omiaan hämärtämään lähdekriittistä suhtautumista. Kun minä käyn lukemassa artikkelin mattivanhalaisen kotisivulta tiedän että sen luotettavuus on mattivanhalaisen varassa. Mutta kun minä käyn lukemassa artikkelin Wikipediasta, minulla ei ole hajuakaan kuka sitä on roplannut ja miksi?! Jokaisen wiki-artikkelin alussa (ja keskellä) pitäisi minusta lukea hemmetin isolla että: VAROITUS: Tiedot saattavat olla virheellisiä, tarkista artikkelin kirjoitushistoria (vai mitä ne oheisläpät siellä nyt onkaan?)

Maailma on pullollaan jengiä joka haluaa vain nopeita ja helppoja vastauksia. Niinpä se sanoma jota näkyvimmin toistetaan muuttuu "totuudeksi". Minusta Wikipedia on parhaimmillaan viittausten ja sellaisten yksinkertaisten asioiden tarkistamisessa, joista ei kerta kaikkiaan voi olla kovin montaa mielipidettä. En voi kuitenkaan mitään sille että aina kun käyn siellä minua häiritsee suunnattomasti tietoisuus siitä että monessakin artikkelissa olisi hieman säätämistä. ...Ja tämä on luonnollisesti ihan minun oma vikani. Wikipedia on yhtä aikaa kontrollifriikin unelma ja painajainen.
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 11.01.2006 klo 16:49:25
Jokaisen wiki-artikkelin alussa (ja keskellä) pitäisi minusta lukea hemmetin isolla että: VAROITUS: Tiedot saattavat olla virheellisiä, tarkista artikkelin kirjoitushistoria (vai mitä ne oheisläpät siellä nyt onkaan?)
Ongelma on että Helsingin Sanomissa pitäisi olla sama varoitus. Muista että Wikipedia on osoitettu yhtä luotettavaksi kuin ensyklopedia britannika.

Kyllähän lähihistorian pitäisi osoittaa että tiedon totuudellisuus riippuu siitä kuka sitä hallinnoi. Paikallisestikin: Turkissa on yksi totuus. Yhdysvalloissa toinen ja eri kuin Manner-Kiinassa. Venäjällä muutama. Suomessa eri kuin Ruotsissa jos kännyköiden säteilystä puhutaan.
: Re: Wikipedia
: Jarkko Sikiö 11.01.2006 klo 17:40:05
Näen sen alustana jonka puitteissa löytyy aktiivisesti kirjoittavia (ja tietoa hakevia) henkilöitä, mutta ei välttämättä sellaisia sisällöntuottajia joita kiinnostaisi tietojen oikeellisuus, lähteiden tarkistaminen ja artikkelien asiassa pysymisen jatkuva valvonta.

Väitän, että tässäkin on kyse pelkästään kriittisestä massasta, joten kääntäisin lauseen muotoon "sellaisia tiettyjen aihe-alueiden sisällöntuottajia". Käytännössä luotettavuus on sitä luokkaa, että jos jokin asia kiinnostaa, hankin siitä tietoa Wikistä ennemmin kuin minkä tahansa yksityishenkilön, yhteisön tai projektin tuotoksista.

Mutta on hyvin nähtävissä, kuinka ihmiset eivät luota Wikin kaltaiseen yhteisöllisyyteen, koska ihmisiä massana on aina väheksytty. Tarvitaan vielä monta Ranskan vallankumouksen, Linuxin ja Wikin kaltaista "keihäänkärkeä" ennen kuin joukkovoimaan todella uskotaan.
: Re: Wikipedia
: KalleH 11.01.2006 klo 17:49:05
Väitän, että tässäkin on kyse pelkästään kriittisestä massasta, joten kääntäisin lauseen muotoon "sellaisia tiettyjen aihe-alueiden sisällöntuottajia". Käytännössä luotettavuus on sitä luokkaa, että jos jokin asia kiinnostaa, hankin siitä tietoa Wikistä ennemmin kuin minkä tahansa yksityishenkilön, yhteisön tai projektin tuotoksista.

Mutta on hyvin nähtävissä, kuinka ihmiset eivät luota Wikin kaltaiseen yhteisöllisyyteen, koska ihmisiä massana on aina väheksytty. Tarvitaan vielä monta Ranskan vallankumouksen, Linuxin ja Wikin kaltaista "keihäänkärkeä" ennen kuin joukkovoimaan todella uskotaan.

Niin, tämä pätee hyvin mietittäessä kansainvälistä (englanninkielistä) wikiä, mutta jos puhutaan Suomesta on tuo "massa" valitettavan pieni. Tässä kannattaisi aina eritellä mistä puhutaan, koska ero näiden kahden välillä on valtava. Suomen wiki sarjakuva-asioiden osalta ei ole yhtään sen uskottavampi lähde, kuin alan projektien tai yhteisöjen tuotokset.
: Re: Wikipedia
: Lurker 11.01.2006 klo 18:19:24
Kaikki "vilosohveeravat" nyt tässäkin kovasti tiedon luonteesta ja pysyvyydestä. Tärkeä aihe, ei siinä mitään.

Mutta kun pitäis tehrä edes jotain... monilla suomalaisen sarjakuvan hakusanoilla ei löydy netistä mitään. Yhtään mitään. Paitsi Kvaakista! Tarkoitukseni on ollut laittaa Wikipediaan edes muutama rivi joistakin tekijöistä ja tuotoksista, jotta heidät ja ne pystyttäisiin sijoittamaan edes aikajanalle. Näin saadaan nopeasti tehtyä edes jotain ilman sen suurempia suunnitelmia sarjakuvatietokannoista.

Kuten vaikkapa eilen tehdyt...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rymy-Eetu
http://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki_Tanttu

Wikipedia indeksoituu hirmu vikkelästi Googleen, jolloin vaikkapa koululaiset ja muut kiinnostuneet saavat edes pieniä tiedonjyviä suomalaisesta sarjakuvasta.
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 11.01.2006 klo 19:18:29

Mutta kun pitäis tehrä edes jotain... monilla suomalaisen sarjakuvan hakusanoilla ei löydy netistä mitään. Yhtään mitään. Paitsi Kvaakista! Tarkoitukseni on ollut laittaa Wikipediaan edes muutama rivi joistakin tekijöistä ja tuotoksista, jotta heidät ja ne pystyttäisiin sijoittamaan edes aikajanalle. Näin saadaan nopeasti tehtyä edes jotain ilman sen suurempia suunnitelmia sarjakuvatietokannoista.

Kannatan.
: Re: Wikipedia
: Reima Mäkinen 11.01.2006 klo 19:48:57
Ongelma on että Helsingin Sanomissa pitäisi olla sama varoitus. Muista että Wikipedia on osoitettu yhtä luotettavaksi kuin ensyklopedia britannika.
Hyvä että tuli tähänkin asiaan nyt wiki-tason selvyys. Nimen omaan Hesarissakin julkaistiin tämä uutinen näin "vääristeltynä": "Arvostetun tiedelehden Naturen testissä kummastakin löytyi virheitä. Virheiden määrä ei ollut Wikipediassa olennaisesti Britannicaa suurempi (http://www.tietoyhteiskunta.fi/=uutiset/170628)"

Mutta kuten Kalle totesi, englanninkielinen versio on englanninkielinen versio.
En sano että älkää tehkö. Sanon: tehkää ihmeessä, mutta tarkistakaa samalla innolla mitä muut sinne ovat aiheesta suoltaneet. Vai eikö sarjakuva ole niin tärkeä asia että tietojen oikeellisuudella on mitään väliä?
: Re: Wikipedia
: Lurker 11.01.2006 klo 20:00:19
Kertokaa vaikkapa esimerkein, mitä virheitä niistä Wikipedian sarjakuva-artikkeleista oikein löytyy, että saadaan jonkinlainen yleiskuva niiden luotettavuudesta.

Kirjoitusvirheet ja puutteet ovat oma lukunsa, mutta en tarkoita nyt niitä.
: Re: Wikipedia
: dokki 11.01.2006 klo 21:36:37
Sarjakuvawiki olis kyllä tosi jees. Suomeksi netistä löytyy lähinnä isot kasat indeksejä ja muutamia laajempia sivustoja. Siihen ne sitten jääkin. Eihän sitä nykynuoriso tiedä mitään muuta sarjakuvaa, kuin Carl Barksin ja Don Rosan Ankat, koska suosituin tietolähde Internet ei kerro muista tekijöistä oikeastaan mitään. 10-vuotiaan on lähes mahdoton lukea pitkää englanninkielistä artikkelia läpi.
: Re: Wikipedia
: KalleH 11.01.2006 klo 21:49:14
Kaikki "vilosohveeravat" nyt tässäkin kovasti tiedon luonteesta ja pysyvyydestä. Tärkeä aihe, ei siinä mitään.

Mutta kun pitäis tehrä edes jotain... monilla suomalaisen sarjakuvan hakusanoilla ei löydy netistä mitään. Yhtään mitään. Paitsi Kvaakista! Tarkoitukseni on ollut laittaa Wikipediaan edes muutama rivi joistakin tekijöistä ja tuotoksista, jotta heidät ja ne pystyttäisiin sijoittamaan edes aikajanalle. Näin saadaan nopeasti tehtyä edes jotain ilman sen suurempia suunnitelmia sarjakuvatietokannoista.

Kuten vaikkapa eilen tehdyt...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rymy-Eetu
http://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki_Tanttu

Wikipedia indeksoituu hirmu vikkelästi Googleen, jolloin vaikkapa koululaiset ja muut kiinnostuneet saavat edes pieniä tiedonjyviä suomalaisesta sarjakuvasta.

Hatun nosto kaikille jotka ovat edes yhden artikkelin wikipediaan kirjoittaneet. Olen ehdottomasti sitä mieltä että nyky-yhteiskunnassa wikillä on tärkeä rooli ja sarjakuva on ehdottomasti myös osa sitä.

Aikaisemmilla kirjoituksilla yritin tiedustella ihmisten mielipidettä sarjakuva wikiin lähinnä siksi, että on paljon tietoa jota on yleiswikiin vaikea laittaa, kuten jo aikaisemmin kirjoitin. Sarjakuvawiki voisi siis toimia myös opas kirjana, miten käyttää hiiliä tai käsitellä teoksensa julkaistavaan muotoon jne. Kvaakissahan on tätä tietoa pilvin pimein, mutta wikissä se pysyisi vähän paremmin järjestyksessä ja olisi ehkä paremmin haettavissa. Yleiswikiin pitää joka tapauksessa viedä mahdollisimman paljon sarjakuva-aiheista tavaraa.

Luotettavuuden osalta Wikipedia on mielenkiintoinen ja tunteita herättävä projekti. Työn puolesta tulee näitä asioita tutkittua ja pohdittua aika paljonkin. Suoranaisia virheitä Wikeistä ei kovin paljon löydy, kysymys on enemmänkin siitä mitä asioita artikkeleissa korostetaan ja siitä että kokonaisia asian kannalta tärkeitä osioita saattaa jutuista puuttua. Mutta sehän mainitaan Wikipediassa kyllä monessa paikassa.

Työtä on tällä saralla kuitenkin vielä niin paljon, että turha jäädä ihmettelemään pieniä yksityiskohtia. Hihat heilumaan, haastan kaikki tähän ketjuun osallistuneet tekemään ensi viikolla yhden kirjauksen.

Wikipedia rules!

Kalle
: Re: Wikipedia
: Reima Mäkinen 11.01.2006 klo 22:04:08
Kuten sanoin en haluaisi kritisoida. Hyvä jos joku viitsii nähdä vaivaa ja kirjoitella noita. Kävin katsomassa yhden Lurkerin artikkeleista se sattui olemaan Lipeäkalasta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipe%C3%A4kala_%28lehti%29)
Wikipedian otteet jäljempänä  lihavoituna.

"Lipeäkala oli suomalaisen huumorin vuosikirja, joka ilmestyi jouluksi vuosina 1926-1963. Sitä julkaisi Suomen aikakauslehdentoimittajain liitto."

Oikeampi muoto tekstissä olisi ehkä (huom. myös isot kirjaimet): Sitä  julkaisi Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto, jonka piiristä löytyivät myös kirjan toimittajat.
Kirjalla lienee ollut sellainen aika liukuva toimituskunta ja tuo liitto sitten omisti/omistaa oikeudet ns. Lipeäkala-brändiin.
Wikin kuvassa olevan lätyskän kannessa lukee Gummerus. Lipeäkalaa kustansi Gummeruksen lisäksi ainakin Tammi ja Kauppiaitten Kustannus Oy. (Alkuvaiheessa liiton nimi oli pelkkä Aikakauslehdentoimittajain Yhdistys ry.)

"Lehti sisälsi pakinoita (esim. Aapeli, Kai de puu, Valentin) ja pilapiirroksia, joissa usein tehtiin pilaa kuluneen vuoden ilmiöistä."

Tuossa ei mainita ollenkaan kuvasarjoja, joita ainakin Asmo Alho ja vaikkapa R.  Western-Doll niihin väsäsi. Alho lienee tehnyt myös monet kirjojen kannet (v. 1946 on Maija Karman kansi). Kirjoittajien lista on Wikipediassa melko suppea. Jonkun Outsiderin ja Armas J. Pullan voisi esimerkiksi mainita, ja uudemmista kuriositeetin vuoksi esim. Satu Waltarin ja Ksantipan (vaikka suurin piirtein kaikki eli aika monet alan ihmiset kirjoihin varmaankin kirjoitti?). Minulla on ainoastaan vuosien -46 ja -63 Lipeäkalat, mutta niissä kuvituksen painopiste on mielestäni pakinoiden kuvituksessa ja mainituissa kuvasarjoissa (tekstillisissä ja tekstittömissä), yksittäisiä pilapiirroksia (jotka Wikipedia mainitsee) on vähemmän.
Mainittujen Lipeäkalojen sisällön viittauksia kuluvaan vuoteen (mitä Wikipedia mainitsee) (pitäisikö olla viittauksia julkaisuvuoteen?) en ollut oivaltanut, eikä tämä yhteys mielessäni oikein tarkistuksen jälkeenkään syty. Toki kirjoitukset ovat aina suhteessa aikaansa yms. mutta minusta tuo ei ole mitenkään hallitseva piirre. Toisaalta en epäile, etteikö eri vuosina olisi ollut erimoisia meininkejä. Enemmänkin aiheisto tuntuu minusta olevan arkifantasiaa eli asioiden kääntämistä päälaelleen, humoristista liioittelua, tms. kevyttä lukemista.

"Markkinoilla oli muitakin humoristisia joululehtiä, kuten Arijoutsin Joulupippuri ja Veli Giovannin Joulukärpänen.
Lipeäkalan henkinen perillinen sisällöllisesti oli Kutka, eräänlainen vuosikirja, joka aloitti ilmestymisensä vuonna 1978."


Nämä ovat loppuun hyviä lisäyksiä, mutta ehkä kuitenkin hieman irtonaisia ja pitkiä, kun katsoo minkä verran itse otsikon aiheesta on juttua. Olikos Kutkassa muita kuvittajia kuin Timppa?

Haluan vielä huomauttaa, että tämä kirjoitukseni ei pyri olemaan täydennys ko. artikkeliin, eikä se siksi myöskään ole asianmukaisella (asiallisella) tyylillä laadittu. Onpahan tässä vain joitakin huomioitani aiheesta.
: Re: Wikipedia
: VesaK 11.01.2006 klo 22:21:11
Kai Kujasalo piirsi ensimmäisen Kutkan 19?8 (ilm. 1977) rujot kuvitukset ja kolme sarjakuvaakin. Niitä harvoja, mitä graafikko-taidemaalari Kujasalo on tietääkseni yleensä koskaan tehnyt. Yhdessä irvittiin mallimailmalle ym. julkkiksille, toisessa tupakan piilomainonnalle ja kolmannessa Lama Leijona vaelsi läpi Suomen etsiessään lahjastereolasejaan. "Elät vielä kauan teostesi jälkeenkin, Reindeer Perästäpieni!"
: Re: Wikipedia
: Timo Ronkainen 11.01.2006 klo 23:05:27
Virheistä tuli heti mieleen Aku Ankka-lehteä käsittelevä juttu:
Lehdessä julkaistaan myös Comic Strip Department-yhtiön sanomalehtisarjoja, jotka ovat usein yksisivuisia.  

Sellaista yhtiötä kuin Comic Strip Department ei ole koskaan ollut. Se on Disneyn elokuvastudioiden sarjakuvaosasto.

Timo

: Re: Wikipedia
: Holle 11.01.2006 klo 23:07:18
Mukana ollaan kun vain joku laittaa alulle. Pitää sillä aikaa tutkia tuon varsinaisen Wikipedian sisältöä.
: Re: Wikipedia
: KalleH 11.01.2006 klo 23:34:21
Joka tapauksessa voisimme polkaista tuonne yleiswikiin Wikipedia:WikiProjekti Sarjakuvat osion http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti
Vai mitä mieltä olette? Eiköhän tuollainen aikaan saada.

Kalle
: Re: Wikipedia
: Jarkko Sikiö 11.01.2006 klo 23:50:54
Suomen wiki sarjakuva-asioiden osalta ei ole yhtään sen uskottavampi lähde, kuin alan projektien tai yhteisöjen tuotokset.

Onhan se uskottavampi jo yksinkertaisesti siitä syystä, että jatkuvuus on turvattu. Sisäänpäinkääntyneissä projekteissa ja yhteisöissä päivitystahti saattaa olla hyvinkin pitkä ja jossain vaiheessa into lopahtaa, kun ydinjoukko ei jaksa viedä asiaa eteenpäin. Tässä vaiheessa tämä ydinjoukko toimii tuottamaansa materiaalia vastaan panttaamalla sitä, kunnes sillä ei ole enää mitään merkitystä kenellekään. Oikea tapa olisi luovuttaa tuotokset eteenpäin.

Suomessa sarjakuvaharrastajat näyttävät joko pelkäävän omien nettinurkkaustensa puolesta (täysin syyttä, Wiki ei millään tavalla vähennä vaikkapa Kvaakin merkitystä) tai sitten eivät ole päässeet voivottelun asteelta minnekään. Wiki kuitenkin antaa jokaiselle puutteista, virheistä ja epätarkkuuksista valittavalle sarjakuvaharrastajallekin kaikki mahdollisuudet muuttaa tilannetta paremmaksi.

Mitä siihen tulee, että projekteissa ja yhteisöissäkin homma pyörii pienen piirin varassa, Wikissä tämä piiri ei ole koskaan pienempi.
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 12.01.2006 klo 00:00:45
Katselin Wikipedian ohjetta. Hyvä. Mutta onko tuota missään tulostettavissa läjänä että pääsisi pois koneen äärestä rauhassa opiskelemaan? Tai onko wikitekniikasta painettua tietopakettia?

Kvaak-yhteisö lienee hyödyksi tämmöisen hankkeen edistämisessä. Mikä estäisi avaamasta wiki-osiota? Pikku hiljaa keskustelujen tietoaineksen elinkelpoinen kreemi organisoituisi wikiin.
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 12.01.2006 klo 00:18:39
Ja paljonko tuolta löytyy vinkkejä:
http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Startsidan
: Re: Wikipedia
: jokela 12.01.2006 klo 00:32:06
Nåå duoda, pienehkö korteni tähän kekoon .. jo nyt ku satuin selaileen nuita sivuja.

Ruotsin Seriefrämjandet on ehostaneet roimasti verkkosivujaan ja heillä on (vähän) samankaltainen verkkofoorumi myös niinkö tää kvaak.fi. Mutta onhan tuo hääppönen vielä, mutta esim. Keijo, Reima ja SurfailevaJoe on jäseniä .. Itte tässä riimittelen vielä juttujani ja kunhan saan ne valmiiksi niin sinne menee "suomalaisia sarjakuvauutisia"! Että HUH!

Bubbla-lehtee ei oo näkynyt aikoihin mutta kuulkaas, porukat on olleet muutoin viitteliäitä
-- Siellä sivuilla on --
VALMIS+SARJA+KUVA+WIKI!! >>>  (http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Startsidan)

Noin (omalla, hätäisellä) ensisilmäyksellä --
Sinne on syötetty 5 286 (!!) artikkelia.
Tekijöiden hakusanoja on A:sta Ö:hön noin 1 920 (!!)
Kategoria esim. sarjakuvantekijät Burkina Faso-sta tai Liberia-sta,
Tai haku tekijästä (suku)nimellä.

*Spoiler* -- yhtikääs en oo kurkkinut kuinka paljon asiaa on missäkin alaotsikolla, palaan asiaan myöhemmin ..

Mutta tälläsiä mietteitä yömyöhään .. joo.

-- j --

ps. .. bah .. Keijo kerkisi jo väliin viestillään ..
: Re: Wikipedia
: Lurker 12.01.2006 klo 07:36:18
...
Oikeampi muoto tekstissä olisi ehkä (huom. myös isot kirjaimet): Sitä  julkaisi Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto, jonka piiristä löytyivät myös kirjan toimittajat.
...

Kiitos huomioista. Kävin jo laittamassa isot kirjaimet liiton nimeen. Vanhemmissa Lipeäkaloissa lukee nimiösivulla "AIKAKAUSLEHDENTOIMITTAJAT RY:N TOIMITTAMA JOULUJULKAISU".

Omistamissani Lipeäkaloissa -45 ja -57 ei kuvasarjoja ole ollut, pilakuvia ja kuvitusta sitäkin enemmän. R.  Western-Doll on minulle aivan tuntematon.

Lipeäkaloissa oli aina myös pikkutuhmaa tissinkuvaa, kts. http://populaari.blogspot.com/2005/12/lipekala.html
Uskoisin, että aikanaan saattoivat olla hyvinkin paheksuttuja, varsinkin joulualbumin kannessa. Nykylukijan silmissä nämä kuvat ovat suorastaan nostalgisen ihastuttavia.

Loppuun laitoin lisäyksen muista joululehdistä ja Kutkasta, jotta tulisi se aikajana - ja jotta artikkeli myös linkittyisi osaksi omaa kulttuurijatkumoaan (siinä hiljaisessa toiveessa, että joku laajentaa artikkeita ja kirjoittaa vaikkapa kokonaan uuden artikkelin Kutkasta).

Olen yleensä linkittänyt vain pari tärkeintä vuosilukua artikkelin alusta. Nämä linkit vievät vuosiartikkeliin. Ts. jos siirtyy vuoteen 1926, jolloin Lipeäkala alkoi ilmestyä, saa tietää että  silloin tapahtui epäonnistunut murhayritys Benito Mussolinia vastaan ja Hugh Hefner, Playboy-konsernin perustaja  syntyi, eli kaikenlaista tärkeää tietoa.

Mutta ymmärtääkseni artikkelissa ei siis ollut virheitä? Kylläkin niitä puutteita ja kirjoitusvirheitä.

P.S. Hassua kyllä sivulla ollut linkki "Kutka" vie nyt Harry Potter -sivuille?!? Täytyypä korjata sekin...
: Re: Wikipedia
: KalleH 12.01.2006 klo 09:25:43
Onhan se uskottavampi jo yksinkertaisesti siitä syystä, että jatkuvuus on turvattu. Sisäänpäinkääntyneissä projekteissa ja yhteisöissä päivitystahti saattaa olla hyvinkin pitkä ja jossain vaiheessa into lopahtaa, kun ydinjoukko ei jaksa viedä asiaa eteenpäin. Tässä vaiheessa tämä ydinjoukko toimii tuottamaansa materiaalia vastaan panttaamalla sitä, kunnes sillä ei ole enää mitään merkitystä kenellekään. Oikea tapa olisi luovuttaa tuotokset eteenpäin.

hmm

Eli puhut siis verkkosivuista, et tiedontuottamisesta. En tiedä ketä näillä väittelissäsi tarkoitat, mutta itse en ole moiseen panttaamiseen törmännyt. Tiedontuottamisessa projektit ja yhteisöt ovat avainasemassa. Wikin luenteesta johtuen, siihen ei saada mukaan kuin hyvin vähän ammattilaisia, siis tutkijoita ja toimittajia. Tiedontuottamisessa kuitenkin niinkuin kaikessa muussakin ammattitaito on tärkeää. Projekteihin ja järjestötoimintaan em. ammattilaiset sen sijaan osallistuvat.

Seriewiki on juuri se mitä tarkoitin, paitsi ehkä sarjakuvan tekemisen osalta. Voin asentaa ton Wikimedian Sarjakuvaseuran kokoelman verkkopalveluun ja kettellaan josko siitä jotain kehkeytyisi. Seuran hallituksella on myös kohta kokous, jossa voin asiasta vähän keskustella.

Kuka tekisi nuo Wikiprojekti sivut? Jos ei kukaan muu suostu, voin sen tehdä, mutta sitten muokkaamiseen tarvitaan kyllä apua.

Kalle
: Re: Wikipedia
: jokela 12.01.2006 klo 12:54:14
No niin .. tuli kurkkailtua uusiksi tuota SerieWikii på svenska >>> (http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Startsidan)

Esim. suomalaisia on siellä 22 kappaletta, joista vain parissa on hiukka enempi kuin nimi.
Kari Leppänen (http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Kari_Lepp%C3%A4nen) esitellään esim. näin. Kati Kovács-ista on vaan yksi albumin kansikuva että alkutekijöissä ollaan.

Jos tuota alkaa työstään niin kai on järkevää käydä läpi mitä löytyy esim. Sarja-Infon jutuista levykkeiltä tai muuten elektroonisesti säästettyinä. Siinä voi tulla tehtyä työtä turhaan toistamiseen jos esim. piirtäjäesittelyitä on jo valmiina .. jossakin. Kuka on kirjoitellut ja mitä?

Helpointahan on siirrellä ensin esim. valmiit artikkelit verkolle .. 

-- j --
: Re: Wikipedia
: Reima Mäkinen 12.01.2006 klo 13:35:18
Kiitos huomioista. Kävin jo laittamassa isot kirjaimet liiton nimeen. Vanhemmissa Lipeäkaloissa lukee nimiösivulla "AIKAKAUSLEHDENTOIMITTAJAT RY:N TOIMITTAMA JOULUJULKAISU".

Lipeäkaloissa oli aina myös pikkutuhmaa tissinkuvaa, kts. http://populaari.blogspot.com/2005/12/lipekala.html
Uskoisin, että aikanaan saattoivat olla hyvinkin paheksuttuja, varsinkin joulualbumin kannessa. Nykylukijan silmissä nämä kuvat ovat suorastaan nostalgisen ihastuttavia.

Mutta ymmärtääkseni artikkelissa ei siis ollut virheitä? Kylläkin niitä puutteita ja kirjoitusvirheitä.

P.S. Hassua kyllä sivulla ollut linkki "Kutka" vie nyt Harry Potter -sivuille?!? Täytyypä korjata sekin...

Et siis ymmärrä esimerkiksi tuota Harry Potter linkkiä tai Vesan osoittamaa väärää vuosilukua virheeksi? Kirjoitusvirhekään ei ole varsinainen virhe, niinkö? Jos jaksaisin, kävisin katsomassa miten Wikipediassa määritellään sanat puute ja virhe? Enkä nosta näitä nyt esiin sinun puutteinasi, vaan huomioina siitä lepsusta asenteesta jolla artikkeleita mahdollisesti kirjoitetaan.

Minusta on virhe lausua yleistys joka ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi noissa omistamissani kirjoissa ei ole pikkutuhmia tissikuvia. Kiltti tissien kuva on vain vanhemmassa. Kiltillä tarkoitan sellaista hyvin lennokasta viivapiirrosta, vinjettiä joka ei ole sen tuhmempi kuin vaikkapa aikalaisvalokuvat Väinö Aaltosen veistoksista.
Lipeäkalalla oli siis erikseen kustantaja, julkaisija ja toisinaan myös nimetty toimittaja (v.63 Lipiksen on toimittanut joku Firinä?) Miksi vain julkaisija mainitaan artikkelissa? Maininta julkaisijasta on vähintäänkin kummallinen sillä nykylukija ei välttämättä ymmärrä mitä julkaisija tarkoittaa. Et myöskään huomauta että julkaisijan nimi muuttui matkan varrella.

Kalle, voisitko selittää hieman tarkemmin mitä tarkoitat kun sanot: Kuka tekisi nuo Wikiprojekti sivut?
: Re: Wikipedia
: KalleH 12.01.2006 klo 13:58:03
Kalle, voisitko selittää hieman tarkemmin mitä tarkoitat kun sanot: Kuka tekisi nuo Wikiprojekti sivut?

Siis lähinnä tekisi sen projekti sivun, katso http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti . Taidemusiikki projekti on ainakin todella mukava.

Aloin tässä jo vähän leikkimäänkin, kun sen verran houkutteleva asia on kyseessä
http://sarjakuva.kapsi.fi/sarjakuvawiki/

Kalle
: Re: Wikipedia
: Lurker 12.01.2006 klo 15:27:14
Et siis ymmärrä esimerkiksi tuota Harry Potter linkkiä tai Vesan osoittamaa väärää vuosilukua virheeksi?

Ymmärrän toki virheiksi jos niin vaaditaan... Muistaakseni tarkistin Kutkan ilmestymisen Fennicasta, jossa se oli ilmoitettu näin...
Numerointi: 1979-
Julkaisija: Jyväskylä : Gummerus, 1978-


Mutta muutin nyt Wikipediaan lauseen Kutkasta: "joka alkoi ilmestymisensä vuonna 1978 vuosinumerosta 1979".

Virheellinen (käytän nyt rohkeasti tätä sanaa) linkki Harry Potteriin johtui siitä, että joku oli linkittänyt innokkaasti kaikki Harry Potterin henkilöt ko. artikkeliin, myös Kutkan.

Minusta on virhe lausua yleistys joka ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi noissa omistamissani kirjoissa ei ole pikkutuhmia tissikuvia.

No, minulla nyt sattui olemaan molemmissa, myös tässä uudemmassa. Monet ennen wanhaan ilmestyneistä joulualbumeista ja lehdistä olivat uskonnollisen hartaita. Nämä Lipeäkalat ja Joulukärpäset olivat kyllä pikkuisen anarkistisia niihin verrattuina...

Ja tisseistä puhuin vain täällä Kvaakissa, en suinkaan Wikipediassa. Tuossa vuoden 1957 Lipeäkalassa muuten tehtiin pilaa kuluneen vuoden eduskunnan istunnoista, television tulosta Suomeen, naisten vapautumisesta ja muista ajan ilmiöistä.

Miksi vain julkaisija mainitaan artikkelissa? Maininta julkaisijasta on vähintäänkin kummallinen sillä nykylukija ei välttämättä ymmärrä mitä julkaisija tarkoittaa. Et myöskään huomauta että julkaisijan nimi muuttui matkan varrella.

Tämä vaatisi tosiaankin suurempaa asianharrastusta ja vaikka käymistä Yliopiston kirjastossa, jossa voisi katsoa tiedot lehdestä. Fennicakin vain kertoo, että "kustantaja vaihdellut".  Toivottavasti joskus joku joululehtien keräilijä ja asianharrastaja iskee kiinni täkyyn ja kirjoittaa Wikipediaan niistä hienot artikkelit.

Nythän ei muuten keskustella sarjakuvasta vaan ihan muista lehdistä. Suomalaiset sarjakuvantekijät ovat olleet puuhakasta porukkaa ja liikuskelleet vapaasti monellakin kulttuurin saralla. Artikkelit onkin mukava linkittää kirjailijoihin, taiteilijoihin, lehtiin, tyylisuuntiin jne. Ei sarjakuva ole muusta maailmasta eristäytynyt vakuumi.

Wikipedia on todennäköisesti pysyvä ilmiö. Ovatko jonkun seuran sivut tai tietokannat edes olemassa joskus 10-20 vuoden kuluttua? Tai Kvaak?

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5392.0;id=1946)
Copyright Gantriis, Lipeäkala 1957
: Re: Wikipedia
: Jarkko Sikiö 12.01.2006 klo 17:30:50
Eli puhut siis verkkosivuista, et tiedontuottamisesta.

Puhuin tiedontuottamismahdollisuuksista ja ensisijaisesti tiedontuottamisen jatkuvuudesta.
: Re: Wikipedia
: Lurker 12.01.2006 klo 17:43:10
Kuinka monta wikipediaa kaikki oikein aikovat perustaa?
: Re: Wikipedia
: KalleH 12.01.2006 klo 23:00:51
En ole perustamassa Wikipediaa ja tuskin on kukaan muukaan. Se mitä itse mietin sarjakuvawikistä on moniulotteisempaa kuin ensyklopedia. Tarvetta eniten olisi mielestäni sarjakuvan oppikirja tyyliselle ratkaisulle, joka pitää sisällään kaikkea sarjakuvaan liittyvää. Siis tekemiseen, julkaisemiseen, tutkimiseen, lukemiseen, mihin hyvänsä.

Hienointa olisi, jos sarjakuva yhteisö pystyisi luomaan sellaisen wikin, joka tukee  harrastajia ja piirtäjiä, auttaa opiskelijoita, sekä tarjoaa uuden tavan lähestyä koko sitä monisyistä taidemuotoa mitä sarjakuva on. Tämä tarkoittaa vapaamuotoista opasta, missä ei toivottavasti ole tarvetta mennä hiusten halkomiseen. Tietokannassa voisivat olla sovussa vierekkäin esim. Dragon Ball-sarjan esittely, Suomalainen sarjakuvan koulutus, artikkeli tussin käytöstä eurooppalaisessa 1980-luvun taidesarjakuvassa, pienlehtien julkaisuopas jne.

En tiedä mitä Keijo hakee wikistä takaa (sanoit asentavasi teille), mutta toivoisin tuosta sarjakuvaan keskittyvästä wikistä (jos sellainen tehdään) ainakin apuvälinettä opiskeluun. Ja tätä olen valmis tukemaan myös omalla työpanoksellani.

Kalle

Käykääpä katsomassa tuon wiki.orgin http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_comic_creators erityisesti kohtaa Cuba
: Re: Wikipedia
: dokki 12.01.2006 klo 23:14:58
Sarjakuvawiki vois toimia samalla eräänlaisena FAQ:na Kvaakille.

"Miten tussataan tietokoneella?" yms. kysymyksiin löytyisi laajahko vastaus/opas suoraan sieltä. Kvaakissa on vielä taitavia kirjoittajia, jotka hallitsevat kieliopin ja ainakin foorumilla ovat usein valmiina neuvomaan ongelmissa. Eli tieto- ja taitopuoli olisi ainakin hallussa. Täytyisi vielä jaksaa nähdä se vaiva.

Tosin jossain vaiheessa voi käydä niin, että foorumilla keskustelu latistuisi. Aina ohjattaisiin kaikki kysyjät sarjakuvawikiin.

Minä ainakin voin kirjotella juttuja tai tehdä jotain sarjakuvawikin puolesta.
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 13.01.2006 klo 04:55:16
Se mitä itse mietin sarjakuvawikistä on moniulotteisempaa kuin ensyklopedia. Tarvetta eniten olisi mielestäni sarjakuvan oppikirja tyyliselle ratkaisulle, joka pitää sisällään kaikkea sarjakuvaan liittyvää. Siis tekemiseen, julkaisemiseen, tutkimiseen, lukemiseen, mihin hyvänsä.

Hienointa olisi, jos sarjakuva yhteisö pystyisi luomaan sellaisen wikin, joka tukee  harrastajia ja piirtäjiä, auttaa opiskelijoita, sekä tarjoaa uuden tavan lähestyä koko sitä monisyistä taidemuotoa mitä sarjakuva on. Tämä tarkoittaa vapaamuotoista opasta, missä ei toivottavasti ole tarvetta mennä hiusten halkomiseen. Tietokannassa voisivat olla sovussa vierekkäin esim. Dragon Ball-sarjan esittely, Suomalainen sarjakuvan koulutus, artikkeli tussin käytöstä eurooppalaisessa 1980-luvun taidesarjakuvassa, pienlehtien julkaisuopas jne.

En tiedä mitä Keijo hakee wikistä takaa (sanoit asentavasi teille), mutta toivoisin tuosta sarjakuvaan keskittyvästä wikistä (jos sellainen tehdään) ainakin apuvälinettä opiskeluun.
Juuri tuommoisesta haaveilin. Perin moniarvoisesta sarjakuvaopin kirpputorista.

Aloitin hommaamalla itse domainin www.sarjakuvaopisto.info. Asensin sinne ensin Copperimine-ohjelman kokeillakseni voiko sen varaan rakentaa sarjakuvamuotoista sarjisopasta jota toteuttaisi useat tekijät. Vielä en edes jäsentänyt sisältöä albumeiksi, kunhan testailin miltä käyttöliittymä näyttää. Mutta minulta puuttuu alan osaamista ja etsiskelin apuja asetuksien viilailuun. Gifejä tuo ohjelma ei huoli, ja Rannan Villen ylikorkeat jaksot on vähän hankalia (kts http://www.limingantaidekoulu.com/xcomic/ Tämä xcomic-ohjelma ei oikein toimi vaikka kätevä onkin, siksi aloin koko jupakan).

Vielä uunompana asensin Mediawikin. Ei mitään mahdollisuuksia edes päästä alkuun ilman osaavampia osallistujia. Enkä vielä päässyt selville, onko isojen kuvien käyttäminen Mediawikissä mahdollista - niin että sisältö olisi isoksi osaksi sarjakuvamuotoista.

Mutta tulipahan aloitettua. Itse aineistoa minulla olisi kun oon vuosikausia yrittänyt kasata sarjakuvaoppikirjaa Piirrä sarjakuvaa! -opasta korvaamaan. Painettukin opas olisi tarpeen mutta tämmöisestä tulisi kirkkaasti parempi. Sitä paitsi tälle pohjalle voisi rakentaa "kirjeopistoa" jossa ammattilaiset korjaisivat opiskelijoiden harjoituksia.
: Re: Wikipedia
: KalleH 13.01.2006 klo 10:04:51
Vielä uunompana asensin Mediawikin. Ei mitään mahdollisuuksia edes päästä alkuun ilman osaavampia osallistujia. Enkä vielä päässyt selville, onko isojen kuvien käyttäminen Mediawikissä mahdollista - niin että sisältö olisi isoksi osaksi sarjakuvamuotoista.

Ok, ehdotan että sijoitetaan wiki kuitenkin tonne sarjkuvaseuran kokoelman sivuille. Sillä tavalla saadaan mukaan ehkä vähän laajempi kirjoittajakunta. Toimitaan täysin lähes wikipedian sääntöjen mukaan, jos käy, ja aletaan vain tekemään. Tonne seuran hallinnoimien sivujen alle wikin sijoittaminen on siksikin hyvä, että niiden toimittamiseen voi sitten helpommin hakea vähän avustusta. Myös riittävää tietoteknistä taitoa löytyy jo olemassaolevan projektin sisältä. Noi isot kuvat ja sarjikset voisi keskittää tuonne Coppermineen, jos käy. Hienolta muuten näyttää.

Jos ehdotus käy, löytyy aloitus sivu täältä http://sarjakuva.kapsi.fi/sarjakuvawiki/index.php/Etusivu

Kalle
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 13.01.2006 klo 12:06:10
Ok, ehdotan että sijoitetaan wiki kuitenkin tonne sarjkuvaseuran kokoelman sivuille.
Järkevää.
Puuhaamme opiskelumateriaalia toistaiseksi nykykeinoin kauden loppuun.
: Re: Wikipedia
: KalleH 13.01.2006 klo 13:57:54
Puuhaamme opiskelumateriaalia toistaiseksi nykykeinoin kauden loppuun.

Estettä SarjakuvaWikin lähes välittömään käyttöön ottoon ei ole. Tarvitsen asetusten tekmiseen jne. noin viikon ja sitten se on sisältöä ja logoa vaille valmis. Eli, jos haluatte teen tuon mielelläni ja pääsette (ja tietysti kaikki muutkin) käyttämään sitä, sanotaan nyt vaikka helmikuun alusta.

Jos sinulla on jotain ajatuksia tästä, niin voidaan tietysti jatkaa sähköpostillakin.

Kalle
sarjakuvaseura@uiah.fi
: Re: Wikipedia
: roju 13.01.2006 klo 14:19:45
Tämä kuulostaa todella hyvältä projektilta. Olen mukana.

Ja kontrollifriikeillehän tämä on unelma, kun pääsevät tarkistelemaan tietoja. Näin saadaan yhteistyönä kasaan mahdollisimman kattava kokonaisuus. Niin niitä oikeitakin tietokirjoja tehdään.

Ja lähdekriittisyyttähän meillä opetetaan nykyään jo ala-asteella. Kyllä opettajatkin tietää, että netistä ne skidit ne esitelmiensä (tiedot) noutaa, ja suhatutuvat sen mukaisen valppaasti.
: Re: Wikipedia
: Reima Mäkinen 14.01.2006 klo 06:48:51
Hyvä, Kalle! Ja hyvä Lurker! Kävin lukemassa Sirkka-artikkelin ja se oli asiallinen (En tosin alkanut tutkia sitä sen tarkemmin).

Tuohon hankkeeseen liittyen ehdotan, että se voisi mielellään keskittyä sellaisiin tietoihin joita netissä ei vielä ole. Esim. Sarjakuvaseuran piirtäjämatrikkelihan hävisi sivu-uudistuksen yhteydessä ja siitä voisi tosiaan olla hyvä aloittaa, tosin miun maun mukkaan tekijöitä ja julkaisuja (siis kotimaisia) voisi alkaa heittää sinne vanhimmasta päästä. Ihan vaan resurssien suuntaamiseksi tämmöistä ehdotan. Toki ihmiset tekevät mieltymystensä mukaan ja kun pohja on olemassa niin siitä populaarimmasta puolesta ei ehkä kannata kantaa niin suurta huolta. Mielestäni tällainen huolella ja rakenteen ehdoilla tehty linkkilistakin palvelisi jo huomattavasti paremmin kuin esim. Kvaakin linkkilista, jossa kohteen sisällöstä on vain niukasti vinkkiä linkkitekstissä.

Jonkinlainen piirustuvinkkari löytyy edelleen Sarjakuvaseuran sivuilta (http://www.kupla.net/akatemia), eli sitäkään en kiirehtisi. Eikös tuota Wikiämistä voi hoitaa niin että tekee vain tynkiä ja  linkkaa niitä sitten muualle webiin? Vai onko Wikifilosofiassa sellainen sääntö, että linkkien pitää olla mielellään wikin sisäisiä?!
: Re: Wikipedia
: KalleH 14.01.2006 klo 15:39:29
Tuohon hankkeeseen liittyen ehdotan, että se voisi mielellään keskittyä sellaisiin tietoihin joita netissä ei vielä ole. Esim. Sarjakuvaseuran piirtäjämatrikkelihan hävisi sivu-uudistuksen yhteydessä ja siitä voisi tosiaan olla hyvä aloittaa, tosin miun maun mukkaan tekijöitä ja julkaisuja (siis kotimaisia) voisi alkaa heittää sinne vanhimmasta päästä. Ihan vaan resurssien suuntaamiseksi tämmöistä ehdotan. Toki ihmiset tekevät mieltymystensä mukaan ja kun pohja on olemassa niin siitä populaarimmasta puolesta ei ehkä kannata kantaa niin suurta huolta.

Vastaatkin jo itse tähän. Ei sovi rajoittaa liian paljon, vaan kukin tehköön sitä mikä helposti luonnistuu. Tuon  http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_SarjakuvatProjektisivun on tarkoitus ohjailla vähän, mutta ennen muuta muistuttaa mitä on tekemättä. Ja tuohan se asialle vähän näkyvyyttä wikipedian sisällä. Aika nopeasti sitä perus huttua sinne saa vietyä, kunhan tekijöitä on tarpeeksi.

Jonkinlainen piirustuvinkkari löytyy edelleen Sarjakuvaseuran sivuilta (http://www.kupla.net/akatemia), eli sitäkään en kiirehtisi.

Kupla-akatemia on hyvä ja käyttökelpoinen. SarjakuvaWikissä olisi kuitenkin kyse paljon muustakin kuin tästä (piirustusvinkkari :-)). Käyttökohteiden rajana toimii se paljon puhuttu mielikuvitus. Ainakin kaiken koulutuksen apuvälineenä tällainen keskitetty tietopankki olisi mitä oivallisin. Ja kyllä se kaikenlaista harrastamistakin tukisi, kun sen laittaa tukemaan.

Eikös tuota Wikiämistä voi hoitaa niin että tekee vain tynkiä ja  linkkaa niitä sitten muualle webiin? Vai onko Wikifilosofiassa sellainen sääntö, että linkkien pitää olla mielellään wikin sisäisiä?!

Taas vastasit itse ja juuri näinhän se on. Iso osa ulkoisista linkeistä on jo nyt muuttanut tai kadonnut cyber-avaruuteen. Sisäiset linkit pysyvät paikallaan ja tarjoavat sitten kuitenkin aika tasalaatuisen (verrattuna muihin nettisivuihin) lopputuloksen.

Kalle
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 14.01.2006 klo 16:37:26

Kupla-akatemia on hyvä ja käyttökelpoinen. SarjakuvaWikissä olisi kuitenkin kyse paljon muustakin kuin tästä (piirustusvinkkari :-)). Käyttökohteiden rajana toimii se paljon puhuttu mielikuvitus. Ainakin kaiken koulutuksen apuvälineenä tällainen keskitetty tietopankki olisi mitä oivallisin. Ja kyllä se kaikenlaista harrastamistakin tukisi, kun sen laittaa tukemaan.

Aivan. Uutta ja erityyppistä, eri henkistäkin materiaalia riittää. Wikimuoto sallii kaikkien lähestymistapojen kukkia samassa rungossa.

Sarjakuvan tekemisessä voi antaa kaksi keskenään ristiriitaista ohjetta jotka kumpikin ovat hyödyllisiä.
: Re: Wikipedia
: Reima Mäkinen 15.01.2006 klo 16:04:44
Jankutuksen maksimoimiseksi lainaan itseäni.
Tuohon hankkeeseen liittyen ehdotan, että se voisi mielellään keskittyä sellaisiin tietoihin joita netissä ei vielä ole.
Minulla ei ole mitään sitä vastaan vaikka netissä olisi miljoona keskenään eri lailla piirtämiseen vinkkaavaa sivustoa. Nythän niitä on suomeksi "vain" kaksi laajempaa ja jokunen pienempi.

Muualle webiin linkittämistä ehdotin koska se on huomattavan nopea tapa saada kokonaisuudesta lukijoiden kannalta käytettävä ja käyttökelpoinen. Esimerkiksi monien ulkomaisten piirtäjien suhteen tämä linkkien tarjoaminen hyville fanisivuille olisi mielestäni jopa ykkösvaihtoehto.

Itse kaipaisin suomalaiseen sarjis-wikiin esimerkiksi omakustannelehtiin keskittyvää (kokonaisuutta) tietoa. Kotimaisista lehtisarjoistakaan ei ole kootusti matskua missään?! Näitä siis edellä mainitsemani laajan ja vapaan matrikkelin lisäksi.
Ja näitä ehdotan tosiaan sen vuoksi, että wikin runko ja rakenne on mahdollista suunnitella joko niin, että se tukee näiden kokonaisuuksien näkymistä ja nopeaa täydentymistä siellä - tai sitten ei.
: Re: Wikipedia
: Jarkko Sikiö 15.01.2006 klo 19:21:27
Muualle webiin linkittämistä ehdotin koska se on huomattavan nopea tapa saada kokonaisuudesta lukijoiden kannalta käytettävä ja käyttökelpoinen.

Wikin kannalta tuollaisessa ei olisi kyllä mitään järkeä: tietosisältö, kuten tieto itsekin, olisi täysin hajallaan ja vaihtelevaa. Tavanomainen linkkilista yhdellä webbisivulla sopii tuohon. Kun innokkuutta täältäkin löytyy, kannattaa tähdätä ylemmäs ja luoda puhdasverinen Wiki.
: Re: Wikipedia
: Lurker 16.01.2006 klo 07:52:47
Tervetuloa mukaan myös Sarjakuvan wikiprojektiin...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat

Kuukauden projekteina ovat Judge Dredd, Ralf König, Kati Kovács ja Risto Mäkinen.

: Re: Wikipedia
: Justus 16.01.2006 klo 15:43:19
Kiitos tuosta Sarjakuvaprojektista. Huomasin muuten, että Red Meatista ei ole suomenkielistä versiota mutta englanniksi on. Saako ne kääntää suoraan tai osittain? Luulen että saa, mutta kun en tunne Wikiä kauhean hyvin niin en ole varma.

Piraijaklubiakaan ei ole. Hanneshan se oli aikaisemmin ja sitä ennen mm. Ernie, ainakin noissa VSOP-lehdissä kun ne eivät jaksaneet/halunneet (onneksi!) suomentaa sarjojen nimiä.

Miten muuten, luokitellaanko Pahkasika sarjakuvaksi? Kirjastossa se tietysti on sarjakuvaosastolla ja divareissa ja huutoneteissä yms. mutta ei kai se ihan puhdasverinen sarjakuva ole. Kokelma juttuja kuten MAD tai Myrkky. Mikä on niiden genre? Kokoelma-albumi? No juu.
: Re: Wikipedia
: KalleH 16.01.2006 klo 15:51:32
Töitähän tuolla tosiaan riittää. Lisää tekijä-puutteita tänne http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_sarjakuvien_tekij%C3%B6ist%C3%A4  (http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_sarjakuvien_tekij%C3%B6ist%C3%A4).

Suomentaa saa, jos suomentaa suoraan on se hyvä kertoa. Katso Wikipedian Ohje.

Pahkasian yms. osalta keskustelu pitää käydä siellä Wikissä. Jokaisessa tietueessa on keskustelu lehti, jossa em. asioita voi puida.

Tehkää kirjauksia, kyllä niitä virheitä korjataan. Jos haluatte harjoitella Wikeilyä, käykää tuolla http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Hiekkalaatikko

Kalle

: Re: Wikipedia
: Justus 16.01.2006 klo 17:08:31
Kuukauden projekteina ovat Judge Dredd, Ralf König, Kati Kovács ja Risto Mäkinen.

Kuka noista muuten päättää?
: Re: Wikipedia
: KalleH 16.01.2006 klo 17:20:06
Kuka noista muuten päättää?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat kirjautuneet ja työhön osallistuvat

Kalle
: Re: Wikipedia
: Harriv 17.01.2006 klo 21:47:36
En ole perustamassa Wikipediaa ja tuskin on kukaan muukaan. Se mitä itse mietin sarjakuvawikistä on moniulotteisempaa kuin ensyklopedia. Tarvetta eniten olisi mielestäni sarjakuvan oppikirja tyyliselle ratkaisulle, joka pitää sisällään kaikkea sarjakuvaan liittyvää. Siis tekemiseen, julkaisemiseen, tutkimiseen, lukemiseen, mihin hyvänsä.

 Kannattaa muuten huomata että Wikipedialla on sisarhanke, Wikibooks, johon koitetaan kerätä oppi- ja ohjekirjamateriaalia:

http://fi.wikibooks.org/wiki/Etusivu

 Tämä yhtenä vaihtoehtona tuotakoon esille.
: Re: Wikipedia
: KalleH 26.01.2006 klo 20:44:27
Vielä on mahdollisuus osallistua Wikipedia tammikuun-projekteihin http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat
Käykää myös keskustelusivulla ehdottamassa helmikuun projekteja.

Kalle
: Re: Wikipedia
: KalleH 01.02.2006 klo 13:03:31
Helmikuun yhteisprojektit ovat sitten seuraavat:

    * Art Spiegelman
    * Max Cannon
    * Tarmo Koivisto ja Mämmilä

Lurker aloitti Spiegelmanin todella vakuuttavasti, tältä näiden pitäisikin näyttää. Nyt kaivataan vain lisää porukkaa mukaan.

/ Kalle
: Re: Wikipedia
: Lurker 02.02.2006 klo 20:38:53
Wikipedian vahvuus tuli esiin tällaisia artikkeleita laadittaessa juuri siinä, että se sisältää kaikkea tietoa - juuri siksi se on hyvä paikka myös sarjakuvatiedolle. Spiegelman (http://fi.wikipedia.org/wiki/Art_Spiegelman) piti totta kai linkittää Auschwitzin keskitysleiriin,  syyskuun 11. päivän terroristi-iskuihin, juutalaisuuteen ja undergroundiin.

Aineistoa läpi käydessäni huomasin, että Mausia käytetään Yhdysvalloissa opetuksessa. Mitenkä lie Suomessa?
: Re: Wikipedia
: Kapteeni Kenguru 25.02.2006 klo 20:08:11
Joko tämä on täällä mainittu?
Suomenkielinen Wikipedia, vapaaehtoisvoimin koottu nettitietosanakirja osoitteessa fi.wikipedia.org, on ylittänyt 50 000 artikkelin rajapyykin. Rajan rikkonut artikkeli, Aku ei anna periksi, kirjoitettiin 21. helmikuuta 2006.
Lähde: Wikipedia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lehdist%C3%B6tiedote_50_000_artikkelia/Mediatiedote)


50 001 artikkeli oli muuten mun juttu Hannu Hanhesta:
hanu o ruma ja tyhmä sika ja iines huraa sen kansa!!1

Teksti valitettavasti poistettiin muka asiattomana. Pah, sensuuria, sanon minä. Sensuuria, niin juuri.
: Re: Wikipedia
: J.M:salo 25.02.2006 klo 22:17:19
Minäkin olen tehnyt enkkuwikiin pari korjausta. Batmanin muksun esiintymisissä oli pari kohtaa, jotka eivät pitäneet kutia. Ihmettelen välillä mistä noita kamoja on löydetty. Toisaalta oli tiedetty että Kingdomin muksut esiinty Team Titaaneissa, mutta ei sitä että Batman-muksu ei ollut mukana. Vaikea ymmärtää miten tiesi toisen mutta ei toista.
: Re: Wikipedia
: Kapteeni Kenguru 26.02.2006 klo 00:11:02
Ai niin, tämä on muuten ihan tosijuttu:

Hommasin oman nettiyhteyden vasta jokin aika sitten. Kun menin ensimmäisen kerran Wikiin, niin siellä jossakin vilkkui että minulle on postia - mulla ei muuten ole minkäänlaista käyttäjätunnusta sinne.
Siinä valitettiin jotakin että "tästä IP-osoitteesta on häiriköity täällä viime kesänä".
Mulle on ilmeisesti sitten myyty käytetty IP. Tai sitten joku on asentanut tänne jonkun salaisen nettiyhteyden.
: Re: Wikipedia
: KalleH 28.02.2006 klo 15:55:45
Taas on kuukausi vierähtänyt ja kuukauden projektit vaihtuvat. Maaliskuun projekteja on peräti 5, jotta kaikille löytyy jotain.
Ja ne ovat tässä: 
    * Bob De Moor
    * Guido Crepax
    * Joakim Pirinen
    * Veikko Savolainen
    * Anssi Rauhala

Helmikuun 2006 projektit olivat: Art Spiegelman ja Maus, Max Cannon, Tarmo Koivisto ja Mämmilä.

Nyt toivotaan sitten mahdollisimman suurta osanottoa myös täältä Kvaakin palstoilta, mukaan vaan. Homma on teknisesti niin helppoa, että siitä ei voi olla kiinni.

/ Kalle 
: Re: Wikipedia
: Turo 28.02.2006 klo 18:33:08
Aineistoa läpi käydessäni huomasin, että Mausia käytetään Yhdysvalloissa opetuksessa. Mitenkä lie Suomessa?

Meillä oli äidinkielen kurssilla valittava kirja, ja kappas, kirjalistalta löytyi Maus! Tosin olin jo lukenut sen aikaisemmin, joten valitsin tavallisen romaanin. Hiukan yllätyin listasijoitusta...

Ei liittynyt opetukseen, mutta koulunkäyntiin kumminkin.
: Re: Wikipedia
: Justus 28.02.2006 klo 19:15:53
Kirjoitanpa tännekin kun on vähän heikkoa tuo vastaus tuolla Wikipediassa. Siis, luettelo sarjakuvien tekijöistä ja luokka: Sarjakuvan tekijät ovat minusta aika samoja.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Sarjakuvan_tekijät
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_sarjakuvien_tekijöistä

Mikä itu tässä on? Moka?
: Re: Wikipedia
: echramath 28.02.2006 klo 19:50:24
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Sarjakuvan_tekijät
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_sarjakuvien_tekijöistä
Mikä itu tässä on? Moka?

Noita luokkasivuja wikisofta luo automaattisesti, kunhan sarjakuvataiteilija Untamo Jäppisen sivulla on vain mainittu, että hän kuuluu luokkaan sarjakuvantekijät. Listaa kai sitten päivitetään manuaalisesti ja sinne tosiaan voi kirjoittaa myös kaikenlaista pientä tietoa, kuten sen, mitä sarjaa kukin on piirtänyt.

Kyllä tuota päällekkäisyyttä tuollakin joku ihmettelee, mutta joku toteaa keskustelusivulla ainakin "Luetteloa tarvitaan, sillä luokkiin ei voi sisällyttää sarjakuvien tekijöitä, joista ei vielä ole artikkelia."
: Re: Wikipedia
: KalleH 28.02.2006 klo 20:12:57
Juuri näin. Luokka-sivu tulee automaattisesti tehdyistä ja kyseiseen luokkaan laitetuista tietueista. Lista on tällä hetkellä apuna vain muistuttamaan, mitä on tekemättä.

/ Kalle
: Re: Wikipedia
: Justus 01.03.2006 klo 10:11:29
Hyvä, kiitos. Mietinkin joskus miten noita luokkia tehdään. Muistaakseni huumorijulkaisuille kuten Pahkasika, Mad jne ei ole omaa luokkaa tai listaa.
: Re: Wikipedia
: Lurker 01.03.2006 klo 13:53:54
Muistin virkistämiseksi se projektisivu oli
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat

Lisäksi olen väsännyt sellaisia artikkeleita kuin
Johannes ja Pirkale (http://fi.wikipedia.org/wiki/Johannes_ja_Pirkale)
André Franquin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Franquin)
Niilo Pielinen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Niilo_Pielinen) (laajennettu)
Edgar Pierre Jacobs (http://fi.wikipedia.org/wiki/Edgar_Pierre_Jacobs)
Blake ja Mortimer (http://fi.wikipedia.org/wiki/Blake_ja_Mortimer)
Tenavat  (http://fi.wikipedia.org/wiki/Tenavat) (laajennettu)

Käykää lisäämässä tietoa ja korjaamassa! Information must be free!
: Re: Wikipedia
: KalleH 05.04.2006 klo 10:37:39
Huhtikuun projekteina

    * Roger Leloup, Yoko Tsuno
    * Katja Tukiainen
    * Jeffrey Brown
    * Jeff Smith

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat
: Re: Wikipedia
: Lurker 07.04.2006 klo 21:06:15
Wikipedian sarjakuvaprojekti (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat) etenee...

Tässä kuussa työn alla kovia nimiä:
Roger Leloup: Yoko Tsuno
Katja Tukiainen
Jeffrey Brown
Jeff Smith


Antakaa tietonne toisille!
: Re: Wikipedia
: KalleH 10.05.2006 klo 13:26:41
Ja toukokuun projektit

    * Kamut, Patrick McDonnell
    * Vihtori ja Klaara, George McManus
    * Pentti Otsamo
: Re: Wikipedia
: dokki 01.06.2006 klo 13:30:35
Ei keneltäkään löytyisi valokuvaa Barksista, esim. Barksin Suomen vierailulta, jonka saisi julkaista Wikipediassa? Eli siis luonnollisesti pitäisi omistaa oikeudet kuvaan ja antaa ne eespäin. :-)
: Re: Wikipedia
: Timo Ronkainen 01.06.2006 klo 13:57:31
Ei keneltäkään löytyisi valokuvaa Barksista, esim. Barksin Suomen vierailulta, jonka saisi julkaista Wikipediassa? Eli siis luonnollisesti pitäisi omistaa oikeudet kuvaan ja antaa ne eespäin. :-)

Aivan s****nan huonosti onnistuneita mustavalkoisia on muutama jossain pinojen kätköissä. En tiedä missä. Jos jollakulla on oikeasti hyviä tai edes välttävän kelpoja, niin mieluummin niitä. Mutta jos ei... niin kaivan esille joskus.

Timo
: Re: Wikipedia
: dokki 01.06.2006 klo 15:35:16
Aivan s****nan huonosti onnistuneita mustavalkoisia on muutama jossain pinojen kätköissä. En tiedä missä. Jos jollakulla on oikeasti hyviä tai edes välttävän kelpoja, niin mieluummin niitä. Mutta jos ei... niin kaivan esille joskus.

Timo
Joo, no periaatteessa mikä tahansa on tyhjää parempi. Ilmottele jos löydät.

Tuolla on niin tiukat nuo säännöt ja osalla ylläpitäjistä pätemisen tarve on niin huima, että pieninkin rike huomataan ja saadaan kilokaupalla tekstiä tekijänoikeusoppaista niskaan. ;-)
: Re: Wikipedia
: Lurker 01.06.2006 klo 18:47:25
Joo, no periaatteessa mikä tahansa on tyhjää parempi. Ilmottele jos löydät.

Tuolla on niin tiukat nuo säännöt ja osalla ylläpitäjistä pätemisen tarve on niin huima, että pieninkin rike huomataan ja saadaan kilokaupalla tekstiä tekijänoikeusoppaista niskaan. ;-)

Wikipediaan passaa myös lehtien kansikuvat, kunhan laittaa tarkkaan tiedot julkaisijasta ja copyrighteista. Eikös jonkun Akun kannessa ollut Barksin kasvokuva?
: Re: Wikipedia
: dokki 01.06.2006 klo 22:24:27
Wikipediaan passaa myös lehtien kansikuvat, kunhan laittaa tarkkaan tiedot julkaisijasta ja copyrighteista. Eikös jonkun Akun kannessa ollut Barksin kasvokuva?
Olipa muuten hyvä muistutus. Mitä siis pitää muistaa pistää siihen tietoihin?

"Aku Ankka, nro 01/2000, Sanoma Magazines Finland" ja siihen se "lehden kansikuva -malline"?
: Re: Wikipedia
: Timo Ronkainen 02.06.2006 klo 00:03:00
"Aku Ankka, nro 01/2000, Sanoma Magazines Finland" ja siihen se "lehden kansikuva -malline"?

Jos lehdestä löytyy kuvaajan/kuvatoimiston tms. nimi, niin se myös.

Timo
: Re: Wikipedia
: dokki 06.06.2006 klo 16:03:07
Jeps, Timppa ilmottele jos nuo kuvat löytyy. Ilmeisesti myös kansikuvien käyttö, jos siinä on valokuva kannessa, on kielletty tuolla.
: Re: Wikipedia
: Timo Ronkainen 07.08.2006 klo 12:55:30
Jeps, Timppa ilmottele jos nuo kuvat löytyy. Ilmeisesti myös kansikuvien käyttö, jos siinä on valokuva kannessa, on kielletty tuolla.

Nyt löytyi yksi ottamani Barksin kuva. Varoitinhan että laatu ei ole parasta mahdollista ja tämähän on m/v. Saa napata tästä talteen ja laittaa vaikka gnu-lisenssillä, eli vapaasti levitettäksi, kunhan kuvan ottajan nimi tulee mukaan.  ;D
EDIT Niin siis: kuvattu Suomessa Hotelli Marskissa 1994.

Timo
: Re: Wikipedia
: Reima Mäkinen 16.08.2006 klo 12:16:52
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Sarjakuvan_tekijät
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_sarjakuvien_tekijöistä
Mikä itu tässä on?

Kyllä tuota päällekkäisyyttä tuollakin joku ihmettelee, mutta joku toteaa keskustelusivulla ainakin "Luetteloa tarvitaan, sillä luokkiin ei voi sisällyttää sarjakuvien tekijöitä, joista ei vielä ole artikkelia."

Kalle:
Juuri näin. Luokka-sivu tulee automaattisesti tehdyistä ja kyseiseen luokkaan laitetuista tietueista. Lista on tällä hetkellä apuna vain muistuttamaan, mitä on tekemättä.

Jostain syystä luettelo on kuitenkin paljon lyhyempi ja sisältää aivan samat nimet kuin Luokka? Lisälksi tuolla Luettelo_sarjakuvien_tekijöistä sivulla on mahdollista pyöriä linkeissä pääsemättä ollenkaan sille laajemmalle sivulle josta löytyy jo paljon enemmän tietoa.

Entä mitä kuuluu tälle projektille? http://sarjakuva.kapsi.fi/sarjakuvawiki/

Mikä on Sarjakuvawikin suhde  org-sivustoon ja ja tulevaisuuden meininki?
: Re: Wikipedia
: Lurker 16.08.2006 klo 18:47:30
Tuosta sarjakuvawikistä en tiedä mitään, mutta näyttää sisältävän muutaman saman artikkelin kuin fi-wikipediakin (tosin linkit eivät toimi, sillä ne viittaavat muihin asioihin kuin sarjakuvaan).

Fi-wikipedian sarjakuvaprojekti on elänyt hiljaiseloa kesän ajan, vaikka artikkeleita onkin hissukseen tehty. Syksyllä sitten taas tarmokkaammin.

Wikipedia Commonsista löytyy joistakin sarjakuvista runsaasti kuvitusta, kuten. Buster Brownista. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Buster_Brown)
: Re: Wikipedia
: KalleH 17.08.2006 klo 11:41:15

Jostain syystä luettelo on kuitenkin paljon lyhyempi ja sisältää aivan samat nimet kuin Luokka? Lisälksi tuolla Luettelo_sarjakuvien_tekijöistä sivulla on mahdollista pyöriä linkeissä pääsemättä ollenkaan sille laajemmalle sivulle josta löytyy jo paljon enemmän tietoa.

Entä mitä kuuluu tälle projektille? http://sarjakuva.kapsi.fi/sarjakuvawiki/

Mikä on Sarjakuvawikin suhde  org-sivustoon ja ja tulevaisuuden meininki?

Sarjakuvawiki on täysin erillinen projekti, jonka sisältöä vielä mietitään. Tarkoitus on tehdä sarjakuvan tekmistä käsittelevä tietopankki ja kenties sinne mahtuu muutakin. Olen kopioinut pohjaksi wikipediasta jotain artikkeleita, lähinnä testatakseni toimivuutta. Hommaa oli tarkoitus aloittaa varsinaisesti vasta nyt syksyllä.

Nyt en Reima oikein ymmärtänyt. Listassa on yli kaksisataa nimeä, joista kotimaisia 65. Luokassa vain kansainvälisiä vain 86 ja kotimaisia 39. Luokassa on siis paljon vähemmän kirjauksia.

Luettelo sarjakuvien tekijöistä sisältää paljon sellaisia nimiä, joista artikkelia ei ole vielä tehty. Luetteloa pidetään yllä manuaalisesti, lähinnä muistikirjana siitä mitä on tehty/tekemättä. Tehdyt linkit näykyvät perusasetuksilla sinisinä, tekemättömät punaisina.

Luokka tulee automaattisesti, kirjauksen loppuun lisätystä "koodista" [[Luokka: Sarjakuvan tekijät|tekijän nimi]]. Luokkasivu kertyy näistä sitten automaattisesti. Mutta jos tuon kirjauksen unohtaa artikkeliinsa tehdä, ei se sivulle ilmesty. Omat luokkansa ovat myös Suomalaiset tekijät ja Disney tekijät.

Kesä on tosiaan menty hiljaiseloa, toivottavasti syksyllä on aikaa hommaa tehdä kunnolla.
: Re: Wikipedia
: Reima Mäkinen 17.08.2006 klo 12:08:27
Eiku joo, mä sekotin tähän sivuun (jossa on suomalaisiakin).
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_comic_creators

Eri kielillä on tietenkin eri sisällöt.
: Re: Wikipedia
: KalleH 17.08.2006 klo 12:45:16
Totta. Vaikka voisihan tuon englanninkielisen wikin Suomalaiset tekijät kuulua Sarjakuvaprojektin piiriin. Jos vaikka yhden kirjauksen kuussa sinne tekisi...
: Re: Wikipedia
: Lurker 06.09.2006 klo 19:56:13
Piloja ja pilakuvia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Piloja_ja_pilakuvia) laitettu Wikiin... Kiitos, Kokkila.

Sarjakuvaprojektin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat) syyskuun artikkelit ovat:

Kemin sarjakuvakeskus
Pierre Christin
Dick Tracy, Chester Gould
Pikku Nemo höyhensaarilla, Winsor McCay
Mika Lietzen

Ei muuta kuin mukaan vain projektiin, jos sarjakuvasta kirjoittaminen kiinnostaa. Kiinnostaako?
: Re: Wikipedia
: Reijo Valta 02.10.2006 klo 18:19:00
Ankkalinnan Pamaus on näköjään joutunut poistoäänestykseen:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Ankkalinnan_Pamaus
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 02.10.2006 klo 19:38:21
En totisesti ymmärrä nyt wikifilosofiaa. Ymmärrettävää on jos painetusta sanakirjasta poistetaan jotain mutta että nettitietosanakirjasta, jonka pitäisi juuri mahdollistaa erityistiedon löydettävyys. Sitä paitsi, mitä tarkoittanevat sillä että "Liian pieni, tällaisia taitaa olla aika liuta"?

No, olen muutenkin masentuneella päällä.
: Re: Wikipedia
: Lurker 02.10.2006 klo 20:00:54
Hyvät ihmiset, mitä te siinä ruikutatte, menkää ja antakaa ääni artikkelin säilyttämisen puolesta. Oletteko ihmisiä vai mikkihiiriä?!?

Tässä oma puoltoni:
Juuri tällaista tietoa pitää Wikipediassa julkaista. Tilastahan ei ole pula! Arvo on siinä, että muut ensyklopediat ja indeksit eivät tallenna näitä pienlehtiä. Pieni voi olla yhtä tärkeä kuin suuri. Suomessa Disney-harrastus on myös niin korkealla tasolla, varsinkin tässä lehdessä, että sekä lehti että artikkeli ovat vaalimisen arvoisia, arvokkaampia kuin kokonsa antaa ymmärtää. Sarjakuvan arvostus on Suomessa ollut pitkään heikoissa kantimissa, toivottavasti ei täällä Wikipediassakin. Pyydän, vetoan, rukoilen, älkää poistako tätä artikkelia... --Lurker 2. lokakuuta 2006 kello 16.58 (UTC)
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 02.10.2006 klo 20:19:29
Oletteko ihmisiä vai mikkihiiriä?!?
 
Ööö... selvä. Ei mikkihiiri, ei.
: Re: Wikipedia
: Reijo Valta 03.10.2006 klo 10:48:05
Saattaapa olla sana "mediaimperiumi" se, joka on Ankkalinnan Pamauksen johdattanut poistoäänestykseen. Herkkiä ovat wikipediassa "väärille ideologioille". :)

En ole kirjautunut wikin käyttäjäksi, eikä tätä varten toinna, koskapa hylätyksi menisi munkin ääni  :(

t. Reijo
: Re: Wikipedia
: Timo Ronkainen 05.10.2006 klo 00:25:11
Ankkalinnan Pamaus on näköjään joutunut poistoäänestykseen:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Ankkalinnan_Pamaus

Miten tuonne keskusteluun voi osallistua? Vaikka en tiedä kehtaanko.  :-[
Mutta eipä omaa hakusanaa ole vastaavalle ruotsalaiselle lehdelle Nafs(k)urirenillekaan (ruots. Wikissä). Saati USA:n Wikissä The Duckburg Timesille. En tiedä olisiko Saksan Wikissä Hamburger Donaldistille.
Sen sijaan emo-englanti-Wikipediassa on yleishakusana Donaldism (http://en.wikipedia.org/wiki/Donaldism), jonka alta löytyvät sitten kaikki aiheeseen liittyvät. Ja fanzineissa mainitaan myös AP.
Toimiva ratkaisu olisi että Pamaus löytyisi yleisemmän hakusanan alta.
Vaikka sama se.
Jaa: Der Hamburger Donaldistilla on kuin onkin oma entrynsä (http://de.wikipedia.org/wiki/Der_Hamburger_Donaldist).

Ruotsin Kallella on muuten n. 150 000 levikki (ei suurin sarjakuvalehti siellä), mutta sikäläisellä fanzinella on silti n. 800-900 lukijaa.

Timo

EDIt tarkennuksia
: Re: Wikipedia
: rama 05.10.2006 klo 09:10:44
Ruotsin Kallella on muuten n. 150 000 levikki (ei suurin sarjakuvalehti siellä), mutta sikäläisellä fanzinella on silti n. 800-900 lukijaa.

Tarkoitit varmaan 800.000 lukijaa? Egmontin mukaan levikki on 175.000.
http://www.annonsinfo.se/default.asp?id=13&productID=91
: Re: Wikipedia
: KalleH 05.10.2006 klo 09:32:35
Miten tuonne keskusteluun voi osallistua? Vaikka en tiedä kehtaanko.  :-[
Kehtaat toki. Paina vain muokkaa, siltä kohdalta mistä haluat muokata. Onko sinulla tunnukset sinne?

Tarkoitit varmaan 800.000 lukijaa? Egmontin mukaan levikki on 175.000.
http://www.annonsinfo.se/default.asp?id=13&productID=91

Timo taisi puhua fanzinen (paikallisen Pamauksen) luvuista. 800.000 olisi aika hyvä.

Kaikki muutkin nyt osallistumaan tuonne Wikin Pamaus keskusteluun.
: Re: Wikipedia
: Veli Loponen 05.10.2006 klo 09:44:52
Tarkoitit varmaan 800.000 lukijaa?
No tuskin se Ruotsin Ankka-fanzine sentään noin paljon enemmän virallista Ankka-lehteä voittaisi...
: Re: Wikipedia
: rama 05.10.2006 klo 10:47:51
Timo taisi puhua fanzinen (paikallisen Pamauksen) luvuista. 800.000 olisi aika hyvä.

Aha, no se selittää. Anteeksi Timo että luin huolimattomasti, tuo 800 kun oli aivan kuin 800.000 ilman muutamaa nollaa. Mutta aivan oikein, 800.000 olisi aika raju lukijamäärä fanzinelle ;D
: Re: Wikipedia
: Timo Ronkainen 05.10.2006 klo 12:21:38
Juu, fanzinesta puhuin  ;D
Mutta kun maassa jossa on asukkaita 9 miljoonaa, luetaan sikäläistä Disney-ankka-lehteä lähes puolet vähemmän kuin kuin meillä, on fanzinella kuitenkin kahdeksankertainen lukijamäärä. Äh, taidan olla vaan katkera.  ::)

Timo
: Re: Wikipedia
: KalleH 10.10.2006 klo 11:50:30
Voitto, http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Ankkalinnan_Pamaus
 
Wikipedia:Poistettavat sivut/Ankkalinnan Pamaus
Äänestyksen tulos oli: säilytetty --Gurumasa 9. lokakuuta 2006 kello 14.03 (UTC)

Hyvä näin, jotain järkeä sentään.
: Re: Wikipedia
: KalleH 20.12.2006 klo 10:31:50
Kun ei sarjakuvatiedon tallentamiseen löytynyt intoa, julistetaan projekti kuolleeksi. Ehkä myöhemmin sitten uudelleen...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat

Kaikki voivat tietysti tahollaan tuota tallennustyötä tehdä.
: Re: Wikipedia
: Lurker 20.12.2006 klo 11:08:01
Kun ei sarjakuvatiedon tallentamiseen löytynyt intoa, julistetaan projekti kuolleeksi. Ehkä myöhemmin sitten uudelleen...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat
Kaikki voivat tietysti tahollaan tuota tallennustyötä tehdä.

Joo, ei siitä tällä kertaa mitään tullut, lumipallo ei lähtenyt pyörimään - hiukan harmi, sillä monella maalla on Wikissään paljonkin sarjakuvajuttua. Mutta aina välillä käyn minäkin jotakin Wikiin tallentelemassa...

Ja tulihan sinne parisenkymmentä artikkelia tälläkin projektilla.
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 20.12.2006 klo 18:23:05
Kuolleeksi?

Hm. Mun pitkän aikavälin toimintasuunnitelmassa oli suuntautua kaiken liminkalaismateriaalin ohjaamiseen tuonne. Mutta ongelmia oli päästä vauhtiin, en kerta kaikkiaan päässyt perille tekniikoista ja muutamista seikoista joista olisin halunnut jutella Kallen kanssa naamakkain hetken Hesan festareilla. Vaan en löytänyt miestä vaikka ulkonäkö kuvailtiin... No, joskus toiste ja pitää kokeilla jotain muuta.
: Re: Wikipedia
: KalleH 20.12.2006 klo 18:44:28
Ei sitä sarjiswiki projektia ole kuopattu, vaan tämä wikipedian sarjakuvatallennusten tekeminen. Olen todella mielelläni jatkamassa projektia eteenpäin. Sarjakuvaseura on myös uusimassa nettisivujaan, minne tuon sarjiswikin mielelläni sijoittaisin. Palataan siihen lähitulevaisuudessa.
: Re: Wikipedia
: keijoahlqvist 20.12.2006 klo 19:37:38
Ei sitä sarjiswiki projektia ole kuopattu, vaan tämä wikipedian sarjakuvatallennusten tekeminen.
Ah joo, pitää täsmentää nämä jutut pääparkaansa.
: Re: Wikipedia
: Laura Sivonen 23.04.2007 klo 00:28:38
Manga-artikkeleja on tullut korjailtua, täydennettyä ja hiottua sekä yksi tynkä on tullut vieläpä itse kirjoitettua. Intoa hommaan riittäisi, mutta ulosanti on tasoltaan vielä sen verran kehittymätöntä, etten ole enempiä sinne sepustellut. Ja yksi murheen kryyni on ne helevaton mallinnukset, koodit, lähteet ja muu tekninen puoli, jota en hanskaa ollenkaan.

Miten aktiivisia kvaakkaajat noin niinkuin muuten Wikipediassa ovat? Minua on muutenkin vähän yllättänyt suomalaisten passiivisuus tuolla, esim. suositussivujen äänestyksessä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ehdokkaat_suositelluiksi_sivuiksi/Barack_Obama).

Edit: jos vaikka linkkikin toimisi nyt niin kuin pitäisi..
: Re: Wikipedia
: KalleH 23.04.2007 klo 11:55:58
Niin vaikka kaikenkaikkiaan homma on hieno, niin wikissä riittää kyllä myös ongelmia. Ylläpito on aika ahkeraan muokkaamassa artikkeleita "oikeaan" muotoon ja mm. kuvat saa helposti kyytiä.  Pienen kielialueen ongelmat kärjistyvät helposti marginaalialoilla. Tästä tietysti oivana esimerkkinä Ankkalinnan pamauksen ja Ankistit ry:n joutuminen poistoäänestykseen. Kyllä suomenkielisellä wikipedialla on vielä pitkä matka vakavasti otettavaksi informaation lähteeksi. Eipä tuonne juuri peruskirjauksia enempää viitsi kirjoittaa, mutta sekin on tärkeätä.
: Re: Wikipedia
: Lurker 23.04.2007 klo 12:06:58
Mielestäni Wikipediaa on turha moittia, se on niin hyvä kuin millaiseksi sen itse teemme. Sikäli mikäli sarjakuvan harrastajia olisi paljon aktiivisesti mukana, niin myös äänestykset voitettaisiin helposti. Ja kuvien kanssa pitääkin olla varovainen... minultakin on muutama kuva poistettu Wikistä, mutta mitäs siitä, artikkelit (http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Lurker) ovat vain parantuneet kun muut ovat niitä käyneet stilisoimassa ja kasvattamassa!

Täältä löytyy "parantelua" kaipaavia artikkeleita vaikka kuinka:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Sarjakuva
: Vs: Wikipedia
: Kapteeni Kenguru 16.09.2007 klo 21:11:31
Jokin aika sitten oli toisessa ketjussa puhetta että Wikistä ollaan poistamassa artikkelia Lumiukkomiehestä (joka sitten toteutuikin.) Nyt haluavat poistaa Marvel-ryhmittymät (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Marvel-Ryhmittym%C3%A4t).
Tosin, mikäli nyt oikein ymmärrän, ei Ihmenelosia ym. välttämättä olla poistamassa vaan yritetään selkiyttää luokkia.

No, jokaisella on omat kiinnostuksen kohteensa. Vilkaiskaapa vaikka miten paljon löpinää löytyy Formuloista (http://fi.wikipedia.org/wiki/Argentiinan_Grand_Prix_1973).
Jos olisin Wikin ylläpitäjä, luultavasti laittaisin vain hakusanalle "Formula 1" uudelleenohjauksen "paskaan" ja poistaisin loput.

Ihan mielenkiinnosta muuten, onko täällä Kvaakissa enää ketään joka viitsii tehdä jotakin tuonne Poistopediaan?
: Vs: Wikipedia
: echramath 16.09.2007 klo 23:04:50
No, jokaisella on omat kiinnostuksen kohteensa. Vilkaiskaapa vaikka miten paljon löpinää löytyy Formuloista (http://fi.wikipedia.org/wiki/Argentiinan_Grand_Prix_1973).
Jos olisin Wikin ylläpitäjä, luultavasti laittaisin vain hakusanalle "Formula 1" uudelleenohjauksen "paskaan" ja poistaisin loput.

Voit helposti ryhtyä Wikin ylläpitäjäksi. Asennat vaan jonkun wikin ja ylläpidät sitä.

Suomenkielisessä Wikipediassa on kieltämättä hieman turhan innokas porukka poistamassa asioita. Heavy Metal Perse -orkesterin sivuakin oltiin deletoimassa samaan aikaan kun yhtyeen sinkkua sentään soiteltiin aina joskus radiossa... Toisaalta noin yleisestihän toinen vitsaus(?) tuntuu olevan se, että populaarikulttuurista kirjoitellaan aivan naurettavan pikkutarkkoja nippeliartikkeleita. Paperi ei lopu, paperi ei lopu, mutta kun puolet Wikipedian artikkeleista tuntuu käsittelevän Sonic The Hedgehogia...
: Vs: Wikipedia
: Lurker 17.09.2007 klo 07:42:52
Mikäli nykyistä suurempi osa Kvaakin jäsenista kirjailisi Wikiin, niin veikkaisin että sarjakuva-artikkelien taso ja määrä nousisi - samaten voisimme ottaa osaa äänestyksiin ja voittaa ne. Älkää valittako. Osallistukaa!
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 17.09.2007 klo 11:49:04
Lurker puhuu asiaa. Kun mistä tahansa muusta mediumista karsitaan meille mieleistä aineistoa, meillä ei ole siihen mitään sanomista.

On ahdistavaa törmätä toimivaan demokratiaan. Minua hirvittäisi jos joutuisin päättämään omista asioistani.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 20.09.2007 klo 12:57:17
Tai en tiedä. Käsitykseni muuttui.

Wikipediaan ei hyväksytä "uutta tutkimusta". Siis vaikka jotakin on olemassa, siitä ei voi kirjoittaa ellei siitä ole jo kirjoitettu.

En siis voi kirjoittaa yhtään mitään. En voi toistaa sanasta sanaan muitten tekstiä, enkä haluakaan. Jos muotoilen oman käsitykseni, se on uutta tutkimusta.

Ensin w-ohjeissa luetellaan mikä ei kelpaa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ei_uutta_tutkimusta#Muut_vaihtoehdot (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ei_uutta_tutkimusta#Muut_vaihtoehdot))ja sitten lisätään:
Kaikki yllä oleva on kuitenkin hyväksyttävää sisältöä, kun siitä on tullut pysyvää yleistä tietoa. Muutama esimerkki:
    * ajatukset on hyväksytty julkaistaviksi vertaisarvioidussa julkaisussa, tai
    * ajatukset ovat uutisen arvoisia: niistä on toistuvasti ja itsenäisesti tiedotettu sanomalehdissä.

"Pysyvä yleinen tieto", höh. Siis yleinen huutamalla voittanut mielipide, suomi24-sivuilta uutettu. Taloudellisen vallan ylläpitämät lehdetkö siis vahvistavat totuuden, tai isäntiään kuuntelevat "vertaisarvioijat".

Minä kun naivisti luulin vielä Wikis for dummies -kirjan luettuanikin, että Wikipediaan kerääntyy se tieto mitä eliitin ensyklopedioihin ei kelpuuteta, ja että uuden tiedon voi käydä korjaamassa joku muu lukija, eikä tietopoliisi sitä poista ennen.

Se mitä koitin, oli lisätä sarjakuvablogi verkkosarjakuva-artikkeliin. Sepä ei ole yleistä tietoa eikä lehdet ole kuulleetkaan. Mutta en kiellä olevani ääliö ja vetäydyn.
: Vs: Wikipedia
: Antti Värtö 20.09.2007 klo 13:44:42
Wikipediaan ei hyväksytä "uutta tutkimusta". Siis vaikka jotakin on olemassa, siitä ei voi kirjoittaa ellei siitä ole jo kirjoitettu.
Wikipedia oli hyvä idea kunnes ne päästivät ihmisiä sinne. Käytän sitä usein, mutta varsinkin nettisarjakuva-asioissa en luota siihen sitten pätkääkään vaan käytän ennemminkin Comixpediaa (http://www.comixpedia.org) - jota taas valitettavasti ei ole suomenkielisenä. Suomenkieliset sarjakuvablogit ovat siis näkymättömiä wiki-maailmassa.

Korjasin linkin. = ei :. -iJ
: Vs: Wikipedia
: Reijo Valta 20.09.2007 klo 14:10:22
"kuvitteellisten hahmojen esittelyt eivät kuulu Wikipediaan"

Wikipediassa on käyty villi määrä äänestyksiä "Disneyn eläinmaailmaan" liittyvistä hahmo- ja sarjakuva-artikkeleista ja ns. deletionistit ovat hävinneet käytännössä ne kaikki.

Se on hirmuinen harmi kun samaistuu joillakin disney ja sarjakuva. Siitä kai on tässä sarjakuvablogi -äänestyksessäkin kyse.

t. Reijo
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 20.09.2007 klo 14:16:17
"Pysyvä yleinen tieto"? Siis jos vaikka haastattelis jotain sarjakuvapiirtäjää itseään ja saisi häneltä  häntä itseään ja tuotantoaan koskevaa aiemmin julkistamatonta tietoa, sitä ei voisi panna Wikiin, kun se on uutta tutkimusta eikä sitä ole missään aiemmin julkistettu. Niin kai sit?  :o

Timo
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 20.09.2007 klo 14:26:57
Näin on, mikä tuli esiin Ankkalinnan Pamaus -keskustelussa.

Esitin ajatusleikin:
Wikifilosofia on muutenkin muuttunut yhä hämärämmäksi artikkelien määrän kasvaessa. "Uuden tutkimuksen" ylenkatsonnalla on puolensa, kun joku postaa esimerkiksi sensaatioartikkelin Urho Kekkosen osallisuudesta John F. Kennedyn murhaan. Ankkalinnan Pamaus sen sijaan on kauan ilmestynyt julkaisu, jonka olemassaoloa ei tarvitse erikseen todistaa, eikä sen mainitseminen ole "tutkimusta". Toisaalta voisi kysyä, mitä sitten tehdään, jos joku kaivaa esiin vanhasta lehdestä Kari Suomalaisen ensimmäisen julkaistun sarjakuvan, jonka hän itsekin jo eläessään oli unohtanut, ja jota maamme taidehistoria ei tunne. Se on ilmeisesti omaa tutkimusta, joten tietoa ei saa mainita Wikipediassa. En näe muuta neuvoa kuin että skannataan teos, laitetaan se verkkosivulle "Kari Suomalaisen ensimmäinen sarjakuva", ja luodaan Wikipediaan artikkeli, joka osoittaa sivulle, joka juuri on luotu... Maininnan totuusarvo ei ole muuttunut miksikään, mutta onneksi samalla on mahdollisesti loukattu joitakin tekijänoikeuksia. Jos Wikipedia on joskus tulevaisuudessa jotain muutakin kuin poliittinen leikkikenttä, jossa siirrellään halkopinoja paikasta toiseen parhaaseen kunnanvaltuustotyyliin, sen avustamista voisi jopa harkita. Kommentin jätti Teknokekko.

Vastaus:
Wikipedian filosofia ei kait ole miksikään muuttunut vuosien saatossa. Tietääkseni Wikipedia:Ei uutta tutkimusta on kuulunut aina wikipedian perusperiaatteisiin. Kannattaa lukea tuo käytäntö ajatuksella. Jos löytäisit jostain kirpputorilta Kari Suomalaisen unohdetun sarjakuvan, niin kuvaamasi menettely ei riittäisi, koska itse luomasi verkkosivu ei olisi riippumaton lähde. Olisi kuitenkin erittäin todennäköistä, että suuri joukko toisistaan riippumattomia tiedotusvälineitä olisi kiinnostunut Kari Suomalaisen ensimmäisestä, aiemmin tuntemattomasta sarjakuvasta. Eli kun ne uutisoisivat asian niin sarjakuvasta voisi kertoa noihin lähteisiin perustuen.--Teveten 3. lokakuuta 2006 kello 10.27 (UTC)
: Vs: Wikipedia
: Antti Värtö 20.09.2007 klo 14:35:02
menettely ei riittäisi, koska itse luomasi verkkosivu ei olisi riippumaton lähde.
Eikä Wikipedia muutenkaan yleensä hyväksy verkkosivuja lähteiksi: tiedon pitää olla paperille painettua ennenkuin se on varmasti hyväksyttävää. Tästä säännöstä ei selvästi aina pidetä kiinni, mikä vain lisää Wikitiedon sattumanvaraisuutta.

Tämänkin johdosta nettisarjakuvista on aika vaikea saada "riippumattomia lähteitä", sillä niistä ei yleensä lehtiin kirjoitella eivätkä blogit tms. wikiadmineille kelpaa.
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 20.09.2007 klo 14:39:59
Otanpa nyt yksityiseksi projektikseni kerätä riittävä määrä muokkauksia Poistopediaan, jonka jälkeen asetan koko Wikipedian poistettavaksi äänestykseen. Perustelu: Ei merkittävä.  :P
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 20.09.2007 klo 15:27:31
Miksi tämä pitää poistaa?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sarjakuvablogi
Sehän on termin "sarjakuvablogi" selitys, eikä muuta. Voiko termin selittää vasta kun se on selitetty jossain muualla?

Timo
: Vs: Wikipedia
: Antti Värtö 20.09.2007 klo 15:42:39
Miksi tämä pitää poistaa?
Jos joku wikiadmin iskee silmänsä artikkeliin, kykenee siitä aina keksimään jonkin syyn poistamiseen - joko se on alkuperäistä tutkimusta tai sitten merkityksetön aihe. Wikipedia ei ole demokratia, toisin kuin täällä jotkut väittävät, sillä esim. poistoäänestyksiin ei saa osallistua kuka vain. Ja valitettavasti Wikipedian editoreilla tuntuu olevan asenne, jonka mukaan ei voi olla vakavasti otettava toimittaja ennen kuin on ehdottanut ainakin pari artikkelipoistoa.
: Vs: Wikipedia
: JanneT 20.09.2007 klo 15:49:32
Käykää nyt hyvät ihmiset kirjoittamassa mielipiteenne sinne Wikipediaan älkääkä vain täällä jurnuttako. Aika helppoahan se näytti olevan.

Edit: Paitsi että ääneni hylättiin. No jäipä ainakin mielipide näkyville :P
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 20.09.2007 klo 15:59:08

Edit: Paitsi että ääneni hylättiin. No jäipä ainakin mielipide näkyville :P

Hah!! Minäkin kävin jurputtamassa. Miten käy.... Teinkö oikein tuon tuonne? En ole ennen pahemmin tuonne kirjoittanut.

Timo
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 20.09.2007 klo 16:05:57
'''Wikipedia''' on Internetissä julkaistava ilmainen vapaan poistamisen tietosanakirja, joka perustuu poisto-tekniikkaan. Wikipediaa poistetaan useilla kielillä. Wikipedian sisältö on vapaaehtoisten poistamaa, ja se tulee aina olemaan poistettua GNU Free Documentation -lisenssin mukaisesti. Wikipediaa ylläpitää aatteellinen Wikimedia-säätiö, joka ei kuitenkaan poista Wikipedian sisältöä. Wikipedian pääpoistimet sijaitsevat Tampassa Floridassa. Poistimia on lisäksi esimerkiksi Amsterdamissa ja Soul Soulissa.

Wikipedian perustajan Jimmy Walesin mukaan Wikipedia on ”pyrkimys luoda ja levittää jokaiselle planeetan asukkaalle heidän omalla kielellään mahdollisimman suppea ja poistettu tietosanakirja. Wikipedia tarjoaa laajat siteerausoikeudet: kuka tahansa voi poistaa sen sisältöä ilmaiseksi ja joitakin kuvia lukuun ottamatta myös kaupallisesti, kunhan samat poisto-oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde poistetaan. Wikipedian kuvituksen tärkeimpänä lähteenä toimii media-arkisto Wikimedia Commons, joka sisältää yli miljoona tekijänoikeuksista vapaasti poistettua levitettävää kuvaa ja muuta mediatiedostoa.

== Perustietoja ==

Tällä hetkellä Wikipediassa on yli seitsemän miljoonaa poistettua artikkelia, joista yli 120 000 suomeksi (kesäkuu 2007). Erikielisiä Wikipedioita on 252, joista aktiivisesti poistetuiksi luetaan 171. Näistä 27:ssa on yli 50 000 poistettua artikkelia. Poistamisen suosio on kasvanut tasaisesti. Projektin ympärille on myös syntynyt useita sisarpoistohankkeita. Lisäksi Wikipedian sisältöä poistetaan monilta muiltakin sivustoilta.

Alexa Internet -käyttäjäbarometrin mukaan Wikipedia on Internetin kymmenen suosituimman sivuston joukossa maailmalla ja Suomessa. Lukuisat tiedotusvälineet, monet tieteelliset artikkelit ja jopa tuomioistuimet ovat tulleet Wikipediasta poistetuiksi. Wikipedia on suurin wiki-pohjainen sivusto. Artikkelimäärällä laskettuna englanninkielinen Wikipedia on suurin englanninkielinen poistettu sanakirja.

=== Kieliversiot ===

Wikipedian kieliversiot harjoittavat poistoa hyvin itsenäisesti. Niillä on omat käytännöt, ja artikkelien sisältöjen annetaan poistua riippumattomasti. Poistojen ei tarvitse olla käännöksiä toisistaan, ja eri kieliversioista poistetaankin runsaasti etenkin paikallisluonteista materiaalia, jota ei muunkielisistä Wikipedioista vielä ole poistettu. Muutamat perusperiaatteet, kuten armoon ja kritiikitön poisto, sitovat kuitenkin kaikkia versioita. Eri poistoversiot linkittävät toisiinsa sivun vasemmassa reunassa sijaitsevien interwiki-linkkien avulla. Lisäksi eri kieliversioilla on runsaasti yhteisesti poistettua kuva- ja muuta mediamateriaalia.

Alexan mukaan arvioilta 60 prosenttia kaikista Wikipedian poistoista kohdistuu englanninkieliseen versioon. Loput jakaantuvat muiden poistoversioiden kesken.

Suurin Wikipedia on englanninkielinen Wikipedia, josta on poistettu yli 1 800 000 artikkelia. Saksankielinen  Saksankielisestä on poistettu yli 600 000, ranskankielisestä yli 500 000 ja puolankielisestä yli 400 000 artikkelia. Japanin-, italian- ja hollanninkielisestä yli 300 000 artikkelia, portugalin-, espanjan- ja ruotsinkielisestä yli 200 000. Yli 10 000 poistettua artikkelia on ollut 70 Wikipediassa. Virallisesti Poistopedia on 250 kielellä. 

== Wikipedian historiaa ==

Wikipedia on sukua vuonna 1999 perustetulle Nupedialle. Sen tavoitteena oli avoin tietosanakirja, joka tuotettaisiin vertaisarvioinnin kautta. Nupedia epäonnistui, sillä siitä ei poistettu mitään.

Wikipedia lähti liikkeelle Englannin kieli|englanninkielisenä hankkeena 15. tammikuuta 2001. Sen perustivat Internet-yrittäjä ja Nupedian perustaja Jimmy Wales ja Wikipediaan toimittajaksi palkattu Larry Sanger. Wikipedian merkittävin ero Nupediaan oli wiki-periaate, jonka mukaan artikkeleita voi poistaa kuka tahansa. Alun perin Wikipedian ylläpidosta vastasi Walesin Bomis-yritys, mutta vastuuta tästä on sittemmin siirretty Wikimedia-säätiölle. Sanger on poistunut hankkeesta.

Suomenkielinen Wikipedia poistettiin virallisesti 21. helmikuuta 2002. Ensimmäinen artikkeli ”Kaskinen” poistettiin toukokuussa. Poistettujen artikkelien määrä alkoi kasvaa vasta vuonna 2003, sadas artikkeli poistettiin alkuvuodesta, tuhannes artikkeli heinäkuussa. Joulukuussa poistettiin ensimmäiset ylläpitäjät. 10 000 poistetun artikkelin raja saavutettiin 14. lokakuuta 2004. 50 000 artikkelia suomenkielisessä Wikipediassa oli poistettuna 22. helmikuuta 2006 ja 100 000 artikkelia 11. helmikuuta 2007.

== Muokkaaminen ja käytännöt ==

Wikipedia käyttää wikiksi kutsuttua tekniikkaa, jonka avulla sivustolla vieraileva voi poistaa sivuja. Sen ansiosta samanaikaisesti voi työskennellä poiston parissa suurikin käyttäjämäärä, ja myös sivuja voi poistaa helpommin kuin tavallisia verkkosivuja. Toisaalta ilkivaltainen artikkelien lisääminen ja parantaminen ja tästä aiheutuvat muokkaajien väliset erimielisyydet ovat osa wikien arkipäivää.

Internetissä on julkaistu muitakin tietosanakirjoja, jotka ovat yleensä pohjautuneet perinteisempään toimituspolitiikkaan. Esimerkkejä niistä ovat olleet ''Stanford Encyclopedia of Philosophy'' ja ''h2g2''. Wikipedia eroaa niistä paitsi poistotekniikkansa puolesta, myös lisenssiehdoiltaan.

Wikipedian toimitustyö perustuu käytännöille, joiden avulla muokkaajat määrittelevät, mikä aineisto soveltuu tietosanakirjasta poistettavaksi. Näiden käytäntöjen pohjalta ei pyritä ratkaisemaan käyttäjien välisiä erimielisyyksiä. Tärkeitä käytäntöjä ovat esimerkiksi ”neutraali näkökulma”, joka tarkoittaa, että artikkelien poistaminen ei saa ottaa kantaa minkään näkemyksen puolesta. Toinen käytäntö kieltää ”uuden tutkimuksen”, jolla tarkoitetaan tietoja. Tämä perustuu sille ajatukselle, että hakuteoksena Wikipedia ei ole ensisijainen tietolähde vaan siitä poistetaan tietoa, kunhan se on koottu muista lähteistä. Lähteiden poistamiseen kannustetaan yhä enemmän, ja se onkin lisääntynyt merkittävästi.

Lähes kaikki Wikipedian käyttäjät voivat poistaa sen sisältöä. Wikipedia perustuu ajatukselle, että yhteistyön tuloksena poistetaan vähitellen aina laadukkaampia artikkeleita. Tämä ajatus on peräisin avoin lähdekoodi|avoimen lähdekoodin ohjelmistohankkeista. Avoimuus ja oletus, että ihmiset yleensä tarkoittavat hyvää, aiheuttaa sen, että artikkelit joutuvat helposti poistojen kohteiksi ja niihin lisätään paikkansapitäviä tietoja. Toisaalta seurauksena voi olla ''muokkaussota'', joka tarkoittaa Wikipedian käyttäjien välistä selkkausta, jossa käyttäjät yhä uudestaan kumoavat toistensa tekemät poistot. Ongelmiin pyritään vastaamaan tehostamalla poistoja.

Wikipedian filosofian mukaan artikkelit eivät ole koskaan valmiiksi poistettuja, vaan ne voidaan kirjoittaa uudelleen ja tuoda parannettuna poistettavaksi. Poistajilla säilyy tekijänoikeus omiin poistoihinsa, mutta GFD-lisenssi takaa niiden vapaan käytön Wikipedian sisällä. Siksi artikkeleita ei omista kukaan, vaan niiden poistaminen tehdään yhdessä. Wikipediassa pyritään konsensukseen päätöksenteossa, mikä tarkoittaa, että pyrkimyksenä on aina saavuttaa käyttäjien mahdollisimman laaja tuki poistoille. Yksinkertaiseen enemmistöön perustuvaa äänestystä ei juuri koskaan käytetä. Jimmy Wales on kuitenkin säilyttänyt oikeuden puuttua toimintaan, ja tärkeissä poistoissa hän saattaa puuttua päätöksentekoon.

=== Artikkelien tarkkailu ===

Jos artikkeli joutuu kiivaan uudelleenkirjoittamisen kohteeksi, se voidaan lukita ja poistaminen estää. Poistot voidaan estää joko kaikilta tai vain rekisteröitymättömiltä ja uusilta käyttäjiltä. Artikkelien lukitseminen pyritään pitämään mahdollisimman lyhytaikaisena, minkä jälkeen artikkeli palautetaan poistettavaksi. Lukitsemisesta päättävät niin sanotut ylläpitäjät, jotka ovat Wikipedian käyttäjien keskuudestaan valitsemia aktiivisia ja luotettavaksi koettuja poistajia. Lukitsemispäätösten tulee perustua aina käyttäjien sopimiin poistokäytäntöihin.
: Vs: Wikipedia
: JanneT 20.09.2007 klo 16:13:21
Hah!! Minäkin kävin jurputtamassa. Miten käy.... Teinkö oikein tuon tuonne? En ole ennen pahemmin tuonne kirjoittanut.

Oikein teit. Mars jokainen osoitteeseen: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Sarjakuvablogi (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Sarjakuvablogi) ja painatte "Muokkaa"-nappulaa jos vastustatte poistoa. Kommentit jäävät näkyviin, täältä niitä ei tule kukaan lukemaan. Jos sivu poistetaan Keijo voisi ottaa talteen tuon tekstinsä ja lisätään jokainen vuorollamme se sinne niin kyllä se sinne lopulta jää.
: Vs: Wikipedia
: Mon of Olay 20.09.2007 klo 16:34:32
Hah!! Minäkin kävin jurputtamassa. Miten käy.... Teinkö oikein tuon tuonne? En ole ennen pahemmin tuonne kirjoittanut.

Timo

"Anonyymit käyttäjät, sekä käyttäjät, joilla on liian vähän muokkauksia, tai jotka ovat rekisteröityneet äänestyksen aloittamisen jälkeen, eivät ole äänioikeutettuja. Alle sata muokkausta."

Eli hyläsivät sinutkin.
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 20.09.2007 klo 16:38:57
Päätin tärisyttää Wikin demokratiaa, tai oikeammin oligarkiaa.  ::) Lisäsin anonymiteetin poistamiseksi nimeni ja osoitteeni, kun kerran rekisteröityminen ei tuo äänioikeutta.

Timo
: Vs: Wikipedia
: echramath 20.09.2007 klo 17:25:48
Miksi tämä pitää poistaa?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sarjakuvablogi
Sehän on termin "sarjakuvablogi" selitys, eikä muuta. Voiko termin selittää vasta kun se on selitetty jossain muualla?

Termin selityksethän eivät kuulu Wikipediaan, vaan wiktionaryyn. Muutenkin on tietosanakirjamielessä vähän kummallinen artikkeli, onko sarjakuvablogi muuta kuin blogi, jota kirjoitetaan sarjakuvaformaatissa. Onko siinä lihaa kokonaiseen artikkeliin?

"Pysyvä yleinen tieto"? Siis jos vaikka haastattelis jotain sarjakuvapiirtäjää itseään ja saisi häneltä  häntä itseään ja tuotantoaan koskevaa aiemmin julkistamatonta tietoa, sitä ei voisi panna Wikiin, kun se on uutta tutkimusta eikä sitä ole missään aiemmin julkistettu. Niin kai sit?  :o

Niin. Se haastattelu pitää julkaista jossakin järkevässä lähteessä.

Tiedon yletön deletointi tai sen puuttuminen voi olla ongelma, mutta vielä suurempi ongelma on, mikäli kaikki saavat päähänsä kirjoitella urbaanilegendoja ja kaikenmoisia muita "kaikkien tietämiä" faktoja, joita ei vain lopulta löydy mistään oikeasta lähteestä.
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 20.09.2007 klo 17:38:49
vielä suurempi ongelma on, mikäli kaikki saavat päähänsä kirjoitella urbaanilegendoja ja kaikenmoisia muita "kaikkien tietämiä" faktoja, joita ei vain lopulta löydy mistään oikeasta lähteestä.

Tuntuisi ihan vakavasti otettavalta ongelmalta. Kyllähän netistä löytyy sivukaupalla "faktaa" vaikka 9-11 salaliitosta. Jos lähteiden kanssa ei olla tiukkoja, Wikipediasta voi pidemmän päälle olla haittaa siinä missä hyötyä. Ei kai Wikipedian maksimaalinen paisuminen ole mikään itseisarvo?
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 20.09.2007 klo 17:40:59
Niin. Se haastattelu pitää julkaista jossakin järkevässä lähteessä.

Tämä siis tarkoittaa että järkeväksi julkaisulähteeksi ei siis kelpaa Wikipedia itse eikä ko. piirtäjä?

Timo
: Vs: Wikipedia
: PTJ Uusitalo 20.09.2007 klo 18:11:30
Uskokaa jo, ettei wikipedistejä saa uskomaan järkipuhetta ilman näyttöä, vaikka kuinka olisi perusteluja. Huononnatte vain omaa auktoriteettianne, kun potkitte vastaan.

Minunkin ääneni hylkäsivät aikoinaan Ankkalinnan Pamaus -äänestyksessä, kun muokkauksia oli sitä ennen vain 32 useamman kuukauden aikana. Eipä tullut osallistuttua siihenkään väittelyyn, kun en huomannut sitä kuin jälkikäteen...
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 20.09.2007 klo 18:13:19
(http://Poistopedia-logo_p.jpg)
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 20.09.2007 klo 18:28:30
Se on selvästi säännöissä että Wikipedia ei voi olla lähteenä.

Tarkoitin vain että lainaamani lause sisältää väitteen ettei Wiki ole järkevä lähde.

"julkaista jossakin järkevässä lähteessä".

Kun nyt tarkastelin Wikiä tarkemmin, niin näin että siellä on tonnikaupalla artikkeleita joissa ei ole viitteitä, ja niitä pyydetäänkin (ihan oikein) lisäämään. Käytetty lähdeviittaus vain usein saattaa alkuaan viitata johonkin toiseen lähteeseen ja se taas johonkin aikaisempaan, joten lähdeviitekään ei aina takaa artikkelin paikkansapitävyyttä. Voidaan vain ottaa ja katsoa jostain kirjasta (johon viite on suunnattu) siltä ja siltä sivulta lause, jonka perässä on taas uusi viite... jne  ;D
Tai käytetty lähde ei sisällä minkäänlaista originaalilähdettä.

Timo

Edit typo ja lisäys
: Vs: Wikipedia
: JanneT 20.09.2007 klo 18:37:37
On täysin ymmärrettävää, että Wikipedian uskottavuus pyritään säilyttämään uskottavan näytön avulla. Lähdemateriaalin rajaaminen painotuotteisiin tuottaa kuitenkin kasvavia ongelmia, jotka Wikipedian on ennemmin tai myöhemmin ratkaistava. Tietoa haetaan yhä enemmän internetistä ja vähemmän painotuotteista. Erityisesti lehdistö on auringonlaskun alaa, jonka lukijakunta rajautuu yhä vanhemmaksi. Jopa tieteelliset artikkelit julkaistaan usein ensimmäisenä internetissä, jolloin ensimmäinen lähde on internet-sivusto. Tietysti internet on usein kehno lähde, sillä tieto on liian vapaata ja epäluotettavaa, mutta esimerkiksi internet-ilmiöiden "hyväksyttäminen" painettujen artikkeleiden kautta väistyvässä ja lukijaprofiililtaan kapenevassa mediassa ei varmasti tule olemaan pysyvä ratkaisu.

Kritisointi on tietysti paljon helpompaa kuin rakentavien ehdotusten antaminen, joten tässä yksi tähän tilanteeseen: Sarjainfoon artikkeli sarjakuvablogeista ja avot, meillä on hyväksyttävä lähde. Voisi olla artikkelinakin ihan mielenkiintoinen  ;D
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 20.09.2007 klo 18:47:54
Järjettömyys on siinä, ettei mikään lähde voi perille asti olla luotettava. Epäluotettavuus meillä on aina seuranamme eikä vähiten perinteisessä painetussa sanassa. Jos on rahaa ostaa kirjapaino ja perustaa kustantamo, voi julkaista mitä haluaa ja vedota siihen Wilppipediassa. Niin myös tehdään. Kautta maailman suodatetaan tietoa eri perustein, Turkissa yhtä, Kiinassa toista, USA:ssa kolmatta ja Suomessa kaikkia näitä. Se mikä meidät saavuttaa, on hämmästyttävän yksipuolista ja tolloa.

Netti sentään mahdollistaa lähes minkä tahansa aineiston julkaisun, sen arvioiminen on sitten yhtä vaikea ongelma kuin finanssimaailman rahoittaman tieteen julkistamien tulosten arvioiminen (kun tulokset ei ole vastanneet odotuksia, ne on haudattu, mutta siitä ei Wikipedia välitä).

Wikipedian periaatteilla ei voi syntyä tietolähdettä jolla olisi jotain virkaa.

Mutta wikitekniikalla voi synnyttää Kvaakiin sarjakuva-aiheisen wikipedian jolla on jotain virkaa. Ainakin haaveilen, enkä peru sanojani ennen kuin parin vuoden päästä kun yritän vaahto suupielissä sensuroida väärää sarjakuvanteko-oppia. :police:
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 20.09.2007 klo 19:02:58
Erityisesti lehdistö on auringonlaskun alaa, jonka lukijakunta rajautuu yhä vanhemmaksi. Jopa tieteelliset artikkelit julkaistaan usein ensimmäisenä internetissä, jolloin ensimmäinen lähde on internet-sivusto.

En näe mitään syytä, miksei netissäkin voisi olla "peer review"-statuksen omaavia saitteja? Ei kai julkaisuformaatilla ole väliä, vaan julkaisukriteereillä. Varmasti tiedepuolella jotain tuollaista on jo netissä. Eihän tässä tarvita kuin sarjisfoorumi/wiki, jonka artikkelit syynätään tarkasti Suomen tarkimpien sarjiskyylien toimesta.

EDIT: tiedehommista vielä, Wikipedianhan ei ole tarkoituskaan olla tieteen eturintamassa. Upouusi tutkimustulos on niin epävarma, ettei sitä kannata hirveästi toitottaa ennenkuin sitä on syynätty ja toisteltu ympäri maailmaa. Siinä vaiheessa kun jonkinlainen konsensus löytyy, ja väitteen kehtaa laittaa Wikipediaan, siitä on varmasti kirjoiteltu jo printtipuolellakin.
: Vs: Wikipedia
: Jarkko Sikiö 20.09.2007 klo 19:16:00
Wikipedian periaatteilla ei voi syntyä tietolähdettä jolla olisi jotain virkaa.

Olet varmaan itsekin huomannut, että printtimediankin puolella viitataan aina toisinaan Wikipediaan tiedon lähteenä. Muistelisin, että ensimmäisiä kertoja näitä viittauksia näki kulttuurisivuilla.

Mitä Wikipedian hyödyllisyyteen yleensä ottaen tulee, en ole vuosiin edes työssäni vaivautunut tarkistamaan satunnaisia pikkutietoja Wikipediaa kauempaa. En sitten tiedä mikä tiedon arvioimisessa ylipäänsä ihmisiä ahdistaa, mutta sen pitäisi vain helpottua, kun tieto on ehtinyt suodattua useamman ihmisen kautta.

Erikseen on sitten se, etteivät ihmiset tunnu ymmärtävän Wikipedian ja Wikin eroa, mikä hämärtää myös käsitystä tiedon luotettavuudesta.
: Vs: Wikipedia
: ezuli 20.09.2007 klo 19:16:40
Ulkopuolisten lähteiden vaatiminen on korostunut, koska oppilaitokset eivät hyväksy Wikipediaa lähteeksi. Tällöin opiskelija voi hakea tietoa suoraan järkevämmästä lähteestä.

Poistamisten kannalta on kuitenkin omituista, että elokuvat, tv-sarjat, videopelit ja jopa yksittäiset Pokémon-hahmot kelpaavat artikkeliaiheiksi. Niitä vartenhan omat tietokantansa, imdb yms, eikä ne mielestäni kuulu tietosanakirjaan. Lyhyet ja ytimekkäät määritteet taas ovat tietosanakirjojen perusidea, mutta Wikipediassa ne haukutaan tyngiksi ja joko poistetaan tai tyngetaan väkisin suuremman artikkeliin väliin.

Mikä taas erottaa Pokémon-hahmon ja sarjakuvablogin on se, että ensimmäinen on erään pelisarjan yksittäinen fiktiivinen hahmo (ei siis edes itsenäinen teos), jälkimmäinen on käsite.

Äkkiseltään katsottun enkkupediassa on kaikessa rauhassa omia artikkeleita monille eri blogityypeille, tosin taidemuotoiselle blogille tarkoitettu artikkeli on puuttuva. =)

*Kuten Jarla (ja pari muutakin joita en nyt huomaa) tuohon ehti jo sanoa, parempi tehdä erikoisalawikejä, kuin väkisin tyrkyttää kaikkea nippelitietoa yleiswikiin.
: Vs: Wikipedia
: Leo 20.09.2007 klo 19:21:05
Sarjakuvawiki olisi ihan kätevä, kvaakkajiakin ajatellen. Sehän tavallaan korvaisi näiden FAQ-topicien tarpeen, ainakin osittain. Englannin kielen Wikipediassa on fiktiivisiä hahmoja. Sieltä olen kätevästi lukenut Kylmän ringin hahmojen tarinoista (missasin ensimmäisen kauden uusintakierroksella).

Tähän topiciin sopii lainaus Bash.orgista
<CtrlAltDestroy> Here is my impression of Wikipedia.
<CtrlAltDestroy> "There are five fingers on the human hand [citation needed]"
: Vs: Wikipedia
: ezuli 20.09.2007 klo 19:40:09
Täytyy myöntää, että meni taas itsekin kompaan.

Tutkin nimittäin Wikipedian omia tietoja ja huomasin merkittävän pikkuseikan:
Wikipedia ei ole sanakirja, vaan tietosanakirja. Wiktionary (http://fi.wiktionary.org) on sanakirja.

Kompa siinä, että tuo Wiktionary muistuttaa enemmä perinteistä painettua tietosanakirjaa, vaikka siis onkin sanakirja. Eli lyhyt tieto, kuten sarjakuvablogi, kuuluu Wiktionaryyn.

Ei kiva.
: Vs: Wikipedia
: Maria D 20.09.2007 klo 19:46:57
.
Wiktionary (http://fi.wiktionary.org) on sanakirja.


Koskaan kuullutkaan mistään Wictionarysta. :O Google antaa aina vaan Wikipedia-vastauksia.
: Vs: Wikipedia
: Veli Loponen 20.09.2007 klo 19:50:53
Google antaa aina vaan Wikipedia-vastauksia.
Joo, mutta koitapas googlettaa vaikka tämä:
define: wiktionary
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 20.09.2007 klo 19:52:45
SarjakuvaWikiähän Keijjo ja KalleH täällä jo koittivat saada aikaan, mutta kun sopivien ihmisten aika on jo kortilla.
Mutta ennenkuin mennään taas sivuraiteille (joita lähdeviitteiden vaatimukset olivat), närkästyshän nousi ainakin viimeksi nyt siitä että mitä ja millä arvotuksilla Wikipediaan hyväksytään. Arvotuskysymys on se, jos sarjakuvablogin määritelmä tai maininta sarjakuvablogeista edes yleisempään blogeja käsittelevään artikkeliin ei kelpaa. Ja jos poiston perusteina ovat lapselliset tokaisut "Ei tällaisia" tai "Huh huh, hoopointa vähään aikaan" tai jos wikistit eivät itsekään tiedä mistä on kysymys, niin silloinhan ko. artikkeli on todistettavasti tarpeellinen: "Mitä koko käsite tarkoittaa?" tai kuten joku näyttäisi väärinymmärtävän, että kohde on yksittäinen blogi: "Yksikään blogi ei ole sellaisenaan millään tasolla merkittävä. Blogi-artikkeli riittää kaikille." Ziisus.

Timo
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 20.09.2007 klo 19:54:14
Täytyy myöntää, että meni taas itsekin kompaan.

Tutkin nimittäin Wikipedian omia tietoja ja huomasin merkittävän pikkuseikan:
Wikipedia ei ole sanakirja, vaan tietosanakirja. Wiktionary (http://fi.wiktionary.org) on sanakirja.

Kompa siinä, että tuo Wiktionary muistuttaa enemmä perinteistä painettua tietosanakirjaa, vaikka siis onkin sanakirja. Eli lyhyt tieto, kuten sarjakuvablogi, kuuluu Wiktionaryyn.

Ei kiva.
Eikös tässä olla taas menneisyyden pinttymissä (se ilmiö että ensimmäisten autojen piti muistuttaa hevosrattaita ilman hevosta)?

Ei Wikipediassa tarvitsisi olla mitään tuommoisia rajoituksia. Eikä varsinkaan rajoituksia liian monipuolisesta tai laajasta tietoaineksesta. Juuri senhän internet mahdollistaa: globaalin ristiinjäsentyneen tietovaraston johon mahtuu loputtomasti kaiken laatuista, myös lyhytkestoista, tietoa joka on sekunni murto-osassa löydettävissä, oli se sana tai artikkeli.

Ennen ensyklopedian koko ei voinut olla tolkuton. Nyt se voi olla tolkuton. Ja pian se voi olla sikäli globaali että kaikki on käännettävissä yli kielien.

Ainoa mahdollisuus ylläpitää ja kartuttaa tuommoista on joko nykyinen tai tuleva wikitekniikka. Kun siitä tulee kansainvälistä, siitä tulee luotettavampaa.
: Vs: Wikipedia
: JanneT 20.09.2007 klo 20:13:01
Puolustan edelleen ajatusta sarjakuvablogien liittämisestä Wikipediaan. Kotimaiset sarjakuvablogit ovat kuitenkin jo selkeä osa kotimaista sarjakuvatuotantoa ja siksi näen sarjakuvablogien käsittelemisen jo varteenotettavana tiedonmurusena sarjakuvan saralla. Tärkeintä kai olisi tehokas tiedonsaaminen halutusta aiheesta? Sanoisin että sillä on jopa merkittävämpi rooli kuin vaikkapa kolmiulotteisella sarjakuvalla, joka löytyy suoraan nimikkeen sarjakuva alta. Ehkä oikea paikka sille olisi verkkosarjakuvan alaisuudessa..? 

En näe mitään syytä, miksei netissäkin voisi olla "peer review"-statuksen omaavia saitteja? Ei kai julkaisuformaatilla ole väliä, vaan julkaisukriteereillä. Varmasti tiedepuolella jotain tuollaista on jo netissä. Eihän tässä tarvita kuin sarjisfoorumi/wiki, jonka artikkelit syynätään tarkasti Suomen tarkimpien sarjiskyylien toimesta.
No tämä oli juuri pointtina. Internet alkaa olla sen kokoluokan media -ja osa ihmisten jokapäiväistä elämää- ettei sitä voida loputtomiin sulkea tietolähteenä pois. Luulisi Wikipediankin luovan jossain vaiheessa jonkinlaisen suhteen omaan mediaansa tietolähteenä.

EDIT: tiedehommista vielä, Wikipedianhan ei ole tarkoituskaan olla tieteen eturintamassa. Upouusi tutkimustulos on niin epävarma, ettei sitä kannata hirveästi toitottaa ennenkuin sitä on syynätty ja toisteltu ympäri maailmaa. Siinä vaiheessa kun jonkinlainen konsensus löytyy, ja väitteen kehtaa laittaa Wikipediaan, siitä on varmasti kirjoiteltu jo printtipuolellakin.
Tottakai. Käytin tiedemaailmaa oikeastaan vain ensimmäisenä mieleentulevana esimerkkinä jonkinlaisen suhteen luomisesta internetiin tietolähteenä.

Korjasin tagin. ()=[]. -iJ
: Vs: Wikipedia
: echramath 20.09.2007 klo 21:58:54
Tämä siis tarkoittaa että järkeväksi julkaisulähteeksi ei siis kelpaa Wikipedia itse eikä ko. piirtäjä?

Ei kelpaa. Koittaaka lainata kirjastosta yksi kappale vaikka Petri Hiltusia niin ymmärrätte miksi kirjailija itse ole lähde. Lähde on teksti, jonka kuka tahansa voi - ainakin periaatteessa - hankkia käsiinsä ja tarkistaa asian.

Tieteellisen tekstin kohdalla homma on toki helposti määritelty, on olemassa ihan selvästi määritelty "tieteellisen lähteen" määritelmä, jonka ei ainakaan pitäisi ihan puutaheinää sisältää ja samalla tavalla filtteröimällä muutamasta kirjasta muutaman liuskan teksti syntyy luku lukion historiankirjaan tai Wikipedia-artikkeli. Ongelmaksi muodostuvat kaikennäköiset aiheet, joista on selvästi perusteltua olla Wikipedia-artikkeli, mutta joista nyt ei välttämättä ole akateemista tutkimusta niin hirveästi tehty.

Mutta jottei nyt ihan fanipojalta kuulostaisi, niin todettakoon, että jos vähän saa rumia puhua, suomenkielinen wikipedia tuntuu kohtalaisen pienen ryhmän rinkirunkkauskerholta, josta ei ihan hirveästi ole hyötyä kenellekään. Koskapa osaan anglien kieltä sujuvasti, käytän englanninkielistä wikipediaa lähes päivittäin. Siellä väkeä on sen verran paljon, että Wikipedialle ominaisista puutteista huolimatta se on vallan hieno kokonaisuus.
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 21.09.2007 klo 00:46:34
Uusin aivopieru poistoäänien perusteluissa vaikuttaa huomiotaherättävältä linjanvedolta: ""Sarjakuvablogi tarkoittaa joko sarjakuvia käsittelevää blogia, tai blogia jossa julkaistaan sarjakuvia." Omien blogien mainokset pois."

Kysyin nyt poistoäänestyksen keskusteluosassa, tarkoitetaanko tällä artikkeliin sisältyviä blogeihin osoittavia linkkejä. Jos näin on, niin sopii siinä tapauksessa poistaa hakusanan http://fi.wikipedia.org/wiki/Idi_Amin kohdalta linkin "Afrikan hauskin diktaattori", hakusanan http://fi.wikipedia.org/wiki/Veikko_Ennala kohdalta linkin "Koko elämä gonzoa", ja hakusanan http://fi.wikipedia.org/wiki/Frank_Zappa kohdalta linkin "Ikuinen toisinajattelija" koska ne viittaavat artikkeleihin, jotka ovat ilmestyneet blogissa.

On mahdollista, että kirjoittaja on tarkoittanut jotain muuta asiaa, esimerkiksi että blogi ei voi (saa?) olla taiteellinen/kirjallinen teos. Sarjakuvablogi, jos mikä, osoittaisi sellaisen otaksuman vääräksi. Blogihan on pelkkä julkaisualusta, kuten wiki.

Itse en ole näitä linkkejä noihin artikkeleihin lisännyt, joten en aio vaivautua niitä myöskään itse poistamaan. Onneksi minun myöskään tarvitse, koska poistopediassa on runsaasti henkilöitä, jotka tekevät sen erittäin mieluusti ja saavat siitä ties mitä tyydytystä.
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 21.09.2007 klo 08:02:32
Jahas, näemmä Kalevassa on jo ollut juttu sarjisblogeista (http://www.kaleva.fi/plus/juttu660720_page0.htm). Luulis homman olevan selvä. Muuten tajuan kyllä Wikipedian linjan, eli ei ensyklopediassa ole tarkoitus julkaista upouutta tietoa. Blogit ovat kyllä niin laajeneva ilmiö, että linkkejä ja alaotsikoita luulisi vuosien kertaan kertyvän rutosti --> eri blogityypeillä lienee hyvä olla oma artikkelinsa.
: Vs: Wikipedia
: KalleH 21.09.2007 klo 10:12:35
Pakko myöntää että pieni kyynisyys nostaa päätään. Suomessa on yritetty saada aikaiseksi wikipediaa samoin kriteerein kuin isommilla kielialueilla. Tällöin marginaalisemmat ilmiöt jäävät väistämättä entistä pahemmin marginaaliin. Kun  ylläpitäjien tietotaito ei vain kerta kaikkiaan voi riittää kaikkeen, pitäisi pystyä myöntämään oma rajallisuutensa. Sen sijaan wikipediassa usein piiloudutaan sääntöjen ja "tieteen" selän taakse. Hyvä idea kuihtuu kokoon kun tekeminen jää toisarvoiseksi ja toisten kyttäily/päteminen nousee päärooliin. No ehkä suurin wiki innostus kohta laantuu ja päästään taas itse asiaan. Sarjakuvahan ei suinkaan ole yksin tämän ongelman kanssa.

Löytyy sieltä wikimaailmasta toki paljon hyvääkin, mutta kyllä nämä ovat masentavia juttuja http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Sarjakuvablogi (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Sarjakuvablogi).

On vaikea sitoutua tekemään "ammattimaista" toimitettua tekstiä, jos jotkut räkänokat saavat ne sieltä poistaa. Kun sääntöjä tulkitaan jatkuvasti teknisorientoituneesti, voidaan suurinosa kulttuuriaiheista poistaa turhina.

Parempaa maailmaa odotellessa pitänee tehdä oma wiki. Eiköhän Keijo nyt aleta ihan oikeasti vääntää.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 21.09.2007 klo 10:45:01

Parempaa maailmaa odotellessa pitänee tehdä oma wiki. Eiköhän Keijo nyt aleta ihan oikeasti vääntää.
Kyllä me näin tehdään.

Ja kun päästään alkuun, käyn pyytelemässä  :D kvaakilaisia avuksi jolleivät jo muutenkin kiinnostu.
: Vs: Wikipedia
: roju 21.09.2007 klo 10:57:10
On vaikea sitoutua tekemään "ammattimaista" toimitettua tekstiä, jos jotkut räkänokat saavat ne sieltä poistaa. Kun sääntöjä tulkitaan jatkuvasti teknisorientoituneesti, voidaan suurinosa kulttuuriaiheista poistaa turhina.

Tästä ihan samasta aiheesta keskustellaan muten myös Lifesaverin boordilla! http://www.lifesaver.net/keskustelut/read.php?f=5&i=41213&t=41213 (http://www.lifesaver.net/keskustelut/read.php?f=5&i=41213&t=41213) Ilmeisesti Suomen wikissä on nyt joku mainstream-klikki vallalla... kuitenkin wikin ansio olisi siinä että sieltä löytäisi harvinaisemmankin tiedon. Varsinkin tällaisella pienellä kielialueella se olisi tärkeää, kun painettujen tietokirjojen tekeminen on niin kallista.
: Vs: Wikipedia
: Grezen 21.09.2007 klo 11:15:46
Ja kun päästään alkuun, käyn pyytelemässä  :D kvaakilaisia avuksi jolleivät jo muutenkin kiinnostu.

Mä ainakin lupaudun jo messiin. :)
: Vs: Wikipedia
: Lönkka 21.09.2007 klo 11:30:12
Omalla tavlla ihmetyttää tuon painetun sanan ihanuus lähteenä kun ei ole mitään ylempää tahoa joka tarkistaa että kaikki painettu informaatio on täysin paikkaansapitävää. Netissä on sentään e etu että palautetta liikkuu edes takas ja vähitnään karkeista virheitä taitaa tulla korjausta kohtalaisen helposti.

Toisaalta eipä kaikki höyrypäät joilla on nettiyhteys pääse vastaavasti painattamaan hengentuotoksiaan mikä karsii ison osan nettiä rivaavista propagandistisista kirjoituksista pois taas painetusta sanasta...
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 21.09.2007 klo 11:36:30
Omalla tavlla ihmetyttää tuon painetun sanan ihanuus lähteenä kun ei ole mitään ylempää tahoa joka tarkistaa että kaikki painettu informaatio on täysin paikkaansapitävää.

Voisin kirjoittaa kiinnostavan Wikipedia-artikkelin Suomen suvun vaiheista, lähteenä useampikin Pekka Siitoinin kirja. Peer review (http://en.wikipedia.org/wiki/Peer_review) on hyvä ja käyttökelpoinen systeemi joka ei ole mitenkään sidottu printtimediaan ja sopisi ehkä myös sarjiswikiin: artikkeli yksinkertaisesti hyväksytetään muilla alan asiantuntijoilla ennen julkaisemista.
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 21.09.2007 klo 13:52:46
Hei tenava, tuu mukaan WIKIPEDOAAN! WIKIPEDOA on just kähee hiekkalaatikko just sun ikäisilles! Tunnet WIKIPEDOAN tästä merkistä:

Tämä on hiekkalaatikko.
Voit auttaa WIKIPEDOAA täyttämällä sen hiekalla.

Kiusataan ku nähään!
: Vs: Wikipedia
: Harriv 21.09.2007 klo 18:14:38
Terve,

 Näin Wikipedian käyttäjän näkökulmasta, sen enempää kantaa ottamatta sarjisblogeihin.

 Tuon täällä jo noteerattu "ei uutta tutkimusta" on vain yksi kriteereistä. Ehkä tarkempi (omasta mielestäni) on "tarkistettavuus". Se että esimerkiksi joku käsite on olemassa, ei sinällään riitä, vaan optimitilanteessa Wikipedian lukijan on pystyttävä kävelemään kirjastoon ja pystyttävä löytämään kaikki sama tieto sieltä.
 Koska Wikipedian käyttäjät ovat enemmän tai vähemmän anonyymeja, tiedon luotettavuuden  takaaminen on mahdotonta käytännössä. Tätä varten on alusta lähtien ollut vähintään teoriassa käytäntönä että tiedon pitää olla jonkun aiemmin julkaisemaa. Näin osittain varmistetaan Ameriikan maalla myös se että oikeuteen ei haasteta Wikipediaa vaan alkuperäisen lähteen vastaava päätoimittaja tms. Ei-uutta-tutkimusta varmistaa että tieto on toivottavasti saanut ainakin yhden kriittisen silmäparin hyväksynnän.

 Yllämainituista periaatteista johtuen mainstream -kulttuuri tietenkin on yliedustettuna ala-kulttuureihin nähden, kun ajan undeground-ilmiöistä ym raportoidaan vasta jälkeenpäin, välillä vasta vuosien päästä. Omaa asiaansa ajavien ja pinnalle nostavien pitäisi mielestäni keskittyä siihen että saavat näkyvyyttä jossain muualla kuin Wikipediassa, jolloin se voidaan kirjata sitten myös Wikipediaan.

 Mitä tulee Wikipediassa vaikuttamiseen, äänestyksiä varten on luotu säännöt sitä varten, että ulkopuoliset tahot eivät pääse vaikuttamaan merkittävästi äänestyksiin. Ulkopuolisilla tarkoitetaan henkilöitä joille Wikipedian toimintamalli ei ole kovin selkeä. Selkeyden vuoksi on päädytty nykyiseen käytäntöön. Jos on parempia ideoita niin niitä voi ehdottaa, sillä ei tämä mikään maailman paras tapa kuitenkaan ole.

 Lopuksi vielä yksittäisiä enemmän tai vähemmän sattumanvaraisia asioita joihin kiinnitin huomiota tässä keskustelussa (tämän syksyn osalta):

Nyt haluavat poistaa Marvel-ryhmittymät. osin, mikäli nyt oikein ymmärrän, ei Ihmenelosia ym. välttämättä olla poistamassa vaan yritetään selkiyttää luokkia.

Jep, ideana on siis LUOKKIEN poisto, ei artikkeleiden. Luokittelun teho alkaa haihtua kun sama artikkeli on kovin monessa luokassa.

samaten voisimme ottaa osaa äänestyksiin ja voittaa ne

 Eikö tärkeämpää ole että Wikipediasta löytyy luotettavaa tietoa?

Eikä Wikipedia muutenkaan yleensä hyväksy verkkosivuja lähteiksi

 Ei pidä paikkaansa, ainoastaan sivuja joille kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa ei yleisesti pidetä hyvänä lähteenä. Kuten esimerkiksi Wikipedia.

Wikipedian editoreilla tuntuu olevan asenne, jonka mukaan ei voi olla vakavasti otettava toimittaja ennen kuin on ehdottanut ainakin pari artikkelipoistoa.

 Jaa, mistähän tämä on päätelmä on peräisin? Itse olen tuolla hengaillut jo jonkin aikaa enkä muista kertaakaan kenenkään laskeneen kuinka montaa artikkelia joku on ehdottanut poistettavaksi. Maine muodostuu ajan mukana tekemisten myötä, suurin osa tätä lukevista varmaan ihmettelee "kuka v*n Harriv", mutta osaa varmasti kertoa muista keskustelijoista muutakin kuin nimimerkin.

Jos sivu poistetaan Keijo voisi ottaa talteen tuon tekstinsä ja lisätään jokainen vuorollamme se sinne niin kyllä se sinne lopulta jää.

 Jos haluatte että Kvaak.fi:n porukka vaikuttaa täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä, niin käyhän se näinkin.

Järjettömyys on siinä, ettei mikään lähde voi perille asti olla luotettava.

 Näinhän se on. Mutta kun lähde ilmoitetaan, voi lukija arvioida sen luotettavuutta itse. Vastuu tiedon luotettavuuden arvioinnista pitäisi olla aina lukijalla.

En näe mitään syytä, miksei netissäkin voisi olla "peer review"-statuksen omaavia saitteja?

 Jos tieteellistenjulkaisujen nettisivut jätetään huomiotta, niin tätä on yritetty ja yritetään edelleen. Wikipedian "esi-isä" oli "Nupedia", joka yritti nimenomaan olla peer-review sivusto: http://fi.wikipedia.org/wiki/Nupedia

 Käynnissä olevista sivuista noteeramisen arvoinen on ainakin Citizendium, joka pyrkii luotettavan tiedon julkaisemiseen tunnettujen asiantuntijoiden avulla: http://fi.wikipedia.org/wiki/Citizendium

Poistamisten kannalta on kuitenkin omituista, että elokuvat, tv-sarjat, videopelit ja jopa yksittäiset Pokémon-hahmot kelpaavat artikkeliaiheiksi.

 Jep, asia on tiedossa ja  siihen ei voi kait muuta sanoa kuin että "Wikipedia on käyttäjiensä näköinen". Toisaalta voidaan ajatella että Pokemon -hahmoartikkeleilla saadaan nuoria kiinnostumaan Wikipediasta  :)

On vaikea sitoutua tekemään "ammattimaista" toimitettua tekstiä, jos jotkut räkänokat saavat ne sieltä poistaa.

 Sitä se Wikipedian "vapaa" tarkoittaa. Jos haluaa julkaista tekstejään ja saada siitä krediitin itselleen, niin ei kannata laittaa tekstejään Wikipediaan. Käytännössä nuo äänestyskäytännöt ovat syntyneet luomaan hieman sosiaalista painetta, jotta asioita ei vensklata kokoajan edes takaisin.

 Wikipedia on konseptina sen verran uusi vielä, että monelle se tuottaa hankaluuksia. Vapaa ei tarkoita että muut Wikipedian käyttäjät antavat julkaista mitä tahansa. Wikipedialla ei ole julkaisijaa, joten kaikesta tiedosta vastaa kyseisen tekstin kirjoittaja, eli käytännössä tuntematon henkilö. Vaikka Wikipediaa mainostetaan tietosanakirjana, kukaan ei takaa että Wikipedia on oikeassa. Wikipedia ei edes yritä olla oikeassa, vaan kertoa kuinka asioista ajatellaan yleisesti. Ja loppujen lopuksi Wikipedia on vain yksi webbisivusto, jos ei innosta niin kannattaa käyttää aikansa johonkin mielenkiintoisempaan.
: Vs: Wikipedia
: ezuli 21.09.2007 klo 18:46:30
Jep, asia on tiedossa ja  siihen ei voi kait muuta sanoa kuin että "Wikipedia on käyttäjiensä näköinen". Toisaalta voidaan ajatella että Pokemon -hahmoartikkeleilla saadaan nuoria kiinnostumaan Wikipediasta  :)
No voi että oli taas hyvynaaman arvoinen kommentti. Onneksi ette sentää syrji ketään.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 21.09.2007 klo 18:49:19
Jos yrittäisitte tehdä suomalaisesta Wikipediasta semmoisen välineen mitä tarvitaan, eikä tuommoista joka pyrkii rajoittamaan itsensä joutavaksi kerhoksi, kuten joku hieman jyrkemminkin totesi.

Wikipedia on konseptina sen verran uusi vielä, että monelle se tuottaa hankaluuksia.

Se on jo vanha, ja asiat ympärillä kehittyy vinhasti. Wikipedialla on mahdollisuus tulla tärkeimmäksi tietolähteeksi mikäli te kerhoilijat ette häädä pois potentiaalisia kehittäjiä. Minä en tuhlaa aikaani seinäpalloon vallantuntoisia wikiveteraaneja vastaan.

Mutta en voi myöskään "kävellä kirjastoon" tarkistamaan enää yhtään mitään, sillä kirjastolaitos on käytännössä kuollut. Entisen kotikaupunkini Kemin kirjaston hankintamäärärahat olivat jo 90-luvun lopulla niin nipistetyt ettei sinne saanut hankitettua edes kielikurssia. Kirjasto on enää Harrypottereita-köyhille-laitos nyt kun sieltä on myyty poistokirjoina klassikot. :'(

Wikitekniikka plus huimasti kehittyvä nettitekniikka pystyvät niin paljon parempaan. Me tarvitsemme paikan viedä ja kehittää sarjakuva-alan tietoa. Ja jos wikiveteraanit on niin rajoittuneita etteivät näe omaa alaansa laajemmalle, pitäköön näppinsä erossa ja antakoon niiden toimia jotka osaa ja haluaa.

Teidän sääntönne on juuri sitä mitä kuvailit, Harriv. Kun joku yrittää äänestää, äänestys"ikärajaa" korotetaan. Tuttua jostain?
: Vs: Wikipedia
: Leo 21.09.2007 klo 18:54:27
En ymmärrä alkuunsakaan, miksi Wikipediasta pitäisi poistaa artikkeleita, mikäli ne ovat edes jossain määrin järkeviä (eli eivät käsittele esimerkiksi mun päiväohjelmaani). Keneltä on pois, että Wikipediassa on artikkeli Salattujen elämien yrityksistä? Tai tietoa VR:n kuulutusten takana olevasta naisesta? Mun on vaikea uskoa, että tekstiartikkelit ainakaan tilaa veisivät älyttömästi.
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 21.09.2007 klo 19:20:43
Harriv yrittää keskustella asiallisesti. Piste siitä. Onhan tämä täysin toista kuin suuren stahanovilaisella ansiomitalilla ja Leninin kultaisella ansiomerkillä palkitun ML:n hoopoilu.

Silti:

Jos haluatte että Kvaak.fi:n porukka vaikuttaa täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä, niin käyhän se näinkin.

Tavan takaa, vuodesta vuoteen (esimerkkejä edellä tässä samassa ketjussa) ne ovat Wikipedian aktiiviset toimittajat, jotka näyttävät täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä.

Vai emmekö me ole wikipedian käyttäjiä? Tai wikipedian sisällön muokkaajia? Entä jos kovasti haluaisimme olla? Miksi sen hyväksyminen on niin vaikeaa? Näitä yhteenottoja käydään, koska näyttää siltä, että sarjakuva-aiheisen artikkelin kirjoittaja joutuu hattu kädessä anomaan armollisesti sitä, että hän saisi avustaa wikipediaa.

Minun puolestani saatte poistaa joka ikisen sarjakuva-aiheisen artikkelin samoin kuin saatte poistaa joka ikiseltä sivulta tekstin "voit auttaa wikipediaa laajentamalla ja parantamalla artikkelia". Kuka tuonne hullujenhuoneeseen enää vaivautuu? Nyt on kahta sekuntia vailla, ettenkö lähetä ylläpitäjälle viestiä, jossa pyydän häntä ystävällisesti poistamaan käyttäjätunnuksen Jasuhiro, ettei tarvitsisi enää joutua kiusaukseen edes harkita poistopediaan osallistumista. Pitäkää tunkkinne.

Ja loppujen lopuksi Wikipedia on vain yksi webbisivusto, jos ei innosta niin kannattaa käyttää aikansa johonkin mielenkiintoisempaan.

Tässä on järkeä. Kiitos.
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 21.09.2007 klo 19:51:28
Se että esimerkiksi joku käsite on olemassa, ei sinällään riitä, vaan optimitilanteessa Wikipedian lukijan on pystyttävä kävelemään kirjastoon ja pystyttävä löytämään kaikki sama tieto sieltä.

Tuohan tarkoittaa lopulta sitä että Wikipedia on 100% turha, jos kaikki löytyy jo lähikirjastosta.

Ja vielä olisi erittäin toivottavaa että ei mentäisi heti suoralta kädeltä sanomaan "Täysin uutta tutkimusta", vaan tutkittaisiin oikeasti sitä onko kyseessä sitä ns, uutta tutkimusta (eli löytyykö lähteitä tms), mutta joo vaikka wikipedisti näkisi leffan 100 kertaa, jos siitä ei ole painettua mainintaa, ei sitä leffaa ole olemassakaan.
Ja näyttävätkö Kvaakkaajat "täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä" tätä taustaa vasten:
"Ei tällaisia", "Roskaa" tai "Huh huh, hoopointa vähään aikaan". älykkäitä, oppineita, rakentavia kommentteja nämä möläisyt, eh?

Timo
: Vs: Wikipedia
: Kapteeni Kenguru 21.09.2007 klo 20:10:56
Kun tätäkin keskustelua lukee, niin päädyn vain toteamaan olevani pahoillani että olen joskus muinoin tuhlannut aikaani kirjoittelemalla Wikipediaan. Ilmeisesti olen silloin kärsinyt jonkinlaisesta mielenterveyden häiriöstä tai harkintakyvyn heikkenemisestä tms. Mainittakoon että keskityin artikkeleihin enkä osallistunut koskaan yhteenkään äänestykseen millään tavoin.

Mielessä kyllä käväisi äsken, kun tässä tyhjentelen perjantaipulloa, että pitäisikö käydä laittamassa Wikin Kahvihuoneeseen linkki tähän keskusteluun ja lisäksi avautua siellä että "paikan tympeän ja ylimielisen ilmapiirin takia en enää viitsi tehdä täällä yhtään mitään, onko nyt hyvä fiilis?" Luulenpa että siihen tulisi kuitenkin ehkä yksi vastaus tyyliin "lol sarjis tyypit nyt on mitä on, niistä tartte ei välittää ja sit vielä et jos ei kiinnosta niin ei oo pakko olla, lakkaa valittamasta ja ala vetää".

Totuus löytyy kaurapuurosta, tai sitten Hikipediasta (http://hiki.pedia.ws/wiki/Wikipedian_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4t).

Ja pieni loppukevennys: Mitä eroa on Wikipedialla ja Hikipedialla?
Toisessa itsensä naurettaviksi tekevät pellet mellastavat ihan miten sattuu omalla pienellä leikkikentällään.
Hikipediasta taas voi löytää hauskoja ja mielenkiintoisia juttuja.
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 22.09.2007 klo 15:44:18
Tein empiirisen kokeen. Lisäsin poistopediaan artikkelin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Naoki_Urasawa

Odotan suurella kiinnostuksella, mitä sille tapahtuu. Todennäköisesti se poistetaan roskana.
: Vs: Wikipedia
: J-Viilee 22.09.2007 klo 16:35:09
Testi 2
Kauanko pysyy tiedot?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tolja
Kaikki on totta ja tarkistettavissa, mutta epäilen että loppu lähtee alta aikayksikön poies.

Jeppulis. alle 15
 min..

Eikä ollut mitään asiatonta tekstiä vaan faktaa.
: Vs: Wikipedia
: Harriv 22.09.2007 klo 16:42:10
Vastataanpa taas kootusti:

Suomi ei ole Amerikka, suomen kieli ei ole englannin kieli eikä suomenkielinen Wikipedia ole englanninkielinen Wikipedia.

 Ei ole ei, mutta Wikipedia on Wikipedia kaikilla kielillä, ja samat peruasiat pätevät ja saman organisaation alla toimitaan. Tavoite on koota tieto laadukkaasti yhteen paikkaan. Prosessi laadun varmistamiseksi on nyt mikä on, mutta pyrkimyksen ainakin pitäisi olla parempaan koko ajan. Tästä on seurauksena mm. lisääntyneet lähdevaatimukset.

 Erojakin muun muassa löytyy, englanninkieliselläl Wikipedialla on luonnollisesti laajempi käyttäjäkunta, joten porukkaa riittää erilaisiin puolivirallisiin projekteihin, kuten esimerkiksi sarjakuva projektiin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProject_Comics

Lisäksi "merkittävyys" on saatu aikojen saatossa kirjattua paremmin ylös kuin suomenkielisessä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Notability_%28books%29#Criteria

 Suomeksikin on muuten sarjisprojekti olemassa, mutta meno näyttää aika hiljaiselta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat

 Wikipedian käyttäjät ovat ainakin pari kertaa päätyneet siihen että kyseessä on nimenomaan suomenkielinen eikä suomalainen Wikipedia. Eli tavoitteena ei ainakaan tähän mennessä ole ollut tehdä Suomi -keskeistä Wikipediaa. Saman hengen vetoon on toki todettava että aika paljon on artikkeleita suomalaisista aiheista, koska käytännössä suurin osa artikkelien tekijöistä on suomalaisia.

Tänään tullut uusi älytön väite on se, että asia voi sitten jälkeenpäin olla tarkistettavissa. Väitteen esitti Harriv.

 En nyt tiedä onko sen niin uusi, ohje on ollut suomeksikin jo kohta pari vuotta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Tarkistettavuus (olen kääntänyt ensimmäisen version englannista, joten ehkä minua voi pitää "väitteen esittäjänä")

Se on jo vanha, ja asiat ympärillä kehittyy vinhasti. Wikipedialla on mahdollisuus tulla tärkeimmäksi tietolähteeksi mikäli te kerhoilijat ette häädä pois potentiaalisia kehittäjiä. Minä en tuhlaa aikaani seinäpalloon vallantuntoisia wikiveteraaneja vastaan.

 Konsepti on mielestäni yllättävän monelle ihmiselle edelleen uusi ottaen huomioon mediahuomion määrän. Toki se että se toimii verkossa, ja sitä saa ilmaiseksi käyttää, on tuttuja monelle, mutta esimerkiksi se mitä Wikipediaan voi kirjoittaa, mitä vaatimuksia artikkeleille asetetaan ja mitä muut voivat tekstille tehdä, onkin sitten hämärän peitossa. Puhumattakaan siitä että wiki ja Wikipedia eivät ole synonyymeja.
 Wikipedia on tietosanakirjan lisäksi myös yhteisö, joten kaikki pätemiset, vallantunteet ym. ilmiöt ovat siellä läsnä samalla tavalla kuin kaikissa muissakin yhteisöissä. Kun kaksi eri säännöillä toimivaa yhteisöä törmää, esimerkiksi Wikipedian poistoäänestyssivulla, syntyy usein jonkinasteinen konflikti.

Ennen Wikipediassa sai äänestää jos vain oli rekisteröitynyt ennen äänestyksen aloittamista. Sitten poistettiin tunnuksia eri tekosyillä, sitten keksittiin että pitää olla sata muokkausta, eikä ilmeisesti kohta sekään riitä jos on rajoittunut (lue: teet vain sarjakuva-aiheisia muokkauksia).

 Raja sovittiin jotta "omille säännöille" ei ole tarvetta. Täälläkin on kritisoitu sitä että äänestäjien kommenteista voi päätellä etteivät he ole ymmärtäneet mistä äänestävät, ehkä aihealuerajaus olisikin hyvä asia? Sarjakuva-aiheista saavat äänestää sarjakuva-artikkeleita tehneet ja sota-artikkeleista sota-artikkeleita tehneet? Itse en kannata enkä usko että siihen mennään. Eikä myöskään päinvastaiseen järjestelyyn jota itse maalailit. Äänestyskommenteissa välillä on havaittavissa "fanboy" -vastaisia mielipiteitä, kun asiaansa suurella tunteen palolla suhtautuvat henkilöt puolustavat asiaansa.

Vai emmekö me ole wikipedian käyttäjiä? Tai wikipedian sisällön muokkaajia? Entä jos kovasti haluaisimme olla? Miksi sen hyväksyminen on niin vaikeaa? Näitä yhteenottoja käydään, koska näyttää siltä, että sarjakuva-aiheisen artikkelin kirjoittaja joutuu hattu kädessä anomaan armollisesti sitä, että hän saisi avustaa wikipediaa.

 Itse pidän käyttäjinä niitä jotka tekevät muutakin kuin lukevat. Tämän ketjun perusteella on hankala sanoa mitä kukakin tekee, onko veteraanikäyttäjä vai nojatuolikriitikko. Ikävää että sarjakuva-aiheet koetaan syrjityksi. Poistokäytäntöjen suuntaviivojen mukaan ainakin Disneyn tuotanto säilynyt lähes poikkeuksetta ("Lähes kaikki Disneyn tuotantoon liittyvät kirjalliset asiat ovat merkittäviä", tämä siis käytyjen äänestysten pohjalta tehty toteamus, ei ohje). En tiedä miten porukka täällä Disneyn sarjakuviin suhtautuu, mutta niiden suhteen ei pitäisi "turhia" tai "väärin perustein tehtyjä" äänestyksiä kovin paljoa enää tulla.

Tarkistin muuten että Sarjakuva -luokan alla on noin 2500 artikkelia. Onko se paljon vai vähän?

Nyt on kahta sekuntia vailla, ettenkö lähetä ylläpitäjälle viestiä, jossa pyydän häntä ystävällisesti poistamaan käyttäjätunnuksen Jasuhiro, ettei tarvitsisi enää joutua kiusaukseen edes harkita poistopediaan osallistumista.

Tämäkin on varmaan osoitus Wikipedian ylläpidon ylimielisyydestä, mutta käyttäjätunnuksien poistaminen ei ole teknisesti mahdollista. Ikuinen muokkausesto toisaalta onnistuu jos tosissasi olet.

Tuohan tarkoittaa lopulta sitä että Wikipedia on 100% turha, jos kaikki löytyy jo lähikirjastosta.

 Suunnilleen. Näyttää tosin jo osa mediastakin vajonneen siihen että tehdään jutut Wikipedian pohjalta eikä itse etsitä tietoa.

Ja vielä olisi erittäin toivottavaa että ei mentäisi heti suoralta kädeltä sanomaan "Täysin uutta tutkimusta", vaan tutkittaisiin oikeasti sitä onko kyseessä sitä ns, uutta tutkimusta (eli löytyykö lähteitä tms)

Uskoisin että mielipiteet muuttuvat jos on esittää uskottava lähde tiedolle. Hätäilyähän tuo on vedota heti aluksi tuohon "ei uutta tutkimusta" pykälään ennen kuin artikkelin alkuperäinen tekijä ehtii reagoimaan mitenkään.

mutta joo vaikka wikipedisti näkisi leffan 100 kertaa, jos siitä ei ole painettua mainintaa, ei sitä leffaa ole olemassakaan.

 Painetun sanan vaatimusta ei ole olemassa, paitsi mahdollisesti joidenkin käyttäjien korvien välissä, mutta yleisesti sellaisesta ei ole sovittu. Mutta esimerkiksi TV-ohjelmat ovat hankalia lähteitä, sillä ainakaan toistaiseksi asiaohjelmia on harvemmin suuren yleisön saatavilla.

Ja näyttävätkö Kvaakkaajat "täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä" tätä taustaa vasten:
"Ei tällaisia", "Roskaa" tai "Huh huh, hoopointa vähään aikaan". älykkäitä, oppineita, rakentavia kommentteja nämä möläisyt, eh?

 Eipä noita voi rakentaviksi kommenteiksi kehua, mutta ei nuo "lausunnot" oikeuta sen enempään hiekkalaatikolta kaikille tuttuihin käytösmalleihin kuin mikään mukaan.

Tein empiirisen kokeen. Lisäsin poistopediaan artikkelin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Naoki_Urasawa

Odotan suurella kiinnostuksella, mitä sille tapahtuu. Todennäköisesti se poistetaan roskana.

 Jos todella odotat että se poistetaan, niin sinulla on valitettavan väärä kuva Wikipediasta. "Naoki Urasawa on mangapiirtäjä" olisi saattanut kokea tylin kohtalon.

 Viilailin muuten sitä hieman ja lisäsin luokan "Japanilaiset sarjakuvantekijät", toivottavasti osui kohdalleen.
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 22.09.2007 klo 16:48:09
En löytänyt tästä mitään lähteitä enkä viitteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pokemon

Ei minkäänlaista lähdeluetteloa. Häh?!

Pitäisiköhän kirjautua käyttäjäksi ja ehdottaa poistettavaksi....
Ja tuohan on ihan hoopoakin, Ei tämmöstä!!

Timo
: Vs: Wikipedia
: Harriv 22.09.2007 klo 16:56:54
Testi 2
Kauanko pysyy tiedot?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tolja
Kaikki on totta ja tarkistettavissa, mutta epäilen että loppu lähtee alta aikayksikön poies.

 Ei ole Juha Niemelää IMDB:ssä tai Elonetissä Poika ja Ilves -elokuvan tekijälistassa, joten jos lähdettä ei kerrota niin hankala tuo on tarkistaa.

Ja vielä toinen:
En löytänyt tästä mitään lähteitä enkä viitteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pokemon

Ei minkäänlaista lähdeluetteloa. Häh?!

Pitäisiköhän kirjautua käyttäjäksi ja ehdottaa poistettavaksi....
Ja tuohan on ihan hoopoakin, Ei tämmöstä!!

 Poistoäänestyksiä voi tehdä myös ilman tunnusta, tosin jotkut katsovat sitä hieman kieroon varsinkin jos äänestys näyttää häiriköintitarkoituksessa tehdyltä.
 
 Veikkaan että joku joko keskeyttää äänestyksen alkuunsa tai kommentit ovat luokkaa "artikkelin nykytaso ei ole syy poistolle". Kaikki kuitenkin tietävät Pokemonit, joten sen vertaaminen johonkin tuntemattomaan ilmiöön ei ole kovin reilua.
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 22.09.2007 klo 17:00:16
Kaikki kuitenkin tietävät Pokemonit, joten sen vertaaminen johonkin tuntemattomaan ilmiöön ei ole kovin reilua.

Aikamoista lepsuilua säännöistä. Eikö muka?
Haluan mm. viitteen kirjaan josta voin tarkistaa että tämä pitää paikkansa:
Pohjimmiltaan Pokémon on strategia- ja roolipeli, jossa ohjataan 10 vuotta täyttänyttä poikaa

Timo
: Vs: Wikipedia
: J-Viilee 22.09.2007 klo 17:04:17
Ei ole Juha Niemelää IMDB:ssä tai Elonetissä Poika ja Ilves -elokuvan tekijälistassa, joten jos lähdettä ei kerrota niin hankala tuo on tarkistaa.
Katso lopputekstit.
Itselläni on vain vhs-versio joten en jaksa edes miettiä miten saisin sen näkösälle koneen kautta.
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 22.09.2007 klo 17:08:13
Ihan samalla tavalla kuin Pokemonit, kaikki tuntevat Barksin (voiko muka väittää toisin millään järjellä?!), mutta viitteitä silti pyydetään tähän:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Carl_Barks (http://fi.wikipedia.org/wiki/Carl_Barks)
Tähän artikkeliin on merkitty lähteet, mutta niihin ei viitata.

Siinä sentään on lähteet.

Timo
: Vs: Wikipedia
: J-Viilee 22.09.2007 klo 18:00:20
TJEU
[img=http://img250.imageshack.us/img250/650/kuva019yv9.th.jpg]http:// (http://img250.imageshack.us/my.php?image=kuva019yv9.jpg)
(http://img241.imageshack.us/img241/1117/kuva019jp4.th.jpg) (http://img241.imageshack.us/my.php?image=kuva019jp4.jpg)

: Vs: Wikipedia
: Kapteeni Kenguru 22.09.2007 klo 18:21:48
Ja lisää vettä myllyyn: Jokin aika sitten lähti Lumiukkomies kävelemään Wikipediasta. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7011.15.html)

Myönnän ettei kyseessä ole mikään kovin tunnettu hahmo eikä sen poistaminen minua haitannut, mutta poistoäänestys poiki tämän huikean kommentin:
Suomalaiset sarjakuvahahmot ovat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta merkityksettömiä. Voiko Lumiukkomies muka olla merkittävämpi kuin paikallispoliitikko? Koska sarjasta tai sen piirtäjästäkään ei ole artikkelia, voi siitä päätellä että tämä ei ole kuuminta hottia. --TBone 8. elokuuta 2007 kello 19.50
(copypaste ko. edesmenneen artikkelin äänestyssivulta)

Ja mitä alkoikaan täällä tapahtua?
Mutta Paikallispoliitikko on suunnittelun alla.

Wikipediaan on keräytynyt deletoijajoukko, jotka hakevat "epämerkittäviä" artikkeleita, ja panevat heti äänestyksen pystyyn.

Samat nimet äänestävät aina poiston puolesta.

Ei hyvä asia suomenkielisen Wikipedian kannalta. Samat tyypit haukkuvat ruotsin ja englanninkielisiä Wikipedioita, kun ne eivät deletoi yhtä kärkkäästi.

Ihan huippunimiä silti jäljellä: Agony, Neofilis Nebulosa, Watsamies, Anchjo, Höyhens ja Mikko Paananen. Ryhmän nimeksi tietysti Deletators.

Fighters voisi pelastaa Ulrika-nimisen tytön. Nimimerkki Ulrika on pannut Wikipediassa vastaan deletoijille.

Ideaani saa käyttää vapaasti.

Että täällä sitä vaan suunnitellaan vapaasti Wikipedian ideoiden pohjalta sarjakuvahahmoja! Ja aivan kuin siinä ei olisi tarpeeksi, niin onpa väläytetty jopa mahdollisuutta käyttää viattomia Wikin käyttäjien nimimerkkejä sarjakuvassa! Johan on aikoihin eletty!


ps: Mitä nyt olen Wikin mesoamista sivusilmällä seurannut, niin eipä tuo nimim. Ulrika näytä sen kiltimpi olevan kuin muutkaan himodeletoijat. Korjatkaa jos erehdyin.
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 22.09.2007 klo 18:50:48
Kosto jatkuu! Jos ei hyvällä, niin sitten pahalla.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Leiji_Matsumoto

Huomasinpa muuten että tänä lauantaina on tehty suuri määrä sarjakuva-aiheisia artikkeleita! Lisätty Jacovittia, parannettu Königiä, tehty ties mitä. Poistopedia paranee! Itkekööt wikipedistit siitä.
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 22.09.2007 klo 22:31:14
Voiko Lumiukkomies muka olla merkittävämpi kuin paikallispoliitikko? Koska sarjasta tai sen piirtäjästäkään ei ole artikkelia, voi siitä päätellä että tämä ei ole kuuminta hottia. --TBone 8. elokuuta 2007 kello 19.50 [/i]
(copypaste ko. edesmenneen artikkelin äänestyssivulta)

Mitä helvettiä? Hylätäänkö Wikipedia-artikkeli, jos sen aihe ei ole tarpeeksi "kuuma"? Mihin se "merkittävyyden" raja vedetään, sehän on aivan subjektiivinen juttu? Alan pikkuhiljaa uskoa että touhu on Suomessa onnettomissa käsissä.
: Vs: Wikipedia
: puro 23.09.2007 klo 00:00:05
Olenko minä ainoa, kenen mielestä tässä sarjakuvaväki hieman ylireagoi?  :-* Antaa siellä delete-idioottien mellastaa, mikä pakko on alentua yhtä "hienolle" keskustelun tasolle...
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 23.09.2007 klo 03:19:55
Englanninkielinen Wiki luettelee referenssiä Pokemonille kuin proffa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon#References (http://en.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon#References)
Miksei samaa vaadita suomi-versiolta?

Timo
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 23.09.2007 klo 11:42:50
Olenko minä ainoa, kenen mielestä tässä sarjakuvaväki hieman ylireagoi?  :-* Antaa siellä delete-idioottien mellastaa, mikä pakko on alentua yhtä "hienolle" keskustelun tasolle...

Koska asialla on merkitystä. Suomenkielinen Wikipedia, jonka pikku hiljaa netinkäyttäjät ovat oppineet tuntemaan, josta voisi löytää tarvitsemaansa tietoa, olisi tarpeen.

En ymmärrä miten voi keskustella arvokkaasti, ikään kuin asia ei olisi minulle 8] :sleepy: laisinkaan tärkeä, ikään kuin näkisin tyylikkäämmäksi vaieta koirien räksyttäessä - ei perkele mä en vaan teeskentele jotain vitun snobailijaa kun mul on asiaan kantaa. >:(
: Vs: Wikipedia
: Kapteeni Kenguru 23.09.2007 klo 14:41:31
Olenko minä ainoa, kenen mielestä tässä sarjakuvaväki hieman ylireagoi?  :-* Antaa siellä delete-idioottien mellastaa, mikä pakko on alentua yhtä "hienolle" keskustelun tasolle...

Enpä nyt sanoisi että ainakaan vielä on ylireagoiduttu. Itsehän vain kerroin etten edelleenkään kirjoittele Wikiin ja muut ovat tainneet vain kirjoitella sinne lisää tekstiä. Myönnän että arvomaailmani voi olla hieman vääristynyt, mutta mielestäni tuo on hivenen kypsempää kuin erään rauhanuskonnon tapaan lähteä mellakoimaan kaduille ja polttaa Wikipedian tunnus sekä sen ylläpitäjiä esittäviä kuvia. Ja on myös muistettava että yhteinen vihollinen yhdistää porukkaa. Täällä Kvaakissa onkin ollut viime aikoina vähän hiljaisempaa ja hyvä vaan että löytyi taas vähäksi aikaa tekemistä.

Eräänä ratkaisuna voisin ehdottaa että voisiko artikkelia sarjakuvablogista yhdistää blogiartikkeliin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Blogi), ehkä jopa uudelleenohjauksen kautta (eli hakusana "sarjakuvablogi" ohjaisi "blogiin"), mutta en tiedä sitten miten se sopii niille sananvapaudelle vaarallisille kökkötraktoreille (lue: Wikipedian aktiivideletoijille).
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 23.09.2007 klo 15:10:17
Kosto elää. Nyt on Timolle Tatsumia.

Kommentteja Harriv:lle.

Itse pidän käyttäjinä niitä jotka tekevät muutakin kuin lukevat. Tämän ketjun perusteella on hankala sanoa mitä kukakin tekee, onko veteraanikäyttäjä vai nojatuolikriitikko.

Mitä merkitystä asialla on? Kaikkihan ovat kuitenkin samanarvoisia. - Vai onko ******pediassa toisin?

Näyttää tosin jo osa mediastakin vajonneen siihen että tehdään jutut Wikipedian pohjalta eikä itse etsitä tietoa.
Hätäilyähän tuo on vedota heti aluksi tuohon "ei uutta tutkimusta" pykälään ennen kuin artikkelin alkuperäinen tekijä ehtii reagoimaan mitenkään.
Eipä noita voi rakentaviksi kommenteiksi kehua, mutta ei nuo "lausunnot" oikeuta sen enempään hiekkalaatikolta kaikille tuttuihin käytösmalleihin kuin mikään mukaan.

Näistä olemme samaa mieltä.

Entä miten suhtaudutte siihen, että äänestyksen kestäessä muokataan artikkelia siten, että siitä poistetaan tietoja, joiden ansiosta käyttäjät tulevat käsitykseen, että artikkelissa "sarjakuvablogi" olisi kysymys vain yhdestä (1) blogista?

Olisiko nähty tapahtumien kulku voitu välttää sillä, että artikkelin otsikko olisi ollut Sarjakuvablogit?

Jos todella odotat että se poistetaan, niin sinulla on valitettavan väärä kuva Wikipediasta. "Naoki Urasawa on mangapiirtäjä" olisi saattanut kokea tylin kohtalon.

Käsitykseni on kokemuksen karaisema: ilkivaltaisinta, mitä ******pediassa voi tehdä, on että sinne lisää tietoa.

Viilailin muuten sitä hieman ja lisäsin luokan "Japanilaiset sarjakuvantekijät", toivottavasti osui kohdalleen.

Kiitos.

Ei ole Juha Niemelää IMDB:ssä tai Elonetissä Poika ja Ilves -elokuvan tekijälistassa, joten jos lähdettä ei kerrota niin hankala tuo on tarkistaa.
Katso lopputekstit. Itselläni on vain vhs-versio joten en jaksa edes miettiä miten saisin sen näkösälle koneen kautta.

Ei lopputekstejä katsota, usko jo. Poistopediassa elokuva ei kelpaa lähteeksi elokuvasta.
: Vs: Wikipedia
: Reima Mäkinen 24.09.2007 klo 00:18:16
Ja loppujen lopuksi Wikipedia on vain yksi webbisivusto, jos ei innosta niin kannattaa käyttää aikansa johonkin mielenkiintoisempaan.
Minulle Wikipedia ei ole vain yksi webbisivusto. Se on webbisivusto jonkä näkyvyys esim. Googlen hakutuloksissa on merkittävä. Se on myös sivusto joka näyttää luotettavalta, vaikka ei sitä ole. Se on sivusto jossa artikkelien määrä tuntui alkuvaiheessa olevan tärkeämpi kuin niiden oikeellisuus.
Aatteensa puolesta wikifilosofia kiinnosti heti kun kuulin siitä ensimmäisen kerran kauan sitten. Mutta totesin jo alkumetreillä että saisin helposti kaiken aikani kulutettua toisten tekemien virheiden korjaamiseen. Ei motivoi, hermot säästyy kun pysyy poissa sieltä.  :) Käytän aikani muuhun.

Wikipedia on kätevä vain tiettyyn pisteeseen asti, toimittajat, koululaiset, yms. käyttävät sitä koska se on helppo. Jos kuitenkin haluaa saada asiat oikein artikkeliinsa ne pitää todellakin tarkistaa muualta eikä siinä lopulta oikein voita mitään.

Pyrkimys wikipedian tekemisestä luotettavaksi jonkun ihme lähdeapparaatin kautta on omiaan tappamaan koko homman. Miksi on niin vaikea hyväksyä se että sen sisältö on vain yhteisen käsityksen mukaan muokkautunutta "nettitietoa", sillä sitähän se on. Wikipedia sopii parhaiten juurikin julkkisjuoruihin, sarjishahmoista kertoviin detaljijuttuihin yms. mistä ei muualta löydä tietoa. Kukaan tolkun ihminen ei sieltä mitään näkemyksellä koottua ja paikkansapitävää tietoa edes kuvittele löytävänsä. Siis sellaista mitä ei joutuisi tarkistamaan muualta.

Kuten totesit, lähteen luotettavuuden arviointi jää aina lukijalle. Aivan hyvin lähteenä voitaisiin mainita leffan lopputeksti tai jonkun piirtäjän suullinen haastattelu. Jokainen ymmärtää että se olisi silloin vain sellainen kepeämmän luokan lähde. ...Ja jos jotkut jenkkiwikisääännöt ei tähän taivu, niin voi voi.

Jos haluatte että Kvaak.fi:n porukka vaikuttaa täysiltä idiooteilta Wikipedian käyttäjien silmissä, niin käyhän se näinkin.
No, wikipedian käytännöt ja kirjoituksessasi esittämäsi kehäpäätelmät tuntuvat olevan sitä sorttia että niihin ei kertakaikkiaan voi mitenkään fiksusti reagoida. Metsä tässä vain vastaa wikiporukan huutoon.  :)

Toivottavasti mainitsemasi Citizendium toimii paremmin kuin Wikipedia. Tuskin sekään ongelmaton systeemi on, mutta ainakaan kirjoittajat ja muokkaajat eivät siinä systeemissä (käsittääkseni) jää kasvottomiksi säätäjiksi.
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 24.09.2007 klo 03:51:31
Pyrkimys wikipedian tekemisestä luotettavaksi jonkun ihme lähdeapparaatin kautta on omiaan tappamaan koko homman. Miksi on niin vaikea hyväksyä se että sen sisältö on vain yhteisen käsityksen mukaan muokkautunutta "nettitietoa", sillä sitähän se on.

Jos artikkelin aihe jotakuta kiinnostaa, niin oikaisut mokiin tehdään kyllä. Aiheiden rajaaminen "merkittäviin" kyllä jaksaa korventaa. Mua nimenomaan kiinnostaisi nähdä netissäliikkujien perverssien kiinnostusten määrittelemä Wikipedia. Nythän se taitaa olla jonkun rajatun porukan kiinnostusten rajaama, subjektiivista sekin on.
: Vs: Wikipedia
: Lurker 24.09.2007 klo 07:47:43
Jotenkin tuntuu, että tässä on nyt mennyt bitit ja tavut sekaisin.

Wikipedia on ihan oikeasti nyt paljon parempi kuin vuosi sitten. Se on koko ajan kehittyvä alusta, niin teknisesti kuin sisällöllisesti.

Mutta se on kaukana täydellisestä. Luokka Suomalaiset sarjakuvantekijät  (http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_sarjakuvan_tekij%C3%A4t) voisi toden totta olla paljon laajempikin. Sehän on tekijöistä kiinni. Artikkeli pysyy paljon lujemmin Wikipediassa, jos siihen pystyy tekemään lukuisia sisäisiä linkkejä.

Mutta siitä olen samaa mieltä, että viitteenä pitäisi voida käyttää elokuvan tekstejä! Esimerkiksi elokuvakatsojan raamattu Leonard Maltin's pyrkii kirjoittamaan elokuvan nimen aina juuri siinä muodossa kuin se on elokuvan alkuteksteissä (siis MASH, ei M*A*S*H) eikä siinä asussa kuin mitä siitä yleensä käytetään.
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 24.09.2007 klo 09:30:36
Suomalaiset sarjakuvantekijät-artikkeleissa monissakaan ei ole minkäänlaisia lähteitä. Eiköhän tuo lähteiden kanssa tiukistelu ole vain tapa saada "epämerkittävät" artikkelit savustettua ulos?
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 24.09.2007 klo 14:38:42
Sivulta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistok%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6/Suuntaviivoja

"Merkittäviä" ja täten mukaanluettavia kirjailijoita ovat ne, jotka ovat julkaisseet kirjan tunnetun kustannusyhtiön kautta. Suomessa näitä ovat ainakin Ajatus, Gummerus, Jalava, Karisto, Like, Otava, Tammi, Weilin+Göös, WSOY.

Ettäs tiedätte.

Jos Jalava, niin miksi ei Sammakko? Jos Ajatus, niin miksi ei Maahenki? Jos Weilin+Göös (julkaiseeko se edes enää kaunokirjallisuutta?) niin miksi ei Basam Books? Mainitsiko joku sieltä takarivistä Arktisen Banaanin? Kuinka kehtaatte?

Kimmo Pietiläisellä ja Paavo Haavikolla on runsaasti huomautettavaa siitä, kuinka "merkittävän" tietokirjallisuuden julkaiseminen on Suomessa jäänyt yksinomaan pienkustantajien vaivoiksi. "Merkittävät" kustantajat julkaisevat tietokirjallisuutena aromaterapia- ja itsehoito-oppaita.

Paavo Haavikko, Neustad-palkinnon saaja, Nobel-ehdokas, on julkaissut teoksiaan Art House-kustantamonsa kautta, joten tämän mukaan ajateltuna hän ei ole "merkittävä". Sepä vasta onkin hassua, että ainakin takavuosina Art House oli Jalavan omistaja...

Vaikka kuinka olettaisin itseltäni "hyvää tahtoa", niin ei ole enää vain omituista tai järjetöntäkään, vaan yksinkertaisesti mielenvikaista arvioida minkä hyvänsä tekijän merkittävyyttä sen mukaan, mikä hänen kustantajansa on. Wikipediassa tämä ei ole mielenvikaisuutta, vaan "käytäntö".
: Vs: Wikipedia
: echramath 24.09.2007 klo 15:08:37
"Merkittäviä" ja täten mukaanluettavia kirjailijoita ovat ne, jotka ovat julkaisseet kirjan tunnetun kustannusyhtiön kautta. Suomessa näitä ovat ainakin Ajatus, Gummerus, Jalava, Karisto, Like, Otava, Tammi, Weilin+Göös, WSOY.

Täytyy varmaan tehdä johtopäätös, että suomenkieliseen Wikipediaan ovat soluttauneet Kirjavälityksen (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,8998.0.html) agentit, jotka kaikin voimin pitävät markkinoita itsellään.
: Vs: Wikipedia
: Antti Värtö 24.09.2007 klo 15:18:10
Täytyy varmaan tehdä johtopäätös, että suomenkieliseen Wikipediaan ovat soluttauneet Kirjavälityksen (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,8998.0.html) agentit, jotka kaikin voimin pitävät markkinoita itsellään.
Heh, vieläpä kun ottaa huomioon, minkä tuloksen saa Wikipediasta, jos sinne syöttää hakusanan "Kirjavälitys": Kirjavälitys Oy on Suomen suurin omakustannekirjojen jakelupalvelua tarjoava yritys (http://fi.wikipedia.org/wiki/Omakustanne). Mitä täällä onkaan kirjoitettu Wikitiedon luotettavuudesta?
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 24.09.2007 klo 15:22:40
Tiedän, miten tuolla voi muokata tekstiä, mutta miten sinne saa laitettua pyynnöt viitteistä ja lähteistä? Jotta siihen tulisi se lodju jossa lukee "viitteitä/vahvistusta/lähteitä pyydetään" tjms.

Timo
: Vs: Wikipedia
: Lurker 24.09.2007 klo 15:36:57
Tiedän, miten tuolla voi muokata tekstiä, mutta miten sinne saa laitettua pyynnöt viitteistä ja lähteistä? Jotta siihen tulisi se lodju jossa lukee "viitteitä/vahvistusta/lähteitä pyydetään" tjms.

Lisää muokkaa-tilassa artikkelin alkuun tämä mallinne:
 {{Lähteetön}}
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 24.09.2007 klo 15:47:27
Suoraselkäinen kanta sikäli, että http://fi.wikipedia.org/wiki/Rehupiikles (http://fi.wikipedia.org/wiki/Rehupiikles) on kumminkin kelpuutettu.

Pointtini on, että "merkittävyys" ja iso osa käytännöistä on hatusta vedettyjä. Käyttäjän kannalta: todellakaan koskaan ei tiedä, kuka tulee käymään. Kutsuisimmeko tällaista vaikkapa hm, rohkaisevaksi.
: Vs: Wikipedia
: Timo Ronkainen 24.09.2007 klo 16:26:05
Kosto elää. Nyt on Timolle Tatsumia.

jippii!  ;D Tatsumitatsumi....

Timo
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 24.09.2007 klo 16:28:55
Katsotaanpa kauanko Tatsumi siellä pysyy. Kyseessähän on ulkomainen omakustannekirjailija!

WSOY ei ainakaan ole häntä julkaissut.
: Vs: Wikipedia
: Lurker 24.09.2007 klo 19:28:03
Tatsumista on artikkeli ainakin englannin-, espanjan- ja ruotsinkielisissä Wikipedioissa, joten eiköhän se säily. Kävin lisäämässä kielilinkit! Ah, tämä on hienoa, että näitä artikkeleita alkaa suomeksikin ilmestyä - ja näin hyviä!
: Vs: Wikipedia
: Harriv 24.09.2007 klo 20:49:15
Katso lopputekstit.
Itselläni on vain vhs-versio joten en jaksa edes miettiä miten saisin sen näkösälle koneen kautta.   

 Jep, tein sen virheen että luulin kaikkien elokuvassa esiintyneiden olevan IMDB:ssä ja Elonetissa. Noh, jos vielä saa lähteen sille että Juha Niemelä on kotoisin Toljasta, niin mennään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan :) Mitenkäs muuten nuo muutamat kymmenet muut elokuvan avustajat? Löytyykö lisää toljalaisia?

Mitä merkitystä asialla on? Kaikkihan ovat kuitenkin samanarvoisia. - Vai onko ******pediassa toisin?

Ainoa mitä halutaan on että ihmiset tietävät minkä takia äänestävät ja missä yhteisössä äänestävät. Tosin myös halutaan estää internetissä niin helposti käyvä kampanjointi jonkun "hauskan" huuhaan puolesta.

Entä miten suhtaudutte siihen, että äänestyksen kestäessä muokataan artikkelia siten, että siitä poistetaan tietoja, joiden ansiosta käyttäjät tulevat käsitykseen, että artikkelissa "sarjakuvablogi" olisi kysymys vain yhdestä (1) blogista?

Katselin historiaa satunnaisesti enkä tuollaista havainnut, olen ehkä puusilmä tai laiska. Mielestäni (en edusta Wikipediaa, vaan itseäni, kannattaa kysellä Wikipediassa laajempaa kannatusta saavia mielipiteitä) artikkelia pitää saada muokata vaikka siitä on äänestys, sillä muuten ei ole mahdollisuutta esimerkiksi parantaa artikkelia jos siitä puuttuu jotain oleellista.

Olisiko nähty tapahtumien kulku voitu välttää sillä, että artikkelin otsikko olisi ollut Sarjakuvablogit?

Vaikea sanoa mitä muiden päässä liikkuu. Veikkaan että joku olisi laittanut äänestykseen tai yhdistänyt blogi -artikkeliin.

Se on sivusto jossa artikkelien määrä tuntui alkuvaiheessa olevan tärkeämpi kuin niiden oikeellisuus.

 Pitänee paikkansa, koska sivujen määrä on paljon helpommin mitattavissa. Ja ihmisethän tykkäävät mittareista ja pullistelusta.

Wikipedia on kätevä vain tiettyyn pisteeseen asti, toimittajat, koululaiset, yms. käyttävät sitä koska se on helppo. Jos kuitenkin haluaa saada asiat oikein artikkeliinsa ne pitää todellakin tarkistaa muualta eikä siinä lopulta oikein voita mitään.

 Sama ongelmaa ongelmaa on kaiken tiedon kanssa, historiankirjojakin on kirjoitettu uusiksi monta kertaa sotien jälkeen eri puolilla maailmaa eikä monella valistusajan luonnontieteenkirjallakaan paljoa enää tee. Toki netissä asiat toimivat nopeammin ja kärjistyvät, eikä Wikipedia ole ainoa paikka..

 Mielestäni Wikipedia voittaa tilanteen ei-Wikipediaa, että ainakin teoriassa on mahdollisuus löytää jonkinlainen lähdeluettelo jonka avulla voi alkaa etsiä sitä "oikeaa" tietoa.

Suomalaiset sarjakuvantekijät-artikkeleissa monissakaan ei ole minkäänlaisia lähteitä. Eiköhän tuo lähteiden kanssa tiukistelu ole vain tapa saada "epämerkittävät" artikkelit savustettua ulos?

 Sillä estetään hömpän sisäänpääsy, esim taannoin "Istumatikka". Samoin kiistanalaisissa artikkeleissa vaatimus on tiukempi (uskonto, politiikka, negatiiviset asiat henkilöiden historiassa ym "kuumat aiheet").

Kukaan ei viitsi alkaa poistelemaan muuten asiallisen näköisiä artikkeleita hyvin tunnetuista aiheista, joissa ei ole kunnolla lähteitä, mutta tiedot on helppo kaivaa Googlella tai jostain muualta. Lepsua, kyllä.

 Enemmän käytetään "epämerkittävä" -lyömäasetta, se kun on niin epämääräisesti määriteltävissä. Pitääkö tietosanakirjassa olla tamperelainen homoravintola? Tai pitääkö tietosanakirjassa mainita mistä Poika ja ilves -elokuvan avustaja on kotoisin?

Tiedän, miten tuolla voi muokata tekstiä, mutta miten sinne saa laitettua pyynnöt viitteistä ja lähteistä? Jotta siihen tulisi se lodju jossa lukee "viitteitä/vahvistusta/lähteitä pyydetään" tjms.

 Jos koko artikkeli vaatii lähteitä, niin {{lähteetön}} alkuun tai lähdeluettelon paikkalle. Yksittäisen faktan/kappaleen perään voi laitta {{lähde}}, tai {kenen mukaan}}. Kokeile esikatselulla miltä näytttää, noiden toiminnan pitäisi aueta helposti. Hiukan lisää: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Merkitse_l%C3%A4hteet#Puutteelliset_l.C3.A4hdemerkinn.C3.A4t

Pointtini on, että "merkittävyys" ja iso osa käytännöistä on hatusta vedettyjä. Käyttäjän kannalta: todellakaan koskaan ei tiedä, kuka tulee käymään. Kutsuisimmeko tällaista vaikkapa hm, rohkaisevaksi.

 Itse näen käytännöt enemmänkin keskustelun lähtökohtana, ohjeena että yleensä näin voisi olla hyvä, en lopullisen sääntönä. Jotkut tietenkin haluvat noudattaa jokaista pilkkua, ja käteväähän se on aina sanoa että "eiolekäytännönmukainen", varsinkin satunnaisille vierailijoille jotka tekevät kuten parhaaksi näkevät eivätkä jaksa kahlata kaikkia ohjesivuja läpi.

 Käytäntöjä ei kukaan (toivottavasti..) pidä kiveen hakattuina, ja esimerkiksi mainitusta musiikkipuolen "vähintään yksi levytetty levy" on käyty lähiaikoina sananvaihtoa täällä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kahvihuone_%28k%C3%A4yt%C3%A4nn%C3%B6t%29#Tarvetta_tarkistaa_muusikkomerkitt.C3.A4vyytt.C3.A4.3F
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 25.09.2007 klo 11:44:26
Mitä haittaa on epämerkittävästä artikkelista? Hidastaako se Wikipedian toimintaa jotenkin? Haittaako se merkittävämmän tiedon löytymistä? Mistä himo rajoittaa?
: Vs: Wikipedia
: JanneT 25.09.2007 klo 12:26:17
Mitä haittaa on epämerkittävästä artikkelista? Hidastaako se Wikipedian toimintaa jotenkin? Haittaako se merkittävämmän tiedon löytymistä? Mistä himo rajoittaa?

Pyrkimys varmistamaan tiedon luotettavuutta on aivan ymmärrettävää. Kyllähän varmistamattoman tiedon etsimiseen riittää pelkkä googletus. Keinoista vain voidaan olla montaa mieltä. Tiedon rankkaaminen merkittävään ja epämerkittävään taas tuntuu älyttömältä -yhdelle merkityksetön on toiselle merkityksellistä. Äänestykset artikkelin merkityksellisyydestä ovat yhtä mielekästä demokratiaa kuin kahden pojan päätös syödä kolmannen eväät.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 25.09.2007 klo 12:49:03
Mitä haittaa on epämerkittävästä artikkelista? Hidastaako se Wikipedian toimintaa jotenkin? Haittaako se merkittävämmän tiedon löytymistä? Mistä himo rajoittaa?
Juuri tuo on ydin. Painettuun tietosanakirjaan ei saa kaikkea ymmärrettävistä syistä. Nyt kun rajoituksia ei ole, kiusantekijät keksivät niitä itse.
: Vs: Wikipedia
: Antti Värtö 25.09.2007 klo 14:10:23
Nyt kun rajoituksia ei ole, kiusantekijät keksivät niitä itse.
Kyseessä lienee myös jonkinlainen hybris: Wikipedistit toivoivat tekevänsä nettitietosanakirjastaan niin uskottavan teoksen, että se voisi jopa korvata Encyclopaedia Britannican ja vastaavat jättiläiset.

Tätä unelmaa tavoitellessaan valitettavasti he nimenomaan hukkasivat sen, mikä teki Wikipediasta merkittävän. Luotin aina löytäväni Wikipediasta nimenomaan sitä tietoa, mitä EB:stä EI löydy: jos vaikka mietin Skeletorin asuinpaikan nimeä saatoin vain iskeä haun Wikipediaan ja kas, Käärmevuorihan se. Etsipä samaa tietoa perinteisestä tietosanakirjasta!

Paha kyllä nykyisin voi hyvinkin olla, että Skeletor katsotaan "epämerkittäväksi" eikä tietoa löydy. Ja silloin Wikipedialla ei tee mitään. Valitettavasti minun täytynee puhkoa joidenkin wikipedistien kuplia: jos haen tietoa ns. "vakavista aiheista", käännyn edelleen Britannican pariin, Wikistä haen lähinnä pop-kulttuuriin liittyvää triviaa. Mutta juuri tätä tietoa Wikipediasta tuhotaan tavoittelussa uskottavaa statusta kohti. Asiaa kuvaa hyvin lainaus Harriv:ltä:

Enemmän käytetään "epämerkittävä" -lyömäasetta, se kun on niin epämääräisesti määriteltävissä. Pitääkö tietosanakirjassa olla tamperelainen homoravintola? Tai pitääkö tietosanakirjassa mainita mistä Poika ja ilves -elokuvan avustaja on kotoisin?
Jep. Minkään tiedon ei pitäisi olla epämerkittävää, sillä ei Wikipediasta tila lopu. Ketään ei haittaa, jos siellä on sivu "Tampereen homoravintolat" tai "Poika ja Ilves-elokuvan näyttelijät".

Tämä ei tarkoita, että kaikki sivut pitäisi ahtaa täyteen kaikkea mahdollista nippelitietoa: itse "Poika ja Ilves (elokuva)"- sivulla ei tarvitsisi välttämättä olla edes linkkiä tuohon toiseen sivuun, jossa kerrotaan elokuvan näyttelijöiden elämäntarinoita. Täten ei tulisi mitään haittaa olemassaoleviin artikkeleihin, vaikka uutta tietoa lisättäisiin uusille sivuille.

Mutta jos joku HALUAA tietää, mistä P&I-leffan näyttelijät tulevat, hän kykenee sen tiedon löytämään.

Wikipedistit: pyrkikää mahdollisimman suureen tietomäärään. Se on asia, jonka Wikipedia tekee perinteistä tietosanakirjaa paremmin. Mutta älkää unelmoiko saavuttavanne Britannican uskottavuutta, sillä sitä ei tule koskaan tapahtumaan.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 25.09.2007 klo 14:30:59
Mutta älkää unelmoiko saavuttavanne Britannican uskottavuutta, sillä sitä ei tule koskaan tapahtumaan.

Kyllä minä Wikipediaan uskoisin pikemmin kuin Ensiklopedia Britannikaan, koska EB:tä tekevä sakki ei ole erityisen luotettavaa vaikka semmoisessa harhassa elääkin. Kuten ei natsien tai neuvostoliittolaisten tietokirjojenkaan tekijät.

Alati muuttuva ja itsekorjaantuva tietovarasto sen sijaan ei pysty millään illusorisella luotettavuudella elämöimäänkään. Mutta on todennäköistä että se tietää ihan oikein koska tamperelaisen homobaarin omistaja on vaihtunut ja asiakaskunta siirtynyt toiseen. Ja se on arvokasta tietoa.

Historiallinen tieto ei ole peräisin propagandistien julistuksista vaan pienistä, "merkityksettömistä" dokumenteista, tilikirjoista, kauppalapuista, rivisotamiesten kömpelöistä kirjeistä, hissukoiden päiväkirjoista.
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 25.09.2007 klo 15:05:55
Tästä asiasta on koulukuntariita. Mikrohistoria, arkielämä, on kovin myöhään noussut huomion kohteeksi. Kesti kumman kauan ennen kuin havaittiin, että tavallisten ihmisten, ihmiskunnan enemmistön, elämä, uskomukset, kokemukset ja käsitykset maailmasta ovat historiallisesti kiinnostava aihe.

Olen tässä miettinyt ensyklopedian käsitteen muuttumista. Keskiajalla uskottiin, että kaikesta inhimillisestä tiedosta on mahdollista laatia summa. Ensyklopedia sellaisena kuin tähän asti sen olemme tunteneet, on valistuksen keksintö. Joka kodin tietosanakirja puolestaan oli modernin ajan suuri projekti, josta on tullut niin arkipäiväinen idea, että ei heti havaitse, kuinka paljon modernin painolastia se kantaa mukanaan. Modernin aikakausi korosti teknistä ja tieteellistä edistystä, näki maailman aatteellisena taistelukenttänä, ja erotti tiukasti toisistaan erilleen intellektuellit/asiantuntemuksen ja rahvaan. Postmoderni, joka 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla alkoi niellä modernin hegemoniaa, ei ole kehiteltyä modernia, ei sen luonnollista jatkoa, vaan se näkee modernin joskus hyvinkin jyrkästi vihollisenaan. Postmoderni liputtaa pluralismin ja sirpaloitumisen puolesta. Kokonaisnäkemys, arvovalta, ja sen sellainen on postmodernin silmissä likipitäen merkityksetöntä. Skeletorin asuinpaikka on sille yhtä olennaista (jopa olennaisempaa) tietoa, kuin että ihmisen kädessä on tavallisesti viisi sormea [lähde?].

Monet Wikipedian kiistat voi lukea suoraan modernin ja postmodernin yhteenottoina. Kun wikipedia määrittelee ajatusten esittämisen, verifioimisen ja sulkee pois uuden tutkimuksen, se käyttää luonnontieteellistä käsitteistöä ja luonnontieteellistä päättelymallia. Jos tätä periaatetta tiukasti soveltaa, se tekee mahdottomaksi kirjoittaa sanaakaan yhdestäkään taideluomuksesta, lukuun ottamatta ehkä lyhyttä mainintaa, että sellainen on joskus tehty. Vain tekijöiden biografiset tiedot suurinpiirtein kelpaisivat.

Humanististen tieteiden ja luonnontieteiden diskurssi on korjaamattomasti eri. Taideluomusten ominaisuuksia ei saa selville lakmuspaperilla eikä vaa'alla. Jos kemiallisen kokeen tulos on tosi, se säilyy samana kun koe toistetaan. Miten todetaan, että kuvaus teoksesta on tosi? Hankkimalla käsiin toinen kuvaus, josta kuvauksen kohdetta ei edes tunnista samaksi?

Täytyy käyttää muita keinoja ja yhtä aikaa; kuvausta, siteerausta, haastattelulausuntoja (pitäen mielessä että kun tekijä puhuu omasta teoksestaan, hän on epäluotettava), kriitikoiden arvioita. Nämä ovat ainoat keinot välttää luonnontieteellinen giljotiini, joka olisi hetimiten lynkkaamassa - kuten wikipedia haluaa tehdä, kts. http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ei_uutta_tutkimusta taidekritiikin, humanistisen teorian tai taidehistorian esittämät uudet ajatukset, uudet termit, vanhojen termien uudelleenmuokkauksen, toisten ajatusten kumoamisen, argumentoimisen, analyysin tai synteesin - jotka kaikki nimenomaan ovat koko taiteesta puhunnan olennainen osa.

Ehkä jopa kaikki, mitä se on.
: Vs: Wikipedia
: pertti jarla 25.09.2007 klo 15:54:06
Täytyy käyttää muita keinoja ja yhtä aikaa; kuvausta, siteerausta, haastattelulausuntoja (pitäen mielessä että kun tekijä puhuu omasta teoksestaan, hän on epäluotettava), kriitikoiden arvioita.

Niin. Voidaan sanoa vaikka, että teos sai enimmäkseen suopeaa kritiikkiä muttei ollut yleisömenestys. Vähän epämääräisiä juttuja nuokin, mutta voihan niistä esittää jopa lähteitä (kädessäni on juuri Visa Mäkisen elokuva Ruuvit löysällä: DVD:n kansitekstien mukaan 717 katsojaa teatterikierroksella). Kylläpä muuten kammottaisi sekin, jos joku Wikipedia-artikkelin tekijä alkaisi heittää omia arvioitaan jonkun sarjakuvan tasosta...
: Vs: Wikipedia
: Jari Lehtinen 25.09.2007 klo 15:55:39
Yritän havainnollistaa, mitä äskeisellä halusin sanoa,

Tässä on tavallista parempi Wikipedia-artikkeli popkappaleesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/River_Deep_-_Mountain_High

Ei sanaakaan teoksen rytmistä, äänivallista, ei soinnutuksesta, ei sanaakaan sellaista mitä voitaisiin katsoa "arvosteluksi". Tuloksena on tekstiä, jossa kerrotaan kohteesta sen ulkopuolelta kaikki, mutta itse kohteesta ei sanota sanaakaan. Studiotekniikan käytöstä kyseisessä kappaleessa voisi olla jopa turvallista puhua, mutta sitä ei käsitellä. Se on puute, jonka voisi aivan hyvin joku korjata.

Journalistinen tai musiikkitieteellinen lähestymistapa tuottaa sitten tällaista tietoa kohteestaan:
http://www.designobserver.com/archives/027343.html

""River Deep" doesn’t waste time building to a crescendo. It begins on a crest. It’s just a question of getting to the next peak and then next, which is most likely why it found a spot on Celine Dion’s set list and launched the hundreds of summer camp performances available on YouTube. One of my favorite renditions comes from “The Most Loved Singing Duo In Malta,” Julie and Ludwig, who spin out into a fascinating Eurovision-esque disco frenzy. But more compelling than all that is the way Tina Turner ultimately turned Girl Group style and the Wall of Sound inside out."

Tässä näytteessä on yksi paha ongelma. Se on nimittäin hyvää tekstiä. Vielä pahempaa: totuusarvoltaan (jos sellaisesta on mielekästä puhua) tällainen lausunto ei ole sen kummempi kuin vaikka hyvinkin valistuneen ja pitkään musiikkia kuunnelleen yksirivinen: "I'm not a big fan of Spector's sound - it's got no dynamic range, no contrast between instruments, which can often be good things."

Toimittamisella näistä kahdesta saisi pätevän kappaleen. Ja nyt tulee se polttava kysymys: eikö tämä olekin uutta tutkimusta? Tässähän kerrotaan, että Spectorin työstä River Deep Mountain High'ssa on olemassa eri käsityksiä. Synteesi tästä on jotakin sellaista kuin (...enempi vähempi pitkä pätkä tekstiä...) - tai sitten ei.

Hyvistä kulttuurialan artikkeleista on varmasti aina pulaa. Niitä luodakseen kun pitää yhdistellä, leikellä ja itsekin ajatella asioita.
: Vs: Wikipedia
: JanneT 27.09.2007 klo 17:39:45
Sarjakuvablogin poistoäänestys Wikipediassa näyttää päättyneen. Ei näköjään säilynyt omana artikkelinaan, mutta yhdistettiin sekä blogiin että verkkosarjakuvaan, joten Keijon kirjoittama teksti löytyy vanhaan tapaan. Ihan hyvä tulos, minusta.
: Vs: Wikipedia
: Irene 10.10.2007 klo 12:35:02
Tänään Hesarin kulttuurisivuilla eräs toimittaja kirjoitti närkästyneenä, että Wikipediassa on pitempi juttu Susan Kurosesta kuin Arto Virtasesta. Lähetin hälle palautetta, että Wikipediaa on helppo käydä täydentämässä, hän voi vaikka itse käydä keulimassa Virtasen tiedot ohi Kurosesta. Vastaus oli että "...Ei ollut kyse siitä kuka täydentää tai ei Wikipediaa, vaan megajulkisuuden arvoista."

? Mitäs tähän enää sanoisi...
: Vs: Wikipedia
: Samone 10.10.2007 klo 12:42:53
? Mitäs tähän enää sanoisi...

Niin, että kuka kumma on Arto Virtanen  ;)
: Vs: Wikipedia
: Matti Karjalainen 10.10.2007 klo 18:10:36
Tänään Hesarin kulttuurisivuilla eräs toimittaja kirjoitti närkästyneenä, että Wikipediassa on pitempi juttu Susan Kurosesta kuin Arto Virtasesta. Lähetin hälle palautetta, että Wikipediaa on helppo käydä täydentämässä, hän voi vaikka itse käydä keulimassa Virtasen tiedot ohi Kurosesta. Vastaus oli että "...Ei ollut kyse siitä kuka täydentää tai ei Wikipediaa, vaan megajulkisuuden arvoista."

En nyt täysin ymmärrä pointtiasi, sillä Irma Stenbäckin kirjoituksessa oli mielestäni kyse ensisijaisesti siitä, miten asiat painottuvat Wikipediassa. Jos merkittävästä kansalliskirjailijasta on kirjoitettu Wikipediaan yksi sivu ja merkityksettömästä Susan Kurosesta neljä sivua, voi se kertoa jotakin niin nettisanakirjasta kuin sen kirjoittajien kiinnostuksesta tai arvomaailmasta. Toimittajahan tuo itsekin esille sen, että "kuka tahansa voi kirjoittaa Wikipediaan", kuten ilmeisesti Kurosen kustannustoimittaja on mennyt tekemään.

Sinänsä Stenbäckin kirjoitus ei ole mitenkään ihmeellinen, sillä onhan noita vastaavia merkkimäärään perustuvia vertailuja tehty aikaisemminkin eri lehtien toimesta, yleensä tosin humoristisesta näkökulmasta (esim. Darth Vader vs. Kekkonen).
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 10.10.2007 klo 18:52:37
Susan Kuronen on kiistattomasti tunnetumpi kuin tuo Arto Joku. Ja se selittyy esimerkiksi tällä minun mielestäni poikkeuksellisen ansiokkaalla kirjoituksella. (http://www.journalistilehti.fi/tuotteet.html?id=23/73)
: Vs: Wikipedia
: Wade 10.10.2007 klo 21:12:59
Hesarikin ilmoitti tänään, että kansalliskirjailia Aleksis Kivestä, ja juorukirjailija Suusan Kuurosesta on molemmista Wikipediasta neljä tulostusliuskaa tekstiä. Kun taas 7 veljeksestä on yksi liuska, ja Pääministerin morsiamesta vain neljä.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 10.10.2007 klo 21:24:21
Wikipedia ei ole tietokirja.

Sieltä ei tila lopu, kunhan ihmiset jaksavat kirjoittaa. Mielellään hyvin.

Olisi toivottavaa että sen vahvuudeksi valittaisiin juuri pienen ja ajankohtaisen tiedon kokoaminen ja järjestäminen. Ruohonjuurielämä on nimen omaan todellista elämää, eivät ihanteet ja suuret puheet.

Jonain päivänä tästä aineistosta todella on hahmotettavissa jotain, niin kuin länsimaisen taloustieteen teoria on suodatettu tilikirjoista, kuiteista, muistiinpanoista, kirjeistä, todellisesta toteutuneesta toiminnasta.

Kuronen edustaa nussivien ja tappelevien ihmisten, ei puolueitten periaateohjelmien, toteutuvaa politiikkaa.
: Vs: Wikipedia
: Irene 10.10.2007 klo 23:33:40
En nyt täysin ymmärrä pointtiasi, sillä Irma Stenbäckin kirjoituksessa oli mielestäni kyse ensisijaisesti siitä, miten asiat painottuvat Wikipediassa. Jos merkittävästä kansalliskirjailijasta on kirjoitettu Wikipediaan yksi sivu ja merkityksettömästä Susan Kurosesta neljä sivua, voi se kertoa jotakin niin nettisanakirjasta kuin sen kirjoittajien kiinnostuksesta tai arvomaailmasta. Toimittajahan tuo itsekin esille sen, että "kuka tahansa voi kirjoittaa Wikipediaan", kuten ilmeisesti Kurosen kustannustoimittaja on mennyt tekemään.

No minusta tämä on sinänsä koomista, että Wikipedia on nimenomaan muuttuva ympäristö. Olisihan toimittaja voinut itse kirjoittaa ennen jutun tekemistä sivukaupalla Wikipediaan Arto Virtasesta, jolloin jutussa olisi voinut faktana esittää, että Arto Virtasesta on kirjoitettu enemmän kuin Susanista, eikös ole hienoa.
: Vs: Wikipedia
: JanneT 11.10.2007 klo 08:35:35
Itse asiassa eihän tuolla Wikipediassa näytä olevan minkäänlaista artikkelia Arto Virtasesta..? Nojaa, tuskinpa Susan Kurosta -Ruususta- kovin korkealle arvostetaan, vaikka olisi saanutkin kansalliskirjailijaamme pidemmän artikkelin Wikipediassa. Wikipedian artikkelien pituuksista ei välttämättä kannata tehdä liian hätäisiä johtopäätöksiä ihmisten arvomaailmasta. Kuronen oli hetken aikaa myyvä artikkeli lehdille ja ihmisillä huomattavasti tuoreemmassa muistissa kuin joku Virtanen. Minäkin osaisin kertoa Kurosesta varmasti enemmän kuin koko joukosta kansalliskirjailijoitamme. Kirja jää silti ostamatta - samoin kuin muiltakin.
: Vs: Wikipedia
: Grezen 11.10.2007 klo 11:04:45
Itse asiassa eihän tuolla Wikipediassa näytä olevan minkäänlaista artikkelia Arto Virtasesta..?

En yhtään ihmettele, koska sellaista kirjailijaa ei tietääkseni ole olemassakaan. Sitä vastoin edesmenneestä Arto Salmisesta kyllä puhuttiin tuossa Hesarinkin jutussa.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 11.10.2007 klo 11:09:10
Tää niinku vihjeeksi Arto Virtasille: Suomi tarvitsee jo Arto Virtanen -nimisen kansalliskirjailijan. Aloittaa voisi laatimalla wikipedia-artikkelin itsestään.
: Vs: Wikipedia
: jinroh 11.10.2007 klo 15:09:58
Kannatan: Arto Virtanen kansalliskirjailijaksi!

Eipä ollut kummoinen tuo Aleksis Kivestä Wikipediaan kirjoitettu artikkeli. Melkein pitäisi kirjoittaa itse uusi ja syventää teosten kuvauksia vähintään Nummisuutarien ja Veljeksien osalta. Aleksis-artikkelia en kuitenkaan voi täydentää, sillä sen verran Stenvallin hullupoika oli kiinnostusta herättänyt, että joku oli aika hiljattain käynyt artikkelia vandalisoimassa ja nyt se on lukittu.

Monella tavoin surullista on tietysti havaita, että mikäli Aleksis Kiven artikkeli vastaisi yksityiskohtaisuudeltaan puoliksikaan Susan Ruususesta kirjoitettua kielipuolta tekstinrävellystä, tavoittelisi se tekstimäärältään Sotaa ja rauhaa.
: Vs: Wikipedia
: Irene 11.10.2007 klo 20:01:49
Hih, anteeksi typoilu. :) Salminenhan se tosiaan näköjään oli eikä Virtanen. :)
: Vs: Wikipedia
: Reima Mäkinen 11.10.2007 klo 21:01:33
Wikipedia on ihan oikeasti nyt paljon parempi kuin vuosi sitten. Se on koko ajan kehittyvä alusta, niin teknisesti kuin sisällöllisesti.
Tää oli ilmeisesti jotain kommenttia viestiini. Oli miten oli, liikaa virheitä siellä on edelleen minun makuuni. Eikä niitä tosiaan tarvitse etsimällä etsiä. Viimeksi bongasin vuosilukuvirheen Tezuka -artikkelista.
Ongelma on juuri se mistä täällä on puhuttu ennenkin. Kuka vaan voi kirjoitella mitä vaan, ilman vastuuta tietojen oikeellisuudesta. Yksi tietopankin ideoista on mielestäni nimen omaan se että sieltä löytyy faktoja eikä mitään random-tietoa. Oli kyse sitten minkä sortin mediasta hyvänsä. Jos näin ei ole, väärän tiedon levittämisellä/monistamisella voi tehdä myös karhunpalveluksia vaikka aikomus olisi kuinka hyvä.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 31.10.2007 klo 15:50:06
Jaa jaa niin niin. Opiskelijat yritti professorin neuvosta tehdä artikkeleita ryhmätyönä Wikipediaan:

Wikipedian yhteisö ei ollut lopputuloksesta aivan yhtä innoissaan. Yksi opiskelijoiden kirjoittamista artikkeleista poistettiin vuorokauden sisään julkaisusta. Neljä muuta artikkelia poistettiin laajan keskustelun jälkeen ja niiden sisältö yhdistettiin aiempiin artikkeleihin. Lisäksi osa artikkeleihin liittyvästä keskustelusta oli töykeää.

Mikäs vika töykeydessä?  :police:
: Vs: Wikipedia
: juri nummelin 05.02.2009 klo 13:07:46
En yhtään ihmettele, koska sellaista kirjailijaa ei tietääkseni ole olemassakaan. Sitä vastoin edesmenneestä Arto Salmisesta kyllä puhuttiin tuossa Hesarinkin jutussa.

Vanha ketju, mutten malta olla kommentoimatta: Arto Virtanen on jo 60-70-luvun vaihteessa debytoinut runoilija ja kriitikko, joka on julkaissut lukuisia teoksia. On kriitikkona ollut yksi Suomen arvostetuimpia.
: Vs: Wikipedia
: Lurker 26.01.2010 klo 19:20:44
Olen itsekin tehnyt satakunta Wikipedia-artikkelia, mutta ei niistä ole yleensä poistettu muuta kuin kuvia. Ja toki on sitten tullut paljon lisäyksiä ja korjauksia, kuten kuuluukin.
Hyvä tavaton!  :o

Hyvin yleinen käytöntö. Wikipediassa ei sallita uutta tutkimusta. Joten kannattaa ripotella tietoa etukäteen muualle nettiin, ja sitten viitata näihin tietoihin. Sitten se onkin jo vanhaa. Niin se vaan menee.
: Vs: Wikipedia
: keijoahlqvist 26.01.2010 klo 19:47:59
Hyvä tavaton!  :o


Hyvin yleinen käytöntö. Wikipediassa ei sallita uutta tutkimusta. Joten kannattaa ripotella tietoa etukäteen muualle nettiin, ja sitten viitata näihin tietoihin. Sitten se onkin jo vanhaa. Niin se vaan menee.
Toi "niin se vaan menee" on syvällinen viisaus. Se vain on.
: Vs: Wikipedia
: [kivi] 02.01.2011 klo 18:40:31
Tuli tässä mieleen kun ketjussa, aloittajasta lähtien tämän sivun puoleen väliin saakka vihjataan, että Wikipediassa voisi mainostaa itseään ja luoda siten hypeä: Wikipediaan ei voi eikä saa kirjoittaa itsestään ja omista saavutuksistaan, ja yrityskin sellaiseen on massiivinen tyylivirhe, josta kiinni jääminen merkitsee varmaa tekstin katoamista.

Tehkää niinkuin mä, antakaa kustantajan tiedoittajien kirjoittaa ne artikkelit  ;)

Kivi
: Vs: Wikipedia
: Anssi Rauhala 02.01.2011 klo 18:46:50
Tehkää niinkuin mä, antakaa kustantajan tiedoittajien kirjoittaa ne artikkelit  ;)

Kustantajan tiedottaja tuskin tietää, että olen olemassa. Jääköön, en piittaa.
: Vs: Wikipedia
: kauna 02.01.2011 klo 18:47:29
Wikipediaan ei voi eikä saa kirjoittaa itsestään ja omista saavutuksistaan

Voi, joten saa.

Voi käydä vaikka kirjastossa laatimassa artikkelin, ja jos se on asiallisen oloinen, miksipä tuota pois otettaisiin vaikka ei olisi kirjautunut. Ei ainakaan muinoin otettu...
: Vs: Wikipedia
: [kivi] 02.01.2011 klo 18:58:35
Voi, joten saa.

Voi käydä vaikka kirjastossa laatimassa artikkelin, ja jos se on asiallisen oloinen, miksipä tuota pois otettaisiin vaikka ei olisi kirjautunut. Ei ainakaan muinoin otettu...

Onko netiketti tuttu käsite?
Kaikki minkä voi tehdä ei ole automaattisesti sallittua, tai ainakaan hyvän tavan mukaista. Wikiyhteisö tarkkailee aika valppaasti, että kerrotut asiat ovat kertomisen arvoisia, linkit ja lähteet kohdallaan ja sävy neutraali.
: Vs: Wikipedia
: hdc 02.01.2011 klo 20:59:53
No, jos arvelee pystyvänsä kirjoittamaan itsestään neutraalisti, linkattavaakin on ja on tehnyt jotain sen verran että on relevantti niin voihan sitä yrittää...

Nuo "XX on suomalainen sarjakuvapiirtäjä.
-julkaisuluettelo
-pari viitettä
-linkki kotisivulle"
sivut tuskin ovat ongelma vaikka sellaisen itsekin tekisi, se että lähtee laatimaan pitkää elämäkertaa tai alkaa viljellä niitä laatusanoja on sitten eri asia.
Relevanssi-valitusta saattaa sitten tulla jos julkaisuluettelo on pelkästään omakustanteita tai DeviantArttia...
(Onko muuten Kiven wikisivun kuvassa tarkoituksella taustalla ne tekstit "mielenterveys" ja "viinibaari"?)
: Vs: Wikipedia
: tjaa 02.01.2011 klo 22:00:06
Ainakin minun tietääkseni Wikipediaan saa kirjoittaa itsestään, jos vain on tietosanakirjamielessä merkittävä henkilö.

Jos tekee itseään käsittelevän Wiki-artikkelin, täytyy siis omata riittävän paljon näyttöjä, jotta ylittää merkittävyyskynnyksen. Käytännössä se tarkoittanee vähintään yhtä kaupallisen kustantamon kautta julkaistua albumia, merkittävässä sanomalehdessä ilmestyvää strippiä tai sitten muuten vaan niin merkittävää ja pitkäaikaista sarjakuva-alalla vaikuttamista, että mahdollisessa merkittävyyskeskustelussa epäilijät saadaan vakuuttuneiksi.

Artikkelien täytyy tietysti myös olla lähteistettyjä, neutraaleja, ei-mainosmaisia ja asiatyyliin kirjoitettuja.
: Vs: Wikipedia
: [kivi] 03.01.2011 klo 21:08:05
No, jos arvelee pystyvänsä kirjoittamaan itsestään neutraalisti, linkattavaakin on ja on tehnyt jotain sen verran että on relevantti niin voihan sitä yrittää...

(Onko muuten Kiven wikisivun kuvassa tarkoituksella taustalla ne tekstit "mielenterveys" ja "viinibaari"?)

En tiedä mistä tuollainen kuva on peräisin, ja vois varmaan laittaa sinne vähän tuoreempiakin pressikuvia (joita on kyllä ladattavana kustantajan sivuilta). Kuten sanottu, mulla ei oo mitään tekemistä itseäni koskevien nettijuttujen kanssa. En oo vielä kokenut internetiä niin tärkeäksi että olisin edes saanut kotisivut pystyyn, domain toki on ollut valmiina jo toistakymmentä vuotta.

Vaikka onhan tää iso juttu. Monelle nykyään aika lailla itsestäänselvyys, itse oon sen verran vanha että mulle tää on vielä uus juttu joka hakee muotoaan, muistan hyvin kun arpanet ja funet ja 3600 baudin modeemilinja imukupilla lankapuhelimen luurissa oli reittejä maapallon ympäri, ja käyttis oli unix, se oli tuossa eilen.

Kivi

PS. Vaikea enää uskoa että vielä kun tein "Kytkijät", oli ihan realistinen ajatus että kun kolme tietokonetta lamautetaan, koko maa joutuu kaaokseen
:-)
: Vs: Wikipedia
: Anssi Rauhala 04.01.2011 klo 11:40:44
... PS. Vaikea enää uskoa että vielä kun tein "Kytkijät", oli ihan realistinen ajatus että kun kolme tietokonetta lamautetaan, koko maa joutuu kaaokseen
:-)

Maahan on kaaoksessa, vaikka kaikki tietokoneet ovat päällä. Vai onko tämä nykymeininki ihan yleisesti ottaen jotain hyvää järjestystä ja kunnollista käytöstä?  ;D
: Vs: Wikipedia
: Lönkka 04.01.2011 klo 22:47:43
Osui ja upposi, Anssi!