Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot => Aiheen aloitti: Hazart - 12.11.2003 klo 21:34:38
-
Moro!
Olen saanut hiukan töitä kuvittamisen saralla ja tuli pulma. Sarjiksen ja kuvitusten tekijät, jotka saatte rahaa tuotoksistanne. Kertokaahan miulle, että kannattaako perustaa oma yritys, ottaa toiminimi vai toimia freelancerina? Vai vieläkö löytyy vaihtoehtoja? Freelance homma olis muuten hyvä, mutta kun olen päivätöissä niin se ei taida onnistua samaan aikaan... Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Olet supertähti (vaik muut ei sitä tajuakaan)!
Hazart
-
Hetkinen, mikä estää ettet voisi tehdä töitä freelancerina samaan aikaan kuin olet päivätöissä? Itse asiassa sehän voi olla jopa helpompaa, koska yritystoimintaa liittyy kaikkea muuta muistettavaa, työtä ja lisäkustannuksia. Kannattaa myös selvittää, ennen yritystoiminnan aloittamista se, ettei työnantaja katso yritystäsi kilpailevaksi liiketoiminnaksi - silläkin voi olla työpaikan pidempiaikaisen säilymisen ja urakehityksen kannalta negatiivisia vaikutuksia.
Toiminimi ei sinänsä nyt ole vaihtoehto yrityksen perustamiselle - se on yksi yritysmuodoista (toiminimi l. yksityisyritys, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö jne.) Eli "perustaessasi" toiminimen, aloitat yritystoiminnan.
Pienimuotoisesti yritystoiminnan aloittaminen lienee useimmissa tapauksissa ongelmattominta juuri yksityisyrittäjänä eli ns. toiminimellä. Käytännössä tällöin voit jo laskuttaa tuottamistasi kuvituksista ja muista töistä suoraan ostavaa yritystä. Mikäli arvioit vuosittaisen liikevaihdon ylittävän 50 000 mk vanhaa rahaa (en tiedä tarkkaa nykyistä euromääräistä arvoa, olisiko 8000e?), pitää sinun merkkautua myös arvonlisäverovelvolliseksi ja huomioida kaikkien laskujen päälle 22% arvonlisävero, joka tilitetään valtiolle kuukausittain (tietenkin vähennettynä yritystoimintaan liittyvien kalusto ym. hankintojen arvonlisäverolla)
Yrittäjänä olet myös kirjanpitovelvollinen (toiminimellä yhdenkertainenkin kirjanpito tosin riittää) ja YEL-vakuutuksen ottaminen on pakollinen tietyn ajan kuluessa toiminnan aloittamisesta.
Asioista kannattaa kysellä tarkemmin verotoimistosta ja selvittää onko paikkakunnallasi erillistä kehittämisyhtiötä/yrityshautomoa, josta konsulttiapua aloittamiseen saa ilmaiseksi. Myös starttirahan saantimahdollisuus kannattaa selvittää (ellet ole sitten samalla opiskelija - opiskelijat kun eivät suomessa saa mitään muutenkaan ;D)
Tsemppiä, kyllä suomeen yrittäjiä kaivataan!
-
Kouvalainen tuossa selostikin jo oleellisen.
Muistelen kuitenkin että yel ei ole yrittäjälle pakollinen jos tulot vuodessa jäävät alle tietyn summan joka on tosin pieni (olisiko 5000 e luokkaa). Korjatkaa jos tiedätte asiasta.
Asiakkaan on monesti helpompi asioida yrittäjän kanssa ,kun ei tarvitse huolehtia muista velvotteista kuin laskun maksamisesta.
Huomattava myös että yrittäjänä voit vähentää verotuksessa monenmoista rompetta , ja se on huomattava hyöty. Tietokoneet , oman asunnon käyttö työhuoneena, puhelinkuluja ja tietysti kaikki varsinaiseen piirtämiseen liittyvä tarvekalu. Miten muuten sarjakuvalehdet?
Kuulostaa hyvältä , mutta en silti suosittele noin vain yrittäjäksi alkamista. Siinä on monta muttaa joita ei usko ennenkuin itse näkee. Omatekemä pienimuotoinen markkinatutkimus voisi olla paikallaan.
Holle
-
Kiitos varsin kattavista vastauksista. Osaatteko sanoa vaikuttaako yrittäjänä oleminen saataviin tukiin. Asumistukiin yms... Vai vaikuttaako niihin vain saadut tulot? Kysyn siksi, että en usko tämän homman olevan mikään rahasampo ja suuria riskejä en uskalla ottaa.
Niin ja miten sitä ruvetaan freelanceriksi käytännössä?
Olette mahtavia!
Hazart
-
Freelancerinahan olet _käytännössä_ silloin kun saat jotain palkkiota jostain tekemästäsi satunnaisesta hommasta. Ei siihen tarvitse ryhtyä erikseen.
Totta, oikein Holle muistelet, tuossa YEL:issä taisi tosiaankin olla joku minimituloraja, jonka alle jäätyä YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa. Ja tosiaan noista vähennysoikeuksista on ainakin yrittäjänä oleellista hyötyä kun kaikki hankinnat kirjataan omille tileilleen ja katsotaan välttämättömiksi verovähennyskelpoisiksi menoiksi
Asumis- sun muihin tukiin ei yrittämisellä itsessään ole mitään vaikutusta - verottajaa ja Kelaa kiinnostaa ainoastaan se, paljonko nettoat pätäkkää tiskiin, että pääsevät rokottamaan.
Asumistuen/opintotuen/asumislisän tulorajathan selviävät Kelalta.
-
Mikäli arvioit vuosittaisen liikevaihdon ylittävän 50 000 mk vanhaa rahaa (en tiedä tarkkaa nykyistä euromääräistä arvoa, olisiko 8000e
Se on 8500 ekua.
Työnantaja voi pitää kilpailijana jos toimii samalla alalla, esim molemmat mainosalalla, mutta jos selvästi teet eri hommaa, kuten vaikka strippisarjakuvaa itse ja työnantajallesi mainoksia, ei esteitä pitäisi olla.
-
Hei hei kuule!
Minun kokemukseni mukaan yritystoiminta _vaikuttaa_ asumistukeen yms. Kelalta saataviin kuin myös työttömyyspäivärahaan/työmarkkinatukeen!
Ainakin minut Kela pakotti pistämään yrityksen kokonaan seis, kun lähdin ruinaamaan asumistukea.
Eli kannattaa nyt varmaan ihan ekana kysyä niiltä tahoilta joilta rahaa saat, että vaikuttaako mahd. yrityksen perustaminen heiltä saataviisi...
anssi
-
Yritystoiminta saattaa vaikuttaa tukiaisiin siinä mielessä että yrittäjänä sinun on aika hankala ilmoittaa tai todistaa yritystoiminnan tuloja etukäteen Kelalle tms. taholle ja nehän tulkitsee sen aina kotiinpäin. Ja kun kysytään bruttotuloja on yrittäjä häviää yleensä siinä kaupassa.
Holle
-
Vaikka en ollut laskuttanut toiminimelläni palkkaa yli vuoteen.
Korjataan nyt vielä, ettei toiminimellä laskuteta mitään palkkaa. Yksityisyrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen vaan tekee yksityiskäyttöjä yrityksen tililtä. No, viilaan pilkkua, mutta käytetään asioista niiden oikeita nimiä.
Totta, voihan se olla, että Kela ei katsele suopein silmin, ellet pysty ilmoittamaan tarkkaa kuukausituloasi niille. Ja harvemmimpa yrittäjä pystyy ennen kuin jälkikäteen verotuksen valmistuttua.
Eli kyllähän näihin liittyy kaikenlaisia seikkoja, jotka kannattaa selvittää etukäteen, ettei kohtaa ikäviä yllätyksiä.
-
Kiitos vastauksista. Homma menee sen verran vaikeaksi, että täytynee maksaa jollekin kirjanpidosta yms. Haluan keskittyä piirtämiseen. No ei vainen. Reissu verotoimistoon ja kelaan on edessä pikimiten. Ammatiltani olen pappi, joten kuvitustyöt eivät liene esteenä työnantajaa ajatellen. Hahahaha!
Hyvä me!
Hazart
-
Juu, ja vaikuttaa se yrittäjyys (aikuis)opintotukeenkin. Omalla kohdallani tilanne on varsin kinkkinen kun olen toiminut yrittäjänä moniaita vuosia, mutta en saanut juurikaan siitä palkkaa opiskelua edeltävänä vuonna (koska satuin olemaan silloin muualla töissä). Enpä ihmettelisi vaikka jäisin kokonaan ilman opintotukea, mutta se siitä.
Freelancerin virallinen mittarihan on se free-verokortti jonka saamiseksi täytyy pystyä puhumaan verottajalle, että työnantajia on useita. Tässä on suuria paikkakuntaeroja. Mutta verokortin sivutuloprossallahan voi aina tehdä.
Juu ja tosiaan jos yrittäjyyden jälkeen kaipaat työttömyyskorvausta niin ala heti yrittäjänä ollessasi maksaa sitä yrittäjien työttömyyskassaan. Tämä kuvaa hyvin sitä yrittäjän ja palkansaajan eroa. Yrittäjä maksaa (itselleen) palkkiostaan niin sairaus-, eläke-, tapaturma-, kuin työttömyyskulunsakin.
Yritysmuodoista sen verran, että toiminimi tms on tavallaan sun henk. koht. verotettavaa tuloa kun taas sun Oy: maksaa itte veronsa (saadusta voitosta) ja sitten sulle palkkaa ja mahdollista osinkoa (joista sinä sitten taas maksat tulo- ja osinkotuloverosi).
-
Juu ja tosiaan jos yrittäjyyden jälkeen kaipaat työttömyyskorvausta niin ala heti yrittäjänä ollessasi maksaa sitä yrittäjien työttömyyskassaan. Tämä kuvaa hyvin sitä yrittäjän ja palkansaajan eroa. Yrittäjä maksaa (itselleen) palkkiostaan niin sairaus-, eläke-, tapaturma-, kuin työttömyyskulunsakin.
No periaatteessa sama pätee tavalliseen TEL-vakuutuksen piirissä olevaan työntekijäänkin, mutta suurin osa vastuuvelvollisuudesta on tällöin työllistävällä yrityksellä (ts. maksat itse TEL-vakuutuksesta omassa palkassasi n. 4%, työnantaja loput 20% - yrittäjänä maksat YEL:iä koko summan edestä, mutta toisaalta tällöinhän "omistat yrityksenkin"). Siispä laskutuksessa kannattaa myös huomioida tämä, että tuntipalkkatulosi ja varsinainen laskutettava tuntimäärä ei ole sama.
Yritysmuodoista sen verran, että toiminimi tms on tavallaan sun henk. koht. verotettavaa tuloa kun taas sun Oy: maksaa itte veronsa (saadusta voitosta) ja sitten sulle palkkaa ja mahdollista osinkoa (joista sinä sitten taas maksat tulo- ja osinkotuloverosi).
Toiminimenä yleensä suurin osa tulosta menee juuri progressiivisen tuloveroprosentin mukaan ansiotuloksi, mutta yrityksen nettovarallisuuden mukaan tietty osa (muistaakseni 10% tai 18% aivan valinnan mukaan nettovarallisuuden laskentaperusteesta katsotaan pääomatulon suuruudeksi).
Yhtiömuotoisessa yrityksessä maksat itsellesi tietenkin normaalia palkkaa ihan sen mukaan paljonko nappulaa tulee. Ja jos progressiivinen ansioveroprosentti alkaa nousta liian suureksi, loppu kannattaa nostaa osinkotuloina. Tietysti nyt tämä pääoma- ja osinkoverouudistuskin aiheuttaa omat kuvionsa eikä kaikkea osinkotuloakaan katsota pelkästään kiinteän 29% pääomaveron piiriin (vuodesta 2005 alkaen 28%) vaan 9% ylittävä osuus nettovarallisuudesta jaetaan osittain ansiotuloksi. Yhtiöverohyvityksellä saa ainakin ensi vuoden loppuun vielä osingot lähes järkevästi yhdenkertaisella verotuksella, mutta nyt sekin taitaa muuttua karkeasti tyyliin: osinkotuloista maksetaan ensin firman toimesta 26% pääomaveroa ja sitten vielä uudestaan osingonsaajan toimesta 28% osinkoveroa.
Hullua. Kyllä Suomi osaa verottaa. ;D
-
Vaikka en ollut laskuttanut toiminimelläni palkkaa yli vuoteen.
Korjataan nyt vielä, ettei toiminimellä laskuteta mitään palkkaa. Yksityisyrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen vaan tekee yksityiskäyttöjä yrityksen tililtä. No, viilaan pilkkua, mutta käytetään asioista niiden oikeita nimiä.
Oikein korjattu. Poistin puppuni alkuperäisestä viestistäni, oli siinä niin iso ajatusvirhe.
Olikohan sekään nyt fiksua... jokatap: pahoitteluni, toivottavasti en murskannut kenenkään maailmaa...
a
-
Juha:
"No periaatteessa sama pätee tavalliseen TEL-vakuutuksen piirissä olevaan työntekijäänkin, mutta suurin osa vastuuvelvollisuudesta on tällöin työllistävällä yrityksellä (ts. maksat itse TEL-vakuutuksesta omassa palkassasi n. 4%, työnantaja loput 20% -"
Tottakai näin, mutta ei kukaan joka menee duuniin jonnekin laske että paljonkos mä nyt maksan palkastani jotain TELliä. Se kattoo, et brutto on toi ja netto on toi. Halusin siis selkeämmin havainnollistaa ja erottaa sen miten yrittäjällä kaikki kulut pitää ottaa huomioon jo asiakkaan laskutuksessa.
-
Minua askarruttaa sellainen asia, että olettaako yritys tässä tapauksessa kustantamo, että freelancer käyttää töissään omia ohjelmia vai voiko ohjelmat saada kustantamolta töitä varten.
mietin vaan että kehtaanko tarjota itseäni freelancerina jos omat lisenssini ei ole kunnossa?
-
Jos teet nimenomaan freelancerina töitä kotioloissa, niin olet vähän niin kuin alihankkija ja tietenkin sinulla pitäisi olla tehtävään tarvittavat ohjelmat/välineet. Tietenkin voit kysyä asiakasfirmalta, että liikeneekö heiltä yhtä ylimääräistä ohjelmaa & lisenssiä, mutta tuskin antavat.
-
En nyt tiedä yhtään minne tämänkin vuodatuksen laittaisi, joten ylläpito siirtäköön jos keksii paremman ketjun.
Kovasti kiinnostaisi jotain kuvitushommia tehdä, mutta välittömästi kun yritän ottaa selvää noista byrokraattisista valmisteluista, meinaa mennä kynä korvaan ja köysi kaulaan. Ehkä se olen vain minä, mutta kamalalta sähläämiseltä tuo vaikuttaa, sen perusteella mitä verohallinnon sivuilta jaksoin selata. (Mikä ei tosin ole paljoakaan, sen verran sekavat sivut nekin ovat.)
Eli kysytään pääkallonpaikalta, mitä kaikkea minun pitää tehdä ennen kuin lähden näyttämään portfoliotani potentiaalisille asiakkaille. Minkälaisen verokortin tarvitsen? Voinko olla samaan aikaan "oikeissa töissä", ja jos, niin kuinka paljon sellainen tuplatyöjärjestely helpottaisi/hankaloittaisi asioita? Pitääkö minun perustaa toiminimi tai firma tai mikä lie? Ja mitä hittoa ne edes ovat? Entäs sitten nämä TELlit ja muut lyhennepaholaiset?
Jos joku viitsisi selittää nämä toimintaperiaatteet niin että tyhmäkin ymmärtää, niin olisin suuresti kiitollinen.
-
Laurelinella oli puhetta asioista ketjussa "Tuoretta Ville Rantaa" sivulla 6, alin viesti, mutten hallitse näitä tekniikoita että osaisin osoittaa tarkan paikan tyylikkäämmin.
-
Jos joku viitsisi selittää nämä toimintaperiaatteet niin että tyhmäkin ymmärtää, niin olisin suuresti kiitollinen.
Minä myös. Tästä pitäis olla jossain joku rautalangasta väännetty versio, mistä vois ottaa selvää.
Mulla itelläni on vain freelance-verokortti (kun lähettävät sen joka vuosi, enkä jaksa käydä muuttamassa). Se on kuvitushommiin ihan kätsy. Sitä en sitten tiedä, että mitä kaikkea teen väärin ja koska tulee valtava lasku maksamattomista veroista ja ties mistä.
-
Kovasti kiinnostaisi jotain kuvitushommia tehdä, mutta välittömästi kun yritän ottaa selvää noista byrokraattisista valmisteluista, meinaa mennä kynä korvaan ja köysi kaulaan...
Täälläkin on joskus mainittu Heikki Jokisen kirjoittama "graafikon eväät", joka sisältää perustietoa graafikoille ja juuri freelancer-työskentelystä.
http://www.freet.fi/uutiset/artikkeli/35/
Tuon uutisen mukaan kirjaa voi tilata Grafiasta, 12 euroa + postikulut. Tuota on monet suositelleet ja Heikki kyllä tietää.
-
Kovasti kiinnostaisi jotain kuvitushommia tehdä, mutta välittömästi kun yritän ottaa selvää noista byrokraattisista valmisteluista, meinaa mennä kynä korvaan ja köysi kaulaan. Ehkä se olen vain minä, mutta kamalalta sähläämiseltä tuo vaikuttaa, sen perusteella mitä verohallinnon sivuilta jaksoin selata.
Hieman sama ongelma, tunnen itseni (jälleen kerran) tyhmäksi, mutta en saa aina selkoa asioista edes yrittämällä. Jotkut ovat tehneet niin että ovat pistäneet toiminimen pystyyn kun vastaan on tullut asiakas, joka haluaa että työ veloitetaan sen kautta. Itseä kyllä hirvittää alkaa yrittäjäksi kun ei noista asioista mitään ymmärrä. Asiakkaallehan se on luonollisesti helpompi vaihtoehto. Mutta toiminimeä ei kai kannatakaan laittaa pystyyn heppoisin perustein, varsinkaan jos se heti vaikuttaa Kelalta saataviin korvauksiin? Jos sitä rahaa ei freetöistä kauheasti tule?
Kuinka helposti toiminimestä sitten pääsee eroon jos koko homma kaatuu? Tai tuleeko ongelmia jos sen kautta ei tapahdu mitään pitkiin aikoihin ja samaan aikaan joutuu tekemään jotain muuta työtä?
-
Minkälaisen verokortin tarvitsen? Voinko olla samaan aikaan "oikeissa töissä", ja jos, niin kuinka paljon sellainen tuplatyöjärjestely helpottaisi/hankaloittaisi asioita?
Mä olen tehnyt kaikki työt freelanceverokortilla. Siis oikeat päivätyöt + kuvitus- yms. viraapelihommat. Helpottaa elämää, kun on yksi ainoa veroprosentti ja saa ottaa verokortista niin monta kopiota kuin lystää (tavallisesta verokortista ei aina hyväksytä kopioita). Verovirkailijasta riippuen kortin saa helposti tai pitkään ruinaamalla. Yleensä vaaditaan vähintään viisi eri työnantajaa /vuosi.
Kyllä mä suosittelen tuota freekorttia. Toiminimi kannattanee perustaa vasta, kun on ihan kunnolla tuloja. Lähinnä kai sitä kautta saa verovähennyksiä tms.
Muoks: Tuukan viesti onkin näemmä jo neljä vuotta vanha, mutta kaipa näistä ohjeista aina jollekin on hyötyä. :D
-
Hieman sama ongelma, tunnen itseni (jälleen kerran) tyhmäksi, mutta en saa aina selkoa asioista edes yrittämällä. Jotkut ovat tehneet niin että ovat pistäneet toiminimen pystyyn kun vastaan on tullut asiakas, joka haluaa että työ veloitetaan sen kautta. Itseä kyllä hirvittää alkaa yrittäjäksi kun ei noista asioista mitään ymmärrä. Asiakkaallehan se on luonollisesti helpompi vaihtoehto. Mutta toiminimeä ei kai kannatakaan laittaa pystyyn heppoisin perustein, varsinkaan jos se heti vaikuttaa Kelalta saataviin korvauksiin? Jos sitä rahaa ei freetöistä kauheasti tule?
Ei toiminimelläkään heti katsota täysipäiväiseksi yrittäjäksi vaan tuloista se lasketaan. Täysipäiväisesti hommiin ryhtyessä toiminimestä on hyötyä, mutta on siinä ongelmansakin. Esimerkiksi YEL, joka tulee kokonaan itselleen maksettavaksi ja on yli 20% tuloista. Onhan tuossakin se vuosituloraja, 6500€ tai jotain ennenkuin täytyy alkaa maksamaan. Eli hinnoitteluun on osattava lisätä jonkin verran verokorttiin nähden.
Alussa kaikki on hankalaa mutta työtä tehdessähän se tieto karttuu. Grezenin neuvo on ihan hyvä, ei satunnaisilla kuvituksilla välttämättä toiminimeä tarvitse.
Kuinka helposti toiminimestä sitten pääsee eroon jos koko homma kaatuu? Tai tuleeko ongelmia jos sen kautta ei tapahdu mitään pitkiin aikoihin ja samaan aikaan joutuu tekemään jotain muuta työtä?
ytj.fi-sivustosta muistaakseni lomake y6 täytetään aina kun tulee muutoksia omaan yrittäjyyteen. Esimerkiksi arvonlisäverorekisteriin liittyminen, toiminimellä työskentelemisen keskeyttäminen kokonaan tai määräajaksi jne.
-
Ei toiminimelläkään heti katsota täysipäiväiseksi yrittäjäksi vaan tuloista se lasketaan. Täysipäiväisesti hommiin ryhtyessä toiminimestä on hyötyä, mutta on siinä ongelmansakin. Esimerkiksi YEL, joka tulee kokonaan itselleen maksettavaksi ja on yli 20% tuloista. Onhan tuossakin se vuosituloraja, 6500€ tai jotain ennenkuin täytyy alkaa maksamaan. Eli hinnoitteluun on osattava lisätä jonkin verran verokorttiin nähden.
Itselle ei ole tainnut kertyä lainkaan eläkettä, sillä tuloni eivät ole ikinä ylittäneet YELiin tarvittavaa vuositulorajaa. Ja mites sitten toiminimen kauta saadut rahat, pitäisikö niille perustaa oma tili ja alkaa kauhea säätäminen, vai tuleeko se ajankohtaiseksi vasta kun tuloja on enemmän?
Hirvittää alkaa täysipäiväiseksi kun niitä tuloja ja tietotaitoa ei ole. Olisiko kannattavinta liittyä osuuskuntaan? Eikös se työnantajan kannalta ole sama kuin toiminimi?
Alussa kaikki on hankalaa mutta työtä tehdessähän se tieto karttuu. Grezenin neuvo on ihan hyvä, ei satunnaisilla kuvituksilla välttämättä toiminimeä tarvitse.
Mutta entä jos työnantaja haluaa että laskutetaan toiminimen kautta? Suurimman osan olen hoitanut kopioitavan verokortin kautta (verotoimistossa sanottiin kerran että tää mun kortti "ei ole freelancerverokortti, siinä vain lukee niin") mutta tämä toiminimiasia tulee vastaan aina toisinaan.
-
Itselle ei ole tainnut kertyä lainkaan eläkettä, sillä tuloni eivät ole ikinä ylittäneet YELiin tarvittavaa vuositulorajaa. Ja mites sitten toiminimen kauta saadut rahat, pitäisikö niille perustaa oma tili ja alkaa kauhea säätäminen, vai tuleeko se ajankohtaiseksi vasta kun tuloja on enemmän?
Toiminimelle ei ole pakollista perustaa omaa tiliä, mutta se on suositeltavaa. Kirjanpito on pakollista, mutta yksinkertainen kirjanpito on hyvin yksinkertaista. Merkitään päivämäärälle tapahtumille, tuloille ja menoille omat sarakkeet. Esimerkki: tienaat tänään 1000,00 kuvituspalkkiota ja ostat parin viikon päästä siveltimen hintaan 24,40 (20+alv)
Jos et kuulu alv-rekisteriin, pidät kirjanpitoa vaikka näin:
Pvm Tapahtuma Tulot Menot
1.3 Oy Työnantaja AB 1000,00
15.3 Sivellin 20,00
_______________________________________ __________
Maaliskuu yhteensä +980,00
Alv-rekisterissä lisätään alv-sarake johon merkitään alv:t
Hirvittää alkaa täysipäiväiseksi kun niitä tuloja ja tietotaitoa ei ole. Olisiko kannattavinta liittyä osuuskuntaan? Eikös se työnantajan kannalta ole sama kuin toiminimi?
Toiminimen perustaminen ei ole täysipäiväiseksi ryhtymistä. Tein kaksi vuotta töitä toiminimellä sivutoimisesti ennenkuin ryhdyin täysipäiväiseksi. Osuuskunnista en osaa sanoa mitään.
Mutta entä jos työnantaja haluaa että laskutetaan toiminimen kautta? Suurimman osan olen hoitanut kopioitavan verokortin kautta (verovirastossa sanottiin kerran että tää mun kortti "ei ole freelancerverokortti, siinä vain lukee niin") mutta tämä toiminimiasia tulee vastaan aina toisinaan.
Tuosta syystä itse aikoinaan perustin toiminimen. Myös toiminimen perustamisen jälkeen on mahdollista tehdä töitä verokortilla ja toiminimellä ainoastaan niille asiakkaille jotka sellaista tahtovat. Tosin hyvän asiakassuhteen kannalta olen ainakin itse nykyisin laskuttanut kaikki toiminimellä, on tuntunut hyvältä asiakaspalvelulta. Mutta kyllä viime syksynä viimeksi laskutin verokortilla, asiakkaan toivomuksesta.
-
Ok, se on ihan hyvä homma. Helpottaa jos toiminimellä voi toimia muiden hommien ohella.
Toisaalta sain selville että ilmeisesti YELiä (ja mahd alvia) pitää vältellä jos on tarvis saada valtion tukia. Kelan sivut eivät auttaneet tässä yhtään.
-
Toisaalta sain selville että ilmeisesti YELiä (ja mahd alvia) pitää vältellä jos on tarvis saada valtion tukia. Kelan sivut eivät auttaneet tässä yhtään.
Rahan ansaitsemista kannattaa vältellä jos on tarvis saada valtion tukia. YEL maksetaan siinä vaiheessa kun nettotulot periaatteessa ylittävät 6500€. Käytännössä jos ei ole suuria kuluja nettotulot voivat olla suuremmatkin, sillä 3500€ lasketaan automaattisesti vähennettäväksi kuluksi taiteilijan vuosimyynnistä. Eli voit siis tienata bruttona 10000€.
Tuon kokoluokan tulot varmasti vaikuttavat tukiin jo muutenkin.
http://www.artists.fi/edunvalvonta/elaketurva/yrittajan_elakevakuutus_yel (http://www.artists.fi/edunvalvonta/elaketurva/yrittajan_elakevakuutus_yel)
Alv-rekisteriin liittyminen taas ei ole mitenkään pakollista sillä kuvituksista saatavat tekijänoikeuspalkkiot ovat alv-vapaita. Mutta silloin et voi vähentää alv:tä menoistasi.
Jos esimerkiksi työttömyyskorvauksen menettämistä pelkäät, voi myös vähäisen yritystoiminnan tulosta huolimatta saada tarvittaessa työttömyyskorvausta ja jatkaa jopa samalla yrittäjätoimintaasi. Viimeisimmän Kelalla tiedossa olevan verovuotesi tulot jaetaan kahdellatoista, josta saadaan kuukausittain soviteltava tulo.
Esimerkki: Olisit tehnyt vuonna 2009 3600 eurolla kuvituksia ja Kelalla olisi tiedossa 2009 verotietosi. Sinulla ei ole muita tuloja ja hakeudut työkkäriin. Vähäisten tulojesi takia sinut hyväksytään kortistoon. Kela jakaa 3600 euroasi 12:lla, joka lasketaan kuukausittaiseksi soviteltavaksi ansioksesi eli ns. kuukausittaiseksi tuloksesi. Saat työttömyyskorvausta, josta vähennetään kuukausittainen tulosi jaettuna kahdella eli 150€. Mikäli tulosi kasvavat oikein suuriksi ja yhtäkkiä rahavirrat ehtyvät, sinun täytyy täyttää tuosta aikaisemmin mainitsemastani y6-lomakkeesta kohta "toiminnan lakkauttaminen" tms. ollaksesi oikeutettu työttömyyskorvaukseen.
-
Ookoo, kiitoksia neuvoista! Toiminimi ei vaikuta kovin raskaalta yrittäjyydeltä, eli vaikka kaikki menisikin päin mäntyä se tuskin suistaa katuojaan. (Hirvittää silti.) Tosin Pingstatesta osui sellainen silmään, että toiminimessä voi olla seliteltävää jos esim päivätyö menee alta ja joutuu marssimaan työttömäksi. Eli sitten vain sitä y6-lomaketta jos käy niin huonosti ettei kuvituksista tule rahaa ja kelalla ei uskota että sitä rahasampo-yritystä ei löydy. Noissa jutuissa kun ilmeisesti ei aina katsella kuinka paljon rahaa on ansainnut.
-
Tosin Pingstatesta osui sellainen silmään, että toiminimessä voi olla seliteltävää jos esim päivätyö menee alta ja joutuu marssimaan työttömäksi. Eli sitten vain sitä y6-lomaketta jos käy niin huonosti ettei kuvituksista tule rahaa ja kelalla ei uskota että sitä rahasampo-yritystä ei löydy. Noissa jutuissa kun ilmeisesti ei aina katsella kuinka paljon rahaa on ansainnut.
Kyllä ne ansaitut rahat katsellaan hyvinkin tarkkaan. Itse tein todella monta vuotta sivutoimisesti kuvituksia, ensin verokortilla, mutta myös kaksi vuotta toiminimellä kunnes "päivätyö" meni alta. Marssin työvoimatoimistoon, ilmoitin että päivätyö loppui ja kerroin kuvitushistoriani sekä suullisesti että kirjallisesti ja sanoin alkavani nyt päätoimiseksi kuvittajaksi, mutta että menisi hetki ennenkuin saisin tarpeeksi asiakkaita, jotta homma lähtisi pyörimään. Sain työkkäristä lausunnon että yritystoiminta on ollut sivutoimista, jolloin homma edellisessä viestissä mainitsemani esimerkkini mukaisesti (luvut tietysti eri). Siis peruspäivärahastani vähennettiin tuo kuukausitulokseni laskettu ansio jaettuna kahdella eikä työttömyysajalla toiminimellä tehtyjä ansioita tarvinnut enää ilmoittaa sillä ne oli huomioitu tuossa vähennyksessä. Varsin helppoa siis.
-
Ookoo, kiitoksia neuvoista! Toiminimi ei vaikuta kovin raskaalta yrittäjyydeltä, eli vaikka kaikki menisikin päin mäntyä se tuskin suistaa katuojaan. (Hirvittää silti.) .
tuota noin. Toiminimessä on vastuussa koko henkilökohtaisella omaisuudellaan.
Se on aika iso mutta (vaikkakin epätodennäköinen esim. kuvittajalla).
Free tai fiksusti hoidettu osuuskunta on minusta parempi vaihtoehto.
Osakeyhtiössä on kovat aloituskulut ja siinä on oltava oikeasti jo tuloja, mutta sillä ei kannata aloittaa.
Osakeyhtiön etu on vähennykset.
kullakin, AY OY KY TMI ja osuuskunta on omat verotukselliset piirteensä(edut ja haitat)
sekä se miten virallisesti asia hoidetaan.
Virallisella tarkoitan miten juridisesti asia hoituu OYstä saa vain palkkaa tai osinkoa toiminimessä rahat ovat sinun(minkä takia myös jos jokin kommervenkki käy se vastuu on samanmoinen).
verotus ja työttömyyskorvaukseen liityvät asiat kannattaa tarkista perinpohjin, tapauskohtaisesti
-
Mä olen tehnyt kaikki työt freelanceverokortilla. Siis oikeat päivätyöt + kuvitus- yms. viraapelihommat. Helpottaa elämää, kun on yksi ainoa veroprosentti ja saa ottaa verokortista niin monta kopiota kuin lystää (tavallisesta verokortista ei aina hyväksytä kopioita). Verovirkailijasta riippuen kortin saa helposti tai pitkään ruinaamalla. Yleensä vaaditaan vähintään viisi eri työnantajaa /vuosi.
Siis tää käy myös tapauksissa "hopsan, nyt tekis mieli tehdä kuukausi linjalla töitä"?
-
tuota noin. Toiminimessä on vastuussa koko henkilökohtaisella omaisuudellaan.
Se on aika iso mutta (vaikkakin epätodennäköinen esim. kuvittajalla).
Free tai fiksusti hoidettu osuuskunta on minusta parempi vaihtoehto.
Osakeyhtiössä on kovat aloituskulut ja siinä on oltava oikeasti jo tuloja, mutta sillä ei kannata aloittaa.
Osakeyhtiön etu on vähennykset.
Mitä tarkoitat tällä? Ymmärtääkseni ihan yhtälailla sitä on ulosottovaarassa jos laskut kaatuvat päälle, toimi sitten tmi:nä tai freelancer-verokortilla. Ei toiminimen perustaminen kuitenkaan tarkoita vielä sen enempää omaisuutensa kiinnittämistä mihinkään.
Fiksuin vaihtoehto on tietysti aina tapauskohtaista. Jos on vakiasiakkaat, joille kelpaa verokortti niin hyvä. Jos tuntuu että menee työtilauksia ohi verokortin takia kannattaa ehkä harkita vaihtoehtoja.
-
Mitä tarkoitat tällä? Ymmärtääkseni ihan yhtälailla sitä on ulosottovaarassa jos laskut kaatuvat päälle, toimi sitten tmi:nä tai freelancer-verokortilla. Ei toiminimen perustaminen kuitenkaan tarkoita vielä sen enempää omaisuutensa kiinnittämistä mihinkään.
Samaa mieltä Jannen kanssa. Turha sitä on liioitella tuota vastuuta, ei se sen kummempi ole freelancerinakaan. Jos bisnes olisi isompaa tai siinä olisi jotain varastoja, niin totta kai oy on parempi, mutta kuvittajan tai sarjakuvanpiirtäjän tapauksessa toiminimi on hyvä vaihtoehto, jos aikoo tehdä töitä enemmän täysipäiväisesti. Satunnaisiin keikkoihin käy freelancer-verokortti. Toiminimellä laskutus on helpompaa ja verotuskin selvempää ja siitä saa erilaisia etuja. Totta kai systeemissä on myös omat riesansa mutta niin on kaikessa muussakin.
Toki myös osuuskunta voi olla kannatettava valinta, jos vain löytää sopivan.
-
Onpa näköjään tässä ketjussa jo aika kattavasti käsitelty aihetta. (Ei tosin kovin selkeästi, mutta aina ei voi voittaa.)
Vielä pari selvennystä ja hieman lisätietoa siis:
Tässä Keijon edellisellä sivulla mainostama keskustelu (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7504.75.html), tarkin kirjoitus eli hyvä selvitys löytyy sivun lopusta.
Täältä taas löytyy asiaa osuuskunnista. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,11348.0.html)
...Ja täältä arvonlisäerovelvollisuudesta. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,681.0.html) Näkyy olevan omakin ketjunsa freelanceriudesta (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,940.0.html), mutta eläkkeistä ei taida olla... Paitsi tämä Eläkkeistä ja apurahoista (http://), jonka juuri uudelleennimesin :)
Jannen huomoio siitä että on mahdollista olla osa-aikainen yrittäjä on hyvä. Asia kannattaa kuitenkin selvittää verottajan ja Kelan kanssa jo heti alkuun. Koska nämä instanssit toimivat eri paikkakunnilla vähän eri tavalla.
Se että työnantaja haluaa sinun kirjoittavan laskun yrityksenä (oli se sitten toiminimi, OY, osuuskunta tms.) tarkoittaa periaatteessa sitä että sinulta kysyttäisiin (ks. tuo eka linkki) ennakkoperintärekisteriotetta. Tämä taas johtuu siitä että että silloin "yrityks tietää" että sen ei tarvitse huolehtia niistä ns. sivukuluista. Freekun status on tässä mielessä epäselvelmpi vaikkakaan ei epämääräisempi tai laittomampi, mutta siihen ei kannata mennä nyt sen tarkemmin.
Eläkeasia on ennen kaikkea sinun oma asiasi. Eli siitä kannattaa ja pitää ottaa selvää jos aikoo alalla toimia. Jos on muita, oikeita työpaikkoja, sellaisia joista tulee isompi osa tuloista, tästä ei tarvitse välittää (ellei mainittu tuhansien eurojen vuosituloraja kuvitustusduuneista ylity).
Yrityksestä ja yrittäjyydestä eroon pääseminen, mitä edellyttää esimerkikiksi virallisesti työttömäksi ryhtyminen ja monet muut sosiaalietuudet, vaihtelee sen mukaan millainen yritys on kyseessä.
Toiminimiyrittäjyydestä pääsee eroon noin vuodessa parissa, eli kun tilikausi tai tässä tapauksessa verovuosi päättyy, voit osoittaa että verotettavaa tuloa ei yritystoiminnasta enää ole. Firma jätetään sitten vaan "pöytälaatikkoon" tai täytellään verottajalle ja yritysrekisteriin erinäiset purkupaperit (jolloin se lakkaa totaalisesti olemasta).
Osakeyhtiöstä kunnialla eroon pääseminen taas on yksi hankalimmista hommista mitä nykymaailmassa on. (Vaikka en kyllä tiedä onko se uusi laki tullut nyt parin vuoden aikana voimaan, jonka tätä piti helpotta). Periaatteessa osakeyhtiö loppuu konkurssiin ja siinä tarvitaan sitten selvitysmiestä. Eli paljon sellaista "hauskaa" paperinpyöritystä ja kulunkia on tiedossa.
Jos nyt joku vielä haluaa jotain tästä aiheesta tietää, eikä asia meinaa aueta näitä ketjuja tai mainittua Graafkon eväät -kirjaa lukemalla, niin yksityiskohtainen, omakohtainen ja eritelty kysymys voisi olla parempi heittää kuin epämääräinen, mikä on paras firmavaihtoehto -kysymys. :)
Edit, vähän linkkejä...
-
Alkaa tuntua entistä vaikeammalta. Toisaalta vaikuttaa siltä ettei toiminimi kaada maailmaa ja sen ohella voi helposti tehdä ns. oikeita ihmisten töitä, eikä se aiheuta kovin suurta rumbaa. Ja sitten taas toisaalta olen vahvasti siinä käsityksessä, ettei yrittäjäksi kannata ryhtyä noin vain, varsinkaan jos kuvitushommat ovat hyvin satunnaisia.
Ja viitaten tuohon Reiman ekaan linkittämään ketjuun, en todella usko että näillä hommilla eläisin. Vaikka lama menisikin ohi jne jne. Itse olen vähän suunnitellut lopettamista, mutta päätin silti yrittää jonkun aikaa ja katsoa mihin asiat kehittyvät.
Siinä mielessä viralliseksi yrittäjäksi ryhtyminen tuntuu hölmöltä, mutta osa asiakkaista ei suostu maksamaan verokortin kautta.
Voisi olla hyvä homma mennä Ensimetriin juttelemaan heti kun on aikaa.
-
Osakeyhtiössä on kovat aloituskulut ja siinä on oltava oikeasti jo tuloja, mutta sillä ei kannata aloittaa.
Osakeyhtiön etu on vähennykset.
Yksityisen osakeyhtiön perustamiseen tarvitaan 2500€ osakepääoma.
-
Osakeyhtiössä on kovat aloituskulut ja siinä on oltava oikeasti jo tuloja, mutta sillä ei kannata aloittaa.
Ei osakeyhtiössä ole mitään erityisiä aloituskuluja, muuta kuin vähän isommat kirjanpitokulut. Vaadittu osakepääoma on sijoitus omaan yhtiöön. Sen saa käyttää investointeihin, mutta rahaa vastaavan arvon on löydyttävä firman taseesta tilikauden lopussa.
Osakeyhtiön etu on vähennykset.
Tuloveroista tehtävät kuluvähennykset saa toiminimelläkin.
Osakeyhtiön mahdollinen etu on mahdollisesti kevyempi verotus. Eli OY:stä tulot kotiutetaan osinkoina, jotka verotetaan pääomatulona. Kun kävin kolme vuotta sitten yrittäjäkurssia, tuloraja oli pauttiarallaa 20 000 e vuodessa kun OY oli Tmi:a kannattavampi. Tarkka summa riippuu kunnallisäyristä.
Lisäksi OY:lle on mahdollista kerryttää pääomaa, eli kaikkea tula ei tarvitse ottaa firmasta ulos.
-
Siinä mielessä viralliseksi yrittäjäksi ryhtyminen tuntuu hölmöltä, mutta osa asiakkaista ei suostu maksamaan verokortin kautta.
Eikö ilman verokorttia laskutetun työn voi ilmoittaa taiteilijatulona lomakkeella 15 ?
-
Eikö ilman verokorttia laskutetun työn voi ilmoittaa taiteilijatulona lomakkeella 15 ?
Asiakkaat eivät välttämättä aina innostu jos ei ole verokorttia tai Y-tunnusta. Ainakin omalta kohdaltani kysyttiin heti Y-tunnusta kun ilmoitin lopettavani verokortilla laskuttamisen (myös YEL:ää on joskus kysytty).
-
Asiakkaat eivät välttämättä aina innostu jos ei ole verokorttia tai Y-tunnusta. Ainakin omalta kohdaltani kysyttiin heti Y-tunnusta kun ilmoitin lopettavani verokortilla laskuttamisen (myös YEL:ää on joskus kysytty).
Mitä se asiakkaalle kuuluu ?
Tilinumero ja ALV ( tietysti 0%, kun ei ole Y-tunnusta) on ainoat asiat, joilla laskussa pitäisi maksajalle olla mitään merkitystä.
-
Mitä se asiakkaalle kuuluu ?
Tilinumero ja ALV ( tietysti 0%, kun ei ole Y-tunnusta) on ainoat asiat, joilla laskussa pitäisi maksajalle olla mitään merkitystä.
Tahtovat kai varmistaa etteivät ole mukana verojen tai eläkevakuutusmaksujen kiertämisessä. Kyselyitä on tullut omalla kohdalla vastaan muutama. Eritysesti kaupunki on joskus ollut tarkka, mutta myös ihan yksityisten kustantamoiden jne. taholta. Kyllä noissa julkisissa eri alojen tarjouspyynnöissäkin näkee usein vaatimusta y-tunnuksen ja yel-todistuksen esittämisestä.
Googlaatenkin näköjään löytyy esimerkkejä, tässä yksi. (http://www.epshp.fi/hat/128%20psykop.pdf)
TARJOUSPYYNTÖ PSYKOTERAPIAN OSTOPALVELUIDEN HANKINNASTA
....
A. Palveluntarjoaja, joka on ammatinharjoittaja tai toimii toiminimellä ja
jolla on voimassa oleva YEL -todistus. Tarjoukseen tulee liittää
voimassa oleva YEL -vakuutustodistus tai vastaavasti YEL -
vapautuspäätös liittyen eläketurvaan. Tällöin noudatetaan tarjouksessa
olevia hintoja sellaisenaan.
B. Palveluntarjoaja, joka on ammatinharjoittaja tai toimii toiminimellä ja
jolla ei ole voimassa olevaa YEL -todistusta, joko toiminnan
vähäisyyden tai muun syyn vuoksi, lisätään tarjoushintoihin
lakisääteinen voimassaoleva työnantajan eläkevakuutusmaksu (KuEL).
Tällöin hintavertailussa lisäämme eläkevakuutusmaksun tarjottuihin
hintoihin. Maksatusvaiheessa sopimuksenmukaisesta hinnasta
pidätetään työntekijän eläkevakuutusmaksu. Palveluntarjoaja kuuluu
tällöin kunnallisen eläkelain piiriin. Palveluntarjoajan tulee tässä
tilanteessa aina ilmoittaa oma henkilötunnus.
....
Pyydämme ilmoittamaan tarjouksessanne Y-tunnuksenne. Pyydämme
antamaan selvityksen kumpi seuraavista myyjää kuvaavista ehdosta
täyttyy:
Myyjä on
1. yksityisestä terveydenhuollosta annetussa laissa (152/1990)
tarkoitettu toimintayksikkö. Pyydämme toimittamaan Lääninhallituksen
myöntämän luvan (kopio) yksityisen terveydenhuollon palvelujen
antamisesta.
2. itsenäinen ammatinharjoittaja (Laki terveydenhuollon
ammattihenkilöistä 559/1994 sekä siihen tehdyt muutokset
-
Minulta ei ole kertaakaan YEL-todistusta kyselty mutta Y-tunnuksen olen laittanut aina laskuun. Ei ole kertaakaan ollut ongelmia näiden asioiden suhteen. Mikään ei tietenkään takaa sitä, että asiakas maksaa laskunsa ajallaan, oli yritysmuoto sitten mikä hyvänsä.
-
Ei osakeyhtiössä ole mitään erityisiä aloituskuluja, muuta kuin vähän isommat kirjanpitokulut. Vaadittu osakepääoma on sijoitus omaan yhtiöön.
Aloituskuluja on ainakin rekisteröintimaksu (myös muissa yrityksissä). Lisäksi pankkitili on firmalle kallis, jokaisesta saapuvasta ja lähtevästä rahasta rokotetaan enemmän kuin yksityishenkilöä.
Sen saa käyttää investointeihin, mutta rahaa vastaavan arvon on löydyttävä firman taseesta tilikauden lopussa.
Lisäksi OY:lle on mahdollista kerryttää pääomaa, eli kaikkea tula ei tarvitse ottaa firmasta ulos.
Ja siinä mielessä tämä on kallista leikkiä että aloituspääomaa ei todellakaan saa ulos enen kuin firman lopettaa (mitä ei käytännössä tapahdu). Alkupääomalla hankituista laitteista esim. tietokone taas tehdään poistoja, niin että tilillä pitää olla joko rahaa tai muuten siellä pitää olla näyttää omaisuutta sen verran että tase ei painu liikaa "pakkaselle" (Muistaakseni n. 2000eur).
Tahtovat kai varmistaa etteivät ole mukana verojen tai eläkevakuutusmaksujen kiertämisessä.
Juuri näin. Ja yksinkertaisin tapa osoittaa tämä on laskuttaa Y-tunnuksella eli jonkun firman kautta. Silloin asiakas voi tarkistaa Yritysrekisteristä ko. firman statuksen eikä riskiä ylimääräisten maksujen lankeamisesta ole.
Kaikki teettävät yritykset eivät tunne kuvittajan työtä ja työlainsäädäntöä, joka kieltämättä on hieman kimurantti tässä kohtaa (määritellessään mikä on työsuhde). Verottaja/valtio taas on tarkka siitä että joku maksaa maksut. Tässä tapauksessa se joku on työnantaja. Jos laskussa on Y-tunnus se tarkoittaa että tämä firma selvittää ja hoitaa myös työnantajan velvollisuudet ja asiakas ostaa vain "palvelun" tai tuotteen.
-
Tahtovat kai varmistaa etteivät ole mukana verojen tai eläkevakuutusmaksujen kiertämisessä.
Luulisi noille kelpaavan verokortin.
Puhe oli niistä asiakkaista, jotka haluavat tulla laskutetuiksi ilman verokorttia.
Eikös ajatus silloin juuri ole siirtää maksuliikenne palkanlaskennasta ostoreskontraan ja sälyttää vastuu veroista työn tuottajalle ?
- Tai mistäs minä sen tietäisin. Ei mulla ole edes freelance-verokorttia. Olen vilautellut sitä alareunan suikaletta silloin harvoin kun piirustuksesta on palkkaa maksettu. Omakustanteita olen jälleenmyyjille laskulla myynyt , mukisematta ovat maksaneet.
-
Ilmeisesti toiminimen perustaminen on melkein pakko ja edessä kuulemma muillakin. Hankalaa kun tuloja ei kuitenkaan ole tarpeeksi, mutta vielä vähemmän jos niitä ei toiminimettömyyden takia voi ottaa vastaan. Tärkeintä kai lienee että kyse on hyvin kevyestä yrittäjyydestä, ja jos kaikki menee pieleen niin toiminimestä on kuitenkin suhteellisen helppo päästä eroon eikä se kaada koko taloutta.
-
Luulisi noille kelpaavan verokortin.
Mutta kun juuri sen verokortilla työskentelyn verottaja voictulkita työsuhteeksi (josta palkanmaksajan on maksettava myös ne sivukulut ja niitä sivukuluja ne ei yleensä halua maksaa)! Tämä on se riski jota asiakas ei halua ottaa.
Ilmeisesti toiminimen perustaminen on melkein pakko ja edessä kuulemma muillakin.
Paitsi että vaihtoehtona on ainakin myös se osuuskunta.
-
Osuuskuntaa tuskin löydän tähän hätään, mutta niissäkin on kuulemma omat ongelmansa niin että eiköhän toiminimi ole yhtä hyvä (tai paha) vaihtoehto...
-
Mutta kun juuri sen verokortilla työskentelyn verottaja voictulkita työsuhteeksi (josta palkanmaksajan on maksettava myös ne sivukulut ja niitä sivukuluja ne ei yleensä halua maksaa)! Tämä on se riski jota asiakas ei halua ottaa.
Aina on selvitty sillä, että antaa free-verokortista kopion ja sanoo "minä kirjoitan laskun". Lasku takaa työnantajalle että kyseessä ei ole työsuhde.
Juuri tästä syystä Sanoma Newsissä siirryttiin vuoden vaihteessa käytäntöön jonka mukaan talo ei enää maksa avustajilleen millään muulla tavalla kuin laskua vastaan, aikaisemmasta "maksetaan kun julkaistaan" -käytännöstä on siis kokonaan luovuttu.
Sinänsä olis kyllä mielenkiintoista tietää, miten sellaiset tekijät tietävät laskuttaa, joiden jutut vain kaivetaan kysymättä arkistosta. Pitäisikö lukea kaikki konsernin julkaisut pilkkua myöten päivittäin?
Kivi
-
Aina on selvitty sillä, että antaa free-verokortista kopion ja sanoo "minä kirjoitan laskun". Lasku takaa työnantajalle että kyseessä ei ole työsuhde.
No jos kerran näin on, niin eiköhän sitten myös kopio sivutulon verokortista (laskun kera) riittäisi?! Ja eikö tämä olisi ratkaisu Aurallekin? Jos työnantaja jotain änkyttää, niin sitten voi sanoa että Sanoma käyttää tätä systeemiä, ja onhan se nyt ihme jos yleinen käytäntö ei teille kelpaa. :)
-
Tämä on jo käyty lävitse eikä ole toiminimen ja freelancerin vertailua vaan yleistä toiminimestä.
Auralle sen verran että jos saat starttirahaa niin en epäröisi toiminimeä. Jonkun verran töitä pitää olla kuitenkin tiedossa ja tuo starttiraha-aika kannattaa käyttää siihen että hommaa lisää asiakkaita ja mielellään vakinaisia. Ihan Mutu-pohjalta ei nykyään uskalla eikä ehkä kannata lähteä liikkeelle.
Ihmiset antavat aina nyrkkisääntöjä että jos haluat 2000 € tulot niin yrittäjänä sinulla pitää olla 4000 € liikevaihto. Tämähän ei pidä paikkaansa vaan riippuu mm. siitä työskenteletkö kotona , ostatko palvelut (kirjanpito, mainonta) ja tietysti siitä minkä verran tarvitset rahaa. Tällä alalla nuo sivukulut ovat pieniä ja suurin osa kuluista sellaisia jotka ovat joka tapauksessa pakollisia , yrityksessä kuitenkin voit vähentää ne verotuksessa.
Plussaa
+ saat helpommin töitä kun voit laskuttaa.
+ vähennykset verotuksessa (tietokoneet, niiden ohjelmat, kännykkälaskut, nettiyhteydet, pikkujouluviinat, työhuonevähennys jos teet töitä kotona)
+ se paras plussa , saa itse valita tekeekö työnsä öisin vai sunnuntaisin.
Miinusta:
- maksat verot etukäteen ennakkona
- ei työntekijän etuja: ilmainen koulutus tai työterveydenhuolto
- kirjanpito joka tosin ei ole vaikea, toiminimellä kun suurinpiirtein riittää että kuitit on tallessa
- eläkemaksut, joka on 21% ja risat työtulosta joka ei kuitenkaan tarkoita todellista tuloa vaan saat sen itse määrätä, minimi kuitenkin n. 7000 € vuodessa josta siis 1500 € eläkemaksuja vuodessa.
- KELA: ainakin ennen kela vaati yrityksen taseet ja kaikki nähtäväkseen mahdollisia asumis-ja muita tukia varten. Joiltakin virkailijoilta paperinpyöritely on sammuttanut viimeisenkin järjenvalon. Itse kostoksi lopetin tukien hakemisen.
-
No jos kerran näin on, niin eiköhän sitten myös kopio sivutulon verokortista (laskun kera) riittäisi?! Ja eikö tämä olisi ratkaisu Aurallekin?
Ei kuulemma käy. Muutamien tahojen kanssa on kyllä toimittu niin että verokortti+lasku (tosin lasku taisi mennä enemmän kirjanpitoa varten, joillekuille taitaa ongelma olla itse verokortti?) Tosin enpä tiedä mikä verokortti mulla sitten on kun kaverilla on kuulemma samanlainen läpyskä ilman "frelanceverokortti"-tekstiä, ja kukaan ei tunnu tietävän mikä läpyskä nyt sitten oikeasti on kyseessä.
Auralle sen verran että jos saat starttirahaa niin en epäröisi toiminimeä. Jonkun verran töitä pitää olla kuitenkin tiedossa ja tuo starttiraha-aika kannattaa käyttää siihen että hommaa lisää asiakkaita ja mielellään vakinaisia. Ihan Mutu-pohjalta ei nykyään uskalla eikä ehkä kannata lähteä liikkeelle.
Hankalin osuus tuossa taitaa olla juuri nuo työsuhteet, niitä ei kauheasti ole ja kuten tiedämme, monella paikalla ei ole kuvituksiin varattuna kovinkaan paljon rahaa. Jos tässä on nyt yksi suht varma ja muutama äärimmäisen satunnainen (siis tasoa "joku ehkä saattaa tilata jotain vuoden päästä jos") ja pienipalkkioinen niin se ei tunnu vielä kovin varmalta pohjalta. Ja ei ole kovin rohkaisevaa sekään ettei käytännön asioista tahdo saada selvää vaikka kuinka yrittäisi kysyä neuvoa. :(
Molin sivuilta: "Ennen starttirahan myöntämistä työ- ja elinkeinotoimisto selvittää, että yrittäjyys on starttirahan hakijalle sopiva työllistymisvaihtoehto."
Hmm, niin.
edit: Ai joo, tuossahan on vielä se että starttirahaa pitää hakea ennen yrittäjyyden alkamista, jos nyt laskuttaa toiminimen kautta niin eivät kai myönnä sitä enää sen jälkeen...
-
Olen tehnyt keikkahommia suurin piirtein kymmenen vuoden ajan sivutuloverokortilla. Kortin ennakkopidätysprosentti on mukautettu normaalia sivutuloprosenttia inhimillisemmäksi, kun minulla ei ole "päätuloa", eli vain yhtä työnantajaa. Tämä systeemi on toiminut omalla kohdallani vallan mainiosti. Olen myös saanut palautuksina takaisin työhuonevähennykset sekä materiaalikulut (tietokoneet yms.)
Starttiraha voi tietysti ollakin ihan hyvä porkkana toiminimen perustamiseen. Itse olen halunnut kuitenkin välttää ylimääräisiä paperitöitä ja muita tuommoisesta koituvia extra-kommervenkkejä.
-
Kuvittajilla on selvästi outoja ja pihalla olevia asiakkaita...
Tekstipuolen freelance-töitä 25 vuotta tehneenä en ole ikinä törmännyt tahoon, jolle lasku ja freelanceverokortin tai sivutuloverokortin kopio ei olisi kelvannut ihan ilman mitään mutinoita.
-
Ei kuulemma käy. Muutamien tahojen kanssa on kyllä toimittu niin että verokortti+lasku (tosin lasku taisi mennä enemmän kirjanpitoa varten, joillekuille taitaa ongelma olla itse verokortti?)
Tätähän minä tässä jo kerran yritin kysyä, eli eikö näille sun asiakkaillesi sitten kelpaa pelkkä lasku ilman verokorttia ?
Koska kyllä se ainakin kirjatukuille kelpaa.
Eihän kuvan käyttöoikeuden myyjä ole mikään työntekijä , vaan pelkkä tekijänoikeuden haltija.
Ja taiteilijaveroilmoituksella on mahdollisuus ilmoittaa ilman verokorttia saatu tulo.
-
Tätähän minä tässä jo kerran yritin kysyä, eli eikö näille sun asiakkaillesi sitten kelpaa pelkkä lasku ilman verokorttia ?
Koska kyllä se ainakin kirjatukuille kelpaa.
Kysyin tuota verotoimistosta ja kuulemma pitäisi olla ennakkoperintärekisterissä voidakseen laskuttaa laskulla. Lisäksi arvioitu summa on niin iso, että olisin alv-velvollinen. (Ei kuitenkaan niin iso, että sillä vuotta eläisin.)
-
Kysyin tuota verotoimistosta ja kuulemma pitäisi olla ennakkoperintärekisterissä voidakseen laskuttaa laskulla. Lisäksi arvioitu summa on niin iso, että olisin alv-velvollinen. (Ei kuitenkaan niin iso, että sillä vuotta eläisin.)
Siis millaisesta työstä on kysymys? Tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta kuvitukset ovat alv-vapaita.
-
... Lisäksi arvioitu summa on niin iso, että olisin alv-velvollinen. (Ei kuitenkaan niin iso, että sillä vuotta eläisin.)
Näin savustetaan elinkelvottomat yrittäjät alalta pois, jotta huippuosaajat saavat jaettua kakun paremmin.
"Tärkeintä on, että maksat kaikesta. Ei se, saatko mistään töitä. Jos töitä ei ole, maksat silti. Sellainen on meillä sopimus."
-
Siis millaisesta työstä on kysymys? Tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta kuvitukset ovat alv-vapaita.
Sarjakuvasta. Pitää selvittää vielä onko kaikki freeverokortin kautta maksettu automaattisesti palkkaa. Kun olen ymmärtänyt ettei työnantaja maksa mitään freen eläke tms kuluja vaan ne pitää kaikki hoitaa itse. (Verotoimistossa on muuten hassu epävireisen särähtelevä odotusmusiikki, onkohan tarkoituksella valittu?)
Näköjään osuuskunta olisi varmempi vaihtoehto, mutta onko mahdollista löytää valmiita sellaisia jos ei itse saa tarvittavaa porukkaa kasaan? Sitten on tietysti palveluita tyyliin Eezy.fi (http://eezy.fi/), mutta en löytänyt tuosta juurikaan juttua, sen verran uusi taitaa olla.
-
Sarjakuvasta.
Ei sarjakuvasta tarvitse alvia maksaa.
Edit: Täsmennetään: sarjakuviin pätevät samat säännöt alvin suhteen kuin muihinkin kuvitustöihin.
-
Pitää selvittää vielä onko kaikki freeverokortin kautta maksettu automaattisesti palkkaa.
Tuskin. Automaattisesti palkkiota voisi olla mutta en usko siihenkään.
Näköjään osuuskunta olisi varmempi vaihtoehto, mutta onko mahdollista löytää valmiita sellaisia jos ei itse saa tarvittavaa porukkaa kasaan? Sitten on tietysti palveluita tyyliin Eezy.fi (http://eezy.fi/), mutta en löytänyt tuosta juurikaan juttua, sen verran uusi taitaa olla.
Eezyn sivulla oli linkki Kauppalehden artikkeliin. Siinä sanottiin että n. 65-69% (vai mitä se nyt oli?) jää laskutetusta käteen. (Miten kaikilla voi olla niin samanlainen veroprosentti...?) Eli siinä mielessä ei kuulosta ollenkaan pahalta. Välineitä sitten vain verotuksessa amm. hankkimiskuluihin (vaikka siinä on kyllä se omavastuu).
Valmis osuuskunta: Lilith (http://www.lilith.fi). Lsää löytyy kun lyöt googleen hakusanan kulttuuriosuuskunta
-
Tuskin. Automaattisesti palkkiota voisi olla mutta en usko siihenkään.
Eikös nuo freeverokortilla maksetut palkkiot ole viralliselta nimeltään joko Työkorvaus tai Käyttökorvaus.
Niistä ei työnantaja maksele mitään eläkemaksuja, vaan ottaa vain päältä pois verokortissa määritellyn prosentin ennakonpidätystä.
-
Eikös nuo freeverokortilla maksetut palkkiot ole viralliselta nimeltään joko Työkorvaus tai Käyttökorvaus.
Niistä ei työnantaja maksele mitään eläkemaksuja, vaan ottaa vain päältä pois verokortissa määritellyn prosentin ennakonpidätystä.
Noin itsekin olen käsittänyt. Tosin on jäänyt hieman hämäräksi pitäisikö tälläkin läpyskällä kertyä eläkkeitä vai ei, kun yhtenä ohjeistuksena oli että tämä sama kortti on myös tavalliseen palkanmaksuun. Mun läpyskässä ei kyllä lue mistään muusta paitsi ennakonpidätysprosenteista. Yksi työnantaja on maksanut taelin kautta.
Verotoimistossa sanottiin että freeverokortilla voi maksaa myös työkorvauksia ja ettei se eroa juurikaan työkorvausverokortista. Sitten taas toisen kerran soittaessani sanottiin että freeverokortilla ei voi maksaa työkorvauksia, siihen pitää olla erillinen työkorvausverokortti, joka voi olla rinnakkain freelancerverokortin kanssa.
Kaiken tämän jälkeen ei voi sanoa muuta kuin että aaaaaargh.
Valmis osuuskunta: Lilith (http://www.lilith.fi). Lsää löytyy kun lyöt googleen hakusanan kulttuuriosuuskunta
Pitääpä selvitellä, varmaan kaikkein järkevintä mulle olisi nyt liittyä johonkin tuollaiseen jos vain pääsen?
YEL-raja ylittyy helposti vaikka se mitä 6500€ vuodessa ei riitäkään elämiseen, ja sen jälkeen on ilmeisesti tuurista kiinni tulkitaanko päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi.
-
Noin itsekin olen käsittänyt. Tosin on jäänyt hieman hämäräksi pitäisikö tälläkin läpyskällä kertyä eläkkeitä vai ei, kun yhtenä ohjeistuksena oli että tämä sama kortti on myös tavalliseen palkanmaksuun. Mun läpyskässä ei kyllä lue mistään muusta paitsi ennakonpidätysprosenteista. Yksi työnantaja on maksanut taelin kautta.
Jos työnantaja ei maksa eläkemaksuja, ei sinulle tietenkään eläkettä kerry.
YEL-raja ylittyy helposti vaikka se mitä 6500 vuodessa ei riitäkään elämiseen, ja sen jälkeen on ilmeisesti tuurista kiinni tulkitaanko päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi.
Siis tuo 6500 on vähennysten jälkeen, jotain 3500 euroa arvioidaan automaattisesti taiteilijan vähennyksiksi eli taiteilija saa ansaita 10000€ ennen kuin pitää YEL-maksuja maksaa. Jossain aikaisemmassa viestissä pistin asiaankuuluvan linkinkin.
Tietysti itselleenhän siinä eläkettä kertyy jos maksaa.
-
Jos työnantaja ei maksa eläkemaksuja, ei sinulle tietenkään eläkettä kerry.
Sitä siis kerran soittaessani ihmetteli että freelanceverokorttihan käy myös tavalliseen palkanmaksuun ja työnantajan pitäisi maksaa kuluja, mutta omassa verokortissa ei lue että työnantajan velvollisuutena olisi mitään muuta kuin tuo ennakonpidätys. Kai sitä eläkettä saa maksaa jos haluaa, mutta oma verokortti ei työnantajaa näytä siihen velvoittavan. Ei kait palkkana voida pitää palkkiota josta menee vain ennakonpidätys.
Tai en tiä. En tajua enää mitään.
-
mutta omassa verokortissa ei lue että työnantajan velvollisuutena olisi mitään muuta kuin tuo ennakonpidätys.
Eipä lue mullakaan. Verokortin mukana tulleen Selvitys ennakonpidätysperusteista / verovuosi 2010 -lapun mukaan ennakonpidätyksen alaisina tuloinani on palkkatulojen (sekä päätoimi että muut) lisäksi työkorvauksia. Työkorvaukset ovat olleet niitä, joissa maksaja on maksanut vain verokortin mukaisen veroprosentin eikä mitään muuta. Samaa verokorttia olen siis käyttänyt niin tavallisissa palkkatöissä kuin freelance-jutuissakin. Ei ole ongelmaa ollut.
-
Tietysti itselleenhän siinä eläkettä kertyy jos maksaa.
Mutta oikein jos hifistellään niin YEL on aika tehoton kerryttäjä verrattuna esimerkiksi vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin (riippuu tietenkin mihin korkoihin tai sijoitusinstrumentteihin nämä on sidottu, mutta kuitenkin.). Näin olen antanut itselleni kertoa. Ekoina vuosina YELliin saa kyllä jotain ihme apuja eli eläkettä kertyy tuplat (tai siitä maksetaa vain puolet). Että se vähän tasii.
Sitä siis kerran soittaessani ihmetteli että freelanceverokorttihan käy myös tavalliseen palkanmaksuun ja työnantajan pitäisi maksaa kuluja,
Juu, eiköhän se näin ole. Se eläkehomma on ihan erikseen. Ei sillä ole mitään tekemistä verotoimiston tai verokortin kanssa. Se on Kelan ja näiden muiden eläkepuljujen heiniä. Ja se, pitääkö työnantajan maksaa eläkettäsi (TELliä tai TaELlia ja mitä niitä onkaan), riippuu taas siitä että luetaanko tekemisesi työsuhteeksi.
(Olen tuon jo pariin kertaan tässä toistanut ja sanonut että työsuhteen määritelmä on hankala.) Koska työsuhteen määritteleminen on kimuranttia ja viranomaiset saattavat tehdä sitä hieman mielivaltaisesti (jolloin asiakas joutuu maksamaan kela-maksuja takautuvasti) asiakas haluaa mieluummin että sitä laskuttaa yritys. (Vieläkö tämän toistamista täytyy jatkaa?!) :)
-
Mutta oikein jos hifistellään niin YEL on aika tehoton kerryttäjä verrattuna esimerkiksi vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin (riippuu tietenkin mihin korkoihin tai sijoitusinstrumentteihin nämä on sidottu, mutta kuitenkin.). Näin olen antanut itselleni kertoa. Ekoina vuosina YELliin saa kyllä jotain ihme apuja eli eläkettä kertyy tuplat (tai siitä maksetaa vain puolet). Että se vähän tasii.
Juu kyllähän niistä kait enemmän tienaa kuin YEL:stä. Toisaalta vapaaehtoinen eläkevakuutus on pelkkä sijoitus (eikä kait edes oikea vakuutus), joten se ei korvaa lakisääteisiä vakuutuksia vaan täytyy ottaa lisäksi. Sijoituksena siihen sisältyy sijoitusten riskit, mutta tuotto jää suurten kulujen takia helposti pienemmäksi kuin muissa sijoitusmuodoissa eikä rahoja saa yhtä helposti takaisin vaan on jähmeämmin sidottu oletettuun eläkkeenalkamisikään. Itselleni suurin peikko on kuitenkin pelko vakuutusyhtiön menemisestä nurin ja elinikäisten säästöjen menettämisestä, kuten maailmalta aina silloin tällöin uutisoidaan. Osakesäästäjä ja sijoitusrahastoon sijoittava voi vaaran merkkien ilmaantuessa vetää rahansa pois, vapaaehtoinen eläkesäästäjä ei.
-
YEListä saa alennusta ekat 4 vuotta, en muista paljonko, koska sukkaan raha-asioissa. Vapaaehtoinen eläkevakuutus tulee siihen päälle. Se ehkä kannattaa ottaa, mutta maksaa sekin. MUtta YELiäkin saa maksaa oman maun mukaan, vaikka paljon alle tulojen, mutta eihän se tietenkään eläkettäkään sitten kerrytä.
-
(Olen tuon jo pariin kertaan tässä toistanut ja sanonut että työsuhteen määritelmä on hankala.) Koska työsuhteen määritteleminen on kimuranttia ja viranomaiset saattavat tehdä sitä hieman mielivaltaisesti (jolloin asiakas joutuu maksamaan kela-maksuja takautuvasti) asiakas haluaa mieluummin että sitä laskuttaa yritys. (Vieläkö tämän toistamista täytyy jatkaa?!) :)
Mulle saa näitä epäilemättä toistella kyllästymiseen asti, eikä silti meinaa mennä perille. ::) Näköjään liikaa tulkinnanvaraisuutta vähän kaiken suhteen.
Kuulemma sairaus ja työttömyysturvaa ei menetä jos tulot eivät ylitä YEL-rajaa. Silti olen kuullut että ihmisillä toiminimi on aiheuttanut ongelmia vaikka tuloja ei paljoa ole ollutkaan.
-
Totuushan on, ettemme me maksa YELliä itsellemme vaan näille suurille ikäluokille. Siinä vaiheessa kun on meidän vuoromme, ovat ne rahat kadonneet jonnekin.
-
YEListä saa alennusta ekat 4 vuotta, en muista paljonko, koska sukkaan raha-asioissa. Vapaaehtoinen eläkevakuutus tulee siihen päälle. Se ehkä kannattaa ottaa, mutta maksaa sekin. MUtta YELiäkin saa maksaa oman maun mukaan, vaikka paljon alle tulojen, mutta eihän se tietenkään eläkettäkään sitten kerrytä.
Jatketaan nyt tästä vaikka menee off-topiciksi. Täytyy siirrellä näitä sitten myöhemmin eläkeketjuun...
Juuri tuo alennus sekä eläkemaksujen verokohtelu on sotkenut pakan niin pahasti että ainakaan minä en ota siitä tolkkua. Siis maksetuista eläkkeistähän saa veroetua (YEL) ja vapaaehtoisista eläkemaksuista voi tehdä vähennyksen jos on pääomatuloa. Mutta sitten on vielä se pointti että tuleva eläkekin on veronalaista tuloa. Kaiken kukkuraksi eri ihmisten luonteille vain sopii eri systeemit. Joillekin pakkosäästäminen (ala YEL)ja jollekin toiselle joku muu paletti.
Omalta kohdaltani olen järkeillyt asiaa niin että olen maksanut vain pakolliset (eli YELlissä minimin) ja säästelen sitten muuten (koska kuvittelen että In the end of the day tulos on parempi tällä metodilla). On mulla sellainen naurettavan pieni omaeläkekin (muistaakseni noin 53-58 vuosille). Joskus takavuosina näiden ottamisesta piti muka olla jotain etua... Siinä vaiheessa kun ryhdyin osuuskuntamieheksi luovuin tietenkin YELlistä, eikä sitä ole kyllä tullut ikävä. :)
Totuushan on, ettemme me maksa YELliä itsellemme vaan näille suurille ikäluokille. Siinä vaiheessa kun on meidän vuoromme, ovat ne rahat kadonneet jonnekin.
Yleinen on myös sellainen ajattelu että, siinä vaiheessa kun on meidän vuoromme, olemme jo olleet monta vuotta mullissa. :)
Just oli tossa puhe eläkkeistä ja kuulin että kansaneläke olis jotain 400 egeä kuussa. Ja sen saa ainakin nykyään kaikki. Eipä se meininki siis kauheasti poikkeaisi nykyelintasosta, että siinä mielessä tieto oli lohduttava. :)
-
Kysyin tuota verotoimistosta ja kuulemma pitäisi olla ennakkoperintärekisterissä voidakseen laskuttaa laskulla. Lisäksi arvioitu summa on niin iso, että olisin alv-velvollinen. (Ei kuitenkaan niin iso, että sillä vuotta eläisin.)
Tämä on taas hyvä osoitus siitä, että verotoimistosta ei näitä juttuja kannata ikinä kysellä - vastaavat yleensä lähes aina päin mäntyä. Noistahan tiedoista ei kumpikaan pidä paikkaansa.
Itsekin aikoinaan yritin ottaa asioista selvää tuonne soittelemalla, enkä kertaakaan saanut ulos paikkansapitävää tietoa edes yksinkertaisimpiin asioihin - ja tämä on täyttä totta.
Taitavat puhelimiin vastaavat työntekijät olla jotain kouluttamattomia ilmaistyöttömiä.
Googlaamalla on aina löytynyt sitten paikkansapitävät infot.
-
Tämä on taas hyvä osoitus siitä, että verotoimistosta ei näitä juttuja kannata ikinä kysellä - vastaavat yleensä lähes aina päin mäntyä. Noistahan tiedoista ei kumpikaan pidä paikkaansa.
Mielestäni joku muukin sanoi että laskuttaakseen tarvitsee olla ennakkoperintärekisterissä, joka taas tarkoittaa sen Y-tunnuksen saamista... Soittelin eilen niin moneen paikkaan että sekosin jo itsekin. Netistä taas löytyi tieto ettei tarvitse rekisteröidä toiminimeä vaan riittää että on ennakkoperintärekisterissä. Verohallinnon sivuilta taas löytyi että ennakkoperintärekisteriin liittyessään saa Y-tunnuksen.
Voiko tuosta sitten päätellä että yrittäjänä voi toimia vaikkei olisi virallisesti yrittäjä?
Osuuskunnista taas löytyi tietoa että niiden kanssa saa olla tarkkana ja että niillä ei aina ole uskottavuutta ja pienemmillä ei edes välttämättä hajua homman pyörittämisestä.
-
Googlaamalla on aina löytynyt sitten paikkansapitävät infot.
Ja mistä? Mitä ikinä olenkaan kysellyt googlesta freelancerin verotuksesta, laskuttamisesta ynnä muusta käsittämättömistä kuluista, useimmiten ohjataan jollekin foorumeille, jossa jopa samassa topicissa tiedot ovat täysin ristiriidassa keskenään. Vaikka Freelancerjournalistien sivulta löytyy ihan hyvä tietopaketti, ei sieltäkään kaikkiin kysymyksiin ole löytynyt vastausta.
-
Mielestäni joku muukin sanoi että laskuttaakseen tarvitsee olla ennakkoperintärekisterissä,
Se voipi olla tässäkin on erilaisia käytäntöjä riippuen siitä ketä laskuttaa. Muistelen itsekin että multa on pyydetty laskuja jostain opetuskeikoista ennen kuin mulla oli firmaa. Sitten kiltisti niitä kirjoittelin. Kaupungit ja kunnat tarvitsivat näitä ilmeisesti kirjanpitoonsa tai muistutuksiksi/dokumenteiksi palkan... eiku palkkionmaksajalle. Eli laskuja ja laskutettaviakin on monenlaisia. On sellainen lasku mihin vain kirjataan maksaja, saaja, tilinumero ja summa, mutta en sitte tiedä että onko se mikään "oikea" lasku. Ainakaan tämän laskun määrittelyn (http://fi.wikipedia.org/wiki/Lasku) mukaan ei ole, mutta laskun nimellä nekin paperit kulkevat (Se pyydetään laittamaan isolla siihe otsikoksi).
Myös "tavalliset ihmiset" voivat kirjoitella toisilleen laskuja jostain työsuorituksista tai myynneistä mutta en sitten tiedä viekö niitä kukaan mihinkään veroilmoituksiin, kirjoihin ja kansiin (ja pitäisikökään ellei liiketoiminta ole niin merkittävää että se verottajaa kiinnostaisi).
Kaikki tämä introksi sille että voipi olla että monet yritykset ovat tarkkoja sen suhteen millaisia (mitä tietoja sisältäviä) laskuja ne ottavat vastaan ja toiset yritykset eivät sitten ehkä ole ihan niin tarkkoja.
-
Se voipi olla tässäkin on erilaisia käytäntöjä riippuen siitä ketä laskuttaa. Muistelen itsekin että multa on pyydetty laskuja jostain opetuskeikoista ennen kuin mulla oli firmaa. Sitten kiltisti niitä kirjoittelin.
Samalla tavalla itsekin tuli kirjoitettua aina lasku verokortilla. Itse asiassa viime syksynäkin tein asiakkaan toivomuksesta suuremman kuvitustyön verokortilla - ja lasku siitäkin tuli kirjoitettua.
-
Joo siis olen mäkin lähetellyt laskuja silloin ne on haluttu, mutta kyseessä ei ole ollut mikään "oikea" laskutus että lähetetään vain lasku jonka asiakas sitten maksaa.
Pingstatessa törmäsin väitteeseen jonka mukaan toiminimellä työskenteleminen vain yhdelle firmalle voidaan laskea työsuhteeksi ja laittomaksi keinoksi kiertää veroja. Sitähän onkin sanottu että työsuhteita pitäisi olla useita ennen kuin toiminimen uskaltaa perustaa.
Tuleeko osuuskunnassa samalla tavalla ongelmia jos työnantajia on vain yksi? Ja onko osuuskunnassa yksityinen tekijä vai onko idea juuri siinä, että osuuskunta toimii kokonaisuutena ja kaikki duunit tehdään sen nimissä? Kenelle kuuluvat töiden taloudelliset oikeudet?
Ja sekin on mulle yhä epäselvää että tarkoittaako toiminimi nyt sitä että on yrittäjä vai ei, sillä olen ymmärtänyt että se tarkoittaa jos YEL-raja ylittyy, mutta jotkut väittävät ettei toiminimi ole sama kuin "oikea" yrittäjyys. Tuntuu siltä että alkaa olla jo kiire, mutta asiat eivät vain selkiä. Uusyrityskeskukseenkin yritin soittaa mutta puhelinnumero ei toiminut. Niinpä tietysti.
-
Pingstatessa törmäsin väitteeseen jonka mukaan toiminimellä työskenteleminen vain yhdelle firmalle voidaan laskea työsuhteeksi ja laittomaksi keinoksi kiertää veroja. Sitähän onkin sanottu että työsuhteita pitäisi olla useita ennen kuin toiminimen uskaltaa perustaa.
Kuulostaa varsin oudolle. Miten siinä muka kierretään veroja? Samalla tavallahan sitä pitää toiminimellä maksaa verot ja muut systeemit. Luulisi verottajalle olevan yksi ja sama kuinka monelle tekee töitä kunhan vain hoitaa lain vaatimat maksut.
-
Kuulostaa varsin oudolle. Miten siinä muka kierretään veroja?
Oiskohan se sitten että epäilevät työnantajan kiertävän veroja? Friikku tai yrittäjä nyt harvemmin tekee töitä työnantajan tiloissa, mutta oisko siinä kuitenkin joku tuollainen syy takana...
-
Joo siis olen mäkin lähetellyt laskuja silloin ne on haluttu, mutta kyseessä ei ole ollut mikään "oikea" laskutus että lähetetään vain lasku jonka asiakas sitten maksaa.
Lasku on lasku jos sen joku kirjoittaa ja toinen maksaa.
Pingstatessa törmäsin väitteeseen jonka mukaan toiminimellä työskenteleminen vain yhdelle firmalle voidaan laskea työsuhteeksi ja laittomaksi keinoksi kiertää veroja. Sitähän onkin sanottu että työsuhteita pitäisi olla useita ennen kuin toiminimen uskaltaa perustaa.
Aivan. Tämä on verottajalta kantautunut viesti, mutta koskenee vain OY:ta (liikkeenharjoittajaa), josta voi ottaa rahaa ulos osinkona (pienemmällä veroprossalla). Ammatinharjoittajan verotukseen tuo ei vaikuta, eli sitä ei voi tulkita kikkailuksi eli veronkierroksi. ...Paitsi tietenkin vähennysten kautta... Ja freeekukorttiahan ei saa jos ei kehu tekevänsä hommia riittävän monelle. (Ja tähän perustunee myös ketjussa aiemmin esiin noussut Case Sihvonen, joka äijä siis tekee sivutulokortilla.)
Tuleeko osuuskunnassa samalla tavalla ongelmia jos työnantajia on vain yksi?
Tietääkseni ei.
Ja onko osuuskunnassa yksityinen tekijä vai onko idea juuri siinä, että osuuskunta toimii kokonaisuutena ja kaikki duunit tehdään sen nimissä?
Tekijä on töissä osuuskunnassa, laskut lähetetään firman nimellä ja viitteenä on myös sinun nimesi, jolloin asiakas tietää mistä on kyse. TIetenkin laskussa on myös erittely suorituksesta.
Kenelle kuuluvat töiden taloudelliset oikeudet?
Tämä lienee sopimusasia. En tiedä miksi esim. Tapen sarjoissa on näkynyt (c) Osuuskunta Käyttökuva? Tuo ei kuitenkaan ole mikään vakiintunut käytäntö.
Ja sekin on mulle yhä epäselvää että tarkoittaako toiminimi nyt sitä että on yrittäjä vai ei, sillä olen ymmärtänyt että se tarkoittaa jos YEL-raja ylittyy, mutta jotkut väittävät ettei toiminimi ole sama kuin "oikea" yrittäjyys.
Yritysmuoto (Y-tunnus) on yritysrekiseterin asioita, eläkkeet eläkepuljujen (vakuutusyhtiöt ja kela) ja lisäksi vielä verottaja erittelee meidät neljään eri kastiin ja hoitelee vielä päälle alvia. Pidä nämä kolme instanssia erillään toisistaan!
:)
Yritysrekisteri rekisteröi eri tyyppiset firmat ja niiden omistajat sekä osoitteet. Verottajan silmissä olet joko liikkeenharjoittaja, ammatinharjoittaja tai palkansaaja. Eläkepuolella taas olet joko yrittäjä tai palkansaaja. Yleensä yrittäjä -sanaa käytetään aika holtittomasti. Ellei sinulla ole firmaa, verottaja varaa itselleen oikeuden määritellä oletko työsuhteessa (tulo on palkkaa) vai saatko laskuttaa (palkkio, se epämääräisempi lasku).
Yrittäjäeläkettä pitää maksaa kun se tuloraja (8500€ vai mikä se oli?) ylittyy. Noin muuten ei ole väliä kutsutko itseäsi yrittäjäksi bisnesnaiseksi vai miksi. (itse kutsun itseäni jopa joskus freekuksi ihan sen vuoksi että se kuvaa parhaiten työntekoani, vaikka mulla ei olekaan freekukorttia).
Toiminimellä olet yrittäjä siinä mielessä että vastaat itse duuniesi hankinnasta ja laskutuksesta. Täytät ammatinharjoittajan veroilmon ja kaikki voittosi (laskutuksesi vähennysten ja verojen yms. jälkeen) tulkitaan henk. koht. tuloiksi.
Lainaus verottajan sivulta.
Freelancer liittää esitäytettyyn veroilmoitukseensa lomakkeen 15, jolla selvitetään ne tulot, joita ei ole valmiina esitäytetyllä veroilmoituksella.
Siis normiveroilmoitukseen tehdään liite.
Oy:n omistajilla (yrittäjillä) on erilaiset vastuut kuin toiminimellä ja jos omistat jonkun tietyn prossan yhtiöstä verottaja katsoo sinut liikkeenharjoittajaksi. Silloin täytät liikkeenharjoittajan veroilmon ja firma täyttää erikseen firman veroilmoituksen.
Huomaa lisäksi että:
Liikkeenharjoittajan on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa ja laadittava suoriteperusteinen tilinpäätös, jonka perusteella verotus toimitetaan.
Ammatinharjoittaja voi pitää yhdenkertaista kirjanpitoa
Verottajan sivu (http://www.vero.fi/?article=2011&domain=VERO_MAIN&path=5,40,89,95&language=FIN)
-
Oy:n omistajilla (yrittäjillä) on erilaiset vastuut kuin toiminimellä ja jos omistat jonkun tietyn prossan yhtiöstä verottaja katsoo sinut liikkeenharjoittajaksi. Silloin täytät liikkeenharjoittajan veroilmon ja firma täyttää erikseen firman veroilmoituksen.
Osakeyhtiö on vekkuli tapaus. Jos omistat (muistaakseni) yli puolet osakkeista, niin maksat YELiä, jos alle, niin TELiä, eli siinä tapauksessa et ole eläkkeen suhteen yrittäjä, vaan työntekijä omassa yrityksessä. Niinpä minä aikoinaan makselin TELiä, mutta kun yritin liittyä Yksityisten työttömyyskassan, hepä katsoivatkin, että olenkin yrittäjä, joten en voinut liittyä. Yrittäjien eläkekassaan ei liity hullukaan, se on (oli) niin pirun kallis. Että tälläisiä tulkintoja.
-
Lasku on lasku jos sen joku kirjoittaa ja toinen maksaa.
Tarkoitin lähinnä sitä ettei voi paiskata asiakasta pelkällä laskulla. Siis mikäli tuo "et voi laskuttaa lähettämällä pelkän laskun ilman verokorttia jos et kuulu ennakkoperintärekisteriin"-ohje pitää paikkansa.
Tämä lienee sopimusasia. En tiedä miksi esim. Tapen sarjoissa on näkynyt (c) Osuuskunta Käyttökuva? Tuo ei kuitenkaan ole mikään vakiintunut käytäntö.
Hmm... Ilmeisesti osuuskunta ei sitten aina ole automaattisesti oikea ratkaisu, jos haluaa tehdä esim omaa sarjakuvaa jonka oikeudet jäävät itselle. Tai siis kai noista voi yleensä sopia, mutta jos osuuskunta on siinä työnantajana välissä, tilannehan on sitten kai lähinnä asiakkaan ja osuuskunnan välinen, ei asiakkaan ja piirtäjän? Yhä hämää se että jotkut ovat tiukasti osuuskuntia vastaan, mutta en ole toistaiseksi löytänyt muuta kuin sen uskottavuusongelman, jota isoilla ja vakiintuneilla osuuskunnilla tuskin on.
Mutta töissä oleminen osuuskunnassa ei kai tarkoita sitä että kaikki duunit pitäisi tehdä sen kautta, voiko siinä ohella tehdä freelancekortilla jotain muita ei osuuskuntaan liittyviä juttuja?
Yritysmuoto (Y-tunnus) on yritysrekiseterin asioita, eläkkeet eläkepuljujen (vakuutusyhtiöt ja kela) ja lisäksi vielä verottaja erittelee meidät neljään eri kastiin ja hoitelee vielä päälle alvia. Pidä nämä kolme instanssia erillään toisistaan!
:)
Yritän muistaa. Vaikeaksi kyllä menee, ei tässä vieläkään tiedä mikä on oikea ratkaisu. Tässä on näemmä liikaa tulkinnanvaraisuutta, ja vaikuttaa siltä että itsellä tulot olisivat juuri liian isot niin että ongelmia tulee jos jääkin työttömäksi, mutta toisaalta liian pienet etten millään saa tarpeeksi kasaan. Liian epävarmaa. (Selvitin tätä asiaa jo yölläkin, jolloin siihen liittyi jollain hämärällä tavalla kuningas, mutta en muista enää miksi ja miten.)
-
Hmm... Ilmeisesti osuuskunta ei sitten aina ole automaattisesti oikea ratkaisu, jos haluaa tehdä esim omaa sarjakuvaa jonka oikeudet jäävät itselle. Tai siis kai noista voi yleensä sopia, mutta jos osuuskunta on siinä työnantajana välissä, tilannehan on sitten kai lähinnä asiakkaan ja osuuskunnan välinen, ei asiakkaan ja piirtäjän?
Kuten kirjoitin. Osuuskunta ei lähtökohtaisesti tee mitään sun oikeuksilla. Ilmeisesti Tape on vain tehnt niin paljon kimpassa kumppaniensa kanssa ja haluaa ehkä myös markkinoida osuuskuntaa tuon kautta. Sitä paitsi (c) Käyttökuva voi olla jopa hämäystä. En hetkeäkään epäile etteikö Käyttökuva ohjaisi kaikki Mämmilätiedustelut suoraan Tapelle!
Jos olet mukana osuuskunnassa voit tehdä (kirjallisen) sopparin tietenkin oikeuksien suhteen omiin nimiisi. Tekijänoikeus ei siirry laskun kirjoittajalle (laskuttajalle) ellei näin ole erikseen sovittu. Esim. Lilith otti yhteisönäkin kantaa asiaan kun valmisteltiin uutta työsuhdeolettamalakia. Sehän vain aiheuttaisi ylimääräistä työtä kun pitäisi erikseen (vastoin olettamaa) sopia että oikeudet EIVÄT siirry työnantajalle.
Yhä hämää se että jotkut ovat tiukasti osuuskuntia vastaan, mutta en ole toistaiseksi löytänyt muuta kuin sen uskottavuusongelman, jota isoilla ja vakiintuneilla osuuskunnilla tuskin on.
Monet sellaiset joilla on tullut riitaa ystävien kavereiden kanssa rahasta, ovat myös Osakeyhtiötä yms. "vastaan". :)
Mutta töissä oleminen osuuskunnassa ei kai tarkoita sitä että kaikki duunit pitäisi tehdä sen kautta, voiko siinä ohella tehdä freelancekortilla jotain muita ei osuuskuntaan liittyviä juttuja?
Ei tarkoita. Osuuskunta on täss suhteessa hyvin joustava. Sen sijaan jos sinulla on Oy tai toiminimi, joudutkin jo paljon enemmän miettimään että kannattaako laskuttaa koskaan mitään muuta kautta.
Yritän muistaa. Vaikeaksi kyllä menee, ei tässä vieläkään tiedä mikä on oikea ratkaisu. Tässä on näemmä liikaa tulkinnanvaraisuutta, ja vaikuttaa siltä että itsellä tulot olisivat juuri liian isot niin että ongelmia tulee jos jääkin työttömäksi, mutta toisaalta liian pienet etten millään saa tarpeeksi kasaan. Liian epävarmaa. (Selvitin tätä asiaa jo yölläkin, jolloin siihen liittyi jollain hämärällä tavalla kuningas, mutta en muista enää miksi ja miten.)
Osuuskunnan jäsen voi jäädä työttömäksi (siis saada korvausta) ,toisin kuin OY:n omistaja. Toiminimen ja työkkärin yhdistelmään liittyy myös usein ongelmia.
-
Yksi vaihtoehtohan esim. Auralle voisi aluksi olla myös Eezy (http://www.eezy.fi/) tai vastaava palvelu, jossa firma hoitaa kirjanpidon ja laskutuksen ja vähentää eläkevakuutusmaksun, mutta ottaa provikan laskuista (Eezyllä näyttää olevan 9%). Tällöin ei tarvitsisi ennalta miettiä eläkevakuutuksien suuruutta. Sivuston mukaan palkansaajan työttömyysturvakin säilyy, koska kyseessä on määräaikainen työsuhde aina kulloisenkin työtehtävän ajan. Omakohtaista kokemusta firmasta ei ole.
-
Tuttavapiirissä on kokemusta Palkkiopalvelusta, sekin on yksi mahdollisuus. Tietenkin hankaluuksia tulee kun YEL lähtee palkkiosta ja tulot ovat vielä pienet. Mutta jos nyt oletetaan että tulevaisuudessa on vielä eläkkeitä ja olen silloin vielä hengissä, mun olisi syytä maksaa YELiä jo nyt, sillä eläkettä ei ole kertynyt vielä kovin paljoa - varmasti paljon vähemmän kuin tässä iässä jo pitäisi olla.
-
Joo YEL on aina riesa, mutta toisalta Eazyjen ja Palkkiopalveluiden kautta ei tarvitse maksaa epämääräistä könttää ennakkoon. Toisaalta ei voi myöskään maksaa alakanttiin kuten yrittäjänä. Toisaalta jos maksaa aina alakanttiin eikä pistä rahaa kertymään muuallekaan niin ei sitten eläkkeellä tosiaan ole mitään....
-
Kyl tässä silti alkaa olla olo että voisi hakea osuuskuntaan, jonka kautta teinkin muutaman homman joku aika takaperin... En muista tuleeko se loppujen lopuksi niin paljon kalliimmaksi kuin Eezy tai Palkkiopalvelu. Jonkun verran kalliimmaksi kyllä.
-
Tietenkin hankaluuksia tulee kun YEL lähtee palkkiosta ja tulot ovat vielä pienet.
Laskuttaessa pitää pyytää korkeampaa hintaa kuin työsuhteellisena juuri siksi että sillä kattaa YEL-maksut yms siten että itselle jää käteen about sama summa.
-
Laskuttaessa pitää pyytää korkeampaa hintaa kuin työsuhteellisena juuri siksi että sillä kattaa YEL-maksut yms siten että itselle jää käteen about sama summa.
Hinnoittelu on se hankala osa, en ole itse ikinä saanut töistä sellaisia summia joita niistä ehkä "pitäisi" saada. Ja eikös asiakkaalle pitäisi heti sanoa että tähän tulee sitten kulut päälle, ettei hinta yhtäkkiä tuplaannu ihan yllättäen. Ja jos asiakas tietää heti lopullisen summan, se tuntuu helposti liian isolta. Ja sitten pitäisi vähentää kuvien määrää... Voisin suunnitella alanvaihtoa jo ihan pelkästään hinnoittelujen takia.
-
Hinnoittelun perussääntö on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava:
Jos asiakas maksaa mukisematta ilmoittamasi hinnan, pyysit liian vähän.
-
Hinnoittelun perussääntö on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava:
Jos asiakas maksaa mukisematta ilmoittamasi hinnan, pyysit liian vähän.
Sillä logiikalla hinta olisi sopiva, koska sitä on jouduttu lähes aina laskemaan. Kerran tosin alihintaan heitetty hintapyyntö oli sekin liian iso, eikä asiasta kuultu enää.
-
Sillä logiikalla hinta olisi sopiva, koska sitä on jouduttu lähes aina laskemaan.
Sääntö numero kaksi:
Se että asiakas valittaa hinnasta ei tarkoita että se olisi liian korkea tai edes että sitä pitäisi laskea.
Firmoissa asioita töikseen ostavat ihmiset on tunnettuja siitä että ne valittavat aina ja ovat valmiita valehtelemaan ihan mitä tahansa saadakseen hintaa alaspäin.
-
Mun on ainakin todella vaikea arvioida, milloin rahaa ei todella ole (ja joskus sain usealta taholta neuvoja että hintaa pitää miettiä senkin suhteen kelle tekee - vaikka en usko että se toimii ihan niinkään? Ei mitään muutakaan myydä halvemmalla vain siksi ettei jollakulla ole rahaa maksaa, ellei kyse ole kehitysmaita varten tehdyistä läppäreistä tms.) Todella isot ja rahakkaat lafkat vain jättävät asian siihen jos pyytää "liikaa" (= normaalin hinnan jolla voi maksaa YELit sun muut).
Kuten sanottu, tää on yksi syy miksi oikeasti harkitsen alan vaihtoa. Ainoa mikä vielä pitää mut kiinni tässä on se että on vaan pakko tehdä.
-
Ei mitään muutakaan myydä halvemmalla vain siksi ettei jollakulla ole rahaa maksaa, ellei kyse ole kehitysmaita varten tehdyistä läppäreistä tms.)
Jos ei myydä vakiotavaraa kuten litramaitoa tai tiiliskiviä vaan luodaan jotain asiakasspesifistä (kuvituksia, softaa, yms) niin "saman" työn hinta voi vaihdella dramaattisestikin asiakkaasta riippuen. Jos pitää esim suunnitella maskotti tai tuotelogo niin hinta on täysin eri planeetalta riippuen siitä onko tilaajana Coca Cola Company vaiko Perä-Nilsiän futisveikot.
Oikean hinnan arvioiminen ei ole helppoa, mutta ainakaan ei kannata myydä itseään liian halvalla.
-
Oikean hinnan arvioiminen ei ole helppoa, mutta ainakaan ei kannata myydä itseään liian halvalla.
Tuntuu olevan todella hankalaa ja tulkinnanvaraista että mikä se liian halpa on. Se mikä itsestä tuntuu paljolta on yleensä liian vähän, kohtuullinen hinta taas on aina asiakkaille liian kallis, ja siinä pitäisi sitten osata tulkita koska puhutaan totta ja koska ei. Hinnat ovat tietenkin saattaneet madaltua halvan opiskelijatyövoiman takia, ja sen, ettei palkkioista ole ollut tapana puhua, joten harva aloittelija edes tietää mitä hintoja yleensä pyydetään.
Kuvituksissa nyt ei kai perinteisesti ole hirveän isoja hintoja pyörinytkään... Sarjakuvassa vielä vähemmän, vaikka työmäärä on kuvituksiin nähden jopa satakertainen.
-
http://www.freet.fi/sopimukset/palkkio06/
Tuolta löytyy kaivamalla aika hyvät suuntaviivat ainakin aloittelevalle oman työnsä hinnoittelijalle. Jos tarjottu ns. markkinahinta on paljon tuon listahinnan alle, niin ainakin tietää ettei siinä suuria alennusmyyntitarpeita oikeasti ole.
Pientä epätarkkuutta tuolla muuten löytyy, alkuperäisteoksen alv on nykyisin 9%.
-
Jatketaan nyt tässä ketjussa koska tässä on aiemmin muutenkin parhaiten käyty asiaa läpi. Samaa juubailua löytyy muutamassa muussakin asiaa sivuavassa ketjussa, mutta minkäs teet, tämä on internetti. :)
Osuuskunnan jäsen voi jäädä työttömäksi (siis saada korvausta) ,toisin kuin OY:n omistaja.
Nyt on tullut ilmeisesti jotain uusia päätöksiä osuuskunta-asioissa liittyen ns. laskutusfirmojen kautta tekemiseen. Kannattaa huomata että KELA:n työttömyysturvaan liittyy laskutusehto (http://www.kela.fi/kenelle_tyossaoloehto).
Tämä Journalistien uutinen/ohje (http://www.journalistiliitto.fi/?x17635=17325380) on melko suurpiirteinen, mutta pääosin oikein ja tuo kannattaa siis ottaa huomioon ja selvittää jos asia itseä koskee.
Lisätään nyt tähän samaan syssyyn nyt vielä palkkiolaskuri (https://www.prohostonline.fi/hinnoittelulaskuri/index.php#tulokset) sekä tietoa minimipalkoista (http://www.palkkavertailu.com/minimipalkka.php), joka siis vaikuttaa myös työssäoloehtoon eli sitä kautta mahdollisesti syntyvään työttömyysturvaan.
Kaiken kaikkiaan tämä nyt jollain tasolla ohjaa jokaista alalla toimivaa yhä enemmän miettimään asioita ja kiinnittämään niihin huomiota. Jos se nyt koskaan on ollut helppoa, niin nyt pullasta on yhä vaikeampi poimia mitään rusinoita. :)