Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => : Rami Rautkorpi 22.09.2005 klo 14:11:16

: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Rami Rautkorpi 22.09.2005 klo 14:11:16
Teräsmies on...

... päätelkää itse.

(http://koti.mbnet.fi/ramir/supermanisanatheist.jpg)

http://www.livejournal.com/users/typolad/23743.html
: Re: Teräsmies on...
: X-men 22.09.2005 klo 14:35:23
... päätelkää itse.

Heh. Tuo oli kyllä aika paha. Pre-crisis Teriksen uskontoa ei kyllä pahemmin ole mainostettu mutta eikös juuri äskettäin Suomessa nähdyssä tarinassa Teris käynyt kirkossa?
: Re: Teräsmies on...
: Rac 22.09.2005 klo 14:36:46
Pitäs olla viel semmonen kansi/ruutu/kuva, jossa Teris potkii hautakiviä kumoon.  ;)
: Re: Teräsmies on...
: X-men 22.09.2005 klo 14:44:47
Pitäs olla viel semmonen kansi/ruutu/kuva, jossa Teris potkii hautakiviä kumoon.  ;)

No jollei sellaista ole DC:n toimesta tehty niin luulisi että joku joka inhoaa Teriksen seikkailuja olisi sellaisen piirtänyt.
: Re: Teräsmies on...
: Veli Loponen 22.09.2005 klo 22:46:44
Pre-crisis-Teriksen uskontoon viitattiin monen monituista kertaa. Hänen jumalansa oli Rao.
Näin mäkin olen yleensä ajatellut. Hokihan pre-Crisis Teris aina silloin tällöin sitä "Suuri Rao!" -huudahdustaan samaan tapaan kuin Perry White huusi hämmästyessään, että "Caesarin haamu!"
Yleisesti ottaen on aika jännä, että Teriksen uskonnollisuutta (tai uskonnottomuutta) ei sen kummemmin ole käsitelty. Saisihan siitä vähän syvennystä tarinaan, kun pohtisi, että miten Teräsmies avaruudesta tulleena kokee maapallon uskonnot.
: Re: Teräsmies on...
: J.M:salo 22.09.2005 klo 22:55:34
Eikös post-crisis ollu joku tarinakokonaisuus jossa Raosta puhuttiin? Epämääräinen muistikuva että tämä oli se sama storyline jossa Teris kuvattiin sormuksen kanssa. Loisista tuli totuuden jumalatar tjs. Ja Teristä houkuteltiin pr-maskotiksi johonki jumalten comebacktour kiertueelle.
: Re: Teräsmies on...
: J.M:salo 22.09.2005 klo 23:14:00
Musta ainakin tuntuisi odolta selittää avaruusolennolle että ihminen on luomakunnan huippu ja Jeesus hoisi kaikki ihmissuvun synnit. Vaikka avaruusolento ei itse asiaa tietäisi, ni kuvittelisi että isä Kentille, joka varmaa tiesi, olisi vähä vaikea soveltaa Raamatun suhdetta ihmiseen avaruusolentoon.
: Re: Teräsmies on...
: X-men 22.09.2005 klo 23:20:55
Pre-crisis-Teriksen uskontoon viitattiin monen monituista kertaa. Hänen jumalansa oli Rao. Suomeksikin tulleen Kryptonin historian mukaan Rao oli muinoin vain yksi kryptonilaisten palvomista jumalista. Teriksen esi-isä (tietysti) oli yksi Raon profeetta joka kertoi että on vain yksi jumala - Rao.

Juu tuon tiesin mutta tarkoitin Maapallon uskontoja, niitä Teris ei tainnut juuri noudattaa.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 22.09.2005 klo 23:28:57
Kun tämä tuntuu herättävän mukavasti keskustelua ja varmaan esimerkkejä ja sanottavaa löytyy muistakin hahmoista, niin erotin tämän uskontopuolen omaksi ketjukseen. Eli supersankarien uskonnollisuus. Miten sitä on kuvattu jne.
Mielenkiintoisen asiastahan tekee se, että melkoinen määrä sankareista on itse jonkin sortin jumalia (Thor) tai ainakin jollain lailla kytköksissä jumaliin (Ihmenainen). He kuitenkin elävät sarjakuvissa hyvin meidän maailmamme kaltaisessa paikassa, jossa toimii myös meidän tuntemiamme maailmanuskontoja.

Vaikka avaruusolento ei itse asiaa tietäisi, ni kuvittelisi että isä Kentille, joka varmaa tiesi, olisi vähä vaikea soveltaa Raamatun suhdetta ihmiseen avaruusolentoon.
Tähän on oikeastaan kaksikin ratkaisua. Eräissä piireissä UFOt ja ulkoavaruuden elämänmuodot käsitetään demoneiksi (tai vaihtoehtoisesti yleensä henkiolennoiksi, sekä hyviksi että pahoiksi). Toisaalta monien mukaan kysymyksellä, onko muualla avaruudessa elämää ei ole Raamatun ja kristinuskon (puhun tietenkin vain kristinuskon näkökulmasta, kun en muiden uskontojen kantaa asiaan pahemmin tunne) kannalta merkitystä. Jeesus siis tuli vain maapalloa ja sen syntiinlangenneita ihmisiä varten tai sitten Jeesus on käynyt moikkaamassa muitakin maailmankaikkeuden elämänmuotoja (vähän riippuen tietenkin siitä, että ovatko he langenneet syntiin vai eivät). Pappa-Kent siis saattoi ihan vapaasti kasvattaa Clarkin kristilliseen uskoon.

Jossain vaiheessa pitäisi metsästää käsiin Byrnen Ihmenais-kirja, jossa Ihmenainen kohtaa funtamentalistisen uskonlahkon (muistaakseni ovat kristittyjä). Byrnellähän on muutenkin ollut toisinaan uskonnollisia teemoja. Franklin Richards kasvoi yhdessä tarinassa (IN 4/84) aikuiseksi ja oli jeesusmainen ihmeidentekijä. Next menissä yksi päähenkilöistä paukahti uskoon ja rupesi saarnaajaksi. Blood of the Demon -sarjassa on Kanadassa toimiva hämärä ihmeitä tekevä tyyppi, joka sanoo nimekseen Joshua. Kiinnostavaksi tuon hepun tekee (nimen lisäksi) se, että se ammutaan kesken talk-shown ja herää seuraavalla sivulla kuolleista. Kyse ei kuitenkaan ole (mielestäni) viittauksesta Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen vaan Ilmestyskirjan kertomukseen pedosta (Ilm. 13:3), joka yhden tulkinnan mukaan on antikristus, joka salamurhataan, mutta herää siitä eloon kaikkien hämmästykseksi.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 22.09.2005 klo 23:46:14
Käsittääkseni myös Chuck Dixon ja Scott McDaniel, jotka ovat aktiivisia kristittyjä (elikkäs uskiksii), ovat töihinsä (Robin, Nightwing, Batman) pistäneet uskonnolisia aiheita.

Ja Crisis on Infinite Earhts alkaa hyvin raamatullisesti.

Uskontoon viittaavia kansia:
Flash #198 (http://www.comics.org/graphics/covers/1428/400/1428_4_198.jpg)
Green Lantern&Green Arrow #89 (http://www.comics.org/graphics/covers/1448/400/1448_4_089.jpg)
Brave and bold #108 (http://www.comics.org/graphics/covers/1098/400/1098_4_108.jpg)
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Markku Myllymäki 22.09.2005 klo 23:49:36
Eikös Azrael ollut ihan enkeli?
: Re: Teräsmies on...
: Rami Rautkorpi 23.09.2005 klo 10:29:58
Muistelen minäkin että post-crisis-Teris on myös vannonut Raon nimiin.

Minunkin tiedetään lukuisasti lausahtaneen: "Voi Jeesus!"

Byrnen The Man of Steel päättyi siihen, kun Teräsmies lentää jonnekin vuorenhuipulle ja pohti kaikkia asioita, jotka Jor-Elin tallenne oli opettanut hänelle Kryptonista, mutta jotka olivat hänelle pelkkää triviaa. Kryptonin jumalten nimet olivat yksi asia. Teris ei sentään todennut, että vähät sellaisista epäjumalista, minulle riittää vanha kunnon Jeesus Kristus!


Jeesus siis tuli vain maapalloa ja sen syntiinlangenneita ihmisiä varten tai sitten Jeesus on käynyt moikkaamassa muitakin maailmankaikkeuden elämänmuotoja (vähän riippuen tietenkin siitä, että ovatko he langenneet syntiin vai eivät). Pappa-Kent siis saattoi ihan vapaasti kasvattaa Clarkin kristilliseen uskoon.

Tuo on standardivastaus tosimaailman kristityille, jotka tunnetusti ovat kaikki ihmisiä, mutta Clark on itse avaruusolento. Eikö Jonathanin olisi vähän vaikea opettaa Clarkille, että Jeesus lunasti kuolemallaan hänen syntinsä, jos Jonathan ei itse asiassa tiedä a) ovatko kryptonilaiset syntiinlangenneita ja b) onko siinä tapauksessa Jeesus lunastanut heidänkin syntinsä?

Blood of the Demon -sarjassa on Kanadassa toimiva hämärä ihmeitä tekevä tyyppi, joka sanoo nimekseen Joshua. Kiinnostavaksi tuon hepun tekee (nimen lisäksi) se, että se ammutaan kesken talk-shown ja herää seuraavalla sivulla kuolleista. Kyse ei kuitenkaan ole (mielestäni) viittauksesta Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen vaan Ilmestyskirjan kertomukseen pedosta (Ilm. 13:3), joka yhden tulkinnan mukaan on antikristus, joka salamurhataan, mutta herää siitä eloon kaikkien hämmästykseksi.

Mutta eikö se nimenomaan ole viittaus Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen? Antikristus on Jeesuksen jäljittelijä, väärä messias, harhauttaja. Samaan ideaan pohjautuu myös Mark Millarin Chosen, jossa Antikristus itsekin aluksi luulee olevansa Jeesuksen toinen tuleminen.

Hupaisaa tietysti olisi, jos Jeesus oikeasti tekisi comebackinsä Blood of the Demonissa. Saataisiin DC:n universumin nykyinen versio päättymään todella apokalyptisissä tunnelmissa.


- X-miesten Painajainen on uskonnollinen. Muistaakseni Claremont kertoili että tuntui hyvältä idealta tehdä Kurtista uskovainen kun hän kerran näyhttää demonilta.

Ja Chuck Austen teki ateistinraivollaan siitä kauhean sotkun. Lienee parasta, että lainaan Paul O'Brienia tässä:

http://www.thexaxis.com/uncannyxmen/uncannyxmen424.htm
You may also be wondering how the Church of Humanity plans to simulate the Rapture.  After all, that involves good Catholics being taken up to Heaven.  Well, they're going to disintegrate people using evil doctored communion wafers.

I'll just repeat that.  The villains are going to usurp command of Catholicism by installing Nightcrawler as the Pope and using murderous disintegrating communion wafers.  No, this is not meant to be a comedy story.

[...]

Thanks to the many readers who have now written to inform me that the Rapture, as depicted in this issue, is actually Protestant theology, and not Catholic at all.  I'm not sure how you do sarcastic slow applause in print, but imagine it here.


Azraelin enkeliydestä vihjailtiin, samoin Terästytön, ja Zauriel oli enkeli.

Viittasin tähän aiemmin keskustelussa Azzarellon Teriksestä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3023.msg49878#msg49878), eli DC:n universumissa Jumalan olemassaolo ei ole supersankareiden sisäpiirille mikään uskonasia. En ole ihan varma, ovatko kaikki Oikeuden puolustajat tavanneet Häntä henkilökohtaisesti, mutta Zauriel ja muut enkelit sekä Spectre todistavat aika vahvasti työnantajansa olemassaolon puolesta. Kyseenalaista on vain se, kuinka eheänä kristillinen teologia voi säilyä maailmassa, jossa on kaikenlaisia avaruusolentoja ja kreikkalaisia jumalia. Onko DC:n universumissa Jeesuksen lunastus sen puunkaan arvoinen, johon se on naulattu? (Ja Rick Veitchin mukaan se puu muuten oli Rämeen olento...)


Brian Bendisin Daredevilissä pyörii tällä hetkellä "Decalogue"-sarja, eli kunkin numeron teemana on yksi kymmenestä käskystä. Bendis on juutalainen, mutta en tiedä, onko hän juutalainen-juutalainen, vai maallistunut juutalainen... Ja Daredevilhän itse asiassa on yksi kuuluisimmista katolisista supersankareista. Miller repi siitä vähän symboliikkaa Born Againissä, ja katolisen Kevin Smithin Guardian Devil oli antikristusvauvoineen ihan täyttä kristillistä roskaviihdettä.
: Re: Teräsmies on...
: Maisteri Outo 23.09.2005 klo 11:05:52
Ja Daredevilhän itse asiassa on yksi kuuluisimmista katolisista supersankareista. Miller repi siitä vähän symboliikkaa Born Againissä, ja katolisen Kevin Smithin Guardian Devil oli antikristusvauvoineen ihan täyttä kristillistä roskaviihdettä.

Hauskin juttu tuossa Guardian Devilissä on, että lopulta itse Mefiston (paholaisen) pitää kertoa Daredevilille, kuinka sitä Raamattua tulkitaan.  :D
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 23.09.2005 klo 11:59:52
Eikö Jonathanin olisi vähän vaikea opettaa Clarkille, että Jeesus lunasti kuolemallaan hänen syntinsä, jos Jonathan ei itse asiassa tiedä a) ovatko kryptonilaiset syntiinlangenneita ja b) onko siinä tapauksessa Jeesus lunastanut heidänkin syntinsä?
Joo, tuo on totta, mutta käytännössä sillä opetuksella ei olisi mitään haittavaikutuksiakaan. Olisihan Jeesus edelleen kuitenkin maailmankaikkeuden luoja ja Jumala ja häneen kannattaa uskoa, vaikka ei olisikaan langennut syntiin. Toisaalta Jonathanin ja Marthan opetukset varmasti myös auttaisivat Clarkia selviämään maailmassa, joka on syntiinlangennut. Vaikka kryptonilaiset eivät olisikaan lainkaan langenneet syntiin, niin siitä huolimatta he voivat tehdä niin.

Mutta eikö se nimenomaan ole viittaus Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen?
Olisi tietenkin, mutta kiertokautta.

Thanks to the many readers who have now written to inform me that the Rapture, as depicted in this issue, is actually Protestant theology, and not Catholic at all.  I'm not sure how you do sarcastic slow applause in print, but imagine it here.
Tämä jäi vähän mietityttämään. En tosin tiedä katolisten virallista oppia lopun ajoista tai Ilmestyskirjan tulkinnasta, mutta kuitenkin juuri katoliset munkit kehittivät vastauskonpuhdistuksen aikaan futuristisen tulkintamallin, johon liittyy mm. Austenin tässä mainitsema tempaus, jossa "hyvät katoliset" otetaan taivaaseen. Protestanttiset piirit alkoivat omaksua futuristista tulkintaa vasta 1800-luvun alkupuolella eikä se vieläkään ole kaikissa protestanttisissa piireissä mitenkään vallitseva (vaikka sen kannattajat niitä äänekkäimpiä ovatkin).

Bendis on juutalainen, mutta en tiedä, onko hän juutalainen-juutalainen, vai maallistunut juutalainen...
Noista aiemmin postaamistani kansista tuon Flashin kirjoittaja on myös juutalainen ja siinä tuskin viitattiin kristinuskoon, vaikka rukoiltiinkin.

Pistän vielä tähän liitteeksi sivun Namor #13:sta, jossa Thor joutuu todistamaan oikeudessa ja vannomaan käsi Raamatulla! Byrnen tekosia tietenkin.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Rami Rautkorpi 23.09.2005 klo 13:17:16
Joo, tuo on totta, mutta käytännössä sillä opetuksella ei olisi mitään haittavaikutuksiakaan. Olisihan Jeesus edelleen kuitenkin maailmankaikkeuden luoja ja Jumala ja häneen kannattaa uskoa, vaikka ei olisikaan langennut syntiin.

Mielenkiintoinen hypoteesi, ottaen huomioon lunastuksen keskeisen aseman kristillisessä teologiassa, mutta puskee ulos ketjun aiheesta. Voisit halutessasi kirjoittaa Deathmatchiin selvityksen syntiinlankeemattomuuden utilitaristisista implikaatioista kristinuskossa ("kannattaa uskoa")...

Tämä jäi vähän mietityttämään. En tosin tiedä katolisten virallista oppia lopun ajoista tai Ilmestyskirjan tulkinnasta, mutta kuitenkin juuri katoliset munkit kehittivät vastauskonpuhdistuksen aikaan futuristisen tulkintamallin, johon liittyy mm. Austenin tässä mainitsema tempaus, jossa "hyvät katoliset" otetaan taivaaseen.

En nyt tiedä kuinka tarkasti Austen kuvaa tarinassa "tempausta", mutta O'Brien nimenomaan tähdentää, että lehden kuvaus on protestanttista teologiaa. Eli mitä todennäköisimmin viittaa LaHayen ja Jenkinsin "Left Behind"-kirjoillaan markkinoimaan premilleniaaliseen suuntaukseen. Ilmeisesti katolisen kirkon katekismuksessa on torjuttu nimenomaan premilleniaalisuus:

http://www.catholic.com/library/Rapture.asp
The Church has rejected the premillennial position, sometimes called "millenarianism" (see the Catechism of the Catholic Church 676).

Mutta vähintäänkin voisi kuvitella, että jos Austen olisi yhtään perillä näistä asioista, ero katolisen ja USA:ssa paremmin tunnetun protestanttisen tempausteologian välillä tulisi esille itse tarinassa. Näin ei ilmeisesti ole, joten mielestäni voimme hyvin antaa hänelle ne sarkastiset hitaat aplodit.

Noista aiemmin postaamistani kansista tuon Flashin kirjoittaja on myös juutalainen ja siinä tuskin viitattiin kristinuskoon, vaikka rukoiltiinkin.

Jaa että jotkut muutkin kuin kristityt rukoilevat? Juutalaisetkin? Onko Salama juutalainen? Siis mitä?

Pistän vielä tähän liitteeksi sivun Namor #13:sta, jossa Thor joutuu todistamaan oikeudessa ja vannomaan käsi Raamatulla! Byrnen tekosia tietenkin.

Tietenkin... Sattuuko sinulla olemaan täydellinen kokoelma Next Menejä? Pystyisitkö tarkistamaan tämän hieman epämääräisesti referoidun väitteen (http://www.celebatheists.com/wiki/index.php?title=John_Byrne)?
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Storm_ 23.09.2005 klo 13:36:02
Eikös Ryhmä-X:n Kittyn uskonto viitannut jotenkin Juutalaisuuteen? Muistaakseni jossain vanhassa lehdessä tämä puhui kuitenkin isovanhempiensa puolesta. Saatan muistaa väärinkin.

Ja eiköhän Marvel 8/1995 numerossa näytetä suurimmaksi osaksi Marvel sankarien uskonnosta, kun Warlockin naisellisempi puoli eli Jumalatar ilmestyy heille.
Tosin osaa uskonnoinnoista en tunnista, että sattaa olla niitä vanhoja ja osa sellaisia, mitkä on nykyään.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Rami Rautkorpi 23.09.2005 klo 13:56:33
Minulla on kaikki Next Menit mutta en muista että kertaakaan Byrne olisi sanonut olevansa ateisti.

Olisi vain hyvä saada lähde oikein. Sehän on selvää, ettei miehellä ole ainuttakaan kristillistä luuta kehossaan...


Eikös Ryhmä-X:n Kittyn uskonto viitannut jotenkin Juutalaisuuteen? Muistaakseni jossain vanhassa lehdessä tämä puhui kuitenkin isovanhempiensa puolesta.

Kitty on juutalainen, mutta en tiedä, onko hänkään juutalainen-juutalainen vai maallistunut juutalainen... Hän tosiaan kävi kerran jossain Holokaustin muistotilaisuudessa. Ei kuitenkaan tule mieleen mitään, mikä osoittaisi hänen uskonnollisuutensa. Tosin hän on tainnut käyttää Daavidin tähteä aika näkyvästi koruissa, mutta edelleen, se voi olla hieman eri asia juutalaisille kuin risti kristityille ja ei-kristityille.

Ja eiköhän Marvel 8/1995 numerossa näytetä suurimmaksi osaksi Marvel sankarien uskonnosta, kun Warlockin naisellisempi puoli eli Jumalatar ilmestyy heille.

En ihan muista. Mitä siinä oikein näytettiin? Marvelin sankareita harjoittamassa omia uskontojaan? Jakautuivatko hahmot eri ryhmittymiin jotenkin uskonnollisten taipumuksiensa mukaan?

Mutta tuosta tuli mieleeni Hämähäkkimies: Taistelutovereissa julkaistu Thanos-juttu ja Warlockin hautakirjoitus. Jotenkin näin se meni: "Tässä lepää Adam Warlock -- Jumalantappaja, kahden maailman vapahtaja, piinattu sielu." Siinä on minulle maittavaa uskonnollista paatosta.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Tero Mäntylä 23.09.2005 klo 14:11:44
uskonnollisuutensa. Tosin hän on tainnut käyttää Daavidin tähteä aika näkyvästi koruissa, mutta edelleen, se voi olla hieman eri asia juutalaisille kuin risti kristityille ja ei-kristityille.

Painajainen, Kitty ja Wolverine tapasi jossain tarinassa vampyyrin. Painajaisella risti toimi vampyyriä vastaan. Wolverine teki sen jälkeen ristin kynsillään mikä ei toiminut kun herra uskoo vain aisteihinsa. Kitty käytti sitten Daavidin tähteä joka toimi koska uskonnollinen symboli toimi vampyyriin jos käyttäjä jollain tasolla siihen uskoo.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Rami Rautkorpi 23.09.2005 klo 14:17:21
Tongin tuota Byrne-asiaa vähän lisää, ja löysin John Byrne Forumin vastineen Deathmatchille. (http://jb.24-7intouch.com/forum/forum_posts.asp?TID=2436&PN=1&TPN=1) Älä katso, Welzu! Ja tässä vaiheessa olisi varmaan hyvä huomauttaa, että huomiot Byrnen maailmankatsomuksesta sopivat tähän ketjuun sikäli kuin ne vaikuttavat hänen tapaansa kuvata uskonnollisuutta sarjakuvissa. Yleiset kommentit koskien Byrnen tyypillisen leppoisaa argumentaatiota Jumalaa vastaan kuuluvat Deathmatchiin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3414.0).
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 23.09.2005 klo 14:20:18
Voisit halutessasi kirjoittaa Deathmatchiin selvityksen syntiinlankeemattomuuden utilitaristisista implikaatioista kristinuskossa ("kannattaa uskoa")...
Utilitaris...siis hä? Mutta joo, voin pistää sinne jotakin jatkoa...

Ilmeisesti katolisen kirkon katekismuksessa on torjuttu nimenomaan premilleniaalisuus:
Mielenkiintoista, koska premillenialismi käy yleensä käsi kädessä futurismin kanssa, mutta toisaalta protestanttinen futurismi on hieman erilaista kuin katolinen. Tosin nykykatolinen oppi asiasta taitaa olla jonkinlainen sekoitus futurismia ja Augustinuksen amillenialismia (tuon artikkelin pohjalta lähinnä päättelin näin).

Jaa että jotkut muutkin kuin kristityt rukoilevat? Juutalaisetkin? Onko Salama juutalainen? Siis mitä?
Okei, siis toki Flash varmaan rukoilee ihan kristittyjen Jumalaa (miksipä ei juutalainen kirjoittaja voisi kirjoittaa kristinuskoon liittyvistä asioista). Joten olisin voinut jättää loppuhuomautukseni pois. Pointti kun oli vain se kirjoittajan juutalaisuus.

Tietenkin... Sattuuko sinulla olemaan täydellinen kokoelma Next Menejä? Pystyisitkö tarkistamaan tämän hieman epämääräisesti referoidun väitteen (http://www.celebatheists.com/wiki/index.php?title=John_Byrne)?
On Next menit, mutta ei tuon toteaminen vaadi niitä. Mainostaahan Byrne omalla foorumillaankin aika usein ateismiaan. Esim. tässä (http://byrnerobotics.com/forum/forum_posts.asp?TID=2061&KW=atheist)
Dad's a Buddhist. I am an athiest -- and sometimes
rather LOUD about it!

Tongin tuota Byrne-asiaa vähän lisää, ja löysin John Byrne Forumin vastineen Deathmatchille. (http://jb.24-7intouch.com/forum/forum_posts.asp?TID=2436&PN=1&TPN=1) Älä katso, Welzu!
Miksi luulet, että en olisi jo katsonut? Noita uskontoväittelyjä löytyy Byrnefoorumilta aika kasa.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Petteri Oja 23.09.2005 klo 14:22:21
Painajainen, Kitty ja Wolverine tapasi jossain tarinassa vampyyrin. Painajaisella risti toimi vampyyriä vastaan. Wolverine teki sen jälkeen ristin kynsillään mikä ei toiminut kun herra uskoo vain aisteihinsa. Kitty käytti sitten Daavidin tähteä joka toimi koska uskonnollinen symboli toimi vampyyriin jos käyttäjä jollain tasolla siihen uskoo.

Tuo vampyyritarina lienee Sarjakirjan 86 X-Miehet vastaan Dracula! Wolvien ristinmerkki on jotenkin jäänyt mieleen.

Niin siinä MARVELissa 8/95 (ja 9/95) julkaistiin Ikuisuusristiretket, jossa joku valo-olento kutsui kaikki Marvelin "uskovaiset" sankarit jonnekin ja "uskottomat" jäivät ilman kutsua. Kutsuttujen joukossa oli ainakin Sue Storm ja Daredevil, ja monia muita. Hitsi kun ei muista.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Kivik 23.09.2005 klo 14:23:12
Täältä löytyy melkoisesti tietoa uskonnoista science-fiction- ja fantasiakirjallisuudessa ja tuon listan mukaan ainakin X-Menien uskonnolliset viitaukset on myös kartoitettu 44%:sti.

http://www.adherents.com/lit/index.html
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 23.09.2005 klo 14:24:50
Niin ja aiheeseen palataksemme, Alec Stevens (ehkä suomalaisille tuntemattomampi, mutta on tehnyt muutaman palkitun albumin, kuvittanut yhden Sandman-jakson, oli pitkään New York Timesin pilakuvittaja ja ollut jo 14 vuotta opettajana Kubertin koulussa sekä tietenkin yksi kristillisen sarjakuvan puuhamiehistä) teki muinoin DC:lle Batman-tarinan, joka oli vahvasti kristillinen. Valitettavasti tarinaa ei ikinä julkaistu, koska kesken hommaa toimittajat vaihtuivat ja kai lehtikin, johon tuo olisi mennyt, lopetettiin.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Rami Rautkorpi 23.09.2005 klo 14:56:49
Okei, siis toki Flash varmaan rukoilee ihan kristittyjen Jumalaa (miksipä ei juutalainen kirjoittaja voisi kirjoittaa kristinuskoon liittyvistä asioista). Joten olisin voinut jättää loppuhuomautukseni pois. Pointti kun oli vain se kirjoittajan juutalaisuus.

Itse asiassa tässä välissä voisi tehdä sen huomion, että suuri osa supersankarisarjakuvan kulta- ja hopeakauden legendoista on ollut juutalaisia. He ovat kuitenkin pitäneet oman uskontonsa lähes kokonaan poissa sarjakuvistaan, ja hahmot ovat olleet epäilemättä kaupallisista syistä enimmäkseen WASP:eja. Vasta näin vuosien jälkeen on lehdissä uskaltauduttu esittämään, että esim. Ben Grimm on luojansa tavoin juutalainen.

On Next menit, mutta ei tuon toteaminen vaadi niitä. Mainostaahan Byrne omalla foorumillaankin aika usein ateismiaan. Esim. tässä (http://byrnerobotics.com/forum/forum_posts.asp?TID=2061&KW=atheist)

No eipä ihmekään, että oli vaikeuksia löytää tarkka viittaus johonkin, missä John Byrne sanoo olevansa ateisti... hänhän ei osaa kirjoittaa sitä oikein.

Miksi luulet, että en olisi jo katsonut?

Koska pääsi ei ole vielä räjähtänyt! Vai onko se?

Täältä löytyy melkoisesti tietoa uskonnoista science-fiction- ja fantasiakirjallisuudessa ja tuon listan mukaan ainakin X-Menien uskonnolliset viitaukset on myös kartoitettu 44%:sti.

Itse asiassa X-Men -romaanien. Sarjakuvia näyttää indeksissä olevan vain kourallinen. Ei välttämättä anna edustavaa otosta X-miehistä. Enkä oikein ymmärrä tuota tietokantaa ylipäänsä. Yritin testata sitä haulla "x-men", ja tuloksena oli osumia sellaisista "ryhmistä" kuin "mutants", "cajun" ja "movies". Ne eivät kyllä ole minulle tuttuja uskontoja...
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 23.09.2005 klo 15:26:16
Itse asiassa tässä välissä voisi tehdä sen huomion, että suuri osa supersankarisarjakuvan kulta- ja hopeakauden legendoista on ollut juutalaisia. He ovat kuitenkin pitäneet oman uskontonsa lähes kokonaan poissa sarjakuvistaan, ja hahmot ovat olleet epäilemättä kaupallisista syistä enimmäkseen WASP:eja.
Ilmeisesti tämä "lähes"-sana ottaa huomioon juuri Teräsmiehen ja vaikkapa Hopeasurffarin kaltaiset hahmot, jotka enemmän tai vähemmän tietoisesti on tehty messiashahmoiksi. Teräsmies on selkeästi vanhan juutalaisen odotuksen mukainen messias, joka tuo oikeudenmukaisuutta maailmaan. Ainoastaan se tärkein on jätetty pois eli Israelin valtakunnan ennalleenasettaminen (mikä 1930-luvulla oli juutalaisille vielä unelma vain), mutta ehkä asian voisi tulkita niin, että Teräsmiehessä koko maailma kuvaa Israelia. Tai sitten niin kuin tuolla aloitusviestin linkin takana sanotaan
Of course he's not christian... He is THE MESSIAH, a god come to reclaim Israel for his chosen people. Although Isreal in now called Metropolis, and he got a little distracted by people with the initials L.L.
Hopeasurffari taas on eri tavalla messiaaninen. Siinä se hengellinen puoli on vahvemmin esillä. Tietenkin tähän liittyen Hopeasurffarin alkuperä Galactuksen airuena tuo mielenkiintoisen lisän.

Koska pääsi ei ole vielä räjähtänyt! Vai onko se?
Ei se ole räjähtänyt, mutta en ole kokenut Byrnefoorumin uskontokeskusteluja sen kummempana kuin meidän Deathmatchiammekaan.

- Astro Cityssä oli uskovaisten supersankarien joukko. Ryhmällä oli virallinen nimi joka nyt minulta pakenee, mutta monet kutsuivat heitä nimellä "Jesus Freaks".
Ja olihan Marvelillakin ihan varta vasten kehitetty uskovainen supersankari Illuminator (http://www.comics-db.com/Marvel_Comics/I/Illuminator/). Marvel julkaisi tuota yhdessä Nelsonin kanssa, mutta aikomus oli tehdä myös yhteisseikkailuja muiden Marvelin sankarien kanssa (se siis sijoittui ihan Marvel-universumiin). Lehti kuitenkin lopetettiin kolmannen numeron jälkeen (tuossa on listattu nelonen, mutta sitä ei koskaan tullut).
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: X-men 23.09.2005 klo 16:53:07
Niin siinä MARVELissa 8/95 (ja 9/95) julkaistiin Ikuisuusristiretket, jossa joku valo-olento kutsui kaikki Marvelin "uskovaiset" sankarit jonnekin ja "uskottomat" jäivät ilman kutsua. Kutsuttujen joukossa oli ainakin Sue Storm ja Daredevil, ja monia muita. Hitsi kun ei muista.

Siellä oli liuta sankareita/rittaria mm. eräs Ikuisuuskiven haltija joka ei ole maapallolta.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: q-mies 23.09.2005 klo 20:59:36
Tuo vampyyritarina lienee Sarjakirjan 86 X-Miehet vastaan Dracula! Wolvien ristinmerkki on jotenkin jäänyt mieleen.

Eipäs muuten olekaan Uncanny X-Men Annual #6 vaan Suomessa edelleen julkaisematon UXM #159. Wolverinen kohdalta meni oikein, samoin Painajaisen mutta Kitty käytti ristiä eikä hänenkään kohdalla se tehonnut, koska:
: Dracula
"Little fool, you have outsmarted yourself! The cross has no power over such as I if the wielder does not believe it in! You are no christian, you are a hebrew!"

Tuossa Infinity Crusadessa oli Marvelin sankarit jaettu suunnilleen tasan uskiksiin ja ei-uskiksiin.

Joo mutta Petohan siinä selittää että hänkin uskoo jumalaan ja silti häntä ei otettu eikä esim. Painajaista muistaakseni noteerattu lainkaan. Ilmeisesti Jumalatar ei tiennyt että on elämää Ameriikan ulkopuolellakin.. :P
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: J.M:salo 23.09.2005 klo 22:22:35
Tuossa tarinassahan ei ollut kysymys uskonnosta vaan yleisesti ottaen elämää ohjaavasta ohjenuorasta, jota hahmo seuraa "uskonnollisesti". Hämähäkillä oli se "voiman mukana tulee vastuu", ja yleinen usko ihmisen perimmäiseen hyvyyteen.

Kurt/Painajainen, niin kristitty kuin olikin, saattoi olla niin nähnyt maailman pahuutta että häneltä tämmöinen naiivinen ajatus ei oikein onnistunut. Ja niinpä hän ei päässyt mukaan. Ja Peto varmaan analysoi kamaa liikaa (?).

Heitän tämän muistista, mutta aika satavarma olen että meni oikein.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: X-men 23.09.2005 klo 22:53:28
Inferno oli kai ainoa, eivätkä he siinäkään tavanneet muita mutantteja.

No Rachel tapasi Madelynen ja Maddie on/oli mutantti.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: TeroH 24.09.2005 klo 18:22:12
- Astro Cityssä oli uskovaisten supersankarien joukko. Ryhmällä oli virallinen nimi joka nyt minulta pakenee, mutta monet kutsuivat heitä nimellä "Jesus Freaks".

Nimi on Crossbreed, esiintyivät "Confession"-tarinakokonaisuudessa. Kaikilla hahmoilla oli raamatulliset nimet: Noah, Daniel, Maria, David, Peter ja Joshua. Jakelivat lisäksi käännytyslappuja kadun kulmassa vastaantulijoille ja julistivat evankeliumia samalla ohikulkijoille. Kannattanevat siis jotain herätysliikkeiden tyyppistä kristinuskon haaraa.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Rami Rautkorpi 25.09.2005 klo 21:47:27
Tuossa Infinity Crusadessa oli Marvelin sankarit jaettu suunnilleen tasan uskiksiin ja ei-uskiksiin. Esim. Hämähäkkimies oli uskisten leirissä.

Vision analysoi jaottelua näin:

Kaikki kadonneet jakavat yhteisen piirteen tai kokemuksen. Heillä on henkinen luonne, tai he ovat kokeneet uskonnollisuuteen viittaavan kokemuksen. Useimmat kadonneista uskovat voimakkaasti moraalisiin arvojärjestelmiin tai henkiseen maailmaan. Ne harvat, jotka eivät mahdu tähän joukkoon, ovat "kuolleet" tavalla tai toisella.

Tämä on hieman epämääräinen luokittelu -- Vision tuntuu sanovan esim. Charles Xavierille päin naamaa, ettei tämä usko moraalisiin arvojärjestelmiin. Pedon tapaus ehkä selventää asiaa hieman, vaikka Vision selittää senkin hieman kummallisesti:

Mitä ilmeisimmin siksi, että uskosi [J]umalaan ei ole yhtä vahva tai yhtä yleisesti tiedossa kuin kadonneilla.

Pidän todennäköisenä, että huolimatta innostaan tunnustaa jumaluskonsa Pedon maailmankatsomus on samankaltainen kuin Albert Einsteinin, joka uskoi "Spinozan Jumalaan, joka paljastaa itsensä olevaisen järjestyksellisessä harmoniassa, eikä Jumalaan, joka piittaa ihmisten kohtaloista ja tekemisistä". Tässä tapauksessa Peto ei pitäisi Jumalaa moraalisena auktoriteettina, mikä olisi syy siihen, että Jumalatar hylkäsi hänet.

Mielestäni Hämiksessä ei ikinä ole mainittu Peterin uskonnollisuudesta.

Paul Jenkinsin tarinoissa Peter on yksinpuheluissaan käynyt "keskusteluja" Jumalan kanssa kurjasta kohtalostaan. Tietysti tämän voi tulkita kauan sitten jumaluskonsa hylänneen ironiseksi pohdiskeluksi, mutta yhtä hyvin kyse voi olla ihan aidosta uskonkamppailusta. Tässähän asian sulattamista helpottaa se, että Marvelin ihmeidentäyteisessä universumissa jumalhypoteesi on huomattavasti vahvemmissa kantimissa kuin meidän todellisuudessamme...
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 05.01.2006 klo 13:58:05
Haa. Nyt se selvisi! Teräsmies on metodisti (http://www.adherents.com/lit/comics/Superman.html). Ainakin Elliot S! Magginin mielestä.
Muiden sarjakuvahahmojen uskonnollisuudesta voi lukea sitten täältä (http://www.adherents.com/lit/comics/comic_book_religion.html).
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: J.M:salo 05.01.2006 klo 23:37:08
Et haluaisi selittää mitä nuo termit tarkoittaa? Itselle on aika hepreaa puolet noista ihmisten uskontojen nimistä. Varsinkin Batmanin.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 06.01.2006 klo 12:43:07
No koitetaan.
Episkopaalinen kirkko tarkoittaa piispan johtoa korostavaa. Esim. Anglikaaninen kirkko on episkopaalinen kirkko. Anglikaaninen kirkko taas on jossakin katolisuuden ja protestanttisuuden välimaastossa.
Metodismi on anglikaanisesta kirkosta 1700-luvulla lähtenyt kirkkokunta, joka perustuu John Wesleyn työlle. Käytännössä ero tapahtui siksi, että Wesley sai paljon kannatusta USA:ssa ja kun USA itsenäistyi piti myös siellä olevien metodistien itsenäistyä kirkoksi (anglikaaninen (lue englantilainen) kirkko kun ei tietenkään siellä voinut enää toimia).
Protestanttisuus ja katolilaisuus kai on tuttuja juttuja. Baptismikin kai. Sehän juontaa juurensa uskonpuhdistuksen ajan anabaptisteihin, jotka korostivat aikuiskastetta. Nykyisin baptisteja löytyykin sitten joka lähtöön (esim. Tampereellakin on kolme täysin eri baptistiseurakuntaa).
Latter-day saint on myöhempien aikojen pyhä eli mormoni. Mormonismi on Joseph Smithin kautta 1800-luvulla syntynyt liike, joka painottaa mm. ilmoituksen jatkuvuutta (tarkoittaa, että Raamattuun tulee lisää aineistoa ja sitähän on vähän heille tullutkin).
Sitten siellä näytti olevan shintolaisuutta, juutalaisuutta, buddhalaisuutta, agnostismia, ateismia, deismiä, romanilaisuutta, voodoota, intiaaniuskontoja, moonilaisuutta ja scientologiaa.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: J.M:salo 09.01.2006 klo 09:44:37
Kiitoksia.
Tosin, Batman sellaisena kuin minä hänet näen, olisi selkeästi ateisti, tai jotain sinnepäin. Jätkä on toistuvasti kuvattu haluttomaksi uskomaan mihinkään suurempaan, ja kaikki mitä hän tietää yliluonnollisesta viittaa siihen että hän saa iskettyä sen kanveesiin 20 sivussa.

Ilmeisesti kuvaukset ovat kuitenkin kolkytvuotta vanhoja. Batman on muuttunut paljon niistä ajoista.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Otto Sinisalo 09.01.2006 klo 10:25:37
Tosin, Batman sellaisena kuin minä hänet näen, olisi selkeästi ateisti, tai jotain sinnepäin. Jätkä on toistuvasti kuvattu haluttomaksi uskomaan mihinkään suurempaan, ja kaikki mitä hän tietää yliluonnollisesta viittaa siihen että hän saa iskettyä sen kanveesiin 20 sivussa.

Todistihan Batman muun muassa Teräsmiehen painivan arkkienkelin kanssa Morrisonin JLA:ssa. Batman uskoo Jumalaan ja hänellä on varmastikin valmiina protokolla tämän päihittämiseksi valmiina "sci-fi-kaapissaan".
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 09.01.2006 klo 10:50:08
Ilmeisesti kuvaukset ovat kuitenkin kolkytvuotta vanhoja. Batman on muuttunut paljon niistä ajoista.
Ei, vaan tuossa Batmanin uskonnollisuutta koskevassa artikkelissa on esimerkkejä otettu mm. Superman/Batman -lehdestä. Eri asia on sitten se, miten kirjoittaja on ne tulkinnut.
Minä olen jostakin syystä yhdistänyt Batmanin aina katolisuuteen. Ehkä se goottilaisuus tai jokin saa sen aikaan.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: J.M:salo 09.01.2006 klo 11:31:46
Vaikea vain kuvitella Batman uskomassa tai luottamassa johonkuhun. Jätkä ei ilmeisesti luota edes itseensä, niin vaikea nähdä hänen luottavan Jumalaan.

Tosin mulla on ollut vaikeuksia tajuta, miksi Marvelin universumissa on niin paljon kristittyjä, kun Jesse ja sen pappa ovat about ainoat joilla ei ole edustajia Kostajissa.

Nämä kommentit liittyvät jollain tasolla toisiinsa.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: X-men 10.01.2006 klo 03:30:44
Tosin mulla on ollut vaikeuksia tajuta, miksi Marvelin universumissa on niin paljon kristittyjä, kun Jesse ja sen pappa ovat about ainoat joilla ei ole edustajia Kostajissa.

Jos tarkoitat enkeleitä niin ei ole Kostajissa mutta on R-X:ssä jossa tosin on/oli myös piru (eli Painajainen ja oli siksi kun en nyt muista onko kuollut vai taas elossa) ja minulla on sellainen käsitys että Kapu Amerikka ja Pymin pariskunta ovat suht.koht. uskovaisia. Palautetaan taasen mieleen 3:s Ikuisuus-sota.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: X-men 10.01.2006 klo 03:38:30
Battle Pope on mainittu jossain toisessa ketjussa, mutta mainitaan nyt täälläkin. Robert Kirkmanin kirjoittaman lehden päähenkilö, supersankari, on paavi. Hänen apulaisensa on Jeesus, joka on vähän yksinkertainen hippi.

Minkä yhtiön markkinamiehissä tuo idea on virinnyt? Taitaa Vatikaani omistaa sen yhtiön osakkeita rutkasti.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 10.01.2006 klo 11:32:54
Jos tarkoitat enkeleitä niin ei ole Kostajissa mutta on R-X:ssä jossa tosin on/oli myös piru (eli Painajainen ja oli siksi kun en nyt muista onko kuollut vai taas elossa)
Ryhmä-X:n Enkeli ja Painajainen ovat ihmisiä ja heidän kykynsä/olomuotonsa tulee siitä, että he ovat mutantteja. Heitä ei siis voi verrata vaikkapa Thoriin.

ja minulla on sellainen käsitys että Kapu Amerikka ja Pymin pariskunta ovat suht.koht. uskovaisia. Palautetaan taasen mieleen 3:s Ikuisuus-sota.
Kapteeni Amerikkahan on kuitenkin viime vuosisadan alkupuolella syntynyt, joten uskonnollisuus on ymmärrettävää.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: TeroH 14.01.2006 klo 16:44:03
Battle Pope on mainittu jossain toisessa ketjussa, mutta mainitaan nyt täälläkin. Robert Kirkmanin kirjoittaman lehden päähenkilö, supersankari, on paavi. Hänen apulaisensa on Jeesus, joka on vähän yksinkertainen hippi.

Newsaramassa on muuten BP:n ensimmäinen numero luettavissa kokonaan, jos maistiaisia haluaa: Battle Pope #1 (http://www.newsarama.com/ImageComics/BattlePope/BattlePope01issue.htm).
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: J.M:salo 14.01.2006 klo 17:28:42
Luin tuon numeron Newsaramassa aiemmin. Kirkman on kyllä kumma heppu. Ensin en ollu kuullut siitä yhtään, ja sitte se o äkkiä jokapuolella. Jätkän tuotanto ilmeisesti ylitti jonkun kriittisen pisteen, koska ihan tyhjästä ei jätkä kuitenkaan ilmestynyt.

Invincible on kanssa aika mahtava.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Curtvile 23.04.2006 klo 23:39:05
Tämä ketju on aika hulppea. selasin sen verran äkkiä että joku on ketjussa jo varmaan maininnut klassisen elseworld-tarinan Batman holy terror. Kristillistä paatosta vai ei.
Arvatenkin kaikkien hyllyistä löytyy Greg Garrettin kirja Holy Superheroes!: Exploring Faith and Spirituality in Comic Books
Exploring Faith And Spirituality In Comic Books
tai B.J.Oropezan Gospel According to Superheroes, The Religion And Popular Culture.
Lyhyemmän kaavan ystäville Otto Sinisalo Hulk vastaan Thor Spinistä muutaman vuoden takaa.

Vakaumuksellisempaa supersankaria löytynee AK Comicsin sivuilta tai Strateia Studion Emissary sarjakuvasta. Ainakin viimeksi mainitussa pahis tulee alakerrasta ja sankarien mm. Gideon, Crucifier, Adamant voimat yläkerran ukolta.


: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Johannes_sankari 24.04.2006 klo 03:44:24
Kysymys supersankareiden uskonnollisuudesta on mielenkiintoinen, koska joku voisi erehtyä luulemaan heitä jumaliksi (kuten palstalla onkin väläytelty).
Huolimatta esimerkiksi Teräsmiehen voimatasoista hän ei ole koskaan näyttäytynyt Metropoliksen asukkaille jumalana, kuten ei myöskään Thor, joka tuntuu pitävän vain itse itseään jumalana.
Supersankari-käsite onkin vain vanhan toisintoa, myytit ovat pullollaan väkivahvoja sankareita – vahvempia kuin Teräsmies.
Supersankarit ovat nimenomaan sankareita – ja kuolevaisina heidät voi kategorisoida uskovien joukkoon.
Miksi?
Koska jopa suurin ateisti ei voi olla kieltämättä kosmisten jumalien olemassaoloa sarjakuvamaailmassa (Galactus, Tuonpuoleinen, Kuolema…) ja esim. Oikeus edustaa Marvelin universumissa kaikkein korkeinta.

Jokaisen sankarin uskontotyypin löytäminen on kuitenkin irrelevanttia.
Kysymys pitää asetella toisin, eli miksi supersankarit uskovat.
Luulisi, että noin mahtavilla sankareilla olisi varaa olla uskomatta.
Jokaisessa myytissä kuitenkin esiintyy (olkoon miten mahtava sankari tahansa) sankarin heikkoutta tasapainottava suojeleva hahmo, esim. Perseusta auttoi Athena Meduusan kukistamisessa. Samaten jos meno menee liian kovaksi, voi esim. Kapteeni Universumin voimat siunaantua auttamaan sankaria – Deus ex Machina. Ilman suurempia voimia sankaritkin olisivat avuttomia.
...
Kyse on myytillisen kertomuksen perusideasta. Kaikki sankarit, olkoot miten mahtavia tahansa, ovat silti riippuvaisia jumalista. Eli Baabelin tornia ei kannata alkaa rakentamaan, sitä herättää vain jumalien vihan. Iliaassa oikukkaat jumalat tuhoavat hybrikseen syyllistyneitä sankareita miten mielivät.
Nykyään kerronnallinen tapa vain on vaihtunut, mutta arkaainen maailma tarvitsee silti sankareiden apua tuhoamaan Lex Luthor ja tri. Doom. Jumalaton sankari syyllistyisi hybrikseen, joka taas suistaisi hänet ylimielisyyteen – jumalien epäsuosioon.
Myytillinen perusrakenne varmistaa, ettei sankareilta puutu uskon kohteita. Kyse on tuhansia vuosia vanhasta perusskeidasta, josta ei niin vaan päästä yli eikä ympäri.

PS: Kiitos Curtvile hyvistä kirjavinkeistä, pitääpä noita jostain metsästää!
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Lurker 24.04.2006 klo 07:23:51
<snip>Supersankarit ovat nimenomaan sankareita – ja kuolevaisina heidät voi kategorisoida uskovien joukkoon.
<snip>

Heidän ei myöskään tarvitse epäillä, sillä Teräsmieskin on käynyt Helvetissä (oliko Going into Blazes -seikkailu?).
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 24.04.2006 klo 09:40:09
kuten ei myöskään Thor, joka tuntuu pitävän vain itse itseään jumalana.
Tietenkään Thor ei ole Metropoliksen asukkaille esittäytynyt jumalana, mutta kyllä hän itse pitää itseään sellaisena (kuten itsekin kirjoitit) ja niin pitävät myös muut.
Tietenkin on eri asia vertaavatko he itseään esim. Raamatussa ilmoitettuun Jumalaan.

Supersankarit ovat nimenomaan sankareita – ja kuolevaisina heidät voi kategorisoida uskovien joukkoon.
Tosiaan Teräsmies kuolevaisena voidaan sellaiseksi luokitella, mutta sekä Marvelilla että DC:llä on lukuisia hahmoja, joita nimitetään jumaliksi ja jotka ovat ilmeisesti kuolemattomia (vaikkakin kai voivat kuolla, jos joku tappaa, mutta se ei ole monissa myyteissäkään ongelma).

Koska jopa suurin ateisti ei voi olla kieltämättä kosmisten jumalien olemassaoloa sarjakuvamaailmassa (Galactus, Tuonpuoleinen, Kuolema…) ja esim. Oikeus edustaa Marvelin universumissa kaikkein korkeinta.
Mutta kuinka moni Marvel-maailman ihmisistä tietää noiden olemassaolosta. Galactuksen he ehkä tietävät, koska tämä on yrittänyt maapallonkin syödä, mutta Galactustapa ei olekaan määritelty jumalaksi vaikka kyvyiltään sellaiseksi voidaankin varmaan luokitella jos vaikka vertaa asgardilaisiin.

Jokaisen sankarin uskontotyypin löytäminen on kuitenkin irrelevanttia.
Kysymys pitää asetella toisin, eli miksi supersankarit uskovat.
Ei se uskontotyypin löytäminenkään ole merkityksetöntä. Se kun vaikuttaa kuitenkin paljon ihmisen tapaan käsitellä asioita. Monien uskontojen maailmankuvat ovat jopa toistensa vastakohtia, joten luonnollisesti myös niiden kannattajat ovat hyvin erilaisia.
Esimmäinnen on siis hahmon persoonan kannalta hyvinkin oleellista. Mutta tärkeää on myös se, että syy uskomiselle.

Luulisi, että noin mahtavilla sankareilla olisi varaa olla uskomatta.
Ja luultavaa on päinvastainenkin. Ovathan he kokeneet sen verran paljon, että ajatus kaikkivaltiaasta Jumalasta ei ole enää niin uskomaton.

Ilman suurempia voimia sankaritkin olisivat avuttomia.
Niin, kuten Batman, Daredevil, Tarzan, Mustanaamio jne.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: J.M:salo 24.04.2006 klo 09:51:03
Huolimatta esimerkiksi Teräsmiehen voimatasoista hän ei ole koskaan näyttäytynyt Metropoliksen asukkaille jumalana, kuten ei myöskään Thor, joka tuntuu pitävän vain itse itseään jumalana.

Thorin koko kolmas volume (vuodesta 1998 vuoteen 2004, luulen) käsitteli nimenomaan tätä jumalkysymystä. Alkoi normaalina supersankari-sarjakuvana ja sitten Odin kuoli ja Asgard materialisoitui Nykin ylle.
Seurauksia: Thoriiteista tulee iso uskonto, jumalat parantavat maailmaa ja sitten aikahyppy sadan vuoden päähän ja näytetään millainen paratiisi maailmasta on tullut Thorin ja kumppaneiden hellässä huomassa.

Lehden nimi muuttui muistaakseni "Thor"ista "Thor: King of Asgard"iksi, ja sitten "Thor: King of Earth"iksi.

Ensimmäiset kaksitoista numeroa taidettiin julkaista Mega-Marvelissa aikoinaan.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 24.04.2006 klo 10:19:42
Siis oliko se se Dan Jurgensin kirjoittama ja John Romita jr:n piirtämä juttu?
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: J.M:salo 24.04.2006 klo 10:27:19
Alkoi Romitan piirtämänä, mutta piirtäjä vaihtui pari kertaa tarinan aikana. Jurgensin lempilapsi se taisi kyllä olla ihan kokoajan. Hirveän pitkä tarinakokonaisuus, jossa esitellään uusia hahmoja, kehitetään ne hirveän pitkälle ja sitte tapetaan.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 24.04.2006 klo 10:28:44
Ne Mega-Marvelit luinkin joskus, kun lainasin kaverilta ja hyviä oli. Jurgens on aika hyvä kirjoittamaankin. Ehkä pitäis harkita loppujenkin hankkimista...
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Lönkka 24.04.2006 klo 17:07:02
Luin tuon numeron Newsaramassa aiemmin. Kirkman on kyllä kumma heppu. Ensin en ollu kuullut siitä yhtään, ja sitte se o äkkiä jokapuolella. Jätkän tuotanto ilmeisesti ylitti jonkun kriittisen pisteen, koska ihan tyhjästä ei jätkä kuitenkaan ilmestynyt.

Invincible on kanssa aika mahtava.

Invincible tosiaan rokkaa.

Kyräilin jonkin aikaa Kirkmanin Walking Deadia joka osoittautui varmaan parhaaksi Zombiesarjakuvaksi ikinä Hiltusen Batman vastaan Zombieklubi -sarjista lukuunottamatta.

Invinciblen ekan alpparin ostin vastikään myös pitkällisen kyräilyn jälkeen ja pitääpä hankkia loputkin.

Pitääpä alkaa arpoa tuon Battle Popenkin kanssa :)

Hyville kirjoittajilel on aina täitä. Kun jenkkilässä joku tulee jollain sarjalla suosituksi alkaa ura aukeamaa muutenkin. Vrt vaikkapa Bendis jota välillä tuntui tulevan joka tuutista sitä tahtia että kummastutti ehtiikö äijä laisin nukkumaan.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Johannes_sankari 26.04.2006 klo 02:59:26
Mutta kuinka moni Marvel-maailman ihmisistä tietää noiden olemassaolosta. Galactuksen he ehkä tietävät, koska tämä on yrittänyt maapallonkin syödä, mutta Galactustapa ei olekaan määritelty jumalaksi vaikka kyvyiltään sellaiseksi voidaankin varmaan luokitella jos vaikka vertaa asgardilaisiin.

No jos Galactus saapuisi maan päälle, olisivat miljardit ihmiset kontillaan, olipa "jumalan" aikomus syödä planeetta tai ei.
Asgardilaiset ovat sitä paitsi suhteellisen "heikkoja", mitä Odiniin verrattaessa tulee. Hänet kuitenkin lasketaan kosmisten jumalien kastiin.
...
Mikä muuten herättää kysymyksen, pitäisikö Thanos laskea ko. kosmisiin jumaliin? Hänhän kesti Odinin täyden voiman ja iski Galactuksenkin miltei kanveesiin. Thanoksen voimataso on kauttaaltaan ihan erilainen, mitä esim. maapallon sankareilla.

Ja luultavaa on päinvastainenkin. Ovathan he kokeneet sen verran paljon, että ajatus kaikkivaltiaasta Jumalasta ei ole enää niin uskomaton.
 

En ole ihan samaan mieltä kanssasi, eihän kuitenkaan maailman mahtavinkaan mies luopuisi uskonnostaan oman mahtavuutensa vuoksi. Samaten jos tapaat kosmisia jumalia jopa kahvitauolla, eikö ole paljon luultavampaa, että näitä hallitsee joku korkeampi olento? Itse ainakin olettaisin näin.
Kaveri saapuu hopeisella lainelaudalla luokseni ja sanoo:
Usko Galactukseen!
Niin minähän uskoisin!!!
...
No en oikeastaan...

Niin, kuten Batman, Daredevil, Tarzan, Mustanaamio jne.
Hei, hei! Mitäs tämä on?
Batman on ehdottomasti kovin tyyppi molempien universumien puolelta ja symbolisoi nimeonomaan tavallisen ihmisen tahdonvoimaa. Batmanin Backup-kaapista löytynee keinot mahtavimmankin sankarin nistimiseen ja - hitto vie! - jopa Aaveen (tai Galactuksen - jos kaverit vaikuttaisivat samassa universumissa)!
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 26.04.2006 klo 08:48:36
No jos Galactus saapuisi maan päälle, olisivat miljardit ihmiset kontillaan, olipa "jumalan" aikomus syödä planeetta tai ei.
Totta kai ja todennäköisesti moni jopa pitäisi häntä jumalana. Mutta kautta aikojen ihmiset ovat mieltäneet luonnonvoimatkin jumaliksi, joten ei se mikään ihme olisi. Mistä tullaankin seuraavaan:

Asgardilaiset ovat sitä paitsi suhteellisen "heikkoja", mitä Odiniin verrattaessa tulee. Hänet kuitenkin lasketaan kosmisten jumalien kastiin.
Koska Marvelin ja DC:n sarjakuvauniversumit ovat ihan oma maailmansa, niin niissä myös määritelmät ovat hiukan erilaiset. Niinpä voisi ehkä sanoa, että siellä jumala on usein jonkinsortin rotumääritelmä tms. ja sitä voi verrata vaikka Marvelin mutantteihin. Heillä on jokin ominaisuus, joka tekee heistä jumalia/mutantteja oli tämä sitten mutaatio tai sitten se, että sattui syntymään tiettyyn paikkaan.

Mikä muuten herättää kysymyksen, pitäisikö Thanos laskea ko. kosmisiin jumaliin?
Edellä mainitun mukaan ei, mutta tietenkin kykyjensä puolesta ehkä, mutta sitten tuleekin se ongelma, että missä menee raja? Ovatko kaikki superkyvykkäät olennot jumalia? Esim. DC:llä Teräsmies on suurin ja mahtavin sankareista, mutta häntä ei luokitella jumalaksi, vaikka hän todennäköisesti vetäisi mennen tullen lättyyn montakin DC:n universumin jumalahahmoa (ja Darkseidia kätyreineen on vetänytkin).

En ole ihan samaan mieltä kanssasi, eihän kuitenkaan maailman mahtavinkaan mies luopuisi uskonnostaan oman mahtavuutensa vuoksi. Samaten jos tapaat kosmisia jumalia jopa kahvitauolla, eikö ole paljon luultavampaa, että näitä hallitsee joku korkeampi olento?
Mutta eikö tämä ole juuri sitä samaa, mitä itsekin sanoin. Koska sankareilla on jo niin paljon kokemuksta kosmisista jutskista ja yliluonnollisesta, heille ajatus vielä suuremmasta Jumalasta ei ole mitenkään mahdoton. Tietenkin oman uskonnon vaihtaminen onkin sitten jo hiukan eri juttu. Sillä maailma, joka sisältää todistettavasti useita jumalia voi ilmeisimmin sisältää ristiriidattomasti myös useita uskontoja. Esim. Thorin ei tarvitse vaihtaa uskontoaan tavatessaan Herkuleksen ja todetessaan, että Olympoksen jumalat ovatkin yhtä todellisia kuin hän itse ja kumppaninsa Asgardissa. Muutenhan hän joutuisi tekemään sitä koko ajan.

Kaveri saapuu hopeisella lainelaudalla luokseni ja sanoo:
Usko Galactukseen!
Niin minähän uskoisin!!!
...
No en oikeastaan...
Etkö oikeasti? No, se ei yllätä minua, vaan todistaa oikeastaan vääräksi sen yleisesti viljellyn "En usko ennen kuin näen" -väitteen.

Batman on ehdottomasti kovin tyyppi molempien universumien puolelta ja symbolisoi nimeonomaan tavallisen ihmisen tahdonvoimaa.
Nimenomaan ja sehän juuri todistaakin, että ilman suurempia voimiakin sankarit ovat kaikkea muuta kuin avuttomia.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: J.M:salo 26.04.2006 klo 09:25:07
Stan Leen ja Moebiuksen "Hopeasurffari" tarina perustui juuri tälle. Galaktus tulee seisomaan Nykin keskustaan, ei sano eikä tee mitään, ja sitten joku epäonnistunu kauppamies polkaisee kultin ison G:n ympärille, ja saa aika mukavasti jäseniä.

Vielä pari vuotta sitten DCU:ssa oli ainakin vielä menossa taka-ajatus, että JLA:ta palvotaan tietyissä piireissä jumalina, ja yleisestikin ihmisten taka-ajatuksissa jumalat rinnastetaan JLA:n.

Vrt. Green Lanternin tarina-arkki "Ion", JLA:n tarina-arkki JLA:n temppelistä, Vesimiehen matka ihmisten kollektiiviseen tajuntaan jossa kävi ilmi että auringon jumalan paikalla oli Teris ja Batman oli pimeyden ja varjon jumala.

DCU:n ja Marvelin "oikeat" jumalat taas eroavat siinä että maapallon jumalat ovat oikeasti riippuvaisia ihmisten uskosta DCU:ssa. Mitä enemmän uskoa, sitä enemmän voimaa. Tätä on käsitelty niin Wonder Womanissa kuin Sandmanissakin (ennenkuin siitä tuli Vertigo-julkaisu). Jos oikein muistan, maapallon jumalat ovat myös New Genesiksen jumalien halpoja jäljitelmiä, kaikuvarjoja tai jotain sellaisia. Tämän vuoksi NG:n tyypit ovat niin paljon vahvempia kuin maapallon vastaavat.
Ja sitten oli se DCU:n takavuosien Jumalaalto, ärsyttävin idea koskaan. Kaikki hyvät tyypit saivat voimansa kolmannesta kaiusta joka kulki universumin läpi; ensimmäisestä tuli NG, toisesta alemmat jumalat ja kolmannesta supersankarit (mutta ei superroistot!). Ajatus ei oikein toiminut. Jopa teknologiapohjaiset sankarit (mm. Starman) menettivät voimansa, kun superrikolliset pitivät omansa.

Marvelin puolella jopa jumalat ovat vain rotu muiden rotujen joukossa - jumalat vanhenevat ja kuolevat pois. Tosin en kyllä muista Earth X:n ulkopuolelta selitystä että mistä ne jumalat olisivat tulleet.

Taisi mennä liiaksi saarnaamisen puolelle. Jokin tässä ketjussa vain pistää kertomaan että olen lukenut tämän kaiken eikä mulla ole sosiaalielämää.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 26.04.2006 klo 09:29:03
Jos oikein muistan, maapallon jumalat ovat myös New Genesiksen jumalien halpoja jäljitelmiä, kaikuvarjoja tai jotain sellaisia. Tämän vuoksi NG:n tyypit ovat niin paljon vahvempia kuin maapallon vastaavat.
Mun muistaakseni ne ei ole jäljitelmiä, vaan siitä alkuperäisestä jumalrodusta (vai miksi sitä kutsua) syntyneitä. Eli kun ne tuhoutu, niiden voima lenteli kimpaleina pitkin universumia ja yksi kimpale osui Olympokseen. Uudet jumalat on sitten muistaakseni jotenkin suoraan niistä alkuperäisistä hemmoista tulevia...
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Lönkka 26.04.2006 klo 17:55:30
Stan Leen ja Moebiuksen "Hopeasurffari" tarina perustui juuri tälle.

Luin tuon juuri ja pani oikein urakalla harmittamaan kyseisten lehtien heikko paperin laatu. Ison M:nkin taide näytti todella kuraiselta sellaisella vessapaperilla mitä tuolloin käytettiin lehdissä :(

Jos oikein muistan, maapallon jumalat ovat myös New Genesiksen jumalien halpoja jäljitelmiä, kaikuvarjoja tai jotain sellaisia. Tämän vuoksi NG:n tyypit ovat niin paljon vahvempia kuin maapallon vastaavat.

Jos nyt oikein muistan niin Jack Kirby (joka NG:t loi) oli suunnitellut NG -hahmoja salassa jo pitkään mutta kun oli yhä tyytymättömämpi Marvelilla 60-luvun loppupuolella siihen että ei saanut riittävää krediittiä/korvausta luomuksistaan niin päätti ei enää tee Marvelille uusia hahmoja (seikka mistä osittain johtuu esim Ihmenelostenkin tason lasku).

Kirby oli ajatellut tappaa Asgardin jumalat ragnarokiin ja jatkaa sitten NG:llä (mistä myös New Gods nimikin sitten juontaa). Kun loikkasi DC:lle niin käytti sitten ideoitaan siellä, mutta eipä sielläkään osattu loppupeleissä muuta kuin torpedoida ja vesittää Kuninkaan visiot.

Jos oikein muistan niin ihan NG -juttujen alussa (tai jossain niiden flashbackissä) käytetään samaa kuvaa kuin mitä Kirby oli luonnostellut Thorin ragnarok -loptetukseensa. Silleen niinkuin hienovarainen linkki vanhojen ja uusien jumalten välille. Tai oisko tuokin kuva peräti käytetty kaikesta huolimatta jossain Thorissa vaikka ragnarok ei sitten saapunutkaan.

Hmm, pitäisi varmaan tarkistaa miten homma menikään Jack Kirby Collector -lehdistä...
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Lönkka 26.04.2006 klo 22:13:24
Collected Jack Kirby Collector vol 3:ssa on John Modican lyhyt artikkeli Ominous Prophecies (s. 103) jossa vertailee yhtäläisyyksiä Thorin ja New Godsien välillä.

Tärkeitä pointteja on Tales of Asgard -lisuketarinoissa (etenkin Thor 127-128 jotka löytyvät Essential Thor 2 -kokoomasta) joissa esitetään enteet Asgardin tuhosta. New Gods 1:n alussa oleva epilogi (löytyy ihan New Gods -kokooman alusta) vaikuttaa kovin samanlaiselta kuin 128:n "Aftermath" -tarina. Ei siis käytetty samaa kuvaa kuten aiemmin muistelin, mutta osittain erittäin samanlaisia kuvia.

Nimimerkki Ronin Ro:n Lee/Kirby -historiikissa Tales to Astonish (Bloomsbury, ISBN: 158234566X) sivulla 119 mainitaan että Leen vesitettyä Kirbyn "Him" -idean Fantastic Four 76:ssa päätti Kirby olla käyttämättä uusia ideoitaan kuten noissa Tales of Asgard -tarinoissa esittelemiään Young Godseja. Ilman Leen puuttumista Kirbyn sivumarginaalien ideointiin (piirtäjäthän tosiasiassa pääsosin kässäsivätitselleen piirtäessään, etenkin Kirby, ja Lee sitten kehitti varsinaista dialogia tämän pohjalta) Kirby olisi Ro:n mukaan jatkanut kohti ragnarokia tuhoten lähes kaikki sarjan hahmot korvaten nämä nuoremmilla ja kunnianhinoisemmilla jumaluuksilla, nyt rajoitettu Kirby pystyi vain toteamaan Leelle että Tales of Asgardissa oli kaikki sanottava sanottu ja sarja tulisi lopettaa.

Ro tuo asian esille vielä uudelleen (s. 148): "Vaikkei Kirby koskaan julkisesti myöntänytkään sitä, New Gods -sarjat jatkuivat siitä kun Thorin jumalat tappoivat toinen toisensa." Samalla Ro viittaa myös Thor 128:n ja NG 1:n yhtäläisyyksiin.

Modica tuo artikkelissaan vielä esille Forever People 5:n lisuketarinan "Lonar" (Forever People -kokoomassa s. 262) jossa Lonar löytää New Genesiksen korpimailla vaellellessaan muinaisten jumalten kaupungin rauniot. Hän jopa pitää rikkoutunutta mutta niin kovin tutun näköistä siivekästä kypärää käsissään sanoen: "Born and bred for Violence! --thus they died!!!"
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Johannes_sankari 27.04.2006 klo 00:11:20
Koska Marvelin ja DC:n sarjakuvauniversumit ovat ihan oma maailmansa, niin niissä myös määritelmät ovat hiukan erilaiset. Niinpä voisi ehkä sanoa, että siellä jumala on usein jonkinsortin rotumääritelmä tms. ja sitä voi verrata vaikka Marvelin mutantteihin. Heillä on jokin ominaisuus, joka tekee heistä jumalia/mutantteja oli tämä sitten mutaatio tai sitten se, että sattui syntymään tiettyyn paikkaan.
Siis DC:lla jumala on rotumääritelmä? Hmm, totta. Vaikka Marvelilla löytyy useitakin jumaliksi kutsuttuja kavereita, täsmennetään heidän "luonnollista taustaansa" kuitenkin vahvasti.

Edellä mainitun mukaan ei, mutta tietenkin kykyjensä puolesta ehkä, mutta sitten tuleekin se ongelma, että missä menee raja? Ovatko kaikki superkyvykkäät olennot jumalia? Esim. DC:llä Teräsmies on suurin ja mahtavin sankareista, mutta häntä ei luokitella jumalaksi, vaikka hän todennäköisesti vetäisi mennen tullen lättyyn montakin DC:n universumin jumalahahmoa (ja Darkseidia kätyreineen on vetänytkin).
Olet oikeassa, rajanveto on pirun hankalaa.
...
Hitto, rupesin oikein toden teolla pohtimaan sankarien voimatasoja, joka kiinnostaa minua naivilla ankaruudella! Miten joku niin absurdi voi kolahtaa meikäläiseen niin voimakkaasti? Siitä pitäisi saada lapsellisten ihmisten topic! "Thor on kovempi kuin Hulk, koska se nostaa..." Ai että! ;D

Mutta eikö tämä ole juuri sitä samaa, mitä itsekin sanoin?
On, täysin. Vetoan alkoholinhuuruiseen syyntakeettomuuteen. :D
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Lönkka 27.04.2006 klo 00:16:33
Höh, alunperin ne Marvelillakin julkaistiin ihan tavallisina halpalehtinä. Huonompaa kuin suomalaisessa julkaisussa. Ja Moebius vielä itse halusi niin.

Juuri ne alunperin julkaistut lehdet minä luin. Paperi oli ihan luvatonta kuraa ja Mobiuksen ohuesta viivasta ei välillä tahtonut saada selvää.

En tiennytkään että tämä oli tullut suomeksikin...
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 27.04.2006 klo 00:26:23
Siis DC:lla jumala on rotumääritelmä? Hmm, totta. Vaikka Marvelilla löytyy useitakin jumaliksi kutsuttuja kavereita, täsmennetään heidän "luonnollista taustaansa" kuitenkin vahvasti.
Niitä on Marvelillakin enkä oikeastaan tarkoittanut, että DC:llä (tai Marvelilla) jumala olisi rotumääritelmä. Lähinnä sinne päin. Jumalaksi siis mm. synnytään. Thor on jumala koska se on Odinin poika, ei siksi, että sillä on sellaiset voimat. Darkseid on jumala, koska se on Uusi jumala, ei siksi, että se omaa erikoiset voimansa.
Teräsmies ei ole jumala, koska se on syntyään kryptonilainen, jotka eivät ole jumalia. Hulk ei ole jumala, koska se on alunperin ihminen, joka on gammasäteilyn kautta saanut voimansa.
Mutta, kuten sanoin, hahmoa voidaan kutsua jumalaksi myös tämän voimien tai kykyjen vuoksi. Esimerkkinä Galactus, joka ei ole Marvelin määritelmän mukaan (käsittääkseni) jumala, mutta sellaisena monet sitä pitävät.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Hordakki 27.04.2006 klo 02:02:27

Marvelin puolella jopa jumalat ovat vain rotu muiden rotujen joukossa - jumalat vanhenevat ja kuolevat pois. Tosin en kyllä muista Earth X:n ulkopuolelta selitystä että mistä ne jumalat olisivat tulleet.

Eikö suomalaasis Marvel Sagoos ollu jotaki? Voin muistaa väärin, tai sekoottaa ne niihin Titanilla asustelevihin kölöpereihin. Muistaakseni Selestiaaleilla oli jotaki osuutta asias. Oikaaskaa, jos oon vääräs.

Asiahan liittyen muistan, jotta Painajaanenhan pohoriskeli Tuompuoleisen jumaluutta vanhoos Ryhymä äksis ja oli vähällä menettää oman uskonsa. Mielestäni en kovin paljo vastaavaa oo Marvelilla nähäny.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Piber 07.01.2007 klo 13:01:39
DD on katolilainen.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: X-men 10.01.2007 klo 03:46:15
kitty on juutalainen ainakin CXM 63:ssa/UXM 159.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 10.01.2007 klo 10:53:38
Ei kai ole muuta syytä siihen että aikuiset jättävät 13-vuotiaan tytön yksin kartanolle kun lähtevät joulujuhliin. (R-X 11/85, TUXM # 143)
No ei nyt joulujuhlien väliin jättäminen välttämättä tarkoita, että olisi juutalainen. Plus osa Xavierin ja kumppaneiden joulujuhlintaan lähtöä oli todennäköisesti peitetarinaa sille, että he menivät Kittyn vanhempia vastaan lentokentälle (jotka siis näkivät hyväksi tulla katsomaan tytärtään jouluna). Mahdollista on sekin, että juhlintaan liittyi vaikkapa ravintola, jonne pääsemiseen Kittyn ikä ei riittänyt.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: VesaK 10.01.2007 klo 10:57:56
Superprole on kommunisti.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Rmäki 10.01.2007 klo 14:35:11
Superprole on kommunisti.
Päivän paras, kiitos Vesa! Möykky puolestaan on kanssa juutalainen, jos joku ei tätä tiennyt.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 10.01.2007 klo 14:41:32
Nyt kun alkaa taas tulemaan näitä mainintoja, niin muistutan jo tuolta ketjun alusta löytyvän linkin olemassaolosta. Tässä (http://www.adherents.com/lit/comics/comic_book_religion.html) se uudelleen ja sieltä voi käydä katsomassa, että mitä uskontoa oma suosikkisankari edustaa (moni on tietenkin kristitty, mutta tuolla on sitten eritelty niitä, kuten muidenkin uskontojen kohdalla, eri suuntauksiin).
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 10.01.2007 klo 14:44:40
Hämähäkkimieskin on juutalainen, vaikkei sitä ole koskaan sarjakuvissa mainittu.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fictitious_Jews#Superheroes_of_Jewish_religion

Tuolla juuri linkittämässäni jutussa Hämis on protestantti.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: VesaK 10.01.2007 klo 14:54:51
Ei ole sitäkään koskaan sarjakuvissa mainittu. Mutta Patty Cochran juorusi että Marvelin 60-luvun Bullpenin mukaan Hämis on kaappijuutalainen.

Ohhoh, johtuisiko sukujuuristaan.
HIENO kuva Stanley Martin Lieberistä tuolla:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stan_Lee
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 10.01.2007 klo 15:01:07
Ei ole sitäkään koskaan sarjakuvissa mainittu. Mutta Patty Cochran juorusi että Marvelin 60-luvun Bullpenin mukaan Hämis on kaappijuutalainen.
Kuitenkin kaikki vihjeet (joista voi lukea tuolta linkittämästäni sivusta) viittaavat protestanttiseen kristillisyyteen (esim. sekä Mayn (Mustekalan kanssa) että Peterin häät olivat protestanttihäät, kun May kuoli (miten ihmeessä se palasi kuolleista ei nyt kiinnosta) se haudattiin protestanttiseen hautausmaahan ja ilmeisesti samaan hautausmaahan haudattiin myös Peterin vanhemmat ja Ben-setä).
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Irene 10.01.2007 klo 15:38:45
Ohhoh, johtuisiko sukujuuristaan.
HIENO kuva Stanley Martin Lieberistä tuolla:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stan_Lee

Äijähän on ollut melkoinen pornohiiri. :)
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: VesaK 10.01.2007 klo 16:21:44
Tai Leonard Cohen... eiku...

Miks supersantereissa on niin vähän buddhisteja? Entäs se Intian Spindelmannen? Onko se Hindu?

Parasta ikinä olisi jos Peter Parkerista tulisi Jehova tai Mormoni, kävisi soittelemassa ovikelloja kun hoxaisi, että kahoppa, toi oven avaaja onkin Hiekkamies - "Oletko kuullut Jeesuksesta - jaa et - turpiin tulee, kunhan saan tästä trikoot ylle!"
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Lönkka 10.01.2007 klo 16:45:20
Äijähän on ollut melkoinen pornohiiri. :)
Tuo lieni viittaus tuohon Wikin edustavaan kuvaan vuodelta 1973?

Liki kaikkihan jenkkilässä näytti tuolta 70-luvulla...
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: X-men 13.01.2007 klo 20:08:29
Hiukka off-topiccia: Entäs roistot? Jotkut kyllä saarnasivat  tapellessaan sankareita vastaan.

Aika usein sankarit sanovat Jeesus, Jumala jne joten pelkistä puheista on vaikeahko päätellä.
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: X-men 13.01.2007 klo 20:34:32
Magneto on juutalainen, muita en muista että olisi tullut sarjakuvissa esiin.

Tuolla Velin linkissä tuntuu olevan paljon ateisteja.

No eihän sitä ole aikaa harrastaa uskontoaan kun pitää suunnitella maailman valloitusta.

Eikös aika moni uskonto kiellä nuo väkivaltaisuudet malliin älä lyö lyötyä ja sitten 10:ssä käskyssä on että älä tee huorin ja älä tapa ja noita olisi aika moni rikkonut jos olisi kristitty (esim. Wolvie).

Pappiparat jotka joutuisivat kuuntelemaan synninpäästöjä sankareilta ja roistoilta (taitaisivat joutua lataamolle joka kerran jälkeen siis jos olisivat yhä hengissä).

Eikös Tuho ollut Egyptissä Faarao eli palvonnan kohde eli lähes Jumala?
: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Irene 14.01.2007 klo 19:02:19
Sekä Magneto että Kitty ottavat osaa holocaust-tilaisuuteen Washingtonissa (R-X nro 6/1987, the Uncanny X-Men 199). Tilaisuudessa sukulaisiaan toisessa maailmansodassa menettäneet juutalaiset ja heidän jälkeläisensä koettavat etsiä tietoja perheestään ja suvustaan. Kitty kyseli isoisänsä Samuelin sisaresta Chavasta, Magneto puolestaan oli tavannut ko. sisaren Auschwitzissa.
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Korro 11.02.2008 klo 19:57:41
Oon lukenut Joe Quesadan piirtämän Daredevil tarinan missä Dd käy ripittäytymässä..
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Eksa 15.07.2008 klo 11:42:03
Sehän on melkein päivän selvää että Dd on kristitty...Siis viitaten sarjakuviin joissa jätkä seikkailee
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 28.12.2008 klo 18:01:30
Hank taas tiedemiehenä on ateisti.

Onko tästä tässä tapauksessa ihan siis faktaa, vai onko tämä omaa päättelyäsi? Siis mainittiinko tai viitattiinko tarinassa siihen suuntaan?

(Nyt en päteile tai mitään, aihe vain on kiinnostava.)

Siis meinaan eiväthän kaikki tiedemiehetkään ole ateisteja. Sarjakuvissa tiedemiehet vaikuttavat itseasiassa enemmänkin okkulisteilta.

Mikä itseasiassa tuntuu mielestäni loogiselta, kun naamaan pärähtää luomakulmallinen atomeja, ja silti sitä ollaan hengissä, ja tehdään jopa mitä merkillisempiä asioita. Lisäksi sitä käydään korttipeliä ammatti-kirurgin kanssa, joka on samalla taikuuden mestari. Tuntuisi jotenkin tyhmältä olla olematta okkulisti.

Hämis on usein ollut kuin puhuisi, eli rukoilisi jumalaa. Hänet voisi arvomaailmastaan päätellä kristityksi, tosin tämä ei merkitse hänelle niin paljon.

Se että miksi hän silti oletettuna kristittynä suostui tekemään diilin Mefiston kanssa, on simppeliä: Marvelin Mefistohan ei ole se Mefisto, vaan kyseessä on aitoa mytologian Mefistoa jäljentävä Mefisto, jolla on omat syynsä tehdä diilinsä yms.
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Lurker 29.12.2008 klo 11:39:19
Hämiksen, ja vähän muidenkin superheerosten, uskonnollisuudesta löytyy aikas lukukelpoinen artikkeli...

http://www.adherents.com/lit/comics/SpiderMan.html
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 29.12.2008 klo 13:01:58
Juu, noista viitatuista tarinoista 2 luin ihan muutama päivä sitten (The big question ja Unnatural enemies, jotka suomessa julkaistu numeroissa 7/03 ja 8/03 ) joten ei sinänsä paljonkaan uutta tarjonnut.



Edellisessä viestissäni lähdin aika varovasti liikkeelle Mefiston suhteen.  Ihmeet.tk (http://www.ihmeet.tk/) kertoo mainitsemastani näin:

Mefisto on ylidimensionaalinen demoni, jonka alkuperä on tuntematon. Hän hallitsee tulista tasku-ulottuvuutta, jota hän kutsuu "helvetiksi" tai "Haadekseksi", vaikka se ei ole kristinuskon helvetti tai Pluton hallitsema Haades, olymposlaisten tuonela. Mefisto kutsuu kotiaan "helvetiksi" käyttääkseen hyväkseen Maan ihmisten uskoa yhteen äärettömään pahaan olentoon, johon viitataan usein Saatanana, joka hallitsee samankaltaista maailmaa. Mefisto muistuttaa paholaisen perinteistä kuvausta. (Ei tiedetä, onko tämä Mefiston oikea olomuoto, vaiko vain valepuku jonka hän on omaksunut.) Hän sallii myös itseään kutsuttavan ihmisten demoneille antamilla nimillä, kuten Mefisto, lyhennelmä Mefistofelestä. Mefisto on myös antanut ihmisten luulla itseään itse Saatanaksi. Mefisto ei kuitenkaan ole Raamatun Saatana, eikä todellinen juutalaisuudesta ja kristinuskosta tuttu paholainen. "Oikea" Saatana, jos sellainen olento on olemassa, ei ole koskaan näyttäytynyt.

Eli ellei tieto ole väärä, ei Mefisto siis ole itse paholainen, jolloinka ei ole mitään syytä, miksi ei kristitty Peter voisi tehdä diiliä tämän kanssa. Kristityillähän käsitykseni mukaan diili paholaisen kanssa ei ole järin hyväksyttyä teko. Toki Peter voi silti kyetä tekemään syntiä, vaikka kristitty onkin.

En nyt tarkoita että kukaan olisi asiaa täällä epäilly, mutta selvensinpä nyt kuitenkin, että uskonto ei estänyt Peteriä ainakaan tekemästä diiliä.



Viimeaikoina olen pohtinut erityisesti Rautamiehen ja Conan barbaarin uskontoa tai maailmankuvaa ylipäätään.

Conania
yleensä ottaen ollaan pidetty individualistisena, mikä olisikin ihan looginen päätelmä sinänsä, mutta olihan barbaareillakin kuitenkin jonkinlaisia jumalhahmoja, ja ovathan velhot erityisen suuressa asemassa Conanin seikkailuissa. Ja individualistihan ei periaatteessa palvo ketään (riippuen tietenkin individualismin muodosta), mutta silti jotenkin herää semmoinen tunne, että kyllähän jokin suurempi voima elää myös Conanin elämässä universumissa. Ja eikös johonkin palvonnan kohteeseen ole viitattukin Conaneissa? Hahmo ei ole itselleni vielä niin tuttu että tietäisin. Minua siis mietittyttää, että jos Conan on individualisti, onko kyseessä teistinen tai ateistinen individualismi?

Rautamies
on tunnetusti insinööri, mutta on myös johtanut lainvalvonnallista toimintaa. Mutta ennen kaikkea Tony Starkista tekee tunnetun tämän alkoholi-ongelma. Yleensä alkoholi-ongelmasta kärsivät ohjastetaan AA-kerhoon, joka on käsittääkseni täysin kirkon luotsaama toiminta. Mietinkin siis sitä, että onko jossakin viitattu Rautamiehen suhtautumisesta AA:han, sillä se voisi ehkä antaa vihjeitä siihen suuntaan, että mikä on Rautamiehen elämänkatsomus/uskonto. Useinhan jotkut alkoholisoituneet ateistit ainakin karsastavat ajatusta AA:sta juuri tämän takia.



Ps. Pyydän anteeksi jos vein aihetta viestissäni jonkun mielestä liian vakavaan suuntaan.
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Sampsa Kuukasjärvi 29.12.2008 klo 15:47:28
Et kirjoittanut liian vakavasti, mutta tuo Mefisto-asia on aika itsestään selvää. Olet oikeassa, että kaikki oikean maailman tiedemiehet eivät ole ateisteja. AA-kerhosta en osaa sanoa mitään.

Nykyaikana individualismi voi tosiaan ilmetä siten, että noukkii esimerkiksi uskonnoista sen mikä miellyttää tai minkä ymmärtää, mutta käsite ei oikein sovi Conanin aikaiseen maailmaan, jossa yksilöt ovat harvinaisia.

Tarkoitatko että velhot ovat yksilöitä? Jos sanot niin, en yhdy väitteeseen aina totena. Vai tarkoititko että velhot osoittavat jumalien olemassaolon? No, muitakin ”jumaluusammatteja” on, kuten selviää vaikkapa Rolemaster-roolipeliä pelaamalla. Velho on yksi hahmo lukutaitoisessa kulttuurissa.

Olen käsittänyt niin, että Conanista jokaisen täytyy seurata oman heimonsa tai kulttuurinsa jumalaa. Seikkailuidensa perusteella Conan tietää, että on olemassa monia eri jumalia ja että ne auttavat hartaita palvojiaan silloin tällöin. Conanin heimon jumala on Crom, joka ei ole lainkaan kiinnostunut ihmisistä, joten häntä ei voi palvoa. Conan uskoo Cromiin ja on siis ilman muuta teisti. Hän on epikurolainen sikäli, että ajattelee, että tuonpuoleisesta ei voi tietää mitään, joten kannattaa vain elää tämänpuoleinen elämä täysillä.

Täällä on tiivistetty Conanin katsomus:
http://www.battleforvalhalla.com/
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Curtvile 29.12.2008 klo 16:10:14

Olen käsittänyt niin, että Conanista jokaisen täytyy seurata oman heimonsa tai kulttuurinsa jumalaa. Seikkailuidensa perusteella Conan tietää, että on olemassa monia eri jumalia ja että ne auttavat hartaita palvojiaan silloin tällöin. Conanin heimon jumala on Crom, joka ei ole lainkaan kiinnostunut ihmisistä, joten häntä ei voi palvoa. Conan uskoo Cromiin ja on siis ilman muuta teisti. Hän on epikurolainen sikäli, että ajattelee, että tuonpuoleisesta ei voi tietää mitään, joten kannattaa vain elää tämänpuoleinen elämä täysillä.

Täällä on tiivistetty Conanin katsomus:
http://www.battleforvalhalla.com/
Pitkälti Satunnaisen kävijän kannalla mutta..

Conanin jumala ei piittaa mistään eikä vaadi palvontaa.
Conan ja Crom ovat molemmat individualisteja jotka luottavat vain itseensä. Tämä Conanille uskonnolla ei ole sen enempää merkitystä kuin muilla ihmisilläkään. Saavat olla olemassa, tielle tullessa/itseä haitatessa ne tapetaan.

Mustan rannikon kuningattaresta käy ilmi se tuo sama linkin sitaattikin:
I have known many gods. He who denies them
is as blind as he who trusts them too deeply. I seek not beyond death.
It may be the blackness averred by the Nemedian skeptics, or Crom's
realm of ice and cloud, or the snowy plains and vaulted halls of the
Nordheimer's Valhalla. I know not, nor do I care. Let me live deep
while I live; let me know the rich juices of red meat and stinging
wine on my palate, the hot embrace of white arms, the mad exultation
of battle when the blue blades flame and crimson, and I am content.
Let teachers and priests and philosophers brood over questions of
reality and illusion. I know this: if life is illusion, then I am no
less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live,
I burn with life, I love, I slay, and am content.



: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Sampsa Kuukasjärvi 29.12.2008 klo 21:50:26
Aivan. Sanoin kyllä väärin, että ”Conanista jokaisen täytyy seurata oman heimonsa tai kulttuurinsa jumalaa”. Toisten uskomukset eivät kiinnosta häntä lainkaan, mutta koska hän tietää, että muut eivät pysty olemaan yhtä riippumattomia jumalista kuin kimmerialaiset, ehkä hänestä heidän on parempi sitten rukoilla. Hän arvostaa voimaa ja niitä ihmisiä, jotka eivät pyydä palveluksia jumalilta. Uskonnollisesti hän ei ole individualisti, vaan kimmerialaisten uskonnon äärimmäinen seuraaja. Eräässä jenkkilehdessä hän jopa kiinnitti Cromin huomion, kun ei turvautunut ajatukseen tuonpuoleisesta lohdusta edes kuoleman kielissä. Toiminnassa hän on uskollinen ystäville ja aivan oikein, antaa toisten elää, mikäli nämä eivät tule tielle.
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Gothicus 30.12.2008 klo 09:08:05
Hyvä Satunnainen kävijä ja Curtvile! Olin eilen itse aikeissa tarttua Michael A.D. Riddlen Conan-tulkintoihin (Cromin kirot), mutta luotin siihen että asiaan vihkiytyneitä löytyy muitakin, jotka varmasti osaavat selvittää asiaa itseäni paremmin. Ja löytyihän niitä. Hyviä tekstejä.

Ensimmäisessä Conan-elokuvassa Conan muuten esittää rukouksen ja pyytää Cromilta apua ennen taistelun alkua, mutta toteaa myös, että jos sitä apua ei kuitenkaan heru, niin siinä tapauksessa Cromin on syytä  pysyä kokonaan poissa hänen tieltään. Kyseessä saattaa tietysti olla myös elokuvan käsikirjoittajien oma dramatisointi, joka ei luonteeltaan sovi alkuperäiseen Conan-kaanoniin. 
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 30.12.2008 klo 12:31:32
Pistän samaa komppia claudiuksen kanssa, hienoa tekstiä, hyvät perustelut.

Toiminnassa hän on uskollinen ystäville ja aivan oikein, antaa toisten elää, mikäli nämä eivät tule tielle.

Nyt saatte vapaasti heittää minua kivillä, mutta tuo kuulostaa etäisesti Laveyistisen satanismin tunnetuimmalta kliseeltä:

11. Liikkuessasi puolueettomalla maaperällä, älä häiritse ketään. Jos joku häiritsee sinua, pyydä häntä lopettamaan. Ellei hän lopeta, tuhoa hänet.

-"Maan yksitoista saatanallista sääntöä" (The Eleven Satanic Rules of the Earth), Anton Lavey

En voi kiistää ettenkö löytäisi muitakin piirteitä...
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Matti Karjalainen 30.12.2008 klo 14:14:40
Yleensä alkoholi-ongelmasta kärsivät ohjastetaan AA-kerhoon, joka on käsittääkseni täysin kirkon luotsaama toiminta.

AA:n taustalla on jonkinlaista kristillistä näkemystä, mutta "täysin kirkon luotsaama" se ei kuitenkaan ole.
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Lurker 30.12.2008 klo 16:25:46
Nyt saatte vapaasti heittää minua kivillä, mutta tuo kuulostaa etäisesti Laveyistisen satanismin tunnetuimmalta kliseeltä:

Jos joku sanoisi Conania satanistiksi, mies löisi mokomalta pään poikki! ;-)

(Ai niin, eihän Conan muutenkaan ole supersankari.)
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Veli Loponen 30.12.2008 klo 20:51:38
Hank sanoi tuossa samassa yhteydessä ettei usko Jumalaan. Ja perusteluksi sanoi juuri että hän ajattelee puhtaasti tieteellisesti.
Hank ei siis ehkä usko kristinuskon Jumalaan, mutta se ei välttämättä tee hänestä ateistia. Etenkin, kun tyyppi hilluu porukoissa, joissa on mukana jumalia.
Jotenkin olisi sellainen mielikuva, että tästä on tässä ketjussa aiemmin jo kirjoitettukin. Ajatuksena siis se, että tuskin Marvelin tai DC:nkään universumeissa on montaakaan ateistia, ainakaan sankareiden ja rosmojen riveissä. Sen verran eittämättömät todisteet siellä kuitenkin niiden olemassaolosta on.
Tosin kumpaisellakin firmalla jumalakäsite on hyvinkin erilainen kuin yleinen käsitys Jumalasta. Jumala Marvelilla ja DC:llä onkin ehkä enemmän jonkinlainen rotu/lajimäärite. Tai jotain.
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 30.12.2008 klo 22:26:40
Tosin kumpaisellakin firmalla jumalakäsite on hyvinkin erilainen kuin yleinen käsitys Jumalasta. Jumala Marvelilla ja DC:llä onkin ehkä enemmän jonkinlainen rotu/lajimäärite. Tai jotain.

No ainakin esiintyvien jumalien suhteen. Mutta onhan ainakin Marvel viitannut joissakin, kuten esim. mainitsemani Mefiston tapauksessa siihen suuntaan, että kyse ei ole niin suurista tapauksista. Että kyse olisi tosiaankin rodusta, mutta että kyse ei olisi tyyliin kyseisten kertomusten/myyttien hahmoista, vaan ikään kuin "oikeista" hahmoista.

Elikkä esimerkiksi Thor olisi jumala, mutta hän ei ole jumala jumala. Eli hän ei ole yksi niistä jotka voivat halutessaan muuttaa todellisuutta tai nostaa vuoria, hänellä on vain ikään kuin Thorin symbolinen jumalallinen voima.

Skandinavian mytologian, ja muidenkin mytologian jumalathan osasivat muutakin kuin vain hallita omaa elementtiään yms. Ne olivat vain erikoistuneet näihin, olivat näissä parempia, mutta pääosin heillä oli sama mahti.

En tiedä ymmärsikö kukaan, mutta yritän siis viitata siihen suuntaan, että Thor yms. olisivat kuitenkin itse jumalia tai jumalaa alempia, he vain ovat rotu nimeltään jumalia.

P.S. Minua on aina sinänsä huvittanut ajatus, että miten Marvel on ajatellut Ruotsin, Norjan ja Suomen suhtautuvan Thorin taruston käyttöön, sillä sehän on kuitenkin etenkin Ruotsille ja Norjalle vähintään yhtä tuttu kuin kalevala.
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 07.02.2009 klo 15:11:08
The Religious Affiliation of Comic Book Character sivustolla on mielenkiintoisia juttuja aina. Kyseisellä sivulla erityisen mielenkiintoinen juttu oli Lex Luthorista (http://www.adherents.com/lit/comics/LexLuthor.html). Hän ei ole super-sankari, vaikka välillä on sillä rajalla käynytkin, mutta itse juttu oli jännä. Mielestäni ketjun nimi pitäisi laajentaa myös super-pahiksiin.
: Vs: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: hdc 24.03.2010 klo 14:06:47
Sekä Magneto että Kitty ottavat osaa holocaust-tilaisuuteen Washingtonissa (R-X nro 6/1987, the Uncanny X-Men 199). Tilaisuudessa sukulaisiaan toisessa maailmansodassa menettäneet juutalaiset ja heidän jälkeläisensä koettavat etsiä tietoja perheestään ja suvustaan. Kitty kyseli isoisänsä Samuelin sisaresta Chavasta, Magneto puolestaan oli tavannut ko. sisaren Auschwitzissa.

Magneto ja Kitty ovat tosiaan ainakin etnisesti juutalaisia, eri asia kuinka innokkaita synagogassa kävijöitä, sapatin pyhittäjiä jne. ovat. En muista nähneeni heidän kohdallaan mitään viittauksia juutalaiseen uskontoon.

Muista uskonnollisista sankareista mieleen tuli kohtalaisen obskuuri mutta hillittömän hauska DC/Milestonen sarja Xombi, jossa sivuhenkilöihin kuuluu mm. Nun of the Above, Catholic Girl ja hirviöitä vastaan kamppaileva rabbi...ja muitakin myyttisiä teemoja käsitellään.
Samoin siinä missä Grant Morrisonin Doom Patrolissa oli ohimennen heitelty viittauksia, seuranneen Rachel Pollackin DP kehitteli ihan avoimesti uskonnollisia teemoja erityisesti sen jälkeen kuin Ted McKeever tuli kuvittajaksi (ne Pollackin ekat DP-numerot on aika kuraa mutta paransi reippaasti sarjan edetessä. Ja sitten sarja lopetettiin).
Vertigolla oli noita muitakin sarjoja, mieleen tulevat ainakin House of Secrets, Last One, Seekers into the Mystery, Moonshadow...
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 28.03.2010 klo 05:13:48
Miks supersantereissa on niin vähän buddhisteja?

Minua taas harmittaa, ettei populaarikulttuurista löydy yhtäkään teosta, jossa pääosaa näyttelisivät Afrikkalaiset jumalat. Olisi melko metkaa, jos Thor kohtaisi Hevioson...

Ja Crisis on Infinite Earhts alkaa hyvin raamatullisesti.

Eikä pidä unohtaa sitä punainen meri viittausta. Ja Anti-Monitorin taustatarina on kuin suoraan raamatusta. Tulee jo heti alkuun Lucifer mieleen...

- X-miesten Painajainen on uskonnollinen.
San Fransiscon Ryhmä-X:n tukikohdassa on kappeli tms. kellarissa.
Sain semmoisen käsityksen, että Kurtin ja Kolossin välisestä keskustelusta, että Kurt on ryhmässä ainoa joka tuota käyttää. Kolossi taisi olla joskus uskonnollisempi kuin nykyään, vai miten se keskustelu taas asian ilmaisikaan...
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Matti Karjalainen 28.03.2010 klo 10:26:59
Minua taas harmittaa, ettei populaarikulttuurista löydy yhtäkään teosta, jossa pääosaa näyttelisivät Afrikkalaiset jumalat. Olisi melko metkaa, jos Thor kohtaisi Hevioson...

Eiköhän egyptiläisillä jumalilla ole oma paikkansa populaarikulttuurissa. En muista nyt tältä istumalta yhtään ns. pääosaa, mutta ainakin Neil Gaimanin "Unohdetuissa jumalissa" taitaa olla mukana kissapäinen jumalatar Bastet.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: J.M:salo 28.03.2010 klo 11:02:44
Kolossi taisi olla joskus uskonnollisempi kuin nykyään, vai miten se keskustelu taas asian ilmaisikaan...

On ollut alusta lähtien ateisti. Muista; neukut eivät usko Jumalaan. Siitä löytyi artikkelikin (http://www.adherents.com/lit/comics/Colossus.html) lyhyellä guuglauksella.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: hdc 28.03.2010 klo 11:58:11
Minua taas harmittaa, ettei populaarikulttuurista löydy yhtäkään teosta, jossa pääosaa näyttelisivät Afrikkalaiset jumalat. Olisi melko metkaa, jos Thor kohtaisi Hevioson...

Ryhmä X:ssähän on jo afrikkalainen jumala jonka Thor on kohdannut: Ororo. Tai, no, Ororo taitaa edustaa sellaista aika epämääräistä animistista perinnettä...
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Matti Karjalainen 28.03.2010 klo 12:04:52
Muista; neukut eivät usko Jumalaan.

Muista: kyllä Neuvostoliitossakin uskottiin Jumalaan, oli valtionhallinto asiasta mitä tahansa.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Curtvile 28.03.2010 klo 12:07:37
Ei Ororo niinkään: Musta Pantteri.
Kyseessähän on Pantterijumaluuden avatar maan päällä samoin kuin Kuuritati on Khonsun avatar.

(vääräleuoille: Ei siis nettikuva tai 3D scifi "tanssii muukalaisten kanssa"elokuva, vaan välikappale)
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: J.M:salo 28.03.2010 klo 13:08:14
Muista: kyllä Neuvostoliitossakin uskottiin Jumalaan, oli valtionhallinto asiasta mitä tahansa.

Kommentoin yhdysvaltalaisten uskomuksia 70-luvulla, en omaa näkemystäni. Kuvittelin että konteksti olisi linkistä aika selvä, kun Kolossille on annettu ajatuksia kuten "some of my home collective still follow religious ways" ja huudahduksia kuten "By Lenin!".
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Curtvile 28.03.2010 klo 13:20:21
Alan Mooren 1963 (http://en.wikipedia.org/wiki/1963_(comics))-sarjassa asgardilaisten vastineena olivat egyptiläiset jumalat, ja yhden lehden otsikkona oli Horus, Lord of Light.

Moore tuntuu menevän kaupaksi suomeksikin. Tuohan voisi olla hyvä idea suomentaa. Mutta vitsi on siinä, että tarinat alkavat ikäänkuin keskeltä ja jäävät kesken.

Mooren Prometheassakin sivutaan muita jumaluuksia ja ihan kristinuskoakin.

Sen verran täytyy vetää kotiinpäin/nostaa kotimaista profiilia:
MKKentertainmentillahan on Ilmarinen ,puolijumala kalevalaisesta tarustosta, SPLssa mutta uskonnollista aspektia ei ole kovastikaan korostettu.

Omia kansantieteen ja uskontotieteen opintoja on kyllä yritetty hyödyntää muutamassa tulevassakin sarjakuvassa.

Battle pope taitaakin olla mainittu tässä ketjussa ja vaikkei nyt Supersankari varsinaisesti olekaan niin Jesus Hates Zombies sarjakuvan päähahmohan on suoraan judeokristillisestä kuvastosta.
Miten uskonnollisuus näissä kuvataan on eri asia.

Batmanin Azraelhan oli uskonnollinen fanaatikko, joka lienee yleisin tapa esittää uskonnollisuutta sarjakuvissa.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 28.03.2010 klo 21:11:48
Afrikkalaisia Jumalia ei ole paljoa nähty toisinkuin pohjoisia, Etelä-Amerikkalaisia jne Jumalia on nähty kummallakin kustantamolla runsaasti.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 31.03.2010 klo 14:59:46
Eiköhän egyptiläisillä jumalilla ole oma paikkansa populaarikulttuurissa.

Hah! Se että käsitit minun tarkoittavan Egyptiläisiä jumalia, osoittaa väitteeni todeksi! Egyptiläisiä jumalia näkyy mm. Marvelin Thorin sivuilla. Ovat Asgardilaisten vihollisia. Sitten tämä Muumio trilogia elokuvien puolelta. Mutta tarkoitin muuta Afrikkaa. Täällä (http://www.godchecker.com/pantheon/african-mythology.php) kattava katsaus eri maiden mytologioihin. Egypti on erikseen. Syystäkin.

Tarkoitin Länsi-Afrikkalaisia Jumalia, kuten Hevioso (http://en.wikipedia.org/wiki/Hevioso), jonka jo mainitsinkin. Egyptiläiset jumalat ovat tylsiä ja typeriä.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Matti Karjalainen 31.03.2010 klo 17:13:44
Hah! Se että käsitit minun tarkoittavan Egyptiläisiä jumalia, osoittaa väitteeni todeksi! Egyptiläisiä jumalia näkyy mm. Marvelin Thorin sivuilla. Ovat Asgardilaisten vihollisia. Sitten tämä Muumio trilogia elokuvien puolelta. Mutta tarkoitin muuta Afrikkaa... Egyptiläiset jumalat ovat tylsiä ja typeriä.

Egyptihän on osa Afrikkaa, eivätkä minusta sikäläinen jumaltarusto ole lainkaan tylsää tai typerää luettavaa. Olet kyllä oikeassa siinä, ettei muu Afrikka ole kovin hyvin edustettuna tässä populaarikulttuurin jumalkaanonissa. Lienevätkö sitten sen verran oudompia tapauksia länsimaiselle lukijalle?
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 02.04.2010 klo 15:23:46
Egyptihän on osa Afrikkaa, eivätkä minusta sikäläinen jumaltarusto ole lainkaan tylsää tai typerää luettavaa.

Egyptiläinen mytologia on erikseen sen takia, että se on saanut muilta mailta (kuten Rooma) vaikutteita, ja heidän mytologiansa ja jumalkulttuurinsa eroaa muutenkin voimakkaasti muusta Afrikasta.

Voodoo-kulttuuristakin puhuttaessa yleensä sanotaan että Afrikka-Karibia peräinen kulttuuri.

Ja kyllä, se on tylsää. Oma tietämykseni pohjautuu Ala-asteen historian kirjaan. Mutta Jumalat tuntuvat hoitavan siellä päin vain kiltisti duuninsa, eikä mitään muuta erikoista jää luettavaksi kuin tapa jolla he duuninsa hoitavat. Mitään draamaa ei tunnu olevan, eikä nuo kuolevaiset ihmiset lähde haastamaan ja voittamaan itse jumalia, kuten (muussa) afrikkalaisessa ja kreikkalaisessa/roomalaisessa mytologiassa.

Lienevätkö sitten sen verran oudompia tapauksia länsimaiselle lukijalle?

Ei pitäisi olla. Onhan voodoo kulttuuriin ja muuhun Afrikka-Karibia yhteiskulttuuriin viitattu tv-sarjoissa ja elokuvissa useinkin. Kuten esim. Pirates of The Caribeanissa. Ja olen käsittänyt, että voodoo on ollut jopa "pop" jossain vaiheessa 2000-lukua.

Vaan silti on jäänyt itse puhtaasti Afrikkalainen Jumalkulttuuri ja mytologia pimentoon. Kyse lienee siitä, että sitä ei ole aikanaan osattu soveltaa valkokankaalle tms., ja nyt kun on näytettä, että sitä osattaisiin soveltaa, eivät he uskalla lähteä moista liian vilkkaasti tuputtamaan.

Mutta voodoo on hyvä pohja. Siitä voi sitten pikkuhiljaa mennä eteenpäin...

What the -lehdessä Thoria (Sore, Godda Thunda) vastaan tuli latvialaisia jumalia. Thor löi yhtä vasaralla päähän ja sanoi etten totisesti teistä kuullutkaan ole.

Minä olen itse aina ihmetellyt, että kun Thor lehdissä on viitattu että Sakndinaviassa on näitä Thoria palvovia tahoja, niin miten sitten entiset Germaanit? Heillähähän oli samanlainen suhde Norjalaiseen tarustoon kuin Kreikkalaisilla ja Roomalaisilla, eli pieniä eroja lukuunottamatta samoja. Onkohan koskaan tullut tilannetta, jossa Thor joutuu riitelevien entisen Germaanin ja Norjalaisen väliin.

Tuosta saisi nokkelan vitsin Thor sarjakuviin...
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Kuikka 02.04.2010 klo 18:12:57
Egyptiläinen mytologia on erikseen sen takia, että se on saanut muilta mailta (kuten Rooma) vaikutteita, ja heidän mytologiansa ja jumalkulttuurinsa eroaa muutenkin voimakkaasti muusta Afrikasta.

Ja kyllä, se on tylsää. Oma tietämykseni pohjautuu Ala-asteen historian kirjaan.

Suosittelisin lukemaan sen ala-asteen historiakirjan uudestaan.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Matti Karjalainen 02.04.2010 klo 18:23:03
Egyptiläinen mytologia on erikseen sen takia, että se on saanut muilta mailta (kuten Rooma) vaikutteita.

Öööh.... En väitä, etteikö jonkinlaista kulttuurivaihtoa ole tässäkin suhteessa voinut syntyä, mutta egyptiläinen mytologia on noin yleisesti ottaen "hieman" vanhempaa kuin roomalainen vastaava.

Ja kyllä, se on tylsää.

Jos ala-asteen kirjasta sai sellaisen kuvan, niin mikäs siinä sitten.

Ei pitäisi olla. Onhan voodoo kulttuuriin ja muuhun Afrikka-Karibia yhteiskulttuuriin viitattu tv-sarjoissa ja elokuvissa useinkin.

Kyllä se on. Siinä missä tavallinen kaduntallaaja osaa aika nopeasti mainita muutaman kreikkalaisen tai roomalaisen jumalan, niin afrikkalaisten hahmojen kohdalla useimmilla lyönee tyhjää - tai en ainakaan itse osaa nimetä Egyptin ulkopuolelta tulevia afrikkalaisia jumalhahmoja.

Voodoo on tietenkin  afrikkalaisten juuriensa takia länsimaiselle tutumpaa ja myös populaarikulttuurissa hyvinkin paljon käytettyä, mutta siinäkin on kuitenkin oma karibialainen rytminsä.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 02.04.2010 klo 20:34:31
Kitty muistaakseni yritti häätää vampyyria ristillä mutta epäonnistui koska on juutalainen.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 03.04.2010 klo 06:47:12
Tästä taisi olla jo tuolla aiemmin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,4318.msg70383.html#msg70383) puhetta...

Hei, onkos Bladen viitattu uskovan muuhun kuin vampyyreihin?
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: hdc 03.04.2010 klo 10:32:23
Afrikkalaisesta mytologiasta voi lukea enemmän täältä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:African_mythology

Jumalat näyttäisivät olevan melko tuntemattomia oman heimon ulkopuolella.

Hyviä juttuja tuolla (vaikka näytti myös olevan jossain määrin värittyneitä näkökulmia). Mutta kuitenkin hyvä huomata että suuressa osassa Afrikkaa ei esiinny/esiintynyt polyteismia samalla tavalla kuin vaikkapa roomalais-kreikkalaisessa tai viikinkimytologiassa. Näihin rinnasteisia ovat Egyptin pantheon ja Niger-Kongon orishat (joita on sarjiksissa esiintynyt siellä täällä sekä itsenään että voodoo-johdannaisinaan).
Muuten löytyy monoteistisia voimia, esi-isiä, tai niitä heimojumalia, jossa muiden heimojen jumalten olemassaoloa ei kielletä mutta meidän heimolle tämä yksi (tai kaksi) on kuitenkin tärkein...joka joissain tapauksissa on kehittynyt sekä monoteismiksi (juutalaisuus) että polyteismiksi (Egyptin pantheon).
Mutta se Stormin epämääräinen "Jumalatar" tai sekalaiset totemistiset henget ovat usein autenttisempia kuin mikään tyyppi jota vastaan Thor tai Wonder Woman voi nahistella.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 03.04.2010 klo 20:19:08
The Religious Affiliation of Comic Book Character  sivusto esittää Rorschachin (http://www.adherents.com/lit/comics/Rorschach.html) elämänkatsomukseksi Objektivismi. Minusta asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Artikkeli ei kommentoi ollenkaan Rorschachin Walter Kovacs aikaa, aikaa ennen Rorschachia ja "valaistumista".

Watchmenissa Rorschach toteaa nimittäin psykologille (tms.) näin:

"Looked at sky through smoke heavy with human fat and God was not there. The cold, suffocating dark goes on forever and we are alone. Live our lives, lacking anything better to do. Devise reason later. Born from oblivion; bear children, hell-bound as ourselves, go into oblivion. There is nothing else. Existence is random. Has no pattern save what we imagine after staring at it for too long. No meaning save what we choose to impose. This rudderless world is not shaped by vague metaphysical forces. It is not God who kills the children. Not fate that butchers them or destiny that feeds them to the dogs. It’s us. Only us. Streets stank of fire. The void breathed hard on my heart, turning its illusions to ice, shattering them. Was reborn then, free to scrawl own design on this morally blank world. Was Rorschach."

Jos Rorschachin elämänkatsomus on Objektivismi, se ei ole ollut sitä välttämättä aina. Selvää on, ettei hän Rorschachina usko jumalaan, mutta ollessaan vain Walter Kovacs hän on saattanut tuohon uskoakin, ennen kuin sekosi turhautumasta, hylkäsi jumalan ja muuttui misantrooppiseksi ja skitsofreenikoksi sormet poikki repiväksi omanoikeudenpalvelijaksi.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Curtvile 22.06.2012 klo 16:46:13
tätä aihettahan parhaiten comicsalliancen linkki sivuaa.
Italialainen taiteilija Igor Scalisi Palminteri on työssään Hagiographies ihan pikkiriikkasen uudelleenmaalaillut katolisessa Italiassa yleisiä pyhimyspatsaita.
Kitchistä tyylikkäämpään suuntaan(tämä on toki vain oma näkemykseni, monelle silkkaa rienausta)

Sekulaarisessa Suomessa asia nyt on aika samantekevän oloinen mutta katolisissa maissa taiteen ja uskonnon välit eivät ole ihan niin selvillä.
Voipi tulla myrsky vesilasissa tahi isommassa astiassa.

Kissanainen Neitsyt Mariana, Kapteeni Amerikka Jeesuksena ja muuta jännää por favor:
http://www.comicsalliance.com/2012/06/21/saint-superhero-statues-igor-scalisi-palminteri-art/ (http://www.comicsalliance.com/2012/06/21/saint-superhero-statues-igor-scalisi-palminteri-art/)

: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Curtvile 01.09.2012 klo 15:54:30
Miksikäs täältä uupui tyystin 99 (http://colorlines.com/archives/2011/10/the_99.html)?
artikkeli kannattaa lukea läpi ihan sen mukaan miten sekularisointi viihteen kautta optimimpi myös islamin osalta.

jotenkin Nightrunner (ranskalainen muslimi ja osa Batman incorporatedia )uupui listalta.
: Vs: Re: Supersankarien uskonnollisuus
: Darzee 24.10.2013 klo 13:44:16
Pistän vielä tähän liitteeksi sivun Namor #13:sta, jossa Thor joutuu todistamaan oikeudessa ja vannomaan käsi Raamatulla! Byrnen tekosia tietenkin.

Palaan tähän ketjuun juuri lukemani Kostajat-seikkailun innoittamana: Thor ottaa kantaa kristinuskoon Avengers #171:ssä, jossa Kostajat jäljittävät Ultronia nunnaluostarissa. Thor toteaa, ettei asgardilaisella ukkosenjumalalla ole oikein sijaa moisessa paikassa. Purppuranoita kysyy, häiritseekö tämä häntä, ja Thor vastaa, ettei edes Odin koskaan ole väittänyt olevansa mikään maailmankaikkeuden korkein mahti. Silti Thorista vaikuttaa siltä, että monet pitävät pelkkää hänen olemassaoloaan kristinuskon häpäisemisenä. Pidemmälle keskustelussa ei kuitenkaan päästä, ennen kuin Ultron jo hyökkää.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 24.10.2013 klo 20:56:50
Superman Last God of Kryptonissa (taitaa mennä elseworldsin puolelle) Teris ei oikein tunnustanut sarjakuvassa ollutta jumalatarta.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Curtvile 05.11.2013 klo 21:30:19
Vaikka Marvel Now:lla (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,14859.0.html) oma ketjunsa onkin kuulunee enemmän tänne(joskin kävisi myös naisseikkailijat (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6587.0.html) ketjuun)

Carol Danvers on nykyään Kapteeni Marvel joten vakanssi on auki:
(http://24.media.tumblr.com/11f4d2a8337930266ba71ddf0f8f37c3/tumblr_mvt0h5W8OK1r5dm0so1_500.jpg)

Ja hän on muslimi.
New York Timesin juttu (http://www.nytimes.com/2013/11/06/books/marvel-comics-introducing-a-muslim-girl-superhero.html?smid=tw-share&_r=2&) povaa hyvää
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 06.11.2013 klo 17:50:57
Tuo voisi olla ensimmäistä kertaa Ms. Marvel, joka minuakin kiinnostaa.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 06.11.2013 klo 19:53:45
Tuskin jaksaa montaa numeroa omillaan, mutta hahmo on varmaan tarkoitettu Epäinhimillisten suureen uuteen tulemiseen, ja siirtynee luontevasti johonkin ryhmään teinejä tai epäinhimillisiä.

Todennäköisesti johonkin Avengers-ryhmään (paitsi jos on mutantti niin sitten vaihtoehdot nousevat toiseen potenssiin).
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 06.11.2013 klo 23:32:19
Ei ole mutantti, Marvelin tuleva eventti esittää epäinhimillisiä asuvan keskuudessamme, ne ovat altistuneet terragen-usville.

Tämähän on kuin metafoora Marvelin julkaisutoiminnasta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Terragen#Use_in_media


Tässä on ideana se, että kun mutanttien elokuvaoikeudet ovat muualla, niin Marvel Studios tarvitsee niille oman vastineensa leffauniversumiin. Eli sellaisia joita vihataan ja pelätään. Ja muslimithan ovat sellaisia muutenkin.

Leffaa noista tuskin tulee. Silloin mennään liikaa Foxin reviirille. Marvelilla on useampi tv-sarja suunnitteilla. Epäinhimilliset lienee yksi. Samoja hahmoja ei välttämättä nähdä telkkarissa ja sarjakuvissa.

Niin, se edellinen X-Menin idean kopioiminenhan sujuikin kaikin mahdollisin puolin niin pirullisen hyvin...

http://en.wikipedia.org/wiki/Mutant_X_(TV_series)
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Curtvile 07.11.2013 klo 01:08:08
Tuskin jaksaa montaa numeroa omillaan, mutta hahmo on varmaan tarkoitettu Epäinhimillisten suureen uuteen tulemiseen, ja siirtynee luontevasti johonkin ryhmään teinejä tai epäinhimillisiä.

terve kyynisyys on aina näiden isojen firmojen kohdalla hyvä pitää mukana, mutta kuten sekä New Yorkin timesin jutussa että monessa paikkaa muualla on todettu Marvel panostaa oikeasti asiaan:

Voimaannuttamalla lukijoita kuten juurikin Ultimate Spider-Man Miles Moralesin kohdalla ja siinä että kyseessä on amerikkalainen muslimityttö jota kirjoittaa ja piirtää uskontoon kääntynyt naispuolinen sarjakuvantekijä.
(toim.huom. tekijän aiemmat sarjakuvat albumi Cairo ja sarja Air osuivat ja upposivat ainakin minuun, eli mistään pystymetsästä repäistystä tumpelosta tai mainostempusta ei ole kyse)

Kyse ei ole siitä ikivanhasta laitetaan Robin samaistumishahmoksi vaan ihan siitä että sankari on joskus joku muukin kuin valkoinen hetero mies, tällöin tavoitetaan paremmin myös se lukijakunta joka ei koostu yksin valkoisista heteromiehistä.

Minä olen iloinen pakana/uskonnoton/jumalieni nimet ovat Cthulhu & Crom mutta se osa joka luki vuositolkulla uskontotiedettä ja yleistä historiaa huomauttaa sille sisäiselle sarjisfanille joka katsoo edellisen sivun kantta(ja löytää homagen Peter Davidin & Gary Frankin Supergirl #1n kanssa) että paitsi kuvitus ja design kirja on neidolla kainalossaan myös historian kirja ja kuinka elää Hadithin mukaan.

Uskontotiedettä ja islamia tuntemattomille: Hadith on verrattavissa juutalaisuuden Kabbalaan, perimätietoa jonka tehtävä on teologisesti soveltaa pyhä kirja käytännön sovelluksiin.
Eli miten elää uskonnon mukaan mutta käytännön maailmassa.
Koko konsepti voimakkaasti maallistuneessa protestatissa kulttuuripiirissämme vieras mutta ei islamissa.

Tämä ei tee uudesta Ms Marvelista uskonnolista fanaatikkoa mutta osoittaa että uskonnollisuus on sisäänrakennettu hahmoon.
Se on otettu huomioon. Ja syystä.

Enimmälle osalle ns. perinteistä kohderyhmää tämä ei osu, mutta varsinaisella markkina-alueella?
vaikka äänekkäimpiä ovat kaltaiseni iäkkäämmät valkoiset ukot se simpsonien stereotyyppi supersankarigenren kuluttajasegmentistä ei ole akneongelmainen peräkammarinpoika.

Sekä netissä että livenä olen törmännyt kymmeniin naispuolisiin lajityypin harrastajiin. Syyt miksei heitä näy kvaakissa ovat se että joko a) keskustelu ei pyöri siinä supersankarisarjakuvassa jota harrastavat vaan strippisarjis/paremman-termin-uupuessa: omaelämänkertataidealtsusarjakuvassa joka ei heitä liikuta eikä kosketa ja b) meillä on yhä se elitistinen vaikeaa jargonia puhuva korstolauma joka ei usko deodoranttiin(tai sitten se olen vain minä)

Muistetaan että naisia on Suomen väestöstä 2012 mukaan 50,8% ja Yhdysvaltain 50,9% ja vaikka tilastollista propagandaa esitetään puolin ja toisin maailman nopeimmin kasvava uskonto(joiden lähteiden mukaan "vain" toiseksi nopeimmin kasvava uskonto) on islam.

Mikä kapitalistisen mallin mukaan toimiva yritys ehdoin tahdoin lähtisi sulkemaan moisen markkinaosuuden ulkopuolelleen?
Yhdistetään tähän feminismin(huom. muutakin kuin naisasia ja miesten sorto, luetaan se määritelmä) nousu lajityypissä ja mm.kokonaan naishahmoista koostuvan X-men lehden ollessa kuukausi toisen jälkeen top 20ssa myydyimmässä sarjakuvassa bauttiarallaa 70 000 kipaleen myynnillä.
Niinäkin kuukausina kun tulee uusia hypermegaeventtejä ja ykkösnumeroita varianttikansin.

Varmaahan  ei ole kuin kuolema ja verot mutta tällä näytöllä uskoisin että sarjalla on kuin onkin potentiaalia paitsi elinkelpoisuuteen niin menestykseen. Ainakin ison veden takana, siellä kun yhä on jopa kymmenienkin tuhansien myyntilukuja joita ei ihan kokonaan voi saada suoltamalla yksinomaan lannoitetta.

Täällä suosio jäänee marginaaliin jossa muutenkin on.

Allekirjoittanut maallikkolakimies lopettaa raivoisan tilityksensä ja vetäytyy takavasemmalle päämiehensä Louis Cypherin kanssa nauttimaan muutaman kananmunan ja hyviä kuubalaisia.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 07.11.2013 klo 20:42:38
Niin, se edellinen X-Menin idean kopioiminenhan sujuikin kaikin mahdollisin puolin niin pirullisen hyvin...

http://en.wikipedia.org/wiki/Mutant_X_(TV_series)

Joo oli aika suora kopio X-Menistä toki pikku muutoksin.

Carol Danvers on nykyään Kapteeni Marvel joten vakanssi on auki:

Ja hän on muslimi.
New York Timesin juttu (http://www.nytimes.com/2013/11/06/books/marvel-comics-introducing-a-muslim-girl-superhero.html?smid=tw-share&_r=2&) povaa hyvää

Pääsi täälläkin Ilta=Sanomien nettiuutisiin. Tuskin kyseessäolevaa hahmoa täällä paljoa kyllä nähdä.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 10.11.2013 klo 11:50:29
Kun kuulin kaverilta, että hänkin oli kuullut uutisesta, aavistin jotain tämmöistä, ja laitoin keltaisen lehdistön yms. sivut ns. blockiin, jotta en vain vahingossakaan eksyisi tuonne juuri tällä sekunnilla heittämään jotain Kvaakin nettietiketi rikkovaa kommenttia, jonka lausumisen jätän väliin. Ärsyttää silti.

Mutta olisi silti puolustanut muslimeja, mikä on jopa itselleni yllätys.
Ei siitä ole kovin kauan, kun en olisi odottanut itseltäni tuommoista.
Pistäsin vaikka kaikki säästöni likoon, jos joku tuhoaisi keltaisen lehdistön foorumit ja Suomi24:n.

Persepolis näemmä todella muutti elämäni. Odotan tätä sarjakuvaa innolla.
Se ei voi olla ainakaan tuota Ilta-lehden höpö höpö foorumia huonompi. Se on mahdotonta. Enkä ole edes lukenut sen kommentteja.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 17.11.2013 klo 20:18:23
http://dc.wikia.com/wiki/H'ronmeer_(New_Earth)

J'Onn J'Onzzin jumala on H'ronmeer.

Ja muistaakseni nähtiinkin jossakin JLA-lehdessä.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Riffe 17.11.2013 klo 22:06:07
Ja muistaakseni nähtiinkin jossakin JLA-lehdessä.
Viidessä Manhunterille itselleen pyhitetyssä lehdessä.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 18.11.2013 klo 19:51:43
Viidessä Manhunterille itselleen pyhitetyssä lehdessä.

En ole noita lukenut mutta jossakin post-Infinite Crisis Justice League-lehdessä J'onn kävi rukoilemassa tätä ja se ilmestyi. Mikään (dcuwiki, wikia tai comicvine) lähde ei kyllä tuota kerro.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 19.11.2013 klo 20:06:49
Phantom Stranger kohtasi Jumalan Legendsin aikaan ja oli mahdollisuus lopettaa maanpäällinen vaellus mutta päätti jatkaa.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 20.11.2013 klo 03:05:58
Phantom Stranger kohtasi Jumalan Legendsin aikaan ja oli mahdollisuus lopettaa maanpäällinen vaellus mutta päätti jatkaa.

Tästä herää muutama kysymys.

Spawn sarjakuvassa on esiintynyt Jumala.
Mitä tälle mummelille kuuluu?
Onko muita sarjakuvia, joissa Jumala on esiintynyt?
Onko muita, joissa tuo on nainen?
Laittakaahan kuvia kanssa, kun vastaatte.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Gothicus 20.11.2013 klo 08:08:31
Onko muita sarjakuvia, joissa Jumala on esiintynyt?
Lobo on seikkaillut myös Taivaassa, mutta enpä muista tapasiko Jumalaa. Oheisessa kuvassa Lobo kuitenkin treffaa joukon muita tuttuja jumaluuksia (tai no, tuo yks kundi kivitauluineen taitaa kyllä olla Mooses...)
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 20.11.2013 klo 20:38:44
Ja Lobo oli myös helvetissä mutta tuli potkituksi pois sieltä, Spectressä (pre-Hal Jordan) tavattiin taivaan edustajia aikalailla ja yhdessä vaiheessa Spectre yritti jopa löytää jumalan ja nykyisessä Phantom Strangerissa ollaan hypitty aikalailla taivaassa ja pikasen helvetissäkin.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 21.11.2013 klo 02:33:13
Onkos muuten Ghost Riderissa koskaan menty tuon rajan yli?
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 21.11.2013 klo 21:32:47
Onkos muuten Ghost Riderissa koskaan menty tuon rajan yli?

Ghost Rider on ollut helvetissä ja ilmeisesti jopa hallinnut sitä ja samoiten Vengeance kun Aavis (Ketch) oli muualla. Ghost Rider #8/2007 eteenpäin.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 21.11.2013 klo 22:47:51
Ghost Rider on ollut helvetissä ja ilmeisesti jopa hallinnut sitä ja samoiten Vengeance kun Aavis (Ketch) oli muualla. Ghost Rider #8/2007 eteenpäin.

Siis tarkoitan, että onko tuossa näytetty Jumalaa?
Toisaalta, eikös juuri Marvel ole tarkka siitä, ettei tuota rajaa ylitetä?
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Riffe 21.11.2013 klo 22:59:42
Siis tarkoitan, että onko tuossa näytetty Jumalaa?
Toisaalta, eikös juuri Marvel ole tarkka siitä, ettei tuota rajaa ylitetä?
Eikös Marvelin universumissa se kaikkein suurin ja mahtavin jumalolento ole Stan Lee itse?
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 21.11.2013 klo 23:31:19
Eikös Marvelin universumissa se kaikkein suurin ja mahtavin jumalolento ole Stan Lee itse?

Tai ainakin siihen on pyritty. Aihetta kristinuskon Jumalasta ei ole edes käsitelty.
Toisaalta, Infinity Crusadessa mentiin aika lähelle. The Goddess liippaa jo todella läheltä. Myuös ajasta puhutaan elävänä organismina. Ja Guardians of the Galaxy saattaa mennä kysymyksen äärelle, nyt kun Angela on tiimissä. Ainakin luulisi näin. En ole lukenut. Jätin GotG:t muistaakseni kahteen numeroon. Herää myös kysymys, että onko Angelan tavas sama kuin GR:n? se olisi varmaan se viimeinen rikkomisen arvoinen tabu. Jotenkin ei vaan kuulosta uskottavalta, että MU:ssa ei olla yritetty ns. etsiä Jumalaa, niin kuin Star Trekissä.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 22.11.2013 klo 21:05:23
Herää myös kysymys, että onko Angelan tavas sama kuin GR:n? se olisi varmaan se viimeinen rikkomisen arvoinen tabu.

Ainakaan wikian listaus ei sano että olisi.

Ei ole Aavikset tainneet taivaassa vierailla.

Marvelilla maanpäälliset jumalat on sen verta esillä että kristinuskonnollisten jumalan näyttäminen on tarpeetonta ja Eternity on aika lähellä tuota.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 23.11.2013 klo 21:55:27
Ei ole Aavikset tainneet taivaassa vierailla.

Marvelilla maanpäälliset jumalat on sen verta esillä että kristinuskonnollisten jumalan näyttäminen on tarpeetonta ja Eternity on aika lähellä tuota.

En nyt sanoisi.
Nyt kyseinen kysymys alkaa nousta yhä vain tärkeämmäksi.
Voi olla, että jos Marvel ei pelaa korttejaan varovasti, he voivat joutua tuon kysymyksen äärelle erittäinkin nopeasti. Ja silloin he ovat käytännössä umpikujassa.
Juuri tämä on ongelma, kun ns. rajoitetaan tarinoiden jonkun puolen näyttämistä.

Jo itsessään se, että samassa universumissa on taivas, enkeleitä, langenneita, helvetti ja niin poispäin, niin tuosta ei ole pitkä matka kysymykseen Jumalasta. Jos Angela olisi osa jotain muukalaisrotua, joka vain näyttää tai/ja uskoo olevansa enkeleitä, olisi kysymys periaatteessa helppo kiertää.

http://marvel.wikia.com/Ghost_Riders:_Heaven's_On_Fire_Vol_1_1

HoF ja siihen johtaneissa juonikuvioissa kerrottiin, että GR:t ovat Jumalan luomus ja että niitä on joka maassa ainakin yksi ja jokaisella ajalla.

Sitten Marvel tylysti tappoi niistä jokaisen paitsi Blazen ja Ketchin, noin suurinpiirtein, ja samaisessa tarinassa vilahti taivas, jossa Zadkiel niminen luopio enkeli pisti paikkoja remonttiin ja johti enkelit yms. kapinaan.

HoF tarinassa nähtiin myös anti-kristus, jonka avulla oli tarkoitus voittaa Zadkiel. Tästä tarinasta GR 2 elokuva otti vaikutteita. Jumalaa ei näytetty tietääkseni, edes GR heimon historian näyttäneissä flashbackeissä.

Herää ainakin muutama kysymys näistä Marvelin enkeli kuvioista.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Riffe 23.11.2013 klo 23:30:47
Enkeleitä nähtiin Wolverinen ja Punisherin yhteistarinassa, Castle oli kuollut ja sittemmin palautettu maan päälle enkelten toimesta ja tämä oli siunattu ainakin osittain heidän voimilla.

Koko tapahtuma on vissiin sittemmin jo pyyhitty rebootin tai useamman kautta?
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Doctor Phantomizer 24.11.2013 klo 00:46:06
Enkeleitä nähtiin Wolverinen ja Punisherin yhteistarinassa, Castle oli kuollut ja sittemmin palautettu maan päälle enkelten toimesta ja tämä oli siunattu ainakin osittain heidän voimilla.

Koko tapahtuma on vissiin sittemmin jo pyyhitty rebootin tai useamman kautta?

Tuohon ei ole tietääkseni palattu, ja "Welcome back, Frank Castle" tarinassakin se kuitattiin yhdellä lauseella. Nyt kyllä pistää miettimään, että kuinka monta taivasta Marvelilla oikein on?
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Tina DeMona 24.11.2013 klo 05:06:20
Tuohon ei ole tietääkseni palattu, ja "Welcome back, Frank Castle" tarinassakin se kuitattiin yhdellä lauseella. Nyt kyllä pistää miettimään, että kuinka monta taivasta Marvelilla oikein on?

Ehkä se toimii niinkuin Xenassa että periaatteessa kaikki mytologiat on totta ja kohtalo riippuu siitä mihin uskoo / missä päin maailmaa asustaa.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 24.11.2013 klo 20:52:30
Nyt kyllä pistää miettimään, että kuinka monta taivasta Marvelilla oikein on?

N+1.

Galaxin Vahdeissa olevan Angelan yhteyttä taivaaseen ei vielä tiedetä ja Spawnissa tämä oli taivaan palkkaama palkkasoturi.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 26.01.2014 klo 20:59:44
Eipä Teris kunnioita Wonder Womanin sukulaisjumalia (Apollo) sen enempää kuin kunnioitti Kryptonin vanhaa jumalatarta aikoinaan, kumpaakin veti turpaan oikein urakalla.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 02.12.2018 klo 01:54:26
Ja Storm viittaa itseensä jumalattarena aina välillä ja myös kutsutaan jumalattareksi silloin kun seikkaillaan Afrikan mantereella.
: Vs: Supersankarien uskonnollisuus
: Darzee 03.12.2018 klo 08:57:28
Entinen Hämis-toimittaja Danny Fingeroth on kirjoittanut kirjan supersankarien luojien juutalaisuudesta.
http://www.comicbookresources.com/news/newsitem.cgi?id=12928

Mielenkiintoinen mielleyhtymä oli että kun Odin kielsi Thoria ottamasta vaimokseen kuolevaista Jane Fosteria, oli se kuulemma Leen ja Kirbyn kannanotto juutalaisten vanhempien käytäntöön kieltää lapsiltaan avioliitot ei-juutalaisten kanssa.

Stan Leen poismenon yhteydessäkin tuotiin taas esille, että monet keskeisimmät supersankarigenren varhaiset vaikuttajat o(liv)at juutalaisia. Juutalaisen uskonnon ja kulttuurin vaikutuksia esimerkiksi Teräsmieheen onkin puitu paljon Kvaakissa ja muualla. Esimerkiksi Stan Leen luomien - tai luomiksi väitettyjen - Marvel-hahmojen julkilausuttu uskonnollisuus, sikäli kun sitä on yleensä sarjakuvissa käsitelty, taitaa kuitenkin olla myöhempien tekijöiden perua. Sittemmin on kai selitetty esimerkiksi Möykyn olevan juutalainen.

Uskonnolliset kysymykset ovat usein herkkiä, joten hahmojen samastuttavuuden kannalta oli ehkä viisas strategia jättää asia taka-alalle. 1960-luvulla ei tuntemallamme tavalla vielä ajateltu, että kaikkien sankareiden ei tarvitse olla valkoihoisia ja lähtökohtaisesti ainakin kulttuurikristittyjä.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Darzee 04.12.2018 klo 15:33:30
Möykky oli juutalainen jo kauan ennen kuin sarjakuvissa siitä oli mitään mainintaa. Muutenkin hahmoille on laadittu taustat joita ei tuoda aina esille, ainakaan heti. Esimerkiksi Pohjantähti oli homo koko ajan.

Ohessa Jack Kirbyn hanukkakortti vuodelta 1976.

Tyylikäs kortti. Se onkin oman sarjakuvaontologisen keskustelunsa paikka, kuuluuko hahmo tiettyyn uskonyhteisöön tai onko sillä tietty seksuaalinen suuntautuminen, jos asiaa ei ole sarjakuvassa käsitelty edes vihjauksin. Pohjantähden tapauksessa homouden saattoi jälkiviisaasti aavistaa siitä, ettei hän muka ehtinyt seurustella hiihtouran vuoksi.

Ben ei kuitenkaan taida varhemmissa Ihmenelos-jutuissa esimerkiksi käyttää alkuperältään jiddisinkielisiä ilmauksia puhuessaan, toisin kuin jotkut sinänsä muun äidinkielen omaksuneet juutalaishahmot populaarikulttuurissa joskus tekevät. Eikös esimerkiksi se Nick Furyn kommandojen yksi jäsen (Cohen) viljele näitä "schmuckin" tapaisia ilmauksia? Tai sitten muistan väärin.

Nimi  "Benjamin Jacob Grimm" on tietysti juutalainen, mutta vastaavia nimiä on muillakin. Eräs Möykyn kaimoista on toinen satusetinä tunnetuista Grimmin veljeksistä (Jacob Grimm), joka oli kristitty.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 04.12.2018 klo 19:33:45
Eipä Möykkyä ole sen kummemmin nähty rukoilemassa saati muutenkaan ole tunnustanut uskontoaan mitä nyt tulevissa häissään käyttää sitä hattua.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Gothicus 05.12.2018 klo 08:31:36
Eipä Möykkyä ole sen kummemmin nähty rukoilemassa saati muutenkaan ole tunnustanut uskontoaan mitä nyt tulevissa häissään käyttää sitä hattua.
Se hattu on kipa. Synagogassa vieraillessaan kipaa voivat käyttää muutkin kuin juutalaiset.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Darzee 05.12.2018 klo 10:46:53
Se hattu on kipa. Synagogassa vieraillessaan kipaa voivat käyttää muutkin kuin juutalaiset.

Minullakin on jossain Israelista saatu kipa ja sen mukana tullut komeasti raamatunlausein (tai ehkä pikemminkin tanakinlausein) koristeltu pinni, jonka avulla se pysyy päässä. Olen pitänyt sitä kerran, kun olin vieraana vihkimisessä synagogassa.

Magneto on tunnettuun tapaan juutalainen, muttei taida harjoittaa uskontoa kovin aktiivisesti. Vaan miten on Elohopean ja Purppuranoidan laita? Heidän äitinsähän oli romani ja kaiketi kristitty, joten he eivät ole syntymäjuutalaisia. Kasvatti-isäkin oli romani.

Purppuranoita on harjoittanut "oikeaa" noituutta ja joutunut vaikutteiltaan lovecraftilaisen pahan Chthon-jumalan riivaamaksi. Lieneekö hän joku wiccantapainen?


: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Darzee 05.12.2018 klo 13:44:56
Wanda sai tietää vasta aikuisena että hänen biologinen isänsä on juutalainen. No tämänhetkisen tiedon mukaan Magneto ei olekaan Wandan ja Pietron isä.

Infinity Crusadessa (ikuisuusristiretki?) Wanda oli mukana uskovaissankareiden riveissä.

Infinity Crusadessa Jumalattaren (tämä Warlockin "hyvä puoli") joukkoihin valikoituminen selitetään muistaakseni jotenkin siten, että sinne päätyivät voimakkaan elämänkatsomuksellisen kokemuksen läpikäyneet tjsp. Yritetään siis jotenkin tuoda esiin, että kyse on monitahoisemmasta asiasta kuin "pelkästä" uskonnosta. Peto kysyy Reed Richardsilta, miksei häntä (siis Hankia) viety, kun hänkin uskoo Jumalaan. Reed sitten selittää.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Darzee 05.12.2018 klo 15:19:59
Ja Johnny Storm kertoo että hänen sisarensa on uskonnollinen, hiljaisella tavalla.

Ei kuulosta voimakkaalta elämänkatsomukselliselta kokemukselta.

Ei nästä tuon ajan jaoista uskiksiin ja ei-uskiksiin ole ikinä myöhemmin kerrottu lisää, vai onko?

En ole kuullut. Sitä paitsi jo itse tarinan kuluessa annetaan ymmärtää, että koko jako on vähän keinotekoinen ja Jumalatar pitää sankarit helmoissaan jonkinlaisella aivopesulla, josta esimerkiksi Hopeasurffari sitten vapautuukin omin avuin.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: X-men 05.01.2019 klo 19:33:33
Rahne kasvatettiin uskossa ja nuhteessa mutta sitten myöhemmin "iskä" pappi (siitä oli muistaakseni spekulointiaa että pappi oli oikea isä) paljastui vähemmän hurkaaksi ja Rahne alkoi ymmärtää maailmaa paremmin New Mutantsien jne seikkalujen kautta.
: Vs: Supersankarien (ja -konnien) uskonnollisuus
: Curtvile 06.01.2019 klo 21:13:41
Mainittu jo aiemmin tuosta eteenpäin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,4979.msg492886.html#msg492886)

tämä kiinnostaa lähinnä siksi ettei jesse kuollut syntieni puolesta vaan Hans Gruber jouluna 1988 ja hämähäkkimies vasta noin 15 kertaa