Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Piirtäminen, tekstaus, väritys ja skannaus => : mia2 03.11.2003 klo 17:50:54

: Miten opit piirtämään?
: mia2 03.11.2003 klo 17:50:54
Yksi kaveri tässä taannoin katseli mun piirroksia ja kysyi multa että miten mä oikein opin piirtämään. Minä siihen että öö tota, en mitenkään... Kaveri siihen, että mut oothan sä varmaan jotenkin harjotellu, vai miten sä muka oot tollasia perspektiivejä oppinu. Ja minä että öö emmä kyllä oikeestaan oo harjotellu, mä vaan piirrän omasta päästä.... Ja kaveri edelleen tivaa että ethän sä nyt pentuna oo voinu tolla tavalla piirtää, että missä vaiheessa sä oikein opit? Ja kun minä sitten muistelin niin muistin kyllä tarkalleen milloin mä "opin" käyttämään nykyistä piirrostyyliä...

Olin tuolloin 15-vuotias 9-luokkalainen, jonka oma identiteetti (ja sitä kautta myös piirrostyyli) oli täysin hukassa. Piirrostyylini oli arkaa ja yritin piirtää sellaista (mahdollisimman realistista)  jälkeä, mistä arvelin muiden pitävän. Yhtenä kesäpäivänä äitini piirsi ulkona taiteilijakaverinsa kanssa ja minä menin mukaan piirtelemään. Piirsin ensin aivan surkean muotokuvan äidistäni, josta tämä taiteilija totesi (peiteilmaisuna sille että piirros oli todella syvältä) että jaa, se kaipais ehkä muutaman rohkean viivan... Sitten minä piirsin ilman mallia kuvan koirasta ja sitten kuvan sipuleista käyttäen ROHKEITA viivoja - ja tuolloin tapahtui dramaattinen käänne: huomasin, miten nautinkaan piirtämisestä. Ja vasta, kun rupesin piirtämään intuitiolla rupesin kunnolla hahmottamaan muotojen kolmiulotteisuutta. Äidin taiteilijakaveri kehui kovasti piirroksiani ja minä meinasin pakahtua ylpeydestä... Siitä lähtien olen aina piirtänyt intuitiolla ja oman pääni mukaan vaikka lukion maalauksen maikka kovasti yrittikin muuttaa tyyliäni hillitymmäksi...

Tuon tapahtuman jälkeen en ole piirtänyt mitään mallista. Viime aikoina on kylläkin alkanut kiinnostaa mallista piirtäminen oppimistarkoituksessa. Muutenkin olis kiva tutustua enemmän piirtämisen teoreettiseen puoleen ja katsoa jos niillä olisi omalle tyylilleni jotain annettavaa.

Onko kukaan kokenut jotakin teoriaa hyödylliseksi oman tekniikan löytämisessä? Miten ja milloin itse opit piirtämään?!?
: Re:Miten opit piirtämään?
: Axuz 03.11.2003 klo 19:41:42
Tervetullut uusi aloitus mielenkiintoisesta aiheesta. Lainatakseni vapaasti mia2 tekstiä, totean vielä kerran Mian kirjoituksen ehkä tärkeimmän kohdan: kohdatessaan dramaattisen käänteen elämässään piirrostavan ja –tyylin vaihtamisen jälkeen, mia2 kertoo alkaneensa nauttia piirtämisestä… Kuinka Mia osuitkaan asian ytimeen! Siitähän tässä hommassa on lopulta kyse, ja tämä sama asia on keskuudessamme se, joka lopulta erottaa jyvät akanoista. Toisin sanoen, kuka jatkaa, kuka ei.

Minun on vaikea kuvitella piirtämistä rakastavaa ja siitä nauttivaa piirtäjää, joka tuosta noin vain lopettaisi äkillisesti piirtämisen. Tätäkin tapahtuu, tuntemattomia ovat ihmisten olosuhteet ja tiet. Mutta näin yleisesti ottaen, jos piirtäminen ei sytytä, homma loppuu ennemmin tai myöhemmin omaan mahdottomuuteensa. Eikä tämä seikka ole riippuvainen taidoista piirtää tai kuvata ympäröivää visuaalista maailmaa. Piirtämään ei opi kuin piirtämällä. Useimpien piirtäjien on mahdoton sanoa sitä kysyttäessä, että milloin he oppivat piirtämään. Kehitystä tapahtuu kaiken aikaa. Tietoisesti ja tiedostamatta. Piirtäjä joko huomaa tästä kehityksestä osan tai sitten ei. Useimmiten sen jossain vaiheessa huomaa. Ja tämä taas on yksi syy, miksi monet kunnianhimoisempia projekteja kyhäävät lopettavat työnsä kesken. Koska vuosi sitten tehdyt sivut eivät enää tyydytäkään ja niiden uudelleen piirtäminen nykyisellä tyylillä ja taidoilla on melkoisesti tahdonvoimaa ja motivaatiota vaativa suoritus. Pitkäjänteisyyden ja kunnianhimon puute saattavat kaataa hyvänkin projektin jopa loppusuoralla. Ihminen ei valitettavasti robotti…

Mutta mitä Mian aloittamaan keskustelunavauksen sisältöön tulee, voit Mia ainakin piirtäjänä hyvällä omalla tunnolla juhlia tuota legendaarista päivää yhtenä käänteentekevänä hetkenä elämässäsi. Eikä se ole mikään pieni juttu. Jos väkinäisestä piirtämisestä pääsee siihen tilanteeseen, jossa todella nauttii piirtämisestä, haluaa piirtää kaiken aikaa ja saa vieroitusoireita, jos näin ei tee, on se paljon arvokkaampi löytö kuin jonkun yksittäisen piirtämiseen liittyvän taidon oppiminen. Se, että piirtäminen vapautuu sitä rajoittavista kahleistaan, kuinka paljon moni nykypiirtäjä antaisi ja maksaisi saadakseen osakseen jotain samankaltaista…

On kuitenkin kommentoitava vielä jotain Mian viestistä. Älä missään nimessä lopeta kokonaan mallista piirtämistä! Olemassa olevasta mallista piirtäminen, olivat lopputulokset sitten realistisia tai suuntaa antavia pikaluonnoksia on omiaan harjaannuttamaan piirtäjän silmän ja käden yhteistyötä. Tässä yhteydessä voidaan puhua myös näkökeskuksen ja käden yhteistyöstä, sillä mallista piirtämiset joskus kaukanakin menneisyydessä vaikuttavat muistin kautta myös ns. ulkoa piirtämiseen. Intuitio piirtäjän työssä ei tarkoita sitä, että kaikki pitäisi piirtää omasta päästä ilman mallia. Yksi selkeimpiä intuitiopiirtämisen muotoja on ns. luonnostelu (engl. sketching/rough draft), jota voi tehdä missä vain milloin vain ja sanan varsinaisessa merkityksessä nimenomaan olemassa olevasta mallista. Yksi hyvä esimerkki tästä löytyy Reima Mäkisen firman kotisivuilta, jossa matkustelua koskevassa osiossa Reima on mitä ilmeisemmin intuition laukaisemana luonnostellut muistinsa tueksi karkeita piirroksia kaduilla tapaamistaan ihmisistä. En nyt tätä kirjoittaessa jaksa etsiä linkkiä (kun kiireellä kirjoitan), mutta jos Reima luet tämän, niin laita linkki… Luonnostelusta ja sen tekniikasta on olemassa myös kirjoja, joita löytää myös ainakin isoimmista kirjastoista. Luonnostelulla tarkoitetaan toki myös ilman mallia toteutetun työn karkeaa paperille suunnittelua. Myös sarjakuvien kuvakäsikirjoituksia tai nopeita suuntaa antavia ja käsikirjoituksen tueksi tehtyjä kuvia voidaan pitää luonnoksina, olivat ne sitten mallista tehtyjä tai eivät.

No, pointtini oli se, että piirtämään oppii vain piirtämällä ja intohimoisesti piirtämiseen suhtautuvalla onkin usein luonnoslehtiö tai sen tapainen lähestulkoon kaikkialla, missä hän valveillaoloaikanaan liikkuu. Yksi kannattaa laittaa myös yöpöydän laatikkoon, sillä koskaan ei tiedä, josko "intuitio" herättää piirtäjän keskellä yötä unestaan tai valveunestaan kirjaamaan/piirtämään ideansa ylös. Itselleni on käynyt muutaman kerran näinkin. Luonnoksia kannattaa tehdä kaikkialla ja kaikesta mahdollisesta. Mian oppiman tavoin nimenomaan nopeat ja rohkeat piirtämistavat kehittävät eniten otetta piirtämiseen ja tekevät siitä vaivattomampaa ja mukavampaa. Luonnostelun harjoittamisella on myös voimakas vaikutus silmän ja piirtokäden yhteistyön kehittymiseen ja näiden yhteistyön hioutumiseen. Ilman malliakin piirtäminen on tuskastuttavaa, jos ei saa tulosta näyttämään siltä, millainen kuva piirtäjällä on valmiista tavoitteestaan päässään. Sketsailu opettaa myös nopeaa piirtämistä ja ennen muuta kykyä kiinnittää huomiota olennaiseen. Mittasuhteisiin, tasapainoon, objektien suuntiin ja syvyys- ja mittasuhteisiin sekä niiden suhdetta toisiinsa. Mialle kehotan ehdottomasti rohkean linjan jatkamista ja suosittelen silloin tällöin myös mallista piirtämistä. Mallista piirtämisen tarkoitus ei ole vain opettaa piirtämään realistisesti vaan myös näkemään, miten realistisen voi muuttaa epärealistiseksi. Lukuisat epärealistisesti, abstraktisti, ekspressionistisesti, naivistisesti, kubistisesti, surrealistisesti jne. piirtävät ja maalaavat suuret taiteilijat (olivat ne sitten sarjakuvantekijöitä tai taidemaalareita tai lastenkirjankuvittajia) ovat todellisuudessa valtavan taitavia piirtäjiä. Useimmat heistä osaisivat tarvittaessa tehdä vaikka valokuvantarkan työn, mutta heidän nykyinen valintansa on tarkoituksella tehty.

Mutta Mia, anna ihmeessä intuition iskeä myös silloin, kun sinulla on malli käytettävissäsi. Myös mallista piirtämiseen voi käyttää yhtä "vapautuneita" piirtotekniikoita kuin ilman malliakin piirrettäessä. Jotkut tekevät mallista jopa omantyylisen versionsa. Tästä paras esimerkki on karrikoivat pilapiirtäjät. Ei George Bushista tai Paavo Lipposesta saa henkilöä itseään esittävää ja myös toisten tunnistamaa pilapiirrosta ilman olemassa olevaa mallia, jonka kautta tärkeimmät ja tunnistettavat piirteet lainataan. Malli ei tarkoita vain valokuvaa, toista piirrosta tai pöydällä makaavaa sipulia. Niitä on kaikkialla kaiken aikaa. Itse käytän työmatkani junassa piirrellen muita ihmisiä. Kahvi- ja lounashetkeni luonnostellen ikkunan läpi kadun vilinää ja siellä olevia kiinteitä kohteita. Toki piirrän joskus omasta päästäni, kun on sen hetki ja Helsingin piirtäjätapaamisissa sen joutuu vieraskirjaan joka tapauksessa tekemään, mutta tähänkin kaikkeen vaikuttaa aiemmin piirretty oman elämän varrella kerrytetty muistinvarainen piirtämisperimätieto… Ja ethän tiedä, josko Mia vaikka joskus kiinnostuisit myös realistisemman sarjakuvan tekemisestä. Tällöin jo opituilla taidoilla ja sillä, että osaa piirtää realistisemmin näkemäänsä ja havaitsemaansa, on yhä enemmän merkitystä. Kokeilepa joskus muuten luonnostelua suoraan tussilla tai lyijykynällä ilman pyyhekumia, ts. ilman suurempia korjailumahdollisuuksia. Todella kasvattavaa!
: Re:Miten opit piirtämään?
: tertsi 03.11.2003 klo 20:16:45
Näin nelikymppisenäkään en ole vielä oppinut piirtämään. Jossain vaiheessa olin mielestäni suht hyvä, mutta silloin piirsinkin joka päivä monta tuntia ja sain siitä oikein palkkaakin. Nykyään piirrän harvemmin ja heti harjoituksen puute näkyy haparointina. Tussiterä on säälimätön, mutta kuitenkin kiehtova kaveri.
: Re:Miten opit piirtämään?
: mia2 03.11.2003 klo 20:44:32
Älä missään nimessä lopeta kokonaan mallista piirtämistä! Olemassa olevasta mallista piirtäminen, olivat lopputulokset sitten realistisia tai suuntaa antavia pikaluonnoksia on omiaan harjaannuttamaan piirtäjän silmän ja käden yhteistyötä.

Heh, siitä on nyt yli kymmenen vuotta aikaa kun lopetin mallista piirtämisen... Ihmeellistä kyllä miun mielen ja käden yhteistyö toimii paljon paremmin kuin silmän ja käden... Harjoituksen puutetta epäilemättä. Mutta olen vakaasti päättänyt alkaa piirtää mallistakin!
: Re:Miten opit piirtämään?
: tertsi 03.11.2003 klo 21:05:33
Opetelkaa hyvät ihmiset piirtämään mallista.  Ja aina parempi mitä enemmän asioita osaa piirtää ulkoa. Silloin voi keskittyä enemmän ideointiin tai sommitteluun tai vastaavaan, kun energia ei mene siihen, että saa polkupyörästä polkupyörän näköisen,  ja vielä yrittämällä sitä ensimmäistä kertaa.

Ja jos haluaa sitten pelkistää, niin sen voi aina tehdä, vaikka osasikin hahmotella tarkasti jonkin esineen tai ihmisen jne.

Kannattaa muuten kerätä myös kuva-arkistoa.  Postimyyntiluettelot ja sanoma- ja aikakauslehtien sisältö vain skannerin alle ja skanneri surraamaan. Sitten kun tarvitsee piirtää leikkaussali ,lentokentän tax-free osasto tai ilmakuva Tampereesta, kuva vain ruudulle suit sait ja sitten piirtämään, mallista! Ja jos on tullut jo ennakolta hankittua rutiinia, niin homma käy totta kai nopeammin.
: Re:Miten opit piirtämään?
: Veli Loponen 04.11.2003 klo 00:17:50
Yksi lempiaiheitani ;D
Olen ehkä siitä tavanomaisimmasta päästä sarjakuvapiirtäjiä. Aloitin tikku-ukkopiirroksilla joskus vajaa kymmenvuotiaana. Piirtelin kung-fu ja sotasarjiksia. Näin jälkeenpäin hahmoja on tosi vaikea erottaa toisistaan :D
No aikaa myöten keksin, että paperin läpi saa aika kätsysti piirrettyä. Ja kun vielä kului vähän aikaa, huomasin, että voi piirtää mallistakin (siis ottaa mallia sarjakuvista). Siinä rinnalla sitten piirrustelin omianikin ja opin vähäsen piirtämään.
Mun kohdallani varsinainen kehitys alkoi kymmenisen vuotta sitten, kun olin Oriveden opistolla. Siellä innokkaasti osallistuin kaikkiin mallistapiirtämisiin ja huomaamatta taidot kehittyivät.
Välillä tosin tuntuu, että ennen osasi piirtää paljon paremmin, mutta silloin olikin suurempi (nuoruuden ?!?) innostus päällä ja jaksoi vääntää piirrustuspöydän ääressä kellon ympäri. Nykyään se on vähän nihkeämpää, vaikka itse piirtäminen on edelleen kivaa. Ehkä se johtuu vain siitä, että kaikenlaista muutakin tekemistä/harrastelua on tullut mukaan peliin.
Mallista piirtämisestä vielä sen verran, että yllättävää, miten siinä oppii. Toisaalta, jos tekee mahdollisimman nopeasti mahdollisimman paljon luonnostelmia, tulee sellainen rutiini. Ja sitten kun oikein panostaa johonkin, niin tulee myös varmuutta.
Kuitenkin ehkä kaikkein paras harjoitus on vain piirtää. Ei väliä mitä, kunhan piirtää.
: Re:Miten opit piirtämään?
: Wilpuri 04.11.2003 klo 09:02:52
Itse en ole koskaan ollut hyvä piirtämään mallista. Parhaat tulokset syntyvät silloin, kun päästän mielikuvitukseni valloilleen. Mallista piirtämistä kannaittaisi kyllä (minunkin) harjoitella. Esim. autoa en osaa pirtää lainkaan... enkä oikeastaan taloakaan. Minulta sujuvat melko vaivattomasti örkit, suohirviöt, öklömömmöt, tappajamutantit yms., mutta ns. kolmiulotteiset esineet, kuten pöytä, auto, vene jne. tuottavat ongemia. Niitä pitäisi varmaankin opetella mallin avulla.

Mitä piirrostyylini syntymiseen/kehittämiseen tulee, niin periaatteessa piirrän melko pitkälti samalla tyylillä, kuin 10 vuotta sitten. Tyylini on vain hioutunut ja kehittynyt. Toki minulla on ollut kausia, että olen tietoisestikin hivenen muuttanut piirrostani (esim. varjostusten lisääminen oli aikoinaan dramaattinen muutis tyyliini), mutta pääsääntöisesti olen pitäytynyt omassa synnynnäisessä ja luonnollisessa tyylissäni.
: Re:Miten opit piirtämään?
: Jukka 04.11.2003 klo 11:51:38
Emmä vieläkään piirtää osaa.
Mutta muistan kyllä kun reilu vuosi sitten saavuin Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalle ilmaan minkäänlaista piirtämistaustaa ja sen hetken kun tajusin ettei tarvitse olla mikään michelangelo tehdäkseen hyvää sarjakuvaa. Se oli vapauttavaa ja ajatus lensi ja kynä sauhusi.
Nykyään niitä ensimmäisiä juttuja katsoo tietysti hieman nolostellen mutta oli se vaan hienoa. Samanlaisia hetkiä on ollut sen jälkeen enemmänkin aina kun on löytänyt jonkun uuden kikan tai tyylin mutta ensimmäinen maistuu aina parhaalta niinkuin kaljankin kanssa.
: Re:Miten opit piirtämään?
: [kivi] 04.11.2003 klo 12:49:30
mutta pääsääntöisesti olen pitäytynyt omassa synnynnäisessä ja luonnollisessa tyylissäni.

Ehkä kannattaisi päästää irti. Jos vaikutteita ottaa lähinnä itseltään, polkee ennen pitkää aika sameassa vedessä.

No joo, aika harvoin tulee sarjakuvasta sellaisia elämyksiä, että "noin tahdon osata piirtää". Elämän varrella ne suuret sarjakuvaelämykset ovat varmaan mulle olleet (eikä välttämättä tässä järjestyksessä):

Carl Barks
Hugo Pratt
Winsor Mc Cay
Veli Ahonen
Didier Comes
Roy Crane
Raymond Macherot
Lewis Trondheim
Milton Caniff
Jaime Hernandez
Bill Sienkiewicz
Joe Sacco
Kyle Baker

noista McKay, Sacco ja Baker ovat kolisseet lähinnä kuva-ajattelultaan ja kerronnaltaan, Sienkiewicz lähinnä samalla tavalla kuin Dave McKean; sillä, miten kuvan tekstuuri tai materiaali kertoo oman osansa tarinasta siitä riippumatta mitä itse kuva esittää.

Oikeastaan enemmän vaikutteita tulee poimittua elokuvista, taiteesta, kirjallisuudesta, musiikista tottakai ...ihan mistä tahansa paitsi sarjakuvasta. Ja kyllä, oli mun piirrosjäljestäni sarjakuvissani mitä tahansa mieltä, mä osaan sen lisäksi kuulemma piirtää ihan oikeastikin; mulla on tästä Vesa Ilmarannan tunnustus.
:-)

Ei oo menny pimat ja croquis't hukkaan, ja suosittelen varauksetta jonkin verran taidekouluja jokaiselle piirtäjäksi aikovalle. Jos osaa piirtää luut ja lihakset niiden päälle, ei koskaan ole ongelmaa sen kanssa että hahmoista tulisi muotopuolia tai epätasapainoisia.

Hm. Suuri oivallus että osaan piirtää tuli oikeastaan vasta vuonna 1989, kun menin Sindbadiin piirtäjäksi. 16 tunnin työpäivät ja päivittäiset piirustusharjoitukset kollegoiden seurassa, viinin ja videoiden täyteinen poikamiestaiteilijaelämä ja kaikkien hereilläolon hetkien omistaminen piirtämiselle (ja piirtämiselle paremmin) käänsi jotain olennaista katkaisijaa mun päässäni. Homma muuttui jotenkin selkeästi helpommaksi.
: Re:Miten opit piirtämään?
: Wilpuri 04.11.2003 klo 13:01:39
Ehkä kannattaisi päästää irti. Jos vaikutteita ottaa lähinnä itseltään, polkee ennen pitkää aika sameassa vedessä.

En minä kommentillani ihan tuotakaan tarkoittanut. Olen lainannut vaikutteita Jeff Smithiltä, Frank Milleriltä, Masamune Shirowlta ja muutamalta muulta huippuosaajalta. Olen kuitenkin muokannut ottamani vaikutteet omaan tyyliini istuviksi.

Muutama vuosi sitten lainasin Rosalta yksityiskohtein tuhertelun. Aikansa sitä jaksoi, mutta nyt olen taas palannut yksinkertaiseen ja selkeään tyyliin.

Yksi asia, mikä minu pitäisi jostain matkia on korva. En osaa piirtää korvaa. Yksi syy miksi piirrän nykyään runsaasti pitkähiuksisia henkilöitä on se, että hiuksilla voi kätevästi peittää korvat... pitänee ostaa uusin Luupäät ja tarkastella Jeffin korvataidetta (eihän sitä toki voi jo hyllystä löytyvistä Luupäistä tarkistaa... ::)).
: Re:Miten opit piirtämään?
: Janne Kuusinen 04.11.2003 klo 22:22:51
Yksi asia, mikä minu pitäisi jostain matkia on korva. En osaa piirtää korvaa.

 Itse olen ratkaissut tämän ongelman piirtämällä kaikille hahmoilleni, myös eläimille, kuulokkeet tai kuulosuojaimet.

 Joskus aiemmin oli meikällä ongelmia myös käsien piirtämisen kanssa, mutta ongelma ratkesi, kun pidättäydyin vain nyrkkeilysarjakuvien piirtelyssä. Tympi pitemmän päälle, Mike Tyson kun ei ole kovin moniulotteinen hahmo. Nykyään vain jätän hahmojen kädet ruudun reunojen ulkopuolelle.

 (Sarjakuvapirkka 11/03)
: Re:Miten opit piirtämään?
: Reima Mäkinen 04.11.2003 klo 22:39:15
Juu, vähä semmonen "Vieläkö hakkaat vaimoasi?" tyyppinen kysymys tämä.

Ootteko muuten huomanneet vanhoista Tank Girleistä että Jamie Hewitt ei osannut piirtää käsiä? Siis Girlin kämmeniä, ne oli aina jossain piilossa tai sitten ihan kökön näköiset.

Ja sit jos vähä aiheestakin. Olen oppinut piirtämään pikku hiljaa, ja määrätietoisella jyystämisellä. Siis määrä.
Ne on taitavat piirtäjät ja lahjakkuudet erikseen.
: Re:Miten opit piirtämään?
: Leo 06.12.2003 klo 18:38:51
Min'kin olen itseoppinut. Mitä nyt nuorempana kävin kuvaamataitokoulua puolisen vuotta, mutta kun menen aina omanpääni mukaan niin eipä siinä sitten paljoa oppinut (ja suurin osa töistä oli maalaamista ja saven kanssa läträämistä). Ainut "opettajani" oli Aku Ankan kymmenosainen sarjakuvakoulu :) tiedän että täällä moni (lähes kaikki) pitävät sitä amatööri asiana ja että "kaikkihan ne jutut tiesi" tyylisenä, mutta itse en tiennyt paljoakaan, mitä siinä kerrottiin ja mm. tussauksesta kuulin ensimmäisiä kertoja :) myöskin kaikki mahdolliset "ammattimaiset" jutut kuten 6 erillaista kuvakulmaa opin sitä kautta. Vuosien piirtely (olen piirtänyt sarjakuvia jostain 6 vuotiaasta ja olen nyt jo - ööh... kaksitoista?! hehheh) on auttanut löytämään oman tyylinsä

P.S. onhan Kvaak.fi:kin auttanut minua mm. tussauksen yms. kanssa
: Re:Miten opit piirtämään?
: Hazart 06.12.2003 klo 23:30:40
Hoi!

Kun katson vanhoja koulukirjoja niin siellä on kaikkea sotkua valkoisissa reunuksissa yläasteelta saakka. Mutta vasta -97 vuoden alusta aloin enemmän raapustamaan.

Olen itse itseni ruoskinut oppimaan. Lukenut alan kirjallisuutta ja onpa noita "Näin teet"-kirjoja toistakymmentä hyllyssäkin. Netti on myös todellinen aarreaitta piirtämistä opetteleville. Todellinen into piirtämiseen on aikaisemmin ollut hyvin kausiluontoista, mutta nyt piirrän päivittäin.

Into vie eteenpäin ja sitoutuminen auttaa saavuttamaan päämäärät.

Tsemiä kaikille ja joulumieltä!
: Re:Miten opit piirtämään?
: Zabbo 07.12.2003 klo 19:36:00
Kun katson vanhoja koulukirjoja niin siellä on kaikkea sotkua valkoisissa reunuksissa yläasteelta saakka.

Heh! Sama juttu, lähes kaikki vanhat koulukirjat ja muut on töherretty täyteen vaikka minkälaisia piirroksia. Siis olen itseoppinut, "yritys ja erehdys"-menetelmällä. En ole käynyt yhdelläkään piirustuskurssilla tai vastaavalla. Olisi varmasti hyödyllinen ja mielenkiintoinen kokemus, mutta eipä ole tullut lähdettyä.

Jo ala-asteella, olisikohan ollut viidennellä? luokalla piirtelin sujuvasti kolmiuloitteisia piirroksia, tosin vain elottomia esineitä, kuten autoja tai lentokoneita, toisin kuin muut ikäiseni jotka piirtelivät enemmän tai vähemmän kaksiuloitteisesti. Myöhemmin yläasteen jälkeen, vuonna 1995 koko piirtämisharrastukseni kuivui kokoon ja jotenkin jäi pois kuvioista. Tätä olen jälkeenpäin katunut raskaasti. En voi olla ajattelematta millä tasolla taitoni voisivat olla jos olisin jatkanut piirtämistä.
 
Ennen vuotta 1999 en juurikaan kynään tarttunut. Kesällä, illalla töiden jälkeen en keksinyt mitään järkevää tekemistä, joten kaivoin vanhan harrastukseni takaisin ja olenkin sen jälkeen piirtänyt lähes päivittäin. Yleensä tuherran vain omaksi ilokseni. Vain harvat teokseni ovat niin hyviä, että uskallan näyttää niitä muille, mutta ehkä harjoitus tekee metsurin. Ehkä.
: Re: Miten opit piirtämään?
: O.K. 28.01.2005 klo 23:29:32
Minulla on jonkunlainen kipeä viha-rakkaussuhde piirtämiseen. Aina kun en piirrä, minun tekisi mieli ottaa kynä käteen ja tuhertaa. Aina kun otan kynän käteen ja alan tuhertaa, suutun koska piirtäminen on niin helevetin vaikeaa. Se on ongelmasta toiseen kynnet verillä ryömimistä, ja lopputulokseen ei ole koskaan kunnolla tyytyväinen. Jos välineet jotenkin yllättävällä tavalla tuntuisivat toimivan, jokin korvien välissä nykii tai käsi ei toimi.

Luulen vahvasti, että olisin saaattanut olla lahjakaskin tekijä jos olisin jossain vaiheessa todella ruvennut harjoittelemaan. Mutta kun ei sitä saanut aikaiseksi. Piirrän nykyään syntisen harvoin ja käden toiminta ei taukojen takia todellakaan ole sitä mitä se voisi olla. Lohduttavaa on se, että joka ikinen kuva, jonka tuskalla väännän, opettaa jotain uutta. Siksi siihen kynään kai aina tarttuu.


Minun tyhjentävä ohjeeni täydelliseksi piirtäjäksi haluaville on:

Piirtäkää ympyröitä.

Paperit täyteen ympyröitä, kenties myös ovaaleja. Isoja ja pieniä. Päällekkäin ja sisäkkäin.
Ympyrässä on muodon, tyylin, rytmin ja dynamiikan ydin.

Siinä vaiheessa kun osaa piirtää täydellisen ympyrän voi oppia piirtämään mitä tahansa. Ja tämä on tosi.  8)
: Re: Miten opit piirtämään?
: Jouni Ahola 29.01.2005 klo 02:42:45
Minulla on jonkunlainen kipeä viha-rakkaussuhde piirtämiseen. Aina kun en piirrä, minun tekisi mieli ottaa kynä käteen ja tuhertaa. Aina kun otan kynän käteen ja alan tuhertaa, suutun koska piirtäminen on niin helevetin vaikeaa. Se on ongelmasta toiseen kynnet verillä ryömimistä, ja lopputulokseen ei ole koskaan kunnolla tyytyväinen. Jos välineet jotenkin yllättävällä tavalla tuntuisivat toimivan, jokin korvien välissä nykii tai käsi ei toimi.

Luulen vahvasti, että olisin saaattanut olla lahjakaskin tekijä jos olisin jossain vaiheessa todella ruvennut harjoittelemaan. Mutta kun ei sitä saanut aikaiseksi. Piirrän nykyään syntisen harvoin ja käden toiminta ei taukojen takia todellakaan ole sitä mitä se voisi olla. Lohduttavaa on se, että joka ikinen kuva, jonka tuskalla väännän, opettaa jotain uutta. Siksi siihen kynään kai aina tarttuu.

Näin on juuri minullakin. Täsmälleen.

Perhana.
: Re: Miten opit piirtämään?
: O.K. 29.01.2005 klo 03:28:46
Perhana.
Hallemaluuja. En ole yksin. Perustetaan kerho!  8)
: Re: Miten opit piirtämään?
: Luikuri 29.01.2005 klo 20:15:25
Minulla on jonkunlainen kipeä viha-rakkaussuhde piirtämiseen. Aina kun en piirrä, minun tekisi mieli ottaa kynä käteen ja tuhertaa. Aina kun otan kynän käteen ja alan tuhertaa, suutun koska piirtäminen on niin helevetin vaikeaa.

Näin on juuri minullakin. Täsmälleen.

pätee tääläkin. hyvin kiteytetty.
: Re: Miten opit piirtämään?
: jokela 29.01.2005 klo 21:32:16
.. Näin on juuri minullakin. Täsmälleen. Perhana. ..
.. pätee tääläkin. hyvin kiteytetty. ..

Aaarggh .. olen vuosikymmenet yrittänyt välttää tiedostaa tätä mitä aina olen epäillyt .. Ja nyt O.K.´n viesti toi sen vaivihkaa nenän eteeni ..

Tunnustan .. minä olen myös .. liityn teidän hiljaisuudessa kärsivien joukkoon.

Aamen.

-- j --

: Re: Miten opit piirtämään?
: Tuukka 29.01.2005 klo 22:45:32
Piirtämään opin yksinkertaisesti lukemalla sarjakuvia. Koska mallistapiirtämisen mielsin penskana huijaukseksi, oppimisprosessi oli pitkälti "päätä seinään"- taktiikkaa. Joskus 9-12 vuotiaana tulikin piirrettyä aivan helkkaristi.
Myöhemmin (14 v?) harjoittelin jonkunverran mallistapiirtämistä, ja aloin oikeasti opettelemaan varjostusta, valon käyttäytymistä sekä viivan ja mustan käyttöä.

Pitäisi varmaan taas tehdä vähän pohjatyötä lyijykynällä :P
: Re: Miten opit piirtämään?
: Jouni Ahola 29.01.2005 klo 23:27:31
Aaarggh .. olen vuosikymmenet yrittänyt välttää tiedostaa tätä mitä aina olen epäillyt .. Ja nyt O.K.´n viesti toi sen vaivihkaa nenän eteeni ..

Tunnustan .. minä olen myös .. liityn teidän hiljaisuudessa kärsivien joukkoon.

Aamen.

-- j --

Nyt meidän ei enää tarvitse kärsiä yksin hiljaa! Veljet, kerhossamme on jo neljä jäsentä! Tämä on uuden ajan alku, yhtenäisyyden ja itsensäymmärtämisen aikakausi! Liittykää kaikki meihin ja olkaa harmoniassa itsenne kanssa!

Okei, taidan vähentää teenjuontia.


Itse muuten aloitin kolmisen vuotta sitten piirtämään. Mutta näinä vuosina en ole harjoitellut lähellekään niin paljon kuin olisin halunnut, enkä ole halunnut lähellekään niin paljon kuin olisi tarvinnut. Itse asiassa piirtelen aivan liian vähän nykyäänkin, enkä ole mallistakaan piirtänyt kuin viime joulukuussa yhden kerran ja eilen yhden kuvan. Ahdistaa. Harjoittelu tekee mestarin, ja elämä tekee laiskurin.

Voisin oikeastaan aiheen kysymykseen sanoa että ei, en ole edes oppinut piirtämään vielä.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Tuuk42 30.01.2005 klo 00:30:18
Voisin oikeastaan aiheen kysymykseen sanoa että ei, en ole edes oppinut piirtämään vielä.

Minullakin on itselläni aina välillä epäilyjä kykyihini. Julma totuus on valitettavasti että aina on joku itseä parempi piirtämään tai tekemään mitä hyvänsä. Toisaalta lohduttavaa on se että silloin on myös itse jossain asiassa jotain muuta parempi.
Eli kyllä minä hyvin vahvasti liityn teidän kerhoonne. Masokistista hommaa tämä piirtäminen on jos ei kynä suussa ole syntynyt. (ja on varmaan siltikin, sillä on vaikea kuvitella että joku olisi piirroksiinsa aina täydellisen tyytyväinen.)

Minä olen nämä nk. taitoni saanut sillä että olen piirtänyt paljon ja kaikkea mitä ikinä on mieleen juolahtanut. Ylä-asteella pahimmissa angsteissa kaikki vihot olivat täynnä jonkinsortin demoneita ja muuta härpäkkää. Eli jos ei ole laatua niin korvataan se määrällä jo toivotaan että se "tuhat paskaa kuvaa = yksi todella hyvä kuva" pitää paikkansa.  8)


: Re: Miten opit piirtämään?
: Jouni Ahola 30.01.2005 klo 00:52:26
Eli jos ei ole laatua niin korvataan se määrällä jo toivotaan että se "tuhat paskaa kuvaa = yksi todella hyvä kuva" pitää paikkansa.  8)

Minullakin on mottona että harjoittelussa ei kannata panostaa laatuun vaan määrään... Oppimista ei voi välttää ihan sama kuinka huonosti piirtää. :) Siis ainakin yritän panostaa määrään, mutta perfektionisti kun olen niin jään yleensä nyhräämään yhden asian kanssa aivan liian pitkään...

Tosihommat on sitten erikseen. Silloin tehdään niin hyvin kuin vain pystytään, eikö vain...? :) Itsekin tykkään lukea sellaista sarjakuvaa josta selvästi näkee että tekijä on nähnyt sen vuoksi aikaa ja vaivaa.
: Re:Miten opit piirtämään?
: kitani 30.01.2005 klo 11:12:08
Myöhemmin yläasteen jälkeen, vuonna 1995 koko piirtämisharrastukseni kuivui kokoon ja jotenkin jäi pois kuvioista. Tätä olen jälkeenpäin katunut raskaasti. En voi olla ajattelematta millä tasolla taitoni voisivat olla jos olisin jatkanut piirtämistä.

Heh, kohtalotovereita. Mikähän siinä yläasteessa on oikein vikana kun kaikki meni silloin päin persettä?

Mietin tässä asiaa pitkään ja hartaasti, ja tulin siihen lopputulokseen että piirtämään oppii jos on joku innoite, tai muusa jos haluaa sitä termiä käyttää. Jos homma ei nappaa, niin ei siitä mitään tule, vaikka miten yrittäisi hammasta purren harjoitella. Kun on jokin korkeampi päämäärä, niin silloin jaksaa myös paremmin sitä pään hakkaamista seinään. Päämäärätön paperin tuhriminen on periaatteessa ihan mukavaa, mutta omalta osaltani voin sanoa että se oli varmaankin syy miksi lupaavalta näyttänyt piirtämisharrastukseni kuivui kokoon joskus yläasteen aikana. Kun ei ollut mitään syytä miksi harjoitella piirtämistä, niin jotenkin se kynä vain jäi pöydälle ja muut aktiviteetit valtasivat alaa. Piirtäminen ja etenkin sarjakuvien tekeminen jäi kuitenkin kytemään päähäni vaimeana äänenä, minulla oli monia ideoita mutta en kuitenkaan uskaltanut niitä toteuttaa kun usko omiin kykyihin oli nollassa. Pari ideaa sai minut jopa tarttumaan kynään, mutta ne kuitenkin kuolivat aika nopeasti.

Kaksi vuotta sitten silloinen tyttöystäväni halusi nähdä töitäni kun sai kuulla että olin joskus harrastanut piirtämistä. Ja minulle tuli kova kiire piirtää jotain, että olisi sitten sitä näytettävääkin. Parissa päivässä raapustelin yhden luonnoslehtiön täyteen muotokuvia ja piirroksia historiallisista esineistä. Sen jälkeen tuli piirrettyä kyseisestä naisesta useita muotokuvia. Näin myöhemmin katsottuna jälki ei ole kummoinen, mutta se teki itsetunnolleni kovasti terää. Huomasin että osasin sentään jotain ja siitä syntyi halu kehittää itseään.

Mutta tuokin seikka ei välttämättä olisi kannattanut innostustani kovinkaan pitkälle, joten tarvitsin jonkun suuremman projektin. En nyt tarkalleen muista miksi, mutta valitsin aiheekseni fantasiasarjakuvan, ja jotta homma ei kuivuisi ideoiden puutteesta kasaan, niin päätin tehdä sarjakuvaversion eräästä minulle rakkaasta novellista. Homma lähti vähän yskähdellen liikkeelle mutta kun pääsin kunnolla vauhtiin niin sivuja valmistui parhaillaan kolme päivässä. Vauhti oli ehkä liian kova sillä näin jälkeenpäin tarkasteltuna kyseinen tuotos on piirrosteknisesti aika hirveää kuraa. Mutta silti se on vieläkin minulle ehkä rakkaimpia asioita tässä maailmassa, olin viimein saanut valmiiksi jotain.

Minulla tulee kyllä välillä sellaisia kausia jolloin en hirveästi piirrä, mutta olen huomannut että joskus tauon jälkeen voi huomata tekniikassa jopa kehittymisen merkkejä. Ehkä piirtämiseen pätee sama kuin urheiluun, eli palautumistakin tarvitaan. Myös se on auttanut että tekee sarjakuvan ohella jotain muutakin kuvataidetta, vaikka maalausta tai valokuvausta. Ja ei tosiaankaan kannata jämähtää yhteen aihepiiriin, vaan kokeilla kaikkea. Kun on pohjalla hyvä tarina, niin silloin jaksaa opetella vaikka niiden autojen piirtämistä, kun kerta tarina sitä vaatii.

Eikä niistä tauoista kannata hirveästi masentua, kaikilla on varmastikin muita velvollisuuksia, jotka vaativat osansa siitä kallisarvoisesta ajasta, nytkin minun pitäisi olla opiskelemassa itselleni oikeaa ammattia, eli päntätä hermostoanatomiaa, motorista oppimista ja muuta mielenkiintoista.
: Re: Miten opit piirtämään?
: kitani 30.01.2005 klo 13:49:04
Ihmisen piirtämisestä sen verran että puhtaasta anatomian opiskelusta on hyötyä. Opiskeluni puolesta joudun tuota kyseistä ainetta paukuttamaan päähäni liiankin kanssa, mutta viime aikoina olen alkanut huomata että se alkaa vaikuttamaan positiivisesti myös piirustustekniikkaan, vaikka en ole edes hirveästi harjoitellut anatomiaa piirtämällä. Sitä vain alkaa miettimään että mitenkäs ne luut tuolla ihon alla oikein menevätkään, sitten muodostaa päässään kolmiulotteisen mallin ja kas vain, ennen mahdottomalta tuntuneet perspektiivit alkavat pikkuhiljaa sujua. Sama juttu erilaisten asentojen piirtämisessä, kun tietää miten ihmisen tuki-ja liikuntaelimistön anatomia toimii, niin pystyy paremmin miettimään oikeita asentoja myös ilman mallia. Ja tämähän on siis elinehto jos haluaa piirtää muutakin kuin jäykkää patsastelua (jota työni vielä aika pitkälti ovat)

Tuo kolmiulotteisen mallin hahmottaminen on kyllä se vaikein osa, eikä siihen oikeastaan ole mitään oikoteitä, pitää vaan piirtää ja välillä yrittää funtsia asioita. Pään piirtämisessä semmoisesta muovipääkallosta on suuresti apua, pyörittelee sitä aikansa niin lopulta alkaa sisäistämään miltä se kuuppa näyttää eri kuvakulmista. Harmi vain että nuo muoviluurangot ovat aika kalliita, itse käpistelen niitä lähinnä koulussa.

Kun vain saisin kalenterrini tyhjän kolon niin menisin vielä elävän mallin piirustuskurssille, nyt pitää tyytyä piinaamaan sukulaisia ja ystäviä satunnaisesti.
: Re:Miten opit piirtämään?
: Hanna 30.01.2005 klo 20:01:15
Minä opin mukavasti piirtotekniikkaa eräänä kesänä, kun kulutin aikaani piirtämiseen. Innostuin piirtämään mallista ~10 sarjakuvakantta.

Jollain muullakin on näköjään ollut samanlainen kesä kuin itselläni joskus kauan kauan sitten :) Juu, eräänä kesänä kun oli vielä niin "pieni" ettei tarvinnut vaivata päätään kesätöillä piirtelin muutamia suosikkisarjakuvieni kansia hysteerisen perfektionistisesti (taisi olla ainakin Friikkilän veljekset ulkomailla 1, Tintin Mustan saaren salaisuus ja Peter Baggen Bradleyt) ja taisin siinä samalla jotain oppiakin. Saattoi olla sama kesä kun kopioin mallista katsomalla The Cartoon History of Rock and Roll-kirjaa, jonka löysin kirjastosta. Se taisi kehittää piirustustyyliäni ja -varmuuttani kaikkein eniten. Vielä kun löytäisi nuo vihot jostakin laatikoiden kätköistä...

Kävin myös 9 vuotta lasten- ja nuorten kuvataidekoulua, itse asiassa koko peruskoulun ajan. Etupäässä siellä tehtiin savitöitä, kaiverrettiin linolaattoja ja maalattiin öljyväreillä, mutta viimeisinä vuosina keskityin lähinnä piirtämiseen ja innostavan opettajan avustuksella huomasin, että tämä voisi olla se "mun juttuni". Kyllä sieltä koulusta varmasti jäi myös jonkinlaista värisilmää. Noin ylipäänsä on kuitenkin mahdotonta sanoa milloin olisin oppinut piirtämään, sillä en edes muista aikaa jolloin en ole piirtänyt. Ensimmäiset töherrykset tehtiin jo olohuoneen tapetteihin, palkkioksi sain tukkapöllyn ;)

Mielestäni parhaiten oppii vain piirtämällä säännöllisesti ja opettelemalla tietoisesti uusia juttuja. Mutta harjoittelukaan ei auta jos ei ole jonkinlaista rakkautta (tai viha-rakkaussuhdetta, miten vain) piirtämiseen, joka jaksaa pitää harrastusta yllä vähemmän tuotteliainakin aikoina.
: Re: Miten opit piirtämään?
: paviaanineiti 31.01.2005 klo 15:20:01
Niin, tämäpä se vasta on kutkuttava aihe. Vaikka tällä iällä mitä nyt itsellä on plakkarissa ei vielä ihan hirveästi kokemuksella kerskuta, niin osaanhan minäkin jotain tähän laittaa;

Eli, tämä potra syntyi lyijykynä kädessä ja on piirtänyt varmaan suurentelematta puolet elämästään. Jossain 9 ikävuoden aikaan innostuin tästä Japanilaisesta sarjakuva- ja animaatiokulttuurista ja siittä seuraavat pari vuotta piirtelinkin sitten juuri näitä anime- ja mangapiirroksia.

Mutta. Nyt myöhemmin katsoessa on kyllä todella iloinen että joku pieni ääni päässä alkoi irtaannuttamaan tuosta tyylistä, ja keksimään jotain ihan omaa. Vaikuttaja saattoi olla Disneyn ja Dreamworksin piirroselokuvat sillä siihen aikaan (ja vieläkin!) olin todella ihastuksissani näihin D-firmoihin, ja luonnollisesti niitä sitten piirtelikin paljon. Pidän oman tyylin löytämistä hyvin tärkeänä jokaiselle piirtäjäihmiselle, tällainen anime-tyylin suora kopiointi on kuin käyttäisi rullaportaita vuorelle kiivetessä. Kyllähän sitä omana ponnahduslautanaan voi käyttää, käyttihän tämäkin tyttö, mutta elämä piirtäjänä on paljon jännempää, kutkuttavampaa ja haasteellisempaa jos rakentaa tälle elämänharrastukselleen itse tontin.

Sanoisin siis, että tämä Käänne oppimisessa tapahtui kun lähdin omille teilleni. Eihän tässä ole vielä mitään koettu tai opittu mutta ainakin nyt alku näyttää ihan lupaavalta.  :)
: Re: Miten opit piirtämään?
: Jouni Ahola 31.01.2005 klo 15:41:26
Pidän oman tyylin löytämistä hyvin tärkeänä jokaiselle piirtäjäihmiselle, tällainen anime-tyylin suora kopiointi on kuin käyttäisi rullaportaita vuorelle kiivetessä. Kyllähän sitä omana ponnahduslautanaan voi käyttää, käyttihän tämäkin tyttö, mutta elämä piirtäjänä on paljon jännempää, kutkuttavampaa ja haasteellisempaa jos rakentaa tälle elämänharrastukselleen itse tontin.

Sanoppa muuta.
: Re: Miten opit piirtämään?
: jokela 31.01.2005 klo 23:49:03
.. Minun tyhjentävä ohjeeni täydelliseksi piirtäjäksi haluaville on: Piirtäkää ympyröitä. .. Paperit täyteen ympyröitä, kenties myös ovaaleja. Isoja ja pieniä. Päällekkäin ja sisäkkäin. Ympyrässä on muodon, tyylin, rytmin ja dynamiikan ydin. ..

´Älkääkö sekoitatko mun ympyröitä .. ´taisi Aristoteles murjaista aikanaan.

Niin, onhan tässä paljon viisauksia ilmiannettu ja tosi on, oon O.K.´n kanssa samaa mieltä ympyröistä. Tai toisin sanoen, tutkimalla luontoa ja ympäristöönsä voi kanssa oppia (eikä se aina satu tietoisesti edes). Luonto on myös kaiken dynamiikan ydin.

Pelkistelemällä luonnon eri muotoja erikokoisiksi ympyröiksi, soikioksi tms. voi kokeilla erilaista rytmiikkaa niiden välillä pistelemällä niitä rivijonoon. Luonto on siitä vänkä olikko että se hakee itsellään madollisimman lähelle tasapainoa. Harvemmin näkee, jos koskaan, luonnossa kaaosta (ja jos on, on ihmisellä ollut sormet pelissä mukana). Kaaos syö turhaan energiaa. Kaaos on rasittavaa. Kaaos jarruttaa. Senpä takia luonto on kehittänyt lähestulkoon täydellisen, tasapainoisen muodon ; ympyrän, tai oikeammin pallon (maa-).

Piirtämisessä muutenkin voi olla hyvä myös tähdätä ´tasapainoon´, yksittäisissä kuvissa tai sivujaossa. Arkitehtuudesta sen joskus opin, ihan ´ahaa-elämyksenä´ miksi en pidä modernista katukuvasta, sileälinjaisesta lasista, kivetyksistä, betoonista ja ruostumattomasta teräksestä. Koska sen suoraviivaisuus on liian kaukana luonnon omista muodoista. (Alvar Aalto on mainio kohde tutkia tästä vieroksuneena. Ja Tampereella olen aina ihaillut vanhoja jugend-talojen julkisivuja. Niissä on toistettu osittain luonnon omia muotoja eikä pelkkiä suorillakulmilla vedettyjä viivoja. Ja Pietilöitten Metso on omaa luokkaa!)

Jotenkin myös sarjakuvallinen ruutujako tuntuu vastahakoiselta, mielummin piirtelen nykyään epämääräisiä tai puolihuolimattomia ruudunosia. Tai avoimia ruutuja. Se ei niin haittaa jos osaelementit on muuten tasapainossa.

Nykyään yritän myös välttää ´omaa henkistä´ kaaosta. Hiukan vitseillen tietysti, mutta kyllä se piirtämiseen ON sellainen viha-rakkaus-suhde. Jos on muita paineita (--rkele, kuu loppuu ja ei oo tilillä kun hallåååta, mistä ruokarahat tulee ja koska .. jne.) voi piirtäminen olla pakokeino. Itsellä joskus. Useimmin jotkut lukemiset helpottaa.

Olen oppinut nimittäin että pakkoväkisin en saa mitään (mielestäni) hyvää aikaan. Ja nykyään en myös pidäkkään kiirettä. Ideoita jos syntyy niin laitan muistiin. Pienehkö suttu voi riittää. Annan niiden kypsyä ja joskus ne putkahtaa paperille melko valmiiina ihan itsestään.

Ja nykyään aamu- ja päiväkahvien tms. aikana on aina kynää ja paperia esillä. Joskus tulee ihan alitajuntaisia suttuja, joskus ihan yllättyy itse -että mikäs toi on? Tai sitten ei synny mitään. Vaikeempaa on taasen saada pitempiä juttuja kantaan, se vaatiikin jo työtä. Mutta ne vähät jota tulee tehtyä on lyhkäisiä juttuja. Sen kun saan sujuun, niin sitten ..

Elikä, pyrkikää tasapainoon itsenne kanssa, ympäristönne ja kanssaeläjienne kanssa (kissat on kivoja). Ja myös työympäristönne kanssa. Hyvä järjestys työnurkassa ja se että vehkeet löytyy aina mistä pitää helpottaa työtahtia ja hermojakin huomattavasti. Ja kun vielä muistatte myös piirtää ahkeraan, voitte luodakkin vaikka suurtöitäkin ..

Niin, että miten opin .. ?  jaa-ah. Kyniä siinä on kulunut. Ja paperia. Rutosti. Roskakorit väärällään. Mutta jos niitä täyttää niin varmana siinä jotakin matkan varrella oppii ..

-- j --

: Re: Miten opit piirtämään?
: Protek 10.03.2005 klo 15:58:20
Jaa'a, minä olen oikeastaan koko ikäni tykännyt piirtää. Taidot ovat kehittyneet iän ja kokemuksen karttuessa. Nykyisin tulee enimmäkseen "luonnosteltua" kaikenlaista ruutuvihkoihin ja tulosteiden takapuolille. Joskus sitä sitten oikein saa inspiraation ja piirtää jotakin ihan alusta loppuun, mitä ikinä se kulloinkin tarkoittaakaan. Autoja olen aina tykännyt piirtää - ensimmäinen syntyi jo vähän reilun vuoden ikäisenä. Tämä piirros ja joitain muitakin sen ajan piirroksia on talletettuna "Minä" -kirjaani. Kuviksessa en ala-asteella oikein menestynyt, kun aina piti lotrata vesiväreillä jotain ikävää sen sijaan, että olisi saanut piirtää mitä haluaa valitsemallaan tekniikalla. Onneksi yläasteella ja lukiossa oli kuviksenopettaja, joka antoi kehittää omia vahvuuksiaan.
Sarjiksia on tullut piirreltyä jo ala-asteelta saakka ja julkaistiinpa erästä "Teräsvaari" -nimistä hengentuotettani ihan sanomalehdessä. Muutoin sarjakuvani ovat pyörineet Transformers -robottien ympärillä, johtuen jo parikymmentä vuotta kestäneestä TF-fanituksestani. Noita on tullut piirrettyä ihan sinimusteisella kuulakärki-Ballografilla. :P
Luominen on todellakin joskus tuskaa, kun ei ajatuksiaan meinaa millään saada siirtymään paperille, tai sitten tuloksena on jotain, mikä ei kestä minkäänlaista arvostelua. Inspiksen iskiessä kynä suorastaan tanssii paperilla.
: Re:Miten opit piirtämään?
: roju 10.03.2005 klo 16:27:16
Mielestäni parhaiten oppii vain piirtämällä säännöllisesti ja opettelemalla tietoisesti uusia juttuja.

Tää on tosi hyvä pointti. Tikkasen Petteri muistaakseni sanoi, ettei hän ollut koulussa paras piirtäjä. Mutta hän oli se joka jatkoi sitä piirtämistä.

Itse sain tokalla jälkkärii kun olin piirrellyt marginaaleihin. Oli niin tylsää tunnilla, ja mikään ei estänyt kuuntelemasta ja pirtämästä yhtä aikaa. Oon aina piirtänyt. Aina se ei oo ollu helppoa. Lapsena kyllä... Lynda Barrylla oli aivan ihana sarjakuva tästä aiheesta McSweeney's Quarterly Concernissa.
: Re: Miten opit piirtämään?
: hepsuankka 14.03.2005 klo 16:42:20
No joskus pienenä katsoin kun siskoni piirsi aku ankkoja mallista. (ja vielä läpi!)
Kyllä minä olin sitä ennen piirtänytkin, mutta en läpi.
Nyt kun katsoo entisiä piirrustuksia, joista ennen oli niin ylpeä, tuntuu vähän oudolta.... (ei sen puoleen että ne olisivat hyviä nytkään..)
No, vielähän tässä kerkiää tuo piirrostyyli kehittyä, kun ikää on suunnileen 11 vuotta.

Hyvää pääsiäisen odotusta!



Terveisin Hepsuankka
: Re: Miten opit piirtämään?
: W 14.03.2005 klo 21:16:06
En tiedä miten opin piirtämään, mutta niin kauas kuin muistan olen tykännyt piirtämisestä. Vuosien varrella sillä piirtämisellä on ollut vain erillaisia päämääriä. Ala-asteella olin varma, että minusta tulee muotisuunnittelia, ylä-asteella graafikko tai jotain sinne päin, viimeaikoina olen miettinyt kuvaamataidon opettajan koulutusta....
Pääasia taitaa olla tässä piirtämisessä kuitenkin se, että vesiväreillä lotraaminen vieläkin lievittää migreeniä ja stressiä. Piirtäminen on minulla ennen kaikkea harrastus jolla etäännytän itseni todellisuudesta, kun se otta päähän. Mitä tapahtuu jos siitä tulee osa ammattia? Tämä kysymys on askarruttanut kauan minua :-\
: Re: Miten opit piirtämään?
: Meza 16.03.2005 klo 19:45:12
Minulla olivat molemmat vanhempani taiteellisia, mutta minä en tuntunut perivän heiltä muuta kuin tahdon piirtää. Pennusta asti jo piirsin piirsin piirsin ja piirsin vaan ihmisiä en koskaan oppinut piirtämään kai noihin aikoihin. Ala-asteella meno sen kun jatkui ja ylä-asteella sitten otin itseäni lopulta niskasta kiinni ja aloin opettelemaan ihmisten piirtämistä eli kiitos sinä nimeltäkutsumaton ex-luokkalaiseni, joka nauroit sen kutosluokan ihmismaalaukseni hiirenkoloon, se sai minut nolostumaan niin että aloin kynä sauhuten opettelemaan ihmishahmojen piirtoa. Samoihin aikoihin tutustuin sarjakuvan "lajiin" mangaan josta sain kovasti mallia ja vaikutteita ihmishahmoihini. Ylä-asteen loppupuolella tuli sitten viimein tajuttua että olen 3 viimeistä vuotta piirrellyt enimmäkseen manga-vaikutteisia ihmishahmoja ja että kaikki muu oli jäänyt hunningolle. Olen minä vain niin nerokas... nyt osaan hädin tuskin edes käyttää värejä. Eläinhahmojen ja maisemien/rakennusten/taustojen uudelleenopettelu (joskaan tasoni kovin huikea vielä aa:lla ollut) vie kyllä aikansa...

Kuviskursseja, ysin koulunumeroita ja ylä-asteiän tuntikausien piirtelyt öisin on takana. Nyt opiskelu tosin rajoittaa hieman tuota yläasteen kauhean aktiivista yöpiirtelyä (öisin tuntuu olevan eniten inspiraatiota).  Tosin viimekuussa piirtelyni rajoittui muutamiin doodleihin joka sai minut pelkäämään että minulle käy juuri samalla tavoin kuin vanhemmilleni.. eli piirtäminen nuoruusiän loppua kohden vähenee kunnes lopulta kaikenlainen piirtäminen jää vain historiaan ja aikuisen arki alkaa painaa päälle.
: Re:Miten opit piirtämään?
: PlösöNalle 10.04.2005 klo 21:38:30
Näin nelikymppisenäkään en ole vielä oppinut piirtämään.


Kaikki osaavat piirtää jollain tavalla. Itsekkään en osaa mitenkään piirtää hienosti, mutta kyllä saan jotain aikaiseksi  ;D
: Re:Miten opit piirtämään?
: Tuukka 18.04.2005 klo 22:49:23

Kaikki osaavat piirtää jollain tavalla. Itsekkään en osaa mitenkään piirtää hienosti, mutta kyllä saan jotain aikaiseksi  ;D

En sanoisi. Entinen fysiikanopettaja piirsi aika mielenkiintoisen linnun esimerkkiä varten ::) Ihan ajan kanssa tuhersi.
Tiesi siis kyllä itsekin hyvin ettei osannut piirtää ja nauroi koko luokan mukana :)
: Re: Miten opit piirtämään?
: ToniK 23.04.2005 klo 21:36:59
Noh,on tässä piirtelyä tullut 6-7 vuotta harrastettua,ja olen parissa "kerhossa" käynyt...Mutta ei ne oikeastaan auttanut..Opin vaan piirtämällä  :o
: Re: Miten opit piirtämään?
: Arminen 24.04.2005 klo 00:01:03
Ei tuohon osaa vastata. Kehityksen tieni on ollut niín sumea, ettei siitä saa erotelluksi tiettyjä hetkiä tai aikajaksoja... Päivä kerrallaan. 
: Re: Miten opit piirtämään?
: samhain 24.04.2005 klo 11:55:15
Olen suherrellut siitä asti kun kynä kädessäni on pysynyt ja taito on kehittynyt vuosien mittaan aina hieman (ainakin näin haluaisin sanoa ;D)
Erilaisia asentoja yms. olen oppinut esim. tarkkailemalla ympäristöäni.
Ajan kuluessa oppii uutta ja taidot karttuu, niinhän sitä sanotaan ;)
: Re: Miten opit piirtämään?
: Kaisu 07.05.2005 klo 17:19:21
Vois kait tuota itsekin valottaa vahan tata piirustusasiaa...

Olen aina piirtanyt, siita ensimmaisesta mustekynalla lattiaan piirretysta lumiukosta lahtien, ehka siksikin ettei oikein ollut niita kavereita ja piirtaminen oli mukavaa ajanvietetta. Piirsin pentuna yksinaan ja siskon ja kavereiden kanssa. Kylla se ajan mittaan harjottelemalla on kehittynyt, seuraamalla sarjakuvia ja sitten myohemmin muitakin teoksia. Ensimmainen varsinainen piirustusta kasitteleva kirja oli joku englanninkielinen How to draw what you see, ei sita manga sarjaa vaan jotain ihan muuta ja siella oli naita palikka-malleja ihmisista ja esineista. Sielta harjoittelemalla ja paljon piirtamalla sita kehittyy ja silman ja kaden yhteispeli alkaa toimimaan paremmin. Olen kaynyt myos kansalaisopiston kursseilla piirtamassa mallia ynna muuta ja se oli kylla hyodyllista ja suosittelen (eihan se ole kuin yksi paiva viikossa yleensa).

Kun nyt sitten olen ollut toissa on oikeastaan piirtaminen ja muu tikertely jaanyt tosi vahalle, mika kylla on ollut harmillista. Just kun keskityt piirtamiseen niin jo pitaa painua nukkumaan kun aamulla on aikainen nousu. Siinapa sitten aikani pahkailtyani paatin lahtea limingan taidekouluun (2002-2003) (2003-2004) sarjislinjalle. Siella oli aika paljon mallista piirtamista ainakin ekana vuonna ja toisenakin paljon. Kuulun siihen sakkiin joka on tutustunut mangaan vasta ensimmaisena liminka vuotena, ehka siksikin kun ei ole ollut nakysalla enka ole netista osannut etsia ja siksi etta serkkuni toi minulle lahjaksi ensimmaisen How to Draw manga-kirjan. (no muistan katsoneeni Candy Candya videolta ihan innoissani ja sitten piirsin sitakin niista videokoteloitten kansista mutta kun saatavuus korpikuusen kannon alla oli mita oli) Olen mina siitakin koettanut opetella mutta tulin siihen tulokseen, etta vaikka vaikutteita varmasti tarttuukin ei minusta tule koskaan taysiverista manga-piirtajaa. :)

Kuitenkin, mielestani kehityin paljonkin tuona kahtena vuotena kun minulla oli kerrankin aikaa piirtaa. Oli semmoisia paivia jolloin en tietenkaan juuri piirtanyt mutta kylla se harjoittelua vaatii ja aikaa olen sitten yrittanyt taas jostakin repia aina kun on mahdollista. Piirtaminen on taas jaanyt vahalle mutta hitaasti ja varmasti se taas etenee. Aina voi harjotella lisaa ja oppia uutta. Ehkapa jo tulevana kesana menen jollekin kurssille...
: Re: Miten opit piirtämään?
: Vapaapudotus 19.05.2005 klo 09:41:47
Itse olen vasta 16 vuotta, mutta monet ovat kehuneet tyyliäni
erittäin valmiiksi, sanovat että voisin jo tarjota töitäni lehdille yms.

aloin piirtämisen ns. "tosissaan" joskus kolmentoista vanhana, jolloin se oli...
melkoista cräppiä. Perspeksti, anatomia, kaikki oli täysin hukassa.

Sitten liityin sellaiseen paikkaan kuin www.deviantart.com
jossa kohtasin monenlaisia lahjakuuksia. Aluksi tunsin kateutta muiden
loistavuutta kohtaan mutta se meni ohi pian.
sain heiltä inspiraatiota ja vaikuteitta joka näkyy taatusti tyylissäni.

en vielä nykyäänkään tiedä anatomiasta oikeastaan mitään mutta kai se
ihan mukiin menevää jo on.

ja... toi oli mun tarina.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Anssi Rauhala 29.05.2005 klo 22:31:14
Hallelujaa, siskot ja veljet. Haluan todistaa teille. Tai tunnustaa.

Pienenä piirsin pieniä kuvia, mikä kovasti viihdytti niin itseäni kuin koulukavereitani. Alun toisella kymmenellä aloin tajuta, että on olemassa oikeasti sellainen ammatti kuin sarjakuvapiirtäjä, ja aloin suunnistaa määrätietoisemmin eteenpäin kohti tätä alaa.

Yhdet sanoivat, että tosi valmiin näköistä, ja mene tarjoamaan jonnekin. Toiset sanoivat, että pojassa on mahdollisuuksia kehittyä joskus tulevaisuudessa, mutta ei meidän talossa kumminkaan. Lukion jälkeen harkitsin puolivillaisesti eri koulujen pääsykokeita, mutta kun juuri olin päässyt pois koulusta, miksi olisin jatkanut uudessa koulussa? Näin kysyin itseltäni, ja vastasin: Ehei, jääköön! Menin töihin.

Onneksi menin töihin reproon (sellaiseen paikkaan, missä vielä 80-luvulla valmisteltiin kirjapainojen materiaaleja) ja sain nähdäkseni monia hienoja kuvia, mm. Alexander Lindebergin maalaamat Lasten Kalevalan uusintapainoksen guassioriginaalit! Hyvä Luoja,miten upeata, sanoin itsekseni. Ja iltaisin harjoittelin lisää piirtämistä.

Välillä tarjosin kuvia paikkaan jos toiseenkin. Jotkut sanoivat, että valmiin näköistä kamaa, toiset taas, että ei tätä voida käyttää meidän lehdessä kumminkaan. Armeijan jälkeen lähdin pontevasti Belgiaan, koska siellähän ne kaikki ihailemani sarjakuvamestaritkin olivat siihen aikaan. Näytin töitä, ja ystävällisesti minulle sanottiin, että jos olisi kuitenkin parasta kehittää enemmän rutiinia ja pitkällä tähtäimellä sitten... No, Belgia oli kuitenkin paras paikka nuoren miehen oppia tuntemaan eurooppalainen olutkulttuuri ("Niin, teillähän juodaan aina pelkkää vodkaa, vai?") ja sotkeutua ihme virityksiin ihmissuhteissaan.

Palasin Helsinkiin ja touhotin pokkana palanneeni opintomatkalta Belgiasta ja olevani täten nuori mestari, ja hämääntyneinä jotkut kuvatoimittajat jopa antoivat keikkoja. Mainostoimistot tajusin silloin helpoksi rahaksi. 80-luku oli sellaista. Keikkatöissä sain tilaisuuksia tekniikkojen viilaamiseen. Ja sitten tuli se Sindbad.

Suureellisesti suunniteltu animaatioelokuva etsi suomalaisia piirtäjiä, ja sutena sinne ryntäsimme: Murtosaari, Hiltunen, Kivi, minä ja pari muutakin. Ja siinä projektissa oli päälliköinämme niin monta vanhaa, osaavaa taiteilijaa, että ihan häpeän välttääkseni treenasin entistä enemmän. Opin vähitellen piirtämään. Samoin siinä sai samassa työhuoneessa muiden kanssa harjoitettua teollisuusvakoilua: "Mikä toi sun kynä on? Kato hitto, onpa siisti!"

Projektin kaatumisen jälkeen tuli uusia projekteja, ihan siltäkin pohjalta, että minun arveltiin muka oppineen tosi velhoksi alalla työskennellessäni. Ja keikat eri paikkoihin opettivat joka kerta tekemään jotain uutta. Kirjankuvituksia, lehtikuvituksia, mainosleiskoja, ihme höyrypääideoiden toteuttamista. Se on jatkunut tähän päivään.

Syksyllä täytän 40 vuotta. Olen oppimassa piirtämään paremmin. Odotan, että jotkut sanovat kamaa julkaisukelpoiseksi, ja arvaan, että toiset sanovat, ettei nyt meidän lehteen kuitenkaan. Mutta ei vanha enää jaksa niin välittää. Minä vaan piirrän.

Kolmatta päivää flunssassa, kuumeen noustessa on helppo kirjoittaa tajunnanvirtaa. Käsikirjoittajat tuon varmaan jo tiesivätkin..
: Re: Miten opit piirtämään?
: ökpö 29.05.2005 klo 22:52:18
Huoh hoh... Kävinpä katselemassa  Kuvittajat Ry:n portfolioita (http://www.kuvittajat.fi/portfoliot_2.html) ja koin valaistuksen. Tajusin, että minä en osaa piirtää, en ole koskaan osannut, enkä koskaan tule osaamaan. Olen mitään tietämätön nysväri, itsetuntoaan ja vähäisiä lahjojaan naurettavalla huomion kalastuksella pumppaava luuseri, joka kuvittelee että pipertämällä voisi paikata harjoituksen ja tiedon puutetta. Eli tuo kaikista onnettomin: harrastelija. Opetelkaa te muut piirtämään... Minä menen takaisin nysväämään.
: Re: Miten opit piirtämään?
: tertsi 29.05.2005 klo 23:48:16
Ökpö:

Mikäs sulle nyt tuli?

Sähän olet hyvä!

: Re: Miten opit piirtämään?
: ökpö 30.05.2005 klo 00:19:58
Ökpö:
Mikäs sulle nyt tuli?

Tuli riisi! Ei hättää. Se on vanha jo ;)
: Re: Miten opit piirtämään?
: Anssi Rauhala 30.05.2005 klo 10:54:53
Ökpölle ja muillekin, jotka eksyvät Kuvittajat Ry:n portfolioiden sekaan: Nämä ovat vain niitä, jotka ovat tehneet tästä hommasta oikean ammatin. Päämääränä kuvittajan ammatissa on, että jokaisesta tehdystä kuvasta saadaan jonkinlainen korvaus tahi maksu. Sillä ei välttämättä ole niinkään paljon yhteyttä siihen, että onko tullut tehtyä hyvää kuvaa, vaikka meillä totisesti onkin ylittämättömiä mestareita.

Ja harrastelijuus ei ole häpeä. On se toinenkin, latinalaisperäinen sana, jota voi käyttää: AMATÖÖRI. Usein halventavasti käytetty, mutta sehän tarkoittaa todella vain ihmistä, joka tekee jotakin RAKKAUDESTA. Ja sitä pitäisi jokaisella taiteilijalla olla taidettaan kohtaan. Sen nimittäin kyllä näkee sitten siitä tehdystä kuvasta. Kuten (muistanko oikein?) Ökpön shojo-näytteistä.
: Re: Miten opit piirtämään?
: MarkZero 31.05.2005 klo 10:46:01
Hallelujaa, siskot ja veljet. Haluan todistaa teille. Tai tunnustaa.

Yhdet sanoivat, että tosi valmiin näköistä, ja mene tarjoamaan jonnekin. Toiset sanoivat, että pojassa on mahdollisuuksia kehittyä joskus tulevaisuudessa, mutta ei meidän talossa kumminkaan...

Kiitos tunnustuksesta, Anssi. :) Kiinnostavaa luettavaa ja tutun kaltaisia asioita. Kyllä ikääntyminen muuttaa ajattelua kummallisilla tavoilla. Ainakin itse voi sanoa, että nuorena tunsi olevansa kaikkivoipa, vähitellen enemmän oppiessa alkoi tuntua, ettei osaakaan mitään. Sitten on epätoivon hetkiä, omat työt tuntuvat vain esikuvien kopioilta ja itsekritiikin paineessa menettää jopa kiinnostuksen piirtämiseen. Kunnes jonain päivänä on viimein kypsä hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Tärkeintä on nauttia tekemästään, miten niitä kuvia sitten tekeekään.

Marko
: Re: Miten opit piirtämään?
: Sihvonen 31.05.2005 klo 12:11:53
Ehkä vähän off-topic...

Oletko Anssi saanut monesti tuon kuvittajat ry:n portfolion ansiosta töitä? Tai oletko yleensä hommia saadessasi kysynyt mitä kautta ne sinut bongasivat? Mulla on tällä hetkellä netissä portfolio, jossa ei kukaan oikeastaan käy ja olisi kiva saada töitään näytille jollekin sivulle, jossa oikeasti kuvittajia hakevat tahot kävisivät.

www.sihvis.tk  :käykää katsomassa ja kommentoikaa.

Tällä "alalla" joutuu ikävä kyllä mainostamaan itseään joka välissä, mikä on aika rasittavaa.

-kari
: Re: Miten opit piirtämään?
: ökpö 31.05.2005 klo 13:50:35
Ökpölle ja muillekin, jotka eksyvät Kuvittajat Ry:n portfolioiden sekaan: Nämä ovat vain niitä, jotka ovat tehneet tästä hommasta oikean ammatin. ...

No taiteilijuus on hullun hommaa ja harrastelijataiteilijuus vielä hullumman. Eipä kukaan kai jotain tällaista jaksaisi tehdä -- ammatikseen tai harrastukseksi -- ellei sitä jollain tasolla rakastaisi. Ja aina välillä joihinkin keskiverto DeviantArtisteihin vertaillessaan sitä kuvittelee muka taitavansa jotakin... kunnes näkee sellaisten ihmisten jälkeä, jotka oikeasti osaavat piirtää. Enkä tarkoita pelkkää raakaa piirustustaitoa, sehän on kuitenkin vain osa (eikä aina edes kovin suuri osa) sarjakuvan piirtämistä tai kuvittamista.

En tainnut muuten olla se shojo-piirtäjä mitä muistelit, tyylini on enempi realistiseen suuntaan taipuvainen. Luulisin? Tai sitten sulla on mielenkiintoinen käsitys shojosta. ;)
: Re: Miten opit piirtämään?
: Anssi Rauhala 31.05.2005 klo 15:15:16
En tainnut muuten olla se shojo-piirtäjä mitä muistelit, tyylini on enempi realistiseen suuntaan taipuvainen. Luulisin? Tai sitten sulla on mielenkiintoinen käsitys shojosta. ;)


Totta. Hyvä, kun mainitsit: menin katsomaan paarustuksia, ja sieltähän se selvisi. Joo, se oli kyllä joku ihan muu koristetaiteilija (nyt pitää varmaan vielä etsiä sekin uudestaan katsottavaksi, että muistan ensi kerralla oikein... mutta luulen kumminkin nähneeni jossain päin Kvaakin jotain keskustelua, tai linkkiä jonnekin... voi hyvä luoja tätä sälän määrää), mutta olen ollut viime ajat flunssassa ja se tekee hajamieliseksi.

Mutta nämäkin kuvat muistin nähneeni, ja pitäneeni näkemästäni! Tyylistä tulee hiukkasen itselleni mieleen yleiseurooppalaiset Marini ja vanha Bourgeon maanisen yksityiskohtaisesti huoliteltuine hahmoineen, Pellerinin Épervier... vaikka kaikki nämäkin erottuvat selvästi toisistaan. Ja sinun likirealistinen tyylisi taas erottuu näistä jokaisesta. Mutta silti kuvittelen löytäväni niistä jotain samaa. Historiallista ja arvatenkin hyvin dokumentoitua! Taustatutkimuksen suurin ongelma itselläni on se, että realistista rekvisiittaa on aina niin riivatun vaikeaa sovittaa sujuvaan piirustusjälkeen. Minun kuvissani yleensä pitää jommastakummasta päästä vähän väärentää, jotta kuvasta tulisi katsottava...
: Re: Miten opit piirtämään?
: ökpö 31.05.2005 klo 20:49:31
Mutta nämäkin kuvat muistin nähneeni, ja pitäneeni näkemästäni! Tyylistä tulee hiukkasen itselleni mieleen yleiseurooppalaiset Marini ja vanha Bourgeon maanisen yksityiskohtaisesti huoliteltuine hahmoineen, Pellerinin Épervier...

Kiitos ja kumarrus... Nolottaa, ei ollut tarkoitus kohteliaisuuksia kalastella, kunhan ölisin. Marinia ja Pelleriniä en oo lukenut, Bourgeoniltakin tiedän tasan sen yhden Hämärän matkamiehet -läpyskän... Loistopiirtäjiä googletuksen perusteella kaikki, etenkin Marini hätkähdytti, onpas onpas. Mistähän tuota saisi. V-ttaa tämä huono sarjakuvayleistietouteni.

Menee pahasti aiheen vierestä eli lopettelen.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Hege 31.05.2005 klo 22:00:30
Hitaasti.
Joskus 5-6 luokan vaiheilla innostuin piirtämisestä, kopioin ruutuja Marvelin tuotannosta, mustanaamioista, liki kaikesta sarjakuvasta mitä käsiini sain. Piirsin valtaosan vapaa-ajastani. Tätä intoa jatkui läpi yläasteen ja siitä sitten lukioon yhä omien kuvien ohessa kopioden kaikkiea "hienoa". Kuitenkaan tämä piirtäminen ei muodostunut mitenkään aktiiviseksi harjoitteluksi vaan fiilispohjalta. Jotkut työt onnistuivat ja jotkut eivät, jälki oli aika epätasaista laadultaan.
Sitten en päässytkään opiskelemaan graafisia aloja, vaan ajauduin insinööriksi ja pistin aika pitkälti kynän laatikkoon. Kuitenkin kun ympärillä oli ihmisiä jotka tiesivät että "osasin" piirtää, niin sieltä tuli aina patistusta "piirrä pikkujoulujuliste, piirrä kortti sille, piirrä taulu tälle". Näitä töitä sitten tehtiin aina verta, hikeä ja paskaa - mentaliteetilla, harjoittelun puutteesta johtuen siedettävään jälkeen pääsemisen eteen oli tehtävä aina kerrallaan hirveästi töitä, kun silmä oli niin paljon kättä edellä. Aloin jo vihata koko osaamista.

Nyt sitten vihdoinkin kun ei ole pahemmin ollut ympäristön paineita niin onkin ollut ihan mukavaa välillä piirtää. Koko menneen talven kävin kansalaisopiston elävän mallin piirtämisen kurssilla, ja vaikka en hiilellä piirtämisen tekniikasta oikein jyvälle päässytkään, niin piirtämisen ilo löytyi jälleen, on jopa intoa kokeilla jotain uutta. Samalla on käynyt niin, että joko silmä on taantunut tai käsi on petrannut, mutta olen jo paljon useammin tyytyväinen tekemisiini kuin aiemmin. Samalla on tullut tunne, että muiden töiden kopioinnin sijaan jossain välissä olen oppinut piirtämään. Matkaa on tosin vielä jäljellä, mutta nyt se ei tunnu vastenmieliseltä.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Axuz 31.05.2005 klo 22:48:44
Taustatutkimuksen suurin ongelma itselläni on se, että realistista rekvisiittaa on aina niin riivatun vaikeaa sovittaa sujuvaan piirustusjälkeen. Minun kuvissani yleensä pitää jommastakummasta päästä vähän väärentää, jotta kuvasta tulisi katsottava...

Sama ongelma joskus myös minulla, mutta sinun vahvuudeksi voi sanoa ainakin oman mielipiteeni puolesta, että diggaan sun värien käytöstä. Värien käytölle tai nykyisin myös käyttämättä jättämiselle pitää olla aina jokin tarkoituksenmukainen syy ja väreillähän voi tunnetusti joko pilata hyvän työn tai tuoda hyvään kuvaan vieläkin enemmän. Sinä osaat tuon jälkimmäisen mielestäni kiitettävästi.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Myytti 16.10.2006 klo 17:58:39
No jotkut on vaan syntynyt kynä kädessä... Kai?
: Re: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 16.10.2006 klo 19:02:45
No jotkut on vaan syntynyt kynä kädessä... Kai?
No ei totisesti.

Heti syntymän jälkeen voi ottaa kynän käteen.

Jokainen oppii piirtämään niin hyvin kuin viitsii satsata.
: Re: Miten opit piirtämään?
: refu 16.10.2006 klo 19:15:42
Jokainen oppii piirtämään niin hyvin kuin viitsii satsata.

Onhan jotkut alusta asti lahjakkaampia kuin toiset.
Ei taidot ole suoraan verrannollisia siihen montako tuntia olet harjoitellut. Joku on lahjakas urheilija, toinen taas lahjakas piirtäjä.
: Re: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 16.10.2006 klo 20:02:49
Onhan jotkut alusta asti lahjakkaampia kuin toiset.
Ei taidot ole suoraan verrannollisia siihen montako tuntia olet harjoitellut. Joku on lahjakas urheilija, toinen taas lahjakas piirtäjä.

Ei ole.

Perinnölliset erot on minimaalisia. Ympäristö voi kannustaa ja tarjota  esimerkkejä ja resursseja, minkä vaikutus usein tulkitaan lahjakkuudeksi.

'Lahjat' tarkoittaa sitä että on motivoitunut. "Lahjakas" keskittyy piirtämään tai urheilemaan siksi että se tuntuu tärkeimmältä.

(Ei esimerkiksi siksi että on chuulia olla sarjispiirtäjä kun voi mennä torstaisin kapakkaan valittamaan toisille sarjispiirtäjille kuinka vaivaa taiteellinen blokki - sen sijaan että piirtäis.  ;D)
: Re: Miten opit piirtämään?
: pertti jarla 16.10.2006 klo 20:55:53
Jos jotakuta lahjakkuuteen vaikuttavat tekijät oikeasti kiinnostavat, eikä halua luottaa vain omiin fiiliksiin, niin asiaa on tutkittu paljon, mm.:
http://scientificamerican.com/print_version.cfm?articleID=00010347-101C-14C1-8F9E83414B7F4945
Enpä ole missään nähnyt, että synnyinlahjoja oltaisiin havaittu kunnollista, pitkäaikaista harjoitusta tärkeämmiksi. Niin tylsää kuin se onkin, harjoituksen määrällä on ihan suora suhde taitojen kehittymiseen.

Jännää että nimenomaan piirtämiseen liittyy tällaisia uskomuksia. Ei kenenkään oleteta soittavan pianoa hyvin ensi-istumalta, mystisillä synnyinlahjoilla. Nii, ja sarjakuvan tekemiseen liittyy aika paljon muutakin kuin piirtämistaitoa.
: Re: Miten opit piirtämään?
: refu 16.10.2006 klo 21:04:48
Ei kenenkään oleteta soittavan pianoa hyvin ensi-istumalta, mystisillä synnyinlahjoilla.

No onhan tuo totta :D

Ei ole.

Perinnölliset erot on minimaalisia. Ympäristö voi kannustaa ja tarjota  esimerkkejä ja resursseja, minkä vaikutus usein tulkitaan lahjakkuudeksi.

'Lahjat' tarkoittaa sitä että on motivoitunut. "Lahjakas" keskittyy piirtämään tai urheilemaan siksi että se tuntuu tärkeimmältä.

(Ei esimerkiksi siksi että on chuulia olla sarjispiirtäjä kun voi mennä torstaisin kapakkaan valittamaan toisille sarjispiirtäjille kuinka vaivaa taiteellinen blokki - sen sijaan että piirtäis.  ;D)

Uskon teitä, koska varmasti tiedätte enemmän  ;D
: Re: Miten opit piirtämään?
: Timo Ronkainen 16.10.2006 klo 22:49:23
Niin tylsää kuin se onkin, harjoituksen määrällä on ihan suora suhde taitojen kehittymiseen.

ns. Vanha Kansa tiesi sanoa että nuorna vitsa väännettävä, eli mitä aiemmin aloittaa harjoittelun, sitä lahjakkaammaksi tai paremmaksi tulee. Tai jotain. Eli jos nuorena harjoittaa jotakin osaamisen osa-aluetta, sitä paremmaksi siinä tulee, mikä tarkoittanee sitä että joku osa aivoista on vielä kehittymässä ja motorinen edistyminen paranee juuri silloin parhaiten. Se ei tarkoita silti sitä etteikö myöhemminkin keksisi, oivaltaisi ja kehittyisi. "Vanhana" siinä mukana on kuitenkin se mystinen ns. tiedostaminen ja ajattelu.

Timo
: Re: Miten opit piirtämään?
: MarkZero 17.10.2006 klo 10:41:45
Ei ole.

Perinnölliset erot on minimaalisia. Ympäristö voi kannustaa ja tarjota  esimerkkejä ja resursseja, minkä vaikutus usein tulkitaan lahjakkuudeksi.

'Lahjat' tarkoittaa sitä että on motivoitunut. "Lahjakas" keskittyy piirtämään tai urheilemaan siksi että se tuntuu tärkeimmältä.

Mistäs olet nämä teoriat kehittänyt, onko omien aivosolujen tuote vai jostain luettu?

Totta ihmeessä lahjakkuus vaikuttaa oppimiseen, oli sitten kyse visuaalisesta, musikaalisesta, matemaattisesta tai mistä hyvänsä ominaisuudesta. Motivaatio tietenkin lisääntyy lahjakkuuden kautta, kun huomaa että tämän asian osaa ja huomaa kehittyvänsä.

Mutta tärkeintä kai on tehdä mitä haluaa. Piirtäminen on hyvä harrastus ja elämäntapa.
: Re: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 17.10.2006 klo 11:52:43
Mistäs olet nämä teoriat kehittänyt, onko omien aivosolujen tuote vai jostain luettu?

Jostain luettu? Vai peräti omien aivosolujen tuote. Ei aivosolut mitään tuommoista tuota. Ja nuo hartaudella luetut tieteelliset tutkimuksetkin ovat yleensä vauraan intressiryhmän rahoittamia. Ei uskota naiivisti, että se mitä viime kädessä elinkeinoelämä julkaisee tieteenä, olisi arvovapaata totuutta.

Poliittista tiedettähän tämä on. Epätasa-arvon kannattajat korostavat lahjakkuuseroja jotta voisivat perustella mm. tuloeroja. Tai sitä ettei juntin lapsesta tule sarjakuvapiirtäjää. Taas jokin lehti kertoi tutkimuksesta jonka mukaan rikollisuus olisi ennustettavissa lapsesta. Mutta toimittajien ammattitaito onkin romahtanut eikä tutkimus todennäköisesti ihan tuota väittänyt.

Perinnölliset erot eivät voi tulla näkyviin ympäristövaikutusten yli, sillä sarjakuvantekemis"lahjakkuuteen" vaikuttavat sadat osatekijät, joihin puolestaan vaikuttavat tuhannet ympäristötekijät. Nuo tasaavat ja kumoavat kyllä eri yksilöillä toisensa, joten enää jää vaikuttamaan asianharrastus.

Lopulta toki vaikuttaa, onko ihminen virkeä ja elinvoimainen, mikä kyllä saattaa olla geeneistä kiinni, siihen en puutu.

Ja perinnölliset häiriöt ovat asia erikseen.
: Re: Miten opit piirtämään?
: TQ 17.10.2006 klo 12:05:34
Hyvä Keijo! Partaradikaalit ovat elämän suola ( ;), mutta
kyseenalaistaminen on tärkeää, tieteellistä "totuutta" ei kannata liiaksi arvostaa - fakta on vain kuollut metafora ja sellaisena jo aikansa elänyt, siivu menneisyyttä.
Lahjakkuus asettaa meille lähinnä puitteet, kuinka kovasti pitää nähdä oppimisen eteen hommia. Huippusaavutuksia ei ole koskaan tavoitettu ilman helevetinmoista harjoittelua ja rääkkiä, ei sitten millään elämänalueella.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Anssi Rauhala 17.10.2006 klo 22:13:17
...Lahjakkuus asettaa meille lähinnä puitteet, kuinka kovasti pitää nähdä oppimisen eteen hommia...

Joo, totanoin. Setä kertoo:
Kun minua koulussa mainittiin "lahjakkaaksi", ylpistyin, laiskistuin, luulin itsestäni vaikka mitä ja vuosikausia eteenpäin velttoilin ja piirsin huimaavat määrät silkkaa sontaa.

Animaatio-oppimestari ja hieno maalari Glen Vilppu sanoi sitten viisaasti, että näihin(kin) hommiin oppii vain yrityksen ja erehdyksen, ja UUDEN yrityksen ja erehdyksen, jne. jne. kautta, aina tappiin asti. Olin kakskytviis. Ryhdistäydyin vähän. Treenasin pakonomaisesti, jottei vajavaisuuksiani oltaisi huomattu. Peittelin paljon virheitä.

Nyt juuri tänään valmiiksi saamani joulukorttimaalaus, samoin kuin viime viikolla piirtämäni, onnistui aika kivasti. Tähänastiset sarjakuva-albumini hmm..eivät ole hullumpia, mutta saavat kyllä yrittämään kovemmin seuraavan kanssa.

Tuleen ei saa jäädä makaamaan, eikä laakereilla lepäämään. Onhan mun pakko vielä vanhanakin yrittää näyttää teille kaikille. Se on se kirous, mikä on meidän piirtäjien päällä... ehkä just sen takia, että meille sanottiin pieninä, että meillä on lahjoja. Loppua ei näy. Onneksi, sillä jos tietäisin huomenna kuolevani, heittäisin kai lekkeriksi koko homman.
: Re: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 17.10.2006 klo 22:17:57
Tuleen ei saa jäädä makaamaan, eikä laakereilla lepäämään. Onhan mun pakko vielä vanhanakin yrittää näyttää teille kaikille. Se on se kirous, mikä on meidän piirtäjien päällä... ehkä just sen takia, että meille sanottiin pieninä, että meillä on lahjoja. Loppua ei näy. Onneksi, sillä jos tietäisin huomenna kuolevani, heittäisin kai lekkeriksi koko homman.

Aika hieno puheenvuoro kokonaisuudessaan.

Mutta oppiminen onkin ainoa huikaiseva pikkuilo elämässä. Ja se ei lopu ellei lopeta opettelemista.
: Re: Miten opit piirtämään?
: pertti jarla 17.10.2006 klo 22:31:39
Musta vaikuttaisi siltä, että on myös mahdollista piirtää valtavasti monta vuotta oppimatta juuri mitään. Jos ei edes yritä parastaan, on kehittänyt mielestään valmiin "tyylin", tekee kuvat äkkiä pois alta päästäkseen bisselle. Pitää kriittistä palautetta pienimunaisten kateellisten röyhtäilynä. Kyllähän siinäkin kynänjälki vuosien mittaan kehittyy, mutta aika onnetonta se on verrattuna siihen että toimii Rauhala-metodilla.
: Re: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 17.10.2006 klo 23:16:13
Musta vaikuttaisi siltä, että on myös mahdollista piirtää valtavasti monta vuotta oppimatta juuri mitään. Jos ei edes yritä parastaan, on kehittänyt mielestään valmiin "tyylin", tekee kuvat äkkiä pois alta päästäkseen bisselle. Pitää kriittistä palautetta pienimunaisten kateellisten röyhtäilynä. Kyllähän siinäkin kynänjälki vuosien mittaan kehittyy, mutta aika onnetonta se on verrattuna siihen että toimii Rauhala-metodilla.

Alalla toimii ihmisiä jotka eivät pidä ammatistaan ja piirtävät väkisin. Eivät lue sarjakuvia.

Jotkut taas pitävät varsin tylsäntuntuisista ammateista. Että semmosia mei olemme.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Curtvile 17.10.2006 klo 23:25:20
Alalla toimii ihmisiä jotka eivät pidä ammatistaan ja piirtävät väkisin. Eivät lue sarjakuvia.

Jotkut taas pitävät varsin tylsäntuntuisista ammateista. Että semmosia mei olemme.

On olemassa ihmisiä joilla on synnynnäisesti silmää. eli henkilöitä joilla on visuaalisen ilmaisun taju.

Hyvin harva heistä piirtää.

Piirtäjissä ihailen sitkeää puurtamista joka vie läpi harmaan kivenkin. Eli tuota Rauhala-metodia. Sama kuin Georges Remillä. Hänkin oli tyytyväinen vain kolmeen ruutuun koko tuotannossaan.

Itse en ole vielä oppinut piirtämään. Piirrän kyllä ja välillä käden pitelemä instrumentti jopa tottelee aivojen käskyjä, mutta sitten...
Sitten aloitetaan uudestaan.

Juu, olen kuullut suutari pysyköön lestissään-mantran usein. Useimmiten ilman pahaa tarkoitusta.

Piirtämään oppii vain yhdellä tavalla: piirtämällä mahdollisimman paljon.

Tänään kuulin anekdootin eräältä arvostamaltani kuvittajalta. Hänen työhuoneellaan oli käynyt gallupintekijä, kysellyt mielipidemittauksia toisen työskennellessä.
Gallupinkerääjä oli maininnut että itsekin maalailee huvikseen.
Kuvittaja oli maininnut että kyllä tämä ihan työtä on.
Gallupinkerääjä: "Kai se silti voi joskus olla hauskaakin?"
: Re: Miten opit piirtämään?
: Shenanigans 27.11.2006 klo 14:08:26
Mitenhän se piirtäminen itsellä lähti..

Kaikki lapsethan piirtävät aina jonkun verran, isän kanssa oli silloin niin hauska piirrellä kissoja ja dinosauruksia. Ja hän kyllä on hyvä piirtämään vieläkin. Äiti on enempi maalauslinjalla. Perintönä on siis jotain saatu   :D

En minä tiedä, kyllä kai ne ympäristön kehut ovat ajaneet aina harjoittelemaan ja paineet sitäkin enemmän. Kuvaamataidon opettajani on aina tukenut ja kannustanut minua.. suorastaan hiostanut. Mutta ei siinä mitään. Minulla on ikuisen työn alla oleva jatkosarja tekeillä, aloitin sen 9 -vuotiaana ja se sopii mainiosti mittaamaan taitojen edistymistä.

Kaipa se on se tahdonvoima mikä opettaa. Haluta saada jotain aikaan. Tosin nyt en ole saanut aikaan kuin pari hevosta esittävää viivaa. Abivuosi imee mehut.
: Re: Miten opit piirtämään?
: ökpö 27.11.2006 klo 16:24:30
Kun minua koulussa mainittiin "lahjakkaaksi", ylpistyin, laiskistuin, luulin itsestäni vaikka mitä ja vuosikausia eteenpäin velttoilin ja piirsin huimaavat määrät silkkaa sontaa.

Olen kovasti myöhässä, mutta tuohan kuulostaa minun elämältäni pienellä twistillä.

Syytän mielellään kahden asian yhdistelmää aikaansaamattomuudestani: lahjakkuutta ja laiskuutta. Olen niitä, jotka koulussa selvisivät yrittämättä ja oppivat joka asian perusteet pienellä vaivalla, mutta eivät kuitenkaan koskaan jaksaneet ryhtyä todella harjoittelemaan. Yhdistettynä puutteelliseen tai vääränlaiseen kannustukseen tästä keitosta ongittiin lopulta lahjoistaan syyllisen tietoinen idealisti-pessimisti, joka toisaalta uskoi lujasti, ettei mihinkään Ala-Arvoiseen kannata ryhtyä, mutta ei myöskään jaksanut kuvitella, että tekisi koskaan itse mitään tekemisen arvoista.

Asiasta löytyy nykyään jopa teoria, itsekriittiset perfektionistit saavat kuulemma vähän aikaan, koska eivät koskaan tunne pääsevänsä tavoitteisiinsa. Parasta on olla itsetyytyväinen perfektionisti, eli ihminen, joka asettaa riman korkealle ja kokee sen ylittävänsä. Kuulostaa mahdottomalta, mutta kai sellaisiakin on olemassa...

Mitä piirtämisen oppimiseen tulee, niin lienee mielenterveydelle parempi vaihtoehto, että piirtää ne miljoona paskaa kuvaa kakarana, eli ennen kuin keksii itsekritiikin. Minulla itsekritiikki iski noin 21-vuotiaana. Perfektionismin lakien mukaan vedin myös sen heti äärimmäisyyksiin. Sen jälkeen aikaansaaminen tukahtuikin omaan mahdottomuuteensa. Kun jokaisen kuvan täytyi olla täydellinen, niitä tuli tuotettua vähän, ja yhden piirroksen painoarvo kävi liian raskaaksi itsetunnolle. Mikään ei enää näyttänyt hyvältä. Olisin tarvinnut tukevaa potkua päähän, mutta kukapa minulle olisi sellaisen antanut. Taidekouluja en koskaan käynyt enkä niihin pyrkinyt. Kaiken maailman piirustuskurssitkin olivat vain lahjattomille plebeijeille.

Tarvittiin kahdeksan vuoden piirtämistauko ja persoonallisuuden muutos, ennen kuin opin taas nauttimaan piirtämisestä. Nykyään yritän vaikka hampaat irvessä antaa itselleni anteeksi puutteitani. Määrä on minulle tärkeämpi kuin laatu, silloin yksikään työ ei nouse liian tärkeäksi.

Piirtämisen "mindsettiä" on vaikea kenellekään opettaa, mutta siitä olen samaa mieltä, että teknisiä taitoja ei opi kuin harjoittelemalla. Minä olen lahjakas varmastikin syntyjäni, ei minusta muuten niin vähällä työllä olisi tullut edes jonkinlaista piirtäjää, mutta ennen kuin luovuin ylimielisyydestä ja aloin omin päin opiskella tekniikkaa ja yksinkertaisesti vain piirtää ja piirtää, en osannut juuri mitään -- ja sillä vähällä mitä sain aikaan, ei ollut paljon merkitystä. Yhä etsin tasapainoa kunnianhimon ja piirtämisestä saatavan nautinnon välillä. Ihan paskaa en viitsi piirtää, mutta "julkaisukelpoinen sievä hömppä" riittää minulle. Olisi tietysti kiva olla teknisesti täydellinen, mutta riittää jos osaan piirtää sen verran, ettei se ole aina aivan tuskaa. Silloin ehkä tunnen joskus jopa tyydytystä työni tuloksista.

Mitä tämä pitkä jaaritus kertoo siitä, miten opin piirtämään? No, vaikka että "tuskallisesti" :) Joskus sen jälkeen, kun olin alkanut taas piirtää, ymmärsin ettei piirtämisen tarvitse olla minulle syvällistä itseilmaisua, tapa vuodattaa sieluani paperille tai tuottaa jotakin taiteellisesti kestävää. Että itse asiassa voisi olla terveellistä tietoisesti pyrkiä eroon kaikesta taiteellisuudesta. Piirtäminen voi olla vain tapa kertoa tarinoita ja parhaimmillaan tuottaa samalla esteettistä mielihyvää. Tätä tolkutan usein itselleni. Ja lienen sen jo vähitellen oppinutkin.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Flemming Andersen 23.12.2006 klo 18:59:28
Oppimisprosessi on edelleen käynnissä. Sarjiksia kopioimmalla ja Kvaakkia seuraamalla se taito karttuu, niinhän?
: Re: Miten opit piirtämään?
: Azzy 29.12.2006 klo 14:28:53
Itse olen oppinut piirtämään harjoituksen ja taidon ohella. Keskityn erityisesti yksityiskohtiin. Joskus ärsyttää, ja piirrän typerän suttukuvan nopeasti. Joskus voin piirtää monta minuuttia sarjakuvahahmoani että se olisi täydellinen. Olen vasta todella nuori, mutta osaan silti piirtää hyviä kuvia. Monet kehuvat minua ja pyytävät´että opettaisin, muttaen voi. Pienenä kinusin äitiltä samaa, mutta äiti sanoi vain että: opit kun piirrät uudestaan ja uudestaan. niinpä tein niin. Alussa nenä oli liian pitkä, nyt osaan jo paremmin. Koulussa kun piirsimme vastapuolella olevaa, olin ensimmäinen kenellä oli valmis. Hämmästyin kun luokan tyttö sanoi että ystävälläni, kenet piirsin, oli varmaan todella hauskaa kun luokan paras piirturi ottaa hänet malikseen. Mutta minkäs sille voi jos osaa piirtää hyvin. Tämä ei ole minun mielipide, vaan kaikkien, ketkä tunnen. SORRY!  :-\
: Re: Miten opit piirtämään?
: Sika 29.12.2006 klo 14:35:21
Olisi mukava nähdä teoksiasi täällä kvaakissa ja kritiikki kehittää.
: Re: Miten opit piirtämään?
: ASDF 18.01.2007 klo 08:40:38
oke mut mä ainakin opin ihan toisella tavalla
 ;D
: Re: Miten opit piirtämään?
: Teräskäsine 18.01.2007 klo 09:24:51
Vuosia sitä on tullut piireltyä ja oppia kaikenlaista.

Vieläkin on todella paljon opettelemista, mutta kelläpä ei olisi.
Olen huomannut mitä paremmaksi tulen niin sitä kriittisemmin töihini aina suhtaudun. Välillä sitä tuntee itsensä ihan helvetin huonoksi piirtäjäksi ja välillä taas niin hyväksi kun voi.
: Re: Miten opit piirtämään?
: vauvakolibri 17.03.2007 klo 19:23:20
Mnjoo, itsekin olen tuhraillut dinosauruksia jostain tarhaikäisestä asti, mutta mutta todellinen Into piirtämiseen tuli vasta seiska-luokalla kun koko kuvaamataidonluokka sai tehtäväkseen tehdä SARJAKUVAN. Sitten kun se vielä lähetettiin kilpailuun niin siitä tuli jotenkin uskomattoman hieno olo (olin vielä joutunut tussaamaan sen udeelleen käyttäen apuna television ruutua).

Sen jälkeen aloin piirellä omia hahmoja joista useimmat (itse asiassa kaikki) olivat jotain dino-lohhari-monsuja (Pokemon vaikutteet jylläsivät). Sitten noin vuotta ennen Limingan Taidekoulua ilmestyi ensimmäinen ihmishahmo, joka oli (yllätys) aika suora karikatyyri itsestäni, alter ego siis. En tosin osannut piirtää itseäni edes paperipussista ulos. Joskin jostain kumman syystä Hellboy-albumeiden suttuosioiden lukeminen paransi taitojani ainakin jossain määrin nähdessäni miten ammattilaiset suttaavat ja tussaavat.

Ja karmein kokemus Limingassa tuli tosiaan mallipiirtämisestä. Jo pienenä inhosin karvaasti jonkun toisen kuvan uudelleenpiirtämistä ja Limingassa tehtävä elävästä mallista piirtäminen oli täyttä tuskaa... Joten tietenkin minä opin siitä kaikkein eniten.

Ihmiset ovat vielä vähän hakusessa (tosin lohikäärmeillä on noin neljän vuoden etumatka) mutta ihmishahmoja on tullut lisää ja kokemus karttuu edelleen.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Caza 11.04.2007 klo 07:39:35
Minä opin ihan itse piirtämään. . . pienenä olinkohan noin 5 vuotta
asuimme Kempeleessä. Siellä ei asunut yhtään kaveria joten kulutin aikani piirrellessä. . .

Paljon myöhemmin piirtäminen alkoi sujua paremmin ja sarjakuvan piirtäjä on toive ammattina. . . Isäni ja Vaarini piirtävät myös.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Awe 12.04.2007 klo 12:25:23
Klassisesti "olen osannut aina piirtää".

Mitäs se nyt sitten oikeastaan tarkoittaa, niin sitä, että olen piirtänyt siitä lähtien kun kynä on kädessä pysynyt. Jälki toki on aina ollut hyvin pitkälti keskinkertaista...

Sarjakuvia en oo paljoa piirrellyt, mutta viime aikoina olen saanut mystisesti piirrettyä useampia kuvia sarjaan kyllästymättä kesken kaiken. Se ei vielä käytä ihan luontevasti.
: Re: Miten opit piirtämään?
: pyörylä 24.04.2007 klo 15:43:54
Kai minä muita seuraamalla opin.mutta en vieläkään osaa.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Wade 24.04.2007 klo 17:25:15
Klassisesti: en ole vieläkään oppinut piirtämään.

Mutta olen toki aina opetellut ja yrittänyt. Suuria esikuviakin on kertynyt:

Giovanni Ticci
Don Rosa
Joonas Savolainen
Wallu
Juba Production Oy
Claudio Villa
Franquin
Moebius
: Re: Miten opit piirtämään?
: Torakka 25.04.2007 klo 19:04:38
Penskasta asti olen piirtänyt, välillä mallista katsoen ja ympäristöä tarkkaillen. Mulla oli kuulemma aina kynä kädessä ja istuin mieluummin kotona piirtämässä kuin leikin ulkona kavereiden kanssa. Parilla maalauskurssilla olin mutta enpä mä siellä juuri mitään uutta oppinut. Kakarana piirroksissa oli valitettavan paljon Disney-vaikutteita kun Aku Ankkaa selailin jo ennen kuin lukea osasin, mutta isompana alkoi se oma tyyli löytyä.

Koulu tappoi innostuksen moneksi vuodeksi mutta onneksi se heräsi uudelleen muutama vuosi sitten. Suurin osa kaikista elämäni aikana tekemistäni piirroksista on vielä tallessa ja ilokseni olen huomannut että vielä aikuisiälläkin taidot voi kehittyä jos vaan jatkuvasti piirtää.  :)
: Re: Miten opit piirtämään?
: matkamies 25.04.2007 klo 20:19:19
Piirtänyt siitä asti kun kynä pysyi kädessä. Ensimmäinen ihan sarjakuva syntyi ala-asteen kolmosluokalla. Nyt sitä lukiessa tuppaa naurattamaan. Mutta siitä alkoi pitkä tie sarjakuvien parissa. Joskus on hauska katsella peruskouluaikojen piirosjälkeä. Kehittymistä tapahtuu edelleen...
: Re: Miten opit piirtämään?
: Tive 20.05.2007 klo 22:10:23
Itse innostuin piirtämään, kun luin Aku Ankkoja pienejä. Aluksi piirsin Ankkoja, mutta siitä se on siirtynyt ihan kaikenlaisiin hahmoihin...
: Re: Miten opit piirtämään?
: Lemoncurry 10.06.2007 klo 21:48:28
se on mahtavaa huomata että kehittyy melkeinpä koko ajan... huomaa suuren eron jopa vuoden takaisiin töihin.. silloin tulee vähän ylpeä olo että hahaa! olen parempi kuin minä itse tuolloin noi....

itse opin piirtämään ihan itse... miten muuten sitä voi? itse sitä katsoo itselleen esikuvia ja ei kukaan muu voi sinun puolesta pitää kynää kädessä... vai onko näin?

mutta piirtämis innostajana on toiminut minulla lähinnä oma kymmenen vuotta vanhempi isosisko kaks vuotta vanhempi serkku ja tietenki oma äiti... ne oli minusta aivan KÄSITTÄMÄTTÖMÄN hyviä piirtämään, mutta nyt olen huomannu että ei ne sittenkään olleet ihan niin hyviä kuin muistin...
Äitin piirrustukset ovat silti vielä käsittämättömän hienoja.... harmi että se ei enää piirrä....  :-\
: Re: Miten opit piirtämään?
: Elas 13.06.2007 klo 23:49:06
Alkuun pitää sanoa, että olen aina piirtänyt, mutta sitten se, että milloin OPIN piirtämään, ja miten ja näin..

Pienenä ekaluokkalaisena jo muutamilla kavereilla on muisto, kuinka piirsin usein ja tein äänitehosteita piirtäessäni :D Itse en moista muista. Enkä muista paljoa piirtäneeni, ennen sarjiskursseja, mutta yllättävän paljon niitä piirroksia löytyy sitä aikaisemmilta ajoilta.

Elikkäs: Sanoisinpa, että lähtölaukaus kehittymiselle olivat eräät sarjiskurssit.. Joille minut kutsui kvaakin käyttäjä Jampam. Tämä siis keväällä 2001. Sarjakuvakursseja piti mm. Elukat-sarjakuvasta tuttu Vesa Ilmaranta. Näillä kursseilla kävin aina vuoden 2006 kevääseen saakka. Sarjiskurssien aloituksen ja lopetuksen välinen ero piirtojäljessä oli huisi. Aloittaessani en todellakaan osannut juurikaan mitään, lopettaessani aloin jo kokea olevani piirtäjä. Kiitos siis Jampam kun kutsuit minut kursseille. :)

Vuonna 2004 aloin katsoa animea ja lukea vähän mangaakin, tämä oli siis ennen mangabuumin saapumista Keravalle. Vähän sitten risoi kun se buumi saapui, ei se ollutkaan sitten niin oma juttu enää. Jokatapauksessa vuoden 2004 loppupuolella aloin ottaa mallia mangaoppaista, ja niistä oli hurjasti apua. Jopa Caty Coopen opas oli minulle aikoinaan laatukamaa. Yhtäkkiä huomasin piirtäväni mangaa. Siitä sitten Jampamin (Jälleen kiitos hänelle) kehoituksesta aloin kehittämään alkukantaista mangatyyliäni omaksi tyylistäni. Suurin vaikutteen antaja siitä päivästä tähän päivään on ollut Eiichiro Oda. Vaikutteet häneltä ovat säilyneet tyylissäni yhä tähän päivään asti, mutta nykyisin olen sujut tyylini kanssa. Nyt on tekeillä pitkä sarjakuva, noin 200 sivua. Kattoo nyt milloin valmistuu.

Tällainen tyyli minulla on nykyään: http://www.harhakuva.org/view/74087
(Okei TOSI One Piece-vaikutteinen kuva, mutta tokkopa haittaa.)
: Re: Miten opit piirtämään?
: Lemoncurry 14.06.2007 klo 12:02:28
ei ainakaan minua haitannu...  :) hurjan näköinen tarina varmaan tiedossa..  ;D
: Re: Miten opit piirtämään?
: Fauntleroy 06.07.2007 klo 21:23:02
Onko muuten kellään mitään hyvää vinkkiä miten oppisi kunnolla piirtämään aku ankkoja? kannataisiko piirtää mallista hyvien piirtäjien piirroksia vai?

P.S nykyiset teokset löytyy ankkiksesta Fanart-galleriasta.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Peetukka 07.07.2007 klo 19:06:56
Onko muuten kellään mitään hyvää vinkkiä miten oppisi kunnolla piirtämään aku ankkoja? kannataisiko piirtää mallista hyvien piirtäjien piirroksia vai?

P.S nykyiset teokset löytyy ankkiksesta Fanart-galleriasta.


En tiedä mitään varmaa keinoa miten voisi oppia piirtämään ankkoja. Itse opin näin; otin Aku Ankka piirrustuksia ja paperia sun muuta roinaa käsilleni. Panin Aku Ankka piirustuksen paperin viereen malliksi. Sitten aloin piirtämään mallista. Ja kun olin piirtänyt joitakin viikkoja mallista, koitin ilman mallia. Ihan hyvin meni. Ja seuraavina viikkoina sitten hion kykyjäni. Mutta sitten huomasin, että ei siinä mitään järkeä ollut: Aikaa meni turhaan hukkaan.. :( Mutta jos todella haluat oppia piirtämään hyvin, koita vaikka tuota tyyliä.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Arminen 08.07.2007 klo 02:07:16
Onko muuten kellään mitään hyvää vinkkiä miten oppisi kunnolla piirtämään aku ankkoja? kannataisiko piirtää mallista hyvien piirtäjien piirroksia vai?

P.S nykyiset teokset löytyy ankkiksesta Fanart-galleriasta.

Hu-oh.

Kuinka oppia piirtämään auto?
V:Katso miltä autot näyttävät ja piirrä autoja miljoona.
Kuinka oppia piirtämään aku ankka?
V:Sovella edelliseen vastaukseen.
: Re: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 08.07.2007 klo 11:40:29
Akuankan piirtäminen:
- mieti millaisen akun ja missä tilanteessa haluat nähdä (esimerkiksi aku istuu lukemassa Bilteman luetteloa vessanpytyllä).
- piirrä muistista niin ilmeikkäästi kuin osaat, älä piittaa oikeaoppisuudesta.
- etsi nyt nivaska akujulkaisuja ja korjaile yksityiskohdat sopivista malleista oikeiksi: jalat, asento, ilme, kaula, kädet...
Näin kuvasta tulee elävämpi kuin kopsaillen, ja akupiirteet jää paremmin mieleen kun ne joutuu sovittamaan tilanteeseen ja korjailemaan.
Maanantaina iltapäivällä voit käydä näyttämässä portfolion Egmontilla ja  pyrkiä piirtäjäksi. Tai ainakin jonain vuonna.
: Re: Miten opit piirtämään?
: pyörylä 29.07.2007 klo 20:06:00
Pikkuhiljaa aloitin noin kaksivuotiaana sormiväreillä ja vähän olen jokseenkin siitä edistynyt.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Tape 31.07.2007 klo 11:24:49
Piirtämällähän minä. Ei siinä sen ihmeellisempää.

: Re: Miten opit piirtämään?
: Jukka Koivusaari 31.07.2007 klo 13:47:14
Onko muuten kellään mitään hyvää vinkkiä miten oppisi kunnolla piirtämään aku ankkoja? kannataisiko piirtää mallista hyvien piirtäjien piirroksia vai?


 Koita löytää jostain se Barksin yksisivuinen ankanpiirto-ohje.
 ( Eka havainto AA kalenteriliite 80-luvun alusta )

 Gottfriedson teki Mikistä samanlaisen. Löytyy muistaakseni jonkun jättikirjan esipuheesta.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Piber 05.08.2007 klo 17:09:08
Koita löytää jostain se Barksin yksisivuinen ankanpiirto-ohje.
 ( Eka havainto AA kalenteriliite 80-luvun alusta )

 Gottfriedson teki Mikistä samanlaisen. Löytyy muistaakseni jonkun jättikirjan esipuheesta.
Postasin sen tonne http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=6398.0
: Re: Miten opit piirtämään?
: Kati76 07.08.2007 klo 14:12:52
Rakastan piirtämistä.
Piirtämällä oppii sitä itseään.
Jälkeni on suht ok, mutta minua vaivaa silti jonkinasteinen "pakkopaitailmiö". Johtuneeko myös luonteenpiirteistäni (vakavamielinen, itkuinen :-\), että tehdessäni luovaa työtä en pysty täysin vapautumaan ympäristön asettamista säännöistä ja varsinkaan omista odotuksistani.
Mulla on paha tapa pyrkiä (liian) täydellisyyteen.
Voi kumpa vielä joskus voisin piirtää kuin vapaa taivaan lintu, siten että jälki soljuisi kauniisti...
: Re: Miten opit piirtämään?
: ACrockett 07.08.2007 klo 19:11:08
Piirtotaito kulkee suvussa.
: Re: Miten opit piirtämään?
: Sakura^^ 10.08.2007 klo 21:11:04
kulkee suvussa.. olen kiistatta megahyväextramahtava piirtäjä, onnistuu kaikki (paitsi mopot ja autot 7-)
Äiti ja abaut 16v veli o toosi hyviä piirtäjiä, mutta mä keskityn enimmäkseni chibeihin ja PINGVIINEIHIN+puffleihin.  :D
: Re: Miten opit piirtämään?
: Elas 15.08.2007 klo 08:18:30
kulkee suvussa.. olen kiistatta megahyväextramahtava piirtäjä

Löytyykös sitten piirroksia näytettäväksi, neitin megaraxrtasupermighty?
: Re: Miten opit piirtämään?
: ACrockett 15.08.2007 klo 17:16:39
kulkee suvussa.. olen kiistatta megahyväextramahtava piirtäjä, onnistuu kaikki (paitsi mopot ja autot 7-)
Äiti ja abaut 16v veli o toosi hyviä piirtäjiä, mutta mä keskityn enimmäkseni chibeihin ja PINGVIINEIHIN+puffleihin.  :D

No joo, joo! Setä on hyvä piirtäjä ja pari muukin suvusta.
: Re: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 19.08.2007 klo 10:51:37
Kaksi vuotiaana vaan kynä käteen ja siitä sitä on treenaantunu 11 vuodessa.
: Vs: Re: Miten opit piirtämään?
: Sakura^^ 23.08.2007 klo 16:41:34
Löytyykös sitten piirroksia näytettäväksi, neitin megaraxrtasupermighty?

no osaako joku käyttää skanneria?  ??? ??? ???
: Vs: Miten opit piirtämään?
: pasternakkel 03.09.2007 klo 20:22:01
lainasin maddocksin "näin piirrän sarjakuvia ja pilapiirroksia". taisin olla 11v. 20-vuotiaana osaan edelleenkin piirtää ilmeikkäitä puhuviapäitä (ja aku ankan naaman), mutta en todellakaan käsiä, vartaloita,  feminiinisiä hahmoja (silmäripsien lisääminen auttaa jonkun verran mutta periaatteessa tuloksena on sotanorsuja), erinäisiä esineitä, saati sitten samaa hahmoa kahteen kertaan samannäköisenä. mulla ei ole minkäänlaista silmää mittasuhteille, joten piirtämisestä pitäisi tehdä harpin ja viivaimen kanssa tähtitiedettä, ja se olisi erittäin ikävystyttävää. lisäksi olen vasenkätinen. pitäkää tunkkinne.

eli siis mielestäni ei voi väittää, etteikö piirtämiseen tarvitsisi jonkinlaista luontaista lahjakkuutta. esim. musiikki, matematiikka, kirjoitus ja kielet sujuvat lähinnä tanssien
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Piber 12.12.2007 klo 17:39:27
lainasin maddocksin "näin piirrän sarjakuvia ja pilapiirroksia". taisin olla 11v. 20-vuotiaana osaan edelleenkin piirtää ilmeikkäitä puhuviapäitä (ja aku ankan naaman), mutta en todellakaan käsiä, vartaloita,  feminiinisiä hahmoja (silmäripsien lisääminen auttaa jonkun verran mutta periaatteessa tuloksena on sotanorsuja), erinäisiä esineitä, saati sitten samaa hahmoa kahteen kertaan samannäköisenä. mulla ei ole minkäänlaista silmää mittasuhteille, joten piirtämisestä pitäisi tehdä harpin ja viivaimen kanssa tähtitiedettä, ja se olisi erittäin ikävystyttävää. lisäksi olen vasenkätinen. pitäkää tunkkinne.

eli siis mielestäni ei voi väittää, etteikö piirtämiseen tarvitsisi jonkinlaista luontaista lahjakkuutta. esim. musiikki, matematiikka, kirjoitus ja kielet sujuvat lähinnä tanssien
Itse en osannut kaksi vuotta sitten piirtää mitään muitakuin tikku-ukkoja juoksemassa sivultapäin kuvattuna.  :D
Ja häpeilemättä voin nyt sanoa että osaan piirtää melko hyvin. Siis ikäisekseni. En ole mitenkään mahdottoman hyvän erikoisen mahtava.
Olen vain harjoitellut hiki hatussa päivästä toiseen.
Kirjaston jokainen jonkinmoinen piirrosopas on koluttu läpi ja netistä olen hakenut tietoa. Kvaakhan osoittautui oikeaksi aarreaitaksi mitä piirtämiseen tulee. Olen joutunut myös tarkkailemaan ympäristöä ja tekemään havaintoja.
Joillakin toki lahjakkuutta on, mutta useimmat joutuvat opettelemaan tuhansien epäonnistumisien kautta.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Merrot 13.12.2007 klo 00:56:24
Minulle lahjakkuus on nimenomaan sitä että aidosti sydämensä pohjasta nauttii siitä mitä tekee. Silloin kun nauttii jonkin asian tekemisestä, sitä tulee tehtyä paljon ja sitä tekee ajatuksella. Ja silloin myös väistämättä kehittyy kyseisellä elämän saralla. Harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina.

Eri asia on tietenkin sitten se kun kaksi ihmistä jotka molemmat nauttivat harjoittelustaan alkavat vertailla taitojaan ja kilpailla keskenään. Silloin kaiketi määräävään osaan nousee se kuinka mittapuu jolla taitoja vertaillaan valitaan. Taiteessa mielestäni erityisen hienoa on se, että tällaista yhteistä 'paremmuuden mittaa' on vaikea määritellä. 'Huono' piirtäjä voi luoda jotain ainutlaatuisen upeaa. Taidehistoria tuntee lukemattoman monta esimerkkiä tästä.

Monia juuri tämä 'ryhdittömyys' ärsyttää nykytaiteessa. Heitä ärsyttää että kaikki käy. He tahtoisivat tiukat yhteiset raamit joiden avulla asiat voidaan laittaa järjestykseen, jotta voidaan selvittää kuka on paras piirtäjä tai maalari.

: Vs: Miten opit piirtämään?
: Elas 14.12.2007 klo 16:15:15
Minulle lahjakkuus on nimenomaan sitä että aidosti sydämensä pohjasta nauttii siitä mitä tekee. Silloin kun nauttii jonkin asian tekemisestä, sitä tulee tehtyä paljon ja sitä tekee ajatuksella. Ja silloin myös väistämättä kehittyy kyseisellä elämän saralla. Harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina.

Eri asia on tietenkin sitten se kun kaksi ihmistä jotka molemmat nauttivat harjoittelustaan alkavat vertailla taitojaan ja kilpailla keskenään. Silloin kaiketi määräävään osaan nousee se kuinka mittapuu jolla taitoja vertaillaan valitaan. Taiteessa mielestäni erityisen hienoa on se, että tällaista yhteistä 'paremmuuden mittaa' on vaikea määritellä. 'Huono' piirtäjä voi luoda jotain ainutlaatuisen upeaa. Taidehistoria tuntee lukemattoman monta esimerkkiä tästä.

Monia juuri tämä 'ryhdittömyys' ärsyttää nykytaiteessa. Heitä ärsyttää että kaikki käy. He tahtoisivat tiukat yhteiset raamit joiden avulla asiat voidaan laittaa järjestykseen, jotta voidaan selvittää kuka on paras piirtäjä tai maalari.



Hemmetti kun oli fiksusti sanottu! :o Olen samaa mieltä, mutten ehkä olisi osannut pukea sitä sanoiksi noin hyvin..
- Yhdyn siispä tähän!
: Vs: Miten opit piirtämään?
: pertti jarla 14.12.2007 klo 17:07:06
piirtämisestä pitäisi tehdä harpin ja viivaimen kanssa tähtitiedettä, ja se olisi erittäin ikävystyttävää. lisäksi olen vasenkätinen. pitäkää tunkkinne.

eli siis mielestäni ei voi väittää, etteikö piirtämiseen tarvitsisi jonkinlaista luontaista lahjakkuutta. esim. musiikki, matematiikka, kirjoitus ja kielet sujuvat lähinnä tanssien

Minusta taas esimerkkisi osoittaa hyvin, ettei kyse ole luontaisesta lahjakkuudesta, vaan luontaisesta tekemisen innosta. Pitää nauttia siitä tekemisestä, syystä tai toisesta, niin paljon että nauttii itse tekemisestä ja saa ne vuosikaudet harjoitusta. Sinua ei kiinnosta piirtämisen opetteleminen niin hirveästi. Minusta taas kitaran ja pianon soittaminen on ihan jännää, mutta ei niin mielenkiintoista ettenkö olisi jättänyt sitä moneen kertaan kesken. Oon aina vain vakuuttuneempi siitä, että taitojen kehittymisessä on kyse ensisijaisesti harjoittelusta. Ja samaa mieltä Merrotin kanssa. (tarkentaisin taas kerran, että taitojen kehittymisellä en tarkoita sitä että oppii piirtämään fotorealistisesti, vaan kukin omaan suuntaansa)
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Piber 14.12.2007 klo 17:19:20
Minulle lahjakkuus on nimenomaan sitä että aidosti sydämensä pohjasta nauttii siitä mitä tekee. Silloin kun nauttii jonkin asian tekemisestä, sitä tulee tehtyä paljon ja sitä tekee ajatuksella. Ja silloin myös väistämättä kehittyy kyseisellä elämän saralla. Harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina.

Eri asia on tietenkin sitten se kun kaksi ihmistä jotka molemmat nauttivat harjoittelustaan alkavat vertailla taitojaan ja kilpailla keskenään. Silloin kaiketi määräävään osaan nousee se kuinka mittapuu jolla taitoja vertaillaan valitaan. Taiteessa mielestäni erityisen hienoa on se, että tällaista yhteistä 'paremmuuden mittaa' on vaikea määritellä. 'Huono' piirtäjä voi luoda jotain ainutlaatuisen upeaa. Taidehistoria tuntee lukemattoman monta esimerkkiä tästä.

Monia juuri tämä 'ryhdittömyys' ärsyttää nykytaiteessa. Heitä ärsyttää että kaikki käy. He tahtoisivat tiukat yhteiset raamit joiden avulla asiat voidaan laittaa järjestykseen, jotta voidaan selvittää kuka on paras piirtäjä tai maalari.


Tietenkin unohtui tämä viestistä.
Siis olenhan toki harjoitellut hiki hatussa, mutta olen tehnyt sitä siksi että pidän siitä.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Beetlejuice 27.01.2008 klo 19:05:31
ei kyllä valitettavasti tunnu että vieläkään osaisi piirtää, mutta pitää jaksaa vaan piirtää. toivon että edes joskus 50 vuotiaana osaisin niin voisin viettää eläkevuoteni vain piirtäen. mutta kyllä kehitystä tapahtuu ja se innostaa jaksamaan vaikka välillä tuntuukin että on tossissaan jumissa ja oma tyyli hukassa mutta sellasta se vaan on. jotkut löytää tyylinsä jo varhain mutta mä vielä haen sitä mieleistä vieläkin mutta se tulee sitten luonnostaan ajan myötä en jaksa liikaa yrittää. pääasia että nauttii siitä mitä tekee :)
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Rautakorva 28.01.2008 klo 08:40:07
Mulla ei ollu mitään tietokonetta tai vastaavaa häppäsvärkkiä, niin kulutin aikani piirtämällä. Siinä sitä väkisinkin kehittyi.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: tertsi 22.02.2008 klo 17:36:25
On ollut aivan mahtavaa katsella jotain vanhoja kuvia mitä olen lapsena piirtänyt.
Mä en pysty katselemaan vanhoja (tai uudempia) piirustuksiani.
Ovat ihan kamalia. Alkaa ahdistaan.

En ole koskaan ymmärtänyt niitä (sukulaisiani) jotka kehystävät omia töitään seinilleen.

Piirtämisessä on se lyhyt hetki, kun työ on juuri valmistunut, jolloin voi kokea ehkä onnistumisen riemua. Sitten piirroksessa olevat virheet hyökkäävät päälle.

Edit:
editoitsin hieman kirootsvrheita.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: rama 22.02.2008 klo 18:18:48
Mä en pysty katselemaan vanhoja (tai uudempia) piirustuksiani.
Ovat ihan kamalia. Alkaa ahdistaan.

En ole koskaan ymmärtänyt niitä (sukulaisiani) jotka kehystävät omia töitään seinilleen.

Piirtämisessä on se lyhyt hetki,kun työ on juuri valmistunut, jolloin voi koea ehkä onnistumisen riemua. Sitten piirroksessa olevat virheet hyökkäävät päälle.

wööörd
: Vs: Miten opit piirtämään?
: tertsi 22.02.2008 klo 18:27:22
piirtäminen sinänsä on joskus/usein ihan mukavaakin.
Tykkään tuntea kynän kitkan paperilla.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 25.03.2008 klo 20:01:32
lainasin maddocksin "näin piirrän sarjakuvia ja pilapiirroksia". taisin olla 11v. 20-vuotiaana osaan edelleenkin piirtää ilmeikkäitä puhuviapäitä (ja aku ankan naaman), mutta en todellakaan käsiä, vartaloita,  feminiinisiä hahmoja (silmäripsien lisääminen auttaa jonkun verran mutta periaatteessa tuloksena on sotanorsuja), erinäisiä esineitä, saati sitten samaa hahmoa kahteen kertaan samannäköisenä. mulla ei ole minkäänlaista silmää mittasuhteille, joten piirtämisestä pitäisi tehdä harpin ja viivaimen kanssa tähtitiedettä, ja se olisi erittäin ikävystyttävää. lisäksi olen vasenkätinen. pitäkää tunkkinne.

eli siis mielestäni ei voi väittää, etteikö piirtämiseen tarvitsisi jonkinlaista luontaista lahjakkuutta. esim. musiikki, matematiikka, kirjoitus ja kielet sujuvat lähinnä tanssien

heh... Mäki oon vasenkätinen...
Mulla taas on silmää kaikille mittasuhteille, joskus hieman liioittelen...
Kait mä mun taidot pohjautuu siitä että, osasin ottaa kynän käteen ennen ku osasin kävellä..
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Ninni 29.03.2008 klo 12:36:38
ei kyllä valitettavasti tunnu että vieläkään osaisi piirtää, mutta pitää jaksaa vaan piirtää.

Niinpä niin. Pakko vaan on. Tiedä sitten minkä ihmeen takia ??? Ehkä juuri siksi olen edelleen, yli kolmekymppisenä, opiskelija ilman "oikeita töitä". Ja opiskelijana - ainakin sen piirtämisen suhteen - haluan pysyäkin, sillä eihän tässä hommassa voi ikinä olla "valmis", vaikka sitä työkseen tekisikin. Se siinä kai onkin parasta ja pahinta.

Itselläni on myös sama juttu kuin Tertsillä ja joillain muilla täällä - mahdotonta ajatellakaan laittavansa omia juttuja seinälle tms. Yleensä pidän jotakin työtä onnistuneena, jos vielä parin viikon kuluttua sen valmistumisesta kykenen katsomaan sitä tuntematta häpeää. (Onneksi niitäkin duuneja sentään on, edes muutama).

Mm. Anssi on jo muotoillut täällä sen verran ansiokkaita mielipiteitä, että tyydyn komppaamaan muita sen sijaan että toistelisin samoja mielipiteitä.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Citizen 12.04.2008 klo 12:31:17
Yksi kaveri tässä taannoin katseli mun piirroksia ja kysyi multa että miten mä oikein opin piirtämään. Minä siihen että öö tota, en mitenkään... Kaveri siihen, että mut oothan sä varmaan jotenkin harjotellu, vai miten sä muka oot tollasia perspektiivejä oppinu. Ja minä että öö emmä kyllä oikeestaan oo harjotellu, mä vaan piirrän omasta päästä.... Ja kaveri edelleen tivaa että ethän sä nyt pentuna oo voinu tolla tavalla piirtää, että missä vaiheessa sä oikein opit? Ja kun minä sitten muistelin niin muistin kyllä tarkalleen milloin mä "opin" käyttämään nykyistä piirrostyyliä...

Olin tuolloin 15-vuotias 9-luokkalainen, jonka oma identiteetti (ja sitä kautta myös piirrostyyli) oli täysin hukassa. Piirrostyylini oli arkaa ja yritin piirtää sellaista (mahdollisimman realistista)  jälkeä, mistä arvelin muiden pitävän. Yhtenä kesäpäivänä äitini piirsi ulkona taiteilijakaverinsa kanssa ja minä menin mukaan piirtelemään. Piirsin ensin aivan surkean muotokuvan äidistäni, josta tämä taiteilija totesi (peiteilmaisuna sille että piirros oli todella syvältä) että jaa, se kaipais ehkä muutaman rohkean viivan... Sitten minä piirsin ilman mallia kuvan koirasta ja sitten kuvan sipuleista käyttäen ROHKEITA viivoja - ja tuolloin tapahtui dramaattinen käänne: huomasin, miten nautinkaan piirtämisestä. Ja vasta, kun rupesin piirtämään intuitiolla rupesin kunnolla hahmottamaan muotojen kolmiulotteisuutta. Äidin taiteilijakaveri kehui kovasti piirroksiani ja minä meinasin pakahtua ylpeydestä... Siitä lähtien olen aina piirtänyt intuitiolla ja oman pääni mukaan vaikka lukion maalauksen maikka kovasti yrittikin muuttaa tyyliäni hillitymmäksi...

Tuon tapahtuman jälkeen en ole piirtänyt mitään mallista. Viime aikoina on kylläkin alkanut kiinnostaa mallista piirtäminen oppimistarkoituksessa. Muutenkin olis kiva tutustua enemmän piirtämisen teoreettiseen puoleen ja katsoa jos niillä olisi omalle tyylilleni jotain annettavaa.

Onko kukaan kokenut jotakin teoriaa hyödylliseksi oman tekniikan löytämisessä? Miten ja milloin itse opit piirtämään?!?

Itse opin piirtämään aika pienenä ja lapsena tein semmosia suttusia sarjakuvia ja myöhemmin se on kehittynyt, mutta kavereillesi voit sanoa että monella on jo se lahja valmiina, jota voi kehittää ajan saatossa. Ja kyllä se lahja pitäisikin olla, jotta todella pystyy oikeasti hyvin piirtämään. Jos ei ole lahjoja, niin se on kyllä työn takana, jotta oppii piirtämään.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Ami 29.06.2008 klo 21:29:54
Betty Edwardsin Luovan piirtämisen opas on antanut näkökulmaa harjoitteluun. Kirja opettaa kuinka nähdä muoto ilman sisältöä, eli miten käyttää aivojaan mallista piirtämisen suhteen optimaalisimmalla tavalla.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 29.06.2008 klo 23:46:46
Jos ei ole lahjoja, niin se on kyllä työn takana, jotta oppii piirtämään.
Ei ole mitään lahjoja. Jokainen oppii piirtämään jos haluaa.

Betty Edwards (kts. yllä) vertaa kirjoitustaitoon.

Kaikki oppii kirjoittamaan tai ajamaan polkupyörää, mutta jostain syystä lietsotaan pinttymää että piirtämiseen tarvittaisiin lahjoja vaikka se on yhtä yksinkertaista: katsot leikkuupuimuria ja siirrät sen paperille. Kuuntelet lauseen ja kirjoitat sen paperille. Nouset pyörän selkään ja tuiskahdat nokilles kun ei ole lahjoja.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: AapoK 29.06.2008 klo 23:54:23
Tämän n. 2 vuoden väh. 7 tuntia per päivä sarjakuvia-putkella olen oppinut ainakin sen, että hiihtää vain omaa latuaan, katsoo muiden hiihtämistä mutta ei pysähdy vaatimaan heidän suksiaan. Ja jos se latu katkeaa niin mennään hangen läpi kunnes se taas jatkuu. Pääasia on, että minä voin ottaa vakavasti sen, mitä piirrän ja samalla viihdyn homman parissa öidenkin yli.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Timo Ronkainen 30.06.2008 klo 01:52:51
pinttymää että piirtämiseen tarvittaisiin lahjoja vaikka se on yhtä yksinkertaista: katsot leikkuupuimuria ja siirrät sen paperille. Kuuntelet lauseen ja kirjoitat sen paperille. Nouset pyörän selkään ja tuiskahdat nokilles kun ei ole lahjoja.

Mutta ja niin: sittenpä on niitä, jotka tekee pyörällään temppuja, pomppaavat ilmaan, kaahaavat rampista ylös alas, kikkailevat ja semmoista... Vaatiiko erityislahjoja sen lisäksi, että on ensin oppinut perustaidot: pysymään pystyssä, ajamaan suoraan, kääntymään et cetera. Onnistuuko kaikilta harjoittelemalla ja vielä harjoittelemalla? Oppivatko kaikki huimapääksi?
Kaikki oppivat kirjoittamaan. Selviä ymmärrettäviä lauseita, suoria rivejä, perustekstiä, opettelemalla. Mutta tuleeko kaikista Borgesia, Kafkaa, Hemingwaytä? Piirtämään oppii harjaantumalla, jokainen osaa piirtää jotain ja voi oppia tekemään ymmärrettäviä, selviä ja taitaviakin kuvia, mutta kenestä tulee Picasso, Bracque, Rembrant? Eli kuka uskaltaa tehdä taidetta? Oppiiko sitä? Ja mitä se on?

Timo
: Vs: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 30.06.2008 klo 02:29:26
Mutta tuleeko kaikista Borgesia, Kafkaa, Hemingwaytä?
Kun ei tartte tulla.  :D Kun taiteen merkittävyys ei ole siinä, että jotkut makutuomarit nimeää tekijöitä aikansa kermaksi vaan siinä että tekee taidetta joka on merkitsevää itselle ja omalle yleisölleen.

Eilen moni ei osannut kirjoittaa. Nykyään Hemingwaytä ei löytäisi julkaisijaa (ja sepä hyvä olisi se).

Pointti on siinä että mitä enemmän osaamisen esteet poistuvat, sitä vaikeampaa mestareiksi kohotettujen on pitää yllä mainettaan kun kymmenet tuhannet oppii kirjoittamaan (ennen kirjoituskone oli pirun harvinainen), tekemään elokuvia (helppokäyttöisillä laitteilla) ja piirtämään (kun nykyään laatuvälineitä on ostettavissa). Nykyisestä osaajajoukosta on vaikeampi nousta näkyville, mutta ei ole tarpeenkaan, sillä vaikka joku on maailman etevin polkupyörätemppuilija, hän ei ole välttämättä tarpeellisin, tai ainakaan ainut jota tarvitaan. Polkupyöräilyn taidosta kun on ihan muuta hyötyä kuin olla ylitaitava, ja niin on sarjakuvantekemisen, musisoimisen ja ajattelemisenkin taidosta.

Olen aika lailla samalla kannalla kuin Kochalka. Pistän spoilerin taa pois tieltä kun on pitkä:
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Curtvile 30.06.2008 klo 06:25:24
Kun ei tartte tulla.  :D Kun taiteen merkittävyys ei ole siinä, että jotkut makutuomarit nimeää tekijöitä aikansa kermaksi vaan siinä että tekee taidetta joka on merkitsevää itselle ja omalle yleisölleen.

Eilen moni ei osannut kirjoittaa. Nykyään Hemingwaytä ei löytäisi julkaisijaa (ja sepä hyvä olisi se).

Pointti on siinä että mitä enemmän osaamisen esteet poistuvat, sitä vaikeampaa mestareiksi kohotettujen on pitää yllä mainettaan kun kymmenet tuhannet oppii kirjoittamaan (ennen kirjoituskone oli pirun harvinainen), tekemään elokuvia (helppokäyttöisillä laitteilla) ja piirtämään (kun nykyään laatuvälineitä on ostettavissa). Nykyisestä osaajajoukosta on vaikeampi nousta näkyville, mutta ei ole tarpeenkaan, sillä vaikka joku on maailman etevin polkupyörätemppuilija, hän ei ole välttämättä tarpeellisin, tai ainakaan ainut jota tarvitaan. Polkupyöräilyn taidosta kun on ihan muuta hyötyä kuin olla ylitaitava, ja niin on sarjakuvantekemisen, musisoimisen ja ajattelemisenkin taidosta.

Ja kun on lukenut mielipiteesi polkupyöräkypäröistä on lauseesi ihan yhtä looginen kuin ennenkin.
Täten iloitse Remeksistä joiden vimma tehdä ylittää taidon ja joiden sisäinen palo palaa kirkkaammin kuin kaikkien niiden jotka kuten sinä eivät ymmärtäneet Kochalkan lausetta:


... jos sinulla on jotain tähdellistä sanottavaa.....

se on hyvin iso jos.

Taito ei ole kaikki kaikessa, mutta vaikka kaikki on taidetta funktiollakin on arvonsa.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: pertti jarla 30.06.2008 klo 07:57:55
Luulen tajuavani mitä Kochelka ajaa takaa, meilläkin olisi enemmän hyvää sarjakuvaa luettavana jos useampi olisi istunut persiilleen piirtämään kauhistelematta taitojensa rajoja. Mutta tuossa on vaara, että aletaan vaatia tietynlaista piirtämistä ja tunkea piirtäjiä taas uudenlaiseen muottiin: piirrä pakottoman näköisesti, älä nysvää. Omanlaistaan tukahduttamistahan sekin on, omine pakkosääntöineen. Mitä jos siinä lannistetaan joku nuori piirtäjä joka haluaa piirtää kuten paha Todd McFarlane?
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Timo Ronkainen 30.06.2008 klo 12:35:25
Loppujen lopuksi sarjakuvan piirtämisessä on kyse paljon muustakin kuin miten hyvin osaat piirtää. Mutta viritetty taito ei ole koskaan pahasta. Pysytään vielä pyöräilyssä  ;D Tottahan nyt taitava fillarilähetti sompaa viestin perille sulavammin ja nopsemmin kuin tavallisilla taidoilla varustettu sohlaaja. Taitava tyyppi osaa sukkuloida kiivaan liikenteen seassa hankalista paikoista kätevästi, hallittu pyörän käyttö, ennakoiva liikkuminen nopeuttaa viestin perille saamista, ja tyyppi ottaa kikkailun esiin tarpeen tullen, silloin kun sitä todella vaaditaan. Tavallinen jää matkalle tai tulee pahuksesti myöhässä.

Kochalkalla on paljon asiaa. Ihan oikeaa

Suuri mestariteos on toteutettavissa jos tahdonvoimaa riittää. Sano vain sanottavasi sillä mitä sinulla on.

Mutta ei tahdonvoima riitä jos viesti on epäselvä. Vaikka kuinka huutaisi ei se ehkä mene perille, vaikka kuinka tärkeää asiaa tuuttaisi... Sano sanottavasi ei riitä jos mutisee.

Timo
: Vs: Miten opit piirtämään?
: tertsi 30.06.2008 klo 12:39:18
Mutta viritetty taito ei ole koskaan pahasta.
Jep.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 30.06.2008 klo 14:00:29
Ja kun on lukenut mielipiteesi polkupyöräkypäröistä on lauseesi ihan yhtä looginen kuin ennenkin.
Täten iloitse Remeksistä joiden vimma tehdä ylittää taidon ja joiden sisäinen palo palaa kirkkaammin kuin kaikkien niiden jotka kuten sinä eivät ymmärtäneet Kochalkan lausetta:

jos sinulla on jotain tähdellistä sanottavaa

se on hyvin iso jos.

Taito ei ole kaikki kaikessa, mutta vaikka kaikki on taidetta funktiollakin on arvonsa.
Parahin C.

Käytämme kai eri kieltä, sillä tuon merkitystä en monella lukemisellakaan tavoita: mitä en ole ymmärtänyt?

(En sekottaisi pyöräilykypäräketjua tähän, monen ketjun hallinta on konstikasta kun foorumi-ilmaisu on tiivistä.)

Tahdot korostaa funktiota, sitä että pitää olla tähdellistä sanottavaa? No sitähän minä aina paasaan: taiteilija ei ole mikään väline joka laulaa muiden lauluja ja tekee yhtiölle tulosta vaan taiteilija välittää sitä viestiä minkä kokee tarpeelliseksi välittää.

Ja silloin, tottahan sanoja itse kokee että hänen sanottavansa on tähdellistä. Viesti lähtee viestijän tarpeesta. Eikä kysymys todellakaan ole siitä että pitäisi tavoittaa kaikki, vain ne, joita viestijän lailla viesti koskee.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: JanneT 30.06.2008 klo 14:21:30
Oikeastaan on aika yhdentekevää, mikä tuo geenien (lahjakkuuden) osuus taidoista on. Joka tapauksessa töitä täytyy tehdä älyttömästi niin tekniikan kuin ilmaisunkin eteen, jos kehittyä mielii. Lahjakkaaksi voidaan ehkä syntyä, muttei hyväksi.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: pertti jarla 30.06.2008 klo 15:08:38
Oikeastaan on aika yhdentekevää, mikä tuo geenien (lahjakkuuden) osuus taidoista on. Joka tapauksessa töitä täytyy tehdä älyttömästi niin tekniikan kuin ilmaisunkin eteen, jos kehittyä mielii.

Word. Ja siinä näkisin yhden perusteen "huoraamiselle", jossa palvellaan jonkun asiakasyhtiön etuja: kaikki eivät saa tehdyksi töitä jos ei ole pakko, eivätkä kehity. Leipätyö antaa leivän lisäksi pakkoharjoitusta.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Curtvile 30.06.2008 klo 16:14:18
Hyvä Keijo juuri tämän osion tulkitsemme eri tavoin

Tahdot korostaa funktiota, sitä että pitää olla tähdellistä sanottavaa? No sitähän minä aina paasaan: taiteilija ei ole mikään väline joka laulaa muiden lauluja ja tekee yhtiölle tulosta vaan taiteilija välittää sitä viestiä minkä kokee tarpeelliseksi välittää.

Ja silloin, tottahan sanoja itse kokee että hänen sanottavansa on tähdellistä. Viesti lähtee viestijän tarpeesta. Eikä kysymys todellakaan ole siitä että pitäisi tavoittaa kaikki, vain ne, joita viestijän lailla viesti koskee.

Lähdet siitä että jokaisella on sanottavaa.
tähän en usko.
Pitävää näyttöä ei ole osoitettu.
Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa piirtää, maalata tai muutoin esittää graafisesti.
Töitä on tehtävä, oli lahjoja tai ei. Mikäli lahjoja jollakulla on se ei ole hänen vikansa että selviää vähemmällä työllä pidemmälle ja paremmin.
Se ei tee kenestäkään huonompaa tai parempaa.

ihailen lähestymistapaasi opettajana vaikken sitä jaakaan. Erään kerran lohdutellut naisopettajaa joka koki valaistumisen että on lannistamista ja ehdollistamista opettaa lapsia että "talon voi piirtää vain näin, seinät näin, katto näin"
Moniko arkkitehti nujerrettiin?
En tiedä ymmärrätkö negaatiosta kumpuavaa ajatteluani sen enempää kuin ko opettaja kun sanoin ettei ainuttakaan.
Ne joilla on halu, visio ja tahto tekevät erilaiset talonsa paperille ja muut vielä ihailevat.
Ne muut eivät, mutta heistä löytyvät muusikot, matemaatikot ja muille  vähääkään häviämättä duunarit.

Ihan totta: kaikki osaavat piirtää jotenkin, ihan kuin laulaa, rakentaa taloja ja siivotakin. Mutta kaikki eivät osaa sitä hyvin. Niin että siitä olisi kenellekkään suorittaja mukaanluettuna iloa, hyötyä tai ylipääätään muuta kuin haittaa. Kaikkiin mainituista on toki useita eri ratkaisuja niin vääriä,  oikeita kuin siltä väliltäkin.
Mutta mikään niistä ei ole itseisarvoista.

Ja ei muiden, saati kaikkien, hyväksynnän hakemisella tai kaupallisuudella ei ole myöskään ole erillistä  arvoa.

Mutta usein ei myöskään taiteilijalla itsellään. On hyvä jos kokee että on viesti kerrottavana mutta myös pakko kertoa viesti tavoin jotka eivät ole omimpia tai viesti joka ei ole se omin, ei ole vain lannistamista, tukahduttamista ja muiden ikeen alle sortumista.
Vaan mahdollisuus oppia itsestään ja viestistään jotain mitä ei ehkä edes ole uskaltanut myöntää itselleenkään.

Itse yritän oppia piirtämään  joka päivä ja kuten kaikessa opin vain sen että on opittava lisää, että jos osaan nyt enemmän se tarkoittaa vain että vaikka osaan jotain enemmän niin tiedän että opittavaa on enemmän:metodeja, muotoja, uskallusta antaa tunteen näkyä, sävyjä, tekniikoita.

Mutta se on turhaa jos ei ole mitä sanoa.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: keijoahlqvist 30.06.2008 klo 17:16:33
Lähdet siitä että jokaisella on sanottavaa.
tähän en usko.
Pitävää näyttöä ei ole osoitettu.
En ole tavannut elämässäni ketään jolla ei olisi asiaa.

* Pikkuvauvalla on asiaa kun kiskotaan ulos äiteestään.
* Graffititaiteilijalla on asiaa, ja laiska ajattelemaan se, joka ei osaa lukea.
* Juopolla on asiaa puskaan.
* Vanhuksella on tähdellistä asiaa mutta ääni ei kanna.

Silläkin, joka ei osaa sanoa sinun mielestäsi hyvin, on asiaa - ja oikeus sanoa. Ja kiinnostuneita lukijoita.

En minä olisi sarjisope, ellen tietäisi että kuka tahansa oppii piirtämään niin hyvin kuin haluaa.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Curtvile 01.07.2008 klo 01:18:54
En ole tavannut elämässäni ketään jolla ei olisi asiaa.

Minä olen, montakin.
Ja monen sarjakuviakin olen lukenut.

Monella niistä joilla on ollut sanottavaa, ollut jotain asiaa, ei silti ole ollut minun mieleistäni asiaa tai sanottavaa.
Se etten pidä merkityssisällöstä on erillinen irrallinen asia, joka ei muuta faktaa että asiaa on.
Henkilökohtainen maku on vielä asia erikseen, eikä sekään vaikuta asiaan.
Kaikilla on oikeus sanoa asiansa- - ja yllätys yllätys se merkitsee myös oikeutta sen sanottavan kyseenalaistamiseen.

Uskokaa tai älkää, minä pyrin olemaan kvaakissa ystävällinen ja kohtelias koska en näe suurta mieltä luovien ihmisten lyttäämisessä.
Toisten nautinto jostain minusta kaiken arvostelun alittavan kyvyttömyyden kriteerit täyttävästä ei varsinaisesti ole minulta pois, mutta vedän rajan sosiaalitanttamaiseen tasapäistämisajatteluun jossa kaikki pystyvät muka kaikkeen ja kaikki ovat yhtä hyviä(tai ylipäätään hyviä).

näin ei ole.

Ehkä fantasiamaailmoissa, mutta mieluummin luen fantasiamaailmoista kuin huomaan ihmisten luovan niitä itselleen elämäänsä ja uskovan niihin aidosti totuutena.


Kaikella kohteliaisuudella, kaikkea tulisi kokeilla, (mieluiten ilman pakkoa) mutta se miten esität asiasi ei kuulosta siltä että se edesauttaisi tutustumista eri tekniikoihin.
Opettajalla on vastuu ei vain tukemisesta, vaan myös siinä että kertoo miten monilla eri tavoilla ja tekniikoilla asian voi tehdä.
Tämä on on tärkeää sen oman äänen etsinnässä ja löytämisessä.

Piirtämään oppii vain piirtämällä eli kynä/liitu/sivellin/keppi/hitsipilli/digitaalikynä/spraymaalipurkki/tatuointineula tms ja soveltuva kohde.
Mutta auttaa jos joku kertoo ja näyttää mitä muun muassa sillä voi tehdä.
teorioita ja tekniikoita.
Jotta lopun voi keksiä itse.
Tietenkin ongelman voi kiertää jättämättä kertomatta että näinkin voi tehdä. Mutta tämä ei onneksi ole ovien sulkemista.
Tämä ei ole piikki Keijolle vaan yleinen havainto monista niin omista kuin tuttavien ja ystävien opettajista.

Mutta toki: turha pään hakkaaminen seinään kasvattaa luonnetta, jättää aikaa sille mikä merkitsee ja antaa meille enemmän luovaa jälkeä.

: Vs: Miten opit piirtämään?
: Hazart 02.07.2008 klo 02:00:56
Opettajalla on vastuu ei vain tukemisesta, vaan myös siinä että kertoo miten monilla eri tavoilla ja tekniikoilla asian voi tehdä...

Ehkä odotat opettajilta vähän liikoja parahin CF. Usein yksi opettaja opettaa kuitenkin vain yhden näkökulman asiaan (omansa). Jos käy tuuri, voi saada opetusta monelta eri opettajalta ja sitä myöten monesta eri näkökulmasta. Lopulta voi sitten muodostaa oman näkökulmansa; allekirjoittaa ja tyrmätä ajatuksia sieltä täältä. Harvinaiset super-hyper-huippuopet hallitsee tietty useamman näkökulman, mutta yleensä opettajat ovat... hmmm... kuten oppilaansakin - ihmisiä. Hyvä niin.

Rasittavasta (jopa työkyvyn vievästä) perfektionismista kärsivänä, em. Keijon ajatukset ja lainaukset ovat välillä aikamoista dynamiittia esteilleni. Kivet tippuu sydämeltä, kun luen asioita, joihin tajuan haluavani tarttua. Vapautuneeseen tekemiseen, jossa fokus ei ole teknisessä toteutuksessa vaan sisällössä ja sarjakuvalle olennaisemmissa elementeissä.

Emme silti ole ehkä asiasta niin eri mieltä, kun miltä näyttää. Katsomme sitä vain eri suunnista ja eri asioita painottaen.

Vielä: En olisi IKINÄ uskonut ajattelevani, kuten eilen. Ajattelin nimittäin, että loistava "realistis-tekninen" piirtämistaito saattaa olla jopa esteenä hyvän sarjakuvan tekemiselle. Sarjakuva ei ole sarja taitavia kuvituksia, vaan jotain ihan muuta.

Tämän suuntaiset ajatukset eivät tee piirustustaitoa turhaksi. Ehkä juuri päinvastoin. Asian ymmärtämällä pystyy valjastamaan käyttöön sen, minkä vajavuutta ehkä muussa tapauksessa yksinään surkuttelisi.

Öitä ystävät
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Curtvile 02.07.2008 klo 02:30:45
... mutta yleensä opettajat ovat... hmmm... kuten oppilaansakin - ihmisiä. Hyvä niin.

...Emme silti ole ehkä asiasta niin eri mieltä, kun miltä näyttää. Katsomme sitä vain eri suunnista ja eri asioita painottaen.


Hazart, parantumaton optimisti.
Ja hyvä niin.


Tässä välissä haluan täsmentää ettei kyse ole vain "realistis-teknisestä" piirtämistaidosta. piirtämistä on monenlaista.
Joskus tuo mainittu voi olla este, joskus vaade.
Jotkut "realistis-teknisen "hallitsevista eivät osaa karrikoida, liioitella piirtää vain mielikuvituksestaan ilman referensiä.
Silloin pitää opetella.

Sarjakuva ei ole sarja taitavia kuvituksia, mutta ei myöskään sarja taitamattomia kuvituksia.
Se on kertomus, joko tosi tai sisällöltään tosi.

Ketjun nimi on "miten opit piirtämään?" sen voi tulkita joko miten opit piirtämään alunperin tai miten opit piirtämään jos et sitä ole tehnyt tai jopa miten opit piirtämään paremmin

sisältö sanelee miten jokin piirretään ei toisin päin. Kertomus ja tarina ei taiteilija.
taiteilija tekee jotain juuri sen maineen ja kunnioituksen takia, kertomus ei.

Ja en vaadi opettajilta muuta kun itseltäni:tehdä sen mitä osaa ja jos ei osaa opettaa tai jaksa tai viitsi ei kuulu opettaa.
Minä en ole vaivautunut opettelemaan aivokirurgiaa, en tee tai harrasta sitä, mutta aivokirurgilta sitä on lupa odottaa. Ja sama pätee kaikkiin opettajiin.
Tämän ammattitaidon(hassua miten se sana pomppaa esiin) vaatiminen ei ole kohtuutonta, muun suvaitseminen on.


Kiitos että kerroit mikä auttoi sinua.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Hazart 02.07.2008 klo 11:06:22
Niin CF. Hiihtelemme siis kuitenkin pääsääntöisesti samoilla urilla, kuten tuossa aiemmin uumoilin.
---

Piirtämään oppii varmaan tosiaan melkein kaikki, mutta mitä sen oman piirtämisensä kanssa sitten pystyy tekemään onkin vissiin toinen juttu. Siihen liittyy taitojen lisäksi motivaatiotekijöitä ja henkilökohtaisia ominaisuuksia (ja niiden puutteita). Jotenkin usko omaan tekemiseen nousee nyt päällimäisenä mieleen. Pääasia kait on, että pitää siitä mikä tekee. Ja jos pitää itse niin uskon, että moni muukin voi pitää. Ainakin ne, jotka ovat samalla aaltopituudella ja tajuaa sen sun juttus.

Omassa piirtämisharjoittelussani olen siinä vaiheessa, että melkein kaikki opukset tai nettitutoriaalit alkaa toistaa itseään ja tuntuvat jo luetuilta. Ei niin, että osaisin kaiken olennaisen vaan, että olen ehkä lukenut kaiken olennaisen piirtämisestä. Nyt alkaa varmaankin olla aika etsiä ja muovata sitä omaa ääntä.

 8]
: Vs: Miten opit piirtämään?
: pertti jarla 02.07.2008 klo 11:22:53
Kannattaa muistaa, että piirtämisestä ei monelle tulekaan muuta kuin ohimenevä harrastus. "Luova blokki" ja haluttomuus harjoitella saattaa tarkoittaa sitä, että piirtämisharrastus on jäämässä muiden aktiviteettien tieltä. Ei siinä sinänsä ole mitään kauhean traagista, jotkut harrastukset tulee ja menee. Kaikki oppisivat kyllä piirtämään ainakin kotitarpeiksi, mutta jotkut siirtyvät esim. viulunsoiton tai viinan pariin.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Hege 02.07.2008 klo 20:47:27
Mulla on nyt viimeisen 4 vuoden aikan ollut 3 eri opettajaa kansalaisopiston tunneilla.

Ensimmäisenö vuotena oli semmoinen taiteilevampi, kokeiltiin eri välineitä, tekniikoita, ja kaikki lopputulokset oli hyviä, aina tuli tekijänsä näköstä/laatusta/sitä omaa jälkeä.
Ihan kivaa, mutta muuta ei jäänyt käteen kuin että tuli piirrettyä ja pari tekniikkakokeilua.

Toinen oli sitten vähemmän taiteilijaluonne, osasi kyllä sanoa mikä kuvassa ei ole oikein, muttei antaa ratkaisuja ongelmiini. Piirreltiin vain kerrasta toiseen, tässä vaiheessa pelkkä piirtäminen vei vielä jälkeäni eteenpäin eli ihan hyvä vuosi. Toinen vuosi saman opettajan seurassa oli jo todella tuskainen, sain koko vuotena aikaiseksi 2 kuvaa joihin olin tyytyväinen, kuvissa oli yhä ongelmia ja minkäänlaisia ratkaisuja niihin ei ollut tarjolla, aloin turhautua ja harkitsin jo kursseilta poisjäämistä seuraavalle vuodelle.

Mutta sitten opistolle ilmestyikin toinen kurssivaihtoehto ja eri opettaja ja viimeisenä oljenkortena lähdin sinne, ja onneksi lähdin. Nyt oli opettaja joka opetti piirtämään ihmistä, ei mitään taiteilua vaan täysin teknistä suoritusta: piirrämme ihmisen ja lopputuloksena on kuva ihmisestä. Tietoa tuli päähän alkuvaiheessa enemmän kuin ehdin omaksua, hän kykeni tehokkaasti osoittamaan virheet piirroksissani ja kun olin päässyt virheistä yli niin sitten kertomaan vielä miten kuvaa voi viedä eteenpäin. Ilman tätä pätevää opetusta piirtämiseni olisi ollut täysin lottoamista, voi tulla hyvä kuva, mutta useimmiten ei, ja tästä olin kärsinyt koko edellisen vuoden. Nyt minulla on peruspalikoita ihmisen piirtämiseen käytössäni, minun ei tarvinnut keksiä pyörää uudestaan, osaan jopa jossain määrin katsoa omaa työtäni ja sanoa miksi se ei toimi.

Ilman tätä viimeisintä opettajaa olisin tod. näk. laittanut kynät laatikkoon ja jättänyt ne sinne, nyt odotan syksyä ja kurssin alkua.

Ja taidekirjoista sanon sen verran, että harvoja noista nyt oppimistani jutuista on niissä yhtä selkeästi kerrottu jos lainkaan. Toiseksi näissä yleisoppaissa on yleensä huonoja esimerkkikuvia, jotta lukija rohkaistuisi toteamaan että tuohon pystyy itsekin. Tai sitten ne ovat todella häikäiseviä taidonnäytteitä ja ohessa on teksti tyyliin: "NN on tässä kuvassa tehnyt tasaisen laveerauksen, josta on harkituilla poistoilla nostanut taivaan pilvet esille, huomaa yksityiskohtien harkitut yhdellä vedolla tehdyt väripinnat", joista ei tuollaisen selityksen kera ole mitään muuta kuin visuaalista iloa.

Eli miten opin piirtämään paremmin: sain hyvää opetusta.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 27.07.2008 klo 17:04:30
Ei piirtämiseen tarvitse opetusta. Piirtäminen opetellaan itse, minä tykkäsin piirtää jo puoltoistavuotiaana, vaikka jälki olikin viivoja siellä täällä, nykyäänkin tykkään piirtää, vaikka jälki onkin viivoja siellä täällä, mutta järkevässä järjestyksessä.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: shadow 22.10.2008 klo 18:59:45
Joskus nelosen ja vitosen (luokkien) aikana kiinnostuin mangasta, jota veljeni luki. Hän piirsi sitä hieman omalla tyylillään, mutta ensimmäiset piirto-opas harjoituksen työstivät tietty isosilmäisiä ja tikkuvartaloisia neitoja  >:D Sitten vitosen jälkeen rupesinkin jo piirtämään realistista (ottaa isoveljestä mallia :D) ja nyt kutosella piirrän realistista ja myös pingviinejä ja sikoja. Näin sitä kehitytään :D ekat kuvat oli todella järkyttäviä. Eli ennen kutosta piirsin teräväleukaisia ja mangasilmäisiä hyypiöitä, nyt ihan normaaleja kasvoja  :laugh:
Vaikka kaikki väittääkin että olen luova ja onnistun kaikessa mitä pitää piirtää..en pidä itseäni kuin harrastelijana.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Korro 22.10.2008 klo 20:45:24
Alotin piirtämisen sellasena 6-vuotiaana,ekat sarjakuvani olivat ja on myös nostalgisia ja karuja ulkoasultaan.Suunnittelin jopa oman kustannusfirman perustamista.Mutta itse asiaan..niin piirsin He-man ukkoja ja sitten siirryin Marvelin outoihin juttuihin esim Spider-maniin,X-mennin yms..ja nyt olen piirtänyt nykyään sellasta manga/eurooppalaistatyyliä varmaan jossakin vaiheessa pistän tänne näytille töitäni  : >
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Draw 12.01.2009 klo 14:36:50
Jos lahjakkuutta ei olisi olemassakaan tai sen merkitys olisi häviävän pieni kuten Keijo väittää, niin silloin kaikkien vuosia(kymmeniä) kuvituksia/sarjakuvia tehneiden  ammattilaisten täytyisi kyetä luomaan mahtavia, henkeäsalpaavia mestari teoksia. Kuitenkaan näin ei ole.

Joku Don Rosa on/oli ammattimainen sarjakuvapiirtäjä. Hän piirtää ankkansa, autonsa ja kahvipannunsa AINA samalla tavalla, jäykällä viivalla tiukasti harjoittelemansa mallin mukaan. Toisinkuin idolinsa Carl Barks joka oli oikea taiteilija, on Don Rosa insinööri, tekninen piirtäjä.

Taiteellinen lahjakkuus ilmenee mielestäni kyvyssä toteuttaa kuvia puhtaan intuition pohjalta. Lahjakkuudet pääsevät ikään kuin kuvan sisään ja  saavat kiinni tunnelmasta ja osaavat korostaa sitä.

 
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 20.01.2009 klo 16:56:41
Minäkin olen tuon mukaan insinööri. Niinhän me kaikki.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Ad Absurdum 05.02.2009 klo 22:37:00
Rupesin piirtämään about 11-12 vuotiaana innostuttuani fantasiasta ja omista päänsisäisistä maailmoistani leffojen ja musiikin innoittamana. Siitä ajastä tähän päivään minulla on ollut yksi kuvaamataidonopettaja yläasteella ja olen käynyt pari öljymaalauskurssia, joilta jäivät alkeet käsiin.

Ihan alusta asti piirsin omalla tyylilläni, mutta matkan varrella sitten nappasin ties mistä itselleni, mikä nyt milloinkin sattui silmiä hivelemään. Mangaakin taisi tulla joku viikkonen kokeiltua, mutta se taisi jäädä aika nopsaan pois, vaikka oman vivahteensa jättikin pysyvästi. Tällä hetkellä yritän vain saada tyylistäni orgaanisempaa ja sujuvampaa, perspektiiviäkin pitäisi taas ruveta opettelemaan.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 13.02.2009 klo 15:39:07
En minä olisi sarjisope, ellen tietäisi että kuka tahansa oppii piirtämään niin hyvin kuin haluaa.

Tuo lause opetti minulle että voin oppia piirtämään paremmin jos vain haluan :) kiitos!
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Dice 17.02.2009 klo 21:29:24
No tästähän syntyy sitten semmonen tarina ;D

Noh. Kun olin eskarissa siellä oli eräs poika joka piirsi fantasiamaisia otuksia. innostuin niitten lookista ja aloitin ensimmäistä kertaa elämäni ihanteen piirtämisen. Rakastan yksinkertaisesti piirtää. Kehityin tähän astiseen malliin tikku-ukoista simppeleihin hahmoihin sitten tuli Mangaa (aika huonoa sellaista =/) kunnes se kehittyi oikeiden hahmojen tekoon. Olen kehittänyt monia eri hahmoja ja luonut monia eri tarinoita. Olen aloittanut 2 sarja kuva projectii. Harmivaan, että kyllästyin piirtään niitä. Nytten on kolmannen projectin suunnittelu meneillään. Omaa harjoitusta vain =D Siinä sit kehityin tähän astiseen. :police:
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 05.03.2009 klo 08:51:11
Tuttu juttu, mullaki noi projektit meinaa jäädä aina, nyt oon kyl päättäny että jos en muuta niin ainakin luonnostelen tän uusimman loppuun.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: JPQ 27.04.2009 klo 15:59:48
Ikävän paljon viestejä tässä ketjussa (kiinnostaisi lukea vielä ei jaksa) niin piirtämällä ja pohjaedellyksethän pitää olla luovissakin asioissa aina kunnossa. Eli tietyt ominaisuudet on puoltaa tiettyjä harrastuksia tai ammatteja.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Teukka 03.06.2009 klo 10:56:22
Nyt kun itse on taas vähän innostunut piirtämisestä, oli mielenkiintoista lukea kaikki tämän ketjun postaukset läpi.

Lahjakkuudesta ja harjoittelusta on näköjään keskusteltu paljon.
Jossain haastattelussa Pave Maijanen kertoi lukeneensa Stravinskyn elämäkerran ja siteerasi tämän lausuntoa, että hänen sävellystyönsä on "5 % lahjakkuutta ja 95 % työtä, työtä ja työtä".

Itse kallistun vahvasti tälle kannalle. Lähestulkoon jokainen voi oppia piirtämään, kun treenaa tarpeeksi, mutta lähtöasetelmaan ja motivaatioon se ns. "lahjakkuus" varmasti vaikuttaa. Ja onhan piirtämisessä kuitenkin osin kysymys silmän ja käden yhteispelistä ja motoriikasta, väittäisin tämän olevan sitä "lahjakkuutta".

Itse en kokenut olevani kummoinenkaan piirtäjä lapsena. Tosin tykkäsin piirrellä paljon ja kuulemma muutaman palkinnonkin saanut joistain lähikaupan ja partiolaisten piirustuskilpailusta joskus 5-8 vuotiaana.

Kolmannella luokalla meille tuli uusi opettaja, vanhan liiton kansakoulumies. Hänellä oli muutenkin omintakeiset opetusmetodit (joilla varmaan nykypäivänä häkki heilahtaisi), niistä yksi oli sellainen, että hän etsi (tai veti hatusta) jokaisesta oppilaastaan yhden ominaisuuden, jota kehui ja ylisti jatkuvasti.
Tätä kuviota ei meistä kukaan toki silloin tajunnut, olen oivaltanut vasta jälkeenpäin, että äijä kehui luokan rotevinta kaveria liikuntatunnilla painimolskilla, toista jalkapallossa, yhtä heppua aina puutöissä, toista matematiikassa ja meikäläistä kuvaamataidossa jne.

Kuvaamataidon tuntien jälkeen työt pistettiin nuppineuloilla aina luokan peräseinän kagaspäällysteeseen viikoksi roikkumaan ja seuraavan viikon kuviksentunti alkoi aina sillä, että ukko kyseli mielipiteitä onnistuneista töistä ja ylisti sitten muutamaa omaa valintaansa.

Muistan aluksi hämmästelleeni, kun lähes joka viikko opettaja valitsi meikäläisen työn yhdeksi parhaista. Kuvaamataidon numero oli siihen aikaan seiska, enkä tosiaan mieltänyt itseäni niin hyväksi piirtäjäksi, että töitäni olisi kannattanut sieltä erityisesti esiin nostaa.

Ukko kuitenkin jatkoi sinnikkäästi valitsemallaan tiellä ja kehui aina meikäläisen työt. Pikkupojalle siitä syntyi vähän ristiriitainen fiilis, toisaalta tuntui, että kehut olivat vähän perusteettomia, mutta toisaalta se innosti piirtämään vielä enemmän. Tuli ehkä vähän sellainenkin olo, että kun nyt kerran kehutaan, niin pitää oikeasti kehittyä ainakin luokan parhaaksi, että kehtaa niitä kehuja sitten kuunnella.

Muistan systemaattisesti piirtäneeni läpi, ainakin joitain disney-hahmoja sitten jatkoin mallista piirtämisellä. Ainakin Sepe-suden kuonoa tuli tahkottua lukemattomia kertoja :) Aikansa kun piirsi ja piirsi ja piirsi, niin kyllähän siinä väkisinkin oppi lisää.
Ala-asteen loppuaikoina rupesin jo olemaan omastakin mielestäni niin hyvä, että kehtasin ne opettajan jokaviikkoiset kehut ottaa vastaan.
Opettajan metodi siis toimi.

Yläasteen aikoihin piirsin jo innokkaasti vapaa-ajalla. Kaikenlaista mustanaamio-plagiaattia ja Tex Willer -hahmotelmaa syntyi kotona ja koulussakin vihkojen ja kirjojen reunukset olivat aina täynnä jotain naamoja ja "graffititekstejä" (80-luvulla nuo graffitit olivat kai vielä kova juttu).
Kuvaamataidon tunneilta en muista saaneeni oikein mitään irti. Ei mitään varsinaista opetusta, aina vaan piti piirtää tai maalata opettajan määräämästä aiheesta jotain. Numerot olivat kyllä nousseet siitä kolmannen luokan seiskasta kymppiin, mutta mitään innostavaa tai uutta ei peruskoulun kuvaamataito tarjonnut.

Harrastin partiota innokkaasti ja jossain vaiheessa partiopiirin lehdestä otettiin yhteyttä, kun eri yhteyksissä olin jo jotain partiokuvituksia pyynnöistä piirrellyt. Teinkin joitakin vuosia partiopiirin lehteen sarjakuvaa ja joitakin lehdenkansia ja tapahtumien logoja yms.
Tämä oli hyvää oppia työtapojen suhteen. Minkätasoista ja miten pitkää sarjakuvaa pystyy edes suunnittelemaan, kun on deadline tiedossa? Kuinka kauan on varaa odotella "inspiraatiota", ennenkuin on pakko vaan vääntää väkisin joku vitsintapainen sarjakuvan muotoon vai pitääkö loppujen lopuksi plagioida jonkun muun ideaa?

Kyllä sen kuitenkin selvästi huomasi, että kehitystä tapahtui, kun vain sinnikkäästi piirsi ja pakersi ja yritti vielä uudestaan.
Jossain vaiheessa kuitenkin tuntui, ettei ollut mitään motivaatiota piirtää enää.
Kaikki palaute oli myönteistä, mitään kritiikkiä ei saanut - osin rupesin kuvittelemaan olevani hyväkin piirtäjä, osin taas hoksasin olevani niin kaukana hyvästä piirtäjästä, että mitään hauskaa harrastelua vakavampaa oli turha suunnitella.

Into piirtämiseen vaan hiipui, tuntui ettei ole enää mitään "sanottavaa", tai ehkä oikeammin, ettei keksi tai viitsi keksiä mitään "sanottavaa".
Toki tiesin koko ajan, että sen oikean fiiliksen löytää ja saa putken päälle, kun vaan rupeaa pakertamaan.
Mutta lähemmäs kymmenen vuotta kului, ennenkuin vasta tässä kesän kynnyksellä jostain löytyi taas intoa ja poltetta ruveta piirtämään.
Saa nähdä riittäkö intoa pitkäksi aikaa :)
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Emppu 03.06.2009 klo 12:33:05
...mikä se lahjakkuuden painoarvo olikaan itse piirtämisen oppimisisessa? Siis kun katsoo niitä ihmisiä, jotka piirtävät suoraan mallista, valokuvasta tai oikeasta, tarpeeksi kauan tehtyä sitä yhtä samaa työtä, he kyllä onnistuvat kopioimaan työn tunnistettavaksi. Riittävän monta kertaa tätä tehdessä he oppivat anatomian, ja näin ollen niiden rajoitukset. Henk. koht. mua vituttaa, että piirtämisen taitoa pitäisi nähdä jonain muuna, kun se on vain samanlainen taito kuin kirjoitus kenelle tahansa.

Mulla ei pienenä ollut piirtäminen sellainen "juttu" kuin monella muulla. Toki sitä räpelsi kaikkea omasta huvista, mutta en mä ainakaan tunne niiden olleen sellainen tekeminen, mikä myöhemmin johti mut piirtämään. Lukiossa vasta innostuin kunnolla, sekä kuviksesta, että tunneilla piirtämisestä, ja lopulta kahden vuoden lusmuilut Limingassa sitten niittas sen, että tulee vierotusoireita, jos ei ole kynää ja paperia lähettyvillä koko aikaa. En mä tiedä oikein vieläkään, onko se mun piirrustusjälki mitenkään uskottavaa, mutta nyt kun oon pyhittänyt tämän kesän kokonaan elukoiden opiskelemiselle, niin kyllä sitä huomaa, että vähemmillä viivoilla ja vähemmällä ajalla koko ajan selviää, kun opppii tuntemaan elukan kuva kuvalta enemmän.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Kaaliaivo 27.04.2010 klo 20:21:18
Piirtämällä ihan *fiffiusti*.

Nykyäänkin piirtelen melkein tunnin per päivä.. Töissä on hyvää aikaa tämän harjoittamiseen.

Olen myös pikkuhiljaa ruvennut harjoittamaan väärää kättäni, koska minusta tuntuu että olen sittenkin oikeakätinen. :/
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Nina Jurvanen 13.05.2010 klo 21:36:12
Ihan pikkupennusta saakka olen harrastanut piirtämistä omaksi ilokseni ja peruskoulussa opettajan sekä luokkakaverien antama positiivinen palaute lämmitti aina mieltä, kannustaen piirtämään yhä paremmin (paremmin siis yksinomaan omasta mielestäni).

Valitettavasti menin sitten peruskoulusta taidelukioon, josta sain kammon kaikkeen taiteen harjoittamiseen pariksi vuodeksi, koska en jaksanut piirtää, maalata ja ideoida opettajien antamista aiheista kuvia väsymättä päivä toisensa jälkeen. Lukion jälkeen suorastaan inhosin piirtämistä noin kahden vuoden ajan. Lisäksi aloitettuani myöhemmin yliopisto-opinnot piirtäminen jäi vähä vähältä ajanpuutteen vuoksi taka-alalle, kuten kävi kaikille muillekin harrastuksilleni.

Nyt ovat kuitenkin kaikki kurssimuotoiset opinnot takana, gradusta enää puolet jäljellä ja vain lopputentti tekemättä, joten viime viikonloppuna sain yhtäkkisen inspiksen kokeilla, osaanko muutaman vuoden tauon jälkeen väkertää enää mitenkään minkäänlaista kelvollista jälkeä paperille. Hämmästyin toden teolla, kun piirtäminen olikin helppoa ja ettei kynänjäljessäni ollut enää tippaakaan sitä niin tuttua epäröintiä - osasin piirtää ihmisiä muutoinkin kuin mallista (omaa kuvaa peilistä tai jonkun vaatemallin anatomiaa jostain postimyyntiluettelosta) vertailemalla.

Luonnos ihmisestä onnistuu lyijykynällä nyt korkeintaan viidessä minuutissa sen verran tarkasti, ettei lyijäriluonnoksen tussaamista tarvitse jännittää ja pelätä entiseen tapaan. Esimerkiksi yksilölliset kasvonpiirteet ilmeineen, kädet sormineen, jalat varpaineen sekä käsivarsien lyhennykset yms. kommervenkit eivät tunnu enää ollenkaan vaikeilta, mikä tuntui aluksi täysin irrationaaliselta ihmeeltä. Hämmästelin, miten osaan piirtää nyt näin hyvin, sillä ainakaan kahdeksaan vuoteen en ole taiteillut kynällä juuri mitään - vain satunnaisesti mallista vesivärimaisemia mökin vieraskirjaan.

Tajusin kuitenkin pian, että onhan tässä tullut seurattua ja ostettua useampaa mangasarjaa jo muutamien vuosien ajan - mm. The Tarot Cafe, Othello, Oh My Goddess! ja Vagabond ovat olleet tarkemman huomioni alaisena jo varsin pitkään. Olen siten ilmeisesti tarkastellut juuri sen verran intensiivisesti eri piirtäjien tyylejä tuottaa taidetta eri kuvakulmista, että jotain on vaivihkaa jäänyt takaraivoonikin. Muutoin en äkillistä kehittymistäni piirtäjänä osaa selittää, sillä olen aina ollut sitä mieltä, että piirtämään oppii vain piirtämällä hampaat enemmän tai vähemmän irvessä joka jumalan päivä. Ei se olekaan koko totuus, kehittyä voi näköjään myös tarkkailemalla muiden taiteilijoiden töitä ihailevan kriittisesti.

Tämä oli tosiaan erittäin mukava ylläri - piirtäminen on sittenkin erilaista kuin esim. viulun soitto, jossa hienomotoriikka kehittyy yksinomaan säännöllisesti harjoittelemalla (siis lähinnä sahaamalla) tai vaikkapa matemaattisten ongelmien ratkaiseminen, johon tarvitaan väistämättä kovaa harjoittelua laskurutiinien sisäistämiseksi. Ehkä saan sittenkin monivuotisen scifiprojektini ensimmäiset osat julkaisukuntoon seuraavien 5-7 vuoden sisällä... Seuraavana työnäni on suunnitella 3D-softalla tulevaisuuden metropolia, jotta pääsisin harjoittelemaan futurististen katunäkymien kuvausta sarjistani varten. Tämän aion aloittaa heti sen jälkeen, kun nyt toivon mukaan valmistun lipastolta elo-lokakuun vaiheilla.

Enää ei sarjakuvani tunnu ikuisuusprojektilta, joka tuskin koskaan valmistuu - minähän voin kehittyä jopa vain lukemalla muiden piirtämiä sarjiksia! Kaikki ei olekaan niin vaikeaa, jos uskaltaa antaa kynän viedä. Olen siten kokenut saman kuin tämän ketjun aloittaja ja olen tästä noin viikko sitten tekemästäni huomiosta edelleen kikseissä  8]
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Mara 14.05.2010 klo 23:16:17
Kas, näitä äkillisiä valaistumisen hetkiä näyttää tulleen muillekin. Eräänä päivänä minullekin kävi niin, että tunsin osaavani piirtää mitä tahansa, jos vaan saan napattua jostakin kimurantista asiasta referenssiä. Se oli aika tajuntaa laajentava kokemus.

Luulen, että tähän eksponentiaaliseen kehitykseen oli syynä se, että luin ja tutustuin tuolloin ensimmäistä kertaa ns. hyvien piirtäjien (eli pääasiassa franco-belgi-tekijöiden) töihin. Mestarien töiden näkeminen auttaa oppilasta paljon enemmän kuin oppilaan oma harhailu. Minun mestareitani ovat André Franquin ja Didier Conrad.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 16.05.2010 klo 13:32:06
Kas, näitä äkillisiä valaistumisen hetkiä näyttää tulleen muillekin. Eräänä päivänä minullekin kävi niin, että tunsin osaavani piirtää mitä tahansa, jos vaan saan napattua jostakin kimurantista asiasta referenssiä. Se oli aika tajuntaa laajentava kokemus.

Mulle käy samallai mutten lopulta saakaan piirrettyä edes silmää D:
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Mara 16.05.2010 klo 16:37:15
Se on vaan hinkattava lyijykynää siihen paperiin niin kauan että kunnollista tulosta alkaa syntymään. Ja jos silmien kanssa on ongelmia niin referenssiä vaan mukaan peliin.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 17.05.2010 klo 14:53:38
Tarkoitin siis etten saa aikaseksi edes yksinkertaista töherrystä :D
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Nina Jurvanen 17.05.2010 klo 15:44:34
Tarkoitin siis etten saa aikaseksi edes yksinkertaista töherrystä :D

Jos jo valmiiksi peloissaan lopputuloksesta ja hampaat irvessä koettaa vääntää kuvaa, niin yleensä koko homma epäonnistuu ainakin minulla. Sen sijaan kannattaa lähteä siitä näkövinkkelistä, että minähän nyt edes yritän tehdä tietynlaisen kuvan ja epäonnistuminen ei haittaa tippaakaan, sillä paperia kyllä riittää. Jos onnistut piirtämisessä ilman sitä pelkoa ja jännitystä, mikä kangistaa kynän käyttöä, niin todennäköisesti tulet hämmästymään positiivisesti (jos siis lopputuloksen epäonnistumiseen vaikuttavat sinulla nuo mainitsemani tunteet).

Mallista kantsii piirtää niin paljon ja usein, kuin vain jaksaa - se helpottaa silmän, käden ja mielikuvituksen yhteistyötä ajan kanssa. Malliksi sopii mikä tahansa esine/asia/olento, minkä haluaa oppia piirtämään - jokin reaalitodellisuuden objekti, Elloksen/Henkkamaukan luettelon mallikuvat (niistä voi opetella erityisesti vaatteiden käyttäytymistä ihmisen päällä) tai vaikkapa suosikkipiirtäjän hienoimmat taidonnäytteet - ihan pelkästään kopioimalla valmiita piirroksia kehittyy myös, sen voin luvata.

Tsemppiä, ei kannata tuskastua jos ei jokin juttu heti onnistu - elämä on ikuista oppimista ja kehittymistä varten :)
: Vs: Miten opit piirtämään?
: bats 17.05.2010 klo 16:44:04
Mallista kantsii piirtää niin paljon ja usein, kuin vain jaksaa - se helpottaa silmän, käden ja mielikuvituksen yhteistyötä ajan kanssa. Malliksi sopii mikä tahansa esine/asia/olento, minkä haluaa oppia piirtämään - jokin reaalitodellisuuden objekti, Elloksen/Henkkamaukan luettelon mallikuvat (niistä voi opetella erityisesti vaatteiden käyttäytymistä ihmisen päällä) tai vaikkapa suosikkipiirtäjän hienoimmat taidonnäytteet - ihan pelkästään kopioimalla valmiita piirroksia kehittyy myös, sen voin luvata.

Tämä on varmasti totta. Henk. koht. pitäisi potkia itseäni enemmän perseelle että jaksaisin tehdä tätä enemmän. :)

Voisi olla oikeasti apua siihen täydelliseen jumittumiseen, mikä minulla on nykyään paperin edessä. Ja jos jotain saan puserrettua, niin se on yleensä aina se sama hahmo.. o.O Täytyypä ottaa viisaudesta vaari ja ruveta piirtämään mallista oikein urakalla. Lisään tämän asian täytyypä-listaani, joka tällä hetkellä on noin metrin pituinen.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 18.05.2010 klo 15:13:17
Teen kyllä mallista kuvia mutta lopulta päädyn siihen että mallit v**uttaa, ja heitän ne menemään ja jatkan omillani :D Silloin yleensä työt onnistuukin o.O

Silloin yleensä opinkin enemmän :D
: Vs: Miten opit piirtämään?
: rantakiesus 05.06.2010 klo 19:26:49
Piirsin koko toissa kesän mallista One Pieceä (josta opin mm. että korva on vähän niin kuin tuossa leukaluussa kiinni), myöhemmin aloin käyttää valokuvia mallina, vielä myöhemmin hankin semmoisen kivan piirtämisoppaan josta opin nämä anatomiaseikat sun muut.
Osaan periaatteessa piirtää kokonaan ilman mallia, mutta en ole siinä kovin hyvä. Yleensä tulee jonkinlaista mallia otettua jostain, mutta suoraa kopioimista en enää ole oikein harrastanut.
Olen kateellinen sellaisille jotka pystyvät piirtämään kaiken virheettömästi omasta päästään. Olen tätä yrittänyt, mutta kun sitten pitäisi suunnilleen piirtää silmät kiinni että pystyisi keskittymään siihen mielikuvaan.
Musta ei olisi tekemään mitään sarjakuvia. En ensinnäkään osaa tehdä niitä, ja olen myös niin kärsimätön että jos en saa tekelettäni heti valmiiksi niin en välttämättä jaksa enää jatkaa sitä seuraavana päivänä/ruuan jälkeen/yms.
Teen koko ajan kaikkia jänniä huomioita ympäristöstä (tyyliin et  hihat näköjään taittuu tolleen ja onpas siistinnäköiset farkut) ja yritän pitää ne mielessä piirtämistä varten.
Ja olen muuten ihan paska skannaamaan piirustuksiani koneelle. Niistä tulee aina mustavalkoista ihme pikselisössöä.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Nina Jurvanen 08.06.2010 klo 16:44:52
Tässä ketjussa on paljon hyviä vinkkejä, kuinka voi oppia paremmaksi piirtäjäksi ;D

Mallista piirtämisestä haluan mainita vielä yhden vinkin: hanki kokovartalopeili. Se on mainio piirtäjän apuväline erityisesti lyhennyksien tekoa opetellessa. Ainoa ikävä puoli peilissä on, ettei omaa ulkonäköään, kroppansa rakennetta ja sukupuoltaan voi halutessaan muuttaa nopeasti - ihmisvartalon anatomiset perussuhteet ovat peilin kautta silti helposti sisäistettävissä, kunhan jaksaa tarkkailla livenä myös muita ihmisiä.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: SnowMan 09.06.2010 klo 15:16:55
Tässä ketjussa on paljon hyviä vinkkejä, kuinka voi oppia paremmaksi piirtäjäksi ;D

Mallista piirtämisestä haluan mainita vielä yhden vinkin: hanki kokovartalopeili. Se on mainio piirtäjän apuväline erityisesti lyhennyksien tekoa opetellessa. Ainoa ikävä puoli peilissä on, ettei omaa ulkonäköään, kroppansa rakennetta ja sukupuoltaan voi halutessaan muuttaa nopeasti - ihmisvartalon anatomiset perussuhteet ovat peilin kautta silti helposti sisäistettävissä, kunhan jaksaa tarkkailla livenä myös muita ihmisiä.

Minun keho ei sovi sankarilliseksi hahmoksi :D Mähän liikaa mahan alueella rasvaa.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Nina Jurvanen 09.06.2010 klo 15:33:46
Minun keho ei sovi sankarilliseksi hahmoksi :D Mähän liikaa mahan alueella rasvaa.

Heh, harva ihminen näyttää sankarilta - eipä minustakaan mitään huippumallia saa. Käsien ja jalkojen (jälkimmäisten piirtämiseen suosittelen tuolissa istumista ja jalan tukemista toiseen tuoliin, muuten ahistaa ja paljon!) lyhennysten opettelussa peilistä on hyötyä. Kämmenien & sormien piirtäminen on myös helpompaa, jos katsoo mallia peilin kautta tai ilman - sama juttu vaatteiden laskosten kanssa.

Peilissä on parasta se iloinen tosiasia, ettei tarvitse hävetä sitä, että tarkastelusi kohde huomaisi sinun kyyläävän häntä. Omaa kuvaa voi tuijottaa niin kauan kuin huvittaa, eikä se siitä pahastu ;)
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Nina Jurvanen 13.07.2010 klo 06:51:15
Haa, kauan meni, mutta viimein kekkasin erittäin iisin keinon piirtää ihmisiä ja miksei myös maisemia. Ville TIetäväinen toki jo käyttää tätä tekniikkaa uusimmassa alpussaan ja tuskin olemme ainoat sarjispiirtäjät, jotka ovat löytäneet valokuvan. Vinkki pähkinänkuoressa: ota kameralla kuvia itsestäsi, jos haluat kuvata 100% varmuudella esim. jalkojen tai käsivarsien lyhennykset oikein tai lähinnä ihan mitä tahansa todellisuutta vastaavaksi.

Harvinaisen kätsyä, halpaa ja helppoa digikamera-aikana  8]
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Jouko Nuora 13.07.2010 klo 19:04:06
Valokuvat,peili, ja digikamera ovat aivan mahtavia apuvälineitä ja käytän itsekin niitä,usein, MUTTA jos haluaa piirtää ihmisiä/eläimiä/hahmoja liikkeessä, on pakko harjotella myös liikeratoja(?), eli välttää Jarmo Mäkilä' "efektiä" jossa esim. lyövä käsi on piirretty pysäytetystä live- hahmosta, ja kas kummaa, ei kuva näytä "liikkeeltä" ollenkaan, vaan kädeltyä ilmassa,vaikka kuinka sutisi "vauhtiviivoja" ;)
Siis hyvää treenausta etnkin sarjakuviin jossa jokin liikkuu on miettiä mikäå/miten kuvata liikettä!
helteellä tosin mäkin liikun vain aurinkopatjalle ja suihkuun!
voimia ja tzemppiä, kyllä piirtämään oppii kaikki jotka jaksaa piirtää...
 joskus kehitystä tapahtunee ihan vain "kasvamalla" ja katsomalla maailmaa eri silmin ja vähä kypsempänä (tietämättä kuinka vanhoja kukin täällä on!) ;) enkä haluaisi kuulostaa vanhalta sedältä, joten en jälkiviisastele sen enempää!
Olen piirtänyt myös teininä satoja käsiä ,jalkoja ,naamoja ja treenaan edelleen , en tyydy valmiiseen näinhän tää piirretään"mun tyylillä" laiskuuteen.Aina OPPII JA KEHITTYY ku vaan tekee.

: Vs: Miten opit piirtämään?
: tertsi 13.07.2010 klo 19:45:17
Koska tietokoneeni on eri huoneessa kuin piirustuspöytäni, hommasin pöydälleni sony-digikehyksen. Siihen saa usb-tikun kiinni ja kuvia voi jopa jonkin verran zuumailla.

Ainoa huono puoli kehyksessä on se, että sen seisontakulmaa ei voi säätää. Jos haluaa katsella sitä enemmän alhaalta tai ylhäältä, kehyksen alle joutuu virittelemään kirjoja tai vastaavia. Pieni haitta tuo on vain.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: sila 13.07.2010 klo 19:54:43
voimia ja tzemppiä, kyllä piirtämään oppii kaikki jotka jaksaa piirtää...
 

En nyt aivan allekirjoittaisi tuota. Piirustus taisi olla minulla ikuinen kasi,mutta toiset vaan on semmoisia, että kun ne piirtää yhden viivan, tulee valmista taidetta heti.
Minä räpeltäisin tuntikaupalla.Kyllä siihen pitää jonkinlaista lahjakkuutta olla, jotta saisi hyvää jälkeä aikaan.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Nina Jurvanen 13.07.2010 klo 20:22:08
MUTTA jos haluaa piirtää ihmisiä/eläimiä/hahmoja liikkeessä, on pakko harjotella myös liikeratoja(?), eli välttää Jarmo Mäkilä' "efektiä" jossa esim. lyövä käsi on piirretty pysäytetystä live- hahmosta, ja kas kummaa, ei kuva näytä "liikkeeltä" ollenkaan, vaan kädeltyä ilmassa,vaikka kuinka sutisi "vauhtiviivoja" ;)

Sang-Sun Park lienee eräs parhaita pysähtyneen liikkeen kuvaajia negatiivisessa mielessä. Staattiset kuvat ovat taiteilijan piirtäminä huikeita, mutta kun staattiseen hahmoon on piirrelty apinan raivolla vauhtiviiruja, alkaa kuvan katsoja tuntea selkeää myötähäpeää...

Todellakin liikeratoja oppinee parhaiten tarkastelemalla liikkuvia ihmisiä, ainakin itselleni on helppo kuvata ihmisiä tanssimassa teknobileissä, mutta kaupungin katuvilinän piirtäminen meneekin jo vaikeaksi. Teknobileissä tulee näet oltua aistit avoinna, mutta esim. Hesan keskustassa haluan kävellä mahdollisimman sokeana, ettei ihmispaljous alkaisi ahdistaa liikaa.

-- treenaan edelleen , en tyydy valmiiseen näinhän tää piirretään"mun tyylillä" laiskuuteen.Aina OPPII JA KEHITTYY ku vaan tekee.

Ähää, mie oon kyllä löytänyt jo tyylini n. 8 vuotta sitten, siinä vaan on hiomista vielä vaikka kuinka. Silti tiedän tarkkaan, millä tavoin haluan asiat, esineet ja olennot omassa projektissani kuvata, enkä aio tinkiä siitä pätkääkään. Mutta oppiminen ja kehittyminen on tosiaan koko elämän mittainen prosessi :angel:
: Vs: Miten opit piirtämään?
: hdc 13.07.2010 klo 20:40:54
Lueskelin ketjun läpi ja mieleen tuli tuosta lahjakkuudesta...arvelen minäkin että hyvin voi oppia piirtämään ihan vain opettelemalla riippumatta mahdollisesta lahjakkuudesta tai sen puutteesta, mutta toisaalta en sulje pois sitä että on olemassa piirtämiseen vaikuttavia taitoja jotka saattavat olla sisäsyntyisiä. Tietääkö joku onko olemassa vaikkapa absoluuttinen värisilmä, tai millaisia eroja värien havaitsemisessa on yksilöiden välillä? Tai miten vaikuttaa kyky hahmottaa tilaa ja etäisyyksiä? Näkevätkö ihmiset eri tavoilla, ja onko silmän ja aivojen välinen yhteys kaikilla samanlainen? (ja heittona mainittakoon että minulla on esimes todella huono kasvomuisti, vaikuttaisiko taiteellisiin pyrkimyksiini?)
Nuo ovat varmastikin asioita joiden ohi pääsee mutta ne voivat vaikuttaa siihen miten hyvin ja nopeasti oppii ja kuinka hyväksi voi kehittyä. Vähän kuin fysiologiset ominaisuudet asettavat tiettyjä rajoja urheilusuorituksiinkin, jos ei ole sopivan mittaiset jalat niin ei voi juosta satasta alle kymmenen sekunnin.

Ja alkuperäiseen aiheeseen, en osaa piirtää. Tässä yhteydessä se tarkoittaa sitä että en pidä omasta piirrosjäljestäni ja piirtäminen teknisenä suorituksena ei kiinnosta minua riittävästi että opettelisin paremmaksi.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: tertsi 13.07.2010 klo 20:46:08
Tietääkö joku onko olemassa vaikkapa absoluuttinen värisilmä, tai millaisia eroja värien havaitsemisessa on yksilöiden välillä?
Ainakin Uderzo ja Walthery ovat värisokeita.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: hdc 13.07.2010 klo 21:10:35
Jatkoheittona jos joku tietää, onko sarjakuvatekijöitä joilla on synestesia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Synestesia)? Wikin listasta löytyy nippu muusikkoja ja säveltäjiä sekä mm. Nabokov ja Kandinsky tunnettuina tai mahdollisina synesteetteina mutta sarjisihmisiä ei listassa mainittu...mutta toisaalta se on ominaisuus josta saatetaan vaieta tai sitten olettaa että tottakai kaikki kokevat asiat samalla tavalla kuin minä...
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Nina Jurvanen 14.07.2010 klo 03:49:27
Näkevätkö ihmiset eri tavoilla, ja onko silmän ja aivojen välinen yhteys kaikilla samanlainen? (ja heittona mainittakoon että minulla on esimes todella huono kasvomuisti, vaikuttaisiko taiteellisiin pyrkimyksiini?)

Minulla on myös huono kasvomuisti, tosin lähinnä vasta aikuisiälläni olen tullut lärvidementikoksi. Ollapa eideettinen eli ns. valokuvamuisti, se ratkaisisi monta asiaa piirtämisen(kin) suhteen!
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Curtvile 14.07.2010 klo 04:33:36
Tietääkö joku onko olemassa vaikkapa absoluuttinen värisilmä, tai millaisia eroja värien havaitsemisessa on yksilöiden välillä? Tai miten vaikuttaa kyky hahmottaa tilaa ja etäisyyksiä? Näkevätkö ihmiset eri tavoilla, ja onko silmän ja aivojen välinen yhteys kaikilla samanlainen?

on sellainenkin (absoluuttinen värisilmä)muttei se varsinaisessa piirtämisessä auta.
Piirtäminen on mustavalkoista törkeästi kärjistäen.
Tilan hahmottaminen on yksilöllistä mutta vaatii toimivaa fysiologiaa ja tuo yhteys silmän ja aivojen välillä ei ole samanlainen, perusperiaate on; mutta käytäntö on yksilöllistä.

piirtämään oppii vain ja ainoastaan piirtämällä, toisilla on aivojen ja raajan välillä sisäsyntyistä etua, toisten aivot soveltuvat paremmin tulkitsemaan muotoja tiloja liikettä, toisten aivot katsovat kiveä/kasvoja ja valikoivat viivat ja pisteet jotka toistaa niin että vaikutelma hämää aivoja.

fysiologia on hidaste, ei este. Tim Sale on värisokea mutta silti järjettömän taitava taiteilija. Chaykin on toinen vastaava.
toisilla on etumatkaa, useimpien kohdalla kyse on työstä, toistosta, kokeiluista.
Kaikki eivät osaa piirtää.
kaikkien ei edes tulisi.
kaikki eivät osaa käsikirjoittaa tai värittää saati tussata.
Mutta yhdistelemällä näitä puolia ja osaamisia saadaan toimivia kokonaisuuksia joissa kukin voi pärjätä.
tulos on ikävämpi jos piirtämiskyvytön piirtää ja kirjoituskyvytön kirjoittaa mutta tätä käy suhteessa harvemmin kuin päinvastoin.

kokeilemalla sen oppii ja tietää, yrittää kaikkia: lyikkäriä, tussia, hiiltä jne.
ensin kokeilee ja jos jokin toimii: sillä, jos jokin ei ota toimiakseen :turha pykiä vaan eteenpäin ja se metodi pois listalta.



: Vs: Miten opit piirtämään?
: Jouko Nuora 14.07.2010 klo 16:39:56
takaisin aiheeseen,"miten opin", niin totta mooses jokainen on erilainen ja opettelukin on erilaista ja lopputulos etenkin ,ja hyvä niin!Tuntuu että monilla(?) on harhaluuloja ja vanhoja uskomuksia, kuten että sokeat kuulisivat paremmin, mustilla on rytmi veressä ja lahjakkuus piirtämiseen on jo synnyttäessä, öö katsoppa alle vuoden ikäisen piirroksia, niin eipä niissä lahjakkuus loista, kaikki opitaan, tekemällä, matkimalla tms. ja kehitys kehittyy, harva taantuu piirtäjänäkään ellei sairastu tai lopeta piirtämistä. Se lienee se koulunumeroihin kyttäämineen jääny päälle monella aikuisellakin, esim. olin taideohjaajana itä-helsinkiläisessä vanhustentalon dementia -osastolla ja nää mummotkin muisteli koulunpiirustusnumeroitaan ja sitä kuinka "joku" on niille sanonut ettei ne osaa piirtää(!). Kannustus ja terve itsetunto voi viedä vaikka kuinka pitkälle... :)

Ja enneku joku todistaa(!!) ettei kaikki opi piirtään väitän mielelläni niin! ;)
: Vs: Miten opit piirtämään?
: pertti jarla 14.07.2010 klo 17:20:21
MUTTA jos haluaa piirtää ihmisiä/eläimiä/hahmoja liikkeessä, on pakko harjotella myös liikeratoja(?), eli välttää Jarmo Mäkilä' "efektiä" jossa esim. lyövä käsi on piirretty pysäytetystä live- hahmosta, ja kas kummaa, ei kuva näytä "liikkeeltä" ollenkaan, vaan kädeltyä ilmassa,vaikka kuinka sutisi "vauhtiviivoja" ;)

  Mulla eräs realistiseksi tarkoitettu kuva parani kummasti kun piirsin ilmassa lentelevät luodit pieninä savuvanoina mukaan, siis aivan todellisuudenvastaisesti.
  Suosittelisin kaikille teknisten laitteiden (autot, lamput ym.) rakenteeseen tutustumista. Etenkin niille, joita niiden piirtäminen ei kiinnosta. Kun ymmärtää niitä jotenkuten, oppii piirtämään ne nopeasti veks. Ei juutu joka kerta tuhraamaan ja ihmettelemään niitä vaan voi keskittyä mielestään olennaisempaan.
 
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Mara 16.07.2010 klo 22:20:44
Ainakin Uderzo ja Walthery ovat värisokeita.
Siinäpä oli minulle varsin yllättävä tieto. Ehkä se on syy herrojen varsin lennokkaaseen viivaan. Mutta miten Haikaralaivueen ensimmäisessä albumissa oleva Pilotessa ilmestynyt tarinan alkuperäinen maalattu ja väritetty kansi voi olla Uderzon käsialaa? Suomalaisessa albumissahan lukee, että maalaus on Uderzon käsialaa... Vai luulenko (jälleen) omiani?

Sorry että menee vähän off-topiciksi.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Jouko Nuora 17.07.2010 klo 12:02:42
jossain dokumentissa muistan Uderzon muistelleen että Coscinnyllä oli hurjan hauskaa ku Uderzo "maalas " vihreän hevosen! ;)
Miehistä 10 % on värisokeita, jos n. puolet maailman kansalaisita on miehiä ja meitä on 5 miljardia, niin saadaan aika monta miljoonaa värisokeeta! :)
Naisista vain 1 %... kertonee varmaan myös miks miehet on "niin hyviä "valitsemaan mielenkiintoisia väriyhdistelmiä puketuessaankin" ;)
: Vs: Miten opit piirtämään?
: tertsi 17.07.2010 klo 12:22:56
Mutta miten Haikaralaivueen ensimmäisessä albumissa oleva Pilotessa ilmestynyt tarinan alkuperäinen maalattu ja väritetty kansi voi olla Uderzon käsialaa?
Kyllä kai värisokea voi maalata. Jonkun muun "näkevän" kantsis varmaan tsekata maalaus viimeistään sitten kun se on valmis. Ettei vihreitä hevosia jää minnekään kummittelemaan.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: sila 17.07.2010 klo 12:27:43
Jonkun muun "näkevän" kantsis varmaan tsekata maalaus viimeistään sitten kun se on valmis.

Eikös noin ole tapana tehdä? Sitä kun on välillä sokea omille tuotoksilleen.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: tertsi 17.07.2010 klo 12:53:42
Eikös noin ole tapana tehdä?
Siis kenen?
: Vs: Miten opit piirtämään?
: hdc 17.07.2010 klo 14:02:40
Kyllä kai värisokea voi maalata. Jonkun muun "näkevän" kantsis varmaan tsekata maalaus viimeistään sitten kun se on valmis. Ettei vihreitä hevosia jää minnekään kummittelemaan.

Ja värisokeuksia on monentasoisia, suht yleinen punavihersokeus vaatinee vain sen että värit on hyvin merkitty ja on opeteltu että ruoho on vihreää ja hevoset ei. Tuollaisessa tasaisten värikenttien sarjakuvassa ei välttämättä sen kummempia ongelmia tarvitse syntyä...mutta mitenköhän se sitten vaikuttaa ympäristön havaitsemiseen jos punaiset asiat ei erotu vihreästä taustasta tai toisinpäin ja miten se vaikuttaa sitten omaan piirtämiseen...olis kiva jos pääsisi katselemaan aika ajoin maailmaa niin kuin joku muu sen näkee...

Siis palatakseni lähemmäs perusaihetta, noita fysiologisia ominaisuuksia sekä kaikenlaisia alitajuisia filttereitä mitä ja miten aistitaan ja miten sitä informaatiota käsitellään voi olla monenlaisia, ja ne voivat vaikuttaa mm. piirtämiseen ja niiden vaikutusta voi yksinkertaisuuden vuoksi nimittää vaikkapa taiteelliseksi lahjakkuudeksi.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: sila 17.07.2010 klo 20:10:22
Ei kai sillä värillä muuten ole väliä, kunhan kokonaisuus toimii.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Curtvile 17.07.2010 klo 20:14:15
Kyllä kai värisokea voi maalata. Jonkun muun "näkevän" kantsis varmaan tsekata maalaus viimeistään sitten kun se on valmis. Ettei vihreitä hevosia jää minnekään kummittelemaan.

parikin tuttua taidemaalaria on puna-vihersokeita, toisen parempi puolisko huvittelee heittelemällä punaisia viinimarjoja nurmikolle ja sanoo etsi.

Fysiologiset asiat ovat vain hidasteita, vain tekemällä oppii.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Hannu Lipponen 25.07.2010 klo 21:22:40
En ole vieläkään oppinut. Uuden työn tekeminen on aina tietyllä tavalla uuden oppimista. Ainahan sitä rakentaa työtään ennestään opitun varaan, mutta parhaissa töissään sitä aina hieman kehittää aiemmin opittua edelleen. Vanhemmiten uuden oppimisessa on kyse havainnoinnista, ja kyllä, vieläkin ihan kylmästä harjoittelusta. Aina pitäisi jaksaa harjoitella ja kehittyä. Nähdä joko silmillä tai mielikuvituksella, ja siirtää se paperille. Parhaimmassa tapauksessa ehkä oppii näkemään eri tavoilla.

Mutta silti olen sitä mieltä, että mahdollisimman monipuolinen tekninen osaaminen ja NÄKEMINEN ovat asian a ja o. Ainakin, jos pyrkii ammattilaiseksi.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: enosaapiirtaa 24.08.2010 klo 14:40:55
Piirtelyä tullut harrastettua aina jaksoittain. Nyt on taas piirtämisjakso menossa. Liekö tässä se syykin siihen miksen osaa yksinkertaisesti piirtää kuin vain vähän paremmin kuin ne, jotka eivät harrasta piirtämistä ollenkaan.  ;) Kenties tämän jakson aikana oppisi edes muutaman perusasian.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Kati K. 04.09.2010 klo 00:54:56
  Ihan turha ruikuttaa ---> kyna kateen, paperia ja loputonta piirtamista, aina vaan. Ajattelematta etta siina nyt 'muka' opitaan...siina sita oppii. Siina SIVUSSA, huomaamatta. Voi tietoisestikin yrittaa ja etsia, mutta se on vain lisa siihen.
 En tykkaa oppia-sanasta, antakaa anteeksi. Kuulosta koululta. Ennen kaikkea hevosen silmalaput ja kiire pois, aikaa koko elama   >:D

  ps. Talla tavoin kai itse opin...en koskaan ajatellut oppimista tietoisesti. En vain ole koskaan voinut olla ilman.
: Vs: Miten opit piirtämään?
: Api 13.10.2010 klo 07:20:53
Vaikka en vieläkään osaa, uskon että piirtämään oppii vain piirtämällä, piirtämällä ja piirtämällä. Myös piirtämällä voi oppia. Itse ainakin sarjakuvia tehdessä samalla toivon, että kehittyisin siinä. Vaikka piirtäjä olisi kuinka hyvä, hänhän haluaa aina vain paremmaksi... :D
: Vs: Miten opit piirtämään?
: judea 22.11.2010 klo 19:40:58
Muistelisin että olisin ollut kymmen vuotias. Aloitin piirtämään tikku ukkoja ja sitten lisäsin vähän lihaa ranteen päälle ja vaatetta ukoilleni.
Nykyään olen aloitteleva sarjakuva piirtäjä ja piirrän lähinnä lehtiin.

Nykyisin tyylini on vähän tapaan ranskalainen kuten ym. Jyrki Vainiolla.
Piirrän suurimmaksi osaksi strippisarjiksia, mutta kyllä minulta ihan parikymmentä
sivuisia sarjiksiakin löytyy.  :)     

Mukava aihe keskusteltavaksi!!!!