Kirjoittaja Aihe: Miksi kutsua ruutujen väliä?  (Luettu 28333 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

O.K.

 • Jäsen
 • Viestejä: 528
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #15 : 09.10.2005 klo 14:02:39 »
Minä olen myös pelkän välin kannalla. Tai tarkemmin eriteltynä ruutuväli ja riviväli.

Palkki kuulostaa aina kömpelöltä, koska se tuntuu synnyttävän liian selvän kuvan välin muodosta ja suunnasta.

Vaikka ruutuväli onkin sarjakuvan tärkein työkalu, niin se useimmiten syntyy ns. sivutuotteena. Harva piirtää palkkeja tai katuojia; yleensä piirretään ruutuja, joiden väliin.. öh, jätetään väli.

Sarjakuvan ruutuväli ja riviväli löytävät luontevat analogiansa kirjoitetusta tekstistä (sana- ja riviväli).

Joskus olen käsikirjoittajakaverin kanssa puhunut jopa leikkauksesta, mutta tämä ilmaus viittaa enemmän ruutujen sisältöön kuin niiden fyysiseen väliin.

keijoahlqvist

 • Sarjakuvaneuvos
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 553
 • -
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #16 : 09.10.2005 klo 16:15:13 »
Hee! ;D

Palkki, joka menee vaakatasossa.
Palkki, joka menee pystytasossa.
Palkki, joka menee sivun laidasta laitaan.
Se kohta, missä palkit menevät ristiin.
Normaalia pienempi palkin väli joka menee vaakasuunnassa.
Sama kuin yllä, mutta pystysuunnassa.
Normaalia isompi palkin väli joka on puolitoista kertaa niin iso kuin normaali palkki.

Nyt käytin ihan automaattisesti sanaa "palkki"...

Vihaan tuon jälkeen sanaa palkki. En tule ymmärtämään jos puhut palkista vaan ojennan sinulle lakritsipalkin. Baka!

Lind JR.

 • oikee meka agtiivi.
 • Jäsen
 • Viestejä: 192
 • "omapa on mielipiteeni."©
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #17 : 09.10.2005 klo 18:44:58 »
hmmm,,, aikaväli, aikapalkki? siinä vasta aihe.
miksi minä aina sanon viimeisen sanan keskusteluissa?

keijoahlqvist

 • Sarjakuvaneuvos
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 553
 • -
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #18 : 09.10.2005 klo 19:06:05 »
hmmm,,, aikaväli, aikapalkki? siinä vasta aihe.

Juu. Pitää olla naseva sana. Palkki ei kuvaa kohdetta, joka on avoin. Joku suomenkielen harrastaja sen löytäisi.

Alan käyttää sanaa hiatus. Se on riittävän ruma ja kun se on tuttu anatomiasta, ainakin lääkärisarjakuvantekijät hyväksyy sen. Heitä on monta? Käsi ylös? Yläraaja ylös?

"Kuule sun hiatus on ihan liian ahdas."
"Sä tarviit kyllä viivainta sun hiatuksiin."
"Voisit panna ton palkin tuonne hiatukseen."

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 047
 • <><
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #19 : 09.10.2005 klo 19:07:21 »
Normaalia pienempi palkin väli joka menee vaakasuunnassa.
Sama kuin yllä, mutta pystysuunnassa.
Normaalia isompi palkin väli joka on puolitoista kertaa niin iso kuin normaali palkki.
Palkki voisi mennä muuten, mutta nuo "palkin välit" vähän pistävät silmään. Kun puhutaan jo valmiiksi jostakin, joka on väli, niin ei oikein voi puhua välien väleistä kuvatessa välin paksuutta. Ellei sitten puhu niistä ruuduista siinä palkkien välissä.

OK:n ruutu- ja riviväli kuulostaa ihan hyvältä. Toisaalta tämmöiset muotoon perustuvat termit ovat aina vähän ohimeneviä, koska kuitenkaan sarjakuvasivun sommittelua ei ole mitenkään sidottu perinteiseen tyyliin, minkä pohjalta tätä keskustelua enimmäkseen on käyty. Ruutujen välissä kun ei välttämättä käytetä lainkaan varsinaista väliä. Vain viivaa. Joissain tapauksissa ruudut voivat olla jopa limittäin. Kuitenkin se ruutuja erottava objekti (oli sitten selkeä valkoinen väli tai sitten vaikkapa vain musta viiva) tuottaa aina saman vaikutuksen (vaikkakin eri asteisena tietenkin).
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 891
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #20 : 09.10.2005 klo 23:41:08 »
Otinpa ja siirsinpä tämän tänne. (Ks. alueen kuvaus.)

Minulle on riittänyt mainiosti välipalkki. Tarvittaessa käytän pysty- ja vaakapalkkia. Perusteluna on se, että miellän tämän alueen aika massiiviseksi, fyysisekisi ja väkivaltaiseksikin tavaksi erottaa ruudut toisistaan. Välipalkki ei myöskään läheskään aina ole "keskeltä avoin" vaan se saattaa ohut tai paksumpi musta viiva? Ymmärrän kyllä että tämä ei sovi Will Eisnerin tyyppiseen menoon jossa metatason ruutujako on pyritty häivyttämään. Mutta yhtä huonosti sinne sopii mikä tahansa muu "väli" tai katuoja.

Jos uusiosanaa haetaan niin jako olisi minusta paras. Se kuvaa asiaa mutta ei mitenkään konkreettisesti. Termi on käytössä rakennusalalla tai jossain, mutta sopisihan se sarjakuvaankin. Muutenkin kun puhutaan sivusommittelun yhteydessä ruutujaosta. Ruutujako on siis koko sivun lay out ja pelkkä jako on yksittäisten ruutujen välissä risteilevä erotin. Pystyjako, vaakajako, vinojako, jne. sointuvat myös.

Lopultakin koen tämän muutoshomman turhaksi.  Aika huono perustelu muutokseselle on se että joku tai jotkut eivät tykkää jostain termistä. Kyllähän sitä voi ja kannattaa omaa suosikkia lobata, mutta kielen ja mielen tasoilla hyvin toimivaa sanaa on ihan turha muuttaa. Minulle pinssi on edelleen pinssi ja badge on badge. Samoin välipalkki pysyy toistaiseksi välipalkkina, se on jotenkin helpompi lausuakin ymmärrettävästi kuin katuoja.

EDIT:pari typoa
« Viimeksi muokattu: 10.03.2015 klo 13:31:56 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 304
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #21 : 10.10.2005 klo 02:10:34 »
Minusta O.K:n "ruutu- ja riviväli" ovat ihan hyviä ja selkeitä, helppoja ymmärtää. "Palkkia" olen tottunut käyttämään, vaikka se vähän köpö onkin. "Katuoja" ei ole tuntunut oikein hyvältä koskaan. Tai sitten tästedes piirrän kaikkien sarjojeni ruutuväleihin kakkakikkareita ja muuta ryönää sadeveden kuljettamaksi. Hornin ensyklopedian Glossary-osuus ei tunne gutteria.

Timo

keijoahlqvist

 • Sarjakuvaneuvos
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 553
 • -
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #22 : 10.10.2005 klo 08:51:13 »
Lopultakin koen tänän muutoshomman turhaksi.  Aika huono perustelu muutoksenselle on se että joku tai jotkut eivät tykkää jostain termistä. Kyllähän sitä voi ja kannattaa omaa suosikkia lobata, mutta kielen ja mielen tasoilla hyvin toimivaa sanaa on ihan turha muuttaa.

Ja minä kun luulin että juttelemalla valkenee. Nyt onkin kysymys lobbauksesta.

'Hevoseton ajoneuvo' ei ollut kätevä nimitys autolle. Palkkikaan ei toimi siihen tarkoitukseen mikä ruutujen välillä on, koska palkista puhuessa kuulija ei yksinkertaisesti ymmärrä mitä tarkoitetaan. Pitää siis selittää mitä tarkoittaa palkilla sarjakuvassa.  "Ei, ei tuo palkki tuossa ruudun sisällä jolla Ahlqvist yrittää huitaista Mäkistä, se on osa kuvaa. Eikä se tekstilaatikko joka näyttää palkilta."

Wovon mann nicht sprechen kann, darüber musst mann schweigen.

Unohdetaan.

Rami Rautkorpi

 • Has been
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 986
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #23 : 10.10.2005 klo 09:35:21 »
Ei ole olemassa ruutujen välin nimen platonista ideaalia, joka valkenisi juttelemalla. Auto (= "itse", lyh. automobiili = "itsestäänliikkuva") myytiin sanana yleisölle itse laitteen kanssa, ei sitä muuten kukaan olisi ymmärtänyt. Ruutujen välejä ei myydä, eikä edes pelkkiä ruutuja, vaan sarjakuvia. Nimityksen joutuu lobbaamaan. Esteellisyyksiä aiheuttaa se, että kaikki olemassaolevat sanat yllättäen tarkoittavat jo jotain muuta. Palkeilla huidotaan ruutujen sisällä, katuojissa lilluu roskia. Pitäisi olla olla sana, joka tarkoittaa tarpeeksi vähän.

Railo: Se on avoin, siellä ei lillu roskia, sen ymmärtävät muutkin kuin lääkärit, mutta se esiinny niin paljon yleisessä kielenkäytössä, etteikö sitä  voisi kaapata omaan käyttöön. Mutta kukaan ei sitä rupea käyttämään, ellei joku ensin rupea sitä käyttämään.
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 891
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #24 : 10.10.2005 klo 12:27:41 »
Tuli mieleen myös sellainen sana kuin loma tai ruutuloma. Esikuvana biologiasta vanha tuttu hammasloma. Yhtä hyvin voidaan suomeksi puhua siitä mitä tapahtuu ruutujen lomassa. Tai lomissa. Sarjakuvan hahmotkin ovat sen ajan lomalla  :)

Semiottisesti lähestyttäessä vaakapalkilla ja pystypalkilla on usein suuri merkitysero (joka juontaa juurensa lukusuuntaan). Pystypalkki erottaa useimmiten toisiaan seuraavat ruudut kun taas vaakapalkki toimii samaan tapaan kuin typgrafiasta tuttu keili eli riviväli. Korkkarissa esim. nähdään poikkeus joka eikun vavistaa tätä sääntöä.
Pointtini olikin se, että jos nimeämään lähdetään, niin samalla on syytä huomata tämä ero. Erottaako siis se valkoinen rantu peräkkäisiä ruutuja vaiko vain samalle sivulle sattuneita ruutuja? Onhan siinä nyt vinha käsitteellinen ero!

Pitäisikö samaan syssyyn muuten uudistaa sana ruutu? Siitä kun tulee ikävästi mieleen ikkuna ja lasi, jopa monitori, vaikka puhutaan paperista. :)

Siinä Keijo on oikeilla jäljillä, että tämä on tärkeä asia. Muuten ei voida kovin helposti keskustella sarjakuvan aikaperspektiivistä tai siitä mitä Scott McCloud kutsuu ruutujen välisiksi siirtymätyypeiksi (ja mikä on siis eri asia kuin leikkaus). Välipalkki (tai palkki) on siitä hyvä, että se ei filosofisessa käytössä sekoile yhtä  helposti muuhun sanastoon kuin vaikkpa väli tai loma tai jako. Railo on myös tässä mielessä hyvä, mutta sehän vaatisi jäätä (hattuun?).

EDIT:typo
« Viimeksi muokattu: 10.03.2015 klo 13:34:10 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Aura

 • Wannabe
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 422
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #25 : 10.10.2005 klo 12:40:43 »
Vihaan tuon jälkeen sanaa palkki. En tule ymmärtämään jos puhut palkista vaan ojennan sinulle lakritsipalkin. Baka!

Vihataan kaikki sanaa "palkki". Pitää katsoa ettei se vaan vakiinnu. Menee vakavaksi jos Keijokin on jo omaksunut japani-ilmaisut... ;D

"Väli" kuulostaa tällä hetkellä parhaalta. Ruutuväli. Ruutujen väli.

Rami Rautkorpi

 • Has been
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 986
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #26 : 10.10.2005 klo 13:10:01 »
Railo on myös tässä mielessä hyvä, mutta sehän vaatisi jäätä (hattuun?).

No mutta näinhän toteutuu takaperoisesti Doc Lomapäivän toivomus, että termi kuvaisi liikettä: Ruudut ovat jäätyneitä, joten niissä ei ole liikettä, ja liike voi tapahtua vain railoissa.
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 891
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #27 : 10.10.2005 klo 15:04:24 »
Kauhee ku te ootte rajoittuneita.  :) Siirtymään voi liittyä paljon muutakin meininkiä kuin liikettä. Railot ovat jäätyneille sivulle sattumanvaraisiin paikkoihin syntyneitä halkeamia, useimmilla meistä juu. Jonkin lainen murros siinä kyllä on.

Tekstilaatikko on semmoinen termi joka pitäisi kiireen vilkaa saada uudistettua. Sarjakuvassa laatikoita?! Niin se vaan on! Jotain epämääräisempää tilalle.

>Palkki, joka menee vaakatasossa.
Ei se minnekään mene se on. Vaakapalkki.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Kivik

 • Paha Kissa
 • Jäsen
 • Viestejä: 875
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #28 : 10.10.2005 klo 20:01:40 »
Kuinka olisi: "reunasto" eli reuna-alueiden rihmasto.
"Sata taiteilijaa aikoo kiertää kymmenen päivää ympäri maata puhumassa rauhan puolesta. Jos siinä junassa säilyy rauha ja kaikki sata tulevat elävinä takaisin,ei kenenkään pitäisi enää epäillä rauhan mahdollisuutta."
(Henrik Tikkanen:Henrikinkatu)

1978 villiä metsää

 • Jäsen
 • Viestejä: 527
Re: Miksi kutsua ruutujen väliä?
« Vastaus #29 : 11.10.2005 klo 17:18:45 »
Filosofit Nevanlinna ja Relander puhuivat eilisessä radio-ohjelmassaan "että-sysäyksestä". Tämä sopii kuvaamaan ilmiöitä "joissa joku tekee jotain, siksi että.."

Sysäys voisi sopia tähänkin, koska silmä sysääntyy yleensä ruutujen välien ohitse. Toisin kuin Scott Mccloud siinä kirjassaan, en enää usko välitiloissa tapahtuvan mitään sen maagisempaa sisällön kannalta. Ne vain rytmittävät kuvakerrontaa, selkiyttävät oleellista ja luovat vaikutelmia. Sarjakuva ei siirry lukijan päähän elokuvana.

Sitten ovat nämä eri "ladontatiheydet", mistä harvemmin olen nähnyt puhuttavan. Välittyvien tunnetilojen kannalta on keskeistä kuinka lähellä toisiaan kuvat ovat. Kun seuraava ruutu menee edellisen päälle, syntyy intensiivisempi tunnelma ja liike on nopeampaa. Jos väliin jäävä tila on väljempi, korostuu kunkin ruudun itsenäinen tunnesisältö ja liike hidastuu.

Liikettä syntyy myös kuvien sisällä, koska kaikki ei ole aina ensisilmäyksellä havaittavissa. Tässä voi tapahtua samanlainen rinnastusefekti kuin kahden ruudun välillä. Toisin sanoen silmänkääntötemppu.
« Viimeksi muokattu: 11.10.2005 klo 17:30:51 kirjoittanut diego-go:godego,I »