Kirjoittaja Aihe: Ahmed Ahne  (Luettu 1120 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toni

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 726
  • Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #90 : 26.01.2017 klo 19:30:23 »
Mitkä arabijärjestöt?

Vai olisiko omatekoinen poliittinen korrektia sittenkin
se joka "ei tykännyt"?

Sekunnin googlaamisella löytyi asiasta tuollainen uutinen:

http://articles.latimes.com/1993-07-10/entertainment/ca-11747_1_altered-lyric

"Disney distribution president Dick Cook said the change was made after meetings with members of the American-Arab Anti-Discrimination Committee..."

"Albert Mokhiber, president of the Washington-based American-Arab Anti-Discrimination Committee, said Friday that the committee also sought to have the word barbaric removed from the lyric and will continue to press for that."
https://tahtivaeltajablogi.com – Ilman on paha elää!

J Lehto

  • Ulvova molopää
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #91 : 26.01.2017 klo 19:53:49 »

Ok, propsit googlaus-skillseistä, itse en pystynyt
moiseen suoritukseen.

JA tietenkin pyydän oikein kauniisti anteeksi
Disneyltä että menin niin tuhmasti epäilemään
heitä itsesensuurista.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 376
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #92 : 27.01.2017 klo 01:01:48 »
"You cut this sentence off, or we'll cut your ears off!" (kuulen tämän tulevan Omid Jalilin suusta).

Timo

VesaH

  • Jäsen
  • Viestejä: 576
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #93 : 22.02.2017 klo 10:59:24 »
Ruotsiksi Saunabad on Brah At Hamed. Mitähän se tarkoittaa.  ???

Toinen kysymys: mistä nimi Saunabad on keksitty?

Darzee

  • Valistunut arvailija
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 326
  • Me likes prairie dogs!
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #94 : 22.02.2017 klo 11:38:24 »
Ruotsiksi Saunabad on Brah At Hamed. Mitähän se tarkoittaa.  ???

Toinen kysymys: mistä nimi Saunabad on keksitty?

"Bra att ha med", eli hyvä olla mukana. Kun sanat jakaa vähän eri tavalla, saadaan etäisesti arabialaiselta kuulostava nimi.

Saunabad on varmaan ensimmäiset albumit suomentaneen Outi Wallin idea. Sekin kuulostaa pikkuisen arabialaiselta (vrt. Sinbad). Kaksikielisillä paikkakunnilla uimahallien sisällä olevissa opaskylteissä lukee usein "sauna - bad", joten sanayhdistelmällä on tällainen hauska yhtymä arkeenkin.  

J Lehto

  • Ulvova molopää
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #95 : 22.02.2017 klo 11:53:21 »

Saunabad on kyllä hyvä oivallus Wallilta. Suomalainen lukija
samaistuu oitis tähän leppoisaan alemman portaan työntekijään.


VesaH

  • Jäsen
  • Viestejä: 576
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #96 : 22.02.2017 klo 14:37:25 »
Tajusin tuon Saunabadin vasta muutama vuosi sitten, kun näin vanhan valokuvan helsinkiläisen yleisen saunan sisäänkäynnistä. Ennen vanhaan Helsinki oli sauna-badeja täynnä.

J Lehto

  • Ulvova molopää
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #97 : 10.05.2017 klo 10:27:04 »
Pistäkääs nyt joku kuva siitä kun Ahmed ja Saunabad
on sen ravisteltavan lumi-saippua-koristeen-sisällä.

Koska sellaiseksihan nämä säät on menny.

VesaH

  • Jäsen
  • Viestejä: 576
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #98 : 10.05.2017 klo 11:44:53 »
On se tulenarkaa, en usko että edes Ahneen kaltaista sarjakuvaa enää tulee, elämme nyt varovaisuuden aikaa ja on parempi ettei vähemmistöjä näytetä humoristisessa valossa, ei ainakaan niin että ko. sarjiksen tai minkä tahansa viihteen tekijä on valkoinen mies.

And that's the way it is...

Ette sitten ole lukeneet imaami Pulla -sarjakuvaa? Sehän tosin sijoittuu nykyaikaan, mutta päähenkilö on varsin raju parodia islaminuskon edustajasta.

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 169
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #99 : 10.05.2017 klo 12:19:37 »

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 091
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #100 : 13.10.2019 klo 15:15:45 »
Matti Mattilan blogin parin vuoden takaisessa postauksessa kertoillaan Ahmed-kokoelman keruusta; vuosi siihen meni.

Harvinaisin albumi, tiedoksenne, on Kalifi Ahmed Ahne. Eli jos halvalla tulee hyväkuntoinen vastaan, korjatkaa pois.

Kaikki tuntevat hokeman "haluan kalifiksi kalifin paikalle", mutta tämä sarjakuva taitaa jo hissuksiin olla matkalla unholaan - ainakin jos Asterixiin tahi Tinttiin vertaa.

Ligne claire

  • Jäsen
  • Viestejä: 43
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #101 : 16.06.2021 klo 23:43:00 »
Luin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin Ahmed Ahne-albumin (Ahmed Ahne ja Apurit), ja täytyy sanoa, että se oli aivan mahtava!

Vitsejä tykitetään kuin konekiväärillä, ne ovat kaikki todella hauskoja, ja kaiken lisäksi tarina pysyy kasassa ja jännittävänä, melkoinen saavutus. Palatsin taiteilijamiekkonen, jonka hyperrealistiset teokset saavat aikaan loputtomasti slapstick-huumoria, on miltei nerokas hahmo - aina, kun lukija on jo unohtanut tyypin, hän ilmaantuukin uudelleen pilaamaan Ahmedin suunnitelmat. Ahmed on ajoittain heikko ja haavoittuvainenkin ja kovin sympaattinen verrattuna todella paholaismaisiin "apureihin", imbesilliin kalifiin tai Saunabadiin, joka on realismissaan hauska, mutta joka ei näe nenäänsä pidemmälle. Neljättä seinää rikotaan ja metahuumoria viljellään juuri sopivasti, parhaana vitsinä se kun Ahmed lyö päänsä seinään ja pyörtyy kahdeksi päiväksi, ja Tabary pitää aiheesta (realismi sarjakuvissa) riemastuttavan tekopyhän saarnan. Haltiatar Olé on pöhköydessään mahtava keksintö, ja lisää myös tarinan jännitystä, sekä tekee juoneen lisäväriä. Hän myös lienee sarjakuvan historian lakonisin, asiallisin ja epäseksuaalisin strippari!

Näin hulppea sarjakuva, eikä edes Goscinny ollut mukana?!? Näitä pitää lukea lisää!

Ligne claire

  • Jäsen
  • Viestejä: 43
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #102 : 17.02.2023 klo 02:56:33 »
Enemmän Ahmedeita jo luettu, ja Goscinnyn tyyliin tutustuttu paremmin. Jos kirjoittamisesta puhutaan, niin Tabaryhän pärjää yllättävän hyvin. "Ahmed Ahne ja apurit"-albumissa juoni pysyy kasassa ja silti kukkii älyvapautta joka käänteessä. Ehkä heikointa siinä on Ahmedin persoonallisuus, hänhän on hyvin passiivinen jolle asiat vaan tapahtuvat, ei ollenkaan se tuttu kunnianhimoinen ja maaninen energiapakkaus, jota hänen ilkeydestään huolimatta kuitenkin yleensä tulee kannustaneeksi. Mutta ehkä se oli tarkoituksellista ja tarjosi vaihtelua?

Goscinnyn Ahmedit ovat tietysti lyhyempiä ja juoneltaan HYVIN kompakteja. Tai siis, tiedämme juonen pääpiirteet yleensä jo ensimmäisessä ruudussa! Juoni on kuin rautainen laki, jota vastaan ei voi kamppailla. Ahmed yrittää uutta keinoa päästä kalifiksi kalifin paikalle, Saunabad varoittelee, uudesta keinosta tingitään piastereissa ja maravedeissa, keino epäonnistuu ja Ahmed joutuu itse sen uhriksi. Kuin matemaattinen teoreema, siitä ei vain ole ulospääsyä. Mitä enemmän Ahmed yrittää päästä teoreeman ulkopuolelle, sitä enemmän teoreema vastustaa ja lopulta aina voittaa. Tämä jo itsessään vie jotenkin ajatukset arabialaiseen kulttuuriin ja Tuhannen ja yhden yön satuihin. Ahmed-tarinoissa on täydellisen, geometrisen muodon kauneutta! Dynaamisuus ja staattisuus iskevät toisiaan vastaan aina täydellä teholla. Tarina on dynaamisuuden kuvaus. Ja lopuksi staattisuus voittaa.

Hauskuus syntyy kuitenkin siitä, että koska tämä rakenne on niin raudanluja, tarinan toteutumisen aikana voi hullutella aivan miten paljon tahansa. Sanaleikkejä, hervotonta toistoa, kuvallisia piloja, älyllisiä kommervenkkejä, ihan mitä vaan. Joskus tarina koskettaa tunnetasollakin - ihan totta - juuri siksi, että inhimilliset pyrkimykset esitetään niin heikkoina ja naurettavina, ne vain kilpistyvät maailmankaikkeuden laista. Samoin mikään hulluus ei voi horjuuttaa hahmojen persoonallisuuksia, jotka ovat tässä sarjakuvassa myös ikuisia totuuksia. Erityisen tehokkaita ovat sellaiset jaksot, joissa viimeisessä kuvassa palataan ensimmäiseen: tämä on mitä vaikuttavin todistus ikuisten totuuksien järkkymättömyydestä ("Tie joka ei johda mihinkään", "Taikaruudukko", "Taikakalenteri", mitä niitä nyt kaikkia olikaan...).

Satiiriset piirteet ovat myös todella kyynisiä ja hauskoja. Kuinka monta kertaa Ahmed ja sulttani Mittumar sopivat jostain kammottavasta yhteistyöstä, ja sopimus sinetöidään: "ja vielä sopimus molemminpuolisesta kulttuurivaihdosta!" Yhdessä parhaista jaksoista viimeinen kuva ja teksti sinetöi yhtä aikaa kalifin hölmöyden, alku = loppu periaatteen, sekä purevan satiirin. Mitenkäs se menikään... kalifi on mielissään, kun kansa on alkanut kypsyä poliittisesti; vaalien aikaan ei ole yhtään onkijaa joella, vaikka onkin hyvä matovuosi! En avaa nyt tätä hauskuuspommia kokonaan, katsokaa itse!

Symmetria on jatkuva teema Ahmed Ahneessa. "Paimentolaiset"-jaksossa, joka olisi ollut klassikko jo pelkillä "jurtta ja jugurtti"-jutuilla, Ahmed kohtaa valtiolliselta vastapuolelta kaltaisensa, joka pyrkii niin symmetrisesti samoihin asioihin, että liiallinen yhteisymmärrys vie jo konfliktiin. Toisessa jaksossa kalifista löytyy kaksoisolento, eivätkä yhteydet ole ainoastaan fysiognomisia. "Hulluttelupäivä" puolestaan kääntää symmetrian periaatteen ylösalaisin niin pahasti (ollen silti symmetrinen), että sydänkohtaus meinaa tulla, kun havaitsee, miten idioottimainen onkaan ihmisen käsite nimeltä päinvastaisuus.

Millaiset asiat sitten pilaavat Ahmedin suunnitelmat? Hyvin monenlaiset. Orjan ystävällisyys ja hyväntahtoisuus "Turkkilaisessa palapelissä". Saunabadin älykkyys "Tekniikan ihmeessä". Yleensä sattuma, usein huolimattomuus, mutta huomattavan usein se, että joku on ystävällinen ja haluaa auttaa. Maailma itsessään pilaa inhimilliset pyrkimyksemme. Mitenkäs Y.U.P. lauloikaan joskus siitä, miksi maailmassa ihmiset saavat aikaan pahaa toisilleen? "Kuka tietämättömyyttään, kuka typeryyttään, kuka hyvyyttään, kuka työnään!". Tämä tunne on Ahmedissa. Maailma on se, mikä se on, ja kun yritämme nähdä sen toiveittemme täyttymyksen kenttänä, eikä omana itsenään, alkaa heti epätäydellisyys nostaa rumaa päätään.

Sarjakuvan satiiriset ja kyyniset puolet asettuvat kokonaisuuteen juuri siksi niin hyvin, että luja rakenne pehmentää niitäkin. Tarinan aikana sanotaan: ihmiset ovat ahneita, pikkumaisia, joustamattomia, monomaanisia, manipuloivia... ja vallanhimoiset poliittiset päättäjät ovat kaikkein pahimpia. Mutta lopuksi: mikään ei muutu. Ihmisten inhottavimmatkaan pyrinnöt eivät pysty horjuuttamaan asioiden jumalallista järjestystä. Onko tämä järjestys sitten hyvä tai paras mahdollinen? Ei välttämättä. Mutta sitä ei ainakaan voi muuttaa pahemmaksi!

Ahmed Ahne on myös maailman epäpoliittisin sarjakuva. Eniten siinä pilkataan niitä, jotka haluavat muuttaa maailmaa - koko sitä periaatetta, että muutos - poliittinen, teknologinen, taloudellinen - voisi olla edes teoriassa mahdollinen. Mutta jotenkin kaikki ilkeilyt sulavat lopulta jonkinlaiseen lempeyteen, kaikki on nähty jotenkin suuren sielun läpi.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 091
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #103 : 17.02.2023 klo 06:47:37 »
Ligne clairen analyysi Ahmed Ahneesta on paras, mitä olen missään lukenut!

Ligne claire

  • Jäsen
  • Viestejä: 43
Vs: Ahmed Ahne
« Vastaus #104 : 21.03.2023 klo 10:58:40 »
Paljolti johtuen Lurkerin kannustavasta palautteesta (kiitoksia!!!), muokkasin tästä tekstistä kokonaisen esseen Ahmed Ahneesta. Saattaa ilmestyä jossain jonain päivänä...