Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Arvostelut: Suomen kuningaskokelaana (22.06.2020 klo 22:30:28)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
13.07.2020, klo 07:08:37

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483573 viestiä 10478 aihetta kirjoittanut 3846 jäsentä. Uusin jäsen: jokisen tapsa
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Hinnoittelu/ Freelancerien suositus
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Hinnoittelu/ Freelancerien suositus  (Luettu 74790 kertaa)
idiootti no. 9
Vieras
« Vastaus #165 : 13.05.2009, klo 18:35:06 »

Itse asiassa tuntipalkasta ei tingitä. Ainoastaan siitä kuinka paljon sä käytät aikaa duunin tekemiseen. Mikäli saat 130 euroa palkkioksi, sun ei kannata käyttää enempää kuin kaksi tuntia työn tekemiseen olettaen siis että noudatat Grafian suositushintoja.

Hyvä, että edes sarjakuva-alan freelancereilla menee ehkä kohtuullisen hyvin, vaikka uudet sopimusehdot nyt rassaavatkin. Tuon Kaltsun asenne noin ylipäätään vain tuppaa näissä keskusteluissa rassaamaan, ihan kuin herra halveksisi kaikkien muiden töitä, koska he eivät saa yhtä paljon ja helposti palkkaa kuin hän. Ehkä ennemmin pitäisi vain olla iloinen omasta hyvästä osastaan.

Itse voin näin kriitikko-freelancerina todeta 20 vuoden kokemuksella, että kirja-arvosteluilla eläminen on muuttunut koko ajan vaikeammaksi. Palkkiot ovat jatkuvasti pienentyneet ja tilatut tekstit vähentyneet.

Nykyisin Suomessa maksetaan median koosta riippuen noin 20-200 euroa per arvostelu, jonka tekemiseen kuluu kaikkineen keskimäärin kaksi täyttä työpäivää - isompaa palkkiota voi toki huudella, mutta ei sitä kukaan kenellekään tässä maassa maksa. Tietysti voi tehdä myös paskempaa tekstiä vasurilla, mutta siinä menee maine ja itsekunnioitus äkkiä alta.

Eikä noilla palkkioilla elä mitenkään, jollei samaa tekstiään voi kierrättää myöhemmin artikkelien tai tietokirjojen osana. Mikä mahdollisuutta siis ollaan nyt poistamassa.

Ja näitä tuntipalkkoja laskeskellessa kannattaa myös ottaa huomioon, että freekuilta menee palkkioista heti sellaiset 50% veroihin ja eläkemaksuihin. Myös työhuone, laitteet ja sairaskulut on pulitettava omasta pussista.

Vapaita työaikojakin on turha kadehtia. Itse olen ainakin joutunut jo vuosikaudet vääntämään duunia 14 tuntia päivässä, 7 päivää viikossa, saadakseni edes vuokran maksettua ja pysyttyä vedessä & leivässä.

Ja kiitos jo etukäteen Katlsulle, joka varmasti nyt toteaa, että mitäs idiootti, olet itsesi tuollaiseen työhöön hommannut, kulttuuriarvoilla nyt mitään väliä.
tallennettu
puro
Multirajoitteinen
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 341


Ei se siitä suttaannu.


« Vastaus #166 : 13.05.2009, klo 19:09:44 »

Tuon Kaltsun asenne noin ylipäätään vain tuppaa näissä keskusteluissa rassaamaan, ihan kuin herra halveksisi kaikkien muiden töitä, koska he eivät saa yhtä paljon ja helposti palkkaa kuin hän.

Niin kauan kuin löytyy omaa ammattitaitoaan ja osaamistaan polkuhintaan myyviä "ammattilaisia", jotka eivät arvosta saati itseään, tarvitaan Kaltsun kaltaisia itsetunnoltaan terveitä ihmisiä herättelemään muita itsesäälistä ja rohkaisemaan avaamaan silmänsä. Niin saakeli.
tallennettu
Doc Lomapäivä
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 831


« Vastaus #167 : 13.05.2009, klo 19:24:50 »

Tuon Kaltsun asenne noin ylipäätään vain tuppaa näissä keskusteluissa rassaamaan, ihan kuin herra halveksisi kaikkien muiden töitä, koska he eivät saa yhtä paljon ja helposti palkkaa kuin hän. Ehkä ennemmin pitäisi vain olla iloinen omasta hyvästä osastaan.
 --
Ja kiitos jo etukäteen Katlsulle, joka varmasti nyt toteaa, että mitäs idiootti, olet itsesi tuollaiseen työhöön hommannut, kulttuuriarvoilla nyt mitään väliä.
No ei varmasti totea. Jos Kaltsua ei tunne, näistä Kvaakin teksteistä voi saada tuollaisen kuvan, mutta oikeasti Kaltsu on jotain ihan muuta. Kummastuisit jos tietäisit.
Otan sanani takaisin. En tunne enää Kaltsua.
« Viimeksi muokattu: 14.05.2009, klo 11:30:53 kirjoittanut Doc Lomapäivä » tallennettu
kaltsu
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 915« Vastaus #168 : 13.05.2009, klo 22:13:41 »

Joku maksaa meikäläisenkin kötöstyksistä. Jos itse olisin ostajana, niin ostaisin mieluummin sulta kuin multa.

Jotenkin tykkään tästä asenteesta paljon enempi kuin siitä että porataan kun kaikki on niin hemmetin huonosti ja syytki löytyy aina aivan muualta kuin itsestä.

Väärät mediat. Ilmeisesti parin vuoden välein on hyvä muistuttaa Kvaakissa, että pitää mennä kirjastoon, ja mieluummin oppilaitosten kirjastoihin, ja tonkia vanhempien ja sukulaisten lehtikoreja. Rikkaimpia on pienet järjestö- ja yrityslehdet. Kaikkein varakkaimmat lehdet on niin pieniä, ettei niitä tilata edes kirjastojen lukusaleihin. Niistä se leipä irtoaa. Joskin vastapainona on erittäin vaateliaat ja äärettömän tyhmät päätoimittajat.

Näin oikein. Voisin vielä lisätä että Suomessa on myös yrityksiä joiden koko toimenkuva on siinä, että ne tekee tilauksesta näitä asiakaslehtiä eri yrityksille ja järjestöille. Nämä jampat laskuttaa asiakkaitaan osaavalla tavalla ja maksavat freelancereilleenkin kunnon palkkiot. Ainakin silloin ku mä tein kuvituksia.

Sitten on tietenkin näitä pienempiä tahoja joille on mukava tehä keikkaa vaikkei ne kilpailukykyisiä hintoja pystykään maksamaan. Ylioppilaslehdet esimerkiksi, varmaan monet harrastajalehdetkin. Emmä oo koskaan tuntenu polkevani hintoja vaikka tällaisille tahoille oonki tehny halvemmalla. Jos toimituksessa on töissä kolme kaveria ja niistäki yks on sivari, tietää ettei niiden budjetti aivan rajaton ole. Ja kun ei ne sieltä Sanomiltakaa oo taas kolmeen viikkoon soittanu ja tilanneet mitään ni perkele. Kissat on ruokittava.

Smiley
tallennettu

kaltsu
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 915« Vastaus #169 : 13.05.2009, klo 22:18:55 »

Jostain syystä tuosta äsköisestä viestistä jäi pois mun vastaus idiootille. Laitetaan se nyt erikseen.

Vapaita työaikojakin on turha kadehtia. Itse olen ainakin joutunut jo vuosikaudet vääntämään duunia 14 tuntia päivässä, 7 päivää viikossa, saadakseni edes vuokran maksettua ja pysyttyä vedessä & leivässä.

20 vuoden kokemuksella tietää jo varmaan minkälaisista aineksista hyvä kirja rakentuu. Tän tietämyksen ja pitkän kirjoittajauran kun yhdistää tuollaiseen ahkeruuteen, voisi jopa uskoa että kirjoittaisit itsekin kirjan tai pari tuossa tuokiossa. Mitäpä jos tarttuisit toimeen ja antaisit välillä muiden arvostella nälkäpalkoilla sun opuksia?
tallennettu

Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 276« Vastaus #170 : 13.05.2009, klo 22:26:52 »

Voisin vielä lisätä että Suomessa on myös yrityksiä joiden koko toimenkuva on siinä, että ne tekee tilauksesta näitä asiakaslehtiä eri yrityksille ja järjestöille. Nämä jampat laskuttaa asiakkaitaan osaavalla tavalla ja maksavat freelancereilleenkin kunnon palkkiot. Ainakin silloin ku mä tein kuvituksia.
Sanoisin että tämä tilanne on muuttunut. Ainakaan kaikki näistä asiakaslehtiä väsäävistä firmoista eivät ole todellakaan mitään parhaita maksajia.

Tän tietämyksen ja pitkän kirjoittajauran kun yhdistää tuollaiseen ahkeruuteen, voisi jopa uskoa että kirjoittaisit itsekin kirjan tai pari tuossa tuokiossa.
Sanoo hän, aivan pokkana. Hoh hoijaa.

Jos nyt Kaltsu vielä paljastaisit montako markkaa tai euroa ehdit suurin piirtein ansaita sarjakuvia piirtämällä ennen tuntitöihin menoa? Vaikka 5000 euron tarkkuudella, ettei mene liian vaikeaksi laskea.  Smiley
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Aura
Wannabe
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #171 : 13.05.2009, klo 22:50:55 »

Jotenkin tykkään tästä asenteesta paljon enempi kuin siitä että porataan kun kaikki on niin hemmetin huonosti ja syytki löytyy aina aivan muualta kuin itsestä.

Jos meikäläiseen yhtään viittaat, niin myönnän kyllä että syyt löytyvät pitkälti myös itsestäni. Mutta se ei silti poista sitä tosiasiaa että työelämässäkin on jotain häikkää. Joskus molemmat tahot voivat olla väärässä.
« Viimeksi muokattu: 13.05.2009, klo 22:57:00 kirjoittanut Aura » tallennettu

Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 618


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #172 : 13.05.2009, klo 22:54:43 »

Lukekaapa huvikseen nyt ketju alusta alkaen. Siellä on heti kärkeen noi hinnat ja stripille annettu vuonna 2004 freelancerien suositushinnastossa 542 €. Juokseeko inflaatio näin nopeesti?

Äh no joo kyllä noi muuten on ihan asiallisia hintoja mut tuo strippi on tosiaan jostain toisesta ulottuvuudesta revitty. Vai tarkotettaskohan sillä sivun mittasta sarjaa? Tape saattais ton saadakin. Logo puolestaan on aikas alakanttiin hinnoteltu.


Timo
tallennettu

JanneT
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 129« Vastaus #173 : 13.05.2009, klo 23:06:28 »

Lukekaapa huvikseen nyt ketju alusta alkaen. Siellä on heti kärkeen noi hinnat ja stripille annettu vuonna 2004 freelancerien suositushinnastossa 542 €. Juokseeko inflaatio näin nopeesti?

Hmm kivaahan se olisi jos saisi 542€/päivä/lehti... mutta onkohan tuossa tarkoitettu kuitenkin jotain muuta. Jos kyse olisi tilaustyöstä vaikkapa mainostoimistolle hinnan voisi jo melkein ymmärtääkin.
tallennettu

Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi
keijoahlqvist
Sarjakuvaneuvos
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 615


-


« Vastaus #174 : 13.05.2009, klo 23:29:54 »

Turha jahkata stripin hintaa kun sen voi tehdä viikossa tai parissa minuutissa.

Tuntipalkkio on perusteltu freet.fi:ssä ihan tarkkaan ja on tänä vuonna 73€. Se sisältää eläkkeen, sairauskulut, lomarahat ja joulubonuksen. Autoilu, työhuone ja kuivuneet tulostusvärikasetit on itse maksettava.

Jos palkkatyöntekijän pitää käydä ulkomailla, työnantaja maksaa kulut. Kun sarjakuvantekijä toimii ammatinharjoittajana, hänen työhönsä kuuluu käydä jossain Angoulemessa tai San Diegossa, ja hotellirahat ynnä lentoliput on tienattava itse. Apurahoillahan se onnistuu mutta pitäisi onnistua myös ansiotyöllä kun apurahoja ei aina ja kaikille riitä.

Sarjakuvantekijä on kertoja, ja hänellä pitää olla kerrottavaa. Palkkaan on sisällytettävä mahdollisuus tehdä työnsä kunnolla. Käydä Kiinan maaseudulla, rakastella sukupuuttoon kuolevan paviaanin kanssa, elettävä somalimerirosvojen kumppanina. Ei o halapaa.

Joillakin aloilla tämmöinen on itsestään selvää, eikä ne alat tuota mitään niin arvokasta kuin sarjakuva. Jotain vitun mainoksia tai konsulttihuijauspalveluja.
tallennettu

Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 618


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #175 : 14.05.2009, klo 00:07:05 »

Tuntipalkkio on perusteltu freet.fi:ssä ihan tarkkaan ja on tänä vuonna 73€. Se sisältää eläkkeen, sairauskulut, lomarahat ja joulubonuksen.

Tai tekee halvemmalla, eikä maksa eläkkeitään (kun kuolee kumminkin ennen sitä), ei sairasta tai tekee töitä sairaana, ei lomaile (joten paskaakos niillä lomarahoillakaan), eikä vietä joulua. Eikä autolla tee mitään jos istuu kaiken aikaa piirtämässä.

Timo
tallennettu

JanneT
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 129« Vastaus #176 : 14.05.2009, klo 08:44:18 »

Turha jahkata stripin hintaa kun sen voi tehdä viikossa tai parissa minuutissa.

Tuntipalkkio on perusteltu freet.fi:ssä ihan tarkkaan ja on tänä vuonna 73€. Se sisältää eläkkeen, sairauskulut, lomarahat ja joulubonuksen. Autoilu, työhuone ja kuivuneet tulostusvärikasetit on itse maksettava.

Jos palkkatyöntekijän pitää käydä ulkomailla, työnantaja maksaa kulut. Kun sarjakuvantekijä toimii ammatinharjoittajana, hänen työhönsä kuuluu käydä jossain Angoulemessa tai San Diegossa, ja hotellirahat ynnä lentoliput on tienattava itse. Apurahoillahan se onnistuu mutta pitäisi onnistua myös ansiotyöllä kun apurahoja ei aina ja kaikille riitä.

Sarjakuvantekijä on kertoja, ja hänellä pitää olla kerrottavaa. Palkkaan on sisällytettävä mahdollisuus tehdä työnsä kunnolla. Käydä Kiinan maaseudulla, rakastella sukupuuttoon kuolevan paviaanin kanssa, elettävä somalimerirosvojen kumppanina. Ei o halapaa.

Joillakin aloilla tämmöinen on itsestään selvää, eikä ne alat tuota mitään niin arvokasta kuin sarjakuva. Jotain vitun mainoksia tai konsulttihuijauspalveluja.

Strippien hinnoittelussa ei oikein pysty tuntipalkkaa soveltamaan, sillä myynnissä kilpaillaan kansainvälisten syndikaattien kanssa, jonka hinnoittelu perustuu mahdollisimman monen julkaisijan saamiseen puoli-ilmaiseksi. Kotimainen tekijä voi pyytää vähän ekstraa, mutta ainoa keino tienata leipänsä tavanomaisella sanomalehtisarjakuvalla on saada riittävästi julkaisijoita. Jos kyse taas on tilaustyöstä tilanne on heti täysin toinen ja hinnoittelussa voi soveltaa tuntitaksaa kuten missä tahansa kuvitustyössä.

Lisäisin vielä Keijon listaan sen että kuukausipalkkalaisen liksa pyörii katkeamatta kun taas freelancerilla menee työaikaa markkinointiin. Työn hakemista ei kukaan korvaa jos sitä ei osaa huomioida työn laskutuksessa.
tallennettu

Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi
kaltsu
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 915« Vastaus #177 : 14.05.2009, klo 09:22:06 »

Sanoisin että tämä tilanne on muuttunut. Ainakaan kaikki näistä asiakaslehtiä väsäävistä firmoista eivät ole todellakaan mitään parhaita maksajia.

Valitettavaa jos tilanne on tämä. Sitten antamani vinkki on tarpeeton ja sen voi unohtaa.

Sanoo hän, aivan pokkana. Hoh hoijaa.

Mitäs haukottelet. Mä en kykene työskentelemään 98 tuntia viikossa. Lisäks näen tällä hetkellä kunnollisen ja säännöllisen ansiotulon tärkeämmäksi kuin vaikkapa sarjakuvakirjan tekemisen. Jos mä toisaalta taas olisin 20 vuotta kirjottanu kirja-arvosteluita ja eläisin edelleen vedellä ja leivällä, pyrkisin jo vähitellen tekemään asialle jotain. Muutakin kuin valittamaan internet-foorumeilla kuinka huonosti menee.

Jos nyt Kaltsu vielä paljastaisit montako markkaa tai euroa ehdit suurin piirtein ansaita sarjakuvia piirtämällä ennen tuntitöihin menoa? Vaikka 5000 euron tarkkuudella, ettei mene liian vaikeaksi laskea.

Ei ole vaikeeta kun summa on reippaasti alle tuon 5000 euroa. Sanoisin pari tonttua. Jos otetaan huomioon kaikki sarjakuviin liittyvä puuhastelu kuten tekstaaminen, opettaminen, kuvittaminen jne niin summa nousee radikaalisti mutta rikastumaan en ole missään vaiheessa päässyt. Miten nää tulot nyt sitten liittyy mihinkään?

Lukekaapa huvikseen nyt ketju alusta alkaen. Siellä on heti kärkeen noi hinnat ja stripille annettu vuonna 2004 freelancerien suositushinnastossa 542 €. Juokseeko inflaatio näin nopeesti?

Päivittäisestä stripistä  542 euroa olisi edelleen huikea summa mutta muilta osin inflaatio, ehkä hiukan sarjakuvan yleisen arvostuksen nousukin, on tosiaan vaikuttanut niin paljon että sivun duunista toi summa kuulostaa jopa alakanttiin menevältä. Ootteko ihmiset katelleet ruokalaskujanne vähään aikaan? Tai ihmetelleet kuinka jostain paskaluukustakin joutuu maksamaan saman verran vuokraa kuin jostain luksuskämpästä viisi vuotta sitten?

Jos meikäläiseen yhtään viittaat, niin myönnän kyllä että syyt löytyvät pitkälti myös itsestäni. Mutta se ei silti poista sitä tosiasiaa että työelämässäkin on jotain häikkää. Joskus molemmat tahot voivat olla väärässä.

Oot tässä kyllä Aura ihan oikeassa. Ei kaikkeen pidä sopeutua eikä olla valittamatta vaikka mä ny tässä ehkä oon antanu ymmärtää että mun mielestä niin pitäisi jatkuvasti tehdä. Kyllä epäkohtiin kuuluu takertua.
tallennettu

Doc Lomapäivä
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 831


« Vastaus #178 : 14.05.2009, klo 09:49:00 »

Kaltsusta on tullu porvari, Kaltsusta on tullu porvari, Kaltsusta on tullu porvari!
tallennettu
kaltsu
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 915« Vastaus #179 : 14.05.2009, klo 10:33:06 »

Kaltsusta on tullu porvari, Kaltsusta on tullu porvari, Kaltsusta on tullu porvari!

Voi olisitpa kuullut Kupliissa kuinka itkin ihmisille omaa keskiluokkaisuuttani kun majoituin hotellissa sen sijaan että olisin tullut vaikka sun nurkkiin oksentelemaan. Surkeeta katteltavaa oli se porun ja hammasten kiristelyn määrä.
tallennettu

Sivuja: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: