Aaaagh!!! Taas rakennetaan orjataiteilijamyyttiä!
Sitten sitä potee koko ajan syyllisyyttä: miksi taas katoin leffaa vaikka olisin voinut tehdä sarjakuvaa, miksi en harjoittele tarpeeksi jotta pysyisin muiden perässä...
Jotta voisi toimia ammattimaisesti, pitkäjänteisesti ja pitäen tietystä laadusta kiinni, piirtämiseen täytyy alkaa
suhtautua ammattimisesti. Se on: kuin työhön.
Moni on kasvanut piirtämiseen rakkaan harrastuksen kautta, jolloin kaikki muu (koulu, hanttihommat) on olleet niitä "oikeita" töitä. Kun tulee tilaisuus keskittyä pelkkään piirtämiseen, vedetään överiksi.
Yllättävän iso osa ihmisistä, jotka ovat tällaisessa luovassa "kutsumusammatissa", tuntuvat ajattelevan, että töitä pitäisi tehdä 24/7, kun se on kuitenkin se unelmahomma, mitä haluaa tehdä ja niin vapaata, kukaan ei ole pomottamassa jne. Ei kukaan oleta, että vaikkapa siivooja tekisi töitä koko ajan ja senkin ajan kun ei tekisi, tuntisi syyllisyyttä siitä, ettei parhaillaankin ole siivoamassa... Niin
Simin ihmisen mieli kuin ruumiskin tarvitsen lepoa ja huvia ja ruokaa ja sosiaalista kanssakäymistä jne. Ei ihme, että työ ei maistu, kun aina pitäisi olla töissä. Ei semmoista kukaan jaksa!
Kannattaa erotella työ- ja vapaa-aika. Työpöydän ääreen (tai photoshop-tietokoneen, tai lähdemateriaalia hakemaan kirjastoon) tietty tuntimäärä päivässä klo siitä-ja-siitä klo siihen-ja-siihen. Jos et saa siinä ajassa mitään "järkevää" aikaiseksi,
so not, jatkat sitten seuraavana päivänä samaan aikaan. (Kati Kovacs on mm. kertonut piirtäneensä vain vauvan päiväunien aikana, kun vauva oli pieni. Sekin on säännöllistä ja parempi kuin ei mitään, jos on aika tiukilla.)
Klo se-ja-se alat viettää vapaa-aikaa. Myöskin vähintään yksi vapaapäivä viikossa on must. Siihen rytmiin tottuu nopeasti ja alkaa odottaa sitä vapaapäivää, jolloin nähdään kavereita, harrastetaan liikuntaa, siivoillaan tai vaan löhötään sohvalla tms. uhraamatta ajatustakaan piirtämiselle. Silloin voi katsella elokuvia tuntematta syyllisyyttä. Ei ole oikeaa lepoa ja virkistystä, jos nipistää itselleen vapaa-aikaa ja viihdettä nalkuttaen samalla itselleen syyllisyydentuntoisesti. Se ei rentouta. Siksi sitä kannattaa tehdä "luvan kanssa".
Luovaan työhön kuuluu myös näennäisen aikaansaamattomia kausia. Monelle tuttu ison työn deadlinen jälkeinen tyhjyys. Myös ison projektin aloittaminen on tyypillinen vehtaamiskausi. Alitajunta työskentelee silloin ja kehrää kokoon kerättyä materiaalia.
Tämä kuvailemani ei välttämättä ole nopein tapa suoltaa alppareita markkinoille, mutta uskoisin tämän olevan tapa, jolla piirtäjäkin pysyy järjissään ja työkykyisenä pitempään. On myös mahdollista hankkia se kuuluisa
elämä kavereineen ja harrastuksineen. Isokin projekti tulee valmiiksi pikkuhiljaa, vaikka sitten kahden tunnin päivittäisissä pätkissä. Projektien vaatima aikakin on helppo arvioida eikä tule otettua mielipuolisia tilauksia vastaan. (Paitsi on sitäkin kyllä tullut tehtyä, varsinkin jos tilaaja ja maksaja on iso mainostoimisto ;-D sillä rahallahan voi sitten pyllyillä puoli vuotta runollisten kuvasarjojen parissa. Ja siinä välissä voi pitää kunnon loman, ainakin viikon!)
Lopputuloksessa ei (teoriassa) näy, onko sitä piirretty kahdeksan kuukauden ajan joka päivä vai vuoden ajan viitenä päivänä viikossa. Julkaisemisen jälkeen kirja on kuitenkin olemassa maailman tappiin, ja siihen verrattuna pari kuukautta sinne tai tänne julkaisuaikataulussa on pikku juttu, kunhan lopputulos on hyvä. Tekijän henkilökohtaisessa elämässä ja hyvinvoinnissa ero voi olla ratkaiseva. En myöskään näe mitään syytä, miksi sarjakuvapiirtäjien pitäisi elää kuin nunnat kammioissaan omistautuneena vain orjatyölle. Nekään katkerat kyyneleet eivät näy piirrosjäljessä. Ja oikeesti: onko
sarjakuvat syy, jolle
uhrata terveytensä ja elämänsä? Kai nyt maailmassa on tärkeämpiäkin ammatteja, vaikka joku ensiapulääkäri tai savusukeltaja. Ja nekin pitää vapaata, että ne jaksais.
Vaan enpä tiedä olisiko sekään loppujen lopuksi kivaa että saisi elannon piirtämisellä, todennäköisesti sitä vain erakoituisi kotiinsa.
Hanki työhuone kimpassa muiden kanssa. Halpaa ja hauskaa. Auttaa siihen työ- ja vapaa-ajan erottelemiseenkin.
PS. Sori, pakko vuodattaa pitkästi, kun tästä samasta aiheesta joutuu puhumaan jatkuvasti näennäisesti ihan järkevien nuorten ihmisten kanssa!