Eiköpähän tuo lähinnä tarkoita sitä, että Steamboatia, Gallopin' Gauchoa ja Plane Crazya saanee vapaasti näyttää ilman lupaa ja laittaa dvd/BD-levykokoelmille, kunhan ei kanteen pränttää, että Tarjolla Mikki Hiirtä. Lisää filmejä vapautuu. Hahmon copyrightista on jatkuvasti tässä puhuttu, mutta kyllä se, sen nimi ja sen "näköisyys" on tavaramerkkisuojattu. Eli et voi aloittaa piirtämään Mikki-sarjiksia ja filmejä. Tai kokeilkaa ja laittakaa kanteen "Mikki Hiiri". Niin sittenpähän näette.
Eli, jos teet vaikkapa sarjakuvan, jonka piirrustustyyli ja tarinan sisältö noudattavat tarkasti Steamboat Willien asettamia raameja, sinun pitäisi olla lain näkökulmasta turvassa, mutta jos jossain lukee "Mikki Hiiri", lakimiehet koputtavat pian ovella.
Ymmärrän asian samoin. Vuoden 1928 esitysten Mikki on vapautunut tekijänoikeudesta. Tätä Mikki-hahmoa voi nyt vapaasti näyttää ja käyttää, siis hahmoa, jolla on nappisilmät ja jolla ei ole valkoisia käsineitä ja punaisia polvihousuja. Tämä johtuu siitä että copyrightille säädetty 95 vuoden aikaraja tuli Yhdysvalloissa täyteen.
Kuka tahansa saa siis nyt julkaista esim. Steamboat Willien filminä tai kuvaruutuina taikka tehdä Steamboat Willie -näytelmän, -vaatteen tai -lelun tai ihan mitä vain. Tai voi myös tehdä SW-animaation hahmoilla aivan uuden työn.
Kuitenkaan nimeä ”Mikki Hiiri” eivät voi Disneyn ulkopuoliset käyttää, koska Mikki Hiiren nimi on Disneyn rekisteröimä tavaramerkki (trademark, TM). Tavaramerkit ovat sanoja tai logoja, jotka liittyvät tiettyihin kaupallisiin tuotteisiin, jotka pitää aina erikseen nimetä ja jotka näkyvät tuotteiden kansissa tai pakkauksissa. Tekijänoikeus on eri asia kuin tavaramerkki.
Joo, Disney uhkaa herkästi oikeudella. Vaikka joku tavisyrittäjä tai -taiteilija ei olisi työssään edes rikkonut tekijänoikeutta ja tavaramerkkiä, hänellä tuskin on resursseja lähteä puolustamaan itseään Disneyä vastaan.
Mutta minusta tämä ei ole totta:
Hahmon copyrightista on jatkuvasti tässä puhuttu,
Käsittääkseni itse hahmoilla eli ideoilla ei ole tekijänoikeutta (kuten ei tavaramerkkiäkään), vaan vain töillä. Minusta tekijänoikeus suojaa vain jotakin konkreettista kuten julkaistun tekstin, kuvan tai filmin; se ei suojaa itse hahmoa. Kukaan ei voi omistaa esim. Mikki Hiirtä hahmona, koska hahmo ei ole konkreettinen, olemassa oleva, vaan keksitty idea.
Myöskään tavaramerkki kai ei ole itse hahmo, vaan tuotteen tai brändin nimi tai logo. Mikin ulkonäkö ei ole rekisteröity eikä sitä voikaan rekisteröidä tavaramerkiksi, mutta Timon mainitsema "näköisyys" on kyllä osa brändiä. (Korjatkaa toki, jos olen väärässä!)
Käsittääkseni Mikin nimeä ei voi käyttää tuotteen kannessa tai pakkauksessa, mutta sitä kyllä voi käyttää tuotteen sisällä.
Takavuosina eräs amerikkalainen kustantaja julkaisi Tarzan-sarjakuvia, mutta ei käyttänyt lehtien kannessa rekisteröityä tavaramerkkiä ”Tarzan”, vaan nimeä ”Lord of the Jungle”. Lehtien sisäsivuilla kyllä luki Tarzanin nimi.
Tämä ei missään tapauksessa ole totta:
"Mikki Hiiri" nimenä on edelleen Disneyn omistama trademark, jotka eivät vanhene koskaan.
Rekisteröity tavaramerkki ei ole ikuinen. Se raukeaa, jos sitä ei käytetä jonkin tietyn ajan, noin kymmenen vuoden aikana. Eli jos esim. Mikki-sarjakuvia tai muita Mikki-tuotteita ei tehdä kymmeneen vuoteen, tavaramerkki niissä menetetään.
Sivumennen sanoen Disney ei ole rekisteröinyt Steamboat Willie’ä tavaramerkiksi. Syynä lienee se, että samana vuonna ilmestyi Buster Keatonin filmi Steamboat Bill, Jr., jolle Steamboat Willie -nimi oli kunnianosoitus.
Netissä
täällä on enkuksi varsin perusteellinen selvitys tästä Mikki-oikeuksien raukeamisesta.