Voisitko valottaa vähän tuon kustannustoimittajille myymisen ongelmista, sillä vaikuttaa, että asia olisi ajankohtainen itsellänikin ekaa kertaa lähitulevaisuudessa! (Olen aina luullut, että koirat pääsevät elämästä aika helpolla.)
Ongelma on se, että suhde on niin kaksijakoinen. Toisaalta kustannustoimittajaan pitää luottaa 100%, koska hän on se, jolla on valta hyväksyä, hylätä, teettää uusiksi ja jopa muokata työtäsi, eli sun on oltava varma, että kustannustoimittaja on sun puolellasi. Toisaalta taas kustannustoimittaja on sopimusten laadinnassa kustantajan edustaja, ja hänen kanssaan on joskus tingittävä kuin mattokaupassa, että saa sopimuksen pykälät, ehdot ja prosentit kohdalleen, ja silloin ei voi olla täysin samalla puolella.
(Tavallista onkin, että kustannustoimittaja vie sut jonkin osastoesimiehen tai pikkukustantamoissa toimitusjohtajan itsensä luokse kirjoittamaan sopparia, ja he näyttelevät sellaisen perinteisen Good Cop - Bad Cop -näytelmän, jottei sulle pääse syntymään kuvaa, että kustannustoimittaja olisi hetkenkään jonkun muun kuin sinun puolellasi.)
Kustannustoimittaja on sun yhteyshenkilösi kustantamon puolella, ja jos kustannustoimittaja on hyvä, on todennäköistä, että kun kustannustoimittaja vaihtaa taloa, "kirjailijat" siirtyvät mukana uudelle kustantajalle mieluummin kuin opettelevat elämään taas jonkun uuden yhteyshenkilön kanssa, tämän vuoksi hyvä kustannustoimittaja on kustantamollekin arvokas sijoitus, jolle voi jopa sallia, että tämä puolustaa myös tekijän etuja.
Mulla on ollut varsin erilaisia kustannustoimittajia, ja heidän kanssaan on aina tullut tarkkaan opittua, missä asioissa heidän älyynsä ja arvostelukykyynsä luottaa ja missä ei.
Mutta aina se sama ensimmäinen asia toistuu - kustannustoimittaja saa sut tuntemaan itsesi tosi tähdeksi. Syö tarjottu ruoka, juo tarjotut juomat, mutta älä anna niiden nousta päähän. Seuraavaksi kirjoitetaankin jo muistioita tapaamisesta, ja ne ovat lainvoimaisia sopimuspapereita, kunnes varsinainen kustannussopimus on allekirjoitettu. Kannattaa lukea joka pykälä huolella, koska rajoittamattomina esim etuosto-oikeus, sitoutuminen seuraaviin töihin ja alikustannusoikeuden myyntioikeus voivat pahimmassa tapauksessa jättää sut varsin vastentahtoiseen liittoon, jossa rahaa ei tule eikä töitä saa myydä.
Mutta sitähän se on. Muista, että Kopioston juristeilta, Sarjakuvantekijät ry:n asiamieheltä Heikki Jokiselta ja esim Kirjailijaliitolta saa kysyä neuvoa, ja he niitä myös mielellään antavat.