Olen seurannut mielenkiinnolla tätä keskustelua ja sympatiseeraan Rannan alkuperäistä avautumista.
Toki asian voisi ohittaa olankohautuksella ja todeta, että tämä on se maailma missä pelataan ja näillä pelisäännöillä vaihtoehtosarjakuvalle tai pienempien kustantamoiden tuotoksille ei ole markkinoita, sillä jos olisi niin tilanne ei olisi tämä. Ja Suomalaisen kirjakaupan valinnat ovat täysin perusteltuja eivätkä he halua sellaista paatosta hyllyynsä mikä ei myy massoja ja muodostu kannattavaksi.
Mutta kuten jo Ranta itse perusteli, eihän se näin mene.
Tilanne on itse asiassa täysin sama esim. sanomalehtisarjakuvien julkaisussa: siellä vain Kirjavälitys on syndikaatti ja Suomalainen sarjaa julkaiseva lehti, jota ei varsinaisesti kiinnosta miten suppea sarjakuvasivun valikoima on tai mitä se käsittää. Tärkeintä, että sarja on syndikaatilta helposti ja halvalla saatu Karvinen tai Masi, koska sitä kaikki haluavat ja muuta ei ole olemassakaan tai jos onkin niin ainakaan se ei ketään kiinnosta. Ja tämän päätöksen tekee yleensä yksi jamppa, joka ei tiedä sarjakuvista mitään.
On kuitenkin ihan turha kuvitella, että marginaaliporukan kitinä vaikuttaisi millään tavalla niin Suomalaisen kirjakaupan sarjakuvakustanne kuin sanomalehtienkään julkaisupoliittisiin valintoihin. Ne toimivat valitsemillaan arvoilla ja nyt ne arvot vain sattuvat olemaan sellaiset, että toiminnan on tuotettava rahaa eikä tuettava minkään alakulttuurin monipuolisuutta.
Tai vaikka sarjakuvahyllyn laajentaminen käsittämään suomalaisten pienkustanteiden koko kirjon saattaisikin olla yllättäen jopa kaupallisesti toimiva veto, riskiä ei haluta ottaa, koska asiaan on jo ennakolta asennoiduttu siten, että kaikki muu kuin kirjavälityksen kautta tuleva materiaali on harrastelijoiden räpellystä: Kirjavälitys toimii sensuurina, joka karsii pois sellaiset julkaisijat, joilla ei ole paukkuja painattaa tuhansia kappaleita vähintään kymmenistä eri nimikkeistä.
Asiasta voi kuitenkin kirjoitella miten paljon haluaa, mutta tilanne ei muutu miksikään, ellei sille itse jotain tee. Vaihtoehdot ovat:
1. Jos haluaa tuotteensa Suomalaisen hyllyyn, on pelattava sen asettamilla säännöillä ja siirryttävä pienkustantamisesta ammattimaiseen kustantamiseen. Painettava kymmenistä nimikkeistä tuhansien painoksia ja tarjottava niitä Kirjavälityksen kautta Suomalaiselle samaan tapaan kuin suuremmatkin tekevät. Otettava lainaa ja riskejä ja pantava rahaa mainontaan ja rattaiden voiteluun. Varauduttava tulokseen: konkurssiin tai parhaimmillaan jonkinlaiseen menestykseen. Silloin anakin selviää, kiinnostavatko ne työt suurta yleisöä vaiko eivät.
TAI
2. Kehitettävä kilpaileva välityskanava. Unohdettava kokonaan Suomalaiset ja toimittava kokonaan omilla pelisäännöillä ja löydettävä omat vahvuudet: kun välityskanavat jäävät pois, kate on suurempi ja mahdollistaa toiminnan pienemmilläkin painosmäärillä. Sarjakuviin kokonaan keskittynyt, nopeasti ja kilpaileva nettikauppa tai jopa "kirjakerho", johon liittymällä ja kohtuullisen kuukausittaisen maksun maksamalla saisi vaikka kuukausittain pari valikoitua omakustannejulkaisua. Onhan näitä vaihtoehtoja. Toki suuren yleisön tavoittaminen on vaikeaa, mutta parhaimmillaan kohtuullisen kokoisen ostajajoukon haaliminen voi olla mahdollista.
(Jollain tapaa tätä kakkoskohdan aukkoa paikannee Kvaakin sarjakuvakauppa, jonka avautumista on odoteltu kuin kuuta nousevaa. Monilla on usko jo mennyt, mutta epäilkää vain Tuomaat. Sittenpähän näätte...
Lyhyt ote kaavailemastani markkinointipropagandasta:
"Kvaakin kaupassa ei mm. ole laisinkaan toimituskuluja ja tuotteet toimitetaan suoraan varastosta tilaajille yleensä jopa tilausta seuraavaksi arkipäiväksi suoraan postiluukkuun. Tilaa tänään kello 15 mennessä ja alppari on 95% todennäköisyydellä pehmustetussa kirjeessä ovellasi huomenna klo 12. Maksa mukana tulevalla laskulla jälkikäteen. Myynnissä oleva valikoima sisältää vain varastokappaleet, joten pitkää odotusta vaativia tilaustuotteita ei edes tarjota.
Kvaakin sarjakuvakaupan valikoima koostuu monipuolisesta otteesta suomalaisia omakustanteita sekä pienten ja suurten kaupallisia julkaisuja. Kauppaan voivat tarjota tuotteitaan kaikki suomalaiset oma-, pien- ja sarjakuvakustantajat, joilta kaupan ylläpidosta vastaava Sarjamedia Oy ostaa tuotteet varastoonsa sovituin maksuehdoin ja hinnoin. Kustantajien on myönnettävä tuotteisiin jälleenmyyjäalennus 55-45%, pienkustantajien vähintään 40% ja omakustantajien vähintään 30%. Tuotteet myydään ilman lisättyjä toimituskuluja kuluttaja-asiakkaille niiden määriteltyyn ovh-hintaan tai myöhemmin alennushintaan."
Kuka enää jaksaa lähteä minnekään Suomalaiseen, täh? Suomalaiset ostavat sarjakuvansa kolmen vuoden päästä keskitetysti Kvaakista

3. Kolmas vaihtoehto on toki vielä olemassa. Ainahan voi jatkaa kitinää ja toivoa, että jotain muutosta tapahtuu. Ei sitä tapahdu.