Kirjoittaja Aihe: Kirjavälitys ja Suomalainen kirjakauppa  (Luettu 113039 kertaa)

0 jäsentä ja 7 Vierasta katselee tätä aihetta.

echramath

  • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 433
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #30 : 23.09.2007 klo 11:32:33 »
Tässä tulee mieleen sekin, että Amazon myy enimmäkseen kaikkea vähemmän suosittua. Toki suosittuja tuotteita myydään eniten, mutta niiden osuus on yllättävän pieni ja firman tuloksen kannalta on oikeasti merkittävää, että niillä on myydä ties mitä kummallista. Tästä oli jotain lukujakin, joita en tietenkään muista/löydä. Fyysisen pienen kirjakaupan suhteen tilanne on automaattisesti murheellisempi - mutta kun täällä Tampereella on Akateeminen ja Suomalainen lähes vierekkäin, vertailu on helppoa ja oikeastaan en keksi mitään syytä mennä jälkimmäiseen ollenkaan. Kirjatorista lie turha puhuakaan sarjakuvakauppana, sieltä voi ostaa alennuksessa olevia Tinttejä.
I've got 99 problems, but luftballons ain't one.

tomu

  • Jäsen
  • Viestejä: 451
  • the book is good but misunderstood
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #31 : 23.09.2007 klo 11:51:44 »
heh! Aika hyvä sketsi.

Öö, ei tää nyt näinkään mene. Meillä on kyllä ihan joka pirun keino käytössä jakelun ja myynnin suhteen. Yrität kai Mikko vetää jotain rajaa snobailun ja kunnon"rehdin" diy-menon välillä. Tämä on perseestä, koska tässä ei sellaista rajaa ole. On vaan eri kokoisia pyrkimyksiä. Omakustantamisen "rehti meininkikin" on kyllä aika harhaa... tekemisen intoa toki on ja se on hyvä juttu - sen takaa paljastuu usein laiskuutta, huolimattomuutta, näkemyksen puutetta ja silkkaa paskaa! Ei kannata siis valittaa, jos joku pyrkii tekemään julkaisunsa laajemmalle yleisölle. En nyt ihan suoraan kyllä rinnastaisi vaikka Aseman julkaisuja jonkun ö-luokan rivibändin demoihin. On tässä nyt hei vähän eri kalibeerit kyseessä. Vaikket sisällöstä henkilökohtaisesti pitäisikään, et voi kieltää etteikö Suomessa tehtäisi korkeatasoista sarjakuvaa.

Erona vielä tähän sun visioon on se, että tilanne ennen kuin Suomalainen on ostanut suurimman osan yksittäisistä kirjakaupoista, oli paljon parempi. Silloin pystyttiin asioimaan ihan näkyvän henkilön kanssa, esittelemään tuote jne.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 816
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #32 : 23.09.2007 klo 12:06:42 »
Kyse ei kuitenkaan ole mistään ihmisoikeuksista tai jonkun velvollisuudesta tehdä jotain. Kukin pyörittää yrityksiään kuten parhaaksi näkee ja jos joku ei halua toisen julkaisuja myydä, on julkaisijan ideoitava jotain muuta vaikka tuntuisi epäreilulta.
Kukin ei pyöritä yrityksiään miten parhaaksi näkee, vaan lakien puitteissa. Suomalainen-Kirjavälitys -putki toimii ainakin päällisin puolin laillisesti, mutta se muistuttaa monopolia ja kartellia, jotka taas on Suomen yrityislaissa kiellettyjä.

Keskittyminen ei ole "tosiasia joka on vain pakko hyväksyä" eikä se ole kenenkään etu. Ei lukijoiden, ei tekijöiden, ei kustantajien eikä kirjallisen kulttuurin. Kartellin sisällä toimijoiden etu se on, mutta voi kääntyä tekijäänsä vastaan.

Suomalainen ja Kirjavälitys EY-tuomioistuimen tutkintaan!

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #33 : 23.09.2007 klo 12:10:27 »
Musiikkibisnes ei minua kiinnosta, se on luonteeltaan totaalisen erilaista. Jos on bändi, on kavereita, harjoittelupaikka, kuulijoita - verkosto.

Sarjakuvantekijä työskentelee yksin, eikä niin työvaltaisessa harrastuksessa jengin kanssa luuhaamaan ehtisikään. Sarjakuvanopiskelijoista suurin osa on hiljaisia, vetäytyviä, epäsosiaalisia ja epäaggressivisia. He ovat kotoisin usein Vieremältä tai vastaavasta erämaasta, jossa piirtelijällä ei ole yhtään samaharrasteista kaveria. Heillä ei ole mitään muuta tekemistä, joten he kehittyvät tarinankertojiksi ja piirtäjiksi. Heillä ei ole verkostoa jonka kautta levittää tuotettaan. He eivät ole koskaan kuulleet kenenkään innostuvan että "hei, tuo kannattaisi julkaista".

Jos ihmeen kaupalla pääsee niin pitkälle että teos painetaan, sukulaiset, koulukaverit, inttikaverit ja ystävät eri puolilla Suomea eivät löydä sitä vaikka kyselevät. "Joo ei meillä ole tämmöistä edes Helsinginpään listalla että ei pysty tilaamaankaan." (suom.huon.)

Masentaa tosissaan kun ei ole mitään keinoa viedä upeita teoksia tarjolle. Festareilla on lähinnä dragigoomista ottaa yhteyksiä alan vaikuttajiin, rinnalla juosten, häviämään tuomittuna, kun toisella on ilmiselvästi kiire päästä korjailemaan edellisillan kivailua eikä mikään vois vähempää kiinnostaa kuin joku röpellysnivaska.

Eikö Tampereen festari voisi kunnostautua ja perustaa kykykatsastuspöydän (Angoulêmessa on huone) jossa muutama kustantajien edustaja vuorotellen silmäilisi pari tuntia lauantai-iltapäivällä sarjakuva-alalle haaveilevien töitä ja kertoisi mistä kannattaa kohentaa, ja lykkäisi käteen valmiiksikopiodun ohjeiston yhteystietoineen, miten tarjota sarjakuvajulkaisua millekin kustantamolle?

pertti jarla

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 915
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #34 : 23.09.2007 klo 12:20:24 »
Sarjakuvanopiskelijoista suurin osa on hiljaisia, vetäytyviä, epäsosiaalisia ja epäaggressivisia. He ovat kotoisin usein Vieremältä tai vastaavasta erämaasta, jossa piirtelijällä ei ole yhtään samaharrasteista kaveria. Heillä ei ole mitään muuta tekemistä, joten he kehittyvät tarinankertojiksi ja piirtäjiksi.

Miten paljon luulisitte, asiantuntijat, että sarjakuvantekijän persoona ja sen näkyvyys vaikuttaa myyntiin? Tuntuu että tekijät, joilla ei ole mitään vakkarisarjaa tai -hahmoa, voivat "brändätä" vain itsensä. Jos suurelle yleisölle tuntemattomalta tekijältä tulee mihinkään tunnettuun sarjaan kuulumaton sarjakuva, kirjakaupan sisäänostajalla ei ehkä ole mitään mistä innostua? (Pelkään että laadukas sisältö ei kirjakauppahommissa riitä) Eli pitäisikö henkilökulttiakin ja muuta propagandaa yrittää rakentaa jakeluideoiden lisäksi?
« Viimeksi muokattu: 23.09.2007 klo 12:24:59 kirjoittanut pertti jarla »
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti

Asko AA

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 677
  • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #35 : 23.09.2007 klo 13:04:31 »
Kaupallisen kustantajan edustajana totean useiden levityksen ongelmien pätevän myös ns. bulkkiviihteeseen. Mekin olemme sillä hankalammalla puolella, jossa julkaisu pitää saada hyllyyn monen välikäden kautta ja joka vaiheessa ikään kuin hyväksyttää ihmisillä, jotka näkevät siinä piilevät arvot eri lailla. Näitä ovat oletukset kohderyhmästä, formaatin sopivuudesta ja brändin (tekijä/hahmo/logo) houkuttavuudesta. Tuttuus rulettaa joka kohdassa, ja epätietoisuus kostautuu ylivarovaisina ratkaisuina.

Tekijöiden jälkeen ensimmäinen suodatin on tietysti toimitus ja julkaisukohtainen toimittaja, sitten oma markkinointi, sitten lehti/kirjavälitys, sitten kirjakauppa ja vasta sitten ostaja saa viimeisen sanan. Mikä tahansa lenkki tässä ketjussa voi heittäytyä penseäksi ja haluttomaksi julkaisulle jo ennen kuin lukijan mielipidettä tiedetään. Painosmäärät, levityspisteiden tiheys ja hyllyssä olevien kappaleiden luku määrittyy välivaiheissa, jotka ovat kiusallisen arvoituksellisia tehdessään pikaisia päätöksiä tuhansista nimikkeistä. Perusteita ei välttämättä saa koskaan tietää, varsinkin jos menekkiä ei ole saanut testatuksi tarpeeksi edustavan tarjolla olon kautta.

Muuttuneiden tai kokonaan uusien konseptien saaminen läpi on juuri tällä hetkellä hyvin piukeaa verrattuna parin vuoden takaiseen tilanteeseen, kun Viivi ja Wagnerin ja B. Virtasen menestys veti perässään laajemman sortimentin niin kotimaista tuotantoa kuin muutakin albumimuotoista sarjakuvaa. Sen muun tavaran suhteen on nyt "viisastuttu" ylivarovaisuuden suuntaan. Rautakirjakin on vaihteeksi harventanut lehtipistejakelua.

Sarjakuvalehdet ja pokkaria ohuemmat taskulukemistot ovat tässä jakelussa jo hävinneet formaattisodan jo 1990-luvulla. Korkkaria ei olisi enää olemassa, jos lehtihyllyjen piiloon jäänyttä pikkulehteä ei olisi nostettu Aku-taskarien rinnalle ja kotimaisina versioina jopa kirjakauppoihin ja kirjastoihin. Nyt mangat ovat tehneet saman, mutta meni senkin potentiaalin hakuun vuosia, varsinkin vanhakantaisella jakelulla, jossa ilmiötä vieläkin epäillään yhtä ohimeneväksi kuin Turtlesin kaltaiset markkinabuumit. A4-albumilla on edelleen menestyksensä, mutta siinäkin on häkellyttävän iso kuilu kirjakauppojen alelaareihin kasautuviin alppareihin.

Markkinalähtöisen jakelun yksipuolistuminen tai portinvartijoiden tuntosarvien puutuminen onneksi näyttäytyy nopeasti diy-kulttuurin ja vaihtoehtoisen julkaisutoiminnan rikastumisena. Kuten musiikissa ja elokuvissakin: tekeminen monipuolistuu, vaihtoehdot rikastuvat ja taso nousee, kun luovuutta ei valjasteta hittimuotteihin. Helsingin Sarjakuvafestivaalin pienlehtitaivas ja alakerran markkinatori olivat ilahduttava todiste. Voi vain toivoa, että kaupallinenkin heiluri heilahtaisi sen voimalla taas toiseen suuntaan.

Vaihtoehtoiset, suoremmat jakelun ja myynnin muodot näyttäisivät kuitenkin ehtivän ensin apajille.
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

Mikko A

  • Jäsen
  • Viestejä: 343
  • ostan omakustanteita - uudet & vanhat - tarjoa!
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #36 : 23.09.2007 klo 14:13:04 »
Ei kannata siis valittaa, jos joku pyrkii tekemään julkaisunsa laajemmalle yleisölle. En nyt ihan suoraan kyllä rinnastaisi vaikka Aseman julkaisuja jonkun ö-luokan rivibändin demoihin. On tässä nyt hei vähän eri kalibeerit kyseessä. Vaikket sisällöstä henkilökohtaisesti pitäisikään, et voi kieltää etteikö Suomessa tehtäisi korkeatasoista sarjakuvaa.

Sketsi viittaus koskikin sitä että asia rinnastettiin ihmisoikeuksiin, se ei liittynyt muuhun sisältöön. Oikein asetetut quotet ehkä olisi selventänyt. Se rinnastus mielestäni on edelleen huvittava näkemys, ellei jopa hölmö ottaen huomioon mistä ihmisoikeuksissa yleensä on kysymys.
Musiikkiesimerkissä en rinnastanyt Ö luokan demoihin, vaan nimenomaan tilanteeseen jossa kotimaista tai ehkä jopa kansainvälistä huippua edustava tekele (niin ulkoisesti kuin sisällöllisesti) ei pääse jakeluun, koska ei ole kenties oikean tahon julkaisema tai kuulostaa liian riskialttiilta ison jakelijan mielestä. Ja veikkaisin että keijon näkemyksen vastaisesti, ei noita aggressiivisia ja ulospäinsuuntautuneita rokkikukkoja niin loputtomasti ole, vaan moni musiikintekijä on hiljainen nörtti johon pätee sama tarina kuin keijon esittämä piirtäjän prototyyppiin(?).

Suomalaisen sarjakuvan tasoa (aikaisemminkin mainittu Asema mukaan lukien) en ole mielestäni kyseenalaistanut missään viestissä. Jossain sivulauseessa vain maininnut sen olevan minusta "marginaalista" & "vaihtoehtoista" suhteessa johonkin kaupalliseen ja perinteisesti massoihin vetoavaan.

Mitä tulee siihen, onko kaikki mahdolliset levityskeinot käytössä, en tietenkään voi tietää tätä ellei siitä erikseen mainita. Aikaisemmissa viesteissä oli lähinnä kerrottu että mihin ei suostuta lähtemään (hylkäämällä potentiaali) ja mihin ei nyky tilanteessa pystytä. Sen ulkopuolelle jäävä on ihan arvailun varassa ja ainoa tapa arvailla on jos mulkaisee esim. Aseman sivuilla olevan jälleenmyyjien listan. Tuntuu oudolta ettei sen enempää ole listattu. Luulisi tavalla tai toisella julkaisujen päätyvän edes alan liikkeisiin (vaikka sarjakuvaliikkeet perinteisesti on nekin nihkeitä ottamaan sarjakuvaa ;) ) tai muutamiin isompien kaupunkien yksityisiin kirjakauppoihin/divareihin. Vrt. vaikka itse esimerkkinä käyttämäni Lahti, jossa myös kotimaista sarjakuvaa myyviä liikkeitä on. Kritiikki on kohdistettu Asemaan ihan sen vuoksi että yrityksen pyörittäjä oli se joka tuon artikkelin kirjoitti.
« Viimeksi muokattu: 23.09.2007 klo 14:14:59 kirjoittanut Mikko A »

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #37 : 23.09.2007 klo 15:01:01 »
Sketsi viittaus koskikin sitä että asia rinnastettiin ihmisoikeuksiin, se ei liittynyt muuhun sisältöön. Oikein asetetut quotet ehkä olisi selventänyt. Se rinnastus mielestäni on edelleen huvittava näkemys, ellei jopa hölmö ottaen huomioon mistä ihmisoikeuksissa yleensä on kysymys.
YK esittää ihmisoikeudet kyllä laajemmin kuin sinä:
Lainaus
22 artikla. Kullakin henkilöllä on yhteiskunnan jäsenenä … sivistyksellisiä oikeuksia, jotka ovat välttämättömiä hänen ihmisarvolleen ja hänen henkilöytensä kehittymiselle.
26 artikla. 1. Kullakin henkilöllä on oikeus opetukseen. …
2. Opetuksen on pyrittävä ihmishengen täyteen kehittämiseen …
27 artikla. 1. Kullakin henkilöllä on oikeus vapaasti osallistua yhteisön sivistyselämään, nauttia taiteista sekä olla osallisena tieteen edistykseen ja siitä johtuviin etuihin.
2. Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaan, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.

Ja miksikähän tuppaat mulle tuommoisia näkemyksiä joita en ole esittänyt:
Lainaus
Ja veikkaisin että keijon näkemyksen vastaisesti, ei noita aggressiivisia ja ulospäinsuuntautuneita rokkikukkoja niin loputtomasti ole, vaan moni musiikintekijä on hiljainen nörtti johon pätee sama tarina kuin keijon esittämä piirtäjän prototyyppiin(?).
Musiikkia voidaan nykyisin tehdä yksinkin mutta tyypillistä se ei ole.

Juha Kouvalainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 516
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #38 : 23.09.2007 klo 15:09:03 »
Olen seurannut mielenkiinnolla tätä keskustelua ja sympatiseeraan Rannan alkuperäistä avautumista.

Toki asian voisi ohittaa olankohautuksella ja todeta, että tämä on se maailma missä pelataan ja näillä pelisäännöillä vaihtoehtosarjakuvalle tai pienempien kustantamoiden tuotoksille ei ole markkinoita, sillä jos olisi niin tilanne ei olisi tämä. Ja Suomalaisen kirjakaupan valinnat ovat täysin perusteltuja eivätkä he halua sellaista paatosta hyllyynsä mikä ei myy massoja ja muodostu kannattavaksi.

Mutta kuten jo Ranta itse perusteli, eihän se näin mene.

Tilanne on itse asiassa täysin sama esim. sanomalehtisarjakuvien julkaisussa: siellä vain Kirjavälitys on syndikaatti ja Suomalainen sarjaa julkaiseva lehti, jota ei varsinaisesti kiinnosta miten suppea sarjakuvasivun valikoima on tai mitä se käsittää. Tärkeintä, että sarja on syndikaatilta helposti ja halvalla saatu Karvinen tai Masi, koska sitä kaikki haluavat ja muuta ei ole olemassakaan tai jos onkin niin ainakaan se ei ketään kiinnosta. Ja tämän päätöksen tekee yleensä yksi jamppa, joka ei tiedä sarjakuvista mitään.

On kuitenkin ihan turha kuvitella, että marginaaliporukan kitinä vaikuttaisi millään tavalla niin Suomalaisen kirjakaupan sarjakuvakustanne kuin sanomalehtienkään julkaisupoliittisiin valintoihin. Ne toimivat valitsemillaan arvoilla ja nyt ne arvot vain sattuvat olemaan sellaiset, että toiminnan on tuotettava rahaa eikä tuettava minkään alakulttuurin monipuolisuutta.

Tai vaikka sarjakuvahyllyn laajentaminen käsittämään suomalaisten pienkustanteiden koko kirjon saattaisikin olla yllättäen jopa kaupallisesti toimiva veto, riskiä ei haluta ottaa, koska asiaan on jo ennakolta asennoiduttu siten, että kaikki muu kuin kirjavälityksen kautta tuleva materiaali on harrastelijoiden räpellystä: Kirjavälitys toimii sensuurina, joka karsii pois sellaiset julkaisijat, joilla ei ole paukkuja painattaa tuhansia kappaleita vähintään kymmenistä eri nimikkeistä.

Asiasta voi kuitenkin kirjoitella miten paljon haluaa, mutta tilanne ei muutu miksikään, ellei sille itse jotain tee. Vaihtoehdot ovat:

1. Jos haluaa tuotteensa Suomalaisen hyllyyn, on pelattava sen asettamilla säännöillä ja siirryttävä pienkustantamisesta ammattimaiseen kustantamiseen. Painettava kymmenistä nimikkeistä tuhansien painoksia ja tarjottava niitä Kirjavälityksen kautta Suomalaiselle samaan tapaan kuin suuremmatkin tekevät. Otettava lainaa ja riskejä ja pantava rahaa mainontaan ja rattaiden voiteluun. Varauduttava tulokseen: konkurssiin tai parhaimmillaan jonkinlaiseen menestykseen. Silloin anakin selviää, kiinnostavatko ne työt suurta yleisöä vaiko eivät.

TAI

2. Kehitettävä kilpaileva välityskanava. Unohdettava kokonaan Suomalaiset ja toimittava kokonaan omilla pelisäännöillä ja löydettävä omat vahvuudet: kun välityskanavat jäävät pois, kate on suurempi ja mahdollistaa toiminnan pienemmilläkin painosmäärillä. Sarjakuviin kokonaan keskittynyt, nopeasti ja kilpaileva nettikauppa tai jopa "kirjakerho", johon liittymällä ja kohtuullisen kuukausittaisen maksun maksamalla saisi vaikka kuukausittain pari valikoitua omakustannejulkaisua. Onhan näitä vaihtoehtoja. Toki suuren yleisön tavoittaminen on vaikeaa, mutta parhaimmillaan kohtuullisen kokoisen ostajajoukon haaliminen voi olla mahdollista.

(Jollain tapaa tätä kakkoskohdan aukkoa paikannee Kvaakin sarjakuvakauppa, jonka avautumista on odoteltu kuin kuuta nousevaa. Monilla on usko jo mennyt, mutta epäilkää vain Tuomaat. Sittenpähän näätte...

Lyhyt ote kaavailemastani markkinointipropagandasta:

"Kvaakin kaupassa ei mm. ole laisinkaan toimituskuluja ja tuotteet toimitetaan suoraan varastosta tilaajille yleensä jopa tilausta seuraavaksi arkipäiväksi suoraan postiluukkuun. Tilaa tänään kello 15 mennessä ja alppari on 95% todennäköisyydellä pehmustetussa kirjeessä ovellasi huomenna klo 12. Maksa mukana tulevalla laskulla jälkikäteen. Myynnissä oleva valikoima sisältää vain varastokappaleet, joten pitkää odotusta vaativia tilaustuotteita ei edes tarjota.

Kvaakin sarjakuvakaupan valikoima koostuu monipuolisesta otteesta suomalaisia omakustanteita sekä pienten ja suurten kaupallisia julkaisuja. Kauppaan voivat tarjota tuotteitaan kaikki suomalaiset oma-, pien- ja sarjakuvakustantajat, joilta kaupan ylläpidosta vastaava Sarjamedia Oy ostaa tuotteet varastoonsa sovituin maksuehdoin ja hinnoin. Kustantajien on myönnettävä tuotteisiin jälleenmyyjäalennus 55-45%, pienkustantajien vähintään 40% ja omakustantajien vähintään 30%. Tuotteet myydään ilman lisättyjä toimituskuluja kuluttaja-asiakkaille niiden määriteltyyn ovh-hintaan tai myöhemmin alennushintaan."

Kuka enää jaksaa lähteä minnekään Suomalaiseen, täh? Suomalaiset ostavat sarjakuvansa kolmen vuoden päästä keskitetysti Kvaakista :P

3. Kolmas vaihtoehto on toki vielä olemassa. Ainahan voi jatkaa kitinää ja toivoa, että jotain muutosta tapahtuu. Ei sitä tapahdu.
« Viimeksi muokattu: 23.09.2007 klo 15:12:57 kirjoittanut Juha Kouvalainen »

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #39 : 23.09.2007 klo 15:37:01 »
Nuo uudet pienkustanteita myyvät nettisivut on tulevaisuuden juttu, mutta vain jos kaikki tuuppaa omakustanteensa sinne myyntiin. Jokaisen on ihan turha erikseen kiikuttaa kenkäkauppoihin sarjakuviaan myyntiin, mutta jos omakustanteita myyvä nettiosoite saadaan leviämään, asia on ihan toinen. Sivustoista pitää yksinkertaisesti tehdä niin toimivia ja suosittuja että Suomalaisesta soitetaan ja pyydetään lähettämään teoksia heidänkin hyllyynsä.
Word.

Minäkin panen toivoni pikemminkin uusiin luoviin ratkaisuihin, nettiin, yhteisöllisyyteen ja puskaradioon kuin siihen että ketjun otsikossa mainitut yritykset muuttaisivat toimintatapojaan.

Jos alan toimijat (tarkoitan pienkustantajia laidasta laitaan) olisivat niin yksimielisiä kuin miltä asia tässä ketjussa vaikuttaa, saattaisi ehkä olla mahdollista tehdä yhdessä jotain.

Jo vitisen vuotta sitten muuan kustantaja pyrki keskittämään myyntiään (suoramyynnin kustannuksella) Akateemiseen juuri siitä syystä että kyseisessä kaupassa nähtäisiin että tuotteita kannattaa ottaa myyntiin. Tuolloin en oikein ymmärtänyt sitä logiikkaa... Suomalainen kirjakauppa on todellakin viheliäinen (olen kuullut siitä pelkkää pahaa ja negatiivisia kokemuksiakin on omasta takaa riittävästi). Se haitta mitä SKK nykyään aiheuttaa sarjakuvaksi kutsutulle kulttuurille alkaa olla jo merkittävä ja käsinkosketeltava.

Kenties siellä herättäisiin jos jouduttaisiin tilanteeseen jossa SKK joutuu jatkuvasti myymään kyselijöille eioota. Nyky tilanteessa tuskin yksittäisen kaupan yksittäisen myyjän kokemukset jonkun kotimaisen tekijän albumin kyselemisestä kantautuvat pääkallonpaikalle portinvartijan korviin.

Tilanne on toki ymmärrettävä juuri liiketaloudellisten näkökohtien kautta. Sarjakuvat ovat liian halpoja tuotteita SKK:lle. Ajatus siitä että nk. sarjakuvayleisö, jota on paljon, ostaisi pelkästään sarjakuvia on kuitenkin naurettava. Eli näkisin että samalla kun SKK ylenkatsoo sarjakuvasta kiinnostuneita asiakkaitaan se menettää suuren osan myös muusta kuin näiden sarjakuvatuotteiden myynnistä. (Joku täällä totesikin, että ei ole paljon syitä asioita ko. kaupassa)
Tietenkin muutos vaatisi ajattelutavan muutosta SKK:ssa. Koko idea erillisestä nurkkaan runtatusta sarjakuvahyllystä kielii lähinnä Kekkosen kauden aikaisesta liiketaloudellisesta vainusta.

Toisin tähän Kvaain keskusteluun kuitenkin vielä muutaman näkökulman jota ei ole vielä mainittu:
1. Suomalainen sarjakuvakirja tai omakustannesarjakuva on suurin piirtein yhtä venyvä käsite kuin manga. Se kattaa kaiken laidasta laitaan. Se mikä pätee yhteen tuotteeseen ei päde toiseen (kaikkiin). Tämä ei ole este yhteistyölle kunhan tosiasian ymmärtää ja hyväksyy.
2. Kotimaisen sarjakuvankin markkinaan pätee jossain määrin sama sääntö kuin kaikkeen muuhun kuluttamiseen. Tarjonta vaikuttaa kysyntään. Jos (ja kun) on ideana kasvattaa kokonaiskysyntää, pitää hyväksyä se, että markkina kyllästyy silloin tällöin. Kun markkinat ovat tukossa eivät edes kaikki laadukkaat tuotteet ole kustantajalleen kannattavia.
Kun olen laskenut nimikemääriä olen havainnut että kasvu tapahtuu aaltomaisesti. Esimerkiksi kotimaisten tekijöiden albumien tuotannossa oli edellinen selkeä piikki ja kyllästymisvaihe heti 90-luvun puolivälin jälkeen. Ihan viime vuoden numerotietoa mulla ei ole, mutta siellä 60:n pinnassa se nimikemäärä nyt pyörii. Päälle vielä omakustannelehdet. Jos ajatellaan että kaupan pitäisi pitää esillä myös edellisen vuoden tuotteita, puhutaan jo valtavasta mällistä kirjoja.
« Viimeksi muokattu: 23.09.2007 klo 15:58:49 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 816
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #40 : 23.09.2007 klo 18:01:42 »
Eikö Tampereen festari voisi kunnostautua ja perustaa kykykatsastuspöydän (Angoulêmessa on huone) jossa muutama kustantajien edustaja vuorotellen silmäilisi pari tuntia lauantai-iltapäivällä sarjakuva-alalle haaveilevien töitä ja kertoisi mistä kannattaa kohentaa, ja lykkäisi käteen valmiiksikopiodun ohjeiston yhteystietoineen, miten tarjota sarjakuvajulkaisua millekin kustantamolle?
Idea pantiin jo liikkeelle. Ongelma vain on se mikä kaikessa muussakin: kuka tuon ottaisi hoitaakseen? ("Grönlund" ei tällä kertaa ole oikea vastaus.)

Suomalaisen sarjakuvan tasoa (aikaisemminkin mainittu Asema mukaan lukien) en ole mielestäni kyseenalaistanut missään viestissä. Jossain sivulauseessa vain maininnut sen olevan minusta "marginaalista" & "vaihtoehtoista" suhteessa johonkin kaupalliseen ja perinteisesti massoihin vetoavaan.
Ehkä närää herätti se, että mitä hittoa on "perinteisesti massoihin vetoava sarjakuva"? Nimikkeitä voi aina heitellä, mutta jos aikoisi tehdä ja julkaista uuden "perinteisesti massoihin vetoavan sarjakuvan" niin mistä sen tunnistaa?

Aseman sarjakuviin verrattuna 'pieneläimestä kertova sarjakuva joka loppuu aina samaan vitsiin' ei kuulosta hittituotteelta. Mutta toisin on.

sebastian

  • Jäsen
  • Viestejä: 173
  • En ole nero
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #41 : 23.09.2007 klo 18:17:02 »
Omat kokemukseni:

Tärkeintä myynnille ei ole että teos on esillä kirjakaupoissa, vaan että ihmiset ovat tietoisia teoksen olemassaolosta ja sen sisällöstä. Ja koska pienkustantajalla ei ole varaa kuin marginaaliseen mainontaan ja markkinointiin, näkyvyyttä saa käytännössä vain sanomalehtien ja mahdottomalla tuurilla tv-ohjelmien kautta - teosta arvostellaan, tekijää haastatellaan jne. Ja harvemmin riittää yksi haastattelu, niitä pitäisi olla KYMMENIÄ. Tässä taas pienkustantaja törmää kolmeen ongelmaan: 1) medioiden kaupallistumiseen ja mediakonsernien kasvavaan kokoon, 2) kulttuuritoimitusten linjaan sekä 3) kulttuuri/taidealaan sisäiseen kilpailuun.

1) medioiden kaupallistuminen ja mediakonsernien kasvu:
Se joka mainostaa paljon, saa helpommin ja näkyvämmin palsta- ja ohjelmatilaa. Miksi antaa näkyvyyttä toimijoille, jotka eivät tuo sinulle rahaa? Mediakonsernien kasvu tarkoittaa taas sitä, että toimii monilla aloilla: yhdellä konsernilla on tv-kanavia, sanomalehtiä. kustannustoimintaa, .... Ja tietenkin on konsernin näkökulmasta parempi, että oma sanomalehti arvostelee näyttävästi saman konsernin uusia teoksia, kuin että antaisi paljon tilaa kilpailevien toimijoiden teoksille. Raha ratkaisee. Ja kun sama konserni omistaa useita lehtiä, arvostelut ja lehdistötiedotteet menevät yhden kanavan kautta sisään - jos siinä tulee stoppi, arvostelu tai "uutinen" ei tule mihinkään konsernin lehteen.

2) kulttuuritoimituksen linja.
Lehtien kulttuuritoimitukset ovat pienet, ja niiden pomoilla on oma, usein vahva, näkemyksensä siitä, mistä pitää kirjoittaa ja mistä erityisen paljon. Harvoilla on sarjakuva ykkössijalla. Eikä kulttuuritoimituksen kokonaiskompetenssi kata koko taide/kulttuurikenttää, eli ei yksinkertaisesti ymmärretä miten hyvä toimitukseen lähetetty arvostelukappale itse asiassa on, jos on. Ei ole ammattitaitoa arvostella sarjakuvaa. Kulttuuritoimittajat ovat myös vain ihmisiä omine kiinnostuskohteineen, ja kirjoittavat mieluummin kahden sivun jutun sunnuntainlehdessä suosikkikirjalijastaan, joka sattuu olemaan 90-vuotias norjalainen postmoderni feministirunoilija, joka kirjoittaa miesten ylivallasta vammautuneen albinohylkeen näkökulmasta.

3) kilpailu.
Näkyvyyttä arvostelujen ja haastattelujen muodossa haluavat sarjakuvapienkustantamoiden lisäksi myös isot kustantamot, isot kulttuuri-instituutiot kuten Kansallisooppera, baletti, Kansallisteatteri, festivaalit, museot, muiden alojen pienet toimijat kuten teatterit, tanssi, galleriat, bändit, muun kirjallisuuden pienkustantajat, performanssien esittäjät jne jne jne... Sen lisäksi että julkaisee vitun hyviä sarjakuvia pitää siis olla sitkeä ja omata kovat kyynärpäät.

Jos saisin valita, olisiko sarjakuvastani (olettaen että se olisi suomeksi) 20 kpl kaikissa Suomen kirjakaupoissa ja esillä kaikkien näyteikkunassa vai albumistani sivun myönteinen arvostelu+haastattelu Hesarissa sekä olisin vieraana jossain hyvin suositussa tv-ohjelmassa, valitsisin ehdottomasti jälkimmäisen. Eli näkyvyys, näkyvyys ja näkyvyys. Kun se vaatii ihan oikeasti ihan helkkarin paljon duunia, että edes potentiaalisimmat asiakkaasi saisivat tietoisuuteensa, että hei, tää tyyppi on tehnyt tällaisen jutun mistä varmasti tykkäisin.

Parasta mitä sarjakuvakirjan tekijälle voi tapahtua on, että joku keskeinen mediapersoona jolla on oma tv-ohjelma tai paljon tilaa jossain lehdessä ihastuu sarjakuvakirjaan ja kirjoittaa/puhuu siitä. Tai että sisältö sattuu olemaan jotain sellaista tai olemaan sellainen, että nousee valtakunnallisten medioiden uutiskynnysten yli. Mutta se on taas ihan tuurista kiinni.

En osaa siten antaa muita neuvoja kun että 1) tehkää parempia sarjakuvia ja 2) tehkää enemmän työtä sen eteen, että saatte näkyvyyttä. Sen jälkeen jakelu tuntuu pieneltä ongelmalta.

Minulla on Ruotsin valloituksessa toinen askel meneillään, voin raportoida myöhemmin syksyllä, oliko sillä vaikutusta myyntiin. Minusta on tärkeää, ettei katkeroidu ja ala syyttää eri tahoja (vaikka se olisikin osittain oikeutettua) huonosta menestyksestään, vaan että saa tämän käännettyä positiiviseksi energiaksi jonka tuloksena on parempia sarjakuvia ja niille enemmän näkyvyyttä.

Sebastian

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #42 : 23.09.2007 klo 18:36:33 »
Tällä hetkellä on eteviä tekijöitä jotka eivät tee koska eivät saa julkaistua.

On hyviä jo tehtyjä sarjakuvia joita ei paineta koska niitä ei voi myydä.

On kansainvälisesti arvioiden laadukkaita painettuja sarjakuvajulkaisuja joita ei myydä koska ostaja ei tiedä niitä olevan ja vaikka tietäisi, ei tiedä mistä ostaa.

Tulevaisuus on siis valoisampi kuin nykyisyys kunhan S****alainen KK ja se toinen jarru saadaan ohitettua.

Se mikä minua kiinnostaa, on että kun etevät tekijät saisivat töitään julki, vielä etevämmät rohkaistuisivat tuottamaan, ja sitten sarjakuvailmaisu jalostuisi paitsi ilmaisun myös sisältönsä puolesta ohi tylsän kirjallisuuden ja elokuvan. Ihan tosi.

Tähän euforinen hymiö.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 816
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #43 : 23.09.2007 klo 18:47:36 »
Sebastianilla on oikeita pointteja. Mulla ei omakohtaista kokemusta ole, mutta vuosien varrella on tullut kuunneltua useita pienkustantajia, ja kaikilla on samat ongelmat.

Omakustantajan kannalta lehtikritiikit ja palkinnot voi olla hyvä juttu, mutta niillä ei ole mitään merkitystä pienelle kustantamolle jonka jakelu on kunnossa mutta tarvittaisiin lisätilauksia normaalin hyllytäytön sijaan. Divarit ja kirjakaupat ostaa sen 1-2 kpl eikä enempää. (Tai saavat Kirjavälitykseltä ilmaiskappaleen ja myyvät sen, eivätkä tilaa uutta tilalle vaikka sopimus niin määrittää). Kustantaja ei jää tappiolle mutta ei myöskään saa leipää suuhunsa.

Juuri nyt Hesarin lukijapalstallakin keskustellaan tekijänoikeuskorvauksista, ja osa ihmisistä tuntuu oikeasti luulevan että taiteilijaksi ryhdytään koska halutaan julkkikseksi. Medianäkyvyys valitettavasti tarkoittaa pelleksi ryhtymistä, kännissä räyhäämällä kansan lemmikiksi.

PetriT

  • Jäsen
  • Viestejä: 68
Vs: "Tappakaa Kirjavälitys! Kuolema Suomalaiselle kirjakaupalle!"
« Vastaus #44 : 23.09.2007 klo 20:33:51 »
Kehitettävä kilpaileva välityskanava. Unohdettava kokonaan Suomalaiset ja toimittava kokonaan omilla pelisäännöillä ja löydettävä omat vahvuudet: kun välityskanavat jäävät pois, kate on suurempi ja mahdollistaa toiminnan pienemmilläkin painosmäärillä.

Juhalla on asenne kohdallaan. Avasin tällaisesta vaihtoehdosta uuden keskustelun tekijöiden puolelle: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,9004.0.html.