Historian kirjoja selaillessani kiinnitin huomioni muutamaan faktaan:
"sisällissodan arvet eivät ole tyystin parantuneet vielä tänäkään päivänä" ja "Etelä ei tunnustanut tappiotaan".
Jos kerran arvet eivät ole korjautuneet vielä tähänkään päivään mennessä, kuinka sitten länkkärisarjakuvissa, jotka juuri ajoittuvat tähän aikaan, mm. Tex Willer, Jonah Hex, Luutnantti Blueberry, entinen Ken Parker jne. näkyy sisällissodan arvet? Onko alkuperäiskustantamot/ tekijät salailleet ko. aihetta? Onko kapakkatappeluiden ja kaksintaisteluiden aiheena todellakin kitkaa tuollaisesta?
Mieleen tulee rangeripari Tex W ja Kit C, jotka juuri rajaseutua kiertävät ja käyvät useissa kylissäkin. Kun sodan jälkeen pohjoisen ja etelän kannattajat muuttivat hiukan sekaisin, voi johtua rajaseudun ravintoloiden epäjärjestys siitä. Vai pelkästään siitä, että rajaseutu on sitä aluetta, johon rikolliset tulevat molemmista maista (nyt tarkoitan Mexikoa ja Yhdysvaltoja). Willerissä olen kiinnittänyt huomiotani myös siihen, että vaikka Tex itse taisteli sisällissodassa (70- ja 80- luku on sitä täynnä), ei siihen ole jälkeenpäin palattu ollenkaan.
Luutnantti Blueberryyn on hiukan vähemmän kontaktia, mutta vaikka se kaikessa realististisuudessaan onkin aina "aidompi", kuin italo-kollegansa, en ole huomannut, että olisi palattu sisällissotaan. Tai että perheiden ja yhteisöjen välillä olisi kitkaa. Vaikka "sodan arvet eivät ole tyystin parantuneet vielä tänäkään päivänä". Ja silti Blueberryn sotakokemus oli aika rankka: vaihto etelästä perheen ja ystävien puolelta pohjoisten joukkoihin.
Jonah Hex sen sijaan palaakin jossain vaiheessa asuinalueelleen, jossa joutuukin entisten etelävaltalais- kollegoidensa tossun alle ja saa jopa kuolemantuomion, (josta kuitenkin selviää). Näinpä voisi kenties väittää Hexin olevan realistisin lännensarjakuva Suomessa julkaistuna. Ratsastaahan Hex vielä tänäpänä konfederaattien rotsi päällä. Ja pohjoisen tapettua Hexin parhaat ystävät, katosi miehestä viimeisetkin inhimillisyyden ja moraalisuuden piirteet. Eli sinänsä siellä näkyykin sodan arvet.
Ken Parkerissa taasen ei palatajuurikaan sisällissotaan, muuta kuin unissa. Mutta silloin se osoittaakin niin suurta todentuntua, että väistää itse sohvan taakse etelän tykkitulta piiloon. Parkerhan onkin realistisempi versio kilpailijastaan.
Mutta silti! Ei ihme, ettei Amerikoissa hyväksytä euro-westerniä, joka ei uskottavastikaan ole realistista heidän näkökulmastaan. Kovan sodan kokeneista päähenkilöistä lienee ainoana Hex, joka on saanut selkeästikin vaurioita sodan jäljiltä.
Olenko täysin hairahtanut? Enkö näe sitä kaikkea, mitä oikeasti tapahtuu? Vai onko euro-westernissä onnistuttu kätkemään sisällissota pois? Ja jos, niin miksi?