Työskentelin Aku Ankan palkkalistoilla huhtikuusta 2004 aina tämän vuoden alkukevääseen asti. Vaikka tein pääasiassa etätöitä Turusta käsin, kävin aina silloin tällöin lehden toimituksessa Helsingissä menoa ihmettelemässä.
Markku Kivekäs, jota toimitusreissuilla toisinaan tapasin, oli vähintään kymmenen kääkin arvoinen henkilö. Ulkomuodoltaan mörrimöykkymäinen, perinteisen toimittajan oloinen Kivekäs oli ihminen, jolla oli suuri sydän - ja valtava, käsittämätön tietomäärä Disney-tuotannosta.
Muistan, kun vuonna 2006(?) olimme toimituksen porukalla (täydennettynä ankkatietäjä T. Kyhyräisellä) vetämässä nettichattia, teemana "emme tiedä mitään, mitä emme tiedä Aku Ankasta". Ensimmäinen Kupla tai Tuutti -tietokirja oli juuri ilmestynyt. Chattaajilta tuli kysymyksiä tolkutonta tahtia; kymmeniä minuutissa.
Suurin osa kysymyksistä oli hyvin helppoja; "minkä väriset lakit ankanpojilla on", "koska tulee uutta Don Rosaa", "mikä Iineksen nimi on ruotsiksi"? Mukana chatissa oli kuitenkin joukko todellisia ankkatietäjiä, tai detaljikeppostelijoita, jotka halusivat löytää kysymyksiä, joihin toimitus ei osannut vastata.
Sellaisia ei löytynyt, pitkälti kiitos Markku Kivekkään, joka oli ehtymätön tietolähde erityisesti klassisia animaatioelokuvia ja varhaisia Disney-sarjakuvia käsittelevissä kysymyksissä. Kivekäs, joka ei tietokoneen näppäimistön ääressä niin viihtynyt, istui mielellään vähän syrjemmässä ja vastasi kysymyksiin sanallisesti. Kirjoittajaton työnjakomme toimi mukavasti: esitin kysymyksen ääneen, Kivekäs vastasi ääneen. Vaikka olen nopea kirjoittaja, oli iso työ pysyä kaikkien niiden kymmenien yksityiskohtien perässä, joita Kivekäs muististaan uudelleen ja uudelleen kaivoi.
- -
Oli suuri ilo ja kunnia saada työskennellä Aku Ankassa vielä niinä vuosina, jolloin Kivekäs oli menossa - vaikkakin verkkaiseen tahtiin - mukana. Ei vähiten siksi, että oma sarjakuvaharrastukseni alkoi juuri Kivekkään päätoimittaman Aku Ankan aikaan.
R.I.P.