Vastaukseksi jpanin parin viikon takaiseen kysymykseen ja kommentiksi vielä muille...
Ma sanoisin, että 512 megaa ei riitä, ellei sitten tosiaan ole sitä erillistä kiintolevyä scrachina käyttömuistin jatkoksi. Ja se swappaaminen hidastaa toimintaa, eli siihen ei kannattaisi kauheesti perustaa. Ite teen hommia mieluummin huonollakin nestekidenäytöllä kuin CRT-putkella. Monitori välkkyy aina ja rasittaa silmää eri tavalla kuin nestekidetyyppinen ratkaisu. Eikä tietokoneen näyttöön koskaan voi täysin luottaa printtigraffaa tehdessä, tästä pitävät huolen jo eri tekniikoiden erilaiset gamut-avaruudet.
Monitorissa ja näytönohjaimessahan ei oikeastaan ole oleellista se fyysinen koko vaan resoluutio, se montako pixeliä (täysvärisenä ja CRT:ssä hyvällä virkistyksellä) siihen mahtuu. Siispä voisi ajatella, että kahden näytön käyttö olisi järkevää kuvankäsittelyssä, varsinkin jos mielii harjoittaa valikkojumppaa ja käyttää uusia ohjelmia joissa on miljuuna kelluvalikkoa. Apple-puolellahan tämä on yleistä, mutta löytynee noita tuohon sopivia näytönohjaimia PC:llekin.
Kannattaa myös muistaa, että vektoripohjaiset ohjelmat (Illu, Freehand, Corel, yms.) on perinteisesti olleet kevyempiä käyttää, vaatineet vähemmän tehoa, mutta uudet versiot varmaan ei enää (!?). Muinoin pärjäsi hyvin 32Mt:n ja pienemmälläkin käytömuistilla. Bittikarttaohjelmat (esim. Fotari) ja etenkin niiden käytämät tasot tosiaan syövät sitä käyttömuistia. Jossain olen nähnyt suositeltavan jopa 1200dpin originaalitarkkuutta (varaa pudottaa kuvien tarkkuutta myöhemmin ja kikkailla). Myös taitto-ohjelmat (esim. InDesign) vaativat rutkasti muistia toimiakseen kunnolla.
Ilmeisesti näytönohjaimissa on eroja juuri siinä, mikä toimii paremmin/nopeammin vektorikuvilla, mikä bittikartoilla. Paras tapa olisi kellottaa itse vertailuja omalla monimutkaisella testikuvalla ja niillä ohjelmilla joita aikoo käyttää, mutta tälläiseen optimiin on hankala päästä, koska kaikkia haluamiaan koneita ei pääse välttämättä testailemaan. Ylipäätään näytönohjaimet ja ajurit ovat minusta aika persiistä. Niiden bugit ovat hankalia jäljittää koska niitä esiintyy vain tietyilla ohjelmilla tietyissä tilanteissa, eikä korjaussarjaa useinkaa saa. Omissa koneissani en ole nähnyt virheettä toimivaa näyttöä sitten ensimmäisen PC:ni. Mutta tämän asian kanssa vaan pitää oppia elämään.