Kirjoittaja Aihe: Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!  (Luettu 66243 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hazart

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 171
  • YARRRR!
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #165 : 02.07.2004 klo 15:31:57 »
Valkosella nuolityökalulla. Ellei oo muuttunu aikasemmista versioista.

Siitä siirtyy koko viiva. Haluaisin kuitenkin, että voisin siirtää pelkkää pistettä. Onko muuten mahdollista tehdä viiva pisteitä asettamalla?

 8)

tertsi

  • Vieras
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #166 : 02.07.2004 klo 15:55:09 »
aktivoi ensin viiva. Sitten menet pisteen kohdalle. valkoinen pieni neliö ilmestyy kursorin paikkeille. Klikkaa.

Ja kas, piste on muuttunut kompaktiksi eli aktivoitunut.

muistaakseni se menee noin.

Kun viiva on aktivoitu, tee valkoisella nuolella "neliö" pisteen ympärille.  Piste aktivoituu. Voit siirtää esim.nuolinäppäimillä.

Semmoinen kirja on hyvä kuin illustrator for dummies.
Mulla on se.


EDIT: muokkasin vähän ymmärrettävämpään muotoon. Tuli kirjoitettua kiireessä työn lomassa.
« Viimeksi muokattu: 03.07.2004 klo 13:53:53 kirjoittanut tertsi »

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #167 : 02.07.2004 klo 16:01:35 »
On mahdollista. Pen toolilla. Pen tool toimii siten, että suoraa viivaa tulee kun pistät vaan pisteitä. Jos haluat mutkan, niin sitten pidät hiiren napin pohjassa ja väännät sinne minne haluat.

Siis siinä pisteen siirtämisessä, niin se piste täytyy valita ensin. Eli ei riitä, että koko hoito on valittuna. Ja jos se valkoinen nuoli ei auta, niin sitten siellä on toinen työkalu, jolla sitä voi muokata ja se luultavasti löytyy muiden vektorityökalujen yhteydestä.

Kokeilin just itellä, niin kyllä sillä valkosella nuolityökalulla saa muokattua myös yksittäisiä pisteitä.
Kannattaa tarkistaa, ettei viiva oo gruupattu tms.

Äh. Tertsi ehti ensin. Mutta mäpä asensinkin Illun tässä välissä. Siks kesti.
« Viimeksi muokattu: 02.07.2004 klo 16:02:29 kirjoittanut Welzu »
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Hazart

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 171
  • YARRRR!
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #168 : 02.07.2004 klo 16:19:23 »
Kiitos teille. Kokeilen.

 8)

jpan

  • Jäsen
  • Viestejä: 68
  • Kvaak!
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #169 : 14.07.2004 klo 14:39:11 »
Pitäis hankkia tehokkaampi kone. Tarkoitus olisi kasata osiltaan korkealaatuinen kokonaisuus. Onko tietoa/ kokemuksia minkälaisia osia kannattaisi hankkia, kun tärkein tehtävä koneella on sarjakuvien työstäminen.
Näytönohjaimen lienee ainakin oltava hyvä(?)

 

kaltsu

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 869
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #170 : 14.07.2004 klo 14:57:58 »
Näytönohjaimen lienee ainakin oltava hyvä(?)

"Hyvää" näytön ohjainta ei mun käsittääkseni tarvitse kuin pelaamiseen. Sarjakuvien tekemiseen kelpaa kyllä rupuisempikin ohjain. Kunnon monitori voisi olla merkittävämpi hankinta. Ohjelmistoon kannattanee myös satsata.

Itse kyllä piirtelen ja kuvia käsittelen niin köykäsellä laitekokoonpanolla etten ehkä ole paras ihminen neuvomaan asiassa yhtään ketään. ::) Muut jatkakoot.

Rami Selin

  • Jäsen
  • Viestejä: 550
  • Uskon kaiken
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #171 : 14.07.2004 klo 15:02:56 »

"Hyvää" näytön ohjainta ei mun käsittääkseni tarvitse kuin pelaamiseen.

Kyllähän se edes auttaa myös muun grafiikan piirrossa. Atin kortit on omien kokemuksieni mukaan parempi 2D-grafiikassa.

Rami Rautkorpi

  • Has been
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 986
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #172 : 14.07.2004 klo 15:17:47 »
"Hyvät" näytönohjaimet ovat nykyään täynnä kaikenlaisia 3D-ominaisuuksia, jotka ovat täysin virattomia kuvankäsittelyssä. Eroja on kyllä muitakin, ja MikroBitin vertailuissa taitaa olla edelleenkin mukana "hyötykäyttö"-nopeustestit, joten jonkin verran varmaan kannattaa kiinnittää huomiota siihenkin puoleen.

Oleellisimmat asiat kuitenkin lienevät muistin määrä ja prosessoriteho. Monitasoiset täysvärikuvatukset syövät hurjasti RAM:ia, joten sitä koneeseen reilulla kädellä. Prosessoriteho ei ole niin tärkeää, mutta kuvien skaalaukset, pyöritykset ja kaikenlaiset suodatukset ovat sellaista raakaa numeronmurskausta, johon kuluvaa aikaa saa vähennettyä kellotaajuutta kasvattamalla.
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

O.K.

  • Jäsen
  • Viestejä: 528
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #173 : 14.07.2004 klo 15:28:23 »
Pitäis hankkia tehokkaampi kone. Tarkoitus olisi kasata osiltaan korkealaatuinen kokonaisuus. Onko tietoa/ kokemuksia minkälaisia osia kannattaisi hankkia, kun tärkein tehtävä koneella on sarjakuvien työstäminen.
Näytönohjaimen lienee ainakin oltava hyvä(?)

Jep, piirrosten työstöön riittää vähempikin näyttömuisti, ei tarvitse olla ihan kovinta kärkeä näyttiksen. Kannattaa tutkia, mistä näyttiksestä löytyy hyvä 2D-tuki. Kuten sanottua, näyttö on syytä olla hyvä, mutta kannattaa silti harkita laittaako kaikki rahansa huippu-Eizoon, kun perusduunissa välttää vähempikin.

Grafiikan työstössä yleissääntönä on että muistia niin paljon kuin vain kärsii laittaa. Photoshop esim. on muistille hyvin perso. Nykyprossut eivät perustyössä enää nikottele, joten muistin määrä ja nopeus merkitsee sitäkin enemmän. Työskentelyä helpottaa ja verisuonten pullistumia ehkäisee riittävän iso ja nopea kovalevy. Suosittelen myös kahden erillisen levyn käyttöä, toiselle levylle ohjelmat, toiselle dokumentit. Jotkut Photoshop-expertit osioivat vielä yhdeltä levyltä tilan pelkille photarin scratch-filuille ja jättävät sen muuten tyhjäksi.

Jukka Koivusaari

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 349
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #174 : 14.07.2004 klo 16:11:53 »
Grafiikan työstössä yleissääntönä on että muistia niin paljon kuin vain kärsii laittaa. Photoshop esim. on muistille hyvin perso.

 Muisti ei käytännössä uudessa koneessa edes maksa mitään. Yhtä gigaa vähemmällä ei uutta konetta ainakaan rahan takia kannata enää ottaa.

Suosittelen myös kahden erillisen levyn käyttöä, toiselle levylle ohjelmat, toiselle dokumentit. Jotkut Photoshop-expertit osioivat vielä yhdeltä levyltä tilan pelkille photarin scratch-filuille ja jättävät sen muuten tyhjäksi.

 Ja näitä varten riittävän korkea kotelo. Kotelokaan ei juuri hinnassa tunnu, että pari kolme turhaakin lisälevyaseman paikkaa voi surutta ottaa varalle.
 Peräpäähän reilusti USB-reikiä oheislaitteille, joihin kannattaa sijoittaa ne näytönohjaimesta säästynet rahat.
Pelkällä tietokoneellahan ei paljoa ilman skannereita , piirtopöytiä ja digikameroita tehdä.
----  https://huuskamuikkula.blogspot.com/

Jarmo

  • tyhmä nilkki
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 164
  • Varokaa metaforista deformaatiota.
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #175 : 14.07.2004 klo 16:28:59 »
Eikun experteillä on koko levy (tai mielummin 2 nopeaa SCSI levyä raidina) photoshopin scratchille varattuna. Mutta pääpiirteittäin ei kyllä tarvitse olla, ellei työstä monen gigan kokoista kuvaa.

Muistintarpeesta juuri keksimäni nyrkkisääntö:

Käyttikselle 100 megaa.
Photoshopille 100 megaa + työstettävän kuvan vaatima.

A4 kokoinen nelivärikuva 300dpi  vaatii n. 33 megaa,
mutta jos työskentelee useammalla kuvatasolla, vaatii saman verran/taso. Eli esim. 5 kuvan yhteenymppääminen ottaisi mieluusti 165 megaa.

Elikä normaaliin ja keskiraskaaseen käyttöön riittää hyvin 512 megaa, mikä on keskitasoisissa koneissa nykyään vakiona.

Mutta jos aikomus on työstää esim. A0 kokoisia julisteita samalla tarkkuudella, ei 2 gigaa oikein riitä.


Näytönohjaimissa on kyllä eroja, mutta ei niinkään 2D nopeudessa. Kuvan terävyyteen ja värikylläisyyteen hyvä ohjain kyllä auttaa. Ei yhtä merkittävästi kuin monitori, mutta kuitenkin. Hyvä 2D ohjain ei välttämättä ole lainkaan sama kuin hyvä 3D ohjain. En osaa suoralta kädeltä mitään ohjainta suositella, esim. ATIn ohjaimista jotkut ovat hyviä ja jotkut eivät. Jos kiinnostaa, kannattaa etsiä joku vertailu jossa myös kuvanlaatua on mitattu.

Sanoisin kuitenkin, että mikä vain rupuohjain ajaa asiansa riittävän hyvin. Ja lisäisin, että "huippuohjaimen" tuulettimen vinkuna alkaa aika pian ärsyttämään.


Näytöistä kehtaisin suositella Samsungin CRT-malleja. Hyvä valmistaja nykyjään, edullisia testivoittajia. Omaan 19" pompulaani olen oikein tyytyväinen.

Litteitä ei oikein malttaisi ehdottaa, ellei rahaa tursua joka puolelta, tai tilasta ole tukahduttava pula. 15" litteän hinnalla saa 19" perinteisen ja jää vielä satanen ylikin.

Jonkinlaiseen (DVD-RW?)  varmistussysteemiin kannattaa myös panostaa. Aina harmittaa hiukkasen, kun kuukauden työt mossahtavat taivaan tuuliin.

Melkein suosittelisin ulkoista kovalevyä ja jotain automaattivarmistusohjelmaa. Automaattisesti tapahtuva varmistus tulee tehtyä, muunlaista ei.

Prosessoritehot tosiaankin riittävät nykyään peruskäyttöön. Mutta kyllä *Isolla* pensselillä tupeltaessa saa vieläkin piirrosohjelmat polvilleen.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #176 : 03.08.2004 klo 13:38:26 »
Vastaukseksi jpanin parin viikon takaiseen kysymykseen ja kommentiksi vielä muille...

Ma sanoisin, että 512 megaa ei riitä, ellei sitten tosiaan ole sitä erillistä kiintolevyä scrachina käyttömuistin jatkoksi. Ja se swappaaminen hidastaa toimintaa, eli siihen ei kannattaisi kauheesti perustaa. Ite teen hommia mieluummin huonollakin nestekidenäytöllä kuin CRT-putkella. Monitori välkkyy aina ja rasittaa silmää eri tavalla kuin nestekidetyyppinen ratkaisu. Eikä tietokoneen näyttöön koskaan voi täysin luottaa printtigraffaa tehdessä, tästä pitävät huolen jo eri tekniikoiden erilaiset gamut-avaruudet.
Monitorissa ja näytönohjaimessahan ei oikeastaan ole oleellista se fyysinen koko vaan resoluutio, se montako pixeliä (täysvärisenä ja CRT:ssä hyvällä virkistyksellä) siihen mahtuu. Siispä voisi ajatella, että kahden näytön käyttö olisi järkevää kuvankäsittelyssä, varsinkin jos mielii harjoittaa valikkojumppaa ja käyttää uusia ohjelmia joissa on miljuuna kelluvalikkoa. Apple-puolellahan tämä on yleistä, mutta löytynee noita tuohon sopivia näytönohjaimia PC:llekin.

Kannattaa myös muistaa, että vektoripohjaiset ohjelmat (Illu, Freehand, Corel, yms.) on perinteisesti olleet kevyempiä käyttää, vaatineet vähemmän tehoa, mutta uudet versiot varmaan ei enää (!?). Muinoin pärjäsi hyvin 32Mt:n ja pienemmälläkin käytömuistilla. Bittikarttaohjelmat (esim. Fotari) ja etenkin niiden käytämät tasot tosiaan syövät sitä käyttömuistia. Jossain olen nähnyt suositeltavan jopa 1200dpin originaalitarkkuutta (varaa pudottaa kuvien tarkkuutta myöhemmin ja kikkailla). Myös taitto-ohjelmat (esim. InDesign) vaativat rutkasti muistia toimiakseen kunnolla.
Ilmeisesti näytönohjaimissa on eroja juuri siinä, mikä toimii paremmin/nopeammin vektorikuvilla, mikä bittikartoilla. Paras tapa olisi kellottaa itse vertailuja omalla monimutkaisella testikuvalla ja niillä ohjelmilla joita aikoo käyttää, mutta tälläiseen optimiin on hankala päästä, koska kaikkia haluamiaan koneita ei pääse välttämättä testailemaan. Ylipäätään näytönohjaimet ja ajurit ovat minusta aika persiistä. Niiden bugit ovat hankalia jäljittää koska niitä esiintyy vain tietyilla ohjelmilla tietyissä tilanteissa, eikä korjaussarjaa useinkaa saa. Omissa koneissani en ole nähnyt virheettä toimivaa näyttöä sitten ensimmäisen PC:ni. Mutta tämän asian kanssa vaan pitää oppia elämään.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Topsu

  • Jäsen
  • Viestejä: 13
  • Kvaak!
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #177 : 03.08.2004 klo 16:41:49 »
Näytönohjaimista itse suosittelen muutaman vuoden työkokemuksen perusteella graafiseen perushommaan sellaista wanhaa valmistajakonkaria kuin Matrox, malleja G450 tai G550.

Vielä muutama vuosi sitten muut valmistajat jahtasivat parempia 3D-tuloksia kuvanlaadun kustannuksella, ja tuolloin Matrox oli graafikolle käytännössä ainoa vaihtoehto. Nykyisin nuo muutkin ovat näköjään petranneet tuota laatupuolta, eivätkä välttämättä jää siinä enää kovin pahasti jälkeen, mutta Matrox on silti yhä kova sana.

400/500-sarjan ohjaimet ovat vanhoja, mutta toimivia laitteita, ja iästä on ainakin sellainen hyöty, että ajureista on karsittu lastentaudit jo aikaa sitten pois. Lisäksi ne taitavat olla ainoita tuon hintaluokan laitteita, joihin saa kytkettyä 2 putkinäyttöä niin, että kummassakin on omat resot, virkistystaajuudet ja värisyvyydet, mikä on hyvin kätevää, jos nurkista löytyy vanhoja monsuja pölyä keräämästä.

Ehkä tärkeimpänä ominaisuutena kuitenkin vanhat Matroxit pitävät huolen siitä, ettei työkoneesta tule pelipömpeliä: tämän vuosituhannen puolella tehtyjä pelejä ei niillä kovin sulavasti pelata...

Tuuk42

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 221
  • "En pidä minään"
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #178 : 04.08.2004 klo 20:05:24 »
Jasc on julkaissut Paint Shop Pro 9:n ilmaisen beta
version.

Ohjelma löytyy täältä: http://www.jasc.com/community/beta/pspdownload.asp


Ei muuta tällä kertaa.
"Art Kills Creativity." - Douglas Adams Paint it Black!

Kookos

  • Jäsen
  • Viestejä: 162
Re:Tietokone sarjakuvantekijän apuna?!
« Vastaus #179 : 05.08.2004 klo 15:47:56 »
Näytöistä sen verran että kahden näytön komboa kannattaa harkita, jos on pöytätilaa. Useimmissa nykykorteissa on optio tähän. Yleensä liittimiin sopii laatikko + littu kombo. Tästä saattaa on paljon iloa piirto-ohjelmissa, kun työkalut saa toiselle näytölle ja kuva saa möllöttää yksin toisessa. Vanhan malliset monitorit ei paljoa maksa ja monella on sellainen jo ennestään. Varsinaista kuvaa on varmasti mukavampi möllöttää tuntitolkulla litulla kun se ei rasita silmiä samalla tavalla. LG:n 17 litut on noin mutu-tuntumalta kelpoja vehkeitä jollei halua maksaa huippulaadusta, ne vaan vievät useimmissa malleissa muistakkseni vanhantyyppisen liitännän, joten dual-käytössä niiden kaveriksi miltei tarvii toisen litun.

Matrox on huippu 2D-käytössä, mutta ATi pääsee aika lähelle. (mun "kaupan halvin" Club3D Radeon 9200 SE on kelvannut hyvin monipuoliseen käyttöön 128mb muistillaan.)  
Kai Saarto