Kirjoittaja Aihe: Ville Ranta  (Luettu 179537 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tertsi

  • Vieras
Re: Ville Ranta
« Vastaus #45 : 14.01.2006 klo 23:41:43 »
Tarkoitan jotain sellaista että pysyy valitsemallaan tiellä... jatkaa ja kehittyy siinä sitten sen sijaan että tempoilisi ja riekkuis miettien "mitä KANNATTAIS tehdä", mikä tyyli NYT iskis, miten muualla on tehty ja menestytty = apinoinpa perässä..." tämä siksi, että luulen Suomen sarjakuvamarkkinoiden olevan liian pienet moisella spekulaatiolla pärjäämiselle. Joten ihan sama sitten suoraan tehdä sitä mitä mielii johdonmukaisesti ja pyrkiä mahdollisimman pitkälle.
Ohoo!
Enpä olisi osannut tuota paremmin sanoa!
Päiväni on pelastettu! Tai siis itse asiassa iltani!

Jouni Ahola

  • Jäsen
  • Viestejä: 195
Re: Ville Ranta
« Vastaus #46 : 15.01.2006 klo 00:07:16 »
Eiku niin, taidettahan tässä tehdään. Minä sanon suoraan että en ymmärrä taiteesta yhtään mitään. Mutta hienoja argumentteja pistitte puolustukseksi, ehkä ne joltain osin auttaa kun seuraavan kerran yritän lueskella kyseisen herran sarjakuvia.

Olen kuitenkin aika kyllästynyt tähän suosittuun "välittömään" piirrostapaan jossa "on mukana 'eiku' ja tauot ja huitaisut", todennäköisesti johtuen juuri siitä etten osaa erottaa sotkua taiteesta. Katsojan silmässähän se on, mutta meikäläiselle tulee aina "suttua" lukiessani sellainen olo että tekijä ei ole viitsinyt nähdä yhtään vaivaa. Enkä minä halua maksaa rahaa sellaisesta albumista johon ei ole kunnolla panostettu.

Mielestäni sarjakuvan piirtämisessäkin täytyy käyttää ajatusta, sitä pitää suunnitella, pohdiskella, kasvatella. Se, että ajattelee kauemmin kuin viivan vetoon menee aikaan, ei tarkoita sitä että vivahteet kuohitaan, vaan sitä että tajutaan mitä on tekemässä. Ja epäilenpä että se on useilla (suomalais)piirtäjillä myös ongelmanakin, he vain piirtävät suoraan alitajunnasta. Vain fyysisesti voi kehittyä ajattelematta.

Mutta minähän olenkin symmetrian kannattaja, tykkään kauniista, siisteistä viivoista ja kuvista joissa ihmisnenät näyttävät ihmisneniltä. En sitten tiedä, enkä väitä, mutta aivan joka asiassa mitä olen tähän mennessä tehnyt, on ollut perin keskinkertaista, joten voin kai sanoa kuuluvani siihen keskikastiin jota suurin osa ihmiskunnasta edustaa. Joten ehkäpä mielipiteenikin joku muukin jakaa siitä, että siisti piirros on kauniimpi kuin suttuinen. Vai onko tämäntyyppinen sarjakuva tarkoitettu vain niille jotka oikeasti ymmärtävät miten hienoa ja vivahteikasta ja välitöntä ja taiteellista sotkuisempi piirrostyyli on? Jos on, niin mikäs siinä. Haluaisin kuitenkin nähdä enemmän suomalaissarjakuvaa joka on tarkoitettu meille keskivertoapinoille. Enkä nyt tarkoita mitään aivotonta supersankarimättöä. On niitä vaihtoehtoja siinä välissäkin.

Tämä siis aivan ilman minkäänlaista tuomintaa Rantaa tai muita vastaavanlaisia piirtäjiä kohtaan. Jos omalla tyylillään pääsee pitkälle niin hyvä homma.

tertsi

  • Vieras
Re: Ville Ranta
« Vastaus #47 : 15.01.2006 klo 00:13:03 »
Haluaisin kuitenkin nähdä enemmän suomalaissarjakuvaa joka on tarkoitettu meille keskivertoapinoille.

Täällä yksi  keskiarvoapina on ihan samaa mieltä. Mutta senhän kaikki jo tietävätkin.

Sori, oli ihan pakko pikkaisen osallistua keskusteluun kannatuksen ilmaisemisen muodossa.

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Ville Ranta
« Vastaus #48 : 15.01.2006 klo 01:42:50 »
Haluaisin kuitenkin nähdä enemmän suomalaissarjakuvaa joka on tarkoitettu meille keskivertoapinoille. Enkä nyt tarkoita mitään aivotonta supersankarimättöä. On niitä vaihtoehtoja siinä välissäkin.

Tää on kans musta hämmästyttävää että näitä ei Suomessa ole sen enempää.

Oma veikkaukseni on, että hyvää mainstreamia varten homman pitäisi tuottaa palkka himaan, paitsi piirtäjälle niin kustannustoimittajalle, markkinoijalle jne. jne... Tunnen aika monta hyvää suomalaista graafikkoa, kourallisen hyviä kuvittajia ja muutaman hyvän sarjakuvapiirtäjän, jotka elävät kyseisellä hommalla. Ala, jolla ei voi tienata leipäänsä ja lyhentää opinto- ja asuntolainojaan, jää armotta. Sen verran aikaavievää sarjakuvien teko on. Siksi sarjakuvantekeminen vertautuu Suomessa enemmän taiteeseen kuin viihdeteollisuuteen ja laatu on sellaista kuin on. Enemmän taidetta kuin mainstreamia.   

Sellaista pääomaa ei lie olekaan jolla kannattaisi julkaista PLUS markkinoida PLUS levittää kotimaista sarjakuvaa loputtomiin. Ranskan oikeisiin palkkoihin ei päästä ikinä paitsi jos joka ikinen albumi saa jo tekovaiheessa käännössopparin ennakoineen ainakin kolmelle isolle kielialueelle... tai jos nyt ei ihan joka albbu niin muutama iso hitti tarvitaan kumminkin, mieluummin vuosittain. Siinä 100 000 myytyä lättyä, Persepolis-tyyliin. Just joku sarjakuvan maurikunnas, joulupukki kanteen ja muori vilautteleen joka kolmannelle sivulle, 44-sivusia neliväriseikkailuja yks vuodessa -tahtia. (Luitte tän ekana täältä. Mä haluun sit provikat.)

Kyllä siis Suomestakin voisi tulla mainstreamia, mutta se pitäisi ensin myydä täällä jotta saisi kunnon rahakkaat sopparit jossain kansainvälisillä kirjamessuilla. Ja jotta niin pitkälle päästäis, pitäis olla rahaa=aikaa työstää rauhassa ne ekat about kolme albumia jotka menee hommaa opetellessa. Viihde on paljon vaikeampaa kuin taide koska siinä täytyy tavallaan seurata tiettyjä sääntöjä (ajatus ei ole mun vaan lainattu hei sentään Finlandia-ehdokkaan Mikko Rimmisen blogista). Ja Suomessa markkinatilanne tuntuu olevan semmoinen ettei homma oikein ole edennyt puusta pitkään sen parinkymmenen vuoden aikana minkä minä olen alalla bostaillut. Monenlaista yrittäjää ja yritystä on ollut. Pitäis varmaan olla pohjaton tili ja väsymättömiä zombeja töissä ilman palkkaa sekä Pietarin mafia kovistelemassa jälleenmyyjiä että ne ostais niitä kirjoja ja laittais näkyvästi esille ja sit vielä hesarin etusivu joka sunnuntai ja vetävännäköisiä esikoistekijöitä jotka esittelis vaatekaapin ja itsensä kaikissa tiedotusvälineissä sekä Seiskassa Nykäsen kainalossa. 

Muta kuten sanottu, kymmenen vuoden "sarjakuva ylös suosta"-satsaus yhdessä OPM:n ja KTM:n ja taide(korkea)koulujen + kauppiksen tms. kanssa ja tilanne voisi näyttää aika toisenlaiselta. Voisi. Jossain Norjassa luetaan ostetaan (koska sehän se merkkaa) Suomeen verrattuna todella paljon kotimaista sarjakuvaa. Siellä tukitoimet alkoivat voimalla joskus 90-luvun alussa käsittääkseni. Systeemi tosin on sillä lailla erilainen että myös kustantamista tuetaan. Se, että kannattaako sellaisen veromarkkoja syytääja millainen määrä ja millä onnistumista mitattais ja mitkä olisivat tavoitteet, se on sitten toinen juttu. Kyllähän ne siitä luovasta pisneksestä paljon puhuu. Luovuutta suomalaisessa sarjakuvassa kyllä löytyy, mut jotenki se ei o vielä ikänä kohdannu sen pisneksen kanssa (kuten vaikka jollekin elokuvalle tai animaatiolle on käynyt). TaiKiin yrityshautomoon, Aseman, Glömpin ja Daadan pojat?
« Viimeksi muokattu: 15.01.2006 klo 02:00:38 kirjoittanut roju »
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Ville Ranta
« Vastaus #49 : 15.01.2006 klo 01:47:01 »
Niin no. Tuosta asiasta olen saanut hieman erilaisen kuvan...
Mutta muuten en rupea väittelemään, sinä tiedät tämän paremmin.

Tällä ne viittas niihin omiin sarjakuviinsa versus tavan fransmannin käsitys sarjakuvasta. Suomessa Asterix-viittauksen tilalla ois ollu akuankka.

Onkohan tuosta albumista jo kymmenen vuotta? Uskomatonta miten Ranskan sarjakuvamarkkinat on muuttuneet 15 vuodessa...  Tikulla silmään mua vanhaa. Alternatiivista on tullut uutta mainstreamia! Lewis, Sfar... Kyllä ei ois sillon uskonu et ns. "oikeesti hyvät" sarjakuvat löis läpi niin isosti. Miten niille tämänpäivän kapinallisille kävikään.
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

Sihvonen

  • Vieras
Re: Ville Ranta
« Vastaus #50 : 15.01.2006 klo 04:11:04 »
Mielestäni Villen piirrosjäljessä/tyylissä on jotain samaa kuin Ben  Katchorin, sillä erotuksella että Ben tekee "viimeistellympää luonnosmaista" jälkeä.

 
TAKAISIN ETUSIVULLE

Tämä jostain hansin sivuilta. ajateltavaa...
11.1.2006 Mika Lietzen kertoo nettisivullaan pyrkivänsä piirtämään vuosittain reilut 600 sivua. Herra Nissenin surkeat seitsemän sivua ovat kärpäsen tuhnu moiseen sivumäärään verrattessa. Toivottu kasa sarjakuvaa tuntuu oireelta samasta ideaalista joka on Lietzenin kustantajakumppanin Ville Rannan piirrännän keskipisteessä: Pyritään piirroksella samaan tuotantovauhtiin kuin kirjoittaessa proosaa. Ideaalin järkevyyttä punnittaessa tulee mietittyä että jos pyrkii piirtämisellään proosaan niin miksei saman tien ryhdy kirjoittamaan sitä? Tarvitaanko tarinan kertomiseen puolihuolimattomasti paperille sutattuja koristekuvia, jos kerta on kiire saada asiansa julki? Häh?!
Vinha perä myös ja kiteytettynä kivasti.

tertsi

  • Vieras
Re: Ville Ranta
« Vastaus #51 : 15.01.2006 klo 08:20:53 »

TAKAISIN ETUSIVULLE

11.1.2006 Mika Lietzen kertoo nettisivullaan pyrkivänsä piirtämään vuosittain reilut 600 sivua.
Miten hemmetissä joku voi piirtää tuollaisen määrän, siis jos on käytävä oikeissakin töissä? Millä  se Lietzen elättää itsensä? Vai elääkö peräti ihan vain sarjakuvia tekemällä?

Itse kaavailisin, että päivätyön ohessa sarjakuvia tehden maksimisivumäärä vuodessa meikäläisen kohdalla on siinä 20-30, todennäköisempi 10-15 sivua. Eihän elämä voi olla pelkkää piirtämistä.

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Re: Ville Ranta
« Vastaus #52 : 15.01.2006 klo 11:05:21 »
Jossain Norjassa luetaan ostetaan (koska sehän se merkkaa) Suomeen verrattuna todella paljon kotimaista sarjakuvaa. Siellä tukitoimet alkoivat voimalla joskus 90-luvun alussa käsittääkseni. Systeemi tosin on sillä lailla erilainen että myös kustantamista tuetaan. Se, että kannattaako sellaisen veromarkkoja syytääja millainen määrä ja millä onnistumista mitattais ja mitkä olisivat tavoitteet, se on sitten toinen juttu.
Suomessa on oikeasti hyvää sarjakuvaa piilossa, ei vain yritteliästä ja kosiskelupyrkyistä, vaan semmoistakin, jota yleisökin haluaisi lukea. Ja se on laadukasta, raikasta ja vilpitöntä, juuri niin kauan kun tekijät ei vajoa bisnekseen jolloin pitää ottaa ohjeita sieltä ja tuolta.

Teennäistä "kansainvälistä" elokuvaa tuetaan mutta ei kotiyleisöä palvelevaa sarjakuvaa. (Verovaroja ei enää käytetä veronmaksajien palvelemiseen vaan yrittäjien tukemiseen siirtää tuotanto lapsityövoimalle kehitysmaihin.)

Kustantamista kannattaisi tukea, koska tyypit joita rohkaistaisiin julkaisemalla heidän töitään, jatkaisivat kehittymistä ja oppisivat luultavimmin pari sivuammattiakin (no sarjakuvantekijä ei ole häävi ainoana ammattina). Nyt söpöt lahjakkuudet hakataan mäsäksi parissa vuodessa ja joka ei alkoholisoidu, päätyy vittumaiseksi yövartijaksi, luokanopettajaksi tai turkistarhaajaksi.

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Re: Ville Ranta
« Vastaus #53 : 15.01.2006 klo 11:25:43 »
Tämä jostain hansin sivuilta. ajateltavaa...

... ideaalista joka on Lietzenin kustantajakumppanin Ville Rannan piirrännän keskipisteessä: Pyritään piirroksella samaan tuotantovauhtiin kuin kirjoittaessa proosaa. Ideaalin järkevyyttä punnittaessa tulee mietittyä että jos pyrkii piirtämisellään proosaan niin miksei saman tien ryhdy kirjoittamaan sitä? Tarvitaanko tarinan kertomiseen puolihuolimattomasti paperille sutattuja koristekuvia, jos kerta on kiire saada asiansa julki? Häh?!
Vinha perä myös ja kiteytettynä kivasti.

Se on kuvilla kirjoittamista. Se ei ole koneella kirjoittamista.  Piirros on huikeasti ilmaisevampi kuin rivikaupalla kieleksi typistettyä tietoisuutta.

Käy katsomassa Villen matkakertomuksia ja kuvittele tilalle tekstein täydennettyjä valokuvia. Pitäisi huomata mistä on kysymys: joka ikinen eräiden "suttuiseksi" haukkuma viiva viestii tekijän näkökulmasta, asenteesta kohteeseen. Kaikki töhkä jonka seasta valokuvakertomuksen lukija yrittää suodattaa informaatiota, on poissa, tarjolla vain se minkä piirtäjä haluaa välittää. Koko tekijän mielenmaailma siirtyy lukijalle.

Kysymys ei ole kiireestä saada asia julki vaan piirtämisen muuttumisesta yhtä luonnolliseksi kuin hengitys. Nykertäjät yrittävät piirtää siistejä kuvia. Ne kuvat eivät ilmaise muuta kuin sileyttä. Mihin sinä niitä tarvitset? Turvallisuudentunteen vahvistamiseen: maailma on selkeä, täällä ei ole ryppyjä eikä likaa?

Jos piirtää seitsemän siistiä sivua vuodessa, kuka niitä osaa kaivata? Kuka on kiinnostunut kuukausikaupalla steriloiduista ajatuksista joista jää jäljelle nuo seitsemän sivua? Ihmiskunnan historian aikana on eletty 500 miljardia alku-keskikohta-loppu -elämää. Yksilöllistä ja yleisesti kiinnostavaa on se miten eletään, ei se miten omaa elämää sensuroidaan julkaisukelpoiseksi, raukkamaiseksi poroporvarilliseksi lumeeksi.

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Ville Ranta
« Vastaus #54 : 15.01.2006 klo 11:36:56 »

TAKAISIN ETUSIVULLE

Tämä jostain hansin sivuilta. ajateltavaa...
11.1.2006 Mika Lietzen kertoo nettisivullaan pyrkivänsä piirtämään vuosittain reilut 600 sivua. Herra Nissenin surkeat seitsemän sivua ovat kärpäsen tuhnu moiseen sivumäärään verrattessa. Toivottu kasa sarjakuvaa tuntuu oireelta samasta ideaalista joka on Lietzenin kustantajakumppanin Ville Rannan piirrännän keskipisteessä: Pyritään piirroksella samaan tuotantovauhtiin kuin kirjoittaessa proosaa. Ideaalin järkevyyttä punnittaessa tulee mietittyä että jos pyrkii piirtämisellään proosaan niin miksei saman tien ryhdy kirjoittamaan sitä? Tarvitaanko tarinan kertomiseen puolihuolimattomasti paperille sutattuja koristekuvia, jos kerta on kiire saada asiansa julki? Häh?!
Vinha perä myös ja kiteytettynä kivasti.

Äääääh, pysykää tee hinkkaajat siellä tussiteräketjussa kun ette piirtämisestä mitään ymmärrä... tai mä tuun sinne juttelemaan sormiväreistä ;D

Yleensä nuo rennon viivan sankarit on entisiä hinkkareita. Kyseessä on se sama juttu kun jonkun Picassonkin kohdalla. Rentoon ei pysty ellei oikeasti osaa piirtää. Ja koska Picasso on jo viime vuosisadan juttuja, en TAJUA miten tästä asiasta vielä pitää keskustella, vieläpä alan kouluja käyneiden ihmisten kanssa. Ei pysy tieto päässä kaatamalla, ei.

Yhtä vähän mä ymmärrän sitä miks jotain samaa vanhaa genrepaskaa pitää piirtää uudelleen ja uudelleen. Luulis et pitkästyttäis, mieluumminhan sitä käyttää mielikuvitustaan ja keksii jotain vallan uutta yhdistelmää kaikesta maailmassa näkemästään ja kokemastaan. Suoraan, eikä jonkun kellastuneen pulppipaperin kautta suodatetun todellisuuspakoon tähtävään tusinatulkinnan kautta.

Mutta asiahan ei minulle kuulu, kun en käytä. Kyllä muut saa tehdä ihan mitä mielekkääksi näkee, kun niinkin tärkeästä asiasta kuin sarjakuvien piirtämisestä on kyse.
« Viimeksi muokattu: 15.01.2006 klo 11:48:36 kirjoittanut roju »
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Ville Ranta
« Vastaus #55 : 15.01.2006 klo 11:42:24 »
Miten hemmetissä joku voi piirtää tuollaisen määrän, siis jos on käytävä oikeissakin töissä? Millä  se Lietzen elättää itsensä? Vai elääkö peräti ihan vain sarjakuvia tekemällä?

Joo, se vissiin elää sillä. Kyllä se parin vuoden panostus alkaa tuottaa tuloksia. Jos herra Nissenkin piirtäisi 600 s vuodessa, sillä eläisi. Mutta kyseessä taitaa olla omenien ja appelsiinien vertailu.

Eihän elämä voi olla pelkkää piirtämistä.

Sinäpä sen sanoit. Freud kutsui sitä sublimaatioksi. Nyt ne voivat onnitella itseään joilla on elämä. Tosin Villellä taitaa olla sekin ja silti se on tajuttoman tuottelias.


Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Ville Ranta
« Vastaus #56 : 15.01.2006 klo 11:53:36 »

Jos piirtää seitsemän siistiä sivua vuodessa, kuka niitä osaa kaivata? Kuka on kiinnostunut kuukausikaupalla steriloiduista ajatuksista joista jää jäljelle nuo seitsemän sivua? Ihmiskunnan historian aikana on eletty 500 miljardia alku-keskikohta-loppu -elämää. Yksilöllistä ja yleisesti kiinnostavaa on se miten eletään, ei se miten omaa elämää sensuroidaan julkaisukelpoiseksi, raukkamaiseksi poroporvarilliseksi lumeeksi.
Minusta tuo menee jo aika paksuksi....

Niin että on parempi huhtoa pikapiirroksina mitä selkärangasta värähtelee, ja mitä enemmän sen parempi ja laittaa kaikki julkaisuun ja näytteille.... ? Lietzeniltä voisi kuvitellakin syntyvän 500-600 sivua laadukasta sarjakuvaa, kun kyseessä on sen luokan ammattimies, joka on ammattitaitonsa kehittänyt harjoittelemalla.

Taitamattomamman tyypin pikasarjakuvat ei ihan hirveän pitkälle jaksa kantaa. Vaikka jonkun Hannu Eskon päiväkirjasarjiksen ihan hyvilläkin milelin jaksaa lukea, niin jos kaikki sarjakuvantekijät alkaisivat julkaisemaan editoimattomiaan päiväkirjoja, niin siinä voisi lähinnä puhua hyvin degeneratiivisesta ilmiöstä.

Mieluummin minä luen taiten tehtyjä, monitasoisia sarjakuvia. Ville Rantakin on monen monituisen vuoden kehityksen tuloksena päätynyt omalla kohdallaan nopeaan piirrostyyliin, ja se palvelee hänen tarkoitusperiään, mutta minusta on silkkaa typeryyttä ruveta tuomitsemaan tai vähättelemään huolellisempia piirtäjiä.

Se on taiteen rappiota, ettei minkään alan tekijät näe trendilehtiään ja helppoja ratkaisuja pitemmälle. Jokaisen tekijän vankkana pyrkimyksenä pitäisi pyrkiä optimaaliseen ilmaisuun, henkilökohtaiselta tasoltaan. On liian helppoa ryömiä aitojen alta.

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Ville Ranta
« Vastaus #57 : 15.01.2006 klo 11:58:49 »
Yksilöllistä ja yleisesti kiinnostavaa on se miten eletään, ei se miten omaa elämää sensuroidaan julkaisukelpoiseksi, raukkamaiseksi poroporvarilliseksi lumeeksi.

Sillloinhan sinun lukemistoa taitaakin olla enemmän Seiska ja Alibi llehdet kuin fiktiivinen taide. Roju nosti sublimaatio-termin esiin, ja sitä voisi käyttää myös fiktion yhteydessä siitä kuinka tekijä kohottaa yksilölliset kokemuksensa ja ajatuksensa joksikin "yleispätevämmäksi". Fiktion ei suinkaan tarvitse olla oman elämänsä kuvausta, vaan siinä on koko abstraktin tason, ideoiden ja aatteiden, mielikuvituksen maasto käytettävissä.

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Ville Ranta
« Vastaus #58 : 15.01.2006 klo 12:06:37 »
Jokaisen tekijän vankkana pyrkimyksenä pitäisi pyrkiä optimaaliseen ilmaisuun, henkilökohtaiselta tasoltaan. On liian helppoa ryömiä aitojen alta.

Näin juuri.

Luin just uudelleen Heinimäen mainion Seitsemän syntiä. Siinä kuvailtiin venäläistä ja amerikkalaista kateutta. Venäläisen naapuri on ostanut hienon auton. Yön pimeydessä venäläinen menee ja potkii auton pellit lommoille. Amerikkalaisen naapuri on ostanut hienon auton. Amerikkalainen innostuu ja tekee vielä enemmän hommia ja ostaa yhtä hienon auton ja erikoisvanteet kaupan päälle. Jälkimmäinen ei oikeastaan ole kateutta. Suomalaisesta kansanluonteesta kertoo jotain se, että meille ei ole tälle ilmiölle sanaa.

--Näin hetken päästä tuli mieleeni että sekä Kartsan että Hansun, anteeksi, herra Nissenin, kommenteissa on kyse myös henkilökohtaisista mieltymyksistä liittyen arvioinnin kohteena olevan tekijän persoonaan. Tai oisko ihan perisynti kateudella näppinsä pelissä? Sellasta "väärin menestytty" -meininkiä. Tai jätän nyt nuo arvioimiset sikseen, Nissen tuli vedetyksi tähän keskusteluun lupaa kysymättä. Omiin blogeihinsa saa jokainen kirjoittaa mitä haluaa.
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

tertsi

  • Vieras
Re: Ville Ranta
« Vastaus #59 : 15.01.2006 klo 12:15:36 »
mutta minusta on silkkaa typeryyttä ruveta tuomitsemaan tai vähättelemään huolellisempia piirtäjiä.

On liian helppoa ryömiä aitojen alta.
Samaa mieltä.

Tykkäsin muuten Trondheimin "Minä" sarjakuvasta. Luonnostyyli istui oikein hyvin. Samaten Bretecher on suuri suosikkini.

MUTTA olen totaalisen kyllästynyt siihen, että huolellisesti piirtäviä mollataan niin kovin herkästi. Kyllähän nuita "suttaajiakin" on maailma väärällään, joten jos haluaa, niin  Rantaakin voi keksiä syyttää esim. plagioinnista tai pastissin tekemisestä.  Mutta ei nyt syytetä.

Pitääkin mennä katsoa josko kirjastosta saisi vaikka "Sateen".

Ostin muuten Timpan "Emilin ja Sofien". Stoori oli oikein näppärä. Mutta kuvat kovin epätasaisia laadultaan. Voi, tulisipa uusi Mämmilä pian. Koivistoon voinee vielä sentään luottaa.