Seriffit luettu.
Hermannin siirtyminen siveltimestä rapidoon ei ollut minun mielestäni hyvä ratkaisu. Viiva on jäykkää ja varsinkin kasvot eivät ole yhtä ilmeikkäitä kuin siveltimellä työstettyinä. Aikoinaan Tintinin lukijat ilmaisivat mielipiteensä piirrostyylin vaihdoksesta selvin sanoin. Hermann perusteli rapidon käyttöönottoa sillä, että sivellintyöskentely oli liian hidasta. Hän sanoi kuluttaneebsa paljon aikaa vain pohtiessaan sivellin kädessä, että minkähän paksuisen viivan nyt mahtaisin vetäistä. Rapidollahan ei moista ongelmaa pääse syntymään. Toki Hermann käyttää edelleenkin myös sivellintä, paksujen mustien viivojen tekoon.
Tulipa mieleeni: Milloinka Corto Maltese aloitti ilmestymisensä Tintinissä? Tässä Hermannin uudessa pelkistetymmässä tyylissä olen näkevinäni kaikuja Hugo Prattin simppelistä grafiikasta.
Seriffit-albumin väritys on komeaa. Värittäjän nimeä en nyt muista, mutta piirrosten yksinkertaistumisen vastapainoksi väreihin panostetaan nyt enemmän. Lopputulos on kyllä komea.
Tarinassa on heikkouksia siellä täällä. Mielestäni henkilöitä on liian paljon. Seitsemän seriffiä, Pirun sormi ja tyttärensä, ranchin pari cowboyta, Kuunsäde, Rosvopäällikkö ja poikansa, linnakkeen päällikkö, Dust, Comanche. Kun tarinan alussa kuvataan kissaa puolen sivun verran ja meksikaanin ja maalarin kohtaaminenkin on pitkäksi venytetty, niin albumin sivut vain loppuvat yksinkertaisesti kesken. Kaikki henkilöt jäävät kovin ohkaisiksi, suorastaan paperinohuiksi.
Rosvopäälliköstä yritetään tehdä jotain pahuuden ruumiillistumaa, mutta hänen saamansa face-time on niin lyhyt, että esitys jää kovin vaatimattomaksi.
Seriffeistä ei saa oikein selvää. Aluksi he ovat matkassa oman mielenrauhansa palauttamiseksi. Sitten he vaikuttavat jopa melkeinpä itsekin jonkin sortin roistoilta, mikä on vielä ihan ookoo. Sitten yht' äkkiä lopussa heidät korotetaan kovin korkealle jalustalle. Lakonisempi loppu olisi ollut paljon parempi.
Kokonaisarvio albumista?
Komeata ja tunnelmallista väritystä, seitinohut tarina. Ammattitaitoista kuvitusta.