Kirjoittaja Aihe: Frank Millerin 300?  (Luettu 18389 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

puro

  • Multirajoitteinen
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 261
  • Ei se siitä suttaannu.
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #30 : 04.04.2007 klo 16:26:21 »
Tätä sarjisjulkaisua ei vissiin vielä ole saatavilla mistään normaaleista liikkeistä pääkaupunkiseudulla?

Hege

  • väsähtänyt
  • Jäsen
  • Viestejä: 944
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #31 : 15.04.2007 klo 21:33:32 »
Pakko lukea vielä kolmannenkin kerran ennen kuin voi tarkemmin analysoida.

Onko tässä jotain analysoitavaa? Tarinaltaan ei mikään ihmeellinen, veri  lentää laajakuvaformaatissa. Ilman historiallista viitekehystä  voisi kuulla tuulen suhisevan käsikirjoituksen läpi, itseasiassa se olisi kuin lukisi viimeisimpiä Sin Cityjä.
Varleyn väritys tekee ainakin 80% kerronnasta ja pelastaa koko opuksen sille tasolle että se kannattaa hankkia.
But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.

El Lobo

  • Jäsen
  • Viestejä: 96
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #32 : 19.04.2007 klo 16:58:05 »
Onko tässä jotain analysoitavaa? Tarinaltaan ei mikään ihmeellinen, veri  lentää laajakuvaformaatissa. Ilman historiallista viitekehystä  voisi kuulla tuulen suhisevan käsikirjoituksen läpi, itseasiassa se olisi kuin lukisi viimeisimpiä Sin Cityjä.
Varleyn väritys tekee ainakin 80% kerronnasta ja pelastaa koko opuksen sille tasolle että se kannattaa hankkia.

Kyllä olet jossain määrin oikeassa, ettei tässä tarinassa kuitenkaan ollut hienon pintakerrosten alla juuri mitään uutta tai erikoista. Periaatteessa 300 on täyttä Sin Cityä lätkäistynä vähän eri ympäristöön. Mieshahmot voisi aika sujuvasti kuteita vaihtamalla siirtää SinCityyn -- naisille ei tarvisi tehdä sitäkään.

Ja kuten sanoit, niin ehkä juuri se Varleyn osuus tekee tästä hieman erilaisen, vaikka joku naishahmo taisi näyttää hieman liikaa Elektralta (Elektra elää -albumista).

Vaan en valita mistään näistä edellisistä ... kyllähän se SinCitykin toimii vaikkei siinäkään ole kummoista historiallista viitekehtystä. Kun homma osataan tehdä oikein ilman suurempia kikkailuja niin jälki on tämännäköistä -- sujuvaa ja viihdyttävää.

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 628
  • Kvaak!
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #33 : 19.04.2007 klo 17:50:31 »
Luin sarjan uudestaan tämän suomennetun kirjan myötä. Kyllä se hyvin vakuuttavaa jälkeä oli edelleenkin. Ällistyttävän voimakasta grafiikkaa ja kuvakerrontaa. On tarinan arvomaailmasta sitten mitä mieltä tahansa (ja sehän on tosiaan niin suoraviivainen juttu, että kyseessä on todellakin sarjakuvanovelli ennemmin kuin mikään romaani), niin aika vastaansanomattoman tehokkaasti se on kuitenkin esitetty.
Minusta tässä on kyllä selvä tasoero myöhempiin Sin City -juttuihin, tiedä sitten onko pelkästään värien ansiota, mutta osittain varmaan kuitenkin.
Formaatti ja kuvakoko vaikuttaa ainakin. Esim. 'kolmannen päivän sivulla kuusi' oleva iso lähikuva Leonidaan kypärästä on niin tehokas juuri sen takia, että se on esitetty niin hätkähdyttävän isona, isompana kuin sarjakuvalehden grafiikassa yleensä on tapana. Sama pätee 'ensimmäisen yön sivujen kolme ja viisi' taistelukohtauksiin. Todellista cinemascope-laajakangassarjakuvaa - tämähän on jo valmiiksi niin elokuvallista, ettei se mitään varsinaista filmatisointia olisi enää lisäksi kaivannut!
On se Miller vaan halutessaan aika velho tekemään sarjakuvia. Sääli ettei se ilmeisesti aina halua...

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #34 : 28.04.2007 klo 15:11:17 »
Lappeenrannan Suomalaisesta kirjakaupasta kävin omani torstaina hakemassa. Vielä ei ole löytynyt sopivaa aikaa lukaista lävitse, mutta kenties huomenna sitten.

Formaatti tietysti on hieman hankala, ilman Lassi ja Leevi -juhlakirjoja tuo näyttäisi hieman orvolta, vaikka on sekä pidempi (tai leveämpi, miten vain), että korkeampi kuin juhlakirjat.

Komealta tuo kansi kyllä näyttää, tuli jopa mieleen, että jos olisi mielekäs telineratkaisu saatavilla tuon ja V niin kuin verikoston voisi laittaa näkyville olohuoneeseenkin, sisustusratkaisuna se olisi aika hauska idea.

Sisältöä ei lukematta voi tosiaan vielä kommentoida, mutta pikaisesti vilkaisemalla piirrostyyli on jossain myöhäisen Daredevil-kauden (lähinnä Elektra elää) ja Sin Cityn välissä, mikä on hauska yksityiskohta, sillä Sin City alkoi yli puoli vuosikymmentä aiemmin. Pitääkin lukea tuo kuvitusta huolellisesti tarkastellen...

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #35 : 30.04.2007 klo 10:35:11 »
Mikäli muistini ei kaunistele totuutta Comics journalin haastattelussa Miller selitti 300n tyylivalintaa.
Monet Sin Cityjen kansistahan ovat alunperin näyttäneet kovasti valjummilta ennenkuin Frank on ojentanut ne puolisolleen Lynn Varleylle väritettäviksi, malliesimerkkinä pastalänkkäri-henkinen Hartigan-kansi That Yellow Bastardista.

300n kohdalla Miller muistaakseni sanoi että joutui käyttämään tavallisuudesta poikkeavia tekniikkoja nähtyään ensimmäiset värisivut valmiina.

Rac

  • Jäsen
  • Viestejä: 882
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #36 : 08.05.2007 klo 18:09:35 »
Hain tänään Suomalaisesta 21.90e. Vielä kerennyt lukemaan, mutta hyvältä näyttää (ja tuoksuu).
"Excuse me. Have you ever danced with the devil in the pale moonlight?" -Batman

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #37 : 09.05.2007 klo 17:45:04 »
Vasta nyt sain itsestäni riittävästi irti käydäkseni 300:n kimppuun.

Egmontia täytyy heti aluksi kiittää, sillä kovakantinen ja kuvitukselle oikeutta tekevä sivukoko on ainoa oikea formaatti tällaiselle työlle.

Risuja vastaavasti sen verran, että ikävästi suomenkieliseen painokseen on osunut ainakin kaksi tavutusvirhettä, joista toinen ei sinänsä ole tavutusvirhe, vaan tavuviivan puuttuminen. Tällaiset pitäisi saada oikoluettaessa pois. Muuta pahaa sanottavaa tästä ei toteutuksen puolella olekaan.

Sisällöllisesti 300 on kevyempää tavaraa kuin odotin. Taistelu alkaa ja päättyy ikään kuin omia aikojaan, joka todennäköisemmin on tekijän tietoinen ratkaisu, kuin vahinko. Epäilen, että tarina olisi toiminut tässä suhteessa paremmin, mikäli pääosassa olisi Leonidaksen sijaan ollut todellakin hänen miehensä, sen verran lyhyeksi 300 kertomuksena jää, kiitos suurten, koko sivun täyttävien kuvien.

Minun 300 olisi siirtänyt Leonidaksen sivuun, spartalaisten eteenpäin ajavaksi, palvotuksi kuninkaaksi, jonka mietteitä tai tekoja ei sen kummemmin olisi avattu lukijalle. Millerin 300 on kuitenkin oikeaa, kunnon hyvää Milleriä, jota odotinkin; yksinkertaista ja väkevää kerrontaa.

Kuvitus, lähinnä siis väkivalta, on odottamaani vähemmän graafista, tähän lähinnä vaikutti elokuvan luomat odotukset. Tosin jätin tarkoituksella elokuvan katsomatta,  jotta voin tutustua ensin sarjakuvaan, joten saa nähdä, mitä elokuvasta lopulta ajattelen.

Joka tapauksessa Miller on myös kuvituksensa osalta "vanhassa hyvässä ajassa", mitä nyt Sin Cityn jälkeen miettii, kuinka paljon 300:ssa käyteytyistä tehokeinoistaan Miller kehitti ennen Sin Cityä ja mitä puolestaan sen jälkeen.

Kuitenkin Lynn Varleyn väritys on mielenkiintoisempaa kuin Millerin hyvä, mutta samalla yllätyksettömän perusvahva kuvitus. Yllättäen 300 näyttää paremmalta selailtuna kuin rauhalliseen tahtiin luettuna - testasin tämän heti kun olin teoksen lukenut ja efekti oli yhtä voimakas kuin ennen lukemista.

Periaatteessa väritys on hyvää ja parhaimmillaan nostaa Millerin kuvituksen toiselle tasolle. Tarinaansa kertoessa Miller ei kuitenkaan ole voinut antaa väritykselle niin paljon tilaa kuin se vaatisi, mutta lopulta tämä on vain sivuseikka, kokonaisuuden kannalta ei ole kyse kuvituksen ja värityksen tasapainosta. Kyse on siitä, kuinka väritys luo tunnelmia.

Parhaimmillaan aamulla, illalla ja yöllä 300:n väritys on erilaista ja efekti toimii niin hyvin, että silmä sen poimii välittömästi ensimmäisellä lukukerralla. Tosiasia nyt vain on, että Millerin kuvitukseen sopivat pääsääntöisesti tummat, voimakkaat sävyt. Varley käyttää kuitenkin paljon haaleita, keltaisia värisävyjä, jotka voivat olla sinänsä perusteltuja, mutta eivät täysin toimi kun lukijalla on koko aukema edessään. Ei silti, epäonnistuneeksi ei väritystä voi väittää edes huonoimmillaan.

Aivan lopussa ihmetytti, miksi teoksen loppuun on listattu osa Millerin töistä, koska lukijan jälkitunnelmat ikään kuin katkeavat, kun lukija siirtyy tarinan maailmasta todellisuuteen ennen takakannen sulkemista. Mahdollisesti kyseessä on vain 300:n oikeuksiin liittyvä asia, koska Sin Citythän ovat Liken julkaisemia ja tuolla puutteellisella listalla ne edustavat leijonanosaa Millerin tuotoksista.

Chemo

  • Jäsen
  • Viestejä: 622
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #38 : 13.05.2007 klo 21:41:36 »
Hieno julkaisu. Erittäin epäkiva kirjahyllyn kannalta ajateltuna, mutta taiteellisesti "laajakuva" on mielenkiintoinen ratkaisu - ja onnistunut. Tai ainakin mä tykkään.

Vietin 300-teemaillan; luin kirjan ja katsoin leffan pötköön. Ihan jees. Sota ja sotaisuus ovat mun mielestäni ikävimpiä ilmiöitä koko ihmiskunnassa (mutta armeija ei: se on yksi, ja käytännössä toimiva, tapa edistää rauhaa - eikä sotaa). Jäinkin miettimään miksi tämä kiehtoi. Olen kiinnostunut antiikin Kreikan historiasta, se on yksi syy, ja Millerin sarjakuvia olen enemmän tai vähemmän digannut 80-luvulta saakka....

...mutta sittenkin, velvollisuuden täyttämisen ja periksiantamattomuuden kuvaaminen ihmisluonnon piirteenä olivat varsinainen "beef" tässä. Ja ihan hyvä sellainen, se puoli tästä puhutteli mua kyllä.
Päätän raporttini ulkoavaruudesta tähän.

matkamies

  • taiteellinen maatalousmies
  • Jäsen
  • Viestejä: 621
  • Ukon lapset
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #39 : 13.05.2007 klo 22:50:06 »
Mielestäni todella hyvä sarjakuva. Hommasin hiljattain netinvälityksellä itselleni kovakantisena albumina.

Ei ollut yhtään huono kauppa.

Ossi Hiekkala

  • Archipictor
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 735
  • archipictor.com
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #40 : 17.05.2007 klo 23:26:46 »
Juoni on siis suoraan historiasta, höysteenä verisillä taisteluilla ja jotkut näkevät spartalaisissa homoerotiikkaa. Höh, alasti antiikin sotilaat taistelivat minun tietääkseni.

Luulo ei ole tiedon värtti eli kirjastoon siitä antiikin kirjoja selailemaan. Hopliiteilla oli rintapanssari, kypärä ja säärisuojat. Munaskuita peitti mekko. Millerillä oli ilmeisesti eri syyt kuin historiallinen totuudenmukaisuus mielessään kun sarjaa piirsi.

Ossi Hiekkala

  • Archipictor
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 735
  • archipictor.com
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #41 : 18.05.2007 klo 08:38:38 »
Puhutaan tapahtumista joista ei ole säilynyt tarkkaa tietoa, ja lähemmässäkin historiassa on tulkinnan varaa. Kulkuset näkyvät ainakin Leonidaksen patsaassa samoilla kulmilla.

Aika hyvin tietoa on tuolta ajalta säilynyt. Eiköhän noita vaaseja katsomalla jo saa käsityksen varustuksesta. Siitä, kuinka paljon romua on säilynyt argeologien pengottavaksi, en tosin ole varma. Siitä sen sijaan olen varma, etteivät antiikin tyypit olleet sen tyhmempiä kuin nykyisetkään.

Alastomuuden palvonnalla oli kreikkalaisessa kulttuurissa oma sijansa, jossa se liittyi hyvän fysiikan ihailun yhdistymiseen jumalallisuuteen ei suinkaan siihen, että kuvat ja patsaat esittäisivät totuutta sellaisenaan.

Ymmärsin kyllä pointin mutta korjasin vain virheellisen näkemyksen.

Pässi

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 096
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #42 : 18.05.2007 klo 10:56:22 »
Pointti oli että minä en tuossa homoerotiikkaa näe.
Selityksen makua...

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #43 : 18.05.2007 klo 16:03:24 »
Ei ollut tuohon aikaan pronssiset rintapanssarit köyhien hommia. Eli ei niitä kaikilla joukoilla ollut. Hopliitit olivat falangeisaan tuon ajan panssarivaunuja.

Osalla oli nahkapanssareita ja sitten oli myös joukkoja joilla ei ollut kuin vaatteet, osalla ei edes oikeastaan niitäkään.

Kevyemmillä häirintäjoukoilla ei edes haluttu olevan panssaria hidastamassa toimintaa.

En ollut paikalla, mutta olen samaa mieltä kuin Ossi asian laidasta.

Wade

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 163
Re: Frank Millerin 300?
« Vastaus #44 : 18.05.2007 klo 16:29:05 »
Joo, kyllähän se ostamisen arvoinen on varmastikin! Mutta, onko siinä tosiaan vain nuo 88 sivua?
Wade Koivurinne