Kirjoittaja Aihe: Mielipiteitä kiinapainatuksesta  (Luettu 20302 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 193
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #30 : 04.04.2010 klo 11:42:45 »
Reima vaahtoaa sujuvasti asioista, joista ei tiedä...

Mitenkä minun laskelmissani "suomilisä" tuon esimerkin mukaan olisi vain 2,5 euroa/albumi? Ei 7-15e?

2,5 euroa per albumi on aika helvetin paljon.

Siinä vaiheessa kun painos menee riittävän pieneksi ei ulkomailla kannata enää taatusti painaa.

Jos tarkoitat sadan kappaleen digipainatusta niin ei varmastikaan. Jos taas puhut 500-1000 kappaleen offset-painatuksesta niin nimenomaan ulkomailla se kannattaa painaa. Vasta siinä vaiheessa kun painos nousee tarpeeksi massiiviseksi on järkevää painaa Suomessa. Esim. Banaani painattaa hittituotteensa edelleen Suomessa.

Isojen kustantajien demonisointi meni myös aika perseelleen. WSOY ja Otava painattavat lähes kaikki sarjakuvansa Suomessa, ja miksi eivät tekisi, niillähän on omat painotalot. Sen sijaan pienkustantajat ovat siirtyneet ulkomaille ensimmäisinä, ja syy siihenkin on päivänselvä: on pakko painattaa siellä missä on halpaa, ettei firma kaadu. Huuda Huuda on alusta asti painattanut ulkomailla lähes kaiken. Kuten Mihan esimerkistä kävi ilmi erot ovat toisinaan järjettömän suuria. Ei tarvitse mennä Kiinaan, riittää kun menee Baltiaan. "Pienten piirien" sarjakuvien suhteen vaihtoehtona on siis usein joko jättää julkaisematta kokonaan tai painattaa ulkomailla. Minusta jälkimmäinen vaihtoehto on parempi. Ilman sen kummempia jeesusteluja.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #31 : 04.04.2010 klo 11:46:07 »
Kun on vain tietty, rajattu määrä rahaa, ei ole varaa painattaa sitä isompaa painosta, joka tulisi halvemmaksi *per kappale*, vaan joutuu painamaan pienemmän määrän, koska joutuu painamaan sen verran mitä on varaa maksaa. Ja kas, pienemmissä painoserissä painotalo laskuttaa enemmän rahaa *per kappale*
Joo, hyvä että on konkreettinen esimerkki, kerrankin näissä keskusteluissa.  :)
Tuo painoksen suuruuden ja kappalehinnan suhde on hyvin tuttu kaikille omakustantajille. Ennen "ratkaisuehdotuksia" uskaltaisin kyllä väittää että painamalla 2000kpl Tallinnassa tai 1000kpl Suomessa ja myymällä lättyä vaikka hintan 20e, sinulla on ihan yhtä isot mahkut tehdä hommassa persnettoa mainitut 5000e. Siis jos olet alun alkaenkin epävarma menekistä. (Nuo luvut on hatusta mutta yritä ymmärtää). Kaikkien niiden myymättömien alppujen hinta kasvattaa tavallaan myytyjen omakustannushintaa/kpl.

Mutta oletetaan että ongelma ei siis ole menekin arvaaminen ja hinnoittelun saaminen sitä kautta kohdilleen, ja mennään tuotannon suunnitteluun.

Sanoit että ihmiset eivät jaksa lukea netistä pitkää tarinaa ja siksi albumi on ainoa vaihtoehto. Lehden painattaminen on kuitenkin halvempaa? Tullaan taiteellisiin ratkaisuihin. (Mutku minä haluan tehdä albumin!) Haluat kenties myös värit, vaikka mustavalkoinen tulisi halvemmaksi? Sivukoko pitää olla ehdottomasti A4, koska vain siten taide tulee oikeuksiinsa. (ei nyt mennä täsä sivumäärään) Se että ottaisi "koepainoksen" jossa pieni osa sivuista on väreissä ja loput mustavalkeita (harmaaskaalaan pudotettuja) ei tule kuuloonkaan? Toinen osa, jos menekkiä on, kuten mietit voisi sitten olla kokonaan värillinen...
Myyntipaikka vaikuttaa kuluttajahintaan aivan helvetin radikaalisti. Jos myyt itse kädestä käteen voit myydä käytännössä puolet halvemmalla (ja saat saman katteen). Oletko ottanut huomioon postikulut/tuote? Viimeisin oma kirjani meni siinä mielessä keturalleen. Se painaa muistaakseni 507g tai jotain, jolloin sen lähettäminen on pahuksen paljon kalliimpaa kuin olisi 40g kevyemmällä lätyllä. Sitä ei kyll ole suunniteltukan postimyyntiin, mutta kerroinpa nyt vain esimerkin.

Kuten huomaat vaihtoehtoja on. Valintojen perusteet voivat olla osin taiteellisia ja osin talouden reunaehtojen sanelemia. Jos ne ovat kokonaan taiteellisia ja halutaan tehdä asiat viimeisen päälle, useimmissa tapauksissa artisti maksaa. Omakustantaja on sitä paitsi usein (en tarkoita sinua) täysin kykenemätön arvioimaan onko hänen kaavailemansa tuote (viimeisen päälle painettuna) sellainen että normikuluttaja sen haluaisi vaikkapa Akateemisesta ostaa? Onko  oikein yrittää kompensoida kaikkea kustantamiseen liittyvää ammattitaidon puutetta painattamalla kirja halpamaassa?
 
Mainittujen taiteen ja rahan lisäksi kustantajan valintoihin voivat vaikuttaa myös eettiset ja ekologiset arvot.
Tietenkin tämän tyyppisen globalisaation voi nähdä myös hyvänä asiana eikä esimerkiksi luonnonvaroja tuhlavanan sekä Suomen tuloeroja ja sitä kautta turvattomuutta lisäävävänä. Silloin ei ole tätä eettistä ongelmaa. Mutta osa kuluttajista on jo herkkiä näissä asioissa.

Elämme maailmassa missä kuluttajien valinnat perustuvat usein lähes yksin omaan lisäarvoon (koska kaikki kama tehdään kiinassa ja on sitä samaa paskaa laatua). Voittaja on se joka luo tuotteelle parhaan mielikuvan (tai muuta lisäarvoa), hän käärii isoimman voiton tai kappalemääräisesti kovimman myynnin. (Itse ostan nykyään halvinta aina kun näen että kallis ei ole yhtään sen parempaa/kestävämpää.) Elämme myös maailmassa missä tuotteen pienempi hiilijalanjälki ja eettinen kestävyys voivat luoda sen lisäarvon.

Silloin kun on valinnanvaraa, sanotaan nyt vaikka sarjakuvakirjoissa kuluttaja voi valita kalliimman tuotteen jos se tukee hänen maailmankuvaansa. (Ihan IRL tämä nähtiin jo reilu 10 vuotta sitten kun alettiin kiinnittää huomiota paperin kierrätykseen.) Mistä päästäänkin takaisin alkuun. Kuinka voit tietää montako kappaletta kirjasi tulee myymään, ja millä hinnalla?
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Tero Mäntylä

  • Peliohjelmoija?
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 074
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #32 : 04.04.2010 klo 12:36:49 »
Mutta kuka on niin tyhmä, että lähtee tuollaista yrittämään? Pienet piirit ynnättynä suomen kielen rajallisuuteen on äärimmäisen suuri riskitekijä, jos väen vängällä haluaa "kermaperseillä" toisen kustannuksella.

Siis mitä yrittämään? Mihin menoon? Kermaperseillä?

Veikkaukseni on että Empuska vastasi siinä ymmärryksessä että joku idiootti painattaisi netissä julkaistusta versiosta ihan omin luvin, piraattina, kiinassa halpaversion. Mikä siis ilmeisesti Empuskan mielestä olisi niin tyhmää ettei kukaan sitä tulisi yrittämään. "Kermaperseily" tässä yhteydessä olisi ymmärtääkseni piratoisointia.

Pitkät sarjistarinat ei toimi netissä, ihmiset ei jaksa lukea niitä ruudulta. Tämän olen huomannut julkaisemalla pari alppua netissä kiinnostusta kasvattaakseni, ja yhden omakustanteen. Paperi on siis ainoa vaihtoehto.

Oma huomioni on ollut että ihmiset jaksavat lukea hieman enemmän netissä ilmaiseksi olevaa (ja heikommin mainostettua) versiota kuin maksullista paperi versiota. Netti versiosta on jopa tullut enemmän palautetta joka on osoittanut jonkun jopa lukeneen tarinan. Toki oma otos on hyvin pieni. Mutta kyse on myös siitä millaiselta ruudulta se tarina luetaan, miltä se sarjakuva näyttää ja lukijasta. Omien kokemusten perusteella ihmisten kyky lukea ruudulta esim. sarjakuvaa vaihtelee huomattavasti. Vastaavasti osa sarjakuvista on huomattavasti luettavampia ruudulta kuin toiset.

Nettilevityksen se suurin ongelma minusta tulee eteen siinä vaiheessa kun sillä sarjakuvalla haluaisi tehdä rahaa. Kaupallisessa mielessä en on usko että pidemmän tarinan julkaisu netissä toimii.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #33 : 04.04.2010 klo 13:10:43 »
Se on aika häkellyttävää kuinka Tallinnassa voi painattaa n. 1000 kappaleen painoksen kovakantista, pientä ja neliväristä 64s. sarjakuvakirjaa hintaan n. 1 e kpl. Reilussa viikossa. Suomalaiset painot jäävät väkisinkin. 


Mainittujen taiteen ja rahan lisäksi kustantajan valintoihin voivat vaikuttaa myös eettiset ja ekologiset arvot.
Tietenkin tämän tyyppisen globalisaation voi nähdä myös hyvänä asiana eikä esimerkiksi luonnonvaroja tuhlavanan sekä Suomen tuloeroja ja sitä kautta turvattomuutta lisäävävänä. Silloin ei ole tätä eettistä ongelmaa. Mutta osa kuluttajista on jo herkkiä näissä asioissa.

Niin, mutta mitäs jos eläisimmekin Suur-Suomessa ja raja Uralilla? Sitten Novgorodin digipainon tarjous olisikin halvempi kuin Käkisalmen offsetin? Hiilijalanjälki juu olisi isompi, mut kummassakin tehtäisiin joka tapauksessa suomalaista työtä!

Lainaus
Kuinka voit tietää montako kappaletta kirjasi tulee myymään, ja millä hinnalla?

Melkein mikä tahansa sarjakuvajulkaisu myy Suomessa 500 kappaletta. Tuhanteen myytyyn yltäminen vaatii jo melkoista kamppailua. Sopiva hinta painetusta opuksesta on kympin lähimailla. Kaksikymppiä on kipuraja.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #34 : 04.04.2010 klo 17:53:55 »
Reima vaahtoaa sujuvasti asioista, joista ei tiedä...
Juu, sujuvasti, ja pitkälle siinä toivossa että olisi väärässä ja joku oikaisisi.

2,5 euroa per albumi on aika helvetin paljon.
Riippuu albumista. Jos painatushinnan ero on todellakin 5000e niin Miha on ilmeisesti tekemässä puhelinluettolon kokoista nelivärijuttua. Ei siinä 2,5 euroa niin paha ole, jos kun tuote on muuten ok.

Sitä paitsi se jyväskyläläisen painon työntekijä joka sai kenkää tuskin enää ostelee sarjakuvia, edes Tallinnan hinnoilla. Samaa voi ehkä sanoa sen lounaskahvilan työntekijöistä jossa painon tyypit kävivät syömässä ennen kuin tuotanto siirtyi Viroon.

Banaani painattaa hittituotteensa edelleen Suomessa.
No hyvä.

Isojen kustantajien demonisointi meni myös aika perseelleen....  Ilman sen kummempia jeesusteluja.
Demonisointi? Jeesustelu? Ihan asioista yritin kyllä faktapohjalta kirjoittaa, toki hieman kärjistäen enkä ole kirjahyllyn ääressäkään joten en voi tarkistaa niitä kaikkia painopaikkoja, mutta Egmont ja Sangatsu tosiaan painavat sarjiksensa voittopuolisesi ulkomailla, sen tiedän perstuntumaltakin.

Kyllä esimerkiksi yhteispainatus voi olla ekologisestikin ihan hyvä juttu(?), ja mainitut kustantajat painattavat myös Suomessa, mutta olin nyt vaan taas kirjoittelemassa aiheesta vielä kun jotain voi tehdä. Se on myöhäistä rypistää sitten enää kun homma on reisillä.

"Pienten piirien" sarjakuvien suhteen vaihtoehtona on siis usein joko jättää julkaisematta kokonaan tai painattaa ulkomailla. Minusta jälkimmäinen vaihtoehto on parempi.
Höpö höpö. Minusta vaihtoehtoja on ja pitäisi olla enemmän (ks. edellinen postaukseni). Esimerkiksi pienkustantajien oman yhteisen painon tai jonkin sortin sopimusvalmistuksen virittely jonkin olemassa olevan paikan kanssa... Suomessa on painettu kirjoja ja lehtiä maailman sivu. Laman myötä painojen hinnat ovat viime aikoina jopa laskeneet! On paskapuhetta väittää että yht äkkiä niitä ei vain voisi tehdä täällä ollenkaan! Tietenkin asia voi olla noin kuin väität, jos haluaa 50% enemmän puita nurin teettämällä kovakantisia kirjoja, jotka vievät myös 100% enemmän (lämmintä) varastointitilaa. Mutta se on juuri näitä valintoja mitä tässä tehdään.

Kapitalismin tehokkuusvaatimus on jo pitkään toteutunut ottamalla se luksus länsimaisten ihmisten elämään joidenkin muiden (halvemman työvoiman maiden työntekijöiden) selkänahasta. Tämä ei ole jeesustelua vaan se on fakta. Ja kulttuuriin sekä taiteeseen tämä ajatusmalli sopii minusta hieman huonosti. Siksikin vaahtoan.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Miha

  • Vieras
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #35 : 04.04.2010 klo 18:11:55 »
Jos painatushinnan ero on todellakin 5000e niin Miha on ilmeisesti tekemässä puhelinluettolon kokoista nelivärijuttua.

Tarvitset vissiin lisää faktaa:

Kopioniinin tarjous:

Koko A4
Määrä 1500 tai 2000 kpl
Laajuus 48 sivua + kannet.

Hinta 1500 kpl 6862e alv 0 %
         2000 kpl 8137 e alv 0 %

Raamatutrukikoja tarjous:

Koko      210x297 mm
Laajuus   48 sivua

  1500 kpl    2719 EUR  (1 kpl   1.81 EUR)
  1750 kpl    2982 EUR  (1 kpl   1.70 EUR)
  2000 kpl    3244 EUR  (1 kpl   1.62 EUR)


Ja eikä mua kiinnosta väitellä, onko Tallinnassa painaminen oikein, kun sanoin jo, että mieluummin painattaisin suomessa. Mutta kun ei ole siihen rahaa. Vaikka olenkin muuttanut suunnitelmani 1000 kappaleeseen.
Toivottavasti joskus tulevaisuudessa pääsen tukemaan suomalaisia painotaloja.

echramath

  • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 434
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #36 : 04.04.2010 klo 18:24:10 »
Egmont ja Sangatsu tosiaan painavat sarjiksensa voittopuolisesi ulkomailla, sen tiedän perstuntumaltakin.

Lopettakaa puhumasta salaperäisistä "ulkomaista".

Egmont Kustannus on puolittain osa tanskalaista Egmont-konsernia. Suurin osa minulla olevista Egmontin sarjoista on painettu Tanskassa, joka on Suomen kaltainen pohjoismaa, jossa työläisen oikeuksia ei poljeta ja ympäristölainsäädäntökin on ymmärtääkseni länsimaisella taholla. Miten ihmeessä se liittyy tähän keskusteluun mitenkään?
I've got 99 problems, but luftballons ain't one.

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 193
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #37 : 04.04.2010 klo 18:27:44 »
Höpö höpö. Minusta vaihtoehtoja on ja pitäisi olla enemmän (ks. edellinen postaukseni). Esimerkiksi pienkustantajien oman yhteisen painon tai jonkin sortin sopimusvalmistuksen virittely jonkin olemassa olevan paikan kanssa... Suomessa on painettu kirjoja ja lehtiä maailman sivu. Laman myötä painojen hinnat ovat viime aikoina jopa laskeneet! On paskapuhetta väittää että yht äkkiä niitä ei vain voisi tehdä täällä ollenkaan! Tietenkin asia voi olla noin kuin väität, jos haluaa 50% enemmän puita nurin teettämällä kovakantisia kirjoja, jotka vievät myös 100% enemmän (lämmintä) varastointitilaa. Mutta se on juuri näitä valintoja mitä tässä tehdään.

Olet oikeassa, ainahan kirjat voi tehdä myös huonosti, kuten ehdotit aiemmin, nelivärimateriaalin harmaasävyisenä ja ohkaisilla kansilla jne. Ikävä kyllä semmoisten myyminen on paljon hankalampaa kuin hyvännäköisten painotuotteiden. Kovakantisia kohtaan tuntema vastenmielisyytesi ei päde kulupuolellakaan, kovakantisen ja pehmeäkantisen hintaero painatettaessa ei ole kovin suuri nykyään. Eikä se sitä ole kaupan hyllylläkään.

Esimerkiksi pienkustantajien oman yhteisen painon tai jonkin sortin sopimusvalmistuksen virittely jonkin olemassa olevan paikan kanssa...

Nämä ovat tyypillisiä "kustannusbisneksen" ulkopuolelta tulevia ideoita, joilla ei ole käytännössä todellisuuspohjaa.

Banaani on ainoa sarjakuvakustantamo Suomessa, jolla on niin isoja hittejä tallissa että painokuluissa ei ole pakko laskea jokaista penniä jotta firma pysyy pystyssä. Muiden on revittävä kate sieltä mistä mahdollista. Ja työ on yleensä silti palkatonta.
« Viimeksi muokattu: 04.04.2010 klo 18:30:13 kirjoittanut Petteri Oja »

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Mielipiteitä kiinapainatuksesta
« Vastaus #38 : 04.04.2010 klo 18:50:24 »
oma kantanihan on ettei kovakantisuus ole muuta kuin kuluerä, osaan lukea pokkareita ja pehmytkantisia useaan kertaan ahmien ja säilyvät moitteettomassa kunnossa.

Kuten aina: sisältö ratkaisee.
Kansiratkaisu on toissijainen.

Mihan jälkeä lukeneena soisin että se painetaan mahdollisimman hyvin ja niin että kulut pysyvät alle kipurajan ja mahdollisimman moni ostaakin sarjakuvan.
Ainoa kapitalismin etu on se että mahdollistaisi juurikin sen että tästä Petterin huomiosta:
Banaani on ainoa sarjakuvakustantamo Suomessa, jolla on niin isoja hittejä tallissa että painokuluissa ei ole pakko laskea jokaista penniä jotta firma pysyy pystyssä. Muiden on revittävä kate sieltä mistä mahdollista. Ja työ on yleensä silti palkatonta.
tulisi historiaa, koska hittejä olisi muillakin.
Sammakon Kiroileva siili on sillä kintaalla vaikka kustantamon muu sarjakuvajulkaisu onkin ns. kulttuuritoimintaa ei kaupallisten periaatteiden sanelemaa.

tilannehan on että Viivin ja Wagnerin, Fingerporin ja Kiroilevan siilin jälkeen tulee pitkä matka seuraavaan joka edes näkyy tutkassa muille kuin HC harrastajille.

Mutta hittejä varten tarvitaan fyysisiä julkaisuja kattaen eri lajityyppejä.
Ja ihmisillä on taipumus päättää lompakollaan.
Kuten VesaK sanoi se kaksikymppiä on kipuraja, monesti jo kymppi alkaa olla "kova hinta" vaikka sivuja olisi jopa 50-60.
Tämähän pätee jo käännössarjakuviin isommillakin lafkoilla ja jostain kumman syystä kotimaisilla sarjakuvilla kynnys on suurempi.
Tähän viime kommenttiini toivon faktoilla ladattua oikaisua, joka osoittaa ei humoristisen kotimaisen sarjakuvan olevan myyntivaltti!

itseä kiinnostaa ennen muuta loppukäyttäjälle näkyvä hinta-laatu ero, onko sitä vai ei? Itse en ole ulkoisissa albumeissa havainnut kanadan ja kiinan välillä mitään eroa painojäljessä.
(vaikken luuppia käytä niin kyllä huomaan nämä asiat, nehän ovat kansien ohella toissijaisia luksuselementtejä)
Jos siirto eestiläiseen jälkeen on ainoa tapa saada lisää hyvää sarjakuvaa julkaistuna suomessa niin kyllä kiitos.
 

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Vs: Mielipiteitä kiinapainatuksesta
« Vastaus #39 : 04.04.2010 klo 20:04:22 »
Kiroileva siili 4 on painettu Tallinnassa, kuten Fingerporin Heräämisopaskin. Kustannusten ohella syy tähän on se, ettei kyseistä kokoa olevaa kirjaa pystytä painamaan Suomessa (!).

Tulee mieleen taas Veikko Ennala, joka iloisella 1970-luvulla halusi teetättää itselleen nahkahatun haltuunsa saamistaan vuodista. Homma tyssäsi hattutehtaan vastaukseen "ei meillä ole leikkureita jotka pystyvät nahkaan".

Mutta jos tässä aletaan globalisaatiosta ja kansallisvaltioista puhumaan niin hali vili voo. Se on yhtä tehokasta kuin Juudean kansallisen rintaman tjsp. ohjelmansuunnittelu Brianin elämässä: "Kaappaamme Pilatuksen vaimon ja vaadimme lunnaiksi sotilasdiktatuurin lopettamista kahdessa päivässä." Ei EeUU! Hyi EEUU!
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #40 : 04.04.2010 klo 20:08:06 »
"Pienten piirien" sarjakuvien suhteen vaihtoehtona on siis usein joko jättää julkaisematta kokonaan tai painattaa ulkomailla. Minusta jälkimmäinen vaihtoehto on parempi. Ilman sen kummempia jeesusteluja.

Sitten ei varmaankaan myös haittaa jos luen sen vaikkapa kirjastossa tai jonkun skannaamana ja netissä levittämänä ilmaisena rippinä ostamisen sijaan, koska on parempi lukea kuin olla lukematta. Vai mitä?

Sivuhuomautuksena minusta kovia kansia kannattaa ruveta miettimään siinä vaiheessa kun sivuja on 150+, sen ohuemmissa albumeissa kun minusta tuntuu että ne ovat tarkoitettu ihmisille jotka pitävät kirjoja esillä lukematta niitä, ja sisältö on sen mukaista...eli ainakin tälle ostajalle ne ovat suoraan miinusta ostopäätöstä tehdessä.

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 193
Vs: Ekologiset ja eettisesti kestävät
« Vastaus #41 : 05.04.2010 klo 02:22:43 »
Sitten ei varmaankaan myös haittaa jos luen sen vaikkapa kirjastossa tai jonkun skannaamana ja netissä levittämänä ilmaisena rippinä ostamisen sijaan, koska on parempi lukea kuin olla lukematta. Vai mitä?

Kirjastosta lainaamisessa ei ole mitään pahaa. Nettiin rippaaminen on laitonta.

Sivuhuomautuksena minusta kovia kansia kannattaa ruveta miettimään siinä vaiheessa kun sivuja on 150+, sen ohuemmissa albumeissa kun minusta tuntuu että ne ovat tarkoitettu ihmisille jotka pitävät kirjoja esillä lukematta niitä, ja sisältö on sen mukaista...eli ainakin tälle ostajalle ne ovat suoraan miinusta ostopäätöstä tehdessä.

Toi on sitten taas ihan sun oma ongelmasi.

Markku Myllymäki

  • Lyijykynän jatke
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 815
  • /* You are not expected to understand this. */
Vs: Mielipiteitä kiinapainatuksesta
« Vastaus #42 : 05.04.2010 klo 11:07:06 »
Hei, kun olette molemmat osapuolet (tai kaikki osapuolet jos kaksi ei riitä) ainakin osittain oikeassa, keskenämme tappelu tuskin paljon tekee muuta kuin lisää ongelmia.

Miten olisi, jos ongelman veisi jollekin taholle, joka asiaa oikeasti voisi korjata?

Siis:

 a) Tuskin kukaan painattaa muualla kuin Suomessa, jos Suomessa on kilpailukykyiset hinnat (eli vaikkapa +- 20% ulkomaisiin hintoihin verrattuna). Paitsi tietysti em. tapaukset, jos Suomessa ei haluttua formaattia paineta lainkaan, silloin tässä ei liene epäselvyyksiäkään.

b) Jos tietylle painotalolle annetaan iso määrä uutta painettavaa, heidän ei tarvitse kompensoida tyhjäkäyntiaikaa kovilla hinnoilla. Silloin on EHKÄ mahdollista päästä kohdan a) hinnoitteluun. Jos näin saadaan tehtyä, esimerkiksi jollain VAPAAEHTOISELLA ohjaavalla toiminnalla, mahdollisesti jopa niin että esim. laaditaan ohjeita joilla painotyö saadaan minimityömäärällä riittävän virheettömästi läpi, varmaankin saadaan varmaankin säästöjä kaikille.

c) Minun mielestäni esim. joku kulttuuritoimi tms. virallinen taho tekisi melkoisen kulttuuriteon, jos tämmöistä tuettaisiin ihan oikealla rahalla. Tästä hyötyisi sekä taide (tekijät) että teollisuus (painot, paperiala).

Kyllähän se selvää on, ettei kovin moni ole niin isänmaallinen, että maksaisi 3-4 kertaa isompaa hintaa vain kannattaakseen kotimaista. Mutta en ihan oikeasti usko, että hintojen täytyy olla näin.
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

PurPur

  • Vieras
Vs: Mielipiteitä kiinapainatuksesta
« Vastaus #43 : 05.04.2010 klo 11:49:27 »
c) Minun mielestäni esim. joku kulttuuritoimi tms. virallinen taho tekisi melkoisen kulttuuriteon, jos tämmöistä tuettaisiin ihan oikealla rahalla. Tästä hyötyisi sekä taide (tekijät) että teollisuus (painot, paperiala).

Ja veronmaksajille jää hyvä, kevyt mieli. Viron sekä Kiinan proletariaatti myös kiittää, että pääsevät takaisin töihin riisipellolle, paratiisiin, josta kapitalistit heidät karkoittivat.

 

Markku Myllymäki

  • Lyijykynän jatke
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 815
  • /* You are not expected to understand this. */
Vs: Mielipiteitä kiinapainatuksesta
« Vastaus #44 : 05.04.2010 klo 12:26:48 »
Ja veronmaksajille jää hyvä, kevyt mieli. Viron sekä Kiinan proletariaatti myös kiittää, että pääsevät takaisin töihin riisipellolle, paratiisiin, josta kapitalistit heidät karkoittivat.

Kaunis trolli, varsinkin tuo Viron riisipellot.

Mutta varsinaisena asiana turha huoli, paitsi jos uskot että Suomen pienkustannemarkkina tulee olemaan oleellinen Kiinan kansantalouden kannalta, mkä tekee sinusta ehkä suurimman optimistin koko pallolla.
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.