Kun on vain tietty, rajattu määrä rahaa, ei ole varaa painattaa sitä isompaa painosta, joka tulisi halvemmaksi *per kappale*, vaan joutuu painamaan pienemmän määrän, koska joutuu painamaan sen verran mitä on varaa maksaa. Ja kas, pienemmissä painoserissä painotalo laskuttaa enemmän rahaa *per kappale*
Joo, hyvä että on konkreettinen esimerkki, kerrankin näissä keskusteluissa.

Tuo painoksen suuruuden ja kappalehinnan suhde on hyvin tuttu kaikille omakustantajille. Ennen "ratkaisuehdotuksia" uskaltaisin kyllä väittää että painamalla 2000kpl Tallinnassa tai 1000kpl Suomessa ja myymällä lättyä vaikka hintan 20e, sinulla on ihan yhtä isot mahkut tehdä hommassa persnettoa mainitut 5000e. Siis jos olet alun alkaenkin epävarma menekistä. (Nuo luvut on hatusta mutta yritä ymmärtää). Kaikkien niiden myymättömien alppujen hinta kasvattaa tavallaan myytyjen omakustannushintaa/kpl.
Mutta oletetaan että ongelma ei siis ole menekin arvaaminen ja hinnoittelun saaminen sitä kautta kohdilleen, ja mennään tuotannon suunnitteluun.
Sanoit että ihmiset eivät jaksa lukea netistä pitkää tarinaa ja siksi albumi on ainoa vaihtoehto. Lehden painattaminen on kuitenkin halvempaa? Tullaan taiteellisiin ratkaisuihin. (Mutku minä haluan tehdä albumin!) Haluat kenties myös värit, vaikka mustavalkoinen tulisi halvemmaksi? Sivukoko pitää olla ehdottomasti A4, koska vain siten taide tulee oikeuksiinsa. (ei nyt mennä täsä sivumäärään) Se että ottaisi "koepainoksen" jossa pieni osa sivuista on väreissä ja loput mustavalkeita (harmaaskaalaan pudotettuja) ei tule kuuloonkaan? Toinen osa, jos menekkiä on, kuten mietit voisi sitten olla kokonaan värillinen...
Myyntipaikka vaikuttaa kuluttajahintaan aivan helvetin radikaalisti. Jos myyt itse kädestä käteen voit myydä käytännössä puolet halvemmalla (ja saat saman katteen). Oletko ottanut huomioon postikulut/tuote? Viimeisin oma kirjani meni siinä mielessä keturalleen. Se painaa muistaakseni 507g tai jotain, jolloin sen lähettäminen on pahuksen paljon kalliimpaa kuin olisi 40g kevyemmällä lätyllä. Sitä ei kyll ole suunniteltukan postimyyntiin, mutta kerroinpa nyt vain esimerkin.
Kuten huomaat vaihtoehtoja on. Valintojen perusteet voivat olla osin taiteellisia ja osin talouden reunaehtojen sanelemia. Jos ne ovat kokonaan taiteellisia ja halutaan tehdä asiat viimeisen päälle, useimmissa tapauksissa artisti maksaa. Omakustantaja on sitä paitsi usein (en tarkoita sinua) täysin kykenemätön arvioimaan onko hänen kaavailemansa tuote (viimeisen päälle painettuna) sellainen että normikuluttaja sen haluaisi vaikkapa Akateemisesta ostaa? Onko oikein yrittää kompensoida kaikkea kustantamiseen liittyvää ammattitaidon puutetta painattamalla kirja halpamaassa?
Mainittujen taiteen ja rahan lisäksi kustantajan valintoihin voivat vaikuttaa myös eettiset ja ekologiset arvot.
Tietenkin tämän tyyppisen globalisaation voi nähdä myös hyvänä asiana eikä esimerkiksi luonnonvaroja tuhlavanan sekä Suomen tuloeroja ja sitä kautta turvattomuutta lisäävävänä. Silloin ei ole tätä eettistä ongelmaa. Mutta osa kuluttajista on jo herkkiä näissä asioissa.
Elämme maailmassa missä kuluttajien valinnat perustuvat usein lähes yksin omaan lisäarvoon (koska kaikki kama tehdään kiinassa ja on sitä samaa paskaa laatua). Voittaja on se joka luo tuotteelle parhaan mielikuvan (tai muuta lisäarvoa), hän käärii isoimman voiton tai kappalemääräisesti kovimman myynnin. (Itse ostan nykyään halvinta aina kun näen että kallis ei ole yhtään sen parempaa/kestävämpää.) Elämme myös maailmassa missä tuotteen pienempi hiilijalanjälki ja eettinen kestävyys voivat luoda sen lisäarvon.
Silloin kun on valinnanvaraa, sanotaan nyt vaikka sarjakuvakirjoissa kuluttaja voi valita kalliimman tuotteen jos se tukee hänen maailmankuvaansa. (Ihan IRL tämä nähtiin jo reilu 10 vuotta sitten kun alettiin kiinnittää huomiota paperin kierrätykseen.) Mistä päästäänkin takaisin alkuun. Kuinka voit tietää montako kappaletta kirjasi tulee myymään, ja millä hinnalla?