Kun olen vuosikausia tehnyt joka toinen viikko lehteä, joka leviää kopioidun lehden lisäksi nettiversiona pdf:nä, niin voin sanoa että pdf on vaihtoehto, joka raakataan pois välttömästi!
Perustelutko kiinnostaisivat? Ihanko totta? PDF on mainio menetelmä jos sivuilla on pääasiassa tekstiä. Kun tekstin yhteyteen lisätään kuva joka on vähänkin hienosyisempää kuin kaaviokäppyrägrafiikka, niin silloin vaaditaan sitä legendaarista das resoluutiota. Tiedoston koko menee mahdottomaksi. CD-ROMissa se ei ongelma ole, mutta kun kuvien tasokin menee samalla suureksi surkeudeksi. Monesti käytännössä on tullut eteen sellainen tilanne, että pdf-tiedostoon ujuttamani kuvan saisi parempitasoisena ja pienempikokoisena nettijulkaisuun esimerkiksi jpegginä. Touhussa haisee pitkälle turhuuksien turhuus. Kiitos kysymästä, on kokeiltu print optimized- ja screen optimized -asetuksilla. Kun nokka katkeaa, siipi irtoaa vai miten se oli.
Aikoinaan on tullut tehdyksi myös multimediaa. Jokainen ohjelmisto tuntuu vaativan jonkinlaista ohjelman erillistä asennusta. Ne tuotteet, joissa esitys käynnistyy yhdestä .exe tiedostosta, joka sijoitetaan CD-ROMille, sisältävät siinä exessä runsaasti tarpeetonta tavaraa kaikkia mielikuvituksellisimpia sovelluksia silmälläpitäen, ja tuloksena onkin niin tutuksi tullut bloatware, jota vanhempi tietämyskone ei jaksa pyörittää.
HTML sen sijaan avautuu jokaikisessä selaimessa, jotka ovat tietämyskoneiden vakiovarusteita. Mikäli tarkoitus on julkaista vain kuvatiedostoja tietyllä tavalla järjestettynä, suosittelisin lämpimästi sitä. Mikä parasta, silloin ei tarvitse välittää siitäkään, onko romppua lukevassa koneessa Windows, MacOS vai Linux, tai mitä softaa koneeseen on asennettu.
Terv. Sarjakuvien tuntematon sotilas, nimi-erkki "Mää oon meinaan ennen ollu".