Jotta tuote myisi, sillä täytyy olla kohdeyleisö. Coca Colan kohdeyleisö ovat ihmiset, joilla on potentiaali pitää colajuomista, tai joiden elämäntyyliin Coca Cola tuo jonkin muun kuvitellun tai aidon lisän.
Hmmm. Jos nyt saan leikkiä kulttuurintutkijaa, niin tässä täytyy silti kysyä, mistä se kohdeyleisö sitten muodostuu? Kyllä minusta on pakko myöntää todeksi sekin, että mainonta osallistuu kohdeyleisönsä luomiseen.
Tietysti kohdeyleisön ja mainonnan välinen dialogi voi tuottaa yllättäviäkin lopputuloksia, jotka saattavat olla mainostajan intressien vastaisia. Mutta silti...Coc-Colaa kuluttava ihmisryhmä on olemassa paljolti (ei yksinomaan) siitä syystä, että Coca-Colaan on taitavalla mainonnalla onnistu liittämään sellaisia symbolisia merkityksiä, joille kulttuurissa on tilausta (ja tilauksen on osittain luonut sama mainonta). Monet muut tuotteet ovat yrittäneet samaa ja epäonnistuneet, mutta siihen voivat olla osittain syynä myös epäonnistuneet strategiat ja huonot ajoitukset. Eivät etruskitkaan valloittaneet maailmaa, mutta roomalaiset valloittivat...
Samalla tavalla vaikkapa natsipropaganda ei onnistu luomaan Suomeen suurta kannattajakuntaa, koska Suomessa ei yksinkertaisesti ole riittävän suurta potentiaalista kohdeyleisöä, jotta liike saataisiin aikaan.
Entä jos sellainen potentiaalinen kohdeyleisö muodostuu?
Ei natsipropaganda yksinään tietenkään kykenisi tuomaan keskitysleirejä Suomeen. Ongelma on siinä, että natsipropagandan vapaa levittäminen voisi huonontaa monien ihmisryhmien elämänlaatua entisestään. Joku yksittäinen kaksimetrinen skini (en minä) voisi saada siitä pari pisaraa lisätarmoa polttopullojen heittelyyn ja maassa makaavien potkimiseen.
Ja jos todella haluaa tutustua rotuoppien ja antisemitismin kulttuuriseen ja älylliseen taustaan, on aika helppo huomata, että eivät ne taustat jääneet 1930-luvulle ja Keski-Eurooppaan. Natsismi ei ollut mikään "länsimaisen sivistyksen" antiteesi, vaan looginen huipentuma eräille länsimaisen sivistyksen kehityslinjoille, jotka elävät ja porskuttavat vieläkin.