Kirjoittaja Aihe: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus  (Luettu 90611 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #60 : 01.11.2011 klo 15:45:32 »
Don Rosan näkökulma on varsin vanhakantainen, eli perinteinen newsprint-sarjakuva on kadonnut ja katoamassa pikkuhiljaa jopa sarjakuvakaupoista. Niitä harva enää lukee. Isot vuodet ovat ohi. Sarjakuva muuttuu. Luulen ettei Rosa tunne kovin hyvin alternative ja muuta semmosta sarjakuvaa, kirjakauppasarjakuvaa. Niitä ei näe San Diegon festareilla eikä pienemmissäkään vastaavissa tapahtumissa, jossa vanha lehtien keräilykulttuuri on vielä vahvoilla. Tämä silti aika mutua. Ja USA:n tilanne on aika lailla toinen kuin Euroopan. Tosin sarjakuvalehdet ovat menneet alaspäin myös täällä. Jopa Tanskan Anders And elikä sikäläinen Ankka on pudonnut hyvin drastisesti. Muutamissa vuosissa on kadonnut kymmeniä tuhansia lukijoita.
Suomalaiset ovat silti yhä vahvoja lukijoita.


Timo

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #61 : 01.11.2011 klo 15:52:31 »
Mut eikö kirjakauppasarjakuvakin ole aika marginaalista? Sarjakuvalehti on tietenkin formaattina huonompi kuin albumi, jos tykkää jostain sarjasta se on mukavampi ostaa albumina kuin lehtinä, joita on hankala säilyttää. Mutta saisiko lehdistä enemmän varmaa rahaa?

Itse mietin vielä että olisihan se mukava jos olisi mahdollisuus lukea "kertakäyttösarjakuvaa" vähän samaan tapaan kuin telkkarista katsotaan sarjoja. Hyvät voisi sitten ostaa itselle albumeina, jos albumeita ylipäätään olisi enää. (Itseä vähän ahdistaa ajatus kaiken digitaalisuudesta, ehkä se johtuu siitä että olen kasvanut kirjahyllyjen keskellä.) Mutta näihin digilehtiin tekeville pitäisi maksaa kunnollisia palkkioita, ja toisaalta niiden pitäisi olla halpoja jotta lukijat ostaisivat niitä. Taitaa olla hankala yhtälö.

Emppu

  • Känisijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 501
  • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #62 : 01.11.2011 klo 17:57:40 »
Kivi; et ole ajatellut kuluttajien käyttäytymistä ollenkaan? Vaikka Y-sukupolvi elää helvetin hedonistista elämää, mitä enemmän ostaminen siirtyy nettiin, sen suurempi kynnys oikeasti ostaa jotain luksustuotteita "Koska ne nyt voi ostaa koska tahansa"-ajatuksen takia. Kysy keneltä tahansa yksityisyrittäjämyyjältä, ja ne tulee manaamaan internetin alimpaan helvettiin.

Timo: Puhutko nyt siis sellaisesta UG:stä, mitä hyvällä tuurilla löytää jostain paikallisesta tapahtumasta? Tietenkin onhan oma käsitykseni jenkkien markkinoihin tullut täysin nettisarjakuvien tekijöiltä, mutta on ne pienemmätkin conejakin profiloidaan huimaa vauhtia selkeämmiksi.

Mun mielestä netin ongelma juuri perinteisten kerrontamuotojen osalta on kehno verkostoituminen. Suomalaiset ovat sarjakuvan osalta sen hyvin hoitaneet, mutta globaalilla tasolla siinä olisi paljon parannettavaa; verkostoituminen on tosi hajanaista ja tuuripeliä, ellei ole vain perkeleen hyvä tekijä. Tästä johtuu, että hyviä nettisarjiksia pitää tonkimalla tonkia. TWC:t sun muut ovat hyviä astinkiviä, mutta ei, luoja, ei vain näin! Se on jo johtanut siihen, että nettisarjakuvat tulevat olemaan oman pienen piirinsä juttuja.

Asiaa ei luonnollisesti helpota se, että sarjakuvien käyttöliittymä valintatilanteessa (oli sitten osto tai lukeminen) on, mikä on. Hyvä mennä ummikkona sarjakuvahyllylle, kun napattu sarjakuva voi olla _mitä_ tahansa (siis oli suomalaista tai jenkkiläistä). Etsi siinä sitten itsellesi sopivaa pläräämällä jotain, voin sanoa, että tasan kerran elämässäni onnistunut siinä ja minä sentään luen, etsin ja saan tietoa paljon enemmän kuin kuka tahansa ummikko. Ei tarvitse ihmetellä, miksi jotkut kokevat mokomat jotenkin...luotaantyöntäviltä.

Ja jos ei mennä siihen, miten haukun suomalaisen sarjakuvan olevan paskaa, voin sen ainakin mainita, että tuotteistaminen yksin ja ainoastaan sarjakuvan osalta kuin myös sen profilointi skenen sisällä ole oikein ole Suomessa toiminut. Syytän tästä "kaikki kukat saa kukkia"-ajatusta, ei sen takia, että pitäisi kitkeä, vaan sen takia, että se johtaa "HYVÄ, ETTÄ SITÄ TEHDÄÄN VAAN LISÄÄ JA LISÄÄ JA LISÄÄ JA MIHIN MINÄ OIKEIN HUKUINKAAN"-asenteeseen. Määrä ei ole vieläkään korvannut laatua.

Omat haasteensa tietenkin tuo digiformaatti, joka on tekijöillä lapsen kengissä. Minä ostan sarjakuvien lukuoikeuksia niin nettiin suoraan kuin kännykkääni, mutta eipä suomalaiset tunnu tarjoavan mitään konkreettista tämän osalta. Ehkä se olen vain minä, tai ehkä naurettavat hinnat à la 13 eukkia strippisarjakuvasta, jonka oon Hesarin sivuilta lukenut.
« Viimeksi muokattu: 01.11.2011 klo 18:01:41 kirjoittanut Emppu »

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #63 : 01.11.2011 klo 18:21:42 »
Asiaa ei luonnollisesti helpota se, että sarjakuvien käyttöliittymä valintatilanteessa (oli sitten osto tai lukeminen) on, mikä on. Hyvä mennä ummikkona sarjakuvahyllylle, kun napattu sarjakuva voi olla _mitä_ tahansa (siis oli suomalaista tai jenkkiläistä). Etsi siinä sitten itsellesi sopivaa pläräämällä jotain, voin sanoa, että tasan kerran elämässäni onnistunut siinä ja minä sentään luen, etsin ja saan tietoa paljon enemmän kuin kuka tahansa ummikko.

Mutta mutta, vaikka olisi kuinka hyvin organisoitunutta ja tiedonvälitys ja julkaisu pelaisi täydellisesti, et voi sarjakuvaa lukematta koskaan tietää onko se oman maun mukainen.

Tämä pätee ihan kaikkeen, sarjakuviin, kirjoihin, musiikkiin, peleihin, oopperaan, kaikkeen. Et voi tutustumatta tietää onko se nappaamasi yksilö juuri sinulle sopiva vai ei.

Emppu

  • Känisijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 501
  • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #64 : 01.11.2011 klo 19:21:07 »
Mutta mutta, vaikka olisi kuinka hyvin organisoitunutta ja tiedonvälitys ja julkaisu pelaisi täydellisesti, et voi sarjakuvaa lukematta koskaan tietää onko se oman maun mukainen.

Tämä pätee ihan kaikkeen, sarjakuviin, kirjoihin, musiikkiin, peleihin, oopperaan, kaikkeen. Et voi tutustumatta tietää onko se nappaamasi yksilö juuri sinulle sopiva vai ei.
Ei tietenkään, mutta se on sarjakuvan osalta hirveä olematonta, jopa puolueettomissa jakelukanavissa. Kyllä sitä promotaan saman tekijän tai kustantamon tuotteita, mutta ne useimmiten vaikuttavat hieman umpimähkään valituilta, jos ovat länsimaalaisia tekijöitä (mangassa on paremmin onnistuttu). Se kummastuttaa, kun verrataan peli- tai elokuva-alaan, joissa ei markkinoinnissa pitäisi olla solidaarisuudelle sijaa, mutta onnistuvat kuitenkin mainostamaan muita tuotteita näkyvästi tuotteen sisällä.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #65 : 01.11.2011 klo 19:36:51 »
Toisaalta, sarjakuvassa on kasvupotentiaalia. Pelit, elokuvat ja kirjat ovat saavuttaneet tietyn lakipisteen, jossa kasvua ei enää oikein ole. Sarjakuvan kustantaminen on markkinarako.

En ihmettelisi ollenkaan, jos vuosikymmenen sisällä sarjakuva läntisi oikein kunnolla nousuun. Suomessa ongelmallista on kustantajien hämmennys. Tiedetään, että se myy, muttei tiedetä, miten se myy. Sarjakuvaan erikoistuneita kustannustoimittajia on vähän.

Puolivahingossa syntyy ihan valtavia menestyksiä. Joistakin sarjakuvantekijöistä on tullut tähtiä, jotka suuri yleisö kirjamessuilla tuntee.

Suomalaisen sarjakuvan suuri tulevaisuus voi olla vielä edessä! Öh, siis, no, tiedätte kyllä, mitä tarkoitan.

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #66 : 01.11.2011 klo 19:53:45 »
Toivoa sopii...

Kun saatais vielä suuri yleisö uskomaan että sarjakuvaa voi lukea muutenkin kuin Aku Ankkaa tai stripit lehdestä. Harva jättää elokuvan katsomatta koska se on elokuva, mutta jos jokin on sarjakuva, niin, öm. No, pelkääväthän monet tekstiäkin tai eivät pelaa... Pidetäänköhän PC/videopelejä nuortenkin joukossa vielä lapsellisina vai hyväksytäänkö ne vaikka ei itse pelaa? Kyseessä on kuitenkin uudempi media kuin sarjakuva.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #67 : 01.11.2011 klo 20:06:37 »
"Keskiverto kansalainen ei edes tiedä, että sarjakuvia edelleen julkaistaan koska niitä myydään vain muutamissa pikku kaupoissa isoimmissa kaupungeissa."

"Se nyt vain on faktaa, että lapset lukevat nykypäivänä aina vaan vähemmän. Yhdysvalloissa sanomalehdetkin menevät konkurssiin, kun nuorten vanhemmatkaan eivät enää lue!"

"sarjakuvateollisuus syöksyi kuolemaansa jo lähemmäs 30 vuotta sitten".

Olen luullut että sarjakuvan huonosta asemasta valittaminen on suomalaisten piirtäjien "yksinoikeus", mutta nyt Amerikastakin kuuluu samansävyistä tekstiä.
Suomalaisena se on aikamoinen kulttuurisokki vierailla maassa jossa ei pahemmin julkaista tai myydä kirjoja. Sellaisia maita maailmalla kuitenkin on. Tilanteet kuitenkin elävät, eli maita joissa koskaan ei olisi myyty sarjakuvajulkaisuja on kuitenkin varmaan vähemmän. Suomessakin oli aika karua 40 vuotta sitten vaikka lehtiä meillä kulutettiinkin. Tahdon tällä vain sanoa, että mikään ei ole pysyvää. Painotuotteina (tai digipaperilla) nähdään sarjiksia varmasti jatkossakin. Amerikkalaiset (yhtiöt) ovat kaivanee omaa hautaansa pitäytymällä liian tiukasti kiinni vanhassa samalla kun ne ovat yrittäneet maksimoida voittoja. Meillä on onneksi hieman investoitu tulevaankin.

Mut eikö kirjakauppasarjakuvakin ole aika marginaalista? Sarjakuvalehti on tietenkin formaattina huonompi kuin albumi,
Muoks. kirjakauppasarjakuva ei ole margnaalista. Lehti on kirjakaupalle ja kioskille vaikeampi kuin kirjamainen julkaisu ja kuvittelisin että siksi se on ajettu niin ahtaalle. Keräilijän näkökulmasta en hahmota eroa.

Mutta saisiko lehdistä enemmän varmaa rahaa?

Itse mietin vielä että olisihan se mukava jos olisi mahdollisuus lukea "kertakäyttösarjakuvaa" vähän samaan tapaan kuin telkkarista katsotaan sarjoja. ... Mutta näihin digilehtiin tekeville pitäisi maksaa kunnollisia palkkioita, ja toisaalta niiden pitäisi olla halpoja jotta lukijat ostaisivat niitä. Taitaa olla hankala yhtälö.
Tässähän nousee kysymys siitä miten ns. arvoketju mielletään. Vähän joka alallahan kulttuurissa on nykyään se meininki että tekijöien ja tuottajien tulovirta koostuu monista pienistä puroista.
Jostain pitäisi vain löytyä sellainen kultasormi, joka laittaisi 2.0 sarjakuvan kannattaviin puihin. Kyllähän meillä jo nyt näkee mielenkiintoisia esimerkkeja uudesta ajattelutavasta, kun katsoo vaikkapa kirjamessujen ilmaiseksi jaettavaa lehteä tai Kuti-julkaisua.

Sarjakuva kun nyt kumminkin on 99%sesti viihdettä, eikä se kulutuksen ala ole nähdäkseni mitenkään kuolemassa pois, päin vastoin.
« Viimeksi muokattu: 01.11.2011 klo 20:08:25 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 162
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #68 : 01.11.2011 klo 20:07:59 »
Jokin silti vielä tökkii.

Miksi Sarasvatin hiekkaa ei myy enää? Miksi Näkymättömät kädet tuntuu hiipuvan jo?

Pitäisi saada sellaisia steadysellereitä suomalaista albumeista ja sarjakuvaromaaneista, joita kirjakaupassa on aina tarjolla Mausin ja Watchmenin tapaan. Jopa ne uudet isot Muumi-sarjakuvakirjat ovat jääneet yllättävän vähälle huomiolle.

WSOY tekee pirun hyvää työtä. Samoin Arktinen Banaani. Voimia työhön.

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #69 : 01.11.2011 klo 20:21:59 »
Sarjakuva kun nyt kumminkin on 99%sesti viihdettä, eikä se kulutuksen ala ole nähdäkseni mitenkään kuolemassa pois, päin vastoin.

Mutta samalla ollaan menossa yhä enemmän siihen suuntaan että informaation (johon lasketaan myös sarjakuvat) pitää olla ilmaista. Pitäs vaan olla kuulemma suosittu. Kaikki tekijät eivät varmasti voi olla lukijoiden anteliaisuuden varassa eläviä megastaroja, ja kaikkiin töihin ei edes tarvitse saada ketään suosittua. Niin kauan kun eläminen maksaa, on suuntaus tekijän kannalta vähän ankea, varsinkin kun yritykset yrittävät taistella muutosta vastaan huonontamalla tekijöiden oikeuksia entisestään.

Miksi Sarasvatin hiekkaa ei myy enää? Miksi Näkymättömät kädet tuntuu hiipuvan jo?

Pitäisi saada sellaisia steadysellereitä suomalaista albumeista ja sarjakuvaromaaneista, joita kirjakaupassa on aina tarjolla Mausin ja Watchmenin tapaan. Jopa ne uudet isot Muumi-sarjakuvakirjat ovat jääneet yllättävän vähälle huomiolle.

Ehkä se on se nykysuuntaus, ihmisten aivot ovat jo mukana informaatiotulvassa, kaikki tapahtuu heti ja vuoden vanhaa ei muista kukaan. Onhan se kirjoissa vähän sama, ei riitä että on suosittu, pitää olla todella suosittu että kirja löytyisi kirjakaupasta vielä hetken päästä.

Emppu

  • Känisijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 501
  • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #70 : 01.11.2011 klo 20:36:44 »
Mä en haluaisi sanoa tätä, mutta mitä hiton eroa sillä saako sen luettua ilmaiseksi vai ei Suomen mittakaavassa, jossa kaikki merkittävimmät sarjikset pystyy lukemaan ILMAISEKSI kirjastosta? Näin ajateltunahan kirjastot ovat yksi merkittävä riistäjä suomalaisten sarjakuvapiirtäjien kukkarosta, kun jokainen, joka lukee teoksen, ei maksa pennin hyrrää lukukokemuksestaan.
Ongelmana on enemmänkin hedonistinen käyttökulttuuri kuin se, että myykö teos vai ei. Se, ettei lukijoilla ole mitään kiintymystä teokseen ennen, jälkeen tai edes lukiessa, on naurettavaa edes olettaa, että Suomessa viihteen tuottaminen olisi mitenkään kannattavaa taloudellisesti. Ellei sitten ryhdy Tuksuksi.
« Viimeksi muokattu: 01.11.2011 klo 20:41:10 kirjoittanut Emppu »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #71 : 01.11.2011 klo 20:57:03 »
Timo: Puhutko nyt siis sellaisesta UG:stä, mitä hyvällä tuurilla löytää jostain paikallisesta tapahtumasta?

En UG:sta vaan ihan mainstream-sarjakuvaromaaneista, jotka ovat kirjakaupalle ihan yhtä UG:ta tai alternativea kuin mikä tahansa muu taideromaani. Mitä nyt NY Timesin tms lehtien listoilla on. No ehkä sarjakuvan volyymi on kokonaisuudessaan pienempi, mutta silti.

Suomen mittakaavassa, jossa kaikki merkittävimmät sarjikset pystyy lukemaan ILMAISEKSI kirjastosta? Näin ajateltunahan kirjastot ovat yksi merkittävä riistäjä suomalaisten sarjakuvapiirtäjien kukkarosta,

Ei ne ole ilmaisia, eikä ketään riistetä. Kirjastoja rahoitetaan verovaroin ja kirjastot maksavat kirjoistaan käypää rahaa. Kirjastoapurahoja myös jaellaan.

Timo

Emppu

  • Känisijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 501
  • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #72 : 01.11.2011 klo 21:10:37 »
Ei ne ole ilmaisia, eikä ketään riistetä. Kirjastoja rahoitetaan verovaroin ja kirjastot maksavat kirjoistaan käypää rahaa. Kirjastoapurahoja myös jaellaan.

Timo
Mikä nyt ei ollut suuria satasia nähnyt. Vai saako sadasta lainaajasta samanlaisia lukemia, mitä sadan kirjan ostajasta?

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #73 : 01.11.2011 klo 21:14:45 »
Alppareilla nyt kai harvemmin muutenkaan saadaan kovin isoja tuloja, ellei niitä oikeasti julkaista ympäri maailmaa ja myydä oikeasti paljon eikä muutamaa sataa. Suomessa ei taida ainakaan olla kovin kummoisia summia, vai miten on?

Ihannehan olisi että tekijä saisi rahaa tekemisestä, mutta se ei pitkien juttujen kanssa useinkaan toteudu.

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Suomalaisen sarjakuvan tulevaisuus
« Vastaus #74 : 01.11.2011 klo 21:20:37 »
Tämä on hyvin kiinnostava ja tärkeä keskustelu! Kiitos osallistujille.

Voisitko Emppu hieman täsmentää ilmaisuasi? On vaikeata saada virkkeistäsi ja ajatuksistasi selvää.