Kirjoittaja Aihe: Paras sanomalehtisarjakuva  (Luettu 19050 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #30 : 25.11.2007 klo 13:27:01 »
Noin äksiön-puolelta on tietenkin Modesty Blaise, 1960-luvun Fredricksin Taika-Jim ja Frank Robbinsin Johnny Hazard. Aattellisuus viimeksimainitussa hiiteen, pupillittomat ja jumalattomat kommarikonnat vain ovat upeita. Kasvoton kuolema! "Johnny Hassinen! Tervetuloa, saanemme toivottaa sinut tervetulleeksi!"
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 628
  • Kvaak!
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #31 : 25.11.2007 klo 15:04:02 »
Lassi ja Leevi on kyllä huippuunsa viritetty sarja kaikilta osiltaan, strippisarjojen Ferrari. Vaikka täytyykin tunnustaa, että en sitä ole pitkiin aikoihin todella lukenut - selannut, katsellut, ihaillut kylläkin, mutta todellakin huolellisesti LUKENUT.
Ne tuli käytyä läpi niin intensiivisesti silloin, kun ne ensi kerran tulivat 90-luvulla vastaan.

Tenavat on klassikko, varsinkin Jaska Jokusen tilitykset iskevät aina lujaa.
Sarjassa on ihme taika: vitseinä ajateltuina useimmat sen jutut ovat uskomattoman laimeita. Mutta sitten kun siihen maailman on päässyt sisälle, jollain oudon herkällä tavalla ne kaikki sitten kuitenkin toimivat. Mutta ei kai sitä käy kiistäminen, että ne sarjan suurimmat tehot ovat kuitenkin vallan muualla: niissä riipaisevissa ahdistuksissa ja peloissa, joissa oikeastaan ei ole mitään hauskaa.
(Kuinka tehokas onkaan esimerkiksi sunnuntai-sarja, jossa Jaska Jokunen valittelee, ettei koskaan enää voi turvallisesti nukahtaa vanhempiensa auton takapenkille, niin kuin teki pikkulapsena).

Masin vanhat jaksot toimivat edelleenkin noin vuoteen 1975 asti. (Selkeä lukuohje: jos strippi on vanha ja siinä on rasteria, kannattaa lukea. Jos siinä ei ole rasteria, se on uudempi ja sen joutaa sivuuttaa).

Yliopistossa löysin Berke(ley) Breathedin Bloom Countyn. Se on nykyaikakauden strippien suuri vaikuttaja, esim. juuri Lassi ja Leevi on saanut siitä paljon. Tekijä oli sarjan ilmestyessä nuori, vasta parinkymmenen, ja sen myötä taso heittelee aika rajusti. Mutta parhaimmillaan tämä on yksi parhaiten kirjoitetuista strippisarjoista koskaan. (Minulla sitä lukiessa se kolahti niin tarkasti omiin makuhermoihin, että tuli olo, että tämä on se sarja, jonka minä olisin itse halunnut tehdä).

Lasketaanko Feiffer sanomalehtisarjaksi? Se on jotain stripin ja sunnuntaisarjan väliltä, viikottainen sarja, jossa on KAKSI strippiä. Aikuisten aiheiden suoran käsittelyn ja kaikkien "puhuva pää" sarjojen kantaisä, terävintä ja tasalaatuisinta tekstiä, mitä sarjakuvissa on kuunaan nähty.

Frank Chon lyhytikäinen Liberty Meadows (Turvatarha) oli kyllä raikas tuulahdus strippisarjojen maailmaan. Itse piirtäessäni huomaan sen vaikuttaneen omaan piirtämistapaani, ilman että sitä olen mitenkään tietoisesti ajatellutkaan.

Nykyisin pyörivistä jenkkisarjoista pidän eniten Jerestä ja Kamuista. Jere on tasalaatuinen, hyvin kirjoitettu ja piirretty ja Kamujen visuaalinen ilme on niin tarkkaan mietitty, etenkin sunnuntaisarjojen upea väritys hivelee silmää.
Dilbert on terävästi kirjoitettu, pureutuu hyvin moniin nykymaailman ongelmiin, mutta kyllä minä aina tympäännyn siihen, että se on niin minimalistisesti piirretty. Tämä sarja saa minut aina kysymään, että jos piirrokset ovat näin primitiivisiä, tarvitaanko niitä sitten ollenkaan? Scott Adamsin ajatukset ovat vähintäänkin yhtä viihdyttäviä puhtaassa tekstimuodossa hänen kirjoissaan ja sähköposteissaan.

Klassikoista suosikkini on Walt Kellyn Pogo. Hurmaava, hölmö, loistokkaasti piirretty oma maailmansa, joka vie mukanaan laakista. Ja se saa minut myös aina itse innostumaan: otanpa taas siveltimen käteen ja alan piirtää minäkin!
Hiljattain olen tutustunut Cliff Sterrettin Polly and Her Palsiin, joka myös on parhaimmillaan yksi hienoimmista ikinä. Vaikka arvostankin Krazy Katia ja ymmärrän, miksi se on niin kunnioitettu, jotenkin kuitenkaan se ei ole täysin omakohtaisesti minulle koskaan kolahtanut mitenkään erityisesti. Mutta Sterrett taas iskee kyllä lujaa. Parhaimmillaan taiteellisesti yhtä kunnianhimoinen ja surrealistinen kuin Herriman, mutta Sterrettin töissä on vielä lisänä se, että jokaisesta kynänvedosta näkee, että kaiken pohjana on, että tämän on tarkoitus olla HAUSKAA. Kaikki outoudet ja taiteellisuudet tapahtuvat kuitenkin selvästi huumorisarjakuvan kehikossa. Pohjimmiltaan tässä on kuitenkin kyseessä perinteinen perhesarjakuva. Se tekee sarjan saavutuksista mielestäni tavallaan vieläkin huikeampia. Sillä sanotaan Herrimanista mitä hyvänsä, niin ei se kyllä kummoinen vitsinkirjoittaja ollut...  ;)

Yksiruutuisista Gary Larson on tietysti 1900-luvun suuria, omaperäisiä humoristeja, joiden töiden kohtaamisen jälkeen maailmasi ei enää koskaan ole ennallaan. Larsonin jälkeen tulleiden huumorisarjakuvien on mahdoton ohittaa hänen vaikutustaan.

Ville Vallattoman vanhat yksiruutuiset ovat myös positiivinen ylläri, kun niitä kaivaa käsiinsä: kekseliään vaihtelevasti piirrettyjä ja suunniteltuja ja kaiken huipuksi vielä ihan oikeasti hauskoja.

Väärää johtopäätöstä luen silloin kun se on yksiruutuinen. Arvostan sitä, miten yhtenevällä tyylillä piirtäjä kykenee kuvaamaan mitä tahansa: vuoristoa, metsämaisemaa, mitä vain - kaikki on menevän vaivattoman näköistä, mutta samalla myös hyvin vakuuttavaa.

Seikkailusarjoja en lue juurikaan. Mutta tunnustan pitäväni aivan ensimmäisistä Ray Mooren piirtämistä Mustanaamioista: pari kolme ensimmäistä Mustis-seikkailua olen lukenut moneen kertaan uudelleen.

Yksi klassikko, joka pitäisi varmaan katsastaa, on E.C.Segarin Kippari Kallet. Siihen tutustuneet ovat kaikki vakuuttaneet, että se on yhä nykypäivänäkin vielä tykkiä kamaa.

Kotimaisista pidän B.Virtasesta - ja Fingerporin luen tietysti joka päivä.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #32 : 25.11.2007 klo 15:23:04 »
Segarin Kippari Kalle on täyttä pinaattia. Lupaan nyt ja tässä että sitä tulee lisää suomex kyllä. Ynnä Pulterin varhaisvuodet, ellei oikeasti kukaan muu niin...

Tajuatteks te nyt lopulta?? Kustantaminen EI ole vaikeaa. Levitys ja vastaanotto  ON.

"Mutta minä en halua porno pätkiä! Minä haluan klassisia sanomalehti sarjakuvia! Vanhoja!"
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Sqbhz

  • Jäsen
  • Viestejä: 23
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #33 : 25.11.2007 klo 16:11:12 »
B.Virtanen, Jere, Hesarin "Minun elämäni" paranee päivä päivältä. Aikanaan FC Palloseura oli myös yksi suosikkeja.

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #34 : 26.11.2007 klo 18:28:24 »
Calvin & Hobbes putosi 90 -luvulla sangen kovaa.

Klasaripuolelta olen tykästynyt Pogoon.

Matti Karjalainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 934
  • Friendly Neighborhood Librarian
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #35 : 26.11.2007 klo 22:53:59 »
Sanomalehtisarjakuvat Top-5:

1. Tenavat
2. Lassi ja Leevi
3. Helmiä sioille
4. Mafalda
5. Jere

Kohtalaisen helppohan nämä oli järjestykseen sijoittaa. Tenavat hakee vertaistaan millä tahansa saralla ja lienee samalla minulle kaikkein merkittävin sarjakuva kautta aikojen. Lassi ja Leevi kärsii puhkilukemisesta, mutta on kieltämättä nerokas. Helmiä sioille hoitaa häijyydellään ja sanaleikeillään kolmannen sijan kotiin. Pastisin tuotos onkin edelleen ilmestyvistä amerikkalaisista syndikaattisarjoista paras.

Lueteltujen ulkopuolelta maininnan arvoisia ovat Dilbert, pienin varauksin Kamut ja ehdottomasti Väinämöisen paluu, joka on harvoja aidosti hyviä ja idealtaan omaperäisiä kotimaisia sanomalehtisarjakuvia.
"Onneksi kirjastonhoitajat ovat tunnollisia kaikissa tunnetuissa todellisuuksissa" (P.A. Manninen: Kapteeni Kuolio - Tampereen sankari)

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #36 : 26.11.2007 klo 23:42:47 »
Ihme kyllä suomalaiset on parhaita. Ne on tehty meille. Ulkomaalaiset on tehty yleensä ulkomaalaisille ja usein oloihin jotka ei sivua pätkääkään suomalaista elämää. Niin sanotut yleisinhimilliset stripit on vain mitäänsanomattomia ja keinotekoisia.

Juba on kehittänyt genreä, samoin Jope, jonka koko tuotanto kymmeninetuhansine strippeineen on aikasen rikasta hengenviljelystä.

Kiva oli nähdä ennen kuin suomen kieli lakkautetaan.

Matti Karjalainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 934
  • Friendly Neighborhood Librarian
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #37 : 27.11.2007 klo 20:04:58 »
Ihme kyllä suomalaiset on parhaita. Ne on tehty meille. Ulkomaalaiset on tehty yleensä ulkomaalaisille ja usein oloihin jotka ei sivua pätkääkään suomalaista elämää. Niin sanotut yleisinhimilliset stripit on vain mitäänsanomattomia ja keinotekoisia.

Höpsistä töppönen. Sarjakuvassa voi esiintyä tiettyjä elementtejä, jotka sitovat sen leimallisesti johonkin tiettyyn maahan - käytettäköön tässä esimerkkinä argentiinalaista Mafaldaa ja eteläafrikkalaista Madam & Eveä. En ole välttämättä saanut jokaisesta stripistä yhtä paljon irti kuin natiivi lukija, mutta se ei ole estänyt minua pitämästä kummastakin. Hyvässä lykyssä olen oppinut myös jotain uutta vieraista kulttuureista ja historiasta.

Joku "Tenavat" puolestaan todistaa omalta osaltaan sen, että yleisinhimillisistä aiheista kasatut stripit ovat kaikkea muuta kuin mitäänsanomattomia tai keinotekoisia. Jaska Jokusen kokemat murheet ja epäonnistumisen tunteet ovat yleismaailmallisia, eivätkä katso lukijansa ikää, sukupuolta, kansallisuutta tai ihonväriä. "Lassiin ja Leeviin" pätee pitkälti sama juttu.

Lisäksi mitäänsanomattomuutta ja keinotekoisuutta on kaikkialla, missä kulttuuria tehdään: myös meillä kotimaassa.
"Onneksi kirjastonhoitajat ovat tunnollisia kaikissa tunnetuissa todellisuuksissa" (P.A. Manninen: Kapteeni Kuolio - Tampereen sankari)

MiLa13

  • Orc Hero
  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 8
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #38 : 04.01.2008 klo 17:04:01 »
Tenavat, Lassi ja Leevi, Muumipeikko... ei tule enempää nyt mieleen. Tenavat on NIIN mahtava sarja: Ressu ja punainen paroni, Tellu, Jaska Jokunen, ja kaikki muut. Lassin ja Leevin hahmot ovat mahtavia, joskus tapahtumat kääntyvät suorastaan hulluiksi. H.I.T. oli hauska kerho, ei tietenkään tyttöjenvihaamisen takia. Muumipeikko on todella hauska myös. Tenavat ovat jotenkin hauskempia sarjan alkupuolella noin yleisesti ottaen, oikein naurattaa. Harmi vain että kaikki kolme sarjaa ovat jo loppuneet.
"You sound like chapters from a self-help booklet!" -Kefka Palazzo

K.Paju

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 6
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #39 : 07.02.2008 klo 10:32:40 »
Jere on kyllä mun kestosuosikki. Se on vaan niin sympaattinen hemmo. Hesarin Väärä johtopäätös on kans ihan hauska ja piirustusjälki on mukavan näköistä.

B.Virtanen on mun mielestä vähän ennalta-arvattava ja tavanomainen strippisarjis, mutta Virtasen yltiölannistunut olemus ja lakonisuus on kyllä hupaisaa...   :)


Wierdo

  • Närkästynyt kuluttaja
  • Jäsen
  • Viestejä: 254
  • Hard Duck Halitulihei!
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #40 : 16.04.2008 klo 11:12:21 »
Lassi ja Leevi on paras! Piste!   ;D

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 557
  • Kuka mitä häh?
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #41 : 16.04.2008 klo 12:39:50 »
Lainaan Otto Sinisaloa (Sarjainfo 04/07, s. 37) koska paremmin ei voine totuutta  kiteyttää.

Lainaus
Tenavista on lähes mahdotonta kirjoittaa kriittisesti. On kuin yrittäisi arvostella Raamattua - paitsi toisin kuin Raamattu, Tenavat on syvästi inhimillinen, näkemyksellinen ja herkkä teos, jonka on luonut todellinen lahjakkuus. Kaikki pitävät Tenavista. Jos et pidä Tenavista, olet varmasti jonkinlainen mielipuoli.

“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

h00k00

  • Jäsen
  • Viestejä: 208
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #42 : 16.04.2008 klo 23:10:52 »
Tuosta Sinisalo-lainauksesta heräsi kysymys  -  Olenko ainoa, jonka Tenavat jättää kylmäksi?

En mitenkään inhoa kyseistä sarjaa ja pystyn jopa jollain tasolla ymmärtämään mistä kehut johtuvat. Mutta silti Tenavat on aina tuntunut jotenkin tylsältä ja kliiniseltä.

tertsi

  • Vieras
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #43 : 16.04.2008 klo 23:23:01 »
Tenavat on minusta ihan jees, mutta ei houkuttele esim. keräämään koko sarjaa, toisin kuin vaikkapa Lassi ja Leevi (okei, Lassia ja Leeviä on huomattavsti vähemmän kerättäväksi).

Onkohan monikaan minun lisäkseni maininnut parhaiksi yhtään jatkuvajuonista sanomalehtisarjakuvaa? Voihan tosin olla niin, että Top vitoseen ei sitten kerta kaikkiaan mahdu muita kuin lyhyitä strippisarjoja.

JJ Naas

  • Toikkarointia lammashaassa
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 522
Vs: Paras sanomalehtisarjakuva
« Vastaus #44 : 17.04.2008 klo 01:26:49 »
Tällä hetkellä en seuraa muita strippejä kuin Metron, 100:n ja Hesarin nettisivujen strippejä, joten keskitetään otanta niihin.

Viivi ja Wagner.. noin kerran vuodessa luen Hesarin nettisivuilta sinne kertyneen arkiston. Fingerporin luen päivittäin, ja se on tietysti paras. Modesty Blaisea tykkään katsoa piirrosjäljen vuoksi, mutta en koskaan vaivaudu seuraamaan juonta. Helmiä sioille -sarjan jutut ovat joskus ihan hyviä, mutta mutta täysin motivoimaton pöydän tai tiiliaidan takana seisoskelu pännii. Hermannin laguunia luen lähinnä pitääkseni kirjaa siitä kuinka usein stripin aihe jollain tavalla ottaa peräti huomioon sen, että päähenkilöt ovat mereneläviä... noin kerran kuukaudessa. Tuplat on suosikkini Satasessa / Metrossa ilmestyvistä stripeistä. Joskus peräti hymähdyttää.
« Viimeksi muokattu: 17.04.2008 klo 01:30:32 kirjoittanut JJ Naas »