Kirjastojen koululaisille suuntaamalla kirjavinkkauksella ollaan saavutettu ilmeisesti jonkinlaisia tuloksia, ja nyt ainakin näillä nurkilla ollaan otettu vinkkausohjelmaan mukaan myös sarjakuvia (miksi niin on tehty vasta nyt, on minulle jonkinlainen mysteeri). Toivon mukaan siten saadaan pelastettua muutama sielu.
Lisäksi puhetta on ollut opetusta tukevista kirjapaketeista, jotka sisältäisivät esimerkiksi tunneilla käsiteltävää historiallista ajanjaksoa koskevaa kaunokirjallisuutta. Kaipa joku Spiegelmanin "Maus" menisi ihan hyvin toista maailmansotaa käsittelevään pakettiin?
Onhan se sarjakuva jotenkin kouluissa mukana, mutta aina jotenkin väärissä yhteyksissä, niinkuin Jussi Vilkuna telkkarissa esitteli "Piirrä sarjakuva Muhammedin elämästä".... Mutta se oli jossakin muussa aineessa kuin kuviksessa.
Omakohtaisia koulukokemuksia 90-luvun puolivälistä:
Allekirjoittaneella oli yläasteella ja lukiossa erinomainen historianopettaja, joka käytti opetuksessaan sarjakuvaa aina silloin kuin siihen tarjoutui luonteva mahdollisuus. Ainakin Asterixia saatiin tihrustaa antiikin rakennustaidetta käsittelevillä tunneilla. Lisäksi kokeissa saattoi olla tämäntapaisia monivalintakysymyksiä:
Rautakansleriksi kutsuttiin:
a)Bismarckia
b)Hugo Prattia
c)Wellingtonia
Kuuleman mukaan jokaisesta vuosikurssista löytyi ainakin muutama vaihtoehtoa b veikannut oppilas.
Lisäksi muistelisin, että reaalin yo-kirjoituksissa oli joskus Kiinan kehitystä käsittelevä tehtävä, jossa aineistona käytettiin "Sinisestä lootuksesta" peräisin olevaa katkelmaa.