Linnaan joutunut pilapiirtäjä oli Eric Vasström. Suosittelen lämpimästi hänen mielenkiintoista omaelämäteostaan "Taiteilijaväkeä" vuodelta 1954, sitä liikkuu kyllä divareissa.
Vasström oli omien sanojensa mukaan ensimmäinen Suomessa vakituisesti lehteen palkattu pilapiirtäjä Dagens Tidning -lehdessä.
Vuonna 1913 hän teki "Fyren" pilalehteen piirroksen "Venäjän hovi tanssii Paatiossa", johon hän piirsi suomalaisen rengin tanssimaan venäläisen hovineidon kanssa. Neidon päässä on hiuskampa, josta sojottaa neljä pientä piikkiä ylöspäin.
Sensorit katsoivat tämän olevan kruunu ja kuvan esittävän itseään keisarinnaa. Niinpä Vasström ja lehden päätoimittaja saivat kolme kuukautta linnaa majesteettirikoksesta.
Kun tuomio julistettiin, Akademiska sångföreningen -kuoro, johon Vasström kuului, tervehti piirtäjää tiukkailmeisesti Porilaisten marssilla. Se oli isänmaallista rispektiä maan puolesta kärsimään joutuvalle.
Tuomion käsittelyyn meni kolme vuotta ja Vasströmin ja päätoimittajan linnareissu toteutui vasta 1916. Paikkana oli Hämeenlinnan vankila, mutta ennen porteista sisään astumistaan kaksikko viipyi tuttavien luona lounaalla. Tämän seurauksena - niin kieltolain aikaa kuin elettiinkin - herrojen katsottiin olevan "liian hilpeällä tuulella", jotta heitä voitaisiin ottaa kuritushuoneeseen enää sinä iltana. Niinpä heidän piti odottaa seuraavaan aamuun, ennen kuin pääsivät vankilaan!
Akademiska sångföreningen kävi tervehtimässä tovereitaan isänmaallisin lauluin myös vankilassa.
Vasström on myös suomalaisen animaation pioneeri: hän teki Suomen ensimmäisiä mainosanimaatiofilmejä jo ennen I maailmansotaa.
20-luvulla hän piirsi Uuten Suomeen ja loi sille oman piirroshahmon, Uuden Suomen Matin. Tämä oli Suomen ensimmäinen suosittu piirroshahmo: piirtäjä sai Matin päivänä onnittelukortteja ja lahjoja, ja häneltä tilattiin kuvia hahmostaan. Tähän tapaan:
http://www.comicartfans.com/GalleryPiece.asp?Page=1&Order=Date&Piece=134057&GSub=15473&GCat=0&UCat=0Eikö siis kaiken tämän perusteella voisi hyvin sanoa, että Eric Vasström on suomalaisen pilapiirtämisen suojelupyhimys?