Kirjoittaja Aihe: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus  (Luettu 166990 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

laureline

 • Vieras
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #375 : 05.03.2006 klo 22:31:35 »
Pahus. :o

Tulin juuri Merikoskiseuran järjetsämästä keskustelutilaisuudesta. Lyhyesti: Paikalla oli TV1:n kuvausryhmä, Pohjois-Suomen imaami, Tytti IsoH-K,
Kaisu Mikkola (yksi tilaisuuden järjetsäjistä), Kalevan toimituspäällikkö ja muita, joita en tässä jaksa luetella. Oma subjektiivinen kokemukseni paneelikeskustelusta ja puheenvuoroista oli se, että oikeastaan kukaan ei ollut lukenut Villen sarjista kokonaan tai ollenkaan. Oulun kaupungin edustaja Ervasti luuli että Ville on piirtänyt pommipääturbaanipilapiirroksen, Oulun kaupunki pesi kätensä irtsanomisjupakasta syyttäen siitä Snellman-työryhmää (vaikka minulla on suoraa sähköpostia työryhmän jäseneltä, joka sanoi päätöksen olleen Päivi Mäen, opetustoimi). Imaami puhui Tanskan pilapiirroksista ja maailmanrauhasta, kaikki puhuivat Tanskan pilapiirroksista ja maailmanrauhasta... loppujen lopuksi kukaan asiasta tuohtunut ei oikeastaan ollut käsittänyt Villen piirroksista yhtään mitn. Tytti Iso-H-K tuohtui Villelle sarjakuvan lopussa olleesta sodanlietsonnasta... johon Ville vastasi sen olevan sellaista kuin Sarkasmia. Täydet pisteet Kalevan toimituspäällikölle, joka sanoi: Jos Ville olisi tarjonnut sarjakuvaa Kalevaan, hän olisi julkaissut sen.
Oma käsitykseni asiasta on se, että Villen sarjis on liian älykästä sarkasmia joillekin asiasta vaahtoaville, ehkä kaikki ymmärtävät jujun 50 vuoden päästä. Seuraava sarjainfo sai hyvää mainosta, Kaisu kysyi että julkaistaanko sarjis siinä? -Joo.

Hyvä Ville, säilytit rauhallisuutesi ja hermosi puheenvuoroissasi, mitä monet paikalla olijat, Villeä piirroksista syytelleet eivät tehneet!

roju

 • sarjispelle
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 762
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #376 : 06.03.2006 klo 01:18:08 »
Niin ei tämäkään mitenkään ketjun varsinaiseen teemaan liity, mutta Rojun asiavirheestä pitää huomauttaa: Tanskan kuninkaan lausunto on urbaani legenda, minkä tietävät nykyisin jo suomalaisetkin historiankirjat.

Bang. Yksi isku lisää kyynisyyden arkkuun. Se nyt olikin aivan liian hyvää ollakseen totta.

Tällaiset mielipiteet eivät sitä paitsi tuolloin olleet mitenkään tavattomia: antisemitismi oli laajalle levinnyt aate, kuten nyttemmin paljastuneet Sibeliuksen natsisympatiat paljastavat.

Niinpä. Sodan jälkeen oli sitten kansallisvaltiot, niin kornia kuin se onkin. Ein volk, ein reich, ein spreche toteutui Hitleristä huolimatta. Ja suhtautuminen juutalaisuuteenkin jouduttiin tuomaan päivänvaloon ja ottamaan selvää, mistä siinä oikein oli kysymys.

Ja mitä taas nyky-Tanskaan tulee, niin juuttilassa asuneena voin täysin allekirjoittaa Jan Guilloun kolumnin väitteen, jonka mukaan Tanska on koko EU:n muukalaisvihamielisin maa ever ja on kummallista, miksi nykyisin halutaan yhtäkkiä julistaa suureen ääreen solidaarisuutta Pohjolan oikeistolaisimmalle hallitukselle. Tanskan pakolaispolitiikka on Rasmussenin myötä kovaa ja epäinhimillistä,.

Näin olen myös ymmärtänyt, mutta sananvapausasiassa olen tosiaan Ramin kanssa samoilla linjoilla: se koskee niitäkin, jotka ovat eri mieltä kuin minä, ts. ihmisillä on oikeus myös olla niin väärässä kuin haluavat  ;D

Tanskan hallituksen ulkomaalaispolitiikka on sitten taas asia erikseen. Syvältä.

Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

Pässi

 • Nukkuja
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 183
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #377 : 06.03.2006 klo 08:45:06 »
Jotenkin vaikea uskoa että eräitä selkärangattomia poliitikkoja lukuunottamatta suomalaiset olisivat poikkeuksellisen pelokasta ja peloteltua kansaa.
Aika hauska kommentti mieheltä, joka pelkää muslimeja.
Hei, kuulittekstota? Ton torven torvi panee "bää bää"!

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 085
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #378 : 06.03.2006 klo 10:14:18 »
Tuota kuningasjuttua en ollut ennen kuullutkaan, mutta tuon "kaikki tanskalaiset kantoivat Daavidin tähteä" olen, enkä uskonut. Juttua on levitetty jo ennen internet-aikaa, joskin netissä se on taas tullut esiin.

Antti Vainio

 • Karpaattien nero
 • Jäsen
 • Viestejä: 4 330
Re: Tuoretta Ville Rantaa
« Vastaus #379 : 06.03.2006 klo 10:34:04 »
Aika hauska kommentti mieheltä, joka pelkää muslimeja.

Enpä oikeastaan. Olen vähän sitä mieltä että jos hurahtaisi jokaiseen median lietsomaan hysteriaan (terroristit, lintuinfluenssa, Kaisaniemen ryöstäjäsomalit jne.) niin pitäisi pysytellä koko aika lukkojen takana sängyn alla. Vaikka kaikki muslimit eivät olekaan terroristeja niin aina kun jossain räjähtää pommi joka tappaa sattumanvaraisesti sivullisia tekijät ovat muslimeja. Tämä ei ole oma ajatukseni vaan sen esitti muistaakseni Hesarissa joku muslimioppinut joka oli myös sitä mieltä että muslimien ei pitäisi aina syyttää länsimaisia vainosta ja rasismista vaan tehdä itse asialle jotain
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 085
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #380 : 06.03.2006 klo 11:48:33 »
Niinpä, ETA, IRA ja Petri Gerdt. Kaikki muslimeja, niinkö?

roju

 • sarjispelle
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 762
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #381 : 06.03.2006 klo 12:10:58 »
Muslimit tappaa eniten toisia muslimeja, ja saa kaikkien puolesta tehdä niin ihan rauhassa, mutta sitten kun nirhataan muutama sata kristittyä, jo ollaan huutamassa YK:ta apuun.

Uskonto ja valtio eroon toisistaan ja uskonnosta yksityisasia. Tai mistä minä tiedän, nyt kun on lukenut esim. eri Euroopan maiden erilaisista tavoista kohdella siirtolaisiaan (kunnioitetaanko omaa kulttuuria vai yritetäänkö sulauttaa, Englanti &Ruotsi vs. Ranska? annetaanko kansalaisuus syntymässä kuten Ranskassa vai ei ollenkaan kuten Saksassa, vähän kärjistäen?) ja miten ne kaikki on yhtä pulassa... mutta Pohjois-Amerikassa näyttävät tulevat suht hyvin toimeen omien muslimisiirtolaistensa kanssa... (toistaiseksi?) ...niin olen enemmän ja ennemmän sitä mieltä että muslimiterrorismin takaa löytyy eriarvoisuus. Tai hetkinen, sekä Lontoon että NY:n pommittajat oli taloudellisesti hyväosaisia, Palestiinassa taas täysin toivottomassa tilanteessa... täytyy jatkaa tutkimuksia.

Jos kasvaa rikkaassa länsimaassa, käy samoja kouluja, puhutaan samoista mahdollisuuksista mutta käytännössä koko ajan kohdellaan vääränvärisenä tai muuten evätään ne mahikset, kyllä kai se katkeroittaa viimeistään parikymppisenä. Mä jaksan yhä ihmetellä kuinka maailman köyhät ei oo vieläkään väkisin rynnineet tänne ottamaan vähän tasoitusta. Lienee odotettavissa meidän elinaikanamme kuitenkin.

Vastaus ei ole islaminusko sinänsä, koska vaikka Koraani sisältää väkivaltaa (kuten Raamattukin), muslimivaltiot ovat eläneet pitkiä rauhanomaisia kulttuurillisen kukoistuksen jaksoja. Uskonto on niinkuin se luetaan. On aina jonkun höyrypään kulloisessakin intressissä (tietoisessa tai ei) poimia isosta kirjasta oikeat kohdat oikein painottaen. Pätee myös Raamattuun.
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

Antti Vainio

 • Karpaattien nero
 • Jäsen
 • Viestejä: 4 330
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #382 : 06.03.2006 klo 12:14:48 »
Pahus, unohdin todellakin  tuon Vantaan oman pojan. En tahdo mitenkään puolustella ETAa mutta niiden iskut ei ole olleet sattumanvaraisia ja IRA taas on nykyisin tavallinen rikollisjärjestö joka keskittyy huumekauppaan, kiristykseen ja muuhun normaaliin yritteliäisyyteen
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 505
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #383 : 06.03.2006 klo 13:35:25 »
Niinpä, ilmaisuvapauttahan se toisen tappaminenkin on. kyllä se pomminheittäminen muslimejakin hämmentää.
Summamutikassa tappaminen vaan sattuu olemaan eläimille, joihin siis ihmisetkin kuuluvat, tyypillistä.
10 vuotta sitten Dunblanessa ammuskellut Thomas Hamiltonkin oli varmaan muslimi. Olof Palmen ja JFKn  surmasi afromuslimien liitouma ja antaessa hyökkäyskäskyn Suomeen Stalin oli juuri lukenut koraania.
Kyllä vikaa löytyy muualtakin kuin muslimeista ja islaminuskosta. Olisi mukavaa jos kukaan ei koskaan loukkaisi toista ja kaikki vaan leikkisi nätisti keskenään.
Ei tapahdu koskaan.

Silloin kun ylireagointia ei tule oikeistolta tai ääriuskovaisilta (liitä haluamasi uskonto) niin sitten vasemmistolta ja ns. kukkahattutädeiltä.
Kaikki nämä tahot tahtovat sensuurin takaisin, jotta saavat lisäpontta omille valheilleen.
Itse olen luonnollisesti ylivertainen yksilö ja me-he -vastakkainasettelun yläpuolella. Tai sitten olen jo hyväksynyt asetelman minä vs. kaikki muut.

laureline

 • Vieras
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #384 : 06.03.2006 klo 13:48:57 »
siis sananvapaudesta ja sarjakuvan etiikasta

Korjasin käsittämätöntä tekstiäni vähän käsitettävämmäksi, kas tässä, jos jotain enää kiinnostaa:

Olin viime sunnuntaina Merikoskiseuran järjestämässä sananvapausaiheisessa, Ville Rannan Kaltion verkkosivuille piirtämään sarjakuvaan liittyvässä keskustelutilaisuudessa. Kiitos tilaisuuden järjestäjille.

Oma subjektiivinen käsitykseni oululaisena taiteilijana tilaisuuden kulusta ja mielipiteistä:

Entinen ministeritason poliitikko/nyk. poliitikko Tytti Isohookana-Asunmaa oli tuohtunut k o sarjakuvan omasta mielestään sotaan lietsovasta sisällöstä. Hän vertasi sitä 1960–luvulla tehtyyn Harro Koskisen Sikamessias–veistokseen, jota olivat katolista uskontoa harjoittavat henkilöt kauhistelleet käydessään taannoin vierailulla Oulun taidemuseolla, missä teos oli esillä. Poliitikko oli joutunut pyytämään taidemuseon puolesta anteeksi veistoksen esillä oloa, sen sijaan että olisi hieman selittänyt vieraille yleensäkin 1960-luvun pop-taiteesta ja Harro Koskisen veistoksen merkitystä suomalaiseen taidehistoriaan liittyvänä merkittävänä teoksena ja aikansa pop-taiteen ikonina. Sama poliitikko väitti Helsingin Sanomien uskaltaneen julkaista Rannan sarjakuvasta vain loppuruudut, joihin ei ollut piirretty profeetta Muhammadin naamioitunutta naamaa. Syyn tähän tiennee vain Helsingin Sanomien toimitus. Omasta mielestäni loppuruudut oli julkaistu siksi, että ne olivat koko sarjakuvan idea, ei itse profeetan kuvaaminen.


Islamilaisen uskonnon edustajat sanoivat tanskalaisten pilapiirrosten järkyttäneen heidän uskontoaan ja tuntuneen tosi pahalta. He sanoivat että tällaisten loukkaavien piirrosten julkaisemisen takia ihmisiä kuolee ja sotia syttyy, eivätkä vastaavat piirrokset edesauta Islaminuskon perimmäistä ideaa; rauhaa ja toisten kunnioittamista. Myös omasta mielestäni tanskalaiset pilapiirrokset olivat huonosti piirrettyjä ja törkeitä, enkä hyväksy niitä… mutta kuitenkin vain mustetta ja paperia ja julkaistu pienessä maassa suht. pienessä lehdessä. Itse kunnioitan kaikkia uskontoja, kunnioitan myös elämää, enkä tajua, miksi musteen ja paperin takia voi nykyään enää tappaa ketään.  En saanut selvää mitä mieltä he oikeastaan olivat Rannan sarjakuvasta. Heidän puheenvuoronsa sananvapaudesta koski lähinnä tanskalaisia pilapiirroksia maailmanrauhan vaarantajana, uskonnon loukkaamattomuutta ja Suomen valtion välinpitämättömyyttä internetin valvonnan suhteen.


 Oulun kaupungin edustajat selittelivät piirtäjän erottamista Snellman-projektista (siis pieni koululaisille tarkoitettu vihkonen), että Snellman-työryhmä on ulkoistettu opetusviraston alaisuudesta ja päätös siis tämän ulkopuolisen (freelancer?) työryhmän. Taas päätös saman piirtäjän pyytämisestä uudelleen projektiin on vastaavasti opetustoimen/Oulun kaupungin taholta. Käsitin että opetustoimen valitsema työryhmä on siis se pahis, joka on vaarantanut hyvän kulttuuripääkaupunkihakemuksen erottamalla rasistiseksi katsomansa piirtäjä-pahiksen. Kulttuurilehti Kaltion entinen päätoimittaja on taas toinen pahis, jonka taas Kaltio-lehden hallitus on erottanut. Koko Suomen rauhan ja hyvinvoinnin mahdollisesti vaarantanut piirtäjä- Ranta olisi loppujenlopuksi kuitenkin se arkipahis-rasisti, mutta jolle Oulun kaupunki ehkä antoi anteeksi jostain käsittämättömästä syystä..Itse piirtäjä yritti puolustautua taiteilijan sananvapaudella, omalla subjektiivisella näkemyksellään ja sarjakuvan erilaisista tulkinnoista tulleisiin väärinkäsityksiin. Piirtäjää syyttivät ihmiset, jotka eivät olleet ehtineet/jaksaneet lukea koko sarjakuvaa. Joku Oulun kaupungin edustaja luuli jopa Rannan piirtäneen kuuluisan pommiturbaanipilapiirroksen. Rannan sarjakuva on kuitenkin viisi sivua pitkä ja siitä voi tehdä jokainen omia tulkintojaan, varsinkin erottamalla kuvat niihin liittyvistä teksteistä. Piirtäjää syytettiin sodanlietsonnasta sarjakuvan viimeisen ruudun tekstin takia. Kukaan syyttelijöistä ei ollut käsittänyt sellaista asiaa kuin sarkasmi, jonka sanan merkityksen jokainen voi halutessaan tarkistaa sivistyssanakirjasta. Omasta mielestäni sarjakuva on hyvin älykkäästi tehty pasifistinen kannanotto; mustetta ja paperia ja jonka ehkä tulevaisuuden poliitikot tulevat noin 50 vuoden päästä ymmärtämään. 

Lisämaustetta puheenvuoroihin antoi taustalla kommentteja huuteleva ohut oululainen kulttuurintekijöiden kerma, jonka sarjakuvatekijöiden sananvapauden puolesta hätäisesti kirjoitettuun julkiseen adressiin ei ehditty saada yhdenkään sarjakuvapiirtäjän allekirjoitusta.

Tilaisuudessa tuli ilmi, että vaikka Helsingin sanomat syystä tai toisesta ei kaikkia ruutuja Rannan sarjakuvasta ole julkaisseet, eikä siis kulttuurilehtikään muuta kuin verkkosivuillaan.  Kuitenkin Pohjois-Suomen suurin sanomalehti olisi sen ilman muuta julkaissut, jos sarjaa olisi alun perin lehteen tarjottu. Koko sarjakuva julkaistaan joka tapauksessa huhtikuun Sarjainfossa, mikä on Suomen sarjakuvaseuran talkootyöllä tekemä julkaisu.
                                                     
« Viimeksi muokattu: 06.03.2006 klo 14:27:21 kirjoittanut laureline »

Antti Vainio

 • Karpaattien nero
 • Jäsen
 • Viestejä: 4 330
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #385 : 06.03.2006 klo 13:49:21 »
10 vuotta sitten Dunblanessa ammuskellut Thomas Hamiltonkin oli varmaan muslimi. Olof Palmen ja JFKn  surmasi afromuslimien liitouma ja antaessa hyökkäyskäskyn Suomeen Stalin oli juuri lukenut koraania.

Jep, ja Napoleonkin oli kaappimuslimi. Vuoden 2001 jälkeen tämä pommitouhu on kuitenkin ollut pitkälti muslimien monopoli  ja jostain syystä myös valtaosa uhreista on kuulunut samaan uskontokuntaan
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 505
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #386 : 06.03.2006 klo 13:59:46 »
Jep, ja Napoleonkin oli kaappimuslimi. Vuoden 2001 jälkeen tämä pommitouhu on kuitenkin ollut pitkälti muslimien monopoli  ja jostain syystä myös valtaosa uhreista on kuulunut samaan uskontokuntaan
unohtamatta USAta ja Venäjän federaatiota, jotka ovat käyttäneet hivenen tekniikkaa pommien apuna. Uhreista valtaosa kuulunut muslimeihin. Ja juutalaisiin. Jenkkien ja venäläisten joukossa ehkä pari kristittyäkin?

Antti Vainio

 • Karpaattien nero
 • Jäsen
 • Viestejä: 4 330
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #387 : 06.03.2006 klo 14:09:36 »
unohtamatta USAta ja Venäjän federaatiota

Viittaatko Moskovan kerrostaloräjähdyksiin? Putinhan sanoi että niiden takana olivat tsetseeniterroristit, minkä me kaikki toki uskomme
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

VesaK

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 15 809
 • Kuka mitä häh?
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #388 : 06.03.2006 klo 14:57:25 »
Anteeksipyytelemisen perinne on kepulaisilla pitkä. Pitää mennä toistenkin puolesta anteeksipyytelemään kun kehtaavat 40-v. vanhoja rivoja töitä ripustella. Varmaan Iso-HKA on pahoittelemassa R-kiskojenkin asiakkaille että heidän silmänsä joutuvat pornolehtein kansia näkemään lotonjättöreissulla.

Jukka Ukkola kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä 9/06:
"Kun Oulussa on jo päästy tällä alalla (katumisessa) hyvään alkuun, on korrektia jatkaa pyytämällä anteeksi sikäläisiä perinneruokia, erityisesti rössypottuja. Rössypottukeittoon käytetään veripalttua, jota pidetään monissa uskonnoissa saastaisena ja kiellettynä ruokana." 
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Antti Vainio

 • Karpaattien nero
 • Jäsen
 • Viestejä: 4 330
Re: Ville Ranta, Kaltio ja ilmaisunvapaus
« Vastaus #389 : 06.03.2006 klo 15:06:57 »
Samassa lehdessä Iso H kertoo ilahtuneensa Rannan sarjakuvan hyllyttämisestä koska ei ole itse koskaan pitänyt muutenkaan tämän tyylistä. Kaikesta vastuusta koko tapauksessa hän vetäytyy jyrkästi. Mukavaa että on tällaisia poliitikkoja joita inhota sydämen kyllyydestä (kun Toni Halmekin on vissiin taantunut lopullisesti vihannekseksi ja laitettu pehmustettuun koppiin)
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".