Muistan vielä liiankin hyvin omat alkuaikojen mokani... Tässä tulee ne jutut mistä on ollut vaikea löytää mitään tietoa, tai mitä oli muuten vaikea yksinään tajuta.
1) Älä tee liian pientä. Eli EI niin, että otat vaikka A3-kokoisen paperin ja täytät sen samankokoisilla ruuduilla mitä sarjakuvalehdestä löytyy, kuten itse aloittaessa tein. Jos piirrosjälki on kovin pientä niin mieluummin sitten vaikka A4 aluksi. Mutta mieluiten A3 ja aluksi korkeintaan 7 ruutua yhdelle paperille. Ruutujen koko voi tuntua järjettömän isolta, mutta kun ensimmäisen kerran kopiokoneella pienentää piirretyn sivun A4-kokoiseksi, tajuaa mikä on jutun idea. Ja tämä on mun mielestä hyvä opetella alusta lähtien.
Marginaaliksi riittää vaikka 2 cm jokaiseen reunaan.
Ittelläni kävi niin, että piirsin melkein valmiiksi sarjakuvan, jonka sitte myöhemmin yks tyyppi olisi halunnut painaa lehteen, mutta kun se oli tehty A3-paperille pikkuruisilla ruuduilla, niin ei vain voinut. Tää harmittaa hieman edelleen, koska se sarjakuva oli paljon parempi kuin ne söherrykset mitä multa sitten siihen lehteen painettiin.
2) Piirrä kuvakäsikirjoitus pienemmille ja huonommille papereille. Siinä voi käyttää vaikka tikku-ukkoja. Tai ei tarvi piirtää ollenkaan, kirjoittaa vain mitä joka kuvassa tapahtuu. Piirrä mielellään kuvakäsis loppuun asti ennen aloittamista. Jos et saa edes kuvakäsistä loppuun, sarjakuva on todennäköisesti liian pitkä. Kokeile silloin jotain lyhyempää tarinaa ensin. Yritä vaikka keksiä samasta maailmasta ja/tai hahmoista joku tosi lyhyt pätkä, mikä toimisi erillisenä tarinana.
3) Piirrä puhekuplat ennen kuin alat piirtää ruutuun muuta. Jos tekstaat käsin, niin hyvä tekstauksen koko A3->A4 -pienennöksessä on 3 milliä tekstin korkeus, ja 1 milli tyhjää rivien väliin. Piirrä rivit hennolla jäljellä viivottimella. Kirjoita sen jälkeen teksti hennolla lyikkärijäljellä riveille. Näin saat kuvan siitä kuinka iso puhekuplasta pitää tulla.
Itselläni tahtoi ennen aina käydä niin, että piirsin ruutuun kuvaa ennen kuin tein puhekuplat, ja sitten kuplille jäi aina liian vähän tilaa.
4) Pidä hauskaa äläkä aseta rimaa liian korkealle. Älä vertaile omaa jälkeä liikaa muiden jälkeen. Jos ottaa päähän ettei tulos tunnu tarpeeksi hyvältä, niin muistuta itseäsi siitä, että olet kuitenkin saanut aikaan jotain muuta kuin katsonut telkkaria tai pelannut pleikkaria kuten 90% muista ihmisistä. Ja jos jokin sivu tuntuu huonolta, niin aloita mieluummin uusi sivu, kuin että tekisit sen sivun uudestaan. Lopuksi näet paremmin mitä *oikeasti* tarvitsee piirtää uudestaan.
5) Jos joku näistä neuvoista ei tunnu sulle oikealta, niin viittaa sille kintaalla. Ei ole mitään oikeaa tapaa tehdä sarjakuvia. Tärkeintä on että saat jotain aikaan. Oma paras työtapa löytyy sitten kyllä ajallaan.