Kiitos, JanneT,
sanot että tussaat käsin mutta luonnostelet koneella? Printtaatko siis luonnoksen ja tussaat valopöydällä?
Joo, just noin. Tarkkaan ottaen kirjoitan tekstit ensin fontilla samaan kokoon johon lopullinen tekstaus on tulossa.
-Tämän jälkeen luonnostelen koneella ja tarvittaessa muokkaan samalla tekstiä.
Aikaisemmin tein luonnokset suoraan painokokoiseen tiedostoon mutta nyt suurien sivujen kohdalla pudotan luonnosteluvaiheessa resoluutiota, jotta koneen tehot riittävät nopeiden viivojen huiskimiseen reaaliaikaisesti.
-Seuraavaksi otan musteensäästötilassa tulosteen.
Tulostusvaiheessa sivun koko on taas resamplattu 1200dpi:ksi, mutta tulostaessa pudotan resoluution esim. 400 tai 555 dpi:hin
resamplaamatta kuvaa, jolloin tulostuskoko siis kasvaa. Näin saan tulostettua kuvat samassa koossa, jossa ne tussaan. Kuulostanee työläältä, mutta on äärimmäisen yksinkertaista.
- Valopöydällä tussaan joko suoraan luonnoksen päälle tai jos välivaihetta vielä tarvitaan kopioin valopöydällä suuret linjat luonnoksesta lyijärillä ja tämän jälkeen teen tarkan piirroksen lyijykynällä (yllättävän nopeaa tämäkin kun kaikki ajattelua vaativat ratkaisut on jo kuitenkin tehty) ja sen jälkeen tussaan.
-Skannaan tussatut kuvat samalla resoluutiolla, jolla olen tulostanut luonnokset. Näin ne ovat täsmälleen oikeassa koossa lopullisessa sarjakuvassa.
Et väritä strippejä koneella? Miten sitten?
Siis väritän koneella, mutta sanomalehtistripit hiirtä käyttäen, en tabletin kynää. Oswaldeissa ei kynää tarvita värittämisessä mihinkään, sillä tussitiedoston vien Wintopoon, joka laskeen kaikki viivat yhden pikselin levyisiksi. Tämän tiedoston vien tussitiedoston alle ja teen värit siihen. Näin kaikki värit asettuvat kiltisti juuri viivan keskelle painotuotteissa. Jos muodoissa on paljon aukkoja tai kuvassa on paljon viivavarjostusta tms. on järkevämpää merkitä värien rajat tussiviivan alle Wacomin kynällä. Heti jos mukaan tulee tasavärityksen lisäksi sävyjä, disneymäisiä varjojen rajoja jne. siirryn värityksessä kynään.
Mikä on työskentelykoko?
Siis käsin työskennellesä? Jos tulostan 1200dpi-tiedoston 400dpi:nä on työskentelykoko kolminkertainen, jos 555dpi:llä, runsaat kaksinkertainen. Käytännössä tulostan siis joko A4-papereille tai leveämpiä kuvia A3-paperille, josta lyhempi sivu (29,7cm) on leikattu a4-kokoon (21cm), jotta paperi mahtuu a4-printteriin. A4-printterithän pystyvät usein kyllä tulostamaan jopa yli 50cm pituisia tulosteita, mutta leveys ottaa vastaan. Koneella työskentelykoko on tietysti mikä milloinkin.
Tekstaat koneella? Varmaan aika lähelle zoomaten?
Tätä oikeastaan opettelen vieläkin. Aluksi zoomasin 100% kokoon jolloin 1200dpi:llä isojen kirjainten koko oli runsaat kolme senttiä ja pienet kirjaimet pari senttiä. Nyt olen pudottanut tekstauskokoa puoleen eli zoomi näyttää 50%. Tekstatessa 21wx:n pinnan liukkaus hieman häiritsee, mutta siihenkin alkaa tottua. 21ux taitaa olla hieman karheampi pinnaltaan, jos olen oikein ymmärtänyt.
Värien tarkkuus on mulle tärkeä asia. Isoista trinitron-näytöistä, joiden kalibrointiin saattoi luottaa, siirtyminen littunäyttöihin on tuonut mukanaan uusia ongelmia. Pelaan paljon murretuilla sävyillä ja värihavainto oli mulle jo taidekouluaikoina ehkä tärkein ja rakkain oppiaine.
Joo värit juuri murretuissa sävyissä minuakin etukäteen oikeastaan eniten koko hankinnassa arveluttivat. Opettelin värisävyjä vertailemalla tabletin värejä värikarttaan, aikaisempia töitäni tabletin ruudulta painotuotteisiin sekä viemällä Wacomilla väritettyjä töitä painoon tulostettaviksi. Ainakin oma Wacomini näyttää värit hieman liian haaleina ja keltainen korostuu hieman siniseen ja punaiseen nähden. Painovärejä ajatellen myös sininen korostuu hieman magentaan verrattuna. Mutta harvassa kunnon näytössäkään nuo ovat aivan kohdillaan, myös edellisissä monitoreissani sininen ja keltainen ovat korostuneet hieman punaiseen nähden. Tietysti on parempi jos on kunnon monitori vieressä mistä tarkistaa, mutta sanoisin että melko hyvin värejä on oppinut ruudulta lukemaan, sillä värithän heittävät aina säännönmukaisesti samalla tavalla ja heitto on silti pienempi kuin mitä etukäteen pelkäsin. 21 tuuman Wacomeissa värit toistuvat kuitenkin huomattavasti paremmin kuin 12 tuuman laitteissa.